ÚTIKRITIKA.HU / Dortmund


hirdetes

útikritikák


Dortmund

Dortmund dióhéjban | Tetszett & Nem tetszett | Vélemények | Repülőtér | Szállás | Helyi közlekedés | Étkezés és sörözés | Közbiztonság | Egyéb hasznos információk | Látnivalók | Érdekes negyedek | Érdekességek | Borussia Dortmund | Olvasmányos linkek | Fotóegyveleg

.

Az Altes Stadthaus az Alter Markt-on - g. o. fotója

Dortmund dióhéjban

 • Az 590 ezres lakosságú (2024-es becslés) Dortmund Észak-Rajna-Vesztfália tartományban fekszik, s ott a a Ruhr-vidék legnagyobb városa. Dortmund Németország 8. legnépesebb városa.
 • A lakosság kb. 18 százaléka külföldi, nem német állampolgár. A lakosság 60 százalékának (sok-sok német állampolgsággal is rendelkezően) nem német az anyanyelve! 
 • A Wizzairnek közvetlen járata van Budapestről Dortmundba (DTM), a hét minden napján. Az átlagos repülési idő 1 óra 50 perc.
 • Havi nettó átlagos fizetés (2024-ben): 2500 euró - (németországi átlag: 2800 euró)
 • Dortmund (és Vesztfália) egyik legnépszerűbb helyi ételspecialitása a “Pfefferpotthast.”, ami egy marhahúsból készült pörköltféle.

o.cs.

Tetszett & Nem tetszett

Tetszett

 1. A főkönyvtár építészeti megjelenése
 2. A H-Bahn, Dortmund egyik igazán érdekes látnivalója, egy függővasút amely az egyetem épületeit, laboratóriumait köti össze összekötő függővasút; és a sok szimpi diák kellemes látványa
 3. Ahogy egy komor iparvárosból eléggé rokonszenves, hangulatos várost varázsoltak sok zöldterülettel
 4. A U arts Center képzőművészeti központ és a Heimatdesign nevű bolt
 5. A Kreuzviertelben (cool negyed) a Kieztörtchen Café
 6. A szombat esti kulturális zsongás (Museumsnacht)
 7. A Florián toronyból a panoráma
 8. A Westenhellweg jó hosszú sétálóutca késő délutáni forgataga
 9. A You"ll never walk alone elképesztő tömegelőadása a Signal Iduna stadionban
 10. A Kreuzviertel egyes utcáiban a mennyei kolbászillat a levegőben.

Nem tetszett

 1. Eléggé szeles város
 2. A menekült probléma miatti feszültségek
 3. Nem píszí: de tényleg veszti el a város a német jellegét az utcai mindennapokban (naaagyon sok a mozlim)

Vélemények

,, Nyilvánvalóan nem tartozik a legfestőibb német vároosk közé, de van érdekes karaktere. Jó hely vásárlás szempontjából és a városközpontban kellemes késő délutánonként járkálni. (rézi, 2017)

Repülőtér

 • A repülőtér és a dortmundi főpályaudvar között egy AirportExpress nevű ingajárati busz közlekedik. A menetdíj 8,50 euró.
 • Olcsóbb megoldás: a 440-es busszal Aplerbeck-ig és onnan az U47 metróval a főpályaudvarig. Ez csak 2,50 euróba kerül, igaz át kell szállni buszról metróra.

Szállás

Ajánlott hotelek:

Más dortmundi hotelek online foglalása itt - hotelscombined.com magyarul

Helyi közlekedés

Busz: Dortmundban több buszjárat is közlekedik, és a város minden részére eljuthatunk velük. A buszok gyakran és megbízhatóan közlekednek, és általában az utazás kényelmes és egyszerű. A jegyek megvásárolhatók a járműveken, vagy előzetesen az online vagy mobil alkalmazásokon keresztül.

