ÚTIKRITIKA.HU / Frankfurt


hirdetes

útikritikák


Frankfurt

Frankfurt dióhéjban | Tetszett & Nem tetszett | Vélemények | Megközelítés | Szállás | Helyi közlekedés | Étkezés | Vásárlás | Szórakozás | Közbiztonság | Egyéb hasznos információk | Römer | Staedel-múzeum | Eschenheimer-torony | Egyéb látnivalók | Érdekes negyedek |Környékbeli látnivalók| Olvasmányos linkek | Fotóegyveleg

Az Új Óváros (Neue Frakfurter Altstadt)- Aji fotója

Frankfurt dióhéjban

 • 2024-as becslés szerint Majna-Frankfurt (Frankfurt am Main) lakossága 801 ezer (Németország 5. legnépesebb városa). Frankfurt vonzáskörzetében közel 3,8 millióan élnek. Frankfurt légvonalban 629 kilométerre van Budapesttől.
 • Az átlagos repülési idő Budapestről Frankfurtba 1 óra 25 perc.
 • Egy felmérés szerint Frankfurt életszínvonal tekintetében a hetedik város a világon.
 • Frankfurt lakosságának egyharmada nem német állampolgár.
 • Frankfurt az európai kontinens legjelentősebb pénzügyi központjának számít.
 • A késő tavasz és a kora ősz a legkellemesebb időszak Frankfurt meglátogatására.
 • Havi nettó átlagfizetés (2024-ben): 3630 euró (németországi átlag: 2820 euró)

Tetszett & Nem tetszett

Tetszett

 1. Este a Majna partról megcsodálni a város modern toronyépületeinek fényeit
 2. Fantasztikus nagy a múzeumok választéka (főleg a Majna déli partvonalán)
 3. A meglepően sok zöld terület, park, tér rokonszenves mozgalmassággal
 4. Néhány igazán fantáziadús felhőkarcoló, ill. egyéb modern irodaház
 5. A Main Tower tetejéről nézni a várost (6,50 euró)
 6. Sachsenhausen negyed régi része a sok sörözővel és kávézóval (Große Rittergasse és Kleine Rittergasse)
 7. A sok praktikus utcai jelzőtábla a turisták számára
 8. Az óvárosi piactér (Römerberg) épületeinek színes homlokzata
 9. A Szent Bertalan katedrális, mert imádom a gótikát
 10. A Staedel múzeumban a Rembrandt, Cranach és Vermeer festmények

Nem tetszett

 1. Sajnos az óvárost a 2. világháborúban lebombázták, szóval nem eredetiek az épületek
 2. A bolhapiacon a tömegben a zsebtolvajok miatti (jogos) aggodalom
 3. A főpályaudvarhoz közeli néhány utca lepukkant, húgyszagú világa (kurvák, drogosok, kéregetők), a hajléktalanok nyomulása
 4. Nyári hétvégéken a Majna parti sétányokon túl nagy az embertömeg
 5. Túl sok építkezés és daruk

Vélemények

,, Frankfurt belvárosában az a jó, hogy történelmi városrészként egészen sajátos atmoszférát áraszt több száz éves épületeivel, színeivel, utcasarkaival, miközben a látómezőnkben fel-felbukkannak a modern üzleti paloták is. Ugyanakkor az egésznek mégis van egy egységes arculata. S ami számomra meglepő volt: a rengeteg látogató jelentette zsúfoltság ellenére sem keltette „koszosság" vagy túlterheltség benyomását, ami bizony nem mondható el számos európai, a tömegturizmus árnyoldalaitól szenvedő desztinációról.

A várost járva pedig hamar bizonyossá válik, hogy felszínes, könnyelmű ítélet lenne elintézni Frankfurtot annyival, hogy ez csak egy "bankárváros". A belváros forgataga, a Majna-parti séták, a történelmi negyedekkel egybesimuló modern épületek miatt biztosra veszem, hogy lesznek, akik akár több alkalommal visszatérnek ide, illetve környékére. (2019)" forrás

Megközelítés

Repülővel

Budapestről Frankfurtba repül: Lufthansa, Wizzair. A Lufthansa a frankfurti központi nemzetközi repülőtérre közlekedik. Ez Európa 3. legnagyobb repülőtere, évi 56 millió utassal. A Wizzair a Frankfurt-Hahn repülőtérre közlekedik.

,, A repülőtér (Frankfurt am Main repülőtér) mindössze 15 perc vonat/hév útra helyezkedik el a belvárostól, így nem szükséges a taxira költeni. Gyorsabb és lényegesen olcsóbb, ha a tömegközlekedést választjuk. A repülőtérről Frankfurt belvárosáig 4,80 euróba kerül a jegy felnőtteknek és 2,80 euró a gyerekeknek, a taxira ezzel szemben nagyjából 35-40 eurót számolhatunk. Frankfurt Hahn repülőtérről a transzfer buszokkal két óra alatt Frankfurt főpályaudvarára érkezhetünk. (A magyar fapados légitársaság december közepétől közvetlen járatot indít Budapest és Frankfurt fő reptere között). (2017)" forrás

Autóval

Frankfurt közúton 966 kilométerre van Budapesttől. A táv autópályás része 950 kilométer. Átlagos sebességgel, megállást nem kalkulálva, 9 óra 45 perc alatt tehető meg ez a táv (Budapest-Bécs-Nürnberg-Frankfurt). Egy útra kb. 40 ezer forint költséget tanácsos számolni (üzemanyag, matricák).

Autót annak érdemes bérelnie, aki vidéki  kirándulásokat tervez Frankfurtból.

Vonaton

A Budapest és Frankfurt közötti vonatozás menetideje kb. 10 és fél óra.

Aji fotója

Busszal

Budapest és Frankfurt között a menetidő busszal kb. 15 óra.

Szállás

Ha nem akarunk túl messze lenni a városközponttól, de egy csendes, nyugodt környéket keresünk, akkor az alábbi negyedek lehetnek a legjobb választások:

Sachsenhausen: Sachsenhausen a város déli részén található, és egy nagyon népszerű és szép negyed Frankfurtban. A régi épületek, a szép parkok és az éttermek széles választéka vonzza a látogatókat. A Main folyó partján sétálva csodálatos kilátás nyílik a városra.

Nordend: Nordend egy divatos, zöldövezeti negyed Frankfurtban. A látogatók számos szép parkot, éttermet, kávézót és boltot találnak itt. A negyedben található a város egyik legnagyobb parkja, a Günthersburgpark, amely egy nagyszerű hely a pihenésre és a piknikezésre.

