ÚTIKRITIKA.HU / Bad Wimpfen


hirdetes

útikritikák


Bad Wimpfen

Bad Wimpfenről bevezető|Tetszett&Nem tetszett|Vélemények|Odajutás| Szállás| Helyi közlekedés| Étkezés| Vásárlás| Más praktikus információk|Középkori óváros|Császári palota Fotóegyveleg

R. Gyuri fotója

Tartalomfeltöltés folyamatban

Bad Wimpfenről bevezető

Lakosság (2024-ben): kb. 7400

Bad Wimpfen történelmi kisváros, a Baden-Württemberg tartományban található. A város a Neckar folyó partján fekszik, és nagyjából 60 kilométerre délkeletre helyezkedik el Heidelberg és Mannheim városaitól, valamint 15 kilométerre északra Heilbronn városától. A város a régió egyik gyöngyszeme, híres középkori építészetéről és termálfürdőiről.

Bad Wimpfen híres a jól megőrzött középkori városközpontjáról, ahol számos épület maradt fenn a középkorból. A legjelentősebbek közé tartozik a „Blauer Turm” (Kék Torony), ami a város szimbóluma, valamint a városháza és a középkori zsinagóga.

A „Bad” előtag arra utal, hogy a város híres termálforrásairól és gyógyfürdőiről. Az emberek régóta látogatják Bad Wimpfent a gyógyvíz és a fürdők nyújtotta egészségügyi előnyök miatt.

Bad Wimpfen egy varázslatos hely, ahol a múlt és a jelen harmonikusan egyesül, tökéletes úti cél mindazok számára, akik szeretik a történelmet és a nyugalmat.

R. Gyuri fotója

Tetszett&Nem tetszett

Tetszett

1. A mesekönyvbe illő favázas (avagy gerendavázas) házak

R. Gyuri fotója

2. A toronyőr hölgy a torony tetején él egy lakásban a három gyermekével, és a lakást meg is nézhettük. 

R. Gyuri fotója

Nem tetszett

1.

Vélemények

R. Gyuri fotója

Odajutás

Autóval: Könnyen megközelíthető az A6 és A81 autópályákon.
Vonattal: Van vasúti kapcsolat Heilbronnból, és gyorsan elérhető a nagyobb német városokból is.

Szállás

A város számos hangulatos kis panziót és modern szállodát kínál.

Helyi közlekedés

R. Gyuri fotói

Étkezés

Próbálja ki a helyi specialitásokat, mint például a „Schwäbische Maultaschen” (sváb tésztabatyu) és a „Linsen mit Spätzle” (lencse spätzlével).

Vásárlás

A város híres a hangulatos karácsonyi vásáráról, amely a középkori épületek között kerül megrendezésre.

Más praktikus információk

R. Gyuri fotója

Középkori óváros

A város templomai és más épületei gyakran a román stílus jegyeit viselik magukon, amit a masszív szerkezet és a kerek ívek jellemeznek.

R. Gyuri fotói

Blauer Turm (Kék Torony): Egy középkori őrtorony, amely ma is látogatható. Gyönyörű kilátást nyújt a városra és a környező vidékre.

R. Gyuri fotói

Stadtmuseum (Városi Múzeum): A város történelmét bemutató múzeum, amely gazdag gyűjteménnyel rendelkezik, különös tekintettel a középkorra és a helyi kultúrára.

Ritterstiftskirche St. Peter: A középkori templom a város egyik fő vallási épülete, amely román és gótikus elemeket is tartalmaz.

R. Gyuri fotói

Császári palota

(Kaiserpfalz)

Bad Wimpfen egyik legkiemelkedőbb nevezetessége a Császári Palota, a Kaiserpfalz. Ez egy középkori palota, amely a 12. és 13. században épült. A palota a Német-római Birodalom egyik fontos császári rezidenciája volt, ahol a német-római császárok időnként tartózkodtak és uralkodói feladatokat láttak el.

Blauer Turm (Kék Torony): A palota legjelentősebb épülete, amely 1200 körül épült. Ez egy masszív, 58 méter magas őrtorony, amely kiváló kilátást nyújt a városra és a Neckar völgyére. A torony eredeti funkciója a város védelme volt, és ma is látogatható.

Palas (Főpalota): A palota központi része, ahol a császári rezidenciák és tanácskozások helyszíne volt. Ez az épület román stílusú, és részben még mindig láthatóak a régi csarnokok és lakóterek.

Stiftskirche (Kápolna): A palotához tartozó kápolna, amely egyben a lovagrend temploma is volt. Itt tartották a vallási szertartásokat és a császári miséket. A templom román stílusban épült, és megőrizte középkori varázsát.

Römer (Kis Tornyok): Ezek kisebb őrtornyok, amelyek a palota különböző pontjain találhatóak. A tornyok az egykori védelmi rendszer részei voltak.

Lovagterem (Rittersaal): A nagy középkori terem, ahol a császár fogadta vendégeit, tanácskozásokat tartottak és ünnepségeket rendeztek. A terem gótikus elemekkel is rendelkezik.

Múzeum: A palotában múzeum is található, ahol a látogatók megismerkedhetnek a palota történetével, a középkori életmóddal, valamint a császári udvar működésével.

Az építmények túlnyomórészt román stílusban épültek, amit később gótikus elemekkel egészítettek ki. A masszív falak, ívelt kapuk, és díszes ablakok a középkori építészet jellemzői.
Stratégiai Elhelyezkedés: A palota stratégiai helyen, a Neckar folyóra nézve épült, ami lehetővé tette a terület védelmét és ellenőrzését.
Történelmi Szerep: A palota a császári hatalom jelképe volt, és fontos szerepet játszott a középkori Német-római Birodalom politikai és katonai stratégiájában.

Nyitvatartás: A palota általában az év nagy részében nyitva tart, de érdemes előre tájékozódni a pontos nyitvatartási időkről és a vezetett túrákról.
Belépődíj: Változhat, és kedvezményeket kínálnak diákoknak, nyugdíjasoknak és családoknak.
Vezetett Túrák: A vezetett túrák részletes betekintést nyújtanak a palota történetébe, építészetébe és jelentőségébe.

A Blauer Turmból nyíló panorámás kilátás a városra és a környező vidékre különösen lenyűgöző.
Történelmi Hangulat: Az ősi falak, középkori építmények és a régi város hangulata a látogatókat visszarepíti a középkorba.

A Bad Wimpfeni Császári Palota a középkori német történelem és építészet egyik kiemelkedő példája, amely mind a történelem szerelmeseinek, mind a kulturális örökség iránt érdeklődőknek felejthetetlen élményt nyújt.

Fotóegyveleg

R. Gyuri fotói


Kommentek

Még nem érkezett hozzászólás.


Új hozzászólás beküldése

Név:
E-mail cím:*
Hozzászólás:


* az e-mail címed nem jelenik meg az oldalon