ÚTIKRITIKA.HU / Texas


hirdetes

útikritikák


Texas

Texas dióhéjban | Tetszett & Nem tetszett | Vélemények | Időjárás | Megközelítés | Szállás | Közlekedés | Étkezés | Közbiztonság | Egyéb hasznos információk | Dallas | Houston | San Antonio | Austin | Fort Worth | Big Bend Nemzeti Park | Tengeri strandolás | Texas egyéb nevezetességei | Turista etikett | Olvasmányos linkek | Fotóegyveleg

Texas dióhéjban

 • A 696 ezer négyzetkilométeres Texas az Egyesült Államok második legnagyobb területű állama (az első Alaszka).
 • Hét és félszer nagyobb Magyarországnál. A (2022-es becslés szeint) 29,9 milliós Texas az Egyesült Államok második legnépesebb állama (az első Kalifornia).
 • Az állam fővárosa: Austin. Texas legnépesebb városa Houston, ami egyben az USA 4. legnépesebb városa: 2,3 millióan vannak.
 • Texas meglátogatására az ideális időzítés a tavasz és az ősz.
 • Manapság a texasiak egyharmada spanyol ajkú.
 • Texas állam Slaughter (Öldöklés) nevű városában eddig még (állítólag) soha nem követtek el gyilkosságot.
 • Texas északon Oklahoma állammal, északkeleten Arkansas állammal, keleten Louisiana állammal, délkeleten a Mexikói-öböllel, délnyugaton Mexikóval, északnyugaton Új-Mexikó amerikai szövetségi állammal határos.
 • A texas-i Houston 10 537 kilométerre van Budapesttől. Téli időszámítás idején Texasban 7 órával van korábban az otthoni időhöz képest.
 • Texas közkeletű (a rendszám táblákon feltüntetett) elnevezése a Lone Star State, azaz a Magányos csillag állama.

Tetszett & Nem tetszett

Tetszett

 1. San Antonioban a Riverwalk (folyóparti sétány kis hidakkal) és King William Historic District 19. századi házai
 2. Dallasban megindító élményként a könyvtár 6. emelete, ahonnan lelőtték Kennedyt
 3. A Houston-i Űrközpont profi látogató központja mindenféle interaktív megoldással
 4. Olyan aranyos kisvárosok cuki kis főterekkel, mint Hill Country-ban Boerne és Fredericksburg és Észak-Texasban a Waxahachie
 5. A Center nevű kelet-texasi kisváros egyszerű hangulatossága, és amúgy Kelet-Texas nagyon amerikaias feelingje
 6. A texasiak nagyon kedves emberek és tudnak a nem amerikai turistához úgy szólni, hogy még érthető is legyen
 7. Houstonban az elképesztően hosszú földalatti sétálóutca rendszer (praktikus a nyári hőség és a téli hideg idején)
 8. San Antonioban az El Mercado (hatalmas piac), mexikói feeling
 9. Matthew McConaughey itt született és nőtt is fel. Végtelenül büszke texasi.

Nem tetszett

 1. Dallas néhány déli negyedének lepukkantsága, ingerszegénysége
 2. Texason belüli az irdatlan nagy távolságok, ami probléma, ha rövid időben akarunk sok mindent látni
 3. Texas nyugati részén a táj túlságosan is szikár, érdekes, de hosszas vezetésnél unalmassá válhat az egyhangúság
 4. A Houston-i űrközpont turista szemszögből nem annyira nagy durranás, mint a floridai Cape Canaveral (azért egy must)
 5. A San Antonioban lévő Alamo (nagy történelmi jelentőségű missziós templom) meglátogatásánál a túl nagy turistatömeg

Vélemények

"Mexikó közelsége, így befolyása kulináris téren is erős. De még mennyire erős! A chili alap, de az igazi cowboyok habanero paprikás tüzes szószokkal locsolják jól megpörkölt húsételeiket. Evés után beszállnak a traktorkerekű pick-upokba, és elhajtanak. Némelyik elején még a klasszikus marhaszarv is ott díszeleg, persze a texasi zászló valamely verziójának kíséretében. A texasi városokban pedig, minden sarkon gyanús barbecue-lakókocsikból száll fel az ott sülő húsok illata. A légkondi a hotelekben 17 fokosra van állítva, és az üdítős poharat kétharmadig teletömik jégkockával." (Figyelő, 2016. Halaska Gábor)

