ÚTIKRITIKA.HU / München / Látnivalók


hirdetes

útikritikák


München / Látnivalók

Általános városnézési tanácsok| Altstadt| Régi városháza| Új városháza| Marienplatz| HofbräuhausKaufingerstrasse| Briennerstrasse| Odeonsplatz| Königsplatz| Residenz| Nymphenburg-palota| BMW múzeum| Deutches Museum| Múzeumnegyed| Egyéb múzeumok| Szent Péter templom| Egyéb templomok| Egyéb látnivalók| Schwabing| Más érdekes negyedek| München közeli látnivalókÉrdekességek| Olvasmányos linkek| Fotóegyveleg

.

Óváros - Marienplatz - m. j. fotója


Általános városnézési tanácsok

,, München belvárosa nagyon hangulatos: három, középkori kapun lehet besétálni és barangolni a régi, üzletekkel és éttermekkel megtömött házak között, ameddig el nem jutunk a főtérre (Marienplatz), a neogótikus városháza elé, amely uralja a látványt. A tornyából tiszta időben még az Alpok távoli csúcsai is látszanak, a történelmi városrész pedig a lábaink előtt hever. Aki szereti a halat, annak érdemes innen a Peterskirchét megkerülve elmennie a Viktualienmarktra, mert rengeteg halárus és étterem várja, de a piac délkeleti csücskén van egy nagyon jó török büfé is, ahol kiadósat ehetünk olcsón.

A piactól egy utcányira, a Ridermarkt téren nyílt a Shakespeare and Co. müncheni üzlete, ahol főleg német antikvár könyvekből lehet bevásárolni, de van egy kevés angol is. A város keleti kijárata, az Isartor felé haladva még két jó helyre bukkantunk: az egyik egy vintage üzlet, ahol elképesztő a múlt századi a ruha- és kiegészítő választék, de már magáért a stílusért is érdemes betérni. A másik a Coffeefellows, egy német kávézólánc, ahol fel lehet töltődni egy kicsit a városnézés után. (2018)" forrás


,, Igazából az egész város egy csoda, ha csak sétáltok és bámuljátok, akkor is lenyűgöző. 🙂 A Marienplatz környéki utcákban - Neuhauser Straße, Kaufingerstraße, Im Tal, Rosenstraße, Sendlinger Straße - mind csak ajánlani tudom.  " (csta, 2019)

Altstadt

Az Altstadt München óvárosa, és a város egyik legnépszerűbb turisztikai látványossága. Az óváros területe 3,5 négyzetkilométer, és számos látnivalóval és kulturális értékkel büszkélkedhet.

Az Altstadt területén található a híres Marienplatz, amely a városközpont, és számos nevezetesség és turisztikai látnivaló található a közelében. Az óváros központjában található az imádnivaló Peterskirche (Szent Péter-templom), amely egyike a város legidősebb templomainak, és melynek díszes barokk belső tere a látogatók számára igazi élményt nyújt.

Az óvárosban sétálva találhatunk sok más történelmi épületet is, például a Neues Rathaus-t, azaz az új városházát, amelyben helyet kapott a városi múzeum is, valamint a híres Frauenkirche (Assisi Szent Teréz-templom), amely egy másik nagyon fontos vallási hely Münchenben.

Az óvárosban található sok étterem és kávézó is, ahol az érdeklődők élvezhetik a bajor gasztronómiát és az italokat. A vásárlásra vágyóknak ajánlott az északi oldalán található Kaufingerstrasse és Neuhauser Strasse bevásárló utcák.

Régi városháza

A Régi Városháza (Altes Rathaus) a város egyik legfontosabb történelmi épülete, amely a városközpontban, a Marienplatzon található. Az épület a középkorban épült, és az évszázadok során több alkalommal is átépítették.

Az épület neogótikus homlokzata különösen lenyűgöző, és érdemes az időt szánni a részletes megtekintésére. A homlokzatot gazdag ornamentikai díszítések és a város szimbólumait ábrázoló szobrok díszítik.

Az Altes Rathaus épülete több szárnyból áll, és az épületegyüttes különböző időszakok és építészeti stílusok jegyeit viseli magán. Az egyik legérdekesebb hely az épületben a középkori díszterem, amelynek falfestményei az 1400-as évekből származnak.

Az Altes Rathaus egyéb jelentőséggel bíró helyiségei közé tartozik a Goldener Saal (Aranyterem), amely szintén a középkorban épült, és számos neves személyiség vendégül látására szolgált. Az épületben található az Életfának nevezett óra is, amely a város egyik fontos látványossága.

Az Altes Rathaus épülete ma az önkormányzati hivatalnak ad otthont, de az épületet látogatók is meglátogathatják, és megtekinthetik a középkori dísztermet, a Goldener Saal-t, valamint a többi épületrészt és kiállítást is.

Új városháza

Az Új Városháza (Neues Rathaus) München egyik legimpozánsabb épülete, és a Marienplatz közepén található. Az épület az 1800-as évek végén és a 1900-as évek elején épült, és a neogótikus stílusú építészetet képviseli.

Az épület homlokzata lenyűgöző, és két torony magasodik fölé, amelyek a város egyik legmagasabb épületei közé tartoznak. A homlokzatot ékesítő szobrok és díszítőelemek pedig a város híres történelmi eseményeit és fontos személyiségeit ábrázolják.

Az Új Városházában a legimpozánsabb helyiség a nagyobbik tanácsterem, amely gazdagon díszített falfestményekkel és faragott fa elemekkel van berendezve. A terem szépen megőrizte az eredeti építészeti elemeket és részleteket, és az épületbe belépő látogatók megtekinthetik a termet.

