ÚTIKRITIKA.HU / Wittenberg


hirdetes

útikritikák


Wittenberg

Wittenbergről dióhéjban| Tetszett&Nem tetszett| Vélemények| Odajutás|Szállás| Helyi közlekedés| Étkezés| Vásárlás| Szórakozás| Közbiztonság| Egyéb hasznos információk|Luther-ház| Vártemplom|Óváros|Marktplatz| Más látnivalók| Olvasmányos linkek| Fotóegyveleg

A Régi városháza és a Luther-emlékmű a piactéren (Marktplatz) - f. z. fotója

Tartalomfeltöltés folyamatban. Türelmet kérünk.

Wittenbergről dióhéjban

Lutherstadt-Wittenberg

Lakosság (2023-ban): 49,500

A város a Szász-Anhalt (németül: Sachsen-Anhalt) tartományban van. 

A város Berlintől kb. 112 kilométerre fekszik, délnyugati irányban.

Tán a város vallástörténeti jelentősége miatt a második világháborúban a szövetségesek a városmagot nem bombázták le, csak egyes külterületeket.

Wittenberg 1990-ig az NDK városa volt.

A Reformáció történetéhez szorosan kapcsolódó városok egyikeként Wittenberg is az UNESCO kulturális világörökségének az egyik helyszíne.

(Google-keresésnél érdemes tudni, hogy van egy Wittenberg nevű falu az Egyesült Államokban, mégpedig Wisconsin államban.)

Tetszett&Nem tetszett

Tetszett

1. A Cranach-udvart roppant jól hozták helyre szinte a romjaiból ésamúgy érdekes nevezetesség.  

2. Van egy finom helyi specialitásuk, a Speckkuchen, ami egy szalonnás pite. Reggelire jól esett.

Nem tetszett

1. A turizmus érdekében a várost annyira precízen rendbe hozták, hogy már-már sterillé vált az egész, valahogy közben elveszett a természetes hitelessége.

2. Tán együttesen több az olasz és az indiai étterem, mint a német.

3. Az óvárosban vannak középkori macskaköves utcák, ami kifogott a túl vékony talpú edzőcipőmön.

4. A szuvenírboltok az ízléstelenség határait feszegetve próbálnak a Luther-tematikára ráfeküdve minden vacakot a turistákra sózni. Van Luther-tészta, Luther motívumos zokni, Luther-likőr. A Luther-kenyér is gáz, de az már a város gasztronómiai hagyományai közé is befészkelődött.

Vélemények

,, Nagyon szép a város, csak éppenséggel semmi, de semmi élet nincs benne." (gy. l., 2022)

Odajutás

Wittenberg Németországban található, és a pontos távolság a kiindulóponttól függően változhat. Az út Budapestről Wittenbergbe autóval nagyjából 900-1000 kilométer hosszú lehet, attól függően, hogy melyik útvonalon haladunk. Az útvonalak közötti távolság és idő a következő:

Az általánosan javasolt útvonal Budapesttől Wittenbergbe a következő: Budapestről indulva az M1 autópályán haladunk Bécs irányába, majd az A2 autópályán folytatjuk az utunkat Pozsony és Brno felé. Az út folytatódik Drezda és Berlin irányába, majd az A9 autópályán haladunk Lutherstadt Wittenberg felé. Az útvonal hossza kb. 980 km, és az utazás időtartama körülbelül 9-10 óra lehet, ha a forgalom normális.

Egy másik lehetőség az, hogy Budapestről Ausztrián és Csehországon keresztül haladunk át. Az utazás során áthaladunk Bécsen, Linz-en, Passau-n, Nürnberg-en és Frankfurt-on. Ez az útvonal körülbelül 1100 km hosszú, és az utazás időtartama körülbelül 10-12 óra lehet, ha a forgalom normális.

Wittenberg környékén több nemzetközi repülőtér található, amelyek közül a legközelebbi és leginkább ajánlott repülőterek a következők:

Berlin Schönefeld Repülőtér - Ez a repülőtér kb. 90 km-re található Wittenbergtől, és az egyik legnagyobb nemzetközi repülőtér Berlinben. Az autóút a repülőtérről Wittenbergbe kb. 1,5 órát vesz igénybe.

Berlin Tegel Repülőtér - Ez a repülőtér kb. 120 km-re található Wittenbergtől, és szintén egy fontos nemzetközi repülőtér Berlinben. Az autóút a repülőtérről Wittenbergbe kb. 2 órát vesz igénybe.

