ÚTIKRITIKA.HU / Grand Canyon


hirdetes

útikritikák


Grand Canyon

Grand Canyon dióhéjban | Tetszett & Nem tetszett | Vélemények | Szállások | Látnivalók | Hasznos információk | Olvasmányos linkek | Fotóegyveleg

.

Elter Karcsi fotója

Kapacitás hiányában ennek az oldalnak a stilisztikai szerkesztésével még adósok vagyunk. Törleszteni fogjuk.

Grand Canyon dióhéjban

A Grand Canyon egy hatalmas szakadék Arizona államban található. Az egyik legnagyobb természeti csoda a világon.

 • Hossza 446 km, szélessége 6 és 29 km között változik
 • Kialakulását a területét keresztülszelő Colorado folyó alkotta.
 • Az ideális időtartam a Grand Canyon Nemzeti Parkban eltöltött időhöz nagyban függ az egyéni preferenciáktól, a látogatók rendelkezésre álló időtől és a parkban elérhető tevékenységek számától. Azonban általában az ajánlott időtartam legalább 2-3 nap, hogy a látogatók kellő időt tudjanak szánni a kanyon felfedezésére és a legfontosabb látnivalók megtekintésére.
 • Ha csak egy rövid időre van lehetőséged, és csak az alapvető látványosságokat szeretnéd megnézni, akkor egy egynapos kirándulás is megfelelő lehet. Azonban, ha több időt tudsz eltölteni a parkban, akkor javasolt legalább 2-3 napot szánni a látogatásra, hogy a látogatók számos különböző túraútvonalat és kilátópontot látogathassanak meg, valamint részt vehessenek a parkban elérhető tevékenységekben, mint például a kerékpározás, a túrázás vagy a rafting.
 • Ha azonban az egész parkot szeretnéd bejárni, akkor érdemes legalább egy hét időt szánni a látogatásra, és szervezni a szállást a park közelében. A hosszabb látogatás lehetővé teszi, hogy a látogatók nyugodtabb tempóban fedezzék fel a park összes részletét, és megtapasztalják a különböző évszakokban a park által kínált különféle látványosságokat.

Tetszett & Nem tetszett

Tetszett

 1. Hogy leesett az állunk a gyönyörtől, vadságában csodás, a természet zseniális műve
 2. Nem csalódtunk, azt kaptuk, amit reméltünk
 3. A Rim Trail, amit meglepően kevesen vállalnak be
 4. A Bright Angel Point
 5. Az autózás az East Rim szakaszon
 6. Amúgy a West Rim bejáratáig menő szakasz is bámulatos
 7. A Desert view
 8. A Visitor center és a Mather Point

Nem tetszett

 1. A kisgépen a Los Angeles-be való visszarepülés gyötrelmei
 2. A kiszámíthatatlan időjárás miatti aggodalom
 3. A Skywalk csalódás, túl rövid program túl sok utazási áldozattal
 4. A nyári turistatömeg hőséggel kombinálva
 5. Hogy a párom folyton veszélyes helyekre akart kimászni
 6. A kajáldák silány kínálatai
 7. Hogy kimaradt nekünk a napfelkelte vagy/és a napnyugta látványa
 8. A helikopteres program elrettentő ára: 450 dolcsi

Vélemények

A Grand Canyon-nál a Horsehoe Bend kilátót néztük meg. Ingyenes, de a parkolás 10 dollár volt autóval (motorral 5 dolcsi) A másik túránk az Antilop kanyon volt. A Ken Túránál fizettünk be az alsó rész megtekintésére, ami a helyszínen 50 dollár/fő. A túrára kb. 9 fős csoportokat visznek. Sem videózni, sem állványt, osmót, hátitáskát nem engednek! Kocsiban kellett hagyni. Csak fényképezőt, vizet, telefont lehetett levinni. A Grand Canyon gyönyörű volt! Eltúrázgattunk volna még, de csak 2 napunk volt rá, (2019)


