ÚTIKRITIKA.HU / Los Angeles / Los Angeles környéke


hirdetes

útikritikák


Los Angeles / Los Angeles környéke

Venice Beach, Los Angeles kedvenc látnivalói

Santa Monica | Venice Beach | Malibu | Long Beach |Marina del Rey| Fotóegyveleg

Santa Monica

Rengeteg filmből visszaköszön a tengerpart, a móló, a vidámpark. Remek időtöltés családdal vagy romantikus sétákra. Helyiek kevésbé szeretik, turisák annál inkább. Megközelíthető vagy autóval, remek nagy parkolójavan, 7 dollár egy napra. A Santa Mocica Pierről az Ocean Avenue átszelésével egy kellemes szórakoztató negyedbe érkezünk. A központ a "Promenad Third Street", mozikkal, boltokkal, kajáldákkal. Este általában, lévén sétáló utca, tele van mutatványos kapalozókkal. Ez sokszor szórakoztató, de biztosan mindig nagyon zajos. Érdemes azért jártunkban-keltünkben felnézni a házakra is, nagyon szép art deco homlokzatokat tudunk találni.  Érdemes kipróbálni az AMC mozi fekvőszékeit egyszer, garantáltan kellemes. A parkolás, mint mindenhol, itt is nehézkes. És fizetős, ezzel számolni kell előre. Helyben lehet biciklit bérelni, már 6.- usd/ óráért, ami persze felmehet, ha gyerekülést vagy más extrát kérünk hozzá. Viszont hatamas élmény a parton bicajozni. A másik kedvenc közlekedési eszközük 2018-ban az eletromos roller, ennek a nagyszerűsége nem szorul magyarázatra. Bubi is van persze. És idáig fog kijönni a metro, amikor majd megépül.

Santa Monicának kicsit délebbre is van egy központja, a Main street. Ez a tengerrel párhuzamos kb. harmadik utca, maga a régi városközpont. Aranyos régi házak, renegetg bolt és étterem, érdemes arra elgurulni.  Az 1930-as évekből, Santa Monica első igazi virágkorából származnak. A 30-as években a hollywoodi sztárok népszerű nyaralóhelye volt, az akkor még csöndes falu, amit mindenki a mólóról ismert már akkor is. A második virágkor a 80-as években jött el, akkor alakították ki a mai promenádot.

"A világhírű móló sokaknak ismerős lehet, ráadásul itt van a legendás 66-os út vége is. A móló egy külön 2 órás programnak felel meg, rengeteg büfével, étteremmel, bolttal (ennek köszönhetően ezen a strandon külön korzó nincs is), sőt egy komplett vidámpark is található itt. Két éttermet mindenképp szeretnék megemlíteni. Ha már Amerikában vagyunk, akkor ebédidőben térjünk be a Pier Burger-be. Amellett, hogy rendkívül finom hamburger élményben lesz részük, a szlogenjük külön értéket ad az egészhez: The Last Burger on Land (azaz, Az Utolsó Burger a Szárazföldön). A móló végéhez érve ne lepődjünk meg azon, ha oroszlánfókákat vagy palackorrú delfineket látunk ugrálni a vízben. Sőt, ha szerencsések vagyunk, és kellő kitartással fürkésszük a horizontot, bálnákat láthatunk, miközben méteres magasságokba fújják ki a vizet, közben pedig felénk integetnek. És, ha azt hittétek a Griffith kilátóból szép naplementét láttatok, akkor a mólóról nézve elakad a lélegzetetek. Van egy különleges varázsa a nyugati kontinens egyik "legnyugatibb" pontjáról nézni a napnyugtát. (2017)" forrás