Dallas (Kriszta fotója)

Időjárás

Texas a nyugati parti száraz klíma és a keleti parti nedves klíma határán fekszik. Általánosítva elmondható, hogy Texas keleti részén nyáron nagyon tikkasztó hőség van, s még az éjszakák is igen melegek. Az állam nyugati területein ellenben nyáron az éjszakák némileg még hűvösnek is érződnek. Nyaranta egész Texas területén előfordulnak 40-45 fokos kemény hőségek. Ilyen hőséghullámok közepette roppant megterhelő lehet turistáskodni. Nyáron megtévesztő lehet az időjárás jelentésekre alapozni az utazási programokat. Nagyon is előfordulhat, hogy - mondjuk - a 32 fok a magas páratartalom miatt 40-42 fokos melegnek érződik. Júniusban Dallas körzetében a nappali átlagos hőmérséklet 31 és 34 fok között ingadozik. Előfordul, hogy a 37 fok körüli hőség is. Nappal ebben a hónapokban ritkán megy 27 fok alá a hőmérő higanyszála. Houston térségében júniusban párás és forró a levegő, s gyakoriak a zivatarok. Júniusban az átlagos hőmérséklet 27 és 30 fok között mozog.

Júliusban Dallas körzetében a nappali átlagos hőmérséklet 35 fok körül mozog, de gyakori a 39 fok fölötti hőség. A legalacsonyabb nappali hőmérséklet sem megy 30 fok alá. Ami a csapadékot illeti, júliusban Dallas térségében a zivatarok és az esőszitálások a jellemzők. Houston térségében júliusban 34 fok körüli nappali csúcshőmérséklet a jellemző. Előfordul a 37 fok feletti hőség, a 30 fok alatti meleg nem gyakori. Télen Texas északi tájain akár hóviharok is előfordulnak. Texas déli részén a telek általában enyhék. A legdélebbi területeken akár meleg is lehet a tél.

Az USA-ban Texasban fordul elő a leggyakrabban tornádó: évente átlagban 139-szer. Nem kell a Texasba utazást tervezőnek túlságosan megijedni, mert arrafelé a tornádó ritkán jelent természeti katasztrófát. Leggyakrabban Texas északi részén fordul elő tornádó. Az év bármely részében jöhet a tornádó. Télen inkább csak Dél-Texasban jellemző. Tavasszal és a nyár első felében van a tornádószezon. Az államon belül Panhandle és Dallas régiójában a leggyakoribb a tornádó. Komolyan kell venni a hivatalos időjárási szolgálat figyelmeztetéseit. A tornádó által veszélyeztetett területeken szirénával is adnak figyelmeztetést. Ilyenkor az emberek az ilyen helyzetekre kialakított óvóhelyekre bújnak el. A tévéállomások tornádók idején folyamatos élő adásokban tájékoztatják az embereket, hogy megy területeken milyen mértékű a veszély. Jellemzően ki tudják adni a figyelmeztetéseket kb. 30 perccel azelőtt, hogy egy adott helyre megérkezik a tornádó. Texas a természeti katasztrófákban "leggazdagabb" amerikai állam.

Megközelítés

Rendszeresen vannak repülőjegy akciók különböző légitársaságoknál. Általában elmondható, hogy az iskolai szünetekben sokkal drágábban repülhetünk oda és az is, hogy általában Houstonba a legkedvezőbb a repülőjegy ára.

Szállás

Ajánlott szállodák:

Közlekedés

Első sorban arra kell előre felkészülni Texas meglátogatásakor, hogy a turistának kell minden látnivalót levadásznia, mindenhez külön-külön oda kell autózni. San Antonio kivételével gyalogosan nem lehet bejárni a városokat, csak az egészen kicsiket. Az autóbérlés egyszerű, a utak általában jók. Arra viszont figyelni kell, hogy állandóan javítják az utakat, a javításoknál nagy szokott lenni a dugó. És, aki a közlekedési szabályok ellen vét, pláne munkaterületen, a normál közlekedési bírság többszörösével is sújtható. Ebben nem nagyon lehet velük vitatkozni, olcsóbb figyelni. Mindent kiírnak az út mentén, többször is. a legfontosabb, a speed limit, a sebességhatár. Illik betartani. A kedvenc szabályom pedig az, hogy pirosnál is lehet kis ívben jobbra kanyarodni, de persze csak akkor, ha balról nem jön semmi. És ez a vezető belátására van bízva. És működik.