Az épületben található a városi múzeum is, amely a város történetét mutatja be, és bemutatja a város gazdag kulturális örökségét és történelmi hátterét.

Az Új Városháza előtt található az óratorony, amelynek harangjai naponta megszólalnak, és a harangjáték nagy élményt nyújt a városba érkező látogatóknak.

Az Új Városházát érdemes felkeresni az épület impozáns külsejének és a tanácsterem szépségének megtekintése miatt.

Marienplatz

A Marienplatz München központi tere, és talán a város egyik legismertebb és legforgalmasabb helye. Az óváros szívében található, és körülötte számos nevezetesség és turisztikai látványosság található.

m. j. fotója

A Marienplatz teret a 19. században építették, és a város egyik legfontosabb közlekedési csomópontja. A teret körülvevő épületek között található a híres Neues Rathaus, azaz az új városháza, amely impozáns épület, és amelynek toronyórája érdekes látványosságot nyújt.

A Marienplatzon található a Mariensäule (Mária-oszlop), amelyet 1638-ban állítottak fel az osztrák-bajor hadsereg diadalának emlékére az őket ért veszedelem alól való megmentésért.

A teret körbevevő utcák tele vannak kávézókkal, éttermekkel, üzletekkel, amelyek mind a turisták, mind a helyiek számára kellemes kikapcsolódást nyújtanak.

Az ünnepi időszakokban, különösen a karácsonyi időszakban, a Marienplatz egy igazi látványosság, és ünnepi hangulattal töltődik meg. A teret ilyenkor gyönyörűen díszítik fel.

Hofbräuhaus

,, A világ leghíresebb sörcsarnoka. Ha a városban jársz, minden útikalauz azt sugallja, hogy még akkor is érdemes meglátogatni, ha nem szereted a sört. Hogy őszinte legyek, nekem kicsit csalódást okozott.

Mi csak rövid időt töltöttünk ott, mert érdekelt, hogy néz ki az épület, de a hely eléggé levegőtlen volt, és a meleg kissé elvette a kedvünket a helytől. Az épület alapvetően nagyon szép és belülről is érdekes lehet, de nyáron vagy hétvégéken, amikor különösen sokan keresik fel a helyet, csak a tényleg elkötelezetteknek ajánlanám." forrás

Kaufingerstrasse

A Kaufingerstrasse München belvárosában található, és az egyik legnépszerűbb bevásárlóutcája a városnak. Az út a Marienplatz terétől keletre indul, és egészen a Karlsplatz (Stachus) teréig tart.

A Kaufingerstrasse mentén található számos bolt és üzlet, köztük különböző divatüzletek, cipőboltok, ékszerboltok, parfümériák, édesség boltok és souvenir boltok. A bevásárlóutca végig sétálása lehetőséget ad arra, hogy az érdeklődők megismerjék a müncheni boltok és üzletek kínálatát, és számos ajándékot és emléktárgyat szerezzenek be.

A Kaufingerstrasse az egyik legjobb hely Münchenben a német konyha specialitásainak, például a bajor kolbásznak, sült húsnak és a sült krumplinak a kóstolására. Az utca tele van kávézókkal és éttermekkel, amelyek kínálják a helyi ételeket és italokat.

Az utcában a bevásárlás és az étkezés mellett számos látnivaló is található. Például az utca végén található a híres Karlsplatz (Stachus) tér, amely egy másik fontos közlekedési csomópont és turisztikai helyszín a városban. Az utca közepén pedig a híres Szent Mihály-templom (St. Michael Kirche) található, amelynek díszes belső tere és csodálatos freskói igazi látványossággá teszik ezt a helyet.

Briennerstrasse

A Briennerstrasse München egyik legnevesebb és legszebb sugárútja, amely a városközponttól északnyugatra indul. Az út hossza mintegy 1,5 km, és számos nevezetességet, történelmi épületet és kulturális látványosságot kínál.

Az út nevét a 19. századi építész, Leo von Klenze nevéről kapta, aki tervezte a Briennerstrasse-t, és a közelben található számos nevezetes épületet is. Az út mentén található számos neves épület, például a Neue Pinakothek, amely egy híres múzeum, amely a 18. és 19. századi művészetet mutatja be.

Az úton található a Glyptothek, amely görög és római műalkotásokat tartalmazó múzeum, valamint az Antikensammlung, amely antik római és görög műalkotásokat tartalmaz.

A Briennerstrasse mentén található a híres Odeonsplatz tér is, amelynek közepén áll az Odeon nevű kis épület, amely egykor koncert- és színházterem volt. A tér egyébként a város egyik legimpozánsabb területe, szép parkokkal és szökőkutakkal, és az itt található épületek, mint például az Theatinerkirche nevű templom és a Hofgarten kert, lenyűgözőek.

Az úton található továbbá a Königsplatz tér, amely az egyik legfontosabb történelmi és kulturális helyszín Münchenben. A teret számos neoklasszicista stílusú épület kíséri, és itt található az egyik legfontosabb múzeum, az Alte Pinakothek, amely a reneszánsz és a barokk művészet kincseit mutatja be.

Odeonsplatz

Az Odeonsplatz München egyik legfontosabb tere, amely jelentős történelmi és kulturális jelentőséggel bír. Ezen a téren található a Theatinerkirche, egy impozáns barokk templom, melynek homlokzata lenyűgöző látványt nyújt. A tér egyik jellegzetessége a Feldherrnhalle, amely a bajor hadvezéreknek állít emléket. Az Odeonsplatz közelében számos elegáns üzlet és kávézó várja a látogatókat, így ideális hely a városnézéshez és pihenéshez egyaránt. Az itt rendezett kulturális események és koncertek gyakran vonzzák a helyieket és a turistákat egyaránt, életet lehelve a város ezen történelmi részébe.

c. b. fotója

Königsplatz

A Königsplatz München belvárosában található, és egy hatalmas és impozáns történelmi tér, amelynek nevét a bajor királyokról kapta. A tér a 19. században épült, és a város egyik legfontosabb történelmi és kulturális helyszíne.

