ÚTIKRITIKA.HU / Grand Canyon

Grand Canyon

Grand Canyon dióhéjban | Tetszett & Nem tetszett | Vélemények | Szállások | Látnivalók | Hasznos információk | Olvasmányos linkek | Fotóegyveleg

Grand Canyon dióhéjban

 • Hossza 446 km, szélessége 6 és 29 km között változik
 • Kialakulásáért a területét keresztülszelő Colorado folyó felelős

Tetszett & Nem tetszett

Tetszett

 1. Hogy leesett az állunk a gyönyörtől, vadságában csodás, a természet zseniális műve
 2. Nem csalódtunk, azt kaptuk, amit reméltünk
 3. A Rim Trail, amit meglepően kevesen vállalnak be
 4. A Bright Angel Point
 5. Az autózás az East Rim szakaszon
 6. Amúgy a West Rim bejáratáig menő szakasz is bámulatos
 7. A Desert view
 8. A Visitor center és a Mather Point

Nem tetszett

 1. A kisgépen a Los Angeles-be való visszarepülés gyötrelmei
 2. A kiszámíthatatlan időjárás miatti aggodalom
 3. A Skywalk csalódás, túl rövid program túl sok utazási áldozattal
 4. A nyári turistatömeg hőséggel kombinálva
 5. Hogy a párom folyton veszélyes helyekre akart kimászni
 6. A kajáldák silány kínálatai
 7. Hogy kimaradt nekünk a napfelkelte vagy/és a napnyugta látványa
 8. A helikopteres program elrettentő ára: 450 dolcsi

Vélemények

"Indulás előtt készüljünk fel alaposan az adott parkból. Sokan úgy képzelik, hogy odaautókáznak pl. a Grand Canyonnak a hozzájuk legközelebb eső pontjához, megcsodálják, lefényképezik, esetleg tesznek egy helikopteres túrát és már mennek is tovább. Ám a gyakorlatban ez egyáltalán nem így működik. Példánknál maradva, a Grand Canyonnak mindössze négy bejárata van, a négy égtáj felől. Ezekhez a főutakról ágazó hosszú bekötő utak vezetnek. A park bejáratánál meg kell váltani a hét napra szóló jegyet, amihez adnak egy térképet és egy tájékoztatóként szóló újságot, amelyben az érdekességektől kezdve, az adatokon át a várható időjárásig sok mindenről olvashatunk. Ezt a térképpel összevetve célszerű eldönteni, hogy melyek azok a kilátópontok, amiket mindenképpen szeretnék felkeresni, majd célirányosan haladni a belső úton. Ez sem megy végig a canyon peremén csak a főbb látnivalókhoz vezet. A legtöbb részt csak gyalogosan lehet megközelíteni. A hasadék aljába két napos gyalogtúrával lehet lejutni. Persze az út egy részén megtehetjük lóháton vagy részt vehetünk egy jeep-szafarin is. A belső úton buszok közlekednek, melyek behajthatnak olyan utakra is, melyekre személygépkocsit nem engednek be.

A helikopterek a park bejárata előtt készenlétben várnak azokra, akik fentről is szeretnék megcsodálni a Colorado-folyó eme lenyűgöző alkotását. Az élményhez képest elfogadható áron, kb. 40 dollárért kínálnak egy 15-20 perces utat. A nagy hírverést kapott Sky Walk, az U-alakú üveghíd a Canyon nyugati részén nyúlik be a szakadék fölé. Ez nem tartozik a Grand Canyon Nemzeti Parkhoz. A Hualapai indián törzs területén található és Las Vegas felől lehet megközelíteni. A South Rimtől, azaz a déli peremtől kb. öt órás autóútra van." (Gerda, 2012)


"Flagstaff-ben érdemes megszállni, innen könnyen elérhető autóval. Egyébként vonattal is fel lehet menni szervezett túra keretében, de akkor kötve van az ember a menetrendhez. Mindenképpen érdemes megvárni a naplementét a kanyonban, csak utána óvatosan kell vezetni, mert ahogy lement a nap, azonnal előjönnek a vadak az útra!!!" (Dani, 2012)


"Egy titka van: a tömeg után kell érkezni, és másnap a turista invázió előtt lelépni! Ekkor jár a +1 bónusz naplemente/napfelkelte is." (R. N., 2013)

Szállások

Jön!

Látnivalók

Jön!

Hasznos információk

Jön!