Bornheim: Bornheim egy másik nagyszerű választás, ha egy csendes és nyugodt környéket keresünk Frankfurtban. A régi épületek, az éttermek, a kávézók és a boltok széles választéka található itt. A Bornheimben található Kertészeti Társaság botanikus kertje is nagyszerű hely a látogatóknak, hogy eltöltsenek egy kellemes délutánt.

Ezek a negyedek mind közel vannak a városközponthoz, és a tömegközlekedéssel is jól megközelíthetők. Ezek a negyedek biztosítják a csendet és a nyugalmat, amire szükségünk van a pihenéshez, de ugyanakkor közel vannak a város legfontosabb látnivalóihoz és kulturális eseményeihez is.

,, Szerencsére rengeteg lehetőségünk van a nekünk leginkább megfelelő szállás kiválasztására. Mivel Frankfurt évente többször is otthont ad egy-egy nagyobb kiállításnak, mint például az októberi Buchmesse-nek, így hacsak nem kifejezetten az adott a kiállítás meglátogatása a célunk, érdemes akkor érkezni, amikor éppen semmilyen nagyszabású rendezvény nem található Frankfurtban. A szállodák a nagy érdeklődésre való tekintettel a vásárok alatt dupla, tripla áron is értékesíteni tudják a szobáikat.

A hostelektől kezdve az öt csillagos luxus hotelekig rengeteg szálloda elérhető, és mivel a város kicsi és könnyen bejárható, így tulajdonképpen mindegy, hogy hol szállunk meg, néhány metró -(U-Bahn) vagy villamosmegálló alatt elérhetjük a belvárost. (2017)" forrás

Ajánlott szállodák:

Helyi közlekedés

,, Frankfurt fő turista látványosságai szerencsére nincsenek messze egymástól, így gyalogosan is kényelmesen bejárhatók. Hűvös, hideg idő esetén, vagy ha kevés idő áll a rendelkezésünkre, akkor bátran használjuk a jól kiépített és mindent behálózó tömegközlekedés járatait. A jegyeket a legtöbb megállóban elhelyezett automatákból lehet megvenni, amelyek készpénzt és kártyát is elfogadnak. Már minimum két fő esetén is megéri megvásárolni a csoportos jegyet (Gruppentageskarte), amellyel maximum 5 fő (gyerekek, felnőttek vegyesen) utazhatnak együtt. Egy felnőtt napijegy 7,20 euróba kerül személyenként, míg a csoportos napijegy 11,30 euróba (ha a reptérre is szeretnénk a jeggyel kimenni, mert például az utolsó napon vásároljuk, akkor a tarifa egy kicsit magasabb: 16,40 euró.). Lényegesen olcsóbb a csoportos verzió, de csak akkor érvényes, ha a csoport egész nap együtt utazik. Aki leválik, annak saját jegyet kell vásárolnia. (2017)" forrás

Metró (U-Bahn)

Frankfurtban a metró, vagy U-Bahn a leggyorsabb és legkényelmesebb közlekedési eszközök egyike. Jelenleg 9 vonalból áll, amelyek összekötik a város különböző részeit, valamint a repteret is. A metrókocsik modern és jól felszereltek, és rendszeresen járnak. A jegyvásárlás egyszerű, lehetőség van egyszeri jegy, napijegy, hetijegy vagy havi bérlet vásárlására is.


Busz

Frankfurtban a buszközlekedés jól szervezett és széles körű. A városban mintegy 50 buszjárat közlekedik, amelyek összekötik a város különböző részeit, valamint a külvárosokat és a környező településeket is. Az árak viszonylag kedvezőek, és a jegyek és bérletek a villamos- és metrójáratokon is érvényesek. A buszok általában tiszták és kényelmesek, és a járatok közötti várakozási idő általában rövid. A Frankfurti Közlekedési Vállalat (VGF) üzemelteti a buszokat, és részletes információkat és menetrendeket találhat a weboldalukon vagy a városi információs irodában.


Villamos

Frankfurtban jól kiépített villamosközlekedési hálózat van. A város villamosokkal, metróval és elővárosi vasúttal is rendelkezik. Az utazás kényelmes és megbízható, a járművek tiszták és általában pontosak. Az utazáshoz érdemes beszerezni a Rhein-Main-Verkehrsverbund (RMV) nevű közlekedési társaság által kínált jegyeket vagy bérleteket, amelyek használhatóak a város összes tömegközlekedési eszközén. A jegyek és bérletek megvásárolhatóak az RMV jegyautomatáiból, valamint a kijelölt jegyárusító helyeken is.


Taxi

Jóllehet Frankfurton belül nincsenek nagy távolságok, a magas tarifák miatt a taxizás drága dolog Frankfurtban.

Autóval

Frankfurtban parkolni általában nehéz, és a parkolási díjak is magasak lehetnek. Azonban a városban számos parkolási lehetőség áll rendelkezésre, köztük több parkolóház, parkolóövezet és utcai parkoló. A parkolás ára és a parkolóhelyek elérhetősége változó lehet a város különböző részein és az időszakokban is, például munkaidőben vagy hétvégén. Ajánlott előre tájékozódni a parkolási lehetőségekről, és figyelmesen olvasni a parkolási táblákat, hogy elkerüljük a büntetést vagy a gépkocsi elvontatását.

Kerékpárral

"A tömegközlekedés nagyon jól kialakított Frankfurtban. Habár először megrémültem, hogy hogyan fogok közlekedni, hamar meg lehet tanulni. Az S- és U-Bahn gyakorlatilag egész Frankfurtot behálózza, illetve ami külön jó, a környező kisvárosokat is." forrás

Étkezés

Frankfurter Würstchen (Frankfurti virsli): Ez a nálunk is jól ismert, vékony virsli a város egyik legismertebb étele. Füstölt és főtt változatban is kapható, és általában mustárral, kenyérrel és savanyú káposztával szervírozzák.

Grüne Soße: A zöld szósz, amelyet többnyire fűszernövényekből, tejfölből, tojásból és egyéb összetevőkből készítenek. Ez a szósz általában sült húsokkal vagy főtt krumplival tálalják.

Nem spenót! - v. r. fotója

Handkäs mit Musik: Ez a sajt kis darabokban készül, és gyakran vörös hagymával, sóval és borssal fűszerezik. A "musik" a hozzáadott hagymát jelöli, amelynek erős szaga van. Ez a sajt általában kenyérrel és mustárral tálalják.