A Königsplatzot négy hatalmas, neoklasszikus épület övezi, amelyek mindegyike különleges jelentőséggel bír. Az épületek közül az egyik legjelentősebb az Alte Pinakothek, amely a világ egyik legjelentősebb reneszánsz és barokk művészeti gyűjteménye. Az épületben található műalkotások között olyan híres művek vannak, mint a Dürer, a Rubens, a Rembrandt és a van Gogh.

A másik fontos épület a Neue Pinakothek, amely a 18. és 19. századi európai művészet kincseit őrzi. A gyűjteményben szerepelnek a híres művészek művei, mint például Goya, Manet, Monet és Degas.

A Königsplatz másik fontos épülete az építészeti stílusával lenyűgöző Glyptothek, amely az ókori görög és római szobrászat kiemelkedő műalkotásait mutatja be. Az Antikensammlung múzeum pedig antik római és görög műalkotásokat tartalmaz.

A Königsplatz tere a nácik korában is fontos szerepet játszott, és Adolf Hitler híres beszédeket tartott itt. Az emlékművek a tér közelében találhatók, ahol emlékezni lehet azokra, akik az idők során a diktatúra és a háborúk áldozatai lettek.

Residenz

(Királyi palota)

A Residenz egy hatalmas és lenyűgöző királyi palota, amely a város egyik legismertebb és leglátványosabb nevezetessége. A Residenz a bajor uralkodók hosszú sorának volt az otthona, és több mint 130 szobájával a legnagyobb királyi palota Németországban.

Az épületet több évszázadon át folyamatosan bővítették és átalakították, és a részleteiben megcsodálható, különböző építészeti stílusok és korok jegyeit hordozza magán. A palota különösen gazdag barokk és rokokó díszítéssel rendelkezik, ami lenyűgöző látványt nyújt.

A Residenzben a látogatók megnézhetik a palota különböző termeit, mint például a Tróntermet, amelyben a bajor uralkodók koronázták magukat, vagy a Antiquariumot, amely egy hatalmas, barokk terem, amelynek falait antik római szobrok és díszítőelemek borítják.

A Residenz további jelentőséggel bíró része a Herkulessaal, amely nagyszerű helyszíne az operai előadásoknak, koncerteknek és más művészeti eseményeknek. Az épületben a bajor uralkodók egyik legnagyobb gyűjteménye is található, amelyben számos műtárgy és ékszer szerepel.

Az épület kertjei is rendkívül szépek, és számos szökőkút és szobor díszíti őket. A kertekben sétálva a látogatók élvezhetik a nyugalmat és a csendet a város zajától távol.

Nymphenburg-palota

A Wittelsbach család nyári rezidenciájának épült barokk stílusú kastély és az azt körülvevő meseszerű park kötelező kastélyrajongóknak. Amennyiben kevés időnk van, érdemes lehet csak kívülről is körbejárni, de ha rászánunk néhány órát, 11,5 Euróért nem csak a kastélyt, de a benne található múzeumokat, többek között a porcelánmúzeumot és az úgynevezett Schönheitsgaleriet is felfedezhetjük. forrás

BMW múzeum

A BMW múzeum egy modern építészeti remekmű. A múzeum célja, hogy bemutassa a BMW autógyár történelmét és termékeit, és egyedülálló élményt kínál a látogatóknak.

A múzeum épülete már önmagában is figyelemre méltó, és különleges építészeti megoldásokat alkalmaz. Az épület külső része hatalmas és lenyűgöző, a belső tér pedig nyitott és tágas. A látogatók a belső teret lépcsőn közelítik meg, amely egy spirális úton keresztül vezet a múzeum kiállítási területeire.

A BMW múzeumban számos érdekes és izgalmas kiállítás található. A múzeum megmutatja az autógyár történelmét és a BMW autók fejlődését az évek során. A látogatók megnézhetik a BMW autók különböző modelljeit, beleértve a régi és a legújabb modelleket is. A múzeumban számos interaktív kiállítás is található, amely lehetővé teszi a látogatók számára, hogy közvetlenül megismerjék az autók működését és tervezését.

Az épületben található egy nagy szint, amelyen számos kiegészítő termék, mint például ruházat és kiegészítők kaphatók. Emellett a látogatók különböző éttermeket és bárokat is találnak a BMW múzeum területén, ahol kényelmesen és kellemesen eltölthetik az időt.

A BMW múzeumhoz tartozik egy hatalmas parkoló is, ahol a látogatók kényelmesen parkolhatják autóikat. A múzeum könnyen megközelíthető a tömegközlekedéssel is, és a belvárostól mindössze 20 perces autóútra található.

Deutches Museum

,, A  világ legnagyobb technikai és tudományos múzeumaként tartják számon.A Deutsches Museum-ban olyan kiállításokat vehetsz szemügyre, melyek például a csillagászattal, a bányászattal, hajózással vagy az informatikával foglalkoznak. A valósághű földalatti bánya, az első tengeralattjáró, vagy egy szobanagyságú számítógép mind-mind érdekes látvány. " forrás

Múzeumnegyed

Alte Pinakothek

,, Az épület neoreneszánsz stílusban készült 1826-36 között (Leo von Klenze tervei alapján). A múzeum a II. Világháborúban súlyos károkat szenvedett, de a festmények nem, azokat biztonságba helyezték; 1957-ben hozták helyre az építmény sérüléseit. Ez többek között úgy oldották meg, hogy nem az egész homlokzatot állították helyre, hanem a korábbihoz képest szimplábban kerül sor a hiányok pótlására, téglából, jelezve a háború hatását. Vagyis maga a neoreneszánsz unalom. Az ember észre sem venné, ha nem tudná, hogy ez Az.

