ÚTIKRITIKA.HU / Galícia / Santiago de Compostella


hirdetes

útikritikák


Galícia / Santiago de Compostella

Santiago de Compostelláról dióhéjban| Tetszett&Nem tetszett| Vélemények| Odajutás| Szállás| Étkezés| Egyéb hasznos információk|A katedrális|Központi tér|Más jelentősebb terek| Zarándokok múzeuma| Egyetemi negyed|Érdekességek| Olvasmányos linkek| Fotóegyveleg

Ennek az alodalnak a szerkesztése (tartalommal megtöltése) folyamatban van. Kérünk némi türelmet.

Santiago de Compostelláról dióhéjban

Lakosság (2023-ban): 97,000

Az óvárosa az UNESCO kulturális világörökségének a része.

Tetszett&Nem tetszett

Tetszett

1.

Nem tetszett

1.

Vélemények

Róma és Jeruzsálem mellett a keresztény világ harmadik zarándokhelyén Szent Jakab apostol sírja fölé emelt katedrálisban jártam.
A Krisztus után 44-ben vallási meggyőződése miatt lefejezett mártírszentet követői halála után Galíciába vitték és Santiago legmagasabb pontján a római temetőben helyezték örök nyugalomra. A félsziget Római majd Mór hódítása idején feledésbe merült a sír,csak a keresztény királyok három egymást követő templom építésével tették zarándokhellyé.
A hívek és zarándokok növekvő száma miatt mindig új székesegyházat kellett építeni végül a ma is álló végleges formáját 1211-es felszentelése után százharminc év építése és bővítése után nyerte el.
Galícia vallási központja, Spanyolország legnagyobb román kori székesegyháza. Belülről megőrizte ugyan görög kereszt alakú eredeti román stílusát, kívül viszont monumentálisát a barokk átépítésének köszönheti, a korábbi tájolás és főbejárat megszűnt és manapság a kéttornyú óriási Obradoiro lett a főhomlokzat. Mivel így egy hegy oldalából néz a katedrális a város felé, így szinte mindenhonnan látható a csodás építmény.
Belül meglepően kicsinek tűnik a tér a román-kori erődített vastag falak miatt, szinte monstrumként emelkedik ki a térből az arany főoltár Szent Jakab sírja fölött.
Keskeny lejáró vezet le az első X.századi legrégebbi altemplomba, ahol a mártírszent gazdagon díszített ezüst szarkofágja található.
A helynek valóban egyfajta aurája, lelki töltete van, még a kevésbé hívő zarándokot is megérinti.
Mindenkinek ajánlom hogy akár tíz napos gyalogos Camino után vagy másképpen érkezve látogasson el egyszer életében erre a különleges helyre... (Ata, 2023)


Minden tiszteletem a tiéd, kedves zarándok, de kérlek, bocsásd meg nekem, hogy nem szívatom magam végig a nyolcszáz kilométeren, ahhoz túl rövid az élet. A távot szokatlan módon, személygépjárművel fogjuk abszolválni, mea culpa! Csak ott követtük a pontos útvonalat, ahol pormentesített (aszfalt, beton, esetleg zúzott kő) szakaszon haladnak a hátizsákosok. Az útvonal jókora része egyébként ilyen, már most mondom. A monoton bandukolással eltöltött idő helyett, inkább a környék településeit és természeti szépségeit járjuk körbe. Illetve felkeresem azokat a pontokat, ahol A Camino titkai című regény főhőse különböző kalandokba keveredett.

Az acsarkodóknak üzenem, mi nem vagyunk zarándokok, így nem hajtunk oklevélre, és nem fogjuk elfoglalni az emeletes ágyakat az ingyen szálláson, de még az alberguék olcsó szobáit sem kell félteni előlünk. Egyszerűen csak kíváncsi vagyok a helyszínre, ahova odacsődül a fél világ kirándulni egy jót, mert azt ugye senki nem gondolja komolyan, hogy ez még mindig a vallásról és Szent Jakab XXI. századi utódairól szól. Elolvastam több tucat úti beszámolót, és azt a következtetést vontam le, hogy a legtöbben csak kipróbálják magukat, hogy bírják a terhelést. Van ugyan, aki a lelki terheitől próbál megszabadulni, de ahhoz elég lenne az első pszichológusig elsétálni, vagy paphoz, ha már mindenképp a vallási vonalat preferáljuk. (2022) forrás

Odajutás

Szállás

Ajánlott szálláshelyek:

2 csillagos: Hotel Bonaval

3 csillagos: Hotel Mexico PR, Hotel San Miguel 

4 csillagos: Smart Boutique Hotel Literario San Bieito

Étkezés

Egyéb hasznos információk

A katedrális

Ata fotója

Központi tér

Raroy Palota

Zarándokok múzeuma

,, Érdekes látnivalókat tartogat a Zarándokok Múzeuma, melyet azért hoztak létre, hogy emléket állítson annak a számtalan zarándoknak, akik az évszázadok során megtették az ide vezető hosszú és küzdelmes utat. A különféle tárgyak és a Santiagoba vezető különböző útvonalak mellett Szent Jakab apostolról is többet tudhatunk meg. A múzeumban 8 termet szenteltek az apostol kultuszának. A régi dokumentumokon, tárgyakon és képeken keresztül megismerhetjük eredetét és végigkövethetjük, hogy nőtte ki magát a zarándoklat helyi keretekből világméretűvé." forrás

Fotóegyeleg

Pólóing Camino-s zarándokoknak - Szabad fordításban: Ha nincs fájdalom, akkor nincs dicsőség se - k.p. fotója 


Kommentek

Gábor, 2022. 09. 06. 17:22
https://fikatours.blogspot.com/2022/09/el-camino.html


Új hozzászólás beküldése

Név:
E-mail cím:*
Hozzászólás:


* az e-mail címed nem jelenik meg az oldalon


Repülőjegyek Barcelonába Repülőjegyek Barcelonába
Olcsó repülőjegyek Barcelonába a VistánálSZÁLLÁSFOGLALÁS

hirdetes