L.M.

Apfelwein: Ez az almabor egy tradicionális ital Frankfurtban és a környező régiókban. Általában egyéb borokkal keverik, és az édes és savanyú almák keveréke adja az ízét. A helyiek általában a "Ebbelwoi" néven emlegetik.

Bethmännchen: Ez a marcipános (esetleg diós) sütemény a város egyik hagyományos édessége. A sütemény mandulás tészta, amelyet egy kis marcipángolyóval díszítenek. A helyi karácsonyi vásárokon gyakori a kínálatban.

,, Ha az időjárás nem teszi lehetővé a szabadtéri ücsörgést, akkor számos remek közül választhatjuk ki a számunkra leginkább megfelelőt. Németországban tartományonként kissé eltérnek a hagyományos ételek, így Frankfurtban járva a hesseni és a frankfurti specialitásokat próbálhatjuk ki. Ha elfáradtunk és megéheztünk a sok városnézésben, akkor jó szívvel ajánlom Sachsenhausen városrész szívében található Zum Feuerrädchen éttermet. 1905 óta üzemelő jellegzetes frankfurti ételeket kínáló étteremben a híres almabort is kipróbálhatjuk. További személyesen kipróbált helyek ezen a linken találhatók.

Egy jó kávé vagy tea is jól tud esni az embernek, főleg hogyha az őszi és téli hónapokban látogat el Frankfurtba. Igaz néha sorba kell állni a bejutás érdekében, de kihagyhatatlan a 2012 óta működő Bitter & Zart kávézó. Gyönyörű beltéri dizájn, kitűnő kávék és sütemények várják a lelkes turistákat. (2017)" forrás

g. h. fotója

Vásárlás

"Az életszínvonal Németországban – nem meglepő módon – sokkal magasabb, mint nálunk. Frankfurtban különösen, hiszen München után Németország második legdrágább városa. A húsok, pékáruk, zöldség-gyümölcs jóval drágábbak, mint itthon, de azért a megfizethető kategóriába tartoznak. Élelmiszer-vásárlás szempontjából nekem a Rewe illetve a Nahkauf vált be a legjobban. A Nahkauf gyakorlatilag ugyanazokat a termékeket árusítja, mint a Rewe, csak jóval kisebb választékkal, a Rewe-ben viszont hatalmas a kínálat, akár ebédet is készíthetünk magunknak a tetszőlegesen összeállítható salátákból. Ami szintén fontos tudnivaló: vasárnap szinte semmi sincs nyitva!" forrás


A bevásárlóutcán haladva bele fogtok botlani egy igen különleges bevásárlóközpontba, ez a MyZiel. Nem csak a külső, de a belső dizájnja is lenyűgöző. Komolyan mondom a mosdó egy külön élmény! forrás

Shopping Center MyZeil - t.b. fotója

Zeil

Ez Frankfurt fő bevásárlóutcája.

Kleinmarkthalle

A Kleinmarkthalle Frankfurt központi piaca, amely számos kiváló minőségű élelmiszert és italt kínál. A piacon lehet vásárolni friss halat, húst, zöldséget, gyümölcsöt, sajtot és egyéb különlegességeket. Emellett számos ételkülönlegesség is kapható, mint például friss tészta, szendvicsek, sütemények és kávé. A Kleinmarkthalle több mint 150 éves múltra tekint vissza, és a város egyik legnépszerűbb helyszíne. A piac nyitva tartása hétfőtől szombatig tart.

g. h. fotója


Szórakozás

Frankfurt elismert szórakoztatóipari központja az Ostend negyed, ahol rengeteg éjszakai lokál, bár, étterem összpontosul.

Közbiztonság

Frankfurtban Németország egyik legmagasabb bűnözési rátája van, bár részben csak statisztikai okokból: a repülőtéren történő csempészet és hasonló bűncselekmények, valamint a hitelkártya-csalásokkal kapcsolatos esetek, amelyek bárhol Németországban történnek, Frankfurtban kerülnek nyilvántartásba, mivel a fő hitelkártya-elszámoló cég itt található. Továbbá, ha az egy főre jutó bűncselekményeket számítjuk, nem vesszük figyelembe azt a jelentős számú embert, akik Frankfurtban dolgoznak, de nem ott élnek.

A fizikai bűncselekmények általában a központi pályaudvar körüli vörös lámpás negyedre koncentrálódnak, amely sok drogkereskedő és drogos találkozóhelye is, bár még itt is általában biztonságban van az ember nappal és a kora esti órákban. Frankfurt biztonságos, és nagyon valószínűtlen, hogy fegyveres rablással vagy más erőszakos bűncselekménnyel találkozzon az ember. Használja a józan eszét, és kerülje az éjszaka részeg vagy agresszív embereket. Általánosságban elmondható, hogy a lőfegyverek ritkán láthatók Németországban, és a rendőrség nagyon komolyan veszi azokat, akik fegyvert vagy akár kést viselnek. Ha lövések dördülnek, a rendőrség soha nincs messze, mivel ez nagyon ritkán fordul elő.

Ha problémája van vagy zaklatják, kérjen segítséget a rendőrségtől. A német rendőrség és a frankfurti Ordnungsamt (városi rendészet) tiszták, hozzáértők és segítőkészek. Németország nagyon bürokratikus, de strukturált; amíg tiszteletteljesen viselkedik a rendőrséggel szemben, nem lesz problémája. Ne fontolgassa drogok vásárlását és csempészését, ezek súlyos bűncselekmények súlyos következményekkel. Mostanában hamis rendőrök is problémát okoztak. Minden igazi rendőrnek van egy fényképpel és számmal ellátott zöld kártyája, és egyetlen rendőr sem fog készpénzt ellenőrizni. Hívja a 110-et, ha bármilyen bajba kerül.

Drogok és koldusok
A központi pályaudvar környéke (Hauptbahnhof) ismert a hajléktalanok és drogfogyasztók központjaként. A helyzet javult, de még mindig időnként zavarhatják a koldusok. A drogosok általában nem zavarják az embereket, és a koldusok Kleingeldet (aprópénzt) kérnek, ami az ő meghatározásuk szerint bármi lehet €0.20 és két euró között. Egy módja a koldusok elhárításának, ha azt mondja, hogy nem beszél németül (és ez lehet, hogy igaz is Önre!). Gyakran ilyenkor angolra váltanak, így csak tegyen úgy, mintha azt sem értené (csak rázza a fejét, vagy mondja: "No English").


