ÚTIKRITIKA.HU / Bréma


hirdetes

útikritikák


Bréma

Bréma dióhéjban | Tetszett & Nem tetszett | Vélemények |Odajutás| Szállás |Helyi közlekedés|Étkezés| Vásárlás|Szórakozás| Közbiztonság| Hasznos információk |Szent Péter-székesegyház (Dóm)|Más látnivalók| Olvasmányos linkek | Fotóegyveleg

.

R. Gyuri fotója

Bréma dióhéjban

 • Magyar viszonylatban bizony nem kisváros a maga 566 ezer lakosával (2021-es becslés). Közülük külföldinek számít kb. 106 ezer.
 • Bréma egy kikötőváros.
 • A brémai városháza és a Roland-szobor az UNESCO kulturális világörökségének a része.

R. Gyuri fotója

Tetszett & Nem tetszett

Tetszett

 1. Nagyon szép az óváros, a Böttcherstrasse, a turista számára kompakt, könnyen bejárható város i
 2. Az aranyos kis Schnorr negyed a pici, szűk utcácskáival, galériáival
 3. Szombat délelött a piactéren (Marktplatz)
 4. Hogy milyen szépen helyreállították a 2. világháborúban lerombolt épületeket
 5. A szuper kajáldák (pl. a városháza pincéjében lévő vendéglő)
 6. Hétvégén sétálni a folyóparton és nézni a piknikezőket
 7. A Szent Péter katedrális - kicsi és szép

Nem tetszett

 1. Bréma természeti környezete nem igazán izgalmas
 2. A kicsi óvároson kívül nincs igazán más érdekesség
 3. Egész idő alatt esett az eső
 4. Túlságosan visszafogott légkörű város, kicsit ingerszegény
 5. A Schnoor negyedben a túlzottan magas árak az éttermekben és a bárokban
 6. A piacon a tolakodó emberek

Vélemények

,, Míg német túrámat jártam-jártuk, útba ejtettük Brémát is, ahol az állatok muzsikálnak, a döner nyers és sós, Willehad püspök pedig dómokat építtetett. Brémában a bicikli a leggyakoribb közlekedési eszköz, sőt autók nem is igazán járhatnak a belvárosban. Próbálnak zölden élni, elamszterdamosodni, ami egyáltalán nem baj. Mondjuk ha a bicikli útra lépsz, már megakarnak ölni, elütni és a csengő nyomkodása miatt ínhüvelygyulladást kapni. Bicikli úton-út félen, ahol helyet találnak, oda zárják le. (Hamburgnál még drasztikusabban)

A Schnoor negyed talán a leghangulatosabb része Brémának. Apró, szűk utcák, szorosan összetapadó házak. 

1500 és 1900 évek között épült házak is megmaradtak. Annyira zsúfolt volt a középkorban, és a higiénés körülmények miatt a pestis úgy terjedt, mint f*szbukon a tinilányok tükrösvakus fotói. Ma éttermek, designboltok, kávézók, ajándékboltok találhatóak itt, de még előfordul a családi ház is.

A másik látványosabb negyed a Böttchenstrasse, ami egy szűk sikátor. Régen piactérnek szolgált, majd művésznegyed lett belőle, de II. világháború után majdnem minden ház megrongálódott. Azóta itt is hotelek, kávézok, cukor manufaktúrák nyíltak. Vörös téglából épült minden ház, amit szobrok díszítenek.

A Brémai Muzsikusok mese óriási marketing a városnak, giccses tárgyak, pólók, bögrék, minden, amiből ki lehetett hozni a szamár, kutya, macska, kakast. Város főterén egy modern szoborral tisztelegnek a Grimm mesének.

A város főtere szép, de azért nem olyan nagy szám (szerintem). Óriási Szent-Péter dóm díszeleg a központban, ami olyan, mint a többi vele egykori német dóm.  (2013)" forrás


,, Szeretem a Hanza-városokat. Szimpatikus az építészetük, a fennmaradt műemléképületeik stílusa, hangulata, és szeretem olvasni a történetüket, mert Európa egy igazán izgalmas korszakára ad rálátást. Bréma is a középkorban jelentős szerepet betöltő településeknek abba a csoportjába tartozik, amelyeknek a tengeri kapcsolat adta meg a lehetőséget a felemelkedésre és a megerősödésre.

Bréma fő látványosságai a központban, az óvárosi részen vannak. Ezen belül is az Am Markt, azaz a régi piactér számít a legfrekventáltabb területnek. Itt áll a város leglátványosabb épülete, a világörökségi címmel is elismert középkori eredetű régi Városháza. Az épület szerencsésen - csekély sérülésekkel - úszta meg a II. világháború rombolását, amikor Bréma belvárosának jelentős része pusztult el. (2019)" forrás

R. Gyuri fotója

Odajutás

Bréma és Budapest távolsága autóval mintegy 1200 kilométer, és az utazás időtartama általában 11-12 óra között van, attól függően, hogy az útvonal milyen forgalmi helyzetben van és milyen sebességgel halad az autó. Az útvonal során érdemes betartani a sebességhatárokat és a közlekedési szabályokat, és lehetőleg rendszeresen pihenni és frissíteni magunkat az út során.

