hirdetes

útikritikák


Ulm

Ulmról dióhéjban|Tetszett&Nem tetszett | Vélemények |Odajutás |Szállás |Közlekedés |Étkezés |Vásárlás| Szórakozás |Közbiztonság |Egyéb hasznos információk  |Münster |Egyéb látnivalók |Olvasmányos linkek | Fotóegyveleg

.

b. r. fotója


Ulmról dióhéjban

Ulm Baden-Württenberg szövetségi tartományban van. 135 ezres a lakossága (2023-as adat).

Itt van a világ legmagasabb templomtornya! Az Ulm-i székesegyház (Münster) tornya 161,53 méter magas.

Ulm és Neu-Ulm két különböző város a Duna két szemközti partján. De annyira összeforrtak, hogy ma már ritkán gondolja valaki, hogy az egyik város Baden-Württembergben, a másik Bajorországban fekszik.

A város átélt felemelkedést és bukást, a virágkort és a háborúk éveit, de mégis túlélte, manapság pl. virágzik. Iipari város, saját egyetemmel, kutatóvárossal, üzemekkel és gyárakkal.

Érdekesség: Az Ulmi városnéző sétahajók a világ legmagasabb vízi zsilipén haladnak át. A zsilip magassága 27,5 méter, és az Ulmi városnéző hajók szinte a csúcsig emelkednek fel, mielőtt a zsilip ajtajai bezáródnának.

Nettó havi átlagfizetés (2023-ban): 3100 euró - (Németországi átlag: 2780 euró)

cs. v. fotója
  

Tetszett&Nem tetszett

Tetszett

1. A Fischerviertel-ben a vendéglők nagy választékát élvezni

2. A városháza kívül és belül is lenyűgöző.

3. A halász és a tímár céhes negyedében járkálni a hangulatos utcákban

4. A Kenyér kultúra múzeuma igazán egyedi és meglepően érdekes

5. Szuper jó a Duna-menti kerékpárút! Érdemes kipróbálni.

Nem tetszett

1. Az Ulm Münster tetejére jelentős erőfeszítés fellépcsőzni, ráadásul fent a túl nagy tömegben alig talál az ember helyet a nyugodt fotózáshoz.

2. A szombati vásár kissé illuziórombolóan hat, mert a ketedrális bejáratát szinte eltorlaszolják a standok.

3. Szombaton nagyon nehéz szabad asztalt találni a kávézókban és éttermekben.

4. Meglepő, hogy van néhány étterem ahol az étlap csak németül olvasható.

Vélemények

,, A város csodaszép. Hasonlóképpen Budapesthez, itt is Duna választja két részre: Ulmra és Neu-Ulmra. A Münster templomtornyának a tetejére mindenképpen fel kell menni. A város szintén ismert lehet Albert Einstein szülıvárosaként is. Egyébként itt szinte bármi megtalálható, vannak a városnak régi és modern részei is. Busszal akárhova el lehet jutni gyorsan, de gyalog is bejárható.

Közepes méretű város a 120 ezer lakossal, tehát nem egy nyüzsgő nagyváros ahol elveszik az ember,
zöld, természetközeli , csodálatos kiépített Dunaparttal, a főbb útvonalakon bicikli utakkal, nagy zöld
parkokkal, sok sportolási lehetőséggel. Tapasztalataink szerint a város maga nagyon biztonságos.
Tiszta város, rendezett parkok, igényes terek.  " forrás

A Neu Strasse - cs. v. fotója

Odajutás

Ulm közúton 797 kilométerre van Budapesttől. Megállás nélküli vezetést modellezve az időtartam kb. 8 óra. 685 kilométeren az autópálya kényelmét élvezhetjük. 

Szállás

Ajánlott szállodák:

2 csillagos: B&B Hotel Ulm

3 csillagos: Economy Hotel

4 csillagos: Hotel&Gasthof Löwen

Közlekedés

A turista nevezetességek a központban vannak, egymástól gyalogtávolságra.