Lipcse/Halle Repülőtér - Ez a repülőtér kb. 90 km-re található Wittenbergtől, és egy másik fontos nemzetközi repülőtér Németországban. Az autóút a repülőtérről Wittenbergbe kb. 1,5 órát vesz igénybe.

Szállás

Best Western Stadtpalais Wittenberg - 4 csillagos hotel - f. z. fotója

Helyi közlekedés

Viszonylag könnyű parkolóhelyet találni.

Gyalog könnyen bejárható a város. A vártorony jó tájékozódási pont, mert szinte mindenhonnan látható.

Étkezés

Restaurant Leucorea - Ez egy hangulatos, modern német étterem a Wittenbergi Egyetem közelében, ahol a helyiek és az egyetemi hallgatók gyakran találkoznak. Az étlap változatos, sok helyi specialitással, és a kiszolgálás barátságos és figyelmes.

Gaststätte Zum Alten Fritz - Ez a vendéglő Wittenberg óvárosában található, és hagyományos német ételeket kínál. A belső tér hangulatos és autentikus, és a kiszolgálás barátságos és figyelmes. A helyiek szeretik itt enni, és gyakran találkoznak barátaikkal és családjukkal.

Ratskeller Wittenberg - Ez a vendéglő a városháza pincéjében található, és hagyományos német ételeket kínál. Az étterem hangulatos és romantikus, és a helyiek gyakran választják az ünnepi vagy különleges alkalmakra.

Brauhaus Wittenberg - Ez a sörház egy modern, ipari épületben található a városközpontban, és német sörök és ételek széles választékát kínálja. A helyiek szeretik itt találkozni barátaikkal, különösen a nyári hónapokban, amikor a sörkertben ülve élvezhetik az időt.

Vásárlás

Az állandó piac (Wochenmarkt) a városközpontban, a Puschkinparkban található, és minden szerdán és szombaton tartanak itt piacot. Itt friss zöldségeket, gyümölcsöket, halat, húst, sajtot, virágokat és egyéb élelmiszereket lehet vásárolni. Az állandó piac környékén található üzletek és boltok is, így érdemes ide látogatni a városi bevásárlás során.

A termelői piac (Bauernmarkt) általában az állandó piac mellett, a Puschkinparkban tartják, de az időpontok változhatnak. A termelői piac általában egész évben tart, és helyi termelők kínálják a saját termesztésű zöldségeket, gyümölcsöket, mézet, lekvárokat és más helyi élelmiszereket. A termelői piac egy jó lehetőség arra, hogy megismerje a helyi termelőket és az ő általuk kínált termékeket.

Szórakozás

Stadtklause Wittenberg - Ez a bár a városközpontban található, és kiváló söröket és koktélokat kínál. A helyi fiatalok gyakran találkoznak itt barátaikkal, és a bárban rendezett zenei programok is vonzóak számukra.

Club Laser - Ez a diszkó a városközpont közelében található, és a diákok és fiatalok körében nagyon népszerű. A klubban különböző zenei stílusokat játszanak, és gyakran rendeznek itt élő koncerteket és DJ-ket.

Culux Café & Bar - Ez a kávézó és bár a város központjában található, és egyedi, modern hangulattal rendelkezik. A fiatalok szívesen jönnek ide, hogy egy pohár italt fogyasszanak vagy egy könnyű ételt egyenek, és a bárban rendezett DJ-k és zenekarok is vonzóak számukra.

Kulturhaus Altes Theater - Ez a művészeti központ a városközpont közelében található, és számos kulturális és szórakoztató programot kínál, például koncerteket, színházi előadásokat és filmvetítéseket. A diákok szívesen látogatják a központban rendezett eseményeket és programokat.

Brauhaus Wittenberg

Közbiztonság

Tökéletes a közbiztonság.

Egyéb hasznos információk

1. A múzeumok hétfőn zárva vannak.

2. Wittenbergben a turista információs iroda a városközpontban található a Schlossplatzon, közvetlenül az Altes Rathaus (Óvárosháza) mellett.

A cím: Schlossplatz 2, 06886 Lutherstadt Wittenberg

A turisztikai iroda nyitvatartási ideje az alábbiak szerint alakul:

Hétfő-péntek: 9:00-18:00 - Szombat: 10:00-16:00 - Vasárnap: 10:00-14:00 - Az iroda zárva tart a német ünnepnapokon.

Az iroda szolgáltatásai közé tartozik az információ szolgáltatás, szállásfoglalás, idegenvezetés, városnézés, térképek és prospektusok biztosítása, valamint jegyeladás számos helyi látnivalóhoz és eseményhez. A szolgáltatások több nyelven (német, angol, francia, olasz, spanyol) is elérhetőek.