"Indulás előtt készüljünk fel alaposan az adott parkból. Sokan úgy képzelik, hogy odaautókáznak pl. a Grand Canyonnak a hozzájuk legközelebb eső pontjához, megcsodálják, lefényképezik, esetleg tesznek egy helikopteres túrát és már mennek is tovább. Ám a gyakorlatban ez egyáltalán nem így működik. Példánknál maradva, a Grand Canyonnak mindössze négy bejárata van, a négy égtáj felől. Ezekhez a főutakról ágazó hosszú bekötő utak vezetnek. A park bejáratánál meg kell váltani a hét napra szóló jegyet, amihez adnak egy térképet és egy tájékoztatóként szóló újságot, amelyben az érdekességektől kezdve, az adatokon át a várható időjárásig sok mindenről olvashatunk. Ezt a térképpel összevetve célszerű eldönteni, hogy melyek azok a kilátópontok, amiket mindenképpen szeretnék felkeresni, majd célirányosan haladni a belső úton. Ez sem megy végig a canyon peremén csak a főbb látnivalókhoz vezet. A legtöbb részt csak gyalogosan lehet megközelíteni. A hasadék aljába két napos gyalogtúrával lehet lejutni. Persze az út egy részén megtehetjük lóháton vagy részt vehetünk egy jeep-szafarin is. A belső úton buszok közlekednek, melyek behajthatnak olyan utakra is, melyekre személygépkocsit nem engednek be.

A helikopterek a park bejárata előtt készenlétben várnak azokra, akik fentről is szeretnék megcsodálni a Colorado-folyó eme lenyűgöző alkotását. Az élményhez képest elfogadható áron, kb. 40 dollárért kínálnak egy 15-20 perces utat. A nagy hírverést kapott Sky Walk, az U-alakú üveghíd a Canyon nyugati részén nyúlik be a szakadék fölé. Ez nem tartozik a Grand Canyon Nemzeti Parkhoz. A Hualapai indián törzs területén található és Las Vegas felől lehet megközelíteni. A South Rimtől, azaz a déli peremtől kb. öt órás autóútra van." (Gerda)


"Flagstaff-ben érdemes megszállni, innen könnyen elérhető autóval. Egyébként vonattal is fel lehet menni szervezett túra keretében, de akkor kötve van az ember a menetrendhez. Mindenképpen érdemes megvárni a naplementét a kanyonban, csak utána óvatosan kell vezetni, mert ahogy lement a nap, azonnal előjönnek a vadak az útra!!!" (Dani, 2012)


"Egy titka van: a tömeg után kell érkezni, és másnap a turista invázió előtt lelépni! Ekkor jár a +1 bónusz naplemente/napfelkelte is." (R. N.)

Időjárás

A Grand Canyon időjárása változékony, és szezonális hatásoknak van kitéve. Az alábbiakban részletesebben kifejtem a szezonális változásokat:

Tavasz (március - május): A tavasz az egyik legkedvezőbb időszak a Grand Canyon látogatásához. Az időjárás általában enyhe és kellemes, az átlaghőmérséklet 15-20 Celsius fok között mozog. A tavasz a legcsapadékosabb időszak is, ami azt jelenti, hogy a sziklafalakon vízesések és patakok jelennek meg, így a látvány még impozánsabb lehet.

Nyár (június - augusztus): A nyár az egyik legnépszerűbb időszak a Grand Canyon látogatásához, de az időjárás rendkívül meleg és száraz lehet. Az átlaghőmérséklet 30 Celsius fok körül mozog, és a nap nagy részében erős napsütés várható. Ebben az időszakban fontos a víz fogyasztása és az UV sugárzás elleni védekezés.

Ősz (szeptember - november): Az ősz szintén egy kellemes időszak a Grand Canyon látogatására. Az átlaghőmérséklet körülbelül 15-20 Celsius fok között van, és a levegő is tisztább, amely lehetővé teszi a messzebbre nyúló kilátást. Az őszi színek is csodálatosak lehetnek, és azok, akik a túrázást kedvelik, számíthatnak kisebb zsúfoltságra.

Tél (december - február): A tél a legkevésbé népszerű időszak a Grand Canyon látogatásához, mivel az időjárás nagyon hideg és havas lehet. Az átlaghőmérséklet napközben a fagypont alatt van, éjszaka pedig mínusz 10 Celsius fok alá is süllyedhet. A téli hónapokban bizonyos részek a parkban lezárva vannak, de azok a látogatók, akik számára nem probléma a hideg, számíthatnak a park csendesebb és személyesebb hangulatára.