(Eins,) Zwei, Polizei - n.e. fotója

Egyéb hasznos információk

,, Frankfurt belvárosában érdemes a városnézést a Römerberg-nél kezdeni, amely 1405 óta a városháza székhelye. Az alábbi linken egy részletes cikk érhető el Frankfurt látványosságaival kapcsolatban. Ötleteket kaphatunk olyan helyekről, mint az Alte Oper-ről (Régi Operaház), a Deutsche Börze épületéről (régi Tőzsde), a város legforgalmasabb teréről, a Hauptwache-ról, a Main Tower-ról, ahonnan biztosan megcsinálhatjuk azt a fotót, amelyet már ezerszer láttunk Frankfurtról, az Eiserner Steg-től induló hajókról, a Römerbergről, a Császár-dómról (Kaiserdom), s a német demokrácia alapjait lerakó Német Parlament helyéről, a Paulskircheről (Szent Pál templom). " forrás

Óváros

Frankfurt óvárosa, azaz a Römerberg nevű történelmi városközpont, a város egyik fő nevezetessége. A Römerberg egy nagy tér, amelyen számos történelmi épület található, mint például a Római Birodalom korából fennmaradt Római Birodalmi Császári Szálloda, a Römer városháza és a Szent Miklós templom. A teret középkori stílusú épületek veszik körbe, amelyeket a második világháborúban súlyosan megrongáltak, de később újjáépítettek. A Römerberg szívében található a város fő karácsonyi vására, amelyet évente több millió ember látogat meg. A terület autómentes, így gyalogosan vagy biciklivel lehet felfedezni.

f.g. fotója

t.b. fotója

Érdemes gyakran felfelé nézni és megcsodálni a míves cégéreket. - f.i. fotója

Römer

,, A város középkori főterét Römerbergnek, azaz Római-hegynek hívják, a városháza hármas tagolású főépülete, a Römer, azaz "a Római" után. Az világosnak tűnik, hogy az elnevezés a három szomszédos ház egyikétől ("Ház a Rómaihoz") származik, de hogy azt miért hívták így..? Sokáig azt gondolták, hogy az épület eredetileg egy Römer nevű család tulajdona volt, ma már valószínűbbnek tartják, hogy a vezetéknevek előtti időkben az itt lakó családok hívták így magukat a már régebb óta ilyen néven futó ház után ("én vagyok a Római-házi Konrád"). És hogy akkor a házat miért hívták így? Valószínűleg mert egy időben olasz kereskedők laktak benne. A szomszéd házat például Laderamnak hívták, ami a Lateránra utalt. Nem tudom, ki hogy van vele, én eredetileg valami izgalmasabb, romantikusabb magyarázatra számítottam, minimum egy szentté avatott római mártírral, álruhában utazó pápával, vagy valami hasonlóval, nem arra, hogy egy középkori olasz divatház után nevezték el Németország pénzügyi központjának főterét :)

Szépek ezek a házak a tér keleti oldalán, nem? És milyen jó állapotúak! Igaz, még csak harmincvalahány évesek: az eredetileg itt állt házak elpusztultak a világháborúban; helyük részben üresen maradt, részben egyszerűbb kivitelben építették be. Aztán jött a metróépítés, amikor ismét eltűnt innen minden, majd a nyolcvanas években épült fel a most látható házsor. Azt kell hogy mondjam, igényesebben megcsinálták, mint mondjuk Kölnben! (2017)" forrás

t.b. fotója

Staedel-múzeum

,, A Städel Németország egyik legjelentősebb képzőművészeti múzeuma. 700 év európai művészettörténete, 3000 festmény, 600 szobor a középkortól a reneszánszon, barokkon klasszikus moderneken át a jelenkorig. Már voltunk itt régebben, láttuk az állandó gyűjteményt, amiben a régi mesterek között Botticelli, Dürer, Holbein, Vermeer, Rembrandt, a modernek között Manet, Renoir, Picasso, Chagall, Kirchner képei között sétálgattunk most is." forrás

Eschenheimer-torony

Az Eschenheimer-torony (Eschenheimer Turm) Frankfurt óvárosának északi részén található. A torony 47 méter magas és a város egyik legismertebb műemléke. Az eredeti torony 1428-ban épült, azonban a város történelmének során többször is átépítették. Tornyai középkori és reneszánsz stílusban épültek, a felső rész pedig barokk stílusban készült. A torony egykor a városi védőfalak része volt, de később katonai szerepet nem töltött be. Ma a torony a város jelképének számít, és a látogatók felmászhatnak a tetejére, hogy megcsodálják a város panorámáját. A torony mellett található a Eschenheimer Turm Cafe, amely egy kellemes hely a kávézásra és az étkezésre.

Egyéb látnivalók

Main Tower

A Main Tower Frankfurtban egy 56 emeletes felhőkarcoló, amely Frankfurt belvárosában található. Az épület 2000-ben készült el, és a város egyik jelképévé vált. Az épület 200 méter magas, és kilátóteraszai csodálatos panorámát nyújtanak Frankfurtra és a környező vidékre. Az épületben található továbbá étterem és számos vállalat irodája. A Main Tower az egyik legmagasabb épület Németországban és a Frankfurti tőzsde egyik fontos pontja is.

Level 56 - Aji fotója

Hauptwache

Ez Európa egyik legnagyobb városi köztere a maga több mint 1000 m²-es területével. Hauptwachének eredetileg a téren álló barokk épületet nevezik, ami több mint 100 éve kávézóként működik. Itt kereszteződnek a legnagyobb sétáló utcák, a föld alatt pedig Európa legnagyobb metró csomópontja terül el. A Szent-Katalin templom pedig kissé magányosan emelkedik ki a modern épületek közül. (2022) forrás

Palmengarten

Ez Németország legnagyobb botanikus kertje.