Olvasmányos linkek

"Aztán ismét a monoton buszozás következett egészen a Grand Canyon - hogyan is fogalmazzak - elő bejáratáig. Mivel szinte ott voltunk tőle egy köpésre, de még semmit nem láttunk. Talán egy 20 perc buszozásra volt már csak, de meg kellett állni, mert kaptunk ebédet, valamint vetítést is tartottak, már aki befizetett rá. Természetesen mi nem, mivel mi élőben voltunk kíváncsiak rá. Illetve innen indult a helikoptertúra (amire 1 ember ment a buszunkról), ez szintén opcionális volt, jó sok dollárpapáért cserébe persze. Ezt a részt kihagyhattuk volna, mert hosszúra nyúlt, több mint 1 órát, majdnem másfél órát vesztegeltünk itt. Nagyon nem örültünk neki Vivivel, mert már fél 3 is elmúlt és lassan már 7 órája úton voltunk...

Az elkövetkezendő 20 percben már tényleg tűkön ültünk mindketten Vivivel, hogy mikor pillanthatjuk már meg a Grand Canyont. Semmi jele nem volt annak, hogy ott vagyunk, körülöttünk az út mentén erdő, fák sokasága. Egyszer csak begurultunk egy parkolóba, leállt a busz és a sofőrhölgy bemondta, hogy itt vagyunk, pontosan 1 óra 15 percünk van nézelődni. Vivivel összenéztünk, hogy ez most komoly?! 7 óra buszozás után "kemény" 1 órát kapunk a lényegre?! Persze sokat nem bosszankodtunk ezen, hanem megszaporáztuk a lépteinket és megindultunk a Canyon felé. Pár perc múlva elénk tárult a csoda...

Most itt kis szünetet tartottam az írásban, mert egyszerűen nem tudom szavakba önteni az érzést, ami akkor tört ki belőlem, amikor az első lépéseket tettem meg felé. Tényleg nem tudom pontosan leírni, de valami isteni érzés. Azt hiszem az a régóta hiányolt katarzis történt meg. :) Olyan hihetetlen volt, hogy ott voltam, de mégis ott voltam, és ezt teljes mértékben át tudtam érezni abban a szent pillanatban. Olyan könnyű lett az egész testem, lelkem, mint még soha. Talán így tudnám kicsit érzékeltetni, mi volt akkor bennem. olyan élményem is, amit nem felejtek el. :)

Sajnos azonban az egésznek a varázsán jócskán rontott az, hogy komoly időhiányban szenvedtünk. Valamivel több, mint 1 óra a Grand Canyonra? Hogyan lenne már elég? De ennyi időt adtak nekünk, ennyivel tudtunk gazdálkodni. Mint az őrültek kattintgattunk, pózoltunk így, pózoltunk úgy, nehogy valami kimaradjon. 10 fotó Viviről, 10 fotó Krisztáról, akkor 10 másik fotó Viviről, hasonló beállításúak Krisztáról... :) Erről szólt kb. 1 óra. Kerestük a jobbnál jobb helyeket. Megpillantottuk azt a sziklás kiugró részt, ahova szinte kötelezőnek éreztük kimászni. Nem mondom, hogy életem legnehezebb akadálya volt, de azért egy idősebb néni vagy bácsi nem tudott volna oda kijutni.

Úgy csináltuk Vivivel, hogy előzőleg kinéztünk egy tuti kis helyet, ahonnan szuper képet lehet csinálni, az egyikünk ott maradt a 2 fényképezővel meg a táskáinkkal, a másikunk meg addig szépen kikúszott a sziklára és modellkedett egyet. :) Emlékszem Vivi kicsit parázott, mert tériszonya van. Mondjuk nekem is, de engem valahogy ez nem érdekelt akkor és ott, egyáltalán nem. (Vegasban a Stratosphere-en bezzeg igen, haha, ott nem voltam bátor ennyire). Én még bevállaltam egy olyan ugrós képet is a sziklán, mondjuk ott egy kicsit remegtek a lábaim, de túléltem. :) Most pedig inkább beszéljenek a képek helyettem...

forrás


"Nincs olyan hely a világon, ahová annyiszor mentem, mint az amerikai vadnyugat sivatagjai. Csak a Grand Canyonban háromszor, a tágabb környéken pedig vagy ötször voltam és most visszamentem újra. Biztonságos választás, egy jólszervezett országban, ami roadtripre van kitalálva, hosszú széles egyenes útjaikkal, olcsó benzinnel és motelekkel, lepukkant bérautók és gyorskajáldák - de közben olyan táj, hogy eldobod az agyad.

