ÚTIKRITIKA.HU / Alabama


hirdetes

útikritikák


Alabama

Alabamáról röviden| Tetszett&Nem tetszett| Vélemények| Odajutás| Szállás| Közlekedés| Étkezés| Vásárlás| Közbiztonság| Más praktikus információk|Space & Rocket Center|Gulf Shores és Orange Beach|Mobile város|Más látnivalók| Földrajz| Történelem| Manapság| A helyiekről | Turista etikett| Érdekességek|Fotóegyveleg

Tartalomfeltöltés folyamatban

Alabamáról röviden

Alabama állam az Egyesült Államok délkeleti részén található.

Lakosság (2023-ban): 5,1 millió

67,5% fehér, 26,6% afroamerikai (fekete),

Fővárosa: Montgomery

Montgomery - a Capitolium felé vezető út - t. d. fotója 

Területe: 135 767 km², azaz jóval nagyobb mint Magyarország.

Alamaba határos: 

Északon: Tennessee állam - Keleten: Georgia állam - Délkeleten: Florida állam - Délen: Mexikói-öböl - Alabama államot délen a Mexikói-öböl határolja. Alabama nem határos más államokkal nyugaton és délnyugaton, mivel a Mississippi-öböl elválasztja a többi déli államtól.

Az állam madár jelképe: citromsármány

Az USA-ban erősen él az általánosítás, hogy az alabamaiak nagyon szegények. Valójában van hat olyan állam, ahol a szegénység nagyobb arányú, mint Aabamában (Missisipi, Louisiana, Új-Mexikó, Nyugat-Virginia, Arkansas, DC). Persze az alabamiak nagyon rossz néven veszik ezt a sztereotípiát.

Az alabamai nyár köztudottan forró és párás. Nyár végén és kora ősszel trópusi viharok is előfordulnak, így nem biztos, hogy ez a legjobb idő a látogatásra. Észak-Alabamában nincs olyan meleg, mint Dél-Alabamában, de még ott is kemény keményen párás lehet a levegő.

Tetszett&Nem tetszett

Tetszett

1. Megtapasztalni a híres-nevezetes déli vendégszeretet és segíítőkészséget

2. A Mexikói-öböl partján fekvő Mobile város festőien szép

3. Az autópályáról letérni mellékutakra és bemenni egy-két kisvárosba ebédelni, megkostóni az autentikus déli konyha remekeit.

4. A pekándiós pitéik iisteniek.

Nem tetszett

1. A helyi étkezésben s így a legtöbb étterem választékában a turista számára már-már megunhatóan dominálnak a barbecue-étkek.

2. Azért sok helyi  nagy mosolyát nem lehet automatikusan igazi kedvességnek elkönyvelni.  

3. Nagyon könnyen lehet jogosítványhoz jutni, és ez meglátszik sok autóvezető képzetlenségén.

4. A meleg és a páratartalom miatt sok rovar repdes a levegőben, ráadásul némyelyek baromi nagyok. Sok a szúnyog. Rovarírtószerekkel nem árt felfegyverkezni.i

Vélemények

Lepusztultság elma városban - t. d. fotója

Odajutás

Budapestről eljutni Alabama államba általában több átszállást igényel, mivel nincsenek közvetlen járatok. Az optimális átszállási helyek és átszállások száma attól függ, hogy melyik városba Alabamában szeretnél utazni. A leggyakoribb átszállási helyek az Egyesült Államok nagy repülőterein találhatók. Itt van néhány lehetséges átszállási hely, amelyeket érdemes figyelembe venni:

Atlanta (Georgia): Az Atlanta Hartsfield-Jackson Nemzetközi Repülőtér az Egyesült Államok legforgalmasabb repülőtere és jó átszállási pont az Alabama irányába. Több légitársaság üzemeltet járatokat Alabamába Atlanta által.

Dallas-Fort Worth (Texas): A Dallas-Fort Worth Nemzetközi Repülőtér az Egyesült Államok egyik legnagyobb repülőtere, és jó átszállási pont lehet Alabamába. Dallasból további járatok indulnak az alabamai városokba.

Charlotte (North Carolina): A Charlotte Douglas Nemzetközi Repülőtér egy másik lehetséges átszállási pont az Alabama irányába. A Charlotte-ból több járat indul Alabamába.