Hamburg: kb. 120 km-re délre található Brémától.
Hannover: kb. 120 km-re délkeletre található Brémától.
Osnabrück: kb. 100 km-re délnyugatra található Brémától.
Oldenburg: kb. 50 km-re nyugatra található Brémától.
Bremerhaven: kb. 60 km-re északnyugatra található Brémától.

Főpályaudvar - R. Gyuri fotója

Szállás

Ajánlott szállodák:

2 csillagos: havennhostel Bremerhaven

3 csillagos: Hotel Residence Bremen

4 csillagos: Courtyard by Marriott

Más brémai szálláshelyek online foglalása itt - hotelscombined.com magyarul

Helyi közlekedés

Bréma városában a tömegközlekedés jól kiépített és hatékony. A városban működik villamos, busz és vonat közlekedés, amelyeket a BSAG (Bremer Straßenbahn AG) szervez.

Az utazás előtt érdemes tájékozódni a BSAG honlapján a menetrendről és az árakról. A városban működik a "Fahrkarte" rendszer, amelynek alapján jegyet vagy bérletet kell vásárolni az utazáshoz. A jegyek és bérletek az automatákból, a BSAG ügyfélszolgálatán és a villamos- és buszjáratokon található pénztárokból is beszerezhetőek.

Ami az autóval való közlekedést illeti, a városban a parkolás fizetős, és az utcákon található parkolóhelyek rendszerint korlátozottak. A parkolási lehetőségek azonban jók, és a városban számos parkolóház és parkolóhely áll rendelkezésre.

Az utcákon történő parkoláshoz parkolójegyet kell vásárolni, amelyek az automatákból vagy az értékesítőhelyeken kaphatók. A parkolási díjak általában 1,50-2,50 euró/óra között változnak, attól függően, hogy a parkolóhely milyen helyen van a városban. A parkolási díjakat általában a parkolóhelyen található automatákban kell befizetni, és a parkolójegyet jól látható helyre kell elhelyezni az autóban.

Ha hosszabb ideig kívánjuk parkolni az autót, érdemes a városban található parkolóházakat használni. Az árak változóak, de általában kedvezőbbek, mint az utcán történő parkolás.

Étkezés

Néhány ételspecialitás, amit mindenképp érdemes kipróbálni:

Bremer Knipp: A grillezett sertésvérkolbász darált hússal és árpapehellyel, valamint fűszerekkel keverve. Általában burgonyapürével és sült hagymával tálalják.

Labskaus: A hagyományos északi német étel burgonyapüréből, sózott húsokból, szalonnából és vöröshagymából készül. Általában savanyúsággal és főtt tojással tálalják.

Bremer Kluten: A hagyományos brémai édesség az áfonyára emlékeztető bogyós gyümölcsök zselésített és cukrozott formája.

Kohl und Pinkel: A kolbász és a kelkáposzta főzésekor együtt főzik, és általában sült burgonyával tálalják.

Grünkohl: A savanyú kel kiváló társítása a sült burgonyának és a kolbásznak.

Fischbrötchen: Friss halból készült szendvics, amelyet általában remoulade szósszal és salátával tálalnak.

Bremer Ratskeller Borok: Az UNESCO világörökségi területnek köszönhetően, a városban számos hagyományos borvidék található, amelyek minőségi borokat kínálnak, mint például a Ratskeller-borok.

Vásárlás

Az egyik legnépszerűbb bevásárló utcák a Sögestrasse, az Obernstrasse és a Breitenweg, amelyek tele vannak butikokkal, áruházakkal és számos étteremmel.

Az "Überseestadt" városrészben található "Waterfront" nevű bevásárlóközpont, amely egy modern üzleti és kereskedelmi központ, amely különféle boltokkal, mozikkal és éttermekkel várja a látogatókat.

A város számos szaküzlettel is rendelkezik, amelyek a látogatók számára lehetőséget kínálnak a különféle árucikkek beszerzésére. A Böttcherstrasse városrészben található ajándék- és művészeti boltok kiváló minőségű termékeket kínálnak.

Ha bútorokat vagy más lakberendezési tárgyakat keresünk, érdemes felkeresni az Ochtum Park nevű nagy bevásárlóközpontot, amely Bréma központjától mintegy 20 perces autóútra található.