Szent Bertalan katedrális (Dom Sankt Bartholomäus)

Avagy más néven a Kaiserdom, egy gótikus székesegyház, amelyet 1443-ban szenteltek fel Szent Bertalan tiszteletére. A városközpont legrégebbi épülete és a korai gótikus építészet egyik legfontosabb németországi példája. Néhány utcával odébb található a Römerberg, azaz a történelmi óváros főtere. A régi macskaköves piacteret természetesen a tipikus fagerendás épületek övezik. Itt valódi autentikus környezetben lehet frankfurti virslit enni. (2022) forrás


Aji fotója

Dialog-múzeum

A Dialog-múzeum Frankfurtban egy interaktív élménymúzeum, amely vakvezetők segítségével mutatja be a sötétséget és a vakok világát. Az épület különlegessége, hogy a látogatók sötétben járhatnak az idegenvezetők irányítása alatt, így tapasztalhatják meg, hogy milyen érzés lehet vakon élni, és milyen nehézségekkel kell megküzdeniük a vak embereknek a mindennapjaik során. A múzeumban különböző helyszínek találhatók, mint például egy sötét park, sötét utca, sötét hajó és sötét étterem, amelyekben az érzékszerveket fokozottan igénybe vevő élményekkel találkozhatnak a látogatók. A Dialog-múzeum célja, hogy felhívja a figyelmet a vak emberek mindennapi életére, és segítsen abban, hogy az emberek megértsék a sötétség világát.


A régi és az új Operaház

Frankfurtban két operaház is található, az egyik az "Alte Oper" vagy "Régi Operaház", a másik pedig az "Opern- und Schauspielhaus Frankfurt" vagy "Új Operaház".

Az Alte Oper 1880-ban épült, de a második világháború alatt súlyosan megrongálódott. Az épület 1978-ban teljesen felújításra került, és most az egyik legismertebb kulturális intézmény Frankfurtban. Az Alte Oper általában klasszikus zenei koncerteknek és más művészeti eseményeknek ad otthont, és gyönyörűen restaurált belső tereivel vonzza a látogatókat.

Az Új Operaház 1951-ben épült, és modern stílusban tervezték. Az épületet később 1983-ban felújították és kibővítették, hogy a mai színvonalnak megfelelő technikai felszereltséggel és színpadi térrel rendelkezzen. Az Új Operaházban széles körű repertoár található, amely a klasszikus operáktól az avantgárd művekig terjed.

Mindkét operaház egyedülálló élményt nyújt az operakedvelők számára, és mindkettőt érdemes meglátogatni, ha valaki Frankfurtba látogat. Az Alte Oper klasszikus stílusa és belső terei, míg az Új Operaház modern és technikailag fejlett felszereltsége miatt népszerű a kortárs opera és a táncművészetek rajongói között.


Senckenberg természettudományi múzeum

A Senckenberg természettudományi múzeum Frankfurtban egy nagyon érdekes és tanulságos múzeum, melynek gyűjteményében több mint 40 millió különböző fajhoz tartozó természeti minta található. A múzeumot 1817-ben alapították, és azóta folyamatosan bővült, így mára az egyik legnagyobb és legismertebb természettudományi múzeummá vált a világon.

A múzeum fő attrakciói közé tartozik a dinoszauruszok, a mamutok és a többi ősi élőlények számos csontváza, valamint a világ különböző részeiről származó állatok és növények lenyűgöző kiállítása. A látogatók interaktív kiállításokon és bemutatókon vehetnek részt, valamint megismerhetik a természettudományi kutatás legújabb eredményeit és felfedezéseit. A múzeum számos érdekes programot és workshopot is kínál, különösen azoknak az érdeklődőknek, akiknek érdeklődési köre a biológia és a geológia.


Goethe szülőháza

A Goethe-Haus, ahol világra jött 1749-ben - "délben, amikor az óra elütötte a tizenkettőt" -, könnyen elérhető az eddigi látnivalóktól. Az emeleteken pedig a család életét bemutató tárlatok tekinthetők meg.Érthető, ha erre a helyre Frankfurt városa roppant büszke, és mindig sok a látogató a környéken. (2019)" forrás


A Goethe-ház egy múzeum, amelyet Johann Wolfgang von Goethe német író életének és munkásságának szenteltek. Az író e falak közt töltötte gyerekkorát. A világháborúban sajnos teljesen elpusztult, de újjáépítették, és korabeli bútorokkal tették még élethűbbé. Állandó múzeum mellett ideiglenes kiállítások és programok kedvelt helyszíne. A belépő 10 euró.

Az első reggelinket egyébként a szomszédban lévő Cafe Karinban ejtettük meg. Tipikus német hideg reggeli, bőségesen volt mindenből. A teraszról pedig pont a Goethe házra látni. (2022) forrás

n. k. fotója

Klassikstadt

,, A Klassikstadt nem más, mint valószínűleg az egyik legklasszabb autósmúzeum a kontinensen, úgy, hogy egyáltalán nem múzeum. Sokkal inkább egy autós zarándokhely, melyet szenvedélyes emberek hoztak létre és működtetnek a városban, mely egyébként a világ egyik legfontosabb autós kiállításának is otthona kétévente. A Klassikstadt valószínűleg éppen ezért annyira nagyszerű hely, hogy ezt még magam is felismertem, pedig egyébként nem vagyok elhivatott autórajongó.

„Klasszikus város" egy régi, felújított gyárépületben őrzi megannyi négykerekű csodáját: oldtimerek, vintage és klasszikus autók, valamint modern szuperjárgányok tekinthetők meg itt, régi szerelőműhelyekkel, most is működő márkakereskedőkkel és megannyi érdekességgel. Ez a hely ugyanis otthona számos különleges autónak, de akár gyűjtők is elhelyezhetik itt a tulajdonukban álló ritkaságokat, biztosan jó helye lesz. Bekerülhet ide eladásra kínált különlegesség is, ahogy nem egyet a látottak közül bérelni is lehet. A volt gyár egyes termei pedig akár rendezvények számára is kiadók. S a hatalmas, többszintes épület bejárása ráadásul teljesen ingyenes is - sok autó persze üveg mögött van -, és kötetlenül megtehető. Fotózni csupán ott nem szabad, ahol erre utaló táblát helyeztek el. (2019)" forrás

b. cs. fotója

Érdekes negyedek

Nordend (menő, alternatív)

Nordend Frankfurt belvárosától északra helyezkedik el, és számos turisztikai látnivalót kínál a látogatóknak. Az elegáns környék tele van építészeti érdekességekkel, csodálatos parkokkal és hangulatos utcákkal, amelyeket érdemes felfedezni.

A területen található a Bornheimi negyed, amely ismert az élénk kávézói, éttermei és sörkertjei miatt. Ezen kívül Nordend a Német Film Múzeummal is büszkélkedhet, amely bemutatja a német film történetét, és kiállításai és filmvetítései népszerűek a turisták körében.