Luther-ház és Augusteum

Wittenberg városa a protestáns hit történelmi központja, és számos jelentős műemléket és emlékhelyet tartalmaz, köztük a Luther-házat és az Augusteumot.

A Luther-ház (Lutherhaus) egy nagy múzeum és a világ legnagyobb reformációra vonatkozó kiállítása. Martin Luther, a reformáció egyik vezéralakja itt élt, és a múzeum a helyszínen őrzött dokumentumok, tárgyak és műalkotások segítségével mutatja be az életét és a munkásságát. A múzeum több emeleten található, és bemutatja Luter életét a kezdetektől a haláláig, valamint a reformáció és a protestantizmus történetét is. A múzeum nagyon részletes és interaktív kiállításokat kínál, így mindenki számára érdekes lehet, aki érdeklődik a vallás, a történelem és a kultúra iránt.

Az Augusteum az egykori Wittenbergi Egyetem épülete, amelyet a 16. században építettek. Az épületben ma a Wittenbergi Lutheránus Egyetem működik, és a protestáns teológia számos szakát tanítják itt. Az épületnek két fő része van: az eredeti, középkori épület, amelyet későbbi kiegészítésekkel bővítettek ki, és a modern épületrész, amely az 1990-es években épült. Az épületben található a Bibliakutató Központ, amely nagyon értékes bibliográfiai anyagokat tartalmaz, valamint a Lutheri Tanulmányok Központja is. A látogatók megtekinthetik a múzeumokat és a kápolnákat az épületben, valamint részt vehetnek az egyetem programjain és rendezvényein.

Vártemplom

(Schlosskirche)

A Wittenbergi Vártemplom (Stadtkirche zu Wittenberg) egy nagyon fontos történelmi emlékhely, amely a város központjában található. A Vártemplom fontos szerepet játszott a protestáns reformáció történelmében, és egyúttal a reformáció központjának is számított.

Az épületet a 15. és 16. században építették, és a korabeli gótikus stílusban készült el. A templomot a Wittenbergi Vár részeként építették, és Luther Márton, a reformáció egyik legismertebb alakja is itt prédikált.

Az épület belső terében a látogatók megtekinthetik az eredeti festményeket és díszítéseket, valamint a Luther család sírköveit is. A Vártemplom csúcsán található hatalmas óra is nagyon híres, amelyben az óraművet 1517-ben a holland mesterműhelyből származó Hans Lippershey készítette. Az óra mutatja a különböző napokat és hónapokat, valamint a Hold fázisait is.

A Vártemplom nagyon fontos helyszín a történelem és a vallás szerelmeseinek, és érdemes látogatni, ha Wittenbergben járunk. A templomot gyakran nevezik "a protestáns hit őrzőjének", és a protestáns vallás egyik jelképének is számít.

f. z. fotója

Luther Márton 95 tétele amit a wittembergi vártemplom kapujára szögezett ki (1517-ben), és ezt az akció a protestáns reformáció elindításának tekinthető. - u. p. fotója  

Óváros

Az óváros központjában található a híres Wittenbergi Városháza, amelyet a 16. században építettek, és ahol a Luther Múzeum is található. Az épület fontos szerepet játszott a reformáció kezdeti időszakában, és az itt található tanácsteremben tartották az első protestáns istentiszteleteket.

Az óvárosban található még a híres Wittenbergi Kastély, ahol Martin Luther élt és dolgozott. A kastélyban található a Luther Ház Múzeum, amely Luther életének és munkásságának bemutatására szolgál.

A Wittenbergi Egyetem is az óvárosban található. Ez Németország egyik legrégebbi egyeteme, amelyet 1502-ben alapítottak.

Az óvárosban sétálva számos szép épületet és történelmi látnivalót lehet felfedezni, így például az Elba folyó partján található Melanchthon Házat, ahol az egyik legjelentősebb reformátor, Philipp Melanchthon élt és dolgozott. A városban találhatók továbbá gyönyörű templomok, például az állítólag a 12. században épült Szent Mária Templom, amely Luther számos fontos beszédének helyszíne volt.

g. l. fotója

Marktplatz

Wittenbergben a Marktplatz (vagy piactér) az óváros központjának egyik fő területe, ahol számos történelmi épület és fontos látnivaló található.

