ÚTIKRITIKA.HU / Colorado


hirdetes

útikritikák


Colorado

Colorado állam dióhéjban | Tetszett & Nem tetszett | Vélemények | Időjárás | Szállás | Közlekedés | Egyéb hasznos információk | Denver | Rocky Mountain nemzeti park | Colorado Springs | Egyéb látnivalók | Olvasmányos linkek | Fotóegyveleg

.

Red Rock - F. András fotója


Colorado állam dióhéjban

2024-es becslés szerint hozzávetőleg 5,9 millióan élnek az USA közép-nyugati területén elterülő államban. 78% fehér, csupán 4% fekete (afro-amerikai), a többi ilyen-olyan kevert.

269,837 km2-es a területe, azaz majdnem háromszor nagyobb Magyarországnál

Fővárosa: Denver.

Colorado annyit jelent, hogy ,,pirosra festett".

Szomszédai: északon Wyoming és Nebraska, keleten Nebraska és Kansas, nyugaton Utah, délen Új-Mexikó és Oklahoma

Tetszett & Nem tetszett

Tetszett

  1. A Denver-i repülőtér kivülről (sátras alakzatok)
  2. Colorado Springs-ben a Légierő Akadémiájának csodás kápolnája (a kadétok számára)

Nem tetszett

  1. Jön!

Vélemények

Colorado állam maga a természeti csoda számomra, ahol az ember csak elveszik egy egy szerpentines úton, a hegy gyomrában, patakok és vízesések ölelésében és zajában. Megszűnik a nyüzsgő város, átváltja a csobogó víz zaja, madarak csicsergése, fák ágainak recsegése az állatok alatt és az esti napnyugta gyönyörű árnyjátéka.

Időjárás

"A filmvilág által diktált köztudat (lásd: South Park, Dumb és Dumber, stb.) abban a hiszemben él, hogy Colorado egy barátságtalanul hideg, fagyos vidék, valahol a hegyekben. Nos, a hegyvidéki részeken valóban akad olyan hely (például Pikes Peak, a maga 4302 méterével), ahol még nyáron se nagyon olvad el a hó, viszont nem ez az általános. A nyár errefelé rendkívül meleg (e sorok írása közben 83 °F, azaz 30 °C fokot mutat a hőmérő), száraz és jellemzően májustól októberig tart. Télen, december/január környékén akár -25 °C-ig is lehűlhet, de mégse tűnik olyan hidegnek, mint az otthoni, vagy a nagy általánosságban vett európai tél. Ennek oka a viszonylag magas fekvés (Denver például pontosan egy mérfölddel a tengerszint felett fekszik) és a szárazság. Továbbá előfordulhatnak még olyan hőmérsékleti anomáliák, mint idén februárban, amikor néhány hétig rövidnadrágos időnk volt, aztán március/áprilisban meg havazott. Az időjárás akár egy napon belül is gyökeres fordulatot vehet: napközben általában rekkenő a hőség, de mindig érdemes magunknál tartani egy pulcsit, mert estére drasztikusan lehűl. Évi több, mint 300 napot süt a nap. Ebben a mutatóban Floridát, Hawaii-t, de még Kaliforniát is maga mögé utasítja Colorado. Ezt hosszú távon (vagy néhány Londonban töltött év után) tudjuk csak igazán értékelni. Nincs téli depresszió, mivel egész évben túlteng bennünk a D-vitamin." forrás

Szállás

Jön!

Közlekedés

Estes Park - gyalogos keresztforgalom - (bighorn sheep, azaz egy kanadai vadjuh) - G.M. fotója

Döntően bérelt autóval érdemes közlekedni, de működik még a távolsági buszok rendszere is.

Egyéb hasznos információk

Ms. Krisztina Busch, tiszteletbeli konzul
1515 Wynkoop Street, Suite 710, Denver, CO 80202
Hivatali: (00-1)(303) 482-2318- Email: cmegyesy@gmail.com

Colorádói magyar klub

Denver

709 ezres a lakossága (2024-es becslés).

Denver  Colorado állam fővárosa. A város a Sziklás-hegység keleti lábainál található, és a környező hegyek, parkok és szabadidős lehetőségek miatt népszerű turisztikai célpont.

Aji fotói

Denver egy modern, élénk város, amely számos kulturális és művészeti intézménnyel, étteremmel, bárral és üzlettel rendelkezik. A városban található az egyik legnagyobb művészeti múzeum az Amerikai Egyesült Államokban, a Denver Art Museum, valamint a Colorado Történeti Társaság múzeuma és a Denver Természettudományi Múzeum is.

Denverben az éghajlat meglehetősen enyhe, így egész évben számos szabadtéri tevékenységet lehet élvezni, például kerékpározást, túrázást, horgászatot és síelést. A város különösen ismert a sörfőzdéiről és a helyi ételekről, például a bárányról és a bölényről készült ételekről.

Denver fontos közlekedési csomópont (hub) az Amerikai Egyesült Államokban, így több nemzetközi és belföldi repülőjárat is megáll a Denver Nemzetközi Repülőtéren.

,, Denver dög unalmas hely. Ha nincs kiért odamenned, akkor nincs miért odamenned, az biztos! (2018)" forrás

Rocky Mountain nemzeti park

A parkban elképesztő szépségű hegycsúcsok, gleccserek, folyók és tavak találhatóak, valamint a vadon élő állatok széles választéka, köztük medvék, pumák, szarvasok és antilopok.

A parkban számos turisztikai látnivaló található, például a Trail Ridge Road, amely a park legmagasabb pontjáig vezet, a Bear Lake, amely körülbelül 9,5 kilométeres túraútvonallal rendelkezik, a Moraine Park, amely számos túraútvonallal rendelkezik, és a Longs Peak, amely egyik legmagasabb hegycsúcsa a parknak.

A park látogatóközpontjai információkkal szolgálnak a park látogatásával kapcsolatban, valamint bemutatják a park történetét és természeti értékeit. A parkban számos szálláshely és kemping is található, hogy a látogatók eltölthessék az éjszakát, és felfedezhessék a parkot.

A belépőjegy ára a Rocky Mountain Nemzeti Parkba felnőtteknek 30 USD, de vannak kedvezmények az idősebbeknek és a fiataloknak. A belépőjegy ára autónként fizetendő, és az érvényességi idő 7 nap. Az éves passz ára 80 USD, amely lehetővé teszi az éves belépést a parkba. Az árak változhatnak, ezért érdemes ellenőrizni a park honlapján található aktuális árakat.

a. t. fotója

Trail Ridge Road

Trail Ridge Road egy híres autóút, amely Colorado államban található, és a Rocky Mountain Nemzeti Parkon keresztül vezet. Ez az autóút az Egyesült Államok egyik legmagasabb autóútja, amely áthalad a hegyek között, és elképesztő kilátást nyújt a környező tájra.

Az út kezdetén a látogatók az alacsonyabb régiók mezőinek és erdeinek látványát élvezhetik, majd ahogy az út magasabbra vezet, a tajtékzó hegyi folyók, a vadon élő állatok és a hófödte hegycsúcsok következnek.

g. p. fotója

A Trail Ridge Road évente csak bizonyos hónapokban nyitva áll, általában május és október között. Az út számos turisztikai látványosságot kínál, például a Forest Canyon Overlook, a Rock Cut, a Many Parks Curve és a Alpine Visitor Center, ahol a látogatók információkat kaphatnak a környék látnivalóiról és a természeti értékekről.

Colorado Springs

Colorado Springs egy város Dél-Coloradoban. Az egyik legnagyobb város a Colorado Rockies régiójában, és körülbelül 465.000 ember lakik ott. A város a híres Pikes Peak közelében található, amelyet magas turistaforgalom jellemzi.

A Colorado Springs-i látnivalók közé tartozik a Garden of the Gods Park, ahol az óriási vörös sziklák és a természetes környezet látványa varázslatos. A Pikes Peak-hez vezető turistaútvonalak is innen indulnak.

A városban található még a Colorado Springs Fine Arts Center, a Cheyenne Mountain Zoo, a US Air Force Academy és az Olympic Training Center is. A városban vannak továbbá kiváló éttermek, bárok, kávézók és szállodák, amelyek széles választékot kínálnak a turistáknak.

Garden of the Gods

A Garden of the Gods egy természetvédelmi terület és park, amely Colorado Springs-ben található, Colorado államban, az Egyesült Államokban. A parkot hatalmas, vörös sziklaképződmények jellemzik, amelyek különleges alakjuk miatt a turisták körében nagyon népszerűek. A parkban lehet túrázni, kerékpározni, sziklát mászni és lóháton kirándulni. A parkban számos látványosság található, többek között a Balanced Rock, a Three Graces és a Cathedral Spires. A Garden of the Gods park belépése ingyenes.

c. e. fotója

Egyéb látnivalók

Pike National Forest

A Pike Nemzeti Erdő (Pike National Forest) egy 1,1 millió hektáros terület Colorado államban. Az erdő területe magába foglalja az Arapaho és a Roosevelt Nemzeti Erdőket is, és a Colorado Front Range-hegység része. Az erdőben rengeteg lehetőség van a szabadtéri tevékenységekre, mint például a túrázás, a kerékpározás, a halászat, a vadászat és a kempingezés. Az erdőben található néhány híres látnivaló, például a Pikes Peak, a Garden of the Gods és a Manitou Cliff Dwellings. A terület belépése díjmentes.

r. m. fotója

Mesa Verde nemzeti park

A Mesa Verde Nemzeti Park egy 52 485 hektáros terület Dél-Coloradoban. Az amerikai őslakosok által épített több mint 600 ősi kőházat tartalmaz, amelyek az Anaszazi kultúra részét képezik. A legismertebb látványosságok közé tartozik a Cliff Palace, amely az egyik legnagyobb ősi kőház a területen. A parkban a turisták számos tevékenységet élvezhetnek, például túrázást, kerékpározást, kempingezést és szervezett túrákat a régészeti helyszínekhez. A parkban vannak múzeumok, látogatóközpontok és vezetett túrák is elérhetők

r. d. fotója

Gunnison nemzeti park

A Black Canyon of the Gunnison Nemzeti Park a Colorado államban található, és különlegessége, hogy az egyik legmélyebb és legmeredekebb szurdokkal rendelkezik Észak-Amerikában. A Gunnison-folyó több millió év alatt vájta ki a sötét, fekete gránitsziklákból álló kanyont, amely helyenként több mint 800 méter mély. A park területe 124 négyzetkilométer, és látványos túraútvonalakat, kilátópontokat, valamint sziklamászó lehetőségeket kínál. A terület gazdag ökoszisztémája számos fajnak, például a mezei nyúlnak, a fekete medvének és a hiúznak is otthont ad.

k. j. fotója

Colorado Natonal Monument

A Colorado National Monument egy lenyűgöző természetvédelmi terület Colorado állam nyugati részén, Grand Junction és Fruita városai közelében. A monumentális vörös sziklák, mély kanyonok, és magas homokkő tornyok látványa az amerikai Nyugat ikonikus tájait idézi, ahol a sziklamászás és a panoráma útvonalak felfedezése népszerű tevékenység. A 32 négyzetkilométeres terület híres Rim Rock Drive útja elképesztő kilátást nyújt a kanyonszurdokra, míg a területen található kiterjedt vadon élő állatok, mint például a nagy szarvasok, arany sasok, és prérifarkasok, különleges élményt kínálnak a látogatóknak. A terület gazdag földtani formációi és különleges ökoszisztémája miatt kiemelt jelentőségű a kutatás és a természetvédelmi erőfeszítések szempontjából.

b. j. fotója

Boulder

Boulder egy város a Colorado államban, s az Arapaho Nemzeti Erdő közvetlen szomszédságában található. A város leginkább a szabadban és a természeti szépségek iránt érdeklődő turisták körében ismert, és számos lehetőséget kínál a túrázás, hegymászás, kerékpározás és síelés kedvelőinek. Boulder híres a Flatirons nevű hegyvonulatáról, amely a város fölé magasodik, valamint a Chautauqua Parkról, amely a Flatirons lábánál található.

Érdekességek

1. Colorado államban számos világhírű személyiség született vagy hosszabb ideig élt. Néhány példa:

Tim Allen, színész és komikus, Denverben született.
Robert Redford, Oscar-díjas színész és rendező, Santa Monica-ban született, de gyermekkorát részben Colorado Springsben töltötte.
John Denver, énekes és dalszerző, Roswellben született, de Colorado Springsben élt és dolgozott hosszú ideig.

Emellett Colorado az amerikai nyugati filmek és az ezzel kapcsolatos kultúra fontos központja is, számos híres film itt készült, és rengeteg híresség tartozik a filmiparhoz, akik ide kötődnek.

"Butch Cassidy és Sundance Kid" (1969) - A film több jelenetét a Colorado-i Telluride-ban forgatták.
"A ragadozó" (1987) - A film jelentős részét az Estes Park közelében található Rocky Mountain Nemzeti Parkban vették fel.
"Piszkos Harry" (1971) - Az egyik jelenetet a Colorado Springs közelében található Red Rock Canyon Open Space-ben forgatták.
"A szív bajnoka" (1999) - A film több jelenete a Colorado Springs-i Garden of the Gods-ban készült.
"A remény rabjai" (2010) - A filmet Colorado Springs-ben és a közelben található börtönökben forgatták.

Olvasmányos linkek

"Egy nagyjából három Magyarországnyi nagyságú területen körülbelül 3,5 millióan élnek, de ez a szám (a bevándorlásnak köszönhetően) folyamatosan nő. Tiszta a levegő. Mivel az állam nagy része 1500 méter fölött fekszik, a levegő sokkal tisztább, szárazabb és ritkább is, mint odahaza. Ezt eleinte nehéz lehet megszokni. Az edzés, a fizikai munka hamarabb kifáraszt (nem véletlenül telepítették Colorado Springs-be az egyik olimpiai edzőkomplexumot) és ügyelni kell a gyakori és rendszeres folyadékbevitelre. Asztmásokra kifejezetten előnyös hatással vannak az itteni viszonyok. Colorado állandó fejlődésben van. Bármerre jár az ember, építkezésekbe botlik. Denverben például (az amerikai átlagot meghazudtolóan) nagy hangsúlyt fektetnek a tömegközlekedés kiépítésére: a város már eddig is jelentős könnyűvasút (lightrail) hálózattal rendelkezett, de 2016-ra újabb öt vonalat adnak át, ezzel is tehermentesítve az autós közlekedést. Az ország közepén van. A hozzánk hasonló, kalandvágyó egyedek számára ez is lényeges szempont lehet. Egy belföldi kirándulás ugyanis (repülővel) szinte bármely irányban ugyanannyi ideig tart. A nyugati part mintegy két óra, a keleti nagyjából két és fél óra utazást jelent. Talán szélesebb körökben is ismert tény, hogy Coloradóban 2014. januárja óta a marihuána és az egyéb cannabinoid anyagok legálisan (is) vásárolhatóak. Ez első hallásra ijesztően hangozhat, de az előíéleteket levetkőzve érdemes megfigyelni, hogy az egész adás-vétel hallatlanul korrekt keretek között, úgynevezett ellátó központokon keresztül, fejadag megszabása mellett történik és nem utolsó sorban az új rendszer által az államnak is sikerült anyagi profittá tennie a fekete ügyletek egy részét. A sörgyártás! Colorado a nyugati part legjelentősebb sör importőre és az ország harmadik legnagyobb kézműves sör (craft beer) előállítója." forrás

Fotóegyveleg

b. b. fotója

Vissza az elejére


Kommentek

Még nem érkezett hozzászólás.


Új hozzászólás beküldése

Név:
E-mail cím:*
Hozzászólás:


* az e-mail címed nem jelenik meg az oldalon


Olcsó USA Repülőjegyek Olcsó USA Repülőjegyek
Olcsó repülőjegyek az USA városaiba a VistánálSZÁLLÁSFOGLALÁS

hirdetes