ÚTIKRITIKA.HU / Köln


hirdetes

útikritikák


Köln

Köln dióhéjban | Tetszett & Nem tetszett | Vélemények | Repülés | Szállás | Közlekedés | Étkezés | Vásárlás|Szórakozás| Közbiztonság | Látnivalók | Olvasmányos linkek | Fotóegyveleg

.

Kölni bölcsisek fagyizós programja - K. Kriszta fotója

Köln dióhéjban

 • Köln (2024-es adat szerint) 1,15 milliós lakosságú nagyváros, a helyiek Kölle-nek is nevezik. Köln Észak-Rajna-Vesztfália (Nordrhein-Westfalen) szövetségi államban található, a Rajna partján. Németország negyedik legnagyobb városa. A kétezer éves történelmű nagyváros fő nevezetessége a dóm, ami az UNESCO kulturális világörökségének része.
 • A várost ketté osztja a Rajna. A folyó bal oldalán fekszik a történelmi központ, ezért sok helyi ezt tekinti az igazi Köln-nek. A folyó jobboldalán kevés turisztikai nevezetesség található.
 • Köln légvonalban 957 kilométerre van Budapesttől. 1148 kilométer autóval, non-stop ez kb. 11 óra. Átlagos repülési idő: 1 óra 50 perc.
 • Köln lakosságának kb. 40 százaléka nem született német. Köln 86 körzetéből 13-ban a régi és új bevándorlók vannak többségben. Finkenberg negyedben 89,7 százalék az arányuk. Nem véletlen, hogy a Langel negyedben a legkisebb ez az arány (12,3%), mivel itt nincsenek nagy lakóházak, hanem családi házak. A bevádorlók alatt nem a mostani migránshullámmal jötteket kell csak számolni, hanem a rengeteg kelet-európaiai (főleg lengyyelek) és a volt Szovjetunió területéről idejött német származásúakat is.
 • Havi nettó átlagbér (2024-ben): 2950 euró - (német átlag: 2800 euró)
 • Köln angol és francia neve:: Cologne
 • A kölnivíznek (Eau de Cologne) vajon van valami köze Köln városhoz? Van bizony, ugyanis az eredeti kölnit itt készítették el 1792-ben. Mivel a készítők, a vegyész Mühlens család, a 4711-es házszám alatt lakott, így a valódi kölni márkaneve a 4711 lett. Egy egyszerű házszám egy világhírű illatszer márkaneve lett. (Amúgy a francia hadsereg 1794-ben küzdelem nélkül elfoglalta a várost, és az 1814-ig tartó megszállás alatt korszerűsítette a szemételszállítást, az utcai világítást stb.)
 • Köln messze legjelentősebb turista nevezetessége a gótilkus Dóm. Építése a 13. század elején kezdődőtt, és évszázadokon át tartott elkészülése.
 • 2022. októberében első alkalommal szólalt meg a müezzin a kölni központi mecsetből. Péntekenként egyszer hívhatják így imádkozni a város több mint százezres muszlim közösségének tagjait.
      

                             

                                                          Köln a dóm tornyából - K. Kriszta fotója

Tetszett & Nem tetszett

Tetszett

 1. Gyalog könnyen bejárható, áttekinthető, rengeteg programlehetőség, tisztaság, jó közbiztonság
 2. A dóm (imádom a gótikát) és az Altstadt (óváros) a szépen restaurált épületekkel
 3. A sok színvonalas múzeum (jó a csokoládé múzeum a városközponttól délre), a Ludwig múzeum pazar (Dali, Andy Warhol stb.), tetszett a Wallraf-Richartz Museum és a Schnutgen Museum
 4. A Neumarkt (tér) hangulata szombat délután, és az Agnesviertel
 5. A méltóságteljes Rajna
 6. A szuper sörök és kolbászok
 7. A hidak, és különösen a Hohenzollern-híd
 8. A Rheinseilbahn
 9. A mozgalmas éjszakai élet (igaz a sörözők dominanciájával), tele van élettel, a St. Aperrnstrasse egyedi üzletei, galériái
 10. Kilátás a KoelnTriangle-ról

Nem tetszett

 1. Sajnos a 2. világháborúban a város nagy része romhalmazzá vált, és sok minden nem eredeti, nincs sok műemlék épület
 2. Az óváros túl pici
 3. A sok falfirka (még a dómon is, sajna)