A Marktplatz központi eleme a híres Wittenbergi Városháza, amely a 16. században épült és a város egyik legfontosabb műemléke. A városházán található tanácsteremben tartották az első protestáns istentiszteleteket, és a Luther Múzeum is itt található.

A Marktplatzon található még a híres Luther-szobor, amelyet a város Martin Luther emlékére állított. A szobor 1821-ben készült, és Luther az egyik kezében tartja a Bibliát, a másik kezével pedig mutat a városra.

A tér további fontos épületei közé tartozik a Renaissance stílusú Schlosskirche, ahol Luther az 95 tételét közölte az egyházreformról, és ahol a híres Wittenbergi Thesises emléktábla is található. A tér közelében található továbbá az apátsági templom (Stadtkirche), amelyben Luther nagy hatással volt a reformáció terjedésére.

A Marktplatzon rendszeresen rendeznek piacot, ahol a helyi termékeket lehet megvásárolni, és az időjárástól függően különböző ünnepi eseményeket is tartanak itt.

f. z. fotója

g. l. fotói

Más látnivalók

Szent Mária katolikus templom

Wittenbergben található a Szent Mária katolikus templom (St. Marien), amely a város legrégebbi és egyik legjelentősebb temploma. A Szent Mária templomot állítólag a 12. században építették, és eredetileg a Szent Bernhard-rendi apátság templomaként szolgált.

A templom a gótikus stílus jellemzői szerint épült, és a belső tere rendkívül impozáns. A hatalmas, boltíves mennyezet alatt gyönyörű oltárok, festmények, szobrok és egyéb művészeti alkotások találhatók. A templom egyik legérdekesebb része a híres Cranach-albumba tartozó oltárkép, amely Lucas Cranach, az időszak híres festője által készült.

A Szent Mária templom történelmi jelentőségét az adja, hogy itt tartotta Luther Márton néhány híres beszédét, amelyek nagy hatással voltak a reformáció terjedésére. A templom további érdekességei közé tartozik a híres Bach-ének, a Wachet auf, ruft uns die Stimme című kantáta, amelyet Johann Sebastian Bach itt mutatott be először 1731-ben.

Cranach-udvar

Wittenbergben található a híres Cranach-udvar (Cranachhof), amely egy kis belső udvar, amely Lucas Cranach műhelyének helyén található. Lucas Cranach a híres reneszánsz művész volt, aki a 16. században élt és dolgozott Wittenbergben, és az udvar a művész és a műhelye emlékére állított emlékhely.

Az udvar számos érdekes épületet és helyszínt tartalmaz, köztük az eredeti műhelyépületet és otthont, ahol Cranach élt a családjával. Az épületekben láthatók eredeti bútorok, festmények, grafikák és egyéb művészeti alkotások, amelyek bemutatják Cranach művészi életét és munkásságát.

Az udvarban található továbbá egy múzeum, amelyben további Cranach-műveket lehet megtekinteni, valamint érdekes interaktív kiállításokat és bemutatókat tartanak a művészeti technikákról és a reneszánsz korból származó művészeti alkotások készítéséről.

Corpus Christi kápolna

Ez a kápolna a Wittenbergi Várnegyedben található, és Martin Luther, a reformáció egyik vezetője által tartott híres prédikációk helyszíne volt. A kápolna a város fontos történelmi helyszíne, és ma múzeumként működik, ahol bemutatják Luther életének és munkásságának történetét. A kápolna legismertebb része a Theses-ek ajtaja, amelyen Luther híres 95 tételét függesztette ki, amelyekben kritizálta a római katolikus egyház gyakorlatait. Ez az esemény azonban történelmi vita tárgya, és néhány történész szerint valószínűbb, hogy Luther nem ténylegesen függesztette ki a tételét az ajtóra, hanem inkább levelet küldött a püspöknek, amelyben kritizálta az egyházat.


Melanchthon-ház

A Melanchthon-Haus Wittenbergben található, és az egyik fontos történelmi látnivaló a városban. Philipp Melanchthon, a reformáció egyik vezetője és Martin Luther barátja és munkatársa élt ebben a házban 1520 és 1560 között. A Melanchthon-Haus a 16. századi építészet remeke, és az egyik legjobban megőrzött reneszánsz épület Németországban. A házat több ízben is átépítették az évek során, de az eredeti építészeti részleteket megőrizték. Ma a ház múzeumként működik, és bemutatja Melanchthon életét és munkásságát, valamint az egyetemi oktatás és a humanizmus történetét a 16. században. A múzeumban láthatók Melanchthon személyes tárgyai, könyvei és kéziratai, valamint kiállítások és programok várják a látogatókat. A Melanchthon-Haus Wittenberg egyik legfontosabb kulturális öröksége, és az UNESCO Világörökség része, amely a város reformációs helyszíneit is tartalmazza.