Szállás

Közlekedés

Alabamában jó állapotban vannak az országutak, köszönhetően annak, hogy nincseek az államban szélsséséges időjárási ingadozások. Az utako a forgalom jellemzően gyér.

Alabama terebélyes állam. Az északi hatérától a tengerparti tartó autózás kb. 5 órát vesz igénybe,

Étkezés

Elnézést a félreértésért. Alabama államban általában az éttermekben is az Egyesült Államokban megszokott módon számolnak a borravalóval. Az átlagos borravaló összege Alabama államban is általában 15-20% az ételszámla összegéből. Ez az általános gyakorlat a vendégek és a szolgáltatók között. Természetesen a borravaló mértéke mindig az egyéni döntésre és elégedettségre van bízva.

Vásárlás

Alabama legnagyobb bevásárlóközpontja az "The Summit" nevű bevásárlóközpont Birmingham városában található. Ez a kiskereskedelmi és szórakoztató központ különleges üzletekkel, éttermekkel és szolgáltatásokkal rendelkezik. A Summit népszerű hely a divatmárkák, luxusmárkák és más kiskereskedők között, és a város kereskedelmi központjává vált. Itt megtalálhatók olyan híres márkák, mint az Apple, a Nordstrom, a Saks Fifth Avenue, a Michael Kors és sok más.

Közbiztonság

Alabama közbiztonsági helyzete némileg rosszabb mint az USA-átlag. A turistáknak azonban nincs oka aggodalomra, mert az erőszakos bűntettek, lopások hatalmas többségée a helyi lakosokat érinti.

Más praktikus információk

Space & Rocket Center (Huntsville)

Az amerikai űrkutatás történetének bemutatása és interaktív kiállítások találhatók itt. Az Apollo-rakéták és az űrhajók bemutatói mellett a látogatók virtuális űrutazásokat is tehetnek.

Gulf Shores és Orange Beach

Ez a terület a Mexikói-öböl partján található és gyönyörű strandokat kínál, homokdűnékkel és kristálytiszta vízzel. Kiváló lehetőséget nyújt napozásra, fürdőzésre, horgászatra és vízi sportokra.

Mobile város

Móbil az Alabama-öböl partján található, és gazdag kultúrával és történelemmel rendelkezik. A városban található a Móbil-i Tudományos Központ és a Móbil-i Mardi Gras múzeum, valamint gyönyörű óvárosi negyed és számos művészeti és kulturális esemény.

.

t.d. fotója

Más látnivalók

Birminghami polgárjogi emlékhelyek

Natchez Trace Parkway

Ez a festői út keletkezése az ősi indián ösvényre vezethető vissza. Az autópálya hosszan kanyargó útvonala Alabama, Mississippi és Tennessee területén vezet át gyönyörű tájakon, természeti látnivalókkal és történelmi helyszínekkel.

Földrajz

Északi részén a Cumberland-fennsík és az Appalache-hegység magasabb hegyekkel, völgyekkel és szurdokokkal tarkított. Az északi részen található az Alabama legmagasabb pontját jelentő Cheaha-hegy is.

Az állam középső részeén síkságok és dombok dominálnak. Az Alabama-folyó völgye és a Tennessee-folyó völgye található itt.

Alabama partvidékén a Mexikói-öböl felé alacsony fennsíkok és mocsarak terülnek el. Ez a régió gazdag vízi élettel és természeti szépséggel rendelkezik.

Ami az állat- és növényvilágot illeti, Alabama sokféle élőlénynek ad otthont. Itt találhatók az északi és déli ökológiai zóna határán, ami gazdag biológiai sokféleséget eredményez. Néhány érdekesség a következő:

Állatvilág: Alabama-ban megtalálhatók az északi és déli állatfajok is. Például a fekete medve, a fehér farkú szarvas, a vörösfarkú róka, a puma, a vándorló madarak, a hattyúk és a hattyúmadarak. Az Alabama-partvidék különösen gazdag hal- és tengeri élőlényekben.

Növényvilág: Az államban számos növényfaj található, beleértve a tölgyfajokat, például a pocsolyatölgyet, a poszméh-tölgyet és a déli tölgyet. A partvidéken mangrovék és mocsarak találhatók, amelyekben különleges mocsári ciprusok és vízi növények nőnek.