Metró és villamos: Dortmundban a metró- és villamoshálózat jóval kisebb, mint más nagyvárosokban, de azok is gyakran és megbízhatóan közlekednek, és az árak is barátságosak. A metró és villamos jegyek megvásárolhatók a járműveken, vagy előzetesen az online vagy mobil alkalmazásokon keresztül.

Nehézségek: Az egyik legnagyobb kihívás a Dortmundban való közlekedésben az, hogy a városban nagyon sok autó közlekedik, és a forgalom nagyon zsúfolt lehet a csúcsidőben. Emiatt az utazás időtartama hosszabb lehet, és a közlekedés lassabb lehet, mint más városokban. Ezen kívül a városban található sok egyirányú utca és a közlekedési rendszer bonyolultsága is megnehezítheti az utazást.

U-Bahn

Dortmundban 10 metróval van.

Kerékpár

Dortmundban jól kiépítettek a kerékpárutak. Egyes felmérések szerint Dortmund Németország legkerékpárbarátabb városa!

Étkezés és sörözés

Dortmunder Bier: A Dortmundban készült sör híres világszerte, és számos helyi sörfőzde készíti. A hagyományos Dortmunder Export sör világos, tiszta és friss ízű, és kiválóan illik a helyi ételekhez.

Currywurst: A Currywurst Németországban nagyon népszerű étele, és Dortmundban is találunk sok helyet, ahol kóstolhatjuk. Ez egy füstölt kolbász, amelyet curryporral és ketchuppal szolgálnak fel.

Pfefferpotthast: Ez egy tradicionális étele a Ruhr-vidéken, és többek között Dortmundban is megtaláljuk. Ez egy erősen fűszerezett marhahús ragu, amelyet burgonyával és savanyúsággal szolgálnak fel.

Dortmunder Salzkuchen: Ez egy híres helyi pékség terméke, amely egy sózott pite, és töltve van kolbásszal, sajttal vagy tojással.

Reibekuchen: A Reibekuchen egy burgonyapogácsa, amelyet többféle módon lehet elkészíteni, és gyakran kínálják almáspürével vagy savanyúsággal.

"Ha éppen a Kreuzviertelben töltjük az éjszakát, akkor a Barrock vagy a Haus Overkamp éttermeiben kitűnően megvacsorázhatunk, ha pedig flancosabb ételekre vágynánk, akkor a város déli részében keresgéljünk (itt azért minden drágább is). Dortmund egyik specialitása a Stösschen: a sör különlegessége abban áll, hogy nagyon gyorsan csapolják, és (csak) 1 decit adnak belőle. A hozzáértők szerint a Stösschen kihagyhatatlan! A Hövel Hausbrauerei – a városi színház közelében – jó kocsma-étterem: kitűnő hely a vesztfáliai ételspecialitások és a dortmundi sör extenzív lecsekkolására. Megkóstolandó még a rosenkrantz, grillezett kolbászkák krumplival és hagymával felszolgálva, valamint a himmel und hölle, a helyi édes sütemény. Majd minden kocsmában felszolgálnak darálthusival töltött kenyeret (Salzkuchen mit Mett). " forrás

Dortmund - sörözés

Stösschen


"Ha valaki Dortmundban jár, ajánlom figyelébe a Der Thüringer nevű talponálló/ülő éttermet, ahol végig lehet kóstolni a város minden gasztronómiai specilaitását. Mi rögtön ezzel a látogatással indítottunk és remek ötletnek bizonyult Bratwurst-ügyileg. Tél és hideg lévén az utcán evést nem próbáltuk ki, de nagyon sokan - gondolom helyiek - mit sem törődtek a minuszokkal." forrás

Vásárlás

Vásárlás szempontjából kiemelkedik a Westenhellweg és az Ostenhellweg, ami a régen a kereskedők utcája volt. Népszerű bevásárló utca még a Hansa strasse, és a Klepping strasse.