A bal oldali szárnyon érdemes indítani a látogatást, ott kezdődik a bemutató néhány középkori (gót és kora reneszánsz) festménnyel, majd Dürerrel és Altdorferrel folytatódik. Ez utóbbi rendkívül érdekelt engem – igazából azért jöttem ide, hogy élőben is megtekintsem a Nagy Sándor csatája c. festményét. (2019)" forrás

Neue Pinakothek

A Neue Pinakothek Münchenben található, és a 18. és 19. századi európai művészet egyik legfontosabb múzeuma. A múzeumban több mint 4000 műalkotás található, amelyek között szerepelnek a világ legismertebb művészeinek, például Goya, Manet, Monet, van Gogh és Renoir alkotásai is.

A Neue Pinakothek kiállítási területei között szerepelnek a francia, olasz, spanyol, holland, flamand, német és angol művészek alkotásai. A múzeumban található műtárgyak között szerepelnek a szobrok, a festmények, a grafikák, az üvegek, a porcelánok és az ékszerek.

A Neue Pinakothek megtekintésekor a látogatók közelről megismerhetik az európai művészet fejlődését a 18. és 19. században, és élvezhetik az alkotások szépségét és lenyűgöző részletességét.

A belépődíj  felnőtteknek 7 euró, diákok és nyugdíjasok számára 5 euró, míg a 18 év alattiaknak és a müncheni egyetemistáknak ingyenes. A múzeum kedvezményeket is kínál csoportok számára, és az audioguide bérlése további költséget jelenthet.


Pinakothek der Moderne

A Pinakothek der Moderne a modern és kortárs művészet egyik legfontosabb múzeuma. A múzeumban több mint 20 000 műalkotás található, amelyek között szerepelnek a világ legismertebb modern művészeinek, például Picasso, Warhol, Kandinsky, Klee és Magritte alkotásai is.

A Pinakothek der Moderne kiállítási területei között szerepelnek a modern művészet, az építészet, a tervezés és a grafikai művészet különböző ágai. A múzeumban található műtárgyak között szerepelnek a szobrok, a festmények, a grafikák, az installációk, a fotók és a design tárgyak.

A belépődíj  felnőtteknek 10 euró, diákok és nyugdíjasok számára 7 euró, míg a 18 év alattiaknak és a müncheni egyetemistáknak ingyenes. A múzeum kedvezményeket is kínál csoportok számára, és az audioguide bérlése további költséget jelenthet.

Egyéb múzeumok

Marstallmuseum

A Marstallmuseum Münchenben található, és a bajor királyi udvar életének és kultúrájának bemutatására specializálódott múzeum. A Marstallmuseum az egykori királyi lovarda épületében található, és a látogatók közelről megismerhetik a bajor királyi család történelmét és hagyományait.

A múzeum kiállítási területei között szerepelnek az egykori királyi lovardák, valamint a bajor királyi család autó- és motorkerékpár gyűjteménye is. A látogatók megnézhetik a korabeli kocsikat, hintókat, nyerges lovaglókat és felszereléseket, amelyek a bajor királyi udvar életének részét képezték.

Emellett a múzeumban megtekinthetők a bajor királyi család egyéb használati tárgyai, például ruházat, ékszerek, porcelánok és egyéb művészeti tárgyak. Az épületben találhatók kávézók és boltok is, ahol a látogatók ajándéktárgyakat és emléktárgyakat vásárolhatnak.

A belépődíj felnőtteknek 7 euró, diákok és nyugdíjasok számára 5 euró, míg a 18 év alattiaknak  ingyenes.


Brandhorst

A Brandhorst Múzeum  a kortárs művészet egyik legfontosabb múzeuma Európában. A múzeumban több mint 1000 modern és kortárs műalkotás található, amelyek között szerepelnek a világ legismertebb kortárs művészeinek, például Andy Warhol, Damien Hirst, Cy Twombly és Joseph Beuys alkotásai is.

A Brandhorst Múzeum kiállítási területei között szerepelnek a festmények, a szobrok, az installációk, a grafikák és a videóművészet különböző ágai. A múzeumot egy modern épületben helyezték el, amelyet 2009-ben nyitottak meg a nagyközönség előtt.

A múzeum megtekintésekor a látogatók közelről megismerhetik a kortárs művészet sokszínűségét és változatosságát, és élvezhetik az alkotások szépségét és lenyűgöző részletességét.

A belépődíj felnőtteknek 10 euró, diákok és nyugdíjasok számára 7 euró, míg a 18 év alattiaknak ingyenes. A múzeum kedvezményeket is kínál csoportok számára, és az audioguide bérlése további költséget jelenthet.Szent Péter templom

A Szent Péter templom egy gyönyörű barokk katolikus templom a város központjában. Az épületet urszulinus apácák építették a 18. században, és azóta is az egyik leglátogatottabb helyszín Münchenben.

A templom belső tere magával ragadó szépségű, lenyűgöző díszítéssel és freskókkal. Az oltár a Szent Péter életének jeleneteit ábrázolja, a kórus és az oldaloltárok pedig különböző szenteknek szentelve vannak. Az egyik oldaloltár, a Barátok oltára, különösen népszerű, mert a szobrok a barátok jelenetét ábrázolják, akik egy pohár bort ünnepelnek.

Az épület homlokzata is lenyűgöző, és az építészeti részletek mellett a két harangtornyával is magasra nyúlik. Az egyik toronyba fel lehet menni, ahonnan lenyűgöző kilátás nyílik Münchenre.