Az alábbi parkolókat javaslom az átutazó turistáknak:

Ulm Hauptbahnhof Parkhaus: Ez a parkoló az Ulm főpályaudvar mellett található,  24 órás a nyitvatartás, biztonságos parkolás,  többnyelvű tájékoztató táblák.

Münsterplatz Parkhaus: Ez a parkoló az Ulm Münster nevezetesség közelében található, és több mint 200 parkolóhellyel rendelkezik. A parkoló kényelmes elhelyezkedése miatt az átutazó turisták számára ideális választás lehet.

ZUP Parkhaus: Ez a parkoló az Ulm városközpontjában található. Innen könnyen megközelíthetők a városközpontban található nevezetességek, éttermek és üzletek.

Donau City Center Parkhaus: Ez a parkoló az Ulm városának déli részén található, és a Donau City Center bevásárlóközpont mellett található. Azon átutazó turisták számára ideális választás lehet, akik az autójukat biztonságosan szeretnék parkolni, miközben a bevásárlóközpontban vásárolnak.

Étkezés

Maultaschen: Ez egy nagyon népszerű étek arrafelé. A Maultaschen egyfajta nagyobb méretű, töltelékes tészta, és általában levesben vagy pirítva fogyasztják.

Spätzle: Ez egy hagyományos tésztaétel, ami kicsit hasonlít az olasz tésztákra. A spätzle-t általában sültekkel, pörkölttel vagy sajttal tálalják.

Schupfnudeln: Ez egy olyan tészta, amely hasonlít a burgonyakrokettre, és általában hússal vagy savanyú káposztával tálalják.

L. M. fotója

Ulmer Bier: Ez a fő helyi sör.

Ulmer Zwiebelrostbraten: Ez egy sült húsétel vöröshagymával, amit gyakran tálalnak krumplipürével.

Käsespätzle: Ez egy tésztaétel, amely nagyon hasonlít a spätzle-hez, de sajttal van keverve, és általában hagymával és pirított szalonnával tálalják.

Ezek az ételek megtalálhatóak a városban és a környéken található éttermekben és gasztronómiai helyeken.

xxx

Az Ulmban található „Zur Forelle” (A Pisztránghoz) nevű vendéglőt ajánlom, melyet a helyiek is nagyon kedvelnek. A vendéglőben kizárólag friss helyi alapanyagokból készült ételeket kínálnak, a menüjük pedig rendkívül változatos és bőséges. Az étterem specialitása az édesvízi halakból készült ételek, különösen a pisztráng és a süllő, nagyon finomak. A vendéglő hangulata is nagyon kellemes, a belső tér hangulatos és otthonos, az árak pedig barátiak. A címük: Frauenstrasse 27

cs. v. fotója

Vásárlás

Ulm városában a legjelentősebb bevásárlóközpont a Blautal-Center, amely az ulmi vasútállomás közelében található. Itt számos bolt, étterem és szórakozási lehetőség várja a látogatókat.

A városban található fedett piac a vásárcsarnok (Münsterplatz 50). Itt számos helyi termék és kézműves termék vásárolható, például sajt, sonka, bor és méz. A piacon kívül a Kornhausplatz-on (a városháza közelében) szabadtéri piacokat tartanak rendszeresen, ahol szintén helyi termékek vásárolhatók.

Szórakozás

Ulm város éjszakai élete nem túl izgalmas, azonban van néhány bár és klub, ahol érdemes eltölteni az időt. Az éjszakai élet főként az Altstadt (Óváros) területén koncentrálódik.

Ratskeller Ulm - Ez egy hagyományos bajor söröző az Ulm városközpontjában. A hely hatalmas sörkínálatával és jó áraival vonzza a helyieket és a turistákat egyaránt. Általában hajnali 2-ig nyitva tart.

Schiller Bar - Ez egy elegánsabb koktélbár az Ulm városközpontjában. A bárban kiváló minőségű koktélokat és italokat szolgálnak fel, az árak viszonylag magasak. A Schiller Bar hajnali 3-ig nyitva tart.