Távolságok, menetidők (100 km/óra sebességet alapul véve)

 • Dallas - Houston távolság közúton: 385 kilométer (3 és fél-4 óra).
 • Houston- San Antonio közúton: 315 kilométer (közel 3 óra)
 • Houston - Austin: 264 kilométer (3 óra 40 perc)
 • Dallas - San Antonio: 438 kilométer (4 óra 10 perc)

Étkezés

Everything's bigger in Texas. Texasban minden nagyobb. Az adagok az étteremben is. Sokkal nagyobbak néha. Sebaj, persze nem szólnak meg, ha hazaviszed a maradékot, de jobb előre ezzel számolni. Az általános tapasztalat szerint két felnőttre maximum másfél adagot kell számolni. Az étel nagyon jó általában. Az éttermekben automatikusan hozzák a hideg vizet, nem vágnak pofákat a pincérek, ha nem rendelsz üdítőt. A kiszolgálás általban kedves, gyors. Erős a mexikói hatás és érdemes is ilyen jellegű ételeket rendelni, ebben ők verhetetlenek.

"Amire már nagyon vártunk, egy igazi, hamisítatlan Cowboy-pihenő, egy igazi vadnyugati kocsma. Végre találtunk egyet Texasban, be is mentünk, és megkóstoltuk a legesleg egészségtelenebb húsételt, igazi amerikai módra. Szenzációs volt. Azért túl sok ilyen nem lesz, mert igencsak dőzsöltünk a 45 dolláros számlával, ennyiből 3 napig eszünk McDonaldsban, de egyszer meg kellett próbálni. Megérte. Holnaptól ismét McDonalds. :)" forrás

San Antonio - Kriszta fotói

Vörössügér (plusz garnélarákok) ebédre Galvestonban - T. É. fotója

Tex-Mex

"Mi is akkor a tex-mex? A tex-mex, a mexikói konyha angolszász, illetve európai gyomorra finomítva, ami a mai Texas állam területén fejlődött ki." forrás

Közbiztonság

Texas egyike az USA 5 legrosszabb közbiztonságú államának (Arkansas a legrosszabb). Jellemzően az állam nyugati részén rosszabb a közbiztonság. A nagyvárosok közül Houston közbiztonsága a legrosszabb. Austin közbiztonsága nagyon jó. Texas azon amerikai államok közé tartozik, ahol még érvényben van a halálbüntetés.

A Dallas Cowboys legjobbjai!!- Kriszta fotója

Egyéb hasznos információk

Houstonban 2019-ben magyar konzulátus nyílt meg.

Cm: 5847 San Felipe St., Suite 1700 , Houston, TX 77057

E-mail:houston@mfa.gov.hu

Telefon munkaidőben:00 1 713 914 1675

Központi ügyelet Budapesten (konzuli segélyhívás munkaidőn túl): Magyarországról: 06-80-36-80-36 - Külföldről: 0036-80-36-80-36

Konzul, külgazdasági attasé: Markocsány Gábor

--------------------------------------------------------------------------------

A Texas-i Houstonban van Magyarországnak egy tiszteletbeli konzulja is: Phillip Arnold Aronoff

 • Címe: 11850 Hempstead Hwy., Suite 230, Houston, Texas 77092 - Telefonja: 00 1713 476-0497; E-mail: aronoffpa@aol.com

Dallas

1,3 millió lakosa van,  a vonzáskörzetével együtt 6,5 millió (2023-as becslés)