Az rendben van Mary, hogy szereted Marc-ot. De - a rohadt életben - ezt mindenképpen egy UNESCO Világörökség-i műemléken kell tudatnod? Te hülye! - K. K. fotója

 1. A Rajna-vidéki ételspecialitások fogyózás idején veszélyesek
 2. A városközpont jó néhány betonszörnyetege, és az ötvenes, hatvanas években épült, monotos, unalmas házak, a vég nélküli építkezések, egyes városrészek kifejezetten csúnyák
 3. Gyakran pocsék az időjárás
 4. A kerékpárosok önkényuralma
 5. Ipari szmog, közlekedési dugók
 6. Kelet-Közép-Európa itt tevékenykedő szorgos büszkeségei: a zsebtolvajok
 7. Az Altstadt sörözői annyira turistásak, hogy oda helyiek be sem teszik a lábukat

Vélemények

Imádom ezt a várost. Minden van ami egy kellemes tartalmas pihenéshez kell. A városlátogatáson kívül múzeumok, rengeteg vásárlási lehetőség, rengeteg étterem kávézó bár., sörfőzde. Tavaszias 22-26 fokos időt fogtam ki aminek örültem hiszen otthon már igazi ősz van. Rengetegen vannak a városban hétvégén a megtelt táblát ki lehet tenni. Biciklit béreltem azért nem olyan kicsi a város így egyszerűbb volt a nem csak a turisták által felkeresett helyekre eljutnom.

Maszk kell a tömegközlekedésen. A Dom nincs kivilágítva az energiahelyzet miatt ami nagyon szomorú, és szinte este félelmetes látvány nyújt. Musical Dom színházba szenzációs zenés darabokat lehet megnézni musicalrajongónak kötelező program tegnap voltam még az előadás hatása alatt vagyok. (2022. november)


,, Mindössze két fél napot töltöttünk Kölnben. Persze, nem lehet ennek alapján alapos véleményt nyilvánítani a városról. Felületes megfigyelésünk szerint Köln-t csak és önmagában a lenyűgöző dóm miatt is érdemes meglátogatni. A dóm belső dimenziói, a fő- és az oldalhajók izgalmas kompozíciója, a festett üvegablakok elkápráztattak minket. A csúcsélményt az egyik torony tetejére fellépcsőzés jelentette. Kell hozzá kondíció, de könnyebb volt, mint arra számítottunk. 

Köln azonban - a dómon (és az Aerosmith-koncerten) kívül - némi csalódást is okozott. A város nem szép, persze a 2. világháborús rombolás következményeként is. A dóm tetejére poén volt felmenni, de a város lárványa nem annyira vonzó. Nincs Kölnnek karakteres jellege. Ami mág nagyobb csalódásit okozott, az a szemét és a rendetlenség. Nem, kéretik ezt nem a migráncs-tömegre fogni, mert migráncsokat alig láttunk. A kicsi óváros persze hangulatos, de nem nagy és nem különleges. Furcsa, hogy milyen béna a főpályaudvar előtti terület, leszámítva persze a dóm parádés látványát. Vajon szándékosan hagyják a dóm külsejét ilyen komor kormos színűnek? (aji, 2017. június)


" Düsszeldorfba repültünk, a repülőút után pedig, vonattal mentünk  át Kölnbe. Az első  csalódás az volt, hogy masszívan késtek a vonatok, a miénk is. Viszont az, ahogy a Főpályaudvarról kilépve azonnal a Dómnál találtuk magunkat, az nagyon tetszett. A dómba kötelező felmenni. Kivételes élmény, ugyanis el sem tudom képzelni, hogy daruk, gépek és helikopterek nélkül hogyan voltak ezt  képesek felépíteni? Lenyűgöző. Az első lépcsősor  csak egy magas csigalépcső, a második része az igazán érdekes. Ott ugyanis a kupolába , annak a kellős közepébe rögzítettek egy lépcsőt, ami olyan, mitha egyenesen a mennybe vinne. Ott látható a legjobban, mekkora teljesítmény volt a Dóm felépítése. a lépcső  egyébként kényelmes, nem félelmetes, egyáltalán nem gond felmászni  rajta. A harmadik része egy csigalépcső, de az már eléggé  rövid és egyenesen a kilátóba érünk, ahol szépen körbe lehet a tornyot sétálni. Nagyon jó élmény volt !!!"(Kriszta) 

 

Köln - óvárosi utca - K. Kriszta fotója

Repülés repülőjegy

Köln-Bonn repülőtérre a Germanwings fapados légitársaság közlekedik. Köln városa 13 kilométerre van a repülőtértől. Részletesebb, árakat  tartalmazó információt az alábbi linen talál a Budapest- Köln járatokról.