Egyetem

A Wittenberg-i egyetem (latinul Academia Vitebergensis) az egyik legrégebbi és leghíresebb egyetemek közé tartozik Németországban. A Luther-féle reformáció során alapították 1502-ben, és az egyetem alapvető szerepet játszott a reformáció terjesztésében és a protestantizmus kialakításában.

Az egyetem alapítása után rövid idő alatt a legnevesebb oktatási intézmények közé emelkedett Európában. Az egyetem az 1500-as években elismert professzorokat vonzott, köztük Philipp Melanchthon, aki a humanizmus és az új értékek tanításával hozzájárult az egyetem hírnevéhez.

Az egyetem 1817-ben elvesztette függetlenségét, amikor összeolvadt a Halle-i Egyetemmel, de a Wittenberg-i intézményt 1933-ban újraalapították. Az egyetem ma a Martin Luther Egyetem néven ismert, és a humán tudományok, a teológia, az orvostudomány és a természettudományok területén kínál számos szakot és programot.

Az egyetemnek számos híres diákja volt az évszázadok során, köztük a matematikus és csillagász Johannes Kepler, a filozófus Georg Wilhelm Friedrich Hegel, és a Nobel-díjas fizikus, Gustav Hertz. Az egyetem számos szervezete és diákja van, akik számos kulturális és sporteseményt szerveznek a diákok és a városi lakosok számára

Werksiedlung Piesteritz

A Werksiedlung Piesteritz Wittenbergben egy nagyipari település, amelyet a német vegyipari cég, az IG Farben épített az 1920-as években. Az épületek és lakóházak modernista stílusban épültek, és egyedi építészeti megoldásokat alkalmaztak az ipari működés hatékonyságának és a dolgozók kényelmének javítása érdekében.

A településben a dolgozóknak modern szociális infrastruktúrát és lakóhelyeket biztosítottak, amelyek magukban foglalták a kórházat, iskolákat, sportlétesítményeket és lakótelepeket. Az épületek és az egész település egyedi megjelenésének köszönhetően a Werksiedlung Piesteritz ma is népszerű helyszín a modern építészet és a városfejlesztés kutatói és rajongói számára.

Az igazi áttörést azonban a település vegyi- és műtrágyagyártási tevékenysége hozta meg a 20. század elején, amikor a Piesteritzben gyártott nitrogén-műtrágya a világ egyik legnagyobb és legmodernebb üzeme volt. A Piesteritzben kifejlesztett műtrágyák fontos szerepet játszottak az élelmiszer-termelésben, és az ipari tevékenységnek köszönhetően a település jelentős gazdasági és társadalmi fejlődésen ment keresztül.

Várostörténeti múzeum

A Wittenbergi Várostörténeti Múzeum (Stadtmuseum Lutherstadt Wittenberg) az egyik legfontosabb múzeum a városban, és bemutatja Wittenberg történetét és kultúráját az ókortól napjainkig. A múzeum a város központjában, az egykori városháza épületében található, amelynek története a 16. századra nyúlik vissza.

A múzeum kiállításai bemutatják a város életét és történelmét az ókori időktől a modern korig, a középkori városfalaktól a reformáció idejének fontos eseményein és személyiségein át a modern kori városépítési tervekig. A múzeum egyedülálló műalkotásokat, régészeti leleteket, régi dokumentumokat és más kulturális tárgyakat tartalmaz, amelyek bemutatják a város gazdag kulturális örökségét.

Az egyik legkiemelkedőbb kiállítás a Luther-izmus és a reformáció bemutatása, amelynek kiemelt részei közé tartozik az eredeti 95 tétel és a Theses-ek ajtaja. A múzeumban számos interaktív kiállítás is található, amelyek lehetővé teszik a látogatók számára, hogy még jobban megértsék a város és az ország történelmét. A múzeum kiváló programokat és oktatási lehetőségeket kínál az iskoláknak és az érdeklődő csoportoknak, valamint ideális helyszín a város kulturális örökségének felfedezéséhez.

Olvasmányos linkek

Fotóegyveleg

f. z. fotói

g. l. fotói


Kommentek

Még nem érkezett hozzászólás.


Új hozzászólás beküldése

Név:
E-mail cím:*
Hozzászólás:


* az e-mail címed nem jelenik meg az oldalon