ÚTIKRITIKA.HU / Würzburg

Würzburg

Würzburgról dióhéjban|Tetszett&Nem tetszett| Vélemények| Odajutás| Szállás| Közlekedés| Étkezés| Vásárlás| Szórakozás| Egyéb hasznos információk| Érseki palota| Egyéb látnivalók|Környékbeli látnivalok| Olvasmányos linkek| Fotóegyveleg

Ennek az aloldalnak a szerkesztése folyamatban van. Kérünk némi türelmet.

Würzburgról dióhéjban

Bajorország északi részén frankföldii város. 129 ezres a lakosság (2017-es adat). Egyetemi város és nagy hagyománya van a borászatnak. A város környéke tele van szölészetekkel. Würzburg Alsó-Frankország közigazgatási központja.

Az állandóan itt lakó külföldiek közül a legtöbben a törökök, románok és az oroszok vannak.  

Fő nevezetessége az Érseki Palota (Würzburger Residenz), ami egy hatalmas barokk&rokokó műemlék, és a parkjával együtt az UNESCO kulturális világörökség része! Itt van a világ legnagyobb egybefüggő freskója.

Würzburg látnivalói között vannak a román stílusú templomai, barokk és rokokó palotái. A würzburgi palota az egyik legszebb 18. századi épület Európában. Freskóit maga Tiepolo festette.

Tetszett&Nem tetszett

Tetszett

1. A Majna régi hídjánál (Alte Mainbrücke) a borozgató diákok, turisták - a hangulatos borbisztrók

2. Nem vagyok fanatikus borissza, de az itteni szilváni bor baromira ízlett

Nem tetszett

1.

2.

Vélemények

,, Mindig van valami nyüzsgés, de az emberek mégis nyugodtak és kedvesek az utcákon, a biciklisek mindenhol elsőbbséget élveznek." forrás


Én korábban még nem hallottam erről a városról, pedig csodaszép hely, egy afféle ékszeresdoboz :-) A Majna partján fekszik, egy hatalmas borvidék kellős közepén, csinos az óvárosa, és van egy hatalmas palotája is, mely az egyszerű Residenz névre hallgat, és melyet az érseknek, Johann Philipp Franz von Schönbornnak építettek. Sajnos, már későn értünk oda, hogy belülről is megnézhessük a monumentális kastélyt. Ám a parkjában még barangoltunk egy kicsit, és a világ legaranyosabbra vágott fáit láttam ott:

Würzburgi napunkat egy 8 borból álló borkóstolással zártunk. Bár az embernek Németországról először a sör jut eszébe, ez a környék, a Rajna és a Majna vidéke (Frankónia, ahogy ők mondják) réges régi bortermelő vidék. A környező hegyek lejtői, a napsütés és a klíma nagyon kedveznek a szőlőnek, és különösen a környék fehérborai a kiemelkedőek.

A borkóstolót a Bürgerspital - zum Heiligen Geist (a Szentlélekhez) nevű helyen tartották, mely birtokának alapítása egészen 1316-ig nyúlik vissza. Egy keresztény házaspár hozott itt létre egy olyan otthont, ahol szegények, idősek élhettek, de cserébe keresztényhez méltóan kellett viselkedniük, és a munkába is be-besegíteni. Munkájukért rendszeresen kaptak bort, ám ha nem megfelelően viselkedtek, vízzel hígították, vagy teljesen megvonták borukat :-) (2010)" forrás

pb

Odajutás

Budapest és Würzburg között közúton a távolság 852 kilométer (836 km autópályán). Megállás nélküli autózást modellezve az időtartam kb. 8 óra. 

Würzburg - főpályaudvar

Szállás

,, Szálláshelynek bátran ajánlhatom a Ghotel hotel & living szállodát, ami külsejét tekintve máris kellemes benyomást kelt, ugyanis impozáns a hatalmas toronyház a belváros szélén. A szobák egyik oldala teljes egészében üveg, ezért tökéletes kilátás nyílik a városra. Szerencsémre olyan szobát kaptam, ami a várra nézett. A reggeli bőséges, a személyzet segítőkész, bár sajnos csak fél órára biztosítanak ingyen internetezést. Akinek fontos az internet, kárpótlásként vegyen el kettőt a hotel recepcióján kihelyezett – nagyon finom – zöldalmából. (2013)" forrás

Más Würzburg-i szálláshelyek online foglalása itt - hotelscombined.com magyarul

Közlekedés

Mind buszon, mind villamoson díjmentesen szállítható kerékpár.

Villamos

Busz

Étkezés

Jópofa a szuper belvárosi kávézó neve: wunschlos glücklich (kívánság nélkül boldogan)

Alte Mainmühle (régi majnai malom) étterem - hangulatos volt ott az erkélyen ebédelni

Vásárlás

Szórakozás

Diákok körében népszerű helyek: Brauhaus, Studio, Airport, Odeon, Zauberberg

Jellemzően este 11 előtt ingyenes a belépő a legtöbb helyre, utána kb. 3-4 euró.

Egyéb hasznos információk

1. Würzburg jó közbiztonságú város, ahogy általában az egész Bajorország. Azért az autó ülésein ne hagyjunk őrizetlenül értékeket.

Érseki palota

pb

Belépőjegy: 7,50 euró. 


,, A palota előtt közvetlenül van egy óriási fizetős parkoló. A belépőjegyek megvásárlását követően a csomagmegőrzőben kell hagyni a hátizsákokat, és táskákat. Csak kisméretű női kézitáskát lehet bevinni a palotába.

Odabent tilos fényképezni, bár ezt szinte mindenki figyelmen kívül hagyja, és ki szemérmesebben, ki magát kicsit sem zavartatva kattogtat. Az őrök között akad nagyon szigorú, és akad olyan is, aki átsétál a szomszédos terembe, hogy ne zavarjon.

A palota nagy részét be lehet járni egyénileg, de vannak termek (a császárterem és a tükörkabinet), ahova csak vezetővel lehet bemenni. Ez ingyenes, csak hozzá kell csapódni egy már összeállt csoporthoz. Kb. 20 percenként van vezetés, német nyelven. Angolul csak napi 3-4 alkalommal. (2017)" forrás

Egyéb látnivalók

Burg (Vár)

Festung (erődítmény)

Marienberg

Marienkappelle

Alte Mainbrücke


Környékbeli látnivalók

Olvasmányos linkek

Fotóegyveleg


Kommentek

Még nem érkezett hozzászólás.


Új hozzászólás beküldése

Név:
E-mail cím:*
Hozzászólás:


* az e-mail címed nem jelenik meg az oldalon