Venice Beach

Rögtön Sanata Monica után délre következik Venice Beach. Csodás a tengerpartja, de nem csak erről híres. Abbot Kinney építette az eredeti Venice csatornákat, amik nem pontosan azonosak a ma láthatókkal. Gyakorlatilag egyedül arra szolgáltak, hogy a segítségükkel könnyebb legyen eladni a körülötte épülő házakat.A mai csatornarendszer a 40-es években épült és a 80-as években ujították fel.  Gyerekeknek is jópofa program a csatornák mellett sétálgatás.

kr

A tengerparti település döntően alacsony házakból áll, itt az ötemeletes annak számít ugyanis. Rengeteg a street art, különböző falfestmények, villanyszekrény- és aszfaltfestmények is. A parkolás hagyományosan drága, 20 dollár körül a közeli parkolókban. Flat rate, azaz 20 dollár egy órára, de egy napra is. Esti program esetén mindig tisztázni kell előre, mikor zár a parkoló! Kicsit beljebb már olcsóbb ez is persze, ha valaki nem bánja a gyaloglást. 

Viszonylag újak az összekapaszkodó kezek a csatorna felett, nagyon fotogén. Érdemes megnézni.

Kriszta fotója

Nem messze a csatornáktól található a Marina del Rey, valójában egy szép nagy jachtkikötő.

És itt van az Abbot Kinney Blv is. Végig boltok, éttermek, spéci bárok, minden, ami a felső tízezer insta kompatibilis fogyasztásához szükséges. Egyszer érdemes megnézni. Szubjektívan a legjobb a Cook's Garden, reméljük a csirkék még nem kerültek a levesbe.

"Önmagában a hosszan elnyúló homokos tengerpart is megéri a „pénzét” (természetesen ingyenes az egész strand), de a parttól pár méterrel beljebb lévő sportolási és kikapcsolódási lehetőségek is páratlanok. Beállhatunk kosarazni, gördeszkázni, futni, röplabdázni, vagy épp a korzó rengeteg boltjában is elkölthetjük a pénzünket. Ezen a strandon láthatjuk a Muscle Beach „maradványait”, hiszen ez a kültéri konditerem, ahová maga Arnold Schwarzenegger is lenézett párszor, már inkább emlékműként szolgál." forrás

Venice Beach - Kriszta fotója

Malibu

A filmsztárok (és forgatások) kedvenc partszakasza az 1920-as évek óta. Nagyon hosszú, csak kocsival bejárható. Folyamatos a harc , illetve az ütésváltások a fejlesztés pártiak és az őslakosok között. A fontos emberek villái már így is 100 éve zárt utcákban vannak, ezekbe halandó csak úgy nem teheti be a lábát. Ami magánterület, azt a törvény védi. Ki szokták írni, de fel fog tűnni a sok zárt kerítésajtó. Malibu központja a Lagúna és a hozzá kapcsolódó móló. Itt érdemes leparkolni és sétálni.

Legismertebb látványossága a Gety villa, Pacific Palsades és Malibu között helyezkedik el. Ingyenes a belépés, de a neten előre le kell mindenkinek foglalnia az időpontját. A kirándulást érdemes összekötni Santa Monicával vagy akár Venice Beach-el is.

Long Beach

Nagy Los Angeles déli strandja. És persze egy nagyváros is egyben, de ez kevéssé érdekel egy turistának. Nagyon szép kis központja vana parton, rengeteg butik, szuvenírárus hely és persze éttermek. Jó sétálós város.

Marina del Rey

Kriszta fotója

Fotóegyveleg

Valahogy, nehezen így értelmezhető: Mosoly. Ez (így kiírva) a hangulatod (FB-s) ábrájának régimódi változata  - Kriszta fotója

Vissza az elejére


Kommentek

Még nem érkezett hozzászólás.


Új hozzászólás beküldése

Név:
E-mail cím:*
Hozzászólás:


* az e-mail címed nem jelenik meg az oldalon


Olcsó USA Repülőjegyek Olcsó USA Repülőjegyek
Olcsó repülőjegyek az USA városaiba a VistánálSZÁLLÁSFOGLALÁS

hirdetes