A legjobb idő a Grand Canyon látogatásához a tavasz és az ősz időszaka, mivel ilyenkor a legkedvezőbb az időjárás, és kevesebb a zsúfoltság is, mint a nyári hónapokban. A legkedvezőtlenebb időszak a nyár, mivel a magas hőmérséklet és a zsúfoltság miatt nehéz lehet élvez

A parkot Page felől a 64-es úton közelítettük meg. Rászántunk egy egész napot, hogy biztosan mindent láthassunk amit szeretnénk.
A dolog ott kezdett vicces lenni amikor az első kilátóponthoz érve iszonyatosan hangos mennydörgés vette kezdetét, illetve villámlott is. A parkőr ki is jött, hogy amint elkezd esni húzzunk befelé mert veszélyes lehet idekinn. Nem telt bele 10perc és szakadni kezdett az eső. A tájat pedig beborította a pára/köd.
Mentünk tovább, akkor már bőrig ázva, reménykedve, hogy kisüt a nap. De ennél sokkal királyabb dolog történt. A táj hirtelen tiszta havas lett előttünk. Pár perccel később pedig kisütött a nap és hirtelen nagyon meleg lett.
A kanyonon belül buszjáratok vannak amelyek elvisznek titeket a különböző kilátó pontokhoz. Ezek használata ingyenes.
Parkoljatok le és élvezzétek a látványt.
A beautiful usa kártya ide is érvényes 🙂 Az én kedvenc útvonalam a piros buszos volt. (2019, június)

Odajutás

A Grand Canyon Nemzeti Parkhoz legközelebbi repülőtér a Grand Canyon Nemzetközi Repülőtér (Grand Canyon International Airport) Tusayanban, Arizona államban. Ez az egyetlen repülőtér, amely közvetlenül a Grand Canyon közelében található, és kb. 10 perces autóútra van a South Rim látogatóközpontjától. A repülőtéren fapadosok és kisebb magánrepülőgépek is leszállhatnak.

A repülőtérről azonban nincs közvetlen járat a Grand Canyon Nemzeti Parkba, így a látogatóknak autóval, buszokkal vagy taxi szolgáltatásokkal kell utazniuk a parkba. Az autó a leggyakoribb közlekedési mód, és a parkba az Arizona State Route 64 vagy a US Route 180 útvonalakon lehet eljutni.

Ha nincs autója, akkor a látogatók számos túra szolgáltatást is találnak a repülőtéren, amelyek szervezett busz vagy helikopter túrákat kínálnak a Grand Canyon területén. Azoknak, akik a parkba érkeznek Las Vegasból, szintén több lehetőségük van, beleértve a busz, a vonat, az autó vagy a helikopter utazást is.

Belépőjegy

A Grand Canyon Nemzeti Park belépőjegyei változóak lehetnek, attól függően, hogy milyen típusú jegyet vásárolsz és melyik szezonban látogatod meg a parkot. Az alábbiakban általános információk találhatók a jegyárakról:

Személygépkocsi belépőjegy:
Érvényesség: 7 napon belül
Ár: 35 USD

Motorkerékpár belépőjegy:
Érvényesség: 7 napon belül
Ár: 30 USD

Gyalogos/biciklis belépőjegy:
Érvényesség: 7 napon belül
Ár: 20 USD

Az egyes belépőjegy típusok különböző kedvezményekkel is rendelkezhetnek, amelyek az alábbiak lehetnek:

Senior kedvezmény: Az USA-beli nyugdíjasoknak 62 éves kortól jár a kedvezmény, amely általában a jegy árának 50%-át jelenti.

Fogyatékkal élők kedvezménye: A fogyatékkal élő látogatóknak az általános belépőjegy árának felét kell csak fizetniük, és egy kísérőjüket ingyen engedik be a parkba.

Diák kedvezmény: Az USA-beli diákok számára általában kedvezményes jegyárak érvényesek, amelyek általában az általános belépőjegy árának felét jelentik.

Fontos megjegyezni, hogy az árak és kedvezmények változhatnak az évszakok függvényében, és további információkat is találhatsz a Grand Canyon Nemzeti Park hivatalos weboldalán.

Szállások

a Grand Canyon Nemzeti Park területén és a közvetlen környékén számos szálláslehetőség áll rendelkezésre a látogatók számára. Az alábbiakban felsorolok néhány lehetőséget:

Az El Tovar Hotel: Ez az ikonikus szálloda az egyik legnépszerűbb és legismertebb szálláshely a Grand Canyon területén. A szálloda a park területén található, és csodálatos kilátást nyújt a szakadékra.

Bright Angel Lodge: Ez a szálloda a parkban található és egyedülálló építészeti stílusával és történelmével egyedülálló hangulatot áraszt.

Thunderbird Lodge: Ez a szálloda a park déli részén található, a Bright Angel Lodge közvetlen közelében. A szálloda modern szobákat és luxus lakosztályokat kínál.