A Rothschild Park egy másik kihagyhatatlan látványosság, amely egy szép zöld terület közepén található, és nagyszerű hely a pihenésre és a sétálásra. Ezenkívül Nordendben számos művészeti galéria és antikvárium is található, amelyek ideálisak azok számára, akik szeretnének vásárolni vagy csak nézelődni.

Ostend

Ostend a Frankfurt am Main városában található városrész, amely az 1800-as években jelentős ipari és kereskedelmi központ volt. Az elmúlt évtizedekben azonban a városrész nagy átalakuláson ment keresztül, és ma az egyik legdivatosabb és legvonzóbb helyszín Frankfurtban. A területen számos étterem, kávézó, bár és üzlet található, és a városközponttól is könnyen megközelíthető tömegközlekedéssel vagy akár gyalogosan is. A helyszín különösen népszerű a fiatalok és a művészeti szcénához kötődő emberek körében.


Bornheim (multikulti)

Bornheim Frankfurt városának északi részén található, és egy lakó- és kereskedelmi negyed. A városközponttól kb. 3 km-re található, és sok fiatal, művész és művészeti szerelmesei költöznek ide. A negyedben számos kávézó, étterem, bár és klub található, és éjszaka a Bornheim központja pezsgő és élénk szórakozóhely. A negyedet a híres Berger utca jellemzi, amely tele van divatos üzletekkel, élelmiszerboltokkal és piaccal, valamint az évente megrendezett Bornheimer Spargelwochen (Bornheimi spárga hetek) fesztivállal, amely az itt termesztett friss spárgára összpontosít.

Bockenheim (diáknegyed)

Bockenheim Frankfurt városában található és a város egyik legsűrűbben lakott negyede. Az egykori város az 1800-as években alakult ki, és főleg lakóházakból, üzletekből és kisiparosokból állt. Ma a negyed főként lakónegyed, de találhatók itt kisboltok, kávézók, éttermek és bárok is. A legfontosabb látnivalója a Bockenheimer Warte, amely egy középkori erődítmény, amely a város határán áll. A Bockenheimben található Goethe Egyetem, valamint számos kulturális esemény is megrendezésre kerül itt, mint például a Bockenheimer Weinfest vagy a Maiway.

Sachenshausen (kocsmanegyed is)

Sachsenhausen a Majnától délre eső városrész. Zsidó negyedként ismert, és a 17. század óta számos zsidó lakosnak ad otthont. Ma már népszerű turisztikai látványosság is. A Majna mentén egy széles zöld parkos terület nyúlik el, ami a nap minden szakaszában tele van pihenő, napozó helyiekkel.
Állandó „kikötője” a Meral Imbissnek, ami egy kebabossá avanzsált régi hajó.  A talponállóban a döner mellett halételeket is kínálnak, igencsak korrekt áron. A hajó fedélzetén pedig még néhány asztalka is helyet kapott. forrás

Környékbeli látnivalók

Frankfurt Höchst

Frankfurt Höchst a város egyik külvárosi kerülete, amely Frankfurt óvárosától nyugatra található. A kerületnek jelentős történelmi múltja van, amely az ókorig nyúlik vissza. Höchstben megtalálhatók a régi, barokk stílusú épületek és az óvárosi piac, amely a legnagyobb és legismertebb az egész kerületben. Emellett Höchstben található a németországi főhadiszállása a Sanofi gyógyszeripari vállalatnak. A kerület könnyen megközelíthető a központból a vasúti és a közúti közlekedési eszközökkel.

s. h. fotója

Bad Soden am Taunus

Bad Soden am Taunus egy kisváros Németországban, a Hessen tartományban. A város a Taunus-hegységben található, és a népszerű Kurort régió része, amelyet a termálvízre alapozott wellness és turizmus jellemzi. A város gyönyörű erdőkkel és zöld területekkel körülvett, amelyek remek lehetőséget biztosítanak kirándulásokra és túrázásra. A városközpontban számos kávézó, étterem, bolt és szálloda található, és a városi parkokban többek között teniszpályák és minigolf pályák is találhatók. A városi múzeumban a látogatók megismerhetik a város történelmét és kultúráját, valamint a Taunus-hegység természeti és kulturális örökségét.

s. d. fotója

Selingenstadt

Seligenstadt egy kisváros Németországban, Hessen tartományban, az Main folyó partján. A város neve szent helyet jelent, és ezzel kapcsolatosan a városban számos keresztény emlék található, köztük a Szent Péter és Szent Pál apácakolostor. A település középkori hangulatot sugároz, amely megmutatkozik a kanyargós utcáiban és a régi épületeiben. A városban rengeteg turisztikai látnivaló található, például a városháza, a Seligenstadti Múzeum, a kastélypark vagy a városi piac. A város körülveszi a természet, és a Main folyó mentén számos lehetőség nyílik horgászatra, kenuzásra és más vízi sportokra.


f. d. fotója


Wiesbaden

Wiesbaden Hessen szövetségi tartomány fővárosa. A város híres a termálvizeiről, és sokan azért látogatnak ide, hogy élvezzék a spa-szolgáltatásokat. Emellett Wiesbaden számos kulturális látnivalót kínál, mint például a Hessen Állami Múzeum, a Kurhaus, a Hessisches Staatstheater, a Kochbrunnen és a Marktkirche. A város központja tele van kávézókkal, bárokkal, éttermekkel és boltokkal, és a történelmi épületek és a modern művészeti galériák egyaránt vonzóak lehetnek a turisták számára. A városban található számos park és zöldövezet is, ideértve a Warmer Damm Parkot, az Apothekergartenet és a Nerotal Parkot.

Alzenau/Meerhofsee

Alzenau a németországi Bajoralföld délnyugati részén található. A város környezetében számos lehetőség van a természetjárásra, kerékpározásra és horgászásra. Az egyik legnépszerűbb hely a Meerhofsee, amely egy tavacska a város szélén. Itt lehetőség van úszásra, napozásra és horgászásra is. A tó környékén kijelölt kerékpárutak és sétányok vezetnek, így ideális hely a pihenésre és kikapcsolódásra vágyóknak.

Bad Nauheim

Bad Nauheim egy kisváros Frankfurttól kb. 35 km-re északra. Az város híres az Art Nouveau stílusú épületeiről és az itt található gyógyfürdőiről. A városi parkok, a történelmi belváros és az elmúlt évszázadok építészeti örökségei teszik vonzóvá Bad Nauheimot a turisták számára. Emellett a város kulturális programjai, például koncertek, kiállítások és színházi előadások is sok látogatót vonzanak. A természetkedvelőknek pedig több kilométernyi kerékpárút áll rendelkezésre a közeli hegyekben, valamint lehetőség van horgászatra a tóban.