Wochenmarkt am Aplerbecker Marktplatz: Ez a piac Aplerbeck városrészben található, és számos helyi termelő kínálja itt áruikat. A piac minden kedden és pénteken tart nyitva, és friss zöldségek, gyümölcsök, halak és húsfélék is kaphatók.

Wochenmarkt am Hansaplatz: Ez a piac a Hansaplatz területén található, és minden szerdán és szombaton tart nyitva. Itt szintén számos helyi termelő kínálja a friss ételeket, például zöldségeket, gyümölcsöket, húsokat és sajtokat.

Wochenmarkt am Borsigplatz: Ez a piac a Borsigplatz területén található, és minden csütörtökön és szombaton tart nyitva. Itt is számos helyi termelő kínálja áruikat, és a piac különösen híres a friss zöldségek és gyümölcsök kínálatáról.

Westfalenhallen Flohmarkt: Ez egy nagy bolhapiac, amely a Westfalenhallen területén található. A piac minden hónap első vasárnapján tart nyitva, és számos különféle termék kapható, beleértve ruhákat, bútorokat, ékszereket és antik tárgyakat.

Közbiztonság

Dortmund közbiztonsága elég jó. A dortmundi közbiztonság egyik fő jelensége, a lakás- és házbetörés nem érinti az odalátogató turistákat. Őket nagyon ritkán éri erőszakos bűncselekmény. A zsebtolvajlás és a zsebmetszés viszont előfordul. A városközpontban este, éjszaka is biztonságos az utcán járni. Óvatosnak kell lenni a részegek, drogosok közelségében, de csupán a kiszámíthatatlanságuk miatt. A jelentős arányú mozlim hitű lakosságra vonatkozóan arra kell ügyelni, hogy ne sértsük meg hitgyakorlásukat, szokásaikat.

Drogos egy dortmundi utcán...

Egyéb hasznos információk

 1. A Dortmund Kártyával két napig ingyen használható a városi tömegközlekedés. A kártya egyben belépő is a régi kikötő hivatali épületébe, a TV-toronyba, a Westfalenparkba, a kaszinóba, a Modern Művészetek Múzeumába, a Kultúrtörténeti Múzeumba, a Német Szakácskönyv Múzeumba, a Steinwache emlékműbe, és a rendőrségi főhadiszállás kiállítására. A Dortmund Tourist Card ára 9 euró.

Látnivalók

Alter Markt

Az Alter Markt, vagyis az Óvárosi tér Dortmundban, a város egyik legnépszerűbb és legélénkebb területe. Ez a történelmi tér közvetlenül a városközpontban található, és számos étteremmel, kávézóval, bárral és boltokkal rendelkezik.

Az Óvárosi tér különleges hangulata vonzza az embereket, és az itt található történelmi épületek, mint például a Reinoldikirche, a Marienkirche és a Haus der Geschichte, a város történelmének fontos részét képezik. Az Óvárosi tér egyike azon kevés helyeknek, amelyek megőrizték a középkori idők hangulatát, és ezért különleges élményt nyújt a látogatóknak.

Az Óvárosi térre érdemes sétálni és felfedezni a környékét, hogy élvezhessük a helyi éttermek és kávézók kínálatát, valamint a számos bolt és üzlet ajánlatait is. A terület az év számos időszakában otthont ad különféle rendezvényeknek és fesztiváloknak is, mint például a Dortmundi Karácsonyi Piac, amely Németország egyik legnagyobb karácsonyi piaca.

r. bandi fotója

Templomok

St. Reinoldi-templom: Ez a román stílusú templom Dortmund legismertebb vallási épülete. Az eredeti templomot a 13. században építették, de a jelenlegi épület főként a 19. században épült újjá. A templom csodálatos belső térrel rendelkezik, amelyben számos művészeti alkotás található.

Marienkirche: Ez a gótikus stílusú templom a 14. században épült, és Dortmund egyik legfontosabb vallási központja. A templom hatalmas harangtornya híres az egész régióban, és a belső térben gyönyörű falfestmények és díszítések találhatók.