Maswik Lodge: Ez a szálloda a park központjában található és kényelmes szobákat kínál a látogatók számára.

Yavapai Lodge: Ez a szálloda a park területén található, és nagyon közel van a déli belépőkapuhoz. A szálloda modern és kényelmes szobákat kínál.

Grand Canyon Railway Hotel: Ez a szálloda Williams városában található, amely a parktól mintegy egy órányi autóútra fekszik. A szálloda elegáns szobákat és lakosztályokat kínál, és közvetlenül kapcsolódik a Grand Canyon Vasúthoz.

Ezen kívül a Grand Canyon területén kempingezési lehetőségek is vannak a látogatók számára, amelyek az évszaktól és a helyszíntől függően változhatnak. Fontos azonban, hogy a szállásokat előre le kell foglalni, mivel a Grand Canyon nagyon népszerű turistacélpont, és a szálláshelyek gyorsan betelnek.

Közlekedés a parkon belül

A Grand Canyon Nemzeti Park területén lehetőség van autóval közlekedni, de a park területén belül közlekedési korlátozások vannak érvényben az autós forgalomra nézve a látogatók biztonsága és a park természeti értékeinek megőrzése érdekében. Az alábbiakban bemutatom a parkon belüli közlekedési lehetőségeket:

Autóval közlekedés: Az autóval történő közlekedés az egyik legnépszerűbb módja a Grand Canyon felfedezésének. A park területén belül két fő útvonal van, amelyek lehetővé teszik az autósok számára a kanyon számos látványosságának megtekintését. Fontos azonban megjegyezni, hogy a park belső részén csak a látogatóközpontokban és a parkolókban lehet parkolni, és a parkolóhelyek korlátozottak.

Helyi buszok: A Grand Canyon területén belül a park szolgáltatásaiból álló helyi buszok is közlekednek. Ezek a buszok a látogatóközpontokat, kilátópontokat és egyéb fontos helyeket kötik össze a park területén belül. A buszjáratok környezetbarát alternatívát jelentenek az autózáshoz képest, és lehetővé teszik a látogatóknak, hogy lazább tempóban felfedezzék a kanyon látnivalóit.

Kerékpározás: A park területén belül kerékpározni is lehet, amely a látogatóknak lehetőséget ad arra, hogy a kanyon belső részében, a kilátópontokon és a park környékén tekerjenek. A kerékpározás egy környezetbarát és aktív módja lehet a kanyon felfedezésének.

A park területén belüli közlekedési lehetőségek változhatnak az évszaktól és az időjárástól függően, és további információkat találhatsz a Grand Canyon Nemzeti Park hivatalos weboldalán.

Étkezés

A Grand Canyon Nemzeti Park területén számos étkezési lehetőség áll rendelkezésre a látogatók számára, beleértve az éttermeket, kávézókat, büféket és boltokat is. Az alábbiakban bemutatom a legfontosabb étkezési lehetőségeket:

El Tovar Dining Room: Ez az étterem a Grand Canyon egyik legnépszerűbb és legismertebb étterme, és tradicionális amerikai ételeket kínál. Az étterem elegáns környezetben található, és a Grand Canyonra nyíló gyönyörű kilátást nyújt.

Bright Angel Restaurant: Ez az étterem a park déli részén található, és számos ételt kínál, beleértve a hagyományos amerikai ételeket, pizza-t és salátákat. Az étterem terasza csodálatos kilátást nyújt a szakadékra.

Maswik Food Court: Ez a büfé a park központjában található, és számos gyorsételt kínál, mint például hamburger, hot-dog és sült krumpli.

Market Plaza: Ez a hely a park déli részén található, és boltokat és éttermeket tartalmaz, beleértve a McDonald's-ot, a Pizza Hut-ot és a Subway-t is.

Canyon Village Marketplace: Ez az élelmiszerbolt a park központjában található, és számos élelmiszert és italt kínál, beleértve az egyszerű snack-eket, édességeket, hideg és meleg italokat.

Ezen kívül a park területén számos kisebb kávézó és bolt is található, ahol kávét, sütiket és más apróbb harapnivalókat kínálnak. Fontos megjegyezni, hogy a Grand Canyon területén az ételek ára magasabb lehet, mint az átlag az USA-ban, így érdemes felkészülni a magasabb költségekre.