Ha pedig hagyományos piacokra vágyunk, a Stadtmarkt a városközpontban és a Wochenmarkt a Weser folyó mellett található, mindkét helyen friss élelmiszereket és helyi specialitásokat kínálnak.

Szórakozás

A város központjában található a Schlachte promenád, amelyen számos kávézó, bár és étterem található. Az épület gyönyörűen ki van világítva este, és kellemes hangulatot teremt az itt sétálók számára.

A Balgebrückstraße és a Sielwallstraße nevű utcák a fiatalabb korosztály számára kedvelt szórakoztató negyedek. A két utcában számos bár, pub és éjszakai klub található, amelyek különféle zenei stílusokat kínálnak.

A Bremer Színház és a GOP Varieté Theater két olyan hely, amelyek a művészeti élményre vágyóknak ajánlottak. Az előadások között megtalálhatók a színdarabok, komédiák, drámák és különféle művészeti produkciók.

Ha az emberek szeretnének élő zenét hallgatni, akkor a Meisenfrei Blues Club vagy a Tower Music Club kiváló választás lehet. Mindkét hely a rock és a blues rajongóit célozza meg, és gyakran fellépnek itt kiváló helyi és nemzetközi zenekarok.

Végül, ha valaki egy kellemes koktélt vagy egy jó minőségű borfajtát szeretne kóstolni, akkor érdemes felkeresni a Station, a Loft vagy a Modernes nevű bárokat.

Közbiztonság

Bréma egy általánosságban biztonságos város, és a városban az alacsony bűnözési arány jellemző. Azonban, mint bármely más nagyvárosban, itt is található néhány olyan környék, amelyekről fontos tudni, hogy egy kicsit rizikósabbak lehetnek, különösen éjszaka vagy sötétedés után.

Például a Bremer Ostertorsteinweg és a Sielwallstraße környékén található éjszakai klubok és bárok olykor magukkal hozhatják a problémás szituációkat, és időnként előfordulhat kisebb verekedések. Azonban ezeknek a helyeknek a többsége általában biztonságos és barátságos.

Az utcán való séta során a lopások és a zsebtolvajlások kockázata mindig fennáll. Érdemes figyelni a környezetünkre, és vigyáznunk a személyes tárgyainkra, különösen a zsúfolt turistalátványosságoknál, piacoknál és tömegközlekedési csomópontoknál.

Ha utazás közben vagyunk, a legjobb, ha csak az általánosan biztonságos területeken mozgunk és elkerüljük a kockázatos környékeket, különösen éjszaka. Az embereknek ajánlott figyelmesnek lenni, és a személyes biztonságuk érdekében elkerülni az éjszakai sétákat olyan területeken, amelyekről tudjuk, hogy problémásak lehetnek.

Hasznos információk

BRÉMA - TISZTELETBELI KONZULÁTUS

 • Tiszteletbeli konzul: Dr. Axel F. Schultze-Petzold  - Cím: Am Luneort 15, D-27572 Bremerhaven, Deutschland
 • Telefon: +49-474-4925-813 - Fax: +49-474-4925-810 - E-mail: konsulatungarn@aol.com

Szent Péter-székesegyház (Dóm)

A Brémai Katedrális (Bremer Dom) Bremen város egyik legjelentősebb történelmi és kulturális látnivalója. A templom Bréma  városközpontjában található, a Domshof téren, közel a város fő látványosságaihoz, például a Városházához (Rathaus) és a Szabadtérhez (Bürgerpark).

  Brémai Katedrális középkori eredetű. Az építkezését a 8. században kezdték el, és több évszázadon keresztül különböző stílusokban bővítették és építették át. Az egyik legjelentősebb korszakában a román stílusú építészet dominált.

A katedrális jellegzetes román és gótikus stílusú épület, amelyet gyönyörű faragott részletek és szobrok díszítenek. Az épületet két magas torony ékesíti, amelyek messziről is jól láthatók.

 A katedrális belső tere is lenyűgöző. A nagy hajóban impozáns oszlopos és boltíves szerkezetek találhatók, amelyek méretükkel és részletgazdagságukkal lenyűgözik a látogatókat.

 A katedrálisban található egy kis múzeum is, ahol érdekes kiállításokat tekinthetnek meg a látogatók a katedrális történetéről és a régi idők liturgikus eszközeiről.

A Brémai Katedrális általában látogatható, és a látogatók számára lehetőség van a belső tér felfedezésére és az épület történetének megismerésére. Az épületben gyakran tartanak koncerteket és egyéb kulturális eseményeket is.

A katedrális hosszú története során számos jelentős eseménynek és koronázási ceremóniának volt a helyszíne, ami tovább növeli történelmi és kulturális jelentőségét.

f. zs. fotója

k. h. fotója

Más látnivalók

Rathaus

,, Bréma fő látványosságai a központban, az óvárosi részen vannak. Ezen belül is az Am Markt, azaz a régi piactér számít a legfrekventáltabb területnek. Itt áll a város leglátványosabb épülete, a világörökségi címmel is elismert középkori eredetű régi Városháza. Az épület szerencsésen - csekély sérülésekkel - úszta meg a II. világháború rombolását, amikor Bréma belvárosának jelentős része pusztult el.