Érdemes megjegyezni, hogy az éjszakai élet Ulmban általában korlátozott, és a legtöbb hely korán bezár. Emellett fontos megjegyezni, hogy Németországban szigorúak az alkoholos italok fogyasztásával kapcsolatos törvények, és az ittas vezetés büntetése igen súlyos lehet.

A Vad emberhez címzett fogadó elé hatalmas kivetítőt állítottak, hogy a kertvendéglős részen étkezők, sörözgetők nem maradjanak le a fontosabb focimeccsekről - cs. v. fotója

Közbiztonság

Ulm városában a turisták is biztonságban érezhetik magukat. Azonban, mint minden nagyvárosban, itt is előfordulhatnak kisebb bűncselekmények, például zsebtolvajlás. Ajánlott figyelni a személyes tárgyakra, különösen a zsúfoltabb helyeken, tömegközlekedési eszközökön és a turistás helyeken. A városban nincsenek olyan környékek, amelyeket nagyon veszélyesnek kellene tartani, de éjszaka érdemes óvatosnak lenni a sötét és elhagyatott utcákon. Azoknak, akik este későn visszatérnek szállásukra, ajánlott taxit használni. A városban széles körű biztonsági intézkedések vannak érvényben, hogy a turisták és a helyiek biztonságban érezhessék magukat.

Egyéb hasznos információk

1. A turista információs iroda a Müsterplatz-on található a Stadthaus épületében.

Münster (Székesegyház)

,, Ulmnak sok arca van, s egy ujja. A városhoz közeledve előbb láttam meg ujját, mint arcait. Isten ujja, azaz a világ legmagasabb tornyával büszkélkedő „nem valódi” székesegyház, már jóval a város előtt láthatóvá válik. Elfog az érzés, hogy már találkoztunk valahol. Valahol Európában, méghozzá Prágában és Strasbourgban. S nem is járok messze az igazságtól, hiszen egyik építésze részt vett a strasbourgi székesegyház építésében mielőtt itt Ulmban látott volna neki e különös épületnek, pontosabban folytatta volna azt, amit mások elkezdtek. Mások? Igen, Parlerék, a híres német építész család, akik közül többen a prágai Szent Vitus Székesegyházon is dolgoztak. Mennyire kicsi a középkori Európa is?

Miközben a 768 lépcsőn lépdelünk Isten ujjában felfelé, hogy mi is meghódítsuk a világ legmagasabb tornyát, azon gondolkodom, hogy jól sikerült a város polgárainak céljukat elérni, azaz gazdagságukat és városuk nagyságát érzékeltetni eme építménnyel. Talán túlságosan is magasra törtek, gondolom ezt úgy 400 lépcső után.

Közben feltárul helyenként egy-egy résben Ulm egyik arca, a folyó által kettészelt város képe, amely egy hamis arc. Hamis, mert nem egy várost szel ketté a Duna, hanem két várost választ el, Ulmot és Neu-Ulmot. Korántsem jelenthető azonban ki, még innen fentről sem, hogy Ulm csupán régi lenne, csupán középkori lenne. Meghatározzák a városképet a híres halász- és tímárnegyed fagerendás házai, a városfal, a városi tornyok, de köztük megjelennek a modern építészet alkotásai.

Megérkezni Isten ujjának utolsó ujjpercéhez, majd feljutni körmének hegyéig a vártnál kisebb élmény, kisebb, mint lent, az ujj tövénél állni és elérhetetlennek érezni. A kilátás és az utunkat kísérő gótikus szobrok, építészeti elemek azonban kárpótolnak, s át is vezetnek a gazdag Ulm arcához.  (2017)" forrás