Látnivalók

A legjobb kilátási pontok és látnivalók a Grand Canyon területén:

South Rim (Déli szakasz): A South Rim a legnépszerűbb és legismertebb része a Grand Canyonnak, és számos kilátási ponttal rendelkezik, mint például a Mather Point, a Yavapai Point, a Hopi Point, a Mohave Point és a Desert View Tower. Ezek a kilátási pontok fantasztikus kilátást nyújtanak a Grand Canyonra, és lehetővé teszik a látogatók számára, hogy megcsodálják a hatalmas sziklafalakat, a mély völgyeket és a kanyonban található folyókat.

South Rim - k. zs fotója

North Rim (Északi szakasz): Az Északi szakasz kevésbé ismert, de nem kevésbé lenyűgöző, mint a Délis. A North Rim a Délivel ellentétben csak korlátozott időszakban, általában május és október között látogatható. A North Rim legjobb kilátási pontjai közé tartozik a Bright Angel Point, a Point Imperial és a Cape Royal. Ezek a pontok lenyűgöző kilátást nyújtanak a kanyonra, és lehetővé teszik a látogatók számára, hogy élvezzék a csendesebb és kevésbé zsúfolt területeket.

Grand Canyon Skywalk: Ez az üvegpadlós sétány az egyik legnépszerűbb látványosság a Grand Canyon területén, és a Hualapai indián rezervációhoz tartozik. A Skywalk egy 21 méterre kiugró üvegplatform, amely lehetővé teszi a látogatók számára, hogy közvetlenül a Grand Canyon fölött sétáljanak, és lenyűgöző kilátást nyújt a szakadékba.

Colorado folyó: A Colorado folyó a Grand Canyon alján folyik, és fantasztikus lehetőséget nyújt a kanyon felfedezésére. A látogatók csónakokon, raftokon vagy kajakokon utazhatnak a folyón, és élvezhetik a Grand Canyon varázslatos szépségét a víz felől.

Hasznos információk

1.  A Grand Canyon Nemzeti Park látogatóinak bizonyos szabályokat és előírásokat kell betartaniuk a biztonságuk, a park természeti értékeinek megőrzése és más látogatók zavartalansága érdekében. Az alábbiakban bemutatjuk a legfontosabb szabályokat:

Maradj a jelölt ösvényeken: A kanyon területén számos ösvény és túraútvonal található, és fontos, hogy a látogatók csak a jelölt ösvényeken maradjanak. A kanyon területén történő mászás, más ösvények használata vagy a kanyon mélyére való leereszkedés nagyon veszélyes lehet.

Ne túrázz egyedül: Ha túrázni vagy kirándulni szeretnél a kanyon területén, mindig társaságban menj, és ha lehetséges, csatlakozz szervezett túrákhoz. Az egyedül történő túrázás nagyon veszélyes lehet.

Étel- és italcsomagolások: A park területén csak a kijelölt helyeken lehet ételt és italt fogyasztani. Az állatokat persze izgatja a potya evési lehetőség, de minden fogyasztása szolgálja az egészségüket. A látogatók szemetelése károsíthatja a park természeti környezetét.

Ne zavard az állatokat: A Grand Canyonban számos vadállat él, és fontos, hogy a látogatók ne zavarják őket. Az állatok etetése tilos. A aprk bőségesen gondoskodik élelmezésükről.

Ne dohányozz és ne használj tüzet: A park területén belül dohányozni és tüzet gyújtani csak a kijelölt helyeken engedélyezett, az összes többi helyen tilos.

Figyelj az időjárásra: A Grand Canyon időjárási körülményei változóak, és fontos, hogy a látogatók időjárási körülményekre készüljenek, és az időjárási előrejelzéseket figyeljék. A hegyvidéki területeken az időjárás gyorsan változhat, és fontos, hogy a látogatók ne veszélyeztessék magukat.

Olvasmányos linkek

A turista úton egyszer csak megpillantottam valamit a földön. Ha nem látom a saját szememmel, ezt el sem hiszem. Egy vízvezeték csatorna fedél volt lebetonozva, földbe építve. Pár lépésre arrébb pedig egy olyan villamosmérő-óra doboz szintén földbe betonozva. Hát ez hihetetlen, a Grand Canyon-ba áram és vízvezeték van levezetve. Aztán elkezdtünk viccelődni, hogy valószínű még wi-fi is van és hozni kellett volna laptop-ot. :) forrás


"Aztán ismét a monoton buszozás következett egészen a Grand Canyon - hogyan is fogalmazzak - elő bejáratáig. Mivel szinte ott voltunk tőle egy köpésre, de még semmit nem láttunk. Talán egy 20 perc buszozásra volt már csak, de meg kellett állni, mert kaptunk ebédet, valamint vetítést is tartottak, már aki befizetett rá. Természetesen mi nem, mivel mi élőben voltunk kíváncsiak rá. Illetve innen indult a helikoptertúra (amire 1 ember ment a buszunkról), ez szintén opcionális volt, jó sok dollárpapáért cserébe persze. Ezt a részt kihagyhattuk volna, mert hosszúra nyúlt, több mint 1 órát, majdnem másfél órát vesztegeltünk itt. Nagyon nem örültünk neki Vivivel, mert már fél 3 is elmúlt és lassan már 7 órája úton voltunk...