Kronberg

,, A vár után sétáltunk egy kicsit a városban, megcsodáltuk az egyedi épületeket, sőt a hegyen a kastélynak is beillő házakat. Mint ahogy a bevezetőben is említettem, úgy vettem észre, hogy az emberek nagy gondot fordítanak a saját házuk csinosítására és mindent megtesznek azért, hogy az otthonos, tiszta és egyedi benyomást keltsen. Ahogy a legegyszerűbb fekete ruhát is feldob egy-egy jól megválasztott kiegészítő, úgy a házaknak is jót tettek a kiscsengők, színes ablaktáblák, kerti székek -és asztalok, virágok, és futónövények." forrás

Olvasmányos linkek

"A város a Majna partján terül el. A folyó pl. a Dunával ellentétben gyalogosan a legjobban megközelíthető, füves partja van, ami a melegebb hónapokban tökéletes kocogási, piknikezési lehetőséget nyújt. A németeknél amúgy is nagyon elterjedt PickNick grill készülék, ami minden supermarketben megszerezhető 2-3 euróért, és megkönnyíti a klasszikus bratwurstok helyszíni fogyasztását. A várost minden irányból természetvédelmi parkrendszer veszi körül (GrünGürtel), ahol szintén sok a kikapcsolódási lehetőség. Különösen ajánlom a Goethe kilátótorony meglátogatását, amiről hajlamosak elfeledkezni, szuper a kilátás!" forrás


"Ami először szembeötlött Frankfurtban, hogy nagyon nemzetközi város. Rengeteg népcsoport él itt, így a tömegközlekedést igénybe véve nagyon színes képet kap az ember, tipikus németet elvétve lehet látni. Frankfurt elsősorban pénzügyügyi és kereskedelmi központ. Itt székel az Európai Központi Bank valamint itt található Európa egyik legnagyobb tőzsdéje, a Frankfurti Értékpapírtőzsde is. A látnivalók zöme az egykori óváros területére, a Römer-re esik. Itt található pl.: Császárdóm, Szent Pál - templom, Modern Művészetek Múzeuma. Hauptwache Frankfurt legforgalmasabb tere, innen indul Frankfurt leghíresebb utcája a Zeil, melyet Németország legforgalmasabb bevásárló utcájaként tartanak számon, és a különböző nagy világmárkák is mind képviseltetik magukat. A Hauptwache épülete mellett áll Frankfurt legnagyobb evangélikus temploma, a Szent Katalin-templom. A Majna partja tavasszal és nyáron külön életre kel. Minden korosztály számára kellemes, kikapcsolódásra alkalmas környék. Kitűnő hely futásra, sétálásra, piknikezésre. Sok fiatal kezdi vagy tölti a szombat estéjét itt, a szórakozóhelyek ugyanis elég drágák 10-12 eurós belépőkkel kell mindenhol számolni. Véleményem szerint Frankfurt nagyon jó hely. Egyetlen hátulütője, hogy az élet alapvetően elég drága." forrás

"Városfelfedező túránkat úgyis legegyszerűbb a belvárosban kezdeni, így kiindulási pontnak is teljesen megfelelő a Willy-Brandt-Platz és a központi bank. A térről könnyedén elsétálhatunk a következő metróállomáshoz, a Dom/Römerhez. A Römer egy több épületből álló komplexum és nagyon látványos, az épületek homlokzata neogótikus stílusban épült. Ez Frankfurt óvárosi része, központja a Römerberg tér, amelynek a keleti oldalán láthatjuk a középkori várost idéző favázas házakat is. Innen érdemes a Majna folyó partja felé venni az irányt, egy kis utcát biztosan találni fogunk, ami elvezet a partra.

Ha megtaláltuk, akkor utána menjünk át az Eiserner Stegen. Ez egy klassz sétálóhíd, így kényelmesen át lehet jutni a túloldalra. Ne lepődjünk meg azon, hogy rengeteg lakatot fogunk látni a hídon: azok a párok teszik ki őket a nevükkel, akik itt házasodtak össze. A hídon átsétálva a Majna déli partján, a Múzeumparton (Museumsufer) fogjuk találni magunkat. Gyönyörű a sétány a part mentén, és persze a nevéhez méltóan egymást érik a múzeumok ezen a szakaszon. Itt találjuk többek közt a Világkultúra múzeumot, a Kommunikációs Múzeumot, az Építészeti Múzeumot, Német Filmmúzeumot, vagy az Iparművészeti Múzeumot is. Egyébként a Majna-part Frankfurtban szépen ki van építve. Van bicikliút, nagyon kellemeset lehet sétálni, üldögélni a padokon, de sokan még piknikezni is szoktak. Ráadásul Frankfurtban megengedett a közterületen való alkoholfogyasztás, így igazán jó tud lenni a hangulat ezen a környéken. (2012)" forrás


"Frankfurtban volt szerencsém élni nagyjából 2 évig. Szerettem ott lakni. Viszonylag tiszta, jó a tömegközlekedés (és baromi drága persze), közel a reptér (ami a zaj miatt a város egyes régióiban az egyik legnagyobb társadalmi problémát jelenti), sokkal normálisabban vezetnek, mint Kelet-Európában, de dugók persze ott is vannak. Rengeteg a külföldi, ennek megfelelően nagyon sokan beszélnek angolul. Szórakozni nem nagyon jártam, de nyáron megtelik a folyópart emberekkel, ki lehet menni a Stadtwald-ba sétálni vagy biciklizni. Nyáron szinte minden héten van valami rendezvény." forrás


"A városkép egy igazi építészeti eldorádó, mindenütt századfordulós házak, szobrok, szökőkutak bújnak meg a modern üvegpaloták között. Mintapéldája ez annak, hogy a régi és az új hogyan élhet békében egymás mellett. De igaz ez a városra más szempontból is, hiszen a lakosság majd 30 százaléka külföldi, az integráció itt nem okoz problémát. A bérek 30 százalékkal magasabbak, a német átlagnál, a munkanélküliség alacsonyabb." forrás


,, Nekem nagyon tetszik, metropolisznak nem mondanám, de nyugodt kisvárosnak sem. Vannak felhőkarcolók, és ugye a Majna kettészeli a várost, mint Budapestet a Duna, csak kisebb és keskenyebb. A hidak is gyönyörűek, bár inkább modernebbek. Frankfurt Váci utcája pedig egyértelműen a Ziel, csak sokkal nagyobb és szélesebb.