cs.v. fotója

,, Messziről nem tűnik óriásinak a templom, képeken sem. De amikor az ember odaér a lábához és felnéz rá, akkor teljesen elhűl. Ekkora régi robosztus épületet ritkán lát az ember. A torony kilátójából akár az Alpokig is ellátni. Ma már egy hét alatt is felhúznak ekkora épületeket, de amikor a Székesegyház készült, akkor még nem volt ilyen fejlett a technika, vélhetően ezért is tartott több, mint 500 évig az építkezés. Kicsinek, jelentéktelennek érzi magát az ember, mégis büszkeség tölti el." forrás

cs. v. fotója

Egyéb látnivalók

Szent György szökőkútja - m.o. fotója

Münsterplatz

Münsterplatz hatalmas, tágas terület a városközpontban, amely a világ legmagasabb kőből készült épületének otthona, a híres Ulmi Münsternek.

A tér környezete nagyon szép, a középkori és a modern építészet keveredik egymással. Az Ulmi Münster maga is lenyűgöző, nagyszerű példa a gótikus építészet szépségére és bonyolultságára. A tér és a környező utcák tele vannak üzletekkel, kávézókkal és éttermekkel, amelyek lehetővé teszik a látogatók számára, hogy felfedezzék a város kínálta sok lehetőséget.

A Münsterplatz az év különböző időszakaiban számos eseménynek ad otthont, beleértve a hagyományos piacokat, koncerteket és fesztiválokat.

Münsterplatz delfines szökőkúttal (Delphinbrunnen) - m.o. fotója 

Neue Mitte

A Neue Mitte egy modern városközpont Ulm-ban. A városközpont 2010-ben nyílt meg, és számos üzlettel, étteremmel, szórakozási lehetőséggel és szállodával várja a látogatókat.

A Neue Mitte területe széles sétányokkal, zöld területekkel és szökőkutakkal tarkított, így nagyon barátságos és kellemes légkörű. A legkiemelkedőbb épületek közé tartozik az elegáns Glacis Galerie bevásárlóközpont, amely több mint 60 üzletet kínál, és az Elbphilharmonie Ulm koncertterem, amely modern és kiváló minőségű hangzással büszkélkedik.

A Neue Mitte Ulm-ban található továbbá az Edwin-Scharff-Museum, amely művészeti és kézműves kiállításokkal várja a látogatókat, valamint a Donauhalle rendezvényközpont, amely nagyobb eseményeknek ad otthont.

Halásznegyed (Fischerviertel)

A Halásznegyed, vagy németül Fischerviertel, Ulm-ban található, a Duna-partján. Ez a terület a város legrégebbi és legromantikusabb része, amely tele van történelmi épületekkel, kis üzletekkel, éttermekkel és kávézókkal.

A Halásznegyed nevéből is kiderül, hogy korábban a halászok és a hajókészítők körzete volt, így a területet szűk utcákkal, hagyományos halászházakkal és kis kikötőkkel lehet megismerni. A régi épületek között sétálva a látogatók időutazásra érezhetik magukat, és felfedezhetik a város történelmi múltját.

Az éttermek és kávézók kínálata tradicionális, német ételekkel és italokkal, amelyeket helyi alapanyagokból készítenek. A Halásznegyedben található üzletekben kézműves termékeket lehet vásárolni, mint például horgolt pulóvereket, kerámia edényeket, fából készült tárgyakat vagy ékszereket.

A Duna-part mentén sétálva lehet megcsodálni a folyóra nyíló kilátást, és akár hajókázni is lehet a kikötőből. Az egyik legfontosabb látványosság a Halásznegyedben a híres Ulmi Münster, amelyet a Duna túlpartjáról is szépen lehet látni.


j.s. fotója

Úgy tűnik, hogy egyes helyiek direkt a csatornák közelében építették házaikat, hogy anélkül, hogy elhagynák az otthonukat, közvetlenül az erkélyről horgászhassanak - j. s.  fotója

Városháza

Az Ulmi Városháza (Rathaus) egy impozáns és történelmi épület, amely a városközpontban található. Az épületet a 14. és 15. században építették, és később többször is átépítették és bővítették.