Az elkövetkezendő 20 percben már tényleg tűkön ültünk mindketten Vivivel, hogy mikor pillanthatjuk már meg a Grand Canyont. Semmi jele nem volt annak, hogy ott vagyunk, körülöttünk az út mentén erdő, fák sokasága. Egyszer csak begurultunk egy parkolóba, leállt a busz és a sofőrhölgy bemondta, hogy itt vagyunk, pontosan 1 óra 15 percünk van nézelődni. Vivivel összenéztünk, hogy ez most komoly?! 7 óra buszozás után "kemény" 1 órát kapunk a lényegre?! Persze sokat nem bosszankodtunk ezen, hanem megszaporáztuk a lépteinket és megindultunk a Canyon felé. Pár perc múlva elénk tárult a csoda...

Most itt kis szünetet tartottam az írásban, mert egyszerűen nem tudom szavakba önteni az érzést, ami akkor tört ki belőlem, amikor az első lépéseket tettem meg felé. Tényleg nem tudom pontosan leírni, de valami isteni érzés. Azt hiszem az a régóta hiányolt katarzis történt meg. :) Olyan hihetetlen volt, hogy ott voltam, de mégis ott voltam, és ezt teljes mértékben át tudtam érezni abban a szent pillanatban. Olyan könnyű lett az egész testem, lelkem, mint még soha. Talán így tudnám kicsit érzékeltetni, mi volt akkor bennem. olyan élményem is, amit nem felejtek el. :)

Sajnos azonban az egésznek a varázsán jócskán rontott az, hogy komoly időhiányban szenvedtünk. Valamivel több, mint 1 óra a Grand Canyonra? Hogyan lenne már elég? De ennyi időt adtak nekünk, ennyivel tudtunk gazdálkodni. Mint az őrültek kattintgattunk, pózoltunk így, pózoltunk úgy, nehogy valami kimaradjon. 10 fotó Viviről, 10 fotó Krisztáról, akkor 10 másik fotó Viviről, hasonló beállításúak Krisztáról... :) Erről szólt kb. 1 óra. Kerestük a jobbnál jobb helyeket. Megpillantottuk azt a sziklás kiugró részt, ahova szinte kötelezőnek éreztük kimászni. Nem mondom, hogy életem legnehezebb akadálya volt, de azért egy idősebb néni vagy bácsi nem tudott volna oda kijutni.

Úgy csináltuk Vivivel, hogy előzőleg kinéztünk egy tuti kis helyet, ahonnan szuper képet lehet csinálni, az egyikünk ott maradt a 2 fényképezővel meg a táskáinkkal, a másikunk meg addig szépen kikúszott a sziklára és modellkedett egyet. :) Emlékszem Vivi kicsit parázott, mert tériszonya van. Mondjuk nekem is, de engem valahogy ez nem érdekelt akkor és ott, egyáltalán nem. (Vegasban a Stratosphere-en bezzeg igen, haha, ott nem voltam bátor ennyire). Én még bevállaltam egy olyan ugrós képet is a sziklán, mondjuk ott egy kicsit remegtek a lábaim, de túléltem. :) Most pedig inkább beszéljenek a képek helyettem...

forrás


"Nincs olyan hely a világon, ahová annyiszor mentem, mint az amerikai vadnyugat sivatagjai. Csak a Grand Canyonban háromszor, a tágabb környéken pedig vagy ötször voltam és most visszamentem újra. Biztonságos választás, egy jólszervezett országban, ami roadtripre van kitalálva, hosszú széles egyenes útjaikkal, olcsó benzinnel és motelekkel, lepukkant bérautók és gyorskajáldák - de közben olyan táj, hogy eldobod az agyad.