St. Petrikirche: Ez a templom a 14. században épült, és többször átépítették az évszázadok során. A barokk stílusú belső térben számos művészeti alkotás és díszítés található, és a templom híres orgonája is.

Propsteikirche St. Johannes Baptist: Ez a neogótikus stílusú templom a 19. században épült, és Dortmund egyik legnagyobb vallási központja. A belső térben gyönyörű díszítések és oltár található, és a templom hatalmas harangtornya is.

Reinoldi Kirche, protestáns templom  (1233–1450) - t. d. fotója

Sörmúzeum

A Dortmund U városi épületegyüttesben található a Dortmund Sörmúzeum, amely a Dortmundban és a Ruhr-vidéken készült sörfajtákat és a sörfőzés történetét mutatja be.

A múzeum állandó kiállítása bemutatja a sörfőzés folyamatát és az iparág történetét, beleértve a sörreklámokat, az üvegeket és a sörösüvegeket. A múzeum interaktív programokat is kínál a látogatóknak, mint például sörkóstolókat és sörvarázsló kurzusokat.

A múzeum népszerű turisztikai látványosság Dortmundban, és vonzza azokat az embereket, akik érdeklődnek a sörkultúra és a sörfőzés iránt. A múzeum egyébként a világ egyik legnagyobb sörmúzeuma, és számos érdekes kiállítást kínál a látogatók számára.

A múzeum látogatható minden nap, és belépőjegyek kaphatók a múzeum honlapján vagy a helyszínen. Ha Dortmundban járunk és érdekel minket a sörfőzés és a sörcsapatok világa, akkor érdemes ellátogatni a Dortmund Sörmúzeumba.

Flórián torony

3,50 eurót megér az élmény. A lift szuper gyors. Kár, hogy a kilátórészben nincs valami jelzés, hogy milyen irányba mit láthat az ember. Jó látási viszonyok mellett a Ruhr-vidék nagy területét lehet megszemlélni. A töröny a Westphalenpark kellős közepén áll, és a város jelképe.


cs. j. fotója

Syburg romkastély

A Syburg romkastély egy középkori erődítmény, amely a Syburg hegyen található a Dortmundtól délre fekvő területen. A Syburg hegy egyébként az egyik legmagasabb pontja a Dortmundtól délre fekvő vidéknek.

Az erődítmény eredete a 11. századig nyúlik vissza, amikor is a német királyi család építtette, hogy megvédje az északról érkező támadásoktól a területet. Az erődítmény körülbelül 250 évig volt használatban, majd a 16. században lerombolták (állítólag a protestáns hitű szász herceg, Moritz von Sachsen parancsára). 

Az erődítmény romjai a mai napig láthatóak, és azokat részben helyreállították és turisztikai látványosságként hasznosítják. A Syburg romkastélyt különböző programokkal, koncertekkel és kulturális eseményekkel hasznosítják, és a látogatók számára az épületből szép kilátás nyílik a környező területekre.

A Syburg romkastély egyedülálló történelmi értékkel bír, és a turisták körében népszerű kirándulóhelynek számít, különösen azok számára, akik érdeklődnek a középkori történelem iránt vagy élvezik a természetet és a kilátást.

Hohensyburg

Westpark

A Westpark egy nagy park, amely Dortmund városában található, és számos szabadidős tevékenységet kínál az egész évben. A parkot a városi hatóságok a 1990-es években alakították ki egy korábbi ipari területen, és azóta népszerű hely lett a helyiek és a turisták körében egyaránt.

A Westparkban számos sport- és játékterület található, beleértve a labdarúgó-, kosárlabda-, röplabda- és teniszpályákat. Emellett van egy mini golfpálya, gördeszkapark, görkoripálya és BMX-pálya is. A parkban piknikezni és sétálni is lehet, és számos pad és kerti szék áll rendelkezésre, ahol a látogatók élvezhetik a környezetet és a friss levegőt.