Minden megtalálható a butikoktól kezdve az éttermeken, gyorséttermeken, kávézókon át a cukrászdákig és gyakran vannak kirakodó vásárok. Árban itt is van üzlet és üzlet között különbség, de ha az ember megkíván egy kávét, az még simán belefér a keretbe.

Érdemes megnézni a tőzsde épületét is, hisz Frankfurt erről és a repteréről híres igazán. Ha valaki Frankfurtban jár és nemcsak a felhőkarcolók érdeklik, mindenképp látogasson el az óvárosba, a Szent Bertalan katedrálishoz (Császár dóm, itt választották meg a német-római császárokat) vagy épp az Operaházhoz.” forrás


,, Bevillamosoztunk a Piactérre, a szálloda egész ittlétünkre ellátott ingyen közlekedési jegyekkel. Megcsodáltuk a Piactéren a régi városháza előtti barokk szökőkutat, ami Merkúrt, a kereskedelem istenét ábrázolja. Kezét védőn a városi istennő Mannheimina feje fölé tárja, lábánál a Rajna és a Neckar folyók istenei. Ha úgy nézem a szobrot, hogy a háttérben a régi városháza, rendben a látvány. De a körülötte lévő modern, nem is szép kockaházakkal nem illenek össze.

Körbesétáltuk a teret, majd beültünk a kellemes Café Journal nevű kávézó és étterembe est-ebédelni. (2016)" forrás


,, Sokszor érzem úgy, hogy Frankfurt Németország mostohagyereke, mert ide nagyon kevesen jönnek csak a város kedvéért látogatóba. Mondhatni elenyésző kisebbségben vannak azok, akik nem csak egy extra programként illesztik be a németországi vakációba.
Annak ellenére, hogy Frankfurt kicsit "szégyenlős" mert időbe telik mire megmutatja mennyire nagyszerű hely, a kíváncsi utazók hamar rácsodálkozhatnak a város szépségére, és arra, hogy mégsem mindössze csak egy hatalmas repülőtérből és egy vásárcsarnokból áll.

Mégis mit lehet itt csinálni ha az embernek mindössze egy délutánja van arra, hogy gyorsan felfedezze a várost? Szerencsére Frankfurtban nincsenek igazán nagy távolságok, néhány óra alatt sok mindent meg lehet látogatni, mindezt kényelmes nyaralós tempóban, helyet és időt szorítva a helyi "Kaffee und Kuchen" (kávé és sütemény) tradíciónak.

A városnézést az 'Alte Oper' (Opera) épületénél érdemes elkezdeni, de ez természetesen attól is függ, hogy hol szálltunk meg. Két Opera is van a városban, ez az ún. Régi Operaház. Az épület körül több étterem és kávézó, valamint egy szökőkút is helyet kapott, így kifejezetten pihentető kiülni egy kávéra, és csak nézni a hömpölygő tömeget.

Ha befejeztük a kávénkat, kis séta után a 'Deutsche Börze' azaz a Tőzsde székház előtt találhatjuk magunkat. Ez a régi épület, mert a munka már nem Frankfurtban, hanem Eschborn-ban (Frankfurt vonzáskörzetében lévő város) folyik, ám itt ingyenesen meg lehet tekinteni (bizonyos napokon és meghatározott időben előzetes bejelentkezés után) hogy hogyan is működik a tőzsde világa. A térképen egy háromszöggel jelöltem az épületet.

A Börzétől két perc sétára található Frankfurt legforgalmasabb tere a Hauptwache, amely egyben a vásárlóutca eleje is. A szó Főőrséget jelent, a téren álló épületről kapta a nevét, amely sokáig a csendőrség székháza és börtön is volt. Jelenleg kávézó/étteremként üzemel. A közelben található Zeilgalerie (amely egy pláza a Galeria Kaufhof és a MyZeil közé bepasszírozva) tetejére mozgólépcső vezet fel, ahonnan remek kilátás nyílik a környékre, a templomokra és a magas irodaépületekre.

A következő helyszínünk ismét egy kilátó, az ún. 'Main Tower' nevű épület. A tetőre felliftezve megcsodálhatjuk egész Frankfurtot a magasból, az ún. Skyline-t (magas irodaépületek együttese, Frankfurt egyik jellegzetessége), a Majna folyót és a környező hegyeket.

Egy rövid séta után megérkezünk a 'Willy-Brandt-Platz'-ra, amely nevét egy híres újságíró-politikusról kapta. Ezen a téren található a Schauspielhaus (Új Opera), A 'The English Theater' (Angol Színház, egyébként az én egyik kedvenc helyem), és az EKB (Európai Központ Bank) régi épülete az Euró szimbólummal.

Ha egy egész napunk van a városnézésre, úgy nevezzünk be a következő programra is -a sok séta után nekem legalábbis jól esik egy kicsit leülni és úgy nézelődni- de szűkös idő esetén nyugodtan átugorhatjuk.

Amennyiben időnk mint a tenger, akkor egy városnéző hajózást ajánlok, tíz perces sétával eljuthatunk az 'Eiserner Steg'-hez (híd), ahonnan a ladikok indulnak. A hídon egyébként a (szentimentális) párok egy lakatot hagyhatnak, ezzel is megpecsételve az örökké tartó szerelmüket. Többféle útvonalból lehet választani, az én javaslatom a száz perces út, amely alatt kényelmesen üldögélve megtekinthetjük az összes nevezetes épületet, beleértve az új EKB székházat is. Ha esetleg megéheztünk egy könnyebb ebédet is elfogyaszthatunk a hajón, bár ne itt reméljük a legremekebb német fogásokat. A sétahajózás után érdemes az Óvárost, azaz a 'Römer' területet meglátogatni, amely a kikötőtől pár perc sétára található.  (2015)" forrás

Fotóegyveleg

Vigalmi környék - m.l. fotója

Frankfurt felhőkarcolói - t.b. fotója

Vissza az elejére

Nem messze található a Kleine Markthalle, ami lényegében a budapesti Vásárcsarnok megfelelője. Sok árus kínál apró kóstolókat, szendvicseket és fast foodot, ezért érdemes üres hassal érkezni!


Kommentek

Még nem érkezett hozzászólás.


Új hozzászólás beküldése

Név:
E-mail cím:*
Hozzászólás:


* az e-mail címed nem jelenik meg az oldalon