A Grand Canyon egy kősivatag, nem a János hegy. Az ösvények amúgy nem meredekek, könnyű sétálni, viszont lefele indulsz es visszafele jön a neheze. A száraz sivatagi levegőben télen is 3-4 liter víz kell fejenként, az úton nincs csap csak két pottyantos budi. Nyáron szétszed a nap a 46 fokban, napfelkeltekor már indulni kell, mert a déli órákat már árnyékban kell átvészelni. Télen viszont hideg van és sietni kell, mert rövid a nap. Az út le és vissza 26 km es 1350m le (es ugyanannyi fel!). Ha nem derült volna ki eddig: mi egy nap alatt nyomjuk le.

Én mindenkinek ajánlom, hogy túrázzon egy kicsit a Grand Canyonban, ha már elmegy oda. Csak egy fél órát indulj el lefele, felőlem strandpapucsban, legyen rajtad sapka es fordulj vissza időben. Fentről nézve egyszerűen nem lehet felfogni a Canyon méretét, másfél km mély... 30 km széles és nincs egy darab fa sem, amihez viszonyíthatná a szemed. Csak nézed és nem tudsz vele mit kezdeni. Ha elindulsz gyalog lefele és már van fölötted 200m, akkor kezded érezni a méretét." forrás


"A Grand Canyont a Colorado folyó vájta ki 6 millió év alatt. Hossza 446 km szélessége 6,4 km-től 24 km-ig terjed és mélysége akár a másfél kilométert is meghaladja. Péntek délelőtt fél 11 körül indultunk kocsival a Grand Canyonhoz. Imádtuk ezt az utat! Egyszer megfordult a fejünkben, hogy kihagyjuk a Grand Canyont egy másik programért, de szerencsére elmentünk, és nagyon-nagyon-nagyon örülünk, hogy így döntöttünk! Las Vegashoz legközelebb a “Grand Canyon West” fekszik, kocsival kényelmesen kb. 3 és fél óra az út.

Az oda vezető út, számunkra majdnem akkora élmény volt, mint maga a Grand Canyon. Az út második fele, igazi vadregényes tájakon visz, a sivatagi tájat helyenként egy-egy poros, kis falu szakítja meg, amolyan igazi, amerikai, poros kisvárosok ezek, amiket filmeken lehet látni néha. Két boltba is bementünk, és itt is olyan fejeket láttunk, amiket eddig még sehol. Hihetetlen jó hangulata van ennek a vidéknek turista szemmel, lakni nem jönnénk ide. Út közben táblák figyelmeztettek, hogy “tehénveszély” leselkedik ránk! És nem vicceltek, találkoztunk velük az út közepén!

Ezután jött az út egyik legizgalmasabb és leghangulatosabb része, mert elfogyott alattunk az út, és poros föld úton zötykölődtünk egy órát. Olyan tájakon mentünk, hogy ha egy indián jött volna szembe lovon, egyáltalán nem lepődtünk volna meg! Itt is táblák figyelmeztettek, hogy különböző állatok lehetnek az úton, úgyhogy felkészültünk kolompoló tehenekre. De nem azok jöttek, egyszer csak az egyik kanyar után egy jól megtermett bika, nagy szarvakkal jött felénk. Láttuk, hogy nem férne be hátra, pedig nagy autót béreltünk, úgyhogy próbáltuk incidens nélkül kikerülni. Hát nem mondom, hogy nem voltunk beszarva. " forrás


"A kocsiban összepiknikeltünk néhány löncshúsos szendvicset, leöblítettük pár liter narancslével, majd új erőre kapva céloztuk meg a nagy szurdokot, a Grand Canyon-t. 2 órás kocsikázás után értünk fel a parkolóba, ahol leraktuk a járgányt, és beizzítottuk a sétabakancsainkat. Majd 3.5 órát gyalogoltunk a Canyon mentén, de így is alig 5%-át láthattuk az egész déli oldali peremnek. Vissza az ingyenes buszjárattal jöttünk, ugyanis annyira lejártuk a lábunkat, hogy továbbmenni egy centit sem tudtunk volna. Mivel csak pár perc volt a naplementéig, hát kerestünk egy pontot, ahonnan full panorámában lehet látni. Csodálatos volt! Minden vörösbe meg aranyos narancssárgába változott. Az eddig is hihetetlen színek még szebbek lettek, a formák még jobban kirajzolódtak. Úgy döntöttünk, holnap megpróbálunk még ide visszajönni. A jegyünk engedi (7 napig járhatunk ki-be a parkból/parkba), és talán az időnkbe is belefér, úgyis csak este igazán érdekes Las Vegas." forrás