A belépés a templomba ingyenes, de az oltárok és freskók közelről történő megtekintése érdekében javasolt adományt tenni. A látogatók az időpontokról és a szertartásokról a hivatalos honlapon tájékozódhatnak.

Egyéb templomok

Asam templom

Az Asam templom egy kicsi, ám nagyon szép barokk templom, amelyet a 18. században építettek az Asam testvérek, az építész és a szobrász testvérek.

Az Asam templom különleges és egyedi műalkotásokat tartalmaz, amelyek mindegyike nagyon részletesen kidolgozott és nagy művészi értékkel rendelkezik. Az oltár díszítése, a freskók, a szobrok és a homlokzat minden részlete a barokk stílusra jellemző gazdagságot tükrözi.

A templom egyik különlegessége a mennyezetkép, amelyet az építész, Asam Egid Quirin festett, és a Szent Sír ábrázolására utal. A mennyezet más részein az égboltot, az angyalokat és más szenteket ábrázoló festmények találhatók. Az oltárnál szintén szép szobrok és freskók láthatók.

Az Asam templomnak nincs belépődíja.


Frauenkirche

A Frauenkirche Münchenben egy híres, nagy méretű barokk katedrális a város központjában. Az épület az egyik legismertebb és leglátogatottabb helyszín Münchenben, és az egyik legfontosabb vallási központ a bajor fővárosban.

Az épület két hatalmas toronnyal rendelkezik, amelyek magasabbak, mint 90 méter. A belső tér nagy és magas mennyezettel rendelkezik, és lenyűgöző díszítéssel van ellátva. Az oltár nagy és részletes díszítéssel rendelkezik, a mennyezetet pedig freskók borítják. A templom belső terében több mint 20 oltár található, amelyeket különböző szenteknek szenteltek.

A templom nevét a Szűz Mária tiszteletének szentelték, és az egyik legismertebb műalkotása a Szent Károly oltár, amelyet Hans Krumpper művész készített a 17. században. A freskókat és festményeket több híres művész készítette, például Peter Candid, Johann Baptist Zimmermann és Johann Baptist Straub.

A belépés a templomba ingyenes, de az emeleti teraszra való feljutás díjköteles. A látogatók a hivatalos honlapon tájékozódhatnak az időpontokról és a szertartásokról.


Elter Károly fotója

Egyéb látnivalók

Viktualienmarkt

A Viktualienmarkt egy híres piac, amelynek története több mint 200 évre nyúlik vissza. A piac a város központjában, a Marienplatz közelében található, és kínál számos élelmiszer- és kulináris terméket, valamint helyi kézműves cikkeket és ajándéktárgyakat.

A Viktualienmarkt mintegy 140 különböző árus pult széles választékát kínálja, beleértve a friss gyümölcsöket és zöldségeket, a húsokat, a halakat, a sajtokat, a borokat és a sört. Az árusok többsége helyi termelők és kistermelők, akik a legjobb minőségű termékeket kínálják.

A piac területén több étterem, kávézó és sörkert is található, ahol a látogatók élvezhetik a helyi specialitásokat és ínyencségeket, mint például a bajor kolbászt, a sült csülköt és a bajor söröket.

A Viktualienmarkt látogatása nem csak az élelmiszerek és különlegességek miatt ajánlott, hanem azért is, mert nagyon szép környezetben található. A piac területe nagy fák, szökőkutak, virágok és zenélő pavilonok között helyezkedik el, amelyek egyedi hangulatot teremtenek.

A Viktualienmarkt egész évben nyitva tart, és nincs belépődíja. A piac hétköznapokon korán reggel nyit és délután 18 óráig tart, hétvégén pedig rövidebb nyitvatartási idő van.


Nemzeti színház

A Nemzeti Színház (Nationaltheater) az egyik legismertebb és legnagyobb színház a városban. Az épület az 1818-ban épült, majd többször átépült, de mindig megőrizte a klasszikus stílusát.

A színház épülete nagyon impozáns és szép, a homlokzatán számos szobor található, a belső tere pedig nagyon elegáns és gazdag díszítéssel rendelkezik. A színpad hatalmas, a nézőtér pedig kényelmes ülésekkel van felszerelve.

A Nemzeti Színházban számos előadást tartanak, ideértve az operát, a balettet és a drámát is. A német és az angol nyelvű előadások mellett a Nemzeti Színházban gyakran megfordulnak a világhírű művészek is. Az előadások minősége nagyon magas, és a színházat világszerte elismerik a kiváló művészi teljesítményekért.

A belépőjegyek ára változó, attól függően, hogy milyen előadásról van szó. Az előadásokról, az árakról és a jegyvásárlásról részletes információkat találhat a színház hivatalos honlapján. Az árak 20-200 euró között változhatnak.

Alter Peter torony

Az Alter Peter torony (Szent Péter-torony) München belvárosában található, a Viktualienmarkt piactér közelében. Ez a torony a város egyik legismertebb nevezetessége, és a látogatók csodálatos kilátást élvezhetnek a városra a toronyból.

Az Alter Peter torony a Szent Péter-templom része, amelynek építése az 1300-as években kezdődött, és az épület később többször átalakult és bővült. A torony maga mintegy 91 méter magas, és 306 lépcsőfok vezet a csúcsára. Az utolsó részt egy keskeny lépcső vezeti, de a kilátás a csúcsról fantasztikus.

A torony történelmi jelentőséggel bír, és a város egyik jelképévé vált. Az Alter Peter-tornyot a második világháborúban több támadás is érte, de a városi hatóságok gondoskodtak a helyreállításáról. Ma a torony látogatható, és a látogatók belépőjegyet vásárolhatnak a kilátás megtekintéséhez.