Szállás

Ezen a linken érdemes a szálloda kínálatból szemezgetni.

Ajánlott szállodák:

Közlekedés

Köln tömegközeledésében a metró és a villamos kombinálódik. Így mind az óvárosban, mind a körgyűrű és elővárosok vonatkozásában könnyő a tömegközlekedésre hagyatkozni. A buszhálózat praktikusan egészíti ki a villamoshálózatot. Napi tömegközlekedési jegy 8,50 euróba kerül. A tömegközlekedésben az egyszeri hazsnálatú jegyek általában 2,80 euróba kerülnek.

Dugó az autópályán Frankfurtból Kölnbe tartva - c. a. fotója

Étkezés

Köln (Köln) belvárosában található néhány olyan étterem, amelyet inkább a helyiek látogatnak, mint a turisták, és amelyek pénztárcabarátak. Ezek az éttermek gyakran egyszerű, de ízletes ételeket kínálnak, és autentikusabb helyi élményt nyújtanak. Íme néhány ajánlás:

1. Peters Brauhaus

Típus: Hagyományos német
Leírás: Egy tipikus kölni sörház, amely kedvező árú helyi specialitásokat kínál, mint például a Himmel un Ääd (krumplipüré almával és véres kolbásszal) és a kölni sör, a Kölsch.
Cím: Mühlengasse 1, 50667 Köln

2. Em Krützche

Típus: Hagyományos német
Leírás: Hagyományos kölni ételek, barátságos környezetben. Közvetlenül a Rajna partján található, és népszerű a helyiek körében.
Cím: Am Frankenturm 1-3, 50667 Köln

3. Haus Töller

Német bisztró
Kklasszikus kölni étterem, amely főleg helyiek által látogatott. Az ételek egyszerűek és ízletesek, az árak megfizethetőek.
Cím: Salzgasse 10, 50667 Köln

4. Brauerei Päffgen

Sörfőzde és étterem
Az egyik legrégebbi sörfőzde Kölnben, amely helyi ételeket kínál és kölni sört szolgál fel. Az étterem autentikus kölni hangulatot áraszt.
Cím: Friesenstraße 64-66, 50670 Köln

5. Weinhaus Brungs

Hagyományos német
Egy régi épületben található, helyi ételeket kínál, és különféle borokat. A helyiek kedvelik a kellemes hangulat miatt.
Cím: Marsplatz 3-5, 50667 Köln

6. Restaurant Gaststätte Lommerzheim

Hagyományos német sörház, közvetlenül a Deutzer Brücke mellett található, és közkedvelt a helyiek körében. Egyszerű, de bőséges ételeket kínál.
Cím: Siegesstraße 18, 50679 Köln

7. Brauhaus Sion

Sörház - Hagyományos kölni sörház, amely kölni sört és helyi ételeket kínál. Helyiek gyakori látogatói.
Cím: Unter Taschenmacher 5-7, 50667 Köln

8. Bei Oma Kleinmann

Német bisztró
Közismert a helyiek körében nagy adagjairól és ízletes német ételeiről. A hely hangulatos és barátságos.
Cím: Zülpicher Straße 9, 50674 Köln

9. Hellers Volksgarten

 Német konyha
  Népszerű helyi étterem a Volksgarten parkban, amely egyszerű, de ízletes ételeket kínál.
Cím: Volksgartenstraße 27, 50677 Köln

10. Fischmarkt

Piac és étterem
 Halpiac, ahol friss tengeri ételeket és egyéb helyi finomságokat lehet vásárolni és megkóstolni.
Cím: Fischmarkt 1-5, 50667 Köln

K. Kriszta fotói

A szalvétán szójáték - A szájat letörölni (abwischen) helyett abfischen, ami kb. annyit jelent, hogy a legtöbb halat kihalászni - Ata fotója 