Az épület szépségét a gazdag díszítés és az építészeti részletek adják, például a tornyok, a pillérek, a címerek és a freskók. Az épület homlokzata a gótikus stílusra jellemző díszítésekkel és a vörös homlokzati téglákkal van ellátva.

Az Ulmi Városháza belső része is csodálatos. Az udvaron található egy szép freskókkal ellátott szökőkút, és a nagyteremben lenyűgöző falfestmények és díszítések találhatók. Az épületben több terem is található, amelyeket konferenciákra, esküvőkre vagy más ünnepségekre lehet bérelni.

Az Ulmi Városháza a város politikai és kulturális központja, ahol a városi tanács és más fontos intézmények működnek. A városi tanács terem egyik érdekessége, hogy a falain láthatók a város és a régió történelmének fontos pillanatai.


A középkori Városháza teteje mögött a székesegyház gótikus főtornya látszódik, balra pedig, éles kontrasztként a városi könyvtár üvegpiramisának modernizmusa.cs. v. fotója

Az épület 1370-ben épült más célra, "kereskedőháznak", és csak 1419-től említik városházaként. - cs. v. fotója

cs. v. fotója


16. századi csillagászati óra - m.o. fotójaFerdetorony

Az Ulmi Ferdetorony (Schiefer Turm) egy híres és látványos épület, amely Ulm városközpontjában található. A Ferdetorony híres a különös kinézetéről, s az egyik legferdébb torony a világon.

A Ferdetorony építése az 14. században kezdődött, és eredetileg a városfal része volt. Az építkezési munkák során azonban a talaj miatt a torony meghajlott, és a mai napig is látható e különös formája.

A Ferdetorony magassága 53 méter, és a csúcsa 2,2 méterrel hajlik a délnyugati irányba. A toronyban van egy kis kiállítás, amely bemutatja az építési folyamatot, a torony történelmét és a város történelmét is. A látogatók feljuthatnak a torony tetejére is, ahonnan gyönyörű kilátás nyílik a városra és a Dunára.

A Ferdetorony a város egyik fő látványossága, és az Ulm-i Münsterrel együtt az ikonikus épületek közé tartozik.

s. j. fotója

Libatorony

Az Ulmi Gänsturm (Gänstor) nagyon fontos része volt az Ulmi középkori városfalnak, és a város keleti oldalán, a Duna közelében található.

A Gänsturm magassága 37,5 méter, és különösen érdekes az építészet szempontjából. Az eredeti épületet az 14. században kezdték építeni, majd a következő évszázadokban többször átépítették és bővítették.

Az épületen belül több terem is található, amelyek korábban katonai vagy lakóhelyként szolgáltak. Ma a toronyban egy kis múzeum működik, amely a torony és a város történelmével foglalkozik. A toronyból gyönyörű kilátás nyílik a városra és a Duna folyóra.

A Gänsturm az egyik legfontosabb látványosság az Ulmi középkori városfalban, és nagyon érdekes az építészeti és történelmi szempontokból egyaránt. Ha Ulmban jár, mindenképpen érdemes meglátogatni a Gänsturmot is.

o.b.

Neu-Ulm

Neu-Ulm egy város, a Duna folyó déli partján fekszik, szemben Ulm városával. A város 1869-ben alakult ki, és azóta is folyamatosan fejlődik.

Neu-Ulm egy modern és élénk város, ahol a látogatók számos kulturális és szórakozási lehetőséget találnak. A városban számos üzlet, étterem és kávézó található, amelyek a turistáknak és a helyieknek egyaránt szórakozási és vásárlási lehetőséget kínálnak.

A városban található a Edwin-Scharff-Museum, amely a művészet és a kézművesség szerelmeseinek kedvelt célpontja. Az Albert Einstein Gymnasium és a Neu-Ulm University of Applied Sciences is megtalálható itt, így a város fiatalok számára is egy dinamikus és inspiráló hely.