Feldherrnhalle

A Feldherrnhalle München belvárosában található, a Marienplatz közelében. A helyszín történelmi jelentőséggel bír, mivel a bajor hadsereg egyik dicsőséges csatájára emlékeztet, de ugyanakkor tragédiával is kapcsolódik.

A Feldherrnhalle egy nagy, impozáns épület, amely az 1800-as évek közepén épült, és később katonai parádék, dicsőséges hadsereg-visszatérések és más fontos rendezvények helyszínévé vált. Az épület előtt található emelvényen a bajor hadsereg hősökének szobrainak állnak, és az épületet őrség állomásozta.

Azonban a helyszín tragédiához is kapcsolódik. 1923-ban Hitler és a nácik kísérletet tettek egy államcsínyre a Marienplatzon, amelynek során négy rendőr és tizennégy nácit öltek meg. A Feldherrnhalle a kudarc végét jelentette az államcsínnyel szemben, és a helyszín a nácik számára továbbra is jelentőséggel bírt.

Ma a Feldherrnhalle látogatható, és a Marienplatz és más nevezetességek közeli elhelyezkedése miatt sok turista látogatja meg. Az épület és az emelvényen álló szobrok csodálatosak, és a helyszín történelmi jelentőségéből adódóan sokat mond a bajor és a német történelemről.

Elter Karcsi fotója

Olympiapark

,, Az 1992-es olimpiai játékok helyszíne az egyik kedvenc helyen lett a városban. Minden évszakban szép és sok érdekességet nyúlt. Meleg időben sétálhatunk a gyönyörű parkban, vagy játszhatunk a mesterséges tóban vízi játékokkal, de hidegben is számos kiállítás, koncertek várnak." forrás


,, A hely még most is meglepő, ez alatt érteni kell, hogy kissé félelmetes. Egyrészt a meredeksége miatt, másrészt azért, mert egy átlagos mai stadionban a fenti helyeken álló–ülő emberek láthatárát a szemben lévő sorok kerítik el, s felettük ott a tető, vagyis van egyfajta megnyugtató akolérzés, ahol a jelenlévő tudja, hogy egy fedett, önmagába záruló térben van – egyszóval biztonságban. Itt ellenben a nagy tribünnel szemben található széksorok ennek alig harmadát érik el magasságukban, s mögöttük ott látszik város, a táj. Egyszóval a néző, ha a főtribünön ül, a határtalanság érzetével találkozik a szűkösség és a bezártság közege helyett. Igen, korunk népe fél a tekintet lendületétől, amely megragadja München dombjait és fényeket, az utakat és a park tavának látványát. (2019)" forrás


Schwabing

Schwabing München északi részén található, és híres a fiatalos, művészi és szabad szellemű kultúrájáról. Az utóbbi évtizedekben a környék egyre inkább trendi és divatos lett, de még mindig megőrizte bohém hangulatát és alternatív légkörét.

Schwabingban sok szép, régi épület található, amelyek az 1800-as évek végén és a 1900-as évek elején épültek. Az épületek között számos park és zöldterület található, például a Luitpoldpark és az Englischer Garten is könnyen elérhető.

A környék tele van éttermekkel, kávézókkal és bárokkal, amelyek közül sok a helyi és a külföldi ételspecialitásokat kínálja. Az éjszakai élet aktív és élénk, és sok helyen élő zene szórakoztatja a látogatókat.

A Schwabingban található Ludwig-Maximilians-Universität a város egyik legfontosabb és legjelentősebb egyeteme. A környék emellett otthont ad számos kulturális intézménynek és művészeti helyszínnek, például a Galerie Kronsbein és a Schwabinger Kunstfundnak is.

A környék hangulatos sétálóutcái és bevásárlóutcái is sok látogatót vonzanak, akik élvezik az apró üzletek és butikok kínálatát. A Münchner Freiheit nevű központi területen pedig rendszeresen rendeznek kulturális eseményeket és vásárokat.

Münchner Freiheit

A Münchner Freiheit egy négyszögletes tér, amely a Schwabing negyedben található München északi részén. Ez egy nagyon élénk és forgalmas terület, amely tele van éttermekkel, kávézókkal, bárokkal és üzletekkel.

A terület neve a müncheni szabadság német kifejezéséből származik, és a teret az első világháború után nevezték el, azáltal, hogy a müncheniak szabadságát ünnepelték.

A Münchner Freiheit környéke a Schwabing egyik legfontosabb és legforgalmasabb területe, és nagyon élénk és szabad szellemű légkörrel rendelkezik. Az itt található éttermek, kávézók és bárok széles választékát kínálják, és a látogatók könnyen megtalálhatják a kedvenc helyüket.

A terület központjában egy szép szökőkút található, amely vonzza a turistákat és a helyiek egyaránt. A környéken gyakran rendeznek kulturális és művészeti eseményeket, mint például az évfordulók és a fesztiválok.

A Münchner Freiheit környéke könnyen elérhető a város tömegközlekedési eszközeivel, és a közeli U-Bahn állomások, mint például a Münchner Freiheit és a Bonner Platz, a környék körüli közlekedést biztosítják.


Más érdekes negyedek

Graggenau – „Au der Krähen“

(az Óvároson belül)

Graggenau egy szép és történelmi negyed, amely München óvárosának belső részén található. Az eredeti német neve "Au der Krähen", vagyis a varjak rétje.

A Graggenau negyed történelmi jelentősége a középkorban kezdődött, amikor a területen egy középkori vár állt. A vár egykor a bajor hercegek rezidenciája volt, de az épületet az évszázadok során többször átalakították, és ma az egykori épületnek csak néhány részlete maradt fenn.