Történelem

Íme néhány jelentős momentum az Alabama történelméből:

  Az amerikai polgárháború (1861-1865) során Alabama állam az elszakadás mellett állt, és a Dél Konföderációjának része lett. Montgomery városa az első Konföderációs Államok fővárosa volt. Az állam sok csatát látott és szenvedett a háború következményeitől.

 A 20. században Alabama kulcsszerepet játszott az amerikai polgárjogi mozgalomban. Montgomery volt az a hely, ahol a híres Montgomery-buszbojkott kezdődött 1955-ben, amikor Rosa Parks elutasította, hogy felálljon a szegregált buszon. Ezenkívül 1965-ben a Selma-Montgomery menet során, amelyet az afroamerikaiak választójogának biztosításáért szerveztek, jelentős események zajlottak.

 Az ipari fejlődés jelentős mértékben hozzájárult Alabama gazdasági növekedéséhez. A 20. század közepén az autóipar jelentős szerepet játszott a régióban, különösen az északi részen, ahol számos autógyár és beszállító vállalat található.

  Alabama számos olyan emlékhellyel rendelkezik, amelyek az amerikai polgárjogi mozgalomra és az afroamerikai jogegyenlőségért folytatott küzdelemre emlékeztetnek. Ezek közé tartozik az Edmund Pettus-híd, ahol a Selma-Montgomery menet kezdődött, valamint a Birminghami Polgárjogi Intézet és emlékművek.

 Alabama gazdag kulturális örökséggel rendelkezik, beleértve a déli gasztronómiát, a blues és a jazz zenét, valamint a tradicionális művészeti és kézműves hagyományokat. Az állam számos fesztivált és eseményt rendez, amelyek bemutatják ezt a kulturális örökséget.

Manapság

Manapság Alabama egy sokszínű állam, gazdag történelemmel és változatos gazdasággal. Azonban számos társadalmi probléma is fennáll, amelyekkel az állam szembesül.

Alabama számos gazdasági kihívással szembesül, és az állam jövedelmi egyenlőtlensége továbbra is problémát jelent. Egyes régiókban magas a szegénységi ráta, és sok embernek nehézkes a megélhetése.

Az egészségügyi ellátáshoz való hozzáférés és a kormányzati támogatás hiánya jelentős problémát jelenthet. Néhány területen korlátozottak az egészségügyi szolgáltatások és az orvosi ellátás lehetőségei, különösen a vidéki területeken.

 Az oktatás területén is kihívások vannak, beleértve az iskolai finanszírozást és a tanulók teljesítményét. Néhány régióban alacsony a tanulmányi eredmények szintje és a diplomások aránya, és ez hatással lehet az állam gazdasági fejlődésére és a lakosság jövőbeli kilátásaira.

 Mint más déli államokban, Alabama-ban is jelen van a rasszizmus és a társadalmi egyenlőtlenség problémája. A történelmi feszültségek és a polgárjogi kihívások továbbra is hatással vannak az állam társadalmára és az emberek közötti kapcsolatokra.

 Az Alabama állam gazdag természeti erőforrásokkal rendelkezik, de a környezeti kihívások jelentősek. A víz- és levegőszennyezés, valamint az ökoszisztémák megőrzése és fenntartható kezelése fontos kérdések az államban.

A helyiekről

Alabamában erős a bigott vallásosság.

Az alabamaiak utálják, hogy USA-szerte gúnyolják őket azzal, hogy milyen gyakori náluk a rokonokkal való házadodás. A valóságban Alabama e tekintetben inkább az amerikai átlaghoz tartozik.

Turista etikett

1. Ha nem vagy vallásos, vagy nem vagy keresztény, akkor jobban teszed, ha ezt Alabamában nem hangoztatod, mert kellemetlen helyzetbe kerülhetsz. Akkor inkább kerüljed a témát, vagy füllents.

2. Mint az USA más déli államaiban, úgy Alabamában is nagyon adnak az udvariassági foralitásokra. Köszönjünk ha valahová belépünk, és tisztelettel viselkedjünk az idősebbekkel. 