A Grand Canyon egy kősivatag, nem a János hegy. Az ösvények amúgy nem meredekek, könnyű sétálni, viszont lefele indulsz es visszafele jön a neheze. A száraz sivatagi levegőben télen is 3-4 liter víz kell fejenként, az úton nincs csap csak két pottyantos budi. Nyáron szétszed a nap a 46 fokban, napfelkeltekor már indulni kell, mert a déli órákat már árnyékban kell átvészelni. Télen viszont hideg van és sietni kell, mert rövid a nap. Az út le és vissza 26 km es 1350m le (es ugyanannyi fel!). Ha nem derült volna ki eddig: mi egy nap alatt nyomjuk le.

Én mindenkinek ajánlom, hogy túrázzon egy kicsit a Grand Canyonban, ha már elmegy oda. Csak egy fél órát indulj el lefele, felőlem strandpapucsban, legyen rajtad sapka es fordulj vissza időben. Fentről nézve egyszerűen nem lehet felfogni a Canyon méretét, másfél km mély... 30 km széles és nincs egy darab fa sem, amihez viszonyíthatná a szemed. Csak nézed és nem tudsz vele mit kezdeni. Ha elindulsz gyalog lefele és már van fölötted 200m, akkor kezded érezni a méretét." forrás


"A Grand Canyont a Colorado folyó vájta ki 6 millió év alatt. Hossza 446 km szélessége 6,4 km-től 24 km-ig terjed és mélysége akár a másfél kilométert is meghaladja. Péntek délelőtt fél 11 körül indultunk kocsival a Grand Canyonhoz. Imádtuk ezt az utat! Egyszer megfordult a fejünkben, hogy kihagyjuk a Grand Canyont egy másik programért, de szerencsére elmentünk, és nagyon-nagyon-nagyon örülünk, hogy így döntöttünk! Las Vegashoz legközelebb a “Grand Canyon West” fekszik, kocsival kényelmesen kb. 3 és fél óra az út.

Az oda vezető út, számunkra majdnem akkora élmény volt, mint maga a Grand Canyon. Az út második fele, igazi vadregényes tájakon visz, a sivatagi tájat helyenként egy-egy poros, kis falu szakítja meg, amolyan igazi, amerikai, poros kisvárosok ezek, amiket filmeken lehet látni néha. Két boltba is bementünk, és itt is olyan fejeket láttunk, amiket eddig még sehol. Hihetetlen jó hangulata van ennek a vidéknek turista szemmel, lakni nem jönnénk ide. Út közben táblák figyelmeztettek, hogy “tehénveszély” leselkedik ránk! És nem vicceltek, találkoztunk velük az út közepén!

Ezután jött az út egyik legizgalmasabb és leghangulatosabb része, mert elfogyott alattunk az út, és poros föld úton zötykölődtünk egy órát. Olyan tájakon mentünk, hogy ha egy indián jött volna szembe lovon, egyáltalán nem lepődtünk volna meg! Itt is táblák figyelmeztettek, hogy különböző állatok lehetnek az úton, úgyhogy felkészültünk kolompoló tehenekre. De nem azok jöttek, egyszer csak az egyik kanyar után egy jól megtermett bika, nagy szarvakkal jött felénk. Láttuk, hogy nem férne be hátra, pedig nagy autót béreltünk, úgyhogy próbáltuk incidens nélkül kikerülni. Hát nem mondom, hogy nem voltunk beszarva. " forrás


"A kocsiban összepiknikeltünk néhány löncshúsos szendvicset, leöblítettük pár liter narancslével, majd új erőre kapva céloztuk meg a nagy szurdokot, a Grand Canyon-t. 2 órás kocsikázás után értünk fel a parkolóba, ahol leraktuk a járgányt, és beizzítottuk a sétabakancsainkat. Majd 3.5 órát gyalogoltunk a Canyon mentén, de így is alig 5%-át láthattuk az egész déli oldali peremnek. Vissza az ingyenes buszjárattal jöttünk, ugyanis annyira lejártuk a lábunkat, hogy továbbmenni egy centit sem tudtunk volna. Mivel csak pár perc volt a naplementéig, hát kerestünk egy pontot, ahonnan full panorámában lehet látni. Csodálatos volt! Minden vörösbe meg aranyos narancssárgába változott. Az eddig is hihetetlen színek még szebbek lettek, a formák még jobban kirajzolódtak. Úgy döntöttünk, holnap megpróbálunk még ide visszajönni. A jegyünk engedi (7 napig járhatunk ki-be a parkból/parkba), és talán az időnkbe is belefér, úgyis csak este igazán érdekes Las Vegas." forrás