A Graggenau negyedben található számos szép és történelmi épület, köztük a Theatinerkirche, az Odeonsplatz, a Max-Joseph-Platz és a Bayerische Staatskanzlei. A negyedben sok szép és zöld park is található, például az Hofgarten és a Königsplatz.

A Graggenau negyedben sok szép étterem, kávézó és bár található, ahol a helyi és a nemzetközi konyhák ételeit kínálják. Az éttermek és bárok többsége igyekszik megőrizni a történelmi hangulatot és stílust, így az épületek és belső terek is nagyon szépek és impozánsak.

A Graggenau negyedben a város tömegközlekedési eszközei, például az U-Bahn, a busz és a villamos is könnyen elérhetők. A negyed központi helyen található, így könnyen megközelíthető a többi látnivaló és turisztikai helyszín is.

Bogenhausen

A Bogenhausen egy München északi részén található városrész, amely egyik legelőkelőbb negyede. A terület csendes és zöldövezeti környezetben fekszik, és számos szép park és zöld terület található itt.

A Bogenhausen negyedben sok nagyon szép és elegáns épület található, köztük a népszerű Villa Stuck múzeum és a Prinzregententheater. Az épületek között számos szép és zöld park is található, ahol a látogatók élvezhetik a kellemes sétákat és a pihenést.

A Bogenhausen negyedben találhatók München legjobb éttermei és kávézói is, ahol a helyi és a nemzetközi konyhák ételeit kínálják. Az éttermek és kávézók a területen a hangulatos utcákon sorakoznak, és a látogatók élvezhetik az elegáns és nyugodt légkört.

A terület könnyen elérhető a város tömegközlekedési eszközeivel, és a közeli U-Bahn állomások, mint például a Prinzregentenplatz, könnyen elérhetőek az egész városban.


Maxforstadt

Maxvorstadt München belvárosának egyik városrésze, amely a város északnyugati részén található. Ez egy nagyon élénk és kulturális negyed, tele van múzeumokkal, egyetemekkel, parkokkal és éttermekkel.

A Maxvorstadt München egyik legnagyobb egyeteme, a Ludwig-Maximilians-Universität is itt található, amely az egyik legnagyobb és legjelentősebb egyetemek közé tartozik Európában. A terület másik fontos intézménye a Munich Kunstareal, amely München legfontosabb művészeti negyede, ahol a város legfontosabb múzeumai találhatók, mint például a Neue Pinakothek, a Pinakothek der Moderne és az Alte Pinakothek.

A területen sok szép park és zöld terület is található, köztük az Englischer Garten, a város egyik legnagyobb és legszebb parkja. A parkban számos szabadidős tevékenység várja a látogatókat, mint például kerékpározás, sétálás és piknikezés.

A Maxvorstadt negyedben sok szép épület és történelmi helyszín is található, köztük az Odeonsplatz, a Königsplatz és a Siegestor. Az épületek között nagyon sok szép és hangulatos kávézó és étterem található, amelyek a helyi és nemzetközi konyhák ételeit kínálják.

A terület könnyen elérhető a város tömegközlekedési eszközeivel, mint például az U-Bahn, a busz és a villamos. A közeli állomások: Königsplatz és az Universität.

Glockenbach

Glockenbach egy elegáns és divatos városrész, amely a város déli részén található. A terület híres az élénk éjszakai életéről, a sok divatos üzletéről és butikjairól, valamint a kiváló éttermekről és kávézókról.

A Glockenbach negyedben sok szép és történelmi épület található, köztük a St. Maximilian templom és a területen található számos barokk épület. A negyedben található piacok és üzletek, valamint az élénk teraszok és kávézók pedig kiváló helyek a bevásárlásra és az étkezésre.

A területen található számos kis, hangulatos bár, ahol a látogatók élvezhetik az élénk éjszakai életet. A terület számos klubja és bárja van, amelyek sok különböző zenei stílust kínálnak, így mindenki megtalálja a neki megfelelőt.

A Glockenbach negyed München tömegközlekedési hálózatához is jól csatlakozik, és a közeli U-Bahn állomások, mint például a Fraunhoferstraße, könnyen elérhetőek a városban.

Haidhausen

Főleg a Pariserstrasse és a Wörthstrasse

Haidhausen München városának keleti részén található városrész, amely a város legrégebbi részei közé tartozik. Haidhausen egy nagyon élénk és színes városrész, tele van kis boltokkal, éttermekkel és kávézókkal.

A Haidhausen negyedben számos szép és történelmi épület található, köztük a St. Johann Nepomuk templom és a Deutsches Museum. A negyedben sok szép park és zöld terület is található, köztük a Gasteig és a Maximiliansanlagen. A parkokban számos szabadidős tevékenység várja a látogatókat, mint például a kerékpározás, sétálás és piknikezés.

A Haidhausen negyedben sok kis étterem, kávézó és bár található, amelyek a helyi és nemzetközi konyhák ételeit kínálják. Az éttermek és kávézók nagyon hangulatosak és barátságosak, és remek helyek a pihenésre és az élvezetekre.

A terület jól csatlakozik a város tömegközlekedési hálózatához, és a közeli U-Bahn állomások, mint például a Rosenheimer Platz, könnyen elérhetőek az egész városban.

Neuhausen

Neuhausen egy München északnyugati részén található városrész, amely a város egyik legnépszerűbb környéke. A terület nagyon szép és zöldövezeti környezetben található, és számos szép park és zöld terület található itt.

A Neuhausen negyedben számos szép épület található, köztük a Rotkreuzplatz, a Leonrodplatz és a Nymphenburg palota. Az épületek között számos szép és hangulatos kávézó és étterem található, amelyek a helyi és nemzetközi konyhák ételeit kínálják.