Neu-Ulm központjában található a Glacis-Galerie, egy nagy bevásárlóközpont, amely több mint 60 üzletet kínál. A városban számos sportolási lehetőség is van, a parkoktól kezdve a teniszpályákig és a tornatermekig.

A Duna folyó által határolt Neu-Ulm tökéletes kiindulópont a Duna-völgyi régió felfedezéséhez. A város csodálatos kilátást kínál Ulm városára, a híres Ulmi Münsterre és a Duna folyóra.

Más látnivalók

Ez a gyönyörű szökőkút közvetlenül az ulmi városháza mellett látható. A 15. századi szökőkútat "Halászládának" hívják, mert itt, közvetlenül a szökőkútban, a középkorban eladásra szánt élő halakat tartottak. - cs. v. fotója

cs. v. fotója

1879. március 14-én, a Bahnhofstraße 10. szám alatti házban született Albert Einstein. Bár egy évvel később a család Münchenbe költözött, a zseni mindig hangsúlyozta, hogy Ulmban született. - cs. v. fotója

Schöne Haus ("Gyönyörű ház"). Nevének azonban van egy ironikus vetülete – az épület egyik sarkát ferdének építették meg. - cs. v. fotója

"Eldőlő ház" A favázas épület nem esik össze, csupán lejtőn áll. A 14. században épült házat a 15. század közepén újították fel. - cs. v. fotója

Ulm történelme

Ulm városa Németország délnyugati részén, Baden-Württemberg tartományban található. A város gazdag történelmi hagyományokkal rendelkezik, amelyek a középkorig nyúlnak vissza.

Ulm városának alapítása az 5. századra nyúlik vissza, amikor az alemannok megalapították a várost. A város már a középkorban is jelentős kereskedelmi központ volt, mivel az Ulm városát átszelő Duna folyó lehetővé tette az áruk szállítását és forgalmazását.

A város a 15. században nagyon prosperált, és az Ulmi Münster építése is ebben az időszakban történt. Az Ulmi Münster a város egyik legfontosabb épülete, amely az európai gótikus építészet egyik remekműve.

Az 16. században az Ulm városa a reformáció egyik központjává vált. Az Ulmi Münster a reformáció idején is fontos szerepet játszott, mivel az itt tartott viták és konferenciák jelentősen befolyásolták a vallási reformot.

Az 19. században Ulm gyors iparosodásnak indult, a vasút és a gőzhajózás megjelenése új lehetőségeket teremtett a város számára. A városban számos ipari cég alakult ki, például a Daimler AG, amely világszerte ismert autógyártó cég.

Az 20. században Ulm városa az oktatás és a kutatás központja lett. Az Ulmi Egyetem, amely 1967-ben alakult, Európa egyik legjelentősebb műszaki egyetemei közé tartozik.

xxxx

Az Ulm környéki településeken, köztük Ulm városában és annak környékén élnek Magyarországról kitelepített svábok és az ő utódaik.

A svábok kitelepítése a második világháború után történt, 1945 és 1948 között. Azok a németek, akik Magyarországon éltek, el kellett hogy hagyniuk otthonaikat, és a nyugat-német részekre, köztük Baden-Württembergbe menekültek. Az utóbbiak között voltak olyanok is, akik Ulm és környékére költöztek.

A kitelepítések során az embereknek otthonaikat és vagyonaikat is el kellett hagyniuk, és sokuk élete nagyon nehéz és veszélyes volt a menekülés során. Az Ulm környéki svábok számos nehézséggel és akadállyal szembesültek a kitelepítések és az új élet kezdése során. Azonban az évek során sikerült új életet kezdeniük, és azóta is szerves részei az Ulm és környéke kulturális és gazdasági életének.

Olvasmányos linkek

,, Gazdag díszítés, gazdag polgárság, gazdag város, amelynek egyik legszebb emléke a reneszánsz stílusú városháza. A városháza, amely üzletháznak épült, s most figyeljetek! 1370-ben. Mellette újabb arcra bukkanunk, a halász- és tímárnegyedben galériák, éttermek, hotelek kapaszkodnak a Duna felé tartó Blau folyó partján. Egyik-másik szó szerint kapaszkodik, sőt olyan ferdén áll, hogy egyben el is nyeri a világ legferdébb hotelje címet.