"Visszatértünk a Grand Canyonba, hogy megnézzük azokat a részeket is, amik tegnap kimaradtak. Megint el tudtunk tölteni 3 órát azzal, hogy újabb és újabb szemszögből nézzük meg a Canyont. Így sikerült lencsevégre kapnunk a mélységben kígyózó Colorado folyót is, illetve a kilátó torony tetejéről körbetekinteni a tájon. Ezzel a kitérővel a látványon kívül még annyit értünk el, hogy Las Vegas 5.5 órára került tőlünk, és így muszáj volt a 66-os út helyett az I-40-esen mennünk végig. Azonban így megint csak belebotlottunk valami érdekességbe, amit nem terveztünk be: a Hoover gátba. Építésekor ez volt a világ legnagyobb gátja. Amikor el kezdték építeni 1931-ben, akkor olyan technikai újításokat alkalmaztak, ami akkor úttörőnek volt nevezhető. 3,3 millió köbméter betont használtak fel, aminek a hűtése 125 évet vett volna igénybe, ezért hűtőcsövekkel szerelték fel. A csövekben a Colorado folyó vize keringett. Ez a rendszer látja el ma is Nevadát, Arizonát és Kaliforniát édesvízzel." forrás


"A 89-es úton ezúttal dél felé vettük az irányt. Az egyik faluban tankoltunk, mert majdnem üres volt a tank. 70 gallon benzin ment bele a buszba, ami 263 liternek felel meg. Ilyenkor azért örülünk, hogy Amerikában a benzin 200-250 forint/literbe kerül, mert Európában ez a lakóbuszozás 30-35 literes fogyasztással 100 kilométeren már nem érné meg. Lehet, hogy az olcsó benzin az oka hogy itt Amerikába egy ilyen busz benzinnel megy, mert ez biztos, hogy dízellel jóval gazdaságosabb lenne. A Grand Canyon felé tartva furcsa felhők alakultak ki. Eltartott egy ideig mire rájöttünk, hogy nem sima felhőkről volt szó, hanem egyre sűrűbb füstben haladtunk dél felé. Az 1929-ben épült Navajo hídnál megálltunk megcsodálni 140 méter magasról a Colorado folyót, de már itt is zavaró volt a füst szaga. Interneten sikerült kiderítenünk, hogy Flagstaff közelében komoly erdőtűz tombol. Ez elég közel van a Grand Canyon-hoz úgyhogy egy kicsit aggódtunk a látási viszonyok miatt. Szerencsénkre, amikor a 64-es útra nyugat felé fordultunk nem sokkal a Grand Canyon déli bejárata előtt kijöttünk a füstfelhőből. Már bőven sötétben érkeztünk meg a campingben a Grand Canyon National Parkban. A Canyont észak, nyugat, illetve délről is meg lehet tekinteni. Légvonalban a kilátó helyek 10-20 kilométerre vannak egymástól, de autóval több órás kerülő árán lehet eljutni egyikből a másikba. Nekünk a déli bejárat esett útba Los Angeles felé, ami látványos és sok kilátó pontból áll, de sajnos a Skywalk ahol kilehet menni az üvegre a nyugati kilátónál található.

Ma először az utunk során nem napsütésre ébredtünk. Enyhén szitált az eső és elég hűvös is volt. A többi campinghez képest ez egy tömegcamping volt. Tusoló meg Internet sem volt, de viszont a mérete óriási volt. Látszik, hogy a Grand Canyon nagyon felkapott hely. Egy reggeli kávé illetve nekem forró csoki után végig jártuk a Grand Canyon déli peremén fekvő kilátókat. Fel voltam készülve, hogy ez egy nagyméretű Canyon, de hogy ekkora és ennyi mellékágazata van arra nem számítottam. A zivatarok kerülgettek bennünket jobbról és balról, így sajnos a vörös és narancs színvilágát a canyon-nak nem láthattuk, de helyette a borongós idő is nagyon szép színeket produkált. Méltó befejezése volt ez a nemzeti parkok sorozatának, amiket végigjártunk az elmúlt héten. (J.J., 2014)

Fotóegyveleg

Elter Karcsi fotója

b. o. fotója 

Aji fotója

Vissza az elejére


Kommentek

Még nem érkezett hozzászólás.


Új hozzászólás beküldése

Név:
E-mail cím:*
Hozzászólás:


* az e-mail címed nem jelenik meg az oldalon


Olcsó USA Repülőjegyek Olcsó USA Repülőjegyek
Olcsó repülőjegyek az USA városaiba a VistánálSZÁLLÁSFOGLALÁS

hirdetes