A Westparkban különféle rendezvényeket is tartanak, például koncerteket, fesztiválokat, tűzijátékokat és piacokat. A parkban található kávézók, éttermek és bárok is, ahol a látogatók étkezhetnek és italozhatnak a szabadban.

A Westpark tehát egy kiváló helyszín a szabadidő eltöltéséhez Dortmundban. A park számos lehetőséget kínál a sportolásra, a játékra és a pihenésre, és az év minden szakaszában látogatható.


Dellwig ház

Már a 12. században említést tettek a házról.

A Dellwig ház (Dellwiger Haus) egy történelmi épület, amely Dortmund városában található. Az épület a 16. században épült, és az idők folyamán különféle célra használták, például mint kocsma, mint kereskedelmi épület és mint lakóház.

Az épület nevét az eredeti tulajdonosról, Johann von Dellwigről kapta, aki egy korabeli bányatulajdonos volt. Az épület eredeti tervei azonban már nem állnak rendelkezésre, és az épületet az évszázadok során többször átépítették és átalakították.

A Dellwig ház azonban még mindig számos eredeti jellemzővel rendelkezik, például a széles külső lépcsőkkel, az íves kőkapuval és az erkélyekkel. Az épület homlokzata és belső részei restauráltak és felújítottak, és ma múzeumként működik.

A múzeum bemutatja a régi Dortmund életét és kultúráját, és számos érdekes kiállítást kínál a látogatóknak, például korabeli bútorokat, porcelánokat, ékszereket és más művészeti tárgyakat. A múzeum rendszeresen tart különféle programokat és eseményeket is, beleértve a tárlatvezetéseket és a korabeli ételek főzésének bemutatását.

z. s. fotója


Bodelschwingh ház

Ez Dortmund egyik legrégebbi építészeti emléke. A 13. századi ház tölgyfa gerendái nem vetemedtek el és rengeteg évszázad óta változatlanul tartják az épületet.


T. Mari fotója

Érdekes negyedek

Kreuzviertel

A Kreuzviertel Dortmund városának egyik történelmi negyede, amely a városközponttól délre található. A negyedet az 1800-as évek végén fejlesztették ki, és azóta számos szép és gazdag épületet építettek itt.

A Kreuzviertel egyébként a város egyik legdivatosabb és legfelkapottabb negyede, tele van szép kávézókkal, bárokkal, éttermekkel és butikokkal. A negyedben számos független bolt és üzlet található, ahol a látogatók különféle különleges és kézműves termékeket vásárolhatnak.

A Kreuzviertel egyedülálló kulturális élményt nyújt a látogatóknak, és tele van érdekes és inspiráló művészeti és kulturális eseményekkel. A negyedben számos művészeti galéria található, és rendszeresen rendeznek itt kiállításokat és művészeti programokat.

A Kreuzviertelben találhatók a Dortmund legismertebb és legexkluzívabb szállodái, valamint számos szálláshely, amelyek a látogatóknak kényelmes és stílusos szállást biztosítanak.

A Kreuzviertel tehát egy lenyűgöző és élénk negyed, amely különleges és inspiráló élményt nyújt a Dortmundba látogatóknak. Ha szeretjük az urbanizmust és a kulturális látnivalókat, akkor érdemes ellátogatni a Kreuzviertelbe.

Nordstadt

A Nordstadt (északi negyed) Dortmund városának egyik legnagyobb és legnépesebb negyede. Az északi negyedet a 19. században alapították, és eredetileg a városi munkások és ipari dolgozók lakhelyeként szolgált.

Az északi negyed azonban mára fejlődött és modernizálódott, és számos érdekes látványosságot és szolgáltatást kínál a látogatóknak. A negyedben található a Dortmundi Egyetem, amely Németország egyik legjelentősebb és legnagyobb egyeteme, és sok külföldi hallgatót is vonz.