A területen sok szép park és zöld terület is található, köztük a Nymphenburg kastélyparkja és a Luitpoldpark. A parkokban számos szabadidős tevékenység várja a látogatókat, mint például a kerékpározás, sétálás és piknikezés.

A terület könnyen elérhető a város tömegközlekedési hálózatával, és a közeli U-Bahn állomások, mint például a Rotkreuzplatz, könnyen elérhetőek az egész városban.

Trudering

,, A Trudering városrész egy gyönyörű, kertvárosi övezet, mely egyfajta mini-városközponttal is rendelkezik. Még mielőtt elértük volna a Trudering metróállomást, mindenféle orvost és boltot megtalálhattunk, köztük a legnagyobb hobbikellék-boltot is, amelyben valaha jártam. (És mivel mondhatni, elég sokban jártam már, ez számomra a város egyáltalán nem elhanyagolható „látnivalója” volt!) A környék előnye egyértelműen a nyugalom, a rendezettség és a biztonság, hátránya viszont a tömegközlekedés." forrás

Giesing

Giesing München déli részén található városrész, amely a város egyik legsűrűbben lakott környéke. A terület nagyon élénk és sokszínű, tele van boltokkal, éttermekkel és kávézókkal.

A Giesing negyedben sok szép és történelmi épület található, köztük a Szent Benedek templom és a Giesinger Bahnhof. Az épületek között sok hangulatos kis kávézó és étterem található, amelyek a helyi és nemzetközi konyhák ételeit kínálják.

A területen sok szép park és zöld terület is található, köztük a Giesinger Berg és a Harlachingi erdő. A parkokban számos szabadidős tevékenység várja a látogatókat, mint például a kerékpározás, sétálás és piknikezés.

A terület jól csatlakozik a város tömegközlekedési hálózatához, és a közeli S-Bahn állomások, mint például a Giesing, könnyen elérhetőek az egész városban.


München közeli látnivalók

Dachau

Dachau Münchentől kb. 20 kilométerre északra található. A város számos történelmi látnivalót kínál, és sokak számára fontos helyszín az emlékezés és az emlékezési helyek miatt.

Dachau legismertebb látnivalója a Dachau koncentrációs tábor, amely a nácik által az 1930-as években épült és az egyik első koncentrációs tábor volt. A koncentrációs tábor látogatása fontos történelmi tapasztalat, amely számos érzelmeket kelt az emberekben.

Dachau városában található továbbá a Szent Jakab templom, amely egy nagyon szép és történelmi templom, melynek építése a 17. századra nyúlik vissza. A városban számos étterem, kávézó és bár található, amelyek kiváló helyek a pihenésre és az élvezetekre.

A városi központ sok történelmi és szép épülettel rendelkezik, köztük a városháza és a régi piactér. A városban található szép parkok és zöld területek, amelyek kiváló lehetőséget biztosítanak a pihenésre és a szabadidős tevékenységekre.

A város könnyen elérhető a közeli Münchenből, és jól csatlakozik a tömegközlekedési hálózathoz.

Freising

Freising egy szép, történelmi város Németországban, Münchentől kb. 30 kilométerre északra található. A város a Freisingi-domon kívül számos más látnivalót is kínál.

A Freisingi-domb a város egyik fő jelképe és az egyik legfontosabb történelmi látnivaló. A dombon található a Freisingi-székesegyház, amely a régi és szép építészeti stílusú templomok közé tartozik, valamint a Freisingi Egyetem, amely az egyik legrégebbi egyetemek közé tartozik Németországban.

A városban található továbbá számos szép és történelmi épület, köztük a városháza, a régészeti múzeum és a székesegyház kincstára. A városban számos étterem, kávézó és bár található, amelyek kiváló helyek a pihenésre és az élvezetekre.

A város számos szép parkkal és zöld területtel rendelkezik, amelyek ideálisak a szabadidős tevékenységekre, mint például a sétákra, a kerékpározásra és a piknikezésre.

Freising jól csatlakozik a város tömegközlekedési hálózatához, így könnyen elérhető a közeli Münchenből.

Érdekességek

Olvasmányos linkek

,, A közhiedelemmel ellentétben a német street art mozgalom nem Berlinből, hanem Münchenből indult, ahol azóta is nagy kultusza van a graffitinek. A városban több helyet is kineveztek graffiti-galériának, melyek közül az egyik leghíresebb a Friedensengel lábánál található aluljáróban van. Itt minden betonpanel egy külön műalkotás, melyeket különleges megvilágításban csodálhatunk meg. Emellett, ha figyelmesek vagyunk, azt is felfedezhetjük, hogy a galériában minden képnek megvan a párja, ugyanaz a motívum az alagút másik végén más formában bukkan fel: például a lejáratnál látható kolibri, vagy központi, óriás emberalak két verziója. (2018)" forrás


,, München szépen rendben tartott - amúgy kibaszott nagy - város, rögtön a belvárosba csörtettünk, lényegében eltévedni sem nagyon tudtunk. A Residenz egy kurva nagy múzeum, jegypénztáros bácsi unott fejjel kérdezte, milyen jegyet szeretnénk, a múzeum részlegbe, vagy a kincstárba, mire mondtam, hogy mindkettőbe. Ja, azt nem lehet, nincs rá elég idő. Akkor legyen a Schatzkammer (ez talán az első német szó, ami baromira megragadt bennem, mert még az angol nyelvű útikönyv sem volt hajlandó lefordítani). Amúgy is az az izgalmas, mert a kincstárban vannak a bajor tartományi koronázási ékszerek." forrás

Fotóegyveleg

t. k. fotója


Kommentek

Még nem érkezett hozzászólás.


Új hozzászólás beküldése

Név:
E-mail cím:*
Hozzászólás:


* az e-mail címed nem jelenik meg az oldalon