Tipikus amerikai nagyváros felhőkarcolókkal, gyorséttermekkel, elképesztő méretű bevásárlóközpontokkal. Minden általában elképesztő méretű Dallasban. A nyolcvanas években a tvben csodálhattuk az akkori autópályákat a sorozat bevezetőjében, mára ennek a százszorosa felépült. Mivel minden autóval megközelíthető csak, érdemes néha csak úgy is autózni a városban. Remekül lehet fényképezni ezt a rettenetes mennyiségű betont, csodálnivaló. Érdemes egy napot a belvárosra szánni, ha sikerült leparkolni, előre kifizetni a parkolást, már gyalog is bejárható könnyen. Remek éttermeket találhatuk a Main környékén, több olyat is ami valójában az otthoni gyorséttermeknek felene meg, részben pincéres, részben önkiszolgáló jelleggel. A kedvencünk a Jasons deli volt, két főre cca. 25 dollár egy-egy nagy adag kaja, a víz és a fagyi már ingyen van. Minden, ami fontos és ami történelem az itt van a belvárosban.

A legfontosabb látnivaló az egykori könyvtár épülete, ahonnan a hatodik emeleti raktárból lőtték le JFK-t. A lenti képen a bal sarokban a kicsi vörös épület. A nagy tornyos egy múzeum, arra is érdemes időt szánni. A KFK kiállítás is lenyűgöző, az egykori elnök kultusza órási ma is. A könyvár raktárjának az ablakából pontosan rá lehet látni az útrta, ahol lelőtték Kennedyt, utána mi kocsival is végigmentünk ugyanott. Annak, aki szeret magas tornyokból, kilátókból lenézni és fotózni , szinte kötelező program a Reunion Tower-re felmenni. Az ára nem igazán baráti, de egy szép napon a látvány igazán megéri. Gyalog távolságra van a Kennedy múzeumtól. Sajnos az elmúlt napok legszomorúbb eseménye, az öt rendőr megölése is pontosan itt volt. (2016 július)

JFK memorial a belvárosban

(Ennél jobbat is tudtak volna talán.)

Kriszta fotói

Kennedy elnök és a 6. emelet múzeum

Kriszta fotója

Dallas Cowboys stadion

Arlingtonban van. Jelenleg a világ egyik legnagyobb zárt stadionja, legnagyobb élő kivetítője. Akit érdekelnek az amerikai sportok, ne hagyja ki a lehetőséget és menjen el meccsre. Ha szezonon kívül megy valaki, be kell érnie a stadionlátogatással, ami, mint a többi hasonló intézményben , itt is remekül szervezett és jól tálalt. A legolcsóbb jeggyel is le lehet menni a gyepre, órákig lehet bámulni amint a lelkes rajongók kipróbálják, milyen a szent gyepen futni, dobálni, fotózkodni.

Kriszta fotói

Houston

hjuszton

Lakosság (2023-ban): 2,45 millió

Houston Dallastól 385, Corpus Chrititől 330, Austintól 256, San Antoniotól 320 kilométer távolságban helyezkedik el.

Tömegközlekedés

Houston meglehetősen nagy területen elterpeszkedő város, s így autó nélkül az egyik pontról a másikra való eljutás tömegközlekedéssel nehézkes vagy lehetetlen.

A fő tömegközlekedési eszköz a MetroRail, ami egy villamoshálózat három vonallal. A helyiek Bullet Train-nek nevezik. A három közül a piros vonal, a Red Line a legfontosabb: a város középső és északi része valamint a déli negyedek között húzódik közel 20 kilométeren. A piros vonal pl. megáll a belvárosban (Downtown), a múzeum negyedben (The Museum District), és a Hermann Parknál. A MetroRail napközben 6-12 perces idöközökben közlekedik, kora reggeltől késő estéig. Pénteken és szombaton este a Red Line a késő éjszakai órákban is használható.

A másik két vonal, a Green és a Purple főleg a központhoz közel eső keleti negyedekre használható (pl. a RICE, ami a Houston-i egyetem vagy a MacGregor park). Tervezik egy negyedik (blue) line megépítését, ha elkészül a népszerű Montrose negyedben is lesz megállója.

A turista buszozhat is, bár kevesen vállalkoznak arra, hogy buszülésről nézve fedezzék fel a várost. A MetroBus-nak Greater Houston területén 78 vonala van.