Gasztronómia

Alabama gasztronómiája sokféle íz és jellegzetesség kombinációját kínálja, amelyek a déli konyha hagyományait és az állam sajátos ízeit tükrözik. Itt van néhány jellegzetes étel és gasztronómiai vonás Alabama-ból:

BBQ: Alabama híres a barbecue (grillezett hús) kultúrájáról. Az állam két fő BBQ stílusa van. Az északi régióban a sertéshús alapú Carolina-stílusú barbecue népszerű, melyet ecetes alapú szósszal készítenek. Az állam déli részén az Alabama fehér szósz híres, ami majonézes és ecetes alapú szósz, amelyet főként sült csirkéhez használnak.

Hushpuppies: Ez egy jellegzetes déli étel, amely fűszeres kukoricadara-tésztából készül, és mélyhűtőben vagy olajban sütik ki. Hushpuppies gyakran kísérik a barbecue étkeket vagy tengeri ételeket.

Fried Green Tomatoes (sült zöld paradicsom): A zöld paradicsom szeleteket lisztbe és kukoricadara-beborítják, majd kisütik, hogy ropogós külsőt kapjanak. Ez egy klasszikus déli étel, gyakran előételként vagy köretként fogyasztják.

Seafood Gumbo: A tenger gyümölcseiből, például garnélából, kagylóból és halból készült gumbo egy ízletes, sűrű leves, amelyet fűszerekkel és zöldségekkel ízesítenek. Ez a kreol eredetű étel a Louisiana határ közelében is népszerű.

Pecan Pie (pekanó pite): Alabama az Egyesült Államok pecan diótermesztésének központja, ezért nem meglepő, hogy a pekanói pite ikonikus déli desszertje. Ez egy édes pite, amely a pekanó dióra és egy gazdag tojásos-cukros szirupra épül.

Ezenkívül Alabama-ban megtalálhatók a déli konyha más jellegzetességei, például a collard zöld (sült kel), a grits (kukoricadara), a fried chicken (sült csirke) és a cornbread (kukoricakenyér). Ez csak néhány példa a gazdag Alabama gasztronómiai kínálatra, amely megtestesíti a déli konyha ízét és hagyományait.

Érdekességek

1. Az Apollo űrhajó Saturn V rakétáját, amely először vitt embereket a Holdra, a Huntsville-i Marshall Ürrepülési Központban tervezték meg és építették fel.  

2. Alabama állam több világhírű film díszlete vagy forgatási helyszíne volt, és néhány film cselekménye is itt játszódik. Néhány példa:

Forrest Gump (1994): Bár a film cselekménye szerte az Egyesült Államokban játszódik, több jelenetet forgattak Alabamában, például a Gump rezidencia és azt, amkor a főszereplő fut a Bayou La Batre-i hídnál.

Selma (2014): A Selma története a 1965-ös Selma-Montgomery történelmi polgárjogi meneteket mutatja be. A film számos jelenete Selma városában és környékén készült.

Mindenütt nő (Sweet Home Alabama) (2002): Ez a romantikus vígjáték a főszereplő hazatéréséről szól egy Alabama-i kisvárosba. A film számos helyszínen forgattak Alabamában, például a Mentone városában, a Rattlesnake Saloon-ban Phil Campbell-ben és más településeken. Főszereplők: Reese Witherspoon, Josh Lucas és Patrick Dempsey.

3. Alabama állam neve az Alabama folyóról származik, amely az állam déli részén húzódik. Az Alabama folyó neve valószínűleg az Alibamu indián törzs nevéből származik, akik a régióban éltek az európaiak érkezése előtt.  Az európaiak az Alibamu nevet változtatták Alabama-ra, és később az államot is erre a névre keresztelték el a folyó után. A "Alabama" szó jelentése vitatott, és több lehetséges értelmezés is van, mint például "Az Isten védje őket", "Az emberek választottai" .

Fotóegyveleg

Selma városka - t. d.  fotója

Montgomery - rabszolgák - t. d. fotója


Kommentek

Még nem érkezett hozzászólás.


Új hozzászólás beküldése

Név:
E-mail cím:*
Hozzászólás:


* az e-mail címed nem jelenik meg az oldalon


Olcsó USA Repülőjegyek Olcsó USA Repülőjegyek
Olcsó repülőjegyek az USA városaiba a VistánálSZÁLLÁSFOGLALÁS

hirdetes