Legekből a városban nincs hiány. Ebéd közben kezembe akad egy prospektus, amely Európa egyik leggazdagabb gyűjteményével rendelkező kenyérmúzeumát, valamint a Magyarországra emigrált dunai svábok nagyszabású gyűjteményét hirdeti, s ezzel Ulm újabb arcára, a múzeumira irányítja figyelmünket. A városfalon át a Dunához érkezve kenyér helyett a különös és máig ható emigráció története nyomába eredünk.

A Dunai Svábok Központi Múzeumában Ulm újabb arca tárul fel. A szervező arc, amely útnak indítja a sok ezer németet, hogy azok benépesítsék és újra életre kelthessék a török miatt elnéptelenedett magyar vidékeket. Alig 300 éve Magyarország adott reményt, földet, munkát, házat, új életet a szegényebb családoknak, ma pedig Ulmban és környékén annyi magyar él, mint egy kisváros lakosainak száma.

Apropó hajó, az ulmi skatulya néven is ismert hajó modelljét sokáig nézegettem, s megrémisztett, hogy mennyi mindennek voltak kitéve azok, akik az utazás mellett döntöttek. Általában 14-18 méter hosszúak és 3,5 méter szélesek voltak, fenyőből készültek és teherbírásuk úgy 9-15 tonna lehetett. Egy-egy nagyobb hajón akár 100 ember is utazott csaknem 2 hétig a Dunán.

A múzeum nemcsak a kivándorlás megszervezésének és lebonyolításának ulmi történetét mutatja be, hanem azt is, hogyan illeszkedtek be az új hazában, s hogyan őrizték meg, illetve őrzik még ma is kultúrájukat és nyelvüket Magyarországon, s az egykori magyar, de ma már valamelyik szomszédos államhoz tartozó területeken. A XVIII. században a német (nemcsak sváb) kivándorlók száma eléri a 200.000 főt. Megdöbbentő szám, ugye?

El kell látogatni még a kenyérmúzeumba is, mert hajlamosak vagyunk elfeledkezni arról, hogy a világ valamennyi kultúráját, valamennyi korban egy dolog biztosan összekötötte, az pedig nem más, mint a kenyér. A város egyik eldugott terén álló, egykori sóraktár épületében a magtól a festményig, az ókortól napjainkig követhetjük a kenyér útját. Az út végén pedig hálásak leszünk a sorsnak, hogy már nem kézzel kell megőrölni a gabonát, hogy nem élünk, s éltünk éhínségben, s hogy megtanultuk a formázás titkát.

Pár órás ulmi látogatásunkat jó nagy Duna-parti és óvárosi sétával zárjuk. Rácsodálkozunk még a kövér hentesek miatt megdőlt városi toronyra (A monda szerint a kövér hentesek fűrészporral töltötték meg a kolbászt és a feldühödött polgárok a toronyba zárták őket. A megijedt hentesek az egyik sarokba húzódtak és ezért a torony megdőlt kicsit. Gyanítom a mocsaras talajnak is lehet némi köze a dologhoz.), az óváros házaira, az Esküházra, amely a legrégebbi városi alkotmányra emlékeztet mindenkit, de leginkább a mindenkori főpolgármestert, akinek minden évben az 1397-es Nagy Eskülevél alapján itt kell felesküdnie a város alkotmányára. Ez is Ulm egyik arca a sok közül. (2017)" forrás


b. r. fotója

Fotóegyveleg

m.o. fotói

street art - e.d. fotója

A Duna partján - cs. v. fotója

cs. v. fotója

Tom S. fotója


Kommentek

Még nem érkezett hozzászólás.


Új hozzászólás beküldése

Név:
E-mail cím:*
Hozzászólás:


* az e-mail címed nem jelenik meg az oldalon