Sörözők

Ajánljuk: Em Golde Kappes (nem turistás, a helyiek között népszerű), Früh am Dom, Ex-Vertretung

energia egyenlő, tömeg szorozva fénysebesség négyzet, avagy
nagyon kis tömegű sörben óriási energia van (?) - K. Kriszta fotója

Kioszkok

Vásárlás

Kölnit Kölnből - K. Kriszta fotója

Szórakozás

A mi kölni szórakozásunk szuper volt - Aerosmith-koncert a Lanxess Arena-ban - 2017. június 20. - K. Kriszta fotója

Közbiztonság

Nagyvárosi mivoltából adódóan persze Köln sem mentes a bűnesetektől. Leginkább a belvárosban kell a turistának éberen ügyelni arra, hogy nehogy a kelet-európai zsebtolvajok áldozatává váljon. Inkább a pitiáner bűncselekmények jellemzőek, komolyabb rablások ritkán fordulnak elő. Kockázati tényezőt inkább jelent ha a turista belekeveredik valami utcai verekedésbe, ami jellemzően ittas ifjak között zajlik. Mind nappal, mind éjszaka tanácsos elkerülni ezeket a negyedeket, külvárosokat: Porz, Kalk, Chorweller, Bocklemünd, ostheim, Vingst és Seeberg. Ezeken a helyeken gyakran időznek az utcákon agresszív fiatalokból álló bandák. Jobb őket elkerülni, főleg, hogy a zsebeikben inkább tartanak kést, mint zsebkendőt. A városközpontban (pl. Neumarkt) a kioszkok tájékán is előfordulnak piások, drogosok, de ők ritkán okoznak bajt a turistának.

Látnivalók

Köln látnivalóiról külön aloldal szól.

Olvasmányos linkek

"Bármerre jártunk Kölnben, mindenfelé utcazenészekbe, aszfaltművészekbe, vidám, bohém alakokba botlottunk. A dóm és a Heimarkt közötti Rajna-part tele van kávézókkal és dzsesszkocsmákkal – és meglepő, de a szürke hétköznapokban is előszeretettel múlatják az időt hajnalig tartó partikkal. A második nagy élmény, mikor az ember kijön a főpályaudvarról és szembetalálja magát a monumentális katedrálissal. Én már többször láttam, de látványa mindig lenyűgöz. 157m magasságával a világ harmadik legmagasabb gótikus székesegyháza és persze nem véletlenül lett Köln szimbóluma és a Világörökség része. A város középpontjában található, kiváló kiindulási és tájékozódási pont, hisz mindenhonnan jól látszik." forrás


,, Úgy tűnik, Köln igazán a folyadékokban erős: a Rajna és a kölnivíz mellett nagy büszkeségük a kölsch, amely nem egyszerűen csak sör. Kifejezetten kölni különlegesség, és korsók helyett magas, vékony, 2 decis poharakban szolgálják fel, amiből persze egy pohárral sosem elég. A lager söröknél lágyabb, gyümölcsösebb ízű, aranyszínű italt nem készítheti ám akárki: a nyolcvanas évek óta létező Kölsch-egyezmény azt is szigorúan meghatározza, hogy meddig terjed Köln körül az a körzet, ahol még kölsch néven lehet sört főzni. A több mint tízféle kölsch közül a legismertebbek a Reissdorf, a Gaffel és a Früh sörfőzdék habos nedűi; kölsch természetesen palackozott formában is kapható, de a hangulat kedvéért mégiscsak jobb egy (vagy több) hagyományos sörözőben megismerkedni vele. Bár nem valószínű, hogy félreértések adódhatnának belőle, azért jó tudni, hogy kölsch a neve a kölni dialektusnak is." forrás


Fotóegyveleg

Kár, hogy Budapesten nem ilyen kulturált a Dunapart - K. Kriszta fotója

Köln - Rajna - K. Kriszta fotója

A Rajna és a Hohenzollrnbrücke (vasúti híd) a dóm tornyából _ K. Kriszta fotója 

Ultramodern - Ata fotója

Fagyi a tetőn - k.d. fotója

Vissza az elejére


Kommentek

Még nem érkezett hozzászólás.


Új hozzászólás beküldése

Név:
E-mail cím:*
Hozzászólás:


* az e-mail címed nem jelenik meg az oldalon