Az északi negyed kulturális és művészeti központ is, és számos kulturális eseménynek ad otthont, például koncerteknek, előadásoknak és kiállításoknak. Az északi negyedben számos művészeti és kulturális intézmény található, mint például múzeumok, galériák, színházak és koncerttermek.

Az északi negyed azonban nem csak kulturális és művészeti látnivalókban bővelkedik, hanem számos érdekes éttermet és kávézót is találhatunk itt. Az északi negyedben számos egzotikus étel és helyi specialitás is kóstolható, és az éttermek és kávézók hangulata is egyedülálló.

A Nordstadt tehát egy élénk és sokszínű negyed Dortmundban, amely gazdag történelmi és kulturális hagyományokkal rendelkezik. Ha szeretjük az urbanizmust és a kulturális látványosságokat, akkor érdemes ellátogatni az északi negyedbe.

Alkalmi munkakeresők lézengenek

Érdekességek

Dortmundban található Európa egyik legnagyobb lávakövekből készült söröskupola, amelyet a helyi sörfőzde épített.

Dortmundban található a világ legnagyobb kerti tüdejű emberként regisztrált nője, akinek a tüdeje a normálisnál háromszor nagyobb.

A Dortmundi Borfesztivál (Dortmunder Bierfest) minden évben több mint 4 millió ember látogat el, és az egyik legnagyobb sörfesztiválnak számít Európában.

A Borussia Dortmund labdarúgóklub stadionja, a Signal Iduna Park, Európa egyik legnagyobb stadionja, amely több mint 80 000 nézőt tud befogadni.

Dortmundban található Németország legnagyobb fája, egy 47 méter magas amerikai szelídgesztenye.

A városban található az egyetlen olyan olasz múzeum Németországban, amelyet Olaszország ajándékozott a városnak, hogy megünnepelje a két ország barátságát.

Dortmundban található Németország legnagyobb autómentes zónája, amely a városközpontban található.

Dortmund híres az édességeiről is, például a Stollen nevű karácsonyi süteményről, amely több mint 600 éves hagyománynak örvend a városban.

Az északi negyedben található a Florianturm nevű kilátótorony, amely 140 méter magas és az egyik legmagasabb épület a városban.

Dortmundban található az egyik legnagyobb modellvasút kiállítás Németországban, amely több mint 1 000 négyzetméteren terül el.

A román és bolgár cigányok illegális házfoglalását tiltó rendőrségi figyelmeztetés

Borussia Dortmund

81 264 férőhelyes a Borussia Dortmud stadionja, a Signal Iduna Park. Legutóbb a 2011-2012-es szezonban volt bajnok a Borussia Dortmund a Bundesligában. 2012-2013-ban döntősök voltak a Bajnokok Ligájában.

"Hogy mennyire személyes ügy a foci Dortmundban:

 • Láttam öreg nénit botra támaszkodva sétálni, s a bot tele volt ragasztva BVB matricával.

 • Tolongtam a Fan Shopban és percekig áltam sorban a pénztárnál, hogy fizethessek.

 • Az utcán öltönykabátátos férfiak Dortmund-sálat viseltek, dacolva a stílus és a divat minden szabályával.

 • A könyvesboltban külön sarok van kialakítva a BVB-könyveknek és ereklyéknek.

 • Olasz étteremben nem Juventus zászló lengedezik (mit pl. pesten a Pippóban), hanem Dortmund-színű.

 • A stadionban külön családi tribün van kialakaítva, gondolva a kisgyerekesekre.

 • Családi házak ablakaiban BVB zászlók lengedeznek stb.

forrás

Iduna Park - Borussia Dortmund

Olvasmányos linkek

Fotóegyveleg

Vissza az elejére


Kommentek

Még nem érkezett hozzászólás.


Új hozzászólás beküldése

Név:
E-mail cím:*
Hozzászólás:


* az e-mail címed nem jelenik meg az oldalon