"Visszatértünk a Grand Canyonba, hogy megnézzük azokat a részeket is, amik tegnap kimaradtak. Megint el tudtunk tölteni 3 órát azzal, hogy újabb és újabb szemszögből nézzük meg a Canyont. Így sikerült lencsevégre kapnunk a mélységben kígyózó Colorado folyót is, illetve a kilátó torony tetejéről körbetekinteni a tájon. Ezzel a kitérővel a látványon kívül még annyit értünk el, hogy Las Vegas 5.5 órára került tőlünk, és így muszáj volt a 66-os út helyett az I-40-esen mennünk végig. Azonban így megint csak belebotlottunk valami érdekességbe, amit nem terveztünk be: a Hoover gátba. Építésekor ez volt a világ legnagyobb gátja. Amikor el kezdték építeni 1931-ben, akkor olyan technikai újításokat alkalmaztak, ami akkor úttörőnek volt nevezhető. 3,3 millió köbméter betont használtak fel, aminek a hűtése 125 évet vett volna igénybe, ezért hűtőcsövekkel szerelték fel. A csövekben a Colorado folyó vize keringett. Ez a rendszer látja el ma is Nevadát, Arizonát és Kaliforniát édesvízzel." forrás


"A 89-es úton ezúttal dél felé vettük az irányt. Az egyik faluban tankoltunk, mert majdnem üres volt a tank. 70 gallon benzin ment bele a buszba, ami 263 liternek felel meg. Ilyenkor azért örülünk, hogy Amerikában a benzin 200-250 forint/literbe kerül, mert Európában ez a lakóbuszozás 30-35 literes fogyasztással 100 kilométeren már nem érné meg. Lehet, hogy az olcsó benzin az oka hogy itt Amerikába egy ilyen busz benzinnel megy, mert ez biztos, hogy dízellel jóval gazdaságosabb lenne. A Grand Canyon felé tartva furcsa felhők alakultak ki. Eltartott egy ideig mire rájöttünk, hogy nem sima felhőkről volt szó, hanem egyre sűrűbb füstben haladtunk dél felé. Az 1929-ben épült Navajo hídnál megálltunk megcsodálni 140 méter magasról a Colorado folyót, de már itt is zavaró volt a füst szaga. Interneten sikerült kiderítenünk, hogy Flagstaff közelében komoly erdőtűz tombol. Ez elég közel van a Grand Canyon-hoz úgyhogy egy kicsit aggódtunk a látási viszonyok miatt. Szerencsénkre, amikor a 64-es útra nyugat felé fordultunk nem sokkal a Grand Canyon déli bejárata előtt kijöttünk a füstfelhőből. Már bőven sötétben érkeztünk meg a campingben a Grand Canyon National Parkban. A Canyont észak, nyugat, illetve délről is meg lehet tekinteni. Légvonalban a kilátó helyek 10-20 kilométerre vannak egymástól, de autóval több órás kerülő árán lehet eljutni egyikből a másikba. Nekünk a déli bejárat esett útba Los Angeles felé, ami látványos és sok kilátó pontból áll, de sajnos a Skywalk ahol kilehet menni az üvegre a nyugati kilátónál található.

Ma először az utunk során nem napsütésre ébredtünk. Enyhén szitált az eső és elég hűvös is volt. A többi campinghez képest ez egy tömegcamping volt. Tusoló meg Internet sem volt, de viszont a mérete óriási volt. Látszik, hogy a Grand Canyon nagyon felkapott hely. Egy reggeli kávé illetve nekem forró csoki után végig jártuk a Grand Canyon déli peremén fekvő kilátókat. Fel voltam készülve, hogy ez egy nagyméretű Canyon, de hogy ekkora és ennyi mellékágazata van arra nem számítottam. A zivatarok kerülgettek bennünket jobbról és balról, így sajnos a vörös és narancs színvilágát a canyon-nak nem láthattuk, de helyette a borongós idő is nagyon szép színeket produkált. Méltó befejezése volt ez a nemzeti parkok sorozatának, amiket végigjártunk az elmúlt héten. (J.J., 2014)

Fotóegyveleg

Vissza az elejére


Kommentek

Még nem érkezett hozzászólás.


Új hozzászólás beküldése

Név:
E-mail cím:*
Hozzászólás:


* az e-mail címed nem jelenik meg az oldalon


Olcsó USA Repülőjegyek Olcsó USA Repülőjegyek
Olcsó repülőjegyek az USA városaiba a VistánálSZÁLLÁSFOGLALÁS