A régi Városháza mind a külsejében, mind a belső kialakításában lenyűgöző. Az 1400-es évek elején emelt épület homlokzata a Weser reneszánsz stílusát tükrözi. Mellette áll a muzsikus állatok híres szobra, és szemben vele az 1404-ben emelt Roland-szobor (utóbbi szintén világörökség). Roland szobrokat más német városokban is állítottak, mint a városi jogok - kiváltságok - és szabadság szimbólumait (és őrzőjét), de mind közül a brémait tartják a legmarkánsabbnak, minden más Roland szobor mintaadó ősének. (2019)" forrás

R. Gyuri fotója

Márton-templom

,, A Weser-partjához kiérve a Márton-templomot pillanthatjuk meg jobb kéz felé. Ez a templom őrizte meg a városban a leginkább a középkori, eredeti formáját. Mellőle indul a Schlachte, egy sétány a Weser partja mentén. Ha pedig a Böttcherstrasse végén balra fordulunk, akkor rövid séta után a Schnoor-negyedhez, a belváros déli részének hangulatos városrészéhez érkezünk meg, amely éttermekkel, kávézókkal, kézműves boltokkal és műtermekkel szorosan egymáshoz illeszkedő, 16-18. századi polgárházaival varázsolja el az ide érkezőket." forrás

Olvasmányos linkek

"Egy történész vitt körbe minket a belvárosban, a barna téglás szűk utcákban, ahol a házakat valamikor kicsire építették, hogy kevesebb adót kelljen fizetni, mára pedig minden alsó szinten nyitottak egy muskátlis vendéglőt a turistáknak, hogy a habzó Beck’s-es söröskorsók is növelhessék a hangulatot. Roland lovag főtéri szobrától nem messze, a városháza kapujában áll a muzsikusok híres szobra. Ugye tudjátok a mesét? A szamár, a kutya, a macska és a kakas is öreg, hasznavehetetlen jószág volt már, mikor összefogtak és együtt új esélyt kaptak az élettől. Brémába indultak muzsikusnak, mert a gazdag Hanzaváros megengedhette magának, hogy városi zenészeket tartson. Útközben egy erdő közepén megtalálják a helyi rablóbanda házát. Az ablakon keresztül figyelik a mulatozó tolvajok hangos dorbézolását. Hogy mindnyájan lássanak, egymás hátára állnak: a kakas a macskáéra, a macska a kutyáéra, a kutya a szamáréra. Ez az a jellegzetes póz, ahogy a szobrok és falfestmények nagy része megörökíti őket a városban. Az állatok végül kiűzik a rablókat és elfoglalják a házat, de ahogy Grimmék minden meséjében, itt is megtalálhatjuk a mélyebb tanulságot reményről, újrakezdésről és összetartásról." forrás

A babona szerint az elülső lábak megérintése valóra váltja a kívánságokat....

,, Az óváros déli szegélyén található Schnoor-negyedbe sétáltunk. A Schnoor jellegzetes arculatát számtalan apró, szorosan egymáshoz tapadt háznak köszönheti. A 13. század óta létező zsúfolt negyed egy ferences kolostor környékén alakult ki a nagyszámú városi szegénypolgár lakhelyeként. A negyed lakói a Weser folyó Balge nevű mellékágán kikötő hajók rakodásából éltek. A Balgét később betemették, hogy a város újabb területeket nyerjen. A ma látható házak többsége 1500 és 1900 között épült. A Schnoort 19. században a város többször tervezte lebontani. A negyed megmaradását a második világháborúnak köszönhette. A bombázásokat túlélte, ekkortól számítható újjáéledése is.

A Schnoor aprócska házaiban ma éttermek, műtermek, hagyományőrző egyesületek vannak. Itt található az észak-német nyelvjárás hagyományait ápoló Plattdütsch Institut is. Közvetlen szomszédja Németország legkisebb szállodája, amely 20 négyzetméterén egyszerre két vendég fogadására képes. Az eső ellen beültünk egy helyes kávézóba, ahol minden szék Thonet szék, és mindegyik más. (2012)" forrás

Különös energia árad a brémai templomból: miért éreznek furcsa bizsergést a turisták?

Fotóegyveleg

k. h. fotói

sz. r. fotói

Vissza az elejére


Kommentek

Még nem érkezett hozzászólás.


Új hozzászólás beküldése

Név:
E-mail cím:*
Hozzászólás:


* az e-mail címed nem jelenik meg az oldalon