Egy egyszeri utazás a MetroRail-en és a METROBus -on 1.25 dollárba kerül. A készpénzzel fizető utasok az ilyen single jorney jeggyel nem szállhatnak át. A legpraktikusabb napi bérletet venni 3 dollárért. Ilyen bérletet a belvárosban lehet venni a METRO központjában (1900 Main, nyitva H-P 8-17) és több viszonteladónál szerte a városban.

Van egy Greenlink nevű ingyenes ingajárati busz, ami a belváros nagy részét köti össze a GRB rövidítésű konferencia-központtal és a a városházával (City Hall). Ez a shuttle 10 percenként közlekedik, de csak hétköznap reggel fél hét és délután fél 7 között.

Taxi

Houston belvárosán kívül ne számítsunk arra, hogy az utcán le tudunk inteni szabad taxit. A belváros különböző pontjain viszont vannak taxiállomások. Az uber remek alternatívája a taxinak Houstonban.

Autózás

Hétköznap már délután 4-től óriási dugók keletkeznek a Houston központjából az elővárosok felé vezető autópályákon. Szinte mindig vannak valahol útjavítások, amik miatt lelassul a közlekedés. Amúgy Houston közelkedésére a végtelen hosszúságú, hatalmas utak a legjellemzőbbek. A freeway-ek és a tollway-ek alapvetően könnyűvé teszik Houston-ban és vonzáskörzetében az autózást. Csúcsforgalomban simán kikerülhetőek a sztrádák, érdemes próbálkozni.

Repülőtérről a városba

Houston látogatói jellemzően autót bérelnek már érkezéskor, a repülőtéren. A George Bush nemzetközi repülőtérről, vagy a belföldi légitársaságok által használt Hobby Airportról bérautó hiányában csak a shuttle szolgáltatások, a taxi és a busz jöhet szóba.

Vásárlás

A legtöbb bevásárlóközpont a belvárostól nyugatra, az úgynevezett Uptown-ban található. Sokak szerint Houston vásárlás tekintetében olcsóbb, mint a legtöbb amerikai nagyváros.

Talán a legnépszerűbb helyi bevásárlóközpont a Houston Galleria. Ez a legnagyobb mall Texasban és a 9. legnagyobb az USA-ban.

Ha sétálóutcás, kisvárosias miliőjű vásárlást preferálunk, akkor: 19th Street at Heights-en.

Közbiztonság

Sajnos Houstonnak a közbiztonság tekintetében rossz a híre a texasiak körében. A turisták figyelmét felhívják arra, hogy sötétedés után kerüljék a néptelen utcákat. A forgalmas helyeken a zsebtoilvajok miatt kell ébernek lenni. A bérautónk üléséne soha ne hagyjunk értékekket.

Space Center (Űrközpont)

1969-ben az Apollo 11 űrhajó parancsnoka jelentkezett a Holdról a Houstoni űrközpont irányítóterménél. Az első emberi szó, ami elhangzott a Holdon, az volt, hogy: Houston. És ez volt az utolsó szó is, ami a Holdon elhangzott. 25 USD a belépőjegy. Ez valóban nem olcsó, mégis érdemes egy napot rászánni. Houston déli részén található, cca. 30 km-re a központtól, egyértelműen autóval kell megközelíteni. A belépőjegyhez több kioszkban is hozzá lehet jutni, ne ragadjunk le az elsőnél, lehet, hogy a harmadiknál sokkal rövidebb a sor. A parkoló felől hatalmas látványt nyújt a repülőn utazó űrsikló, szerencsére belülről is látogatható. És a valóságban is így szállították, amit filmen bent a kiállításon meg is lehet nézni.

A Space Center egy hatalmas pavilon, benne valóban érdekes vetítésekkel és kiállításokkal és eléggé kétes értékű temporary látnivalókkal. 2016 júniusában mindent a szellemirtókra próbáltak felfűzni, kicsit talán erőltetetten. A valódi lényeg a két vonatos túrán látható. Ezekre érdemes időpontot foglalni, különben valóban bejön a hosszas sorállás, ami uncsi lehet.

Az egyik túra a kiképzést, az űrhajósok életét mutatja be, a másik az irányítást. Maga a terület, amin az Űrközpont fekszik hatalmas, a vonatból csak doboz szerű épületek látszanak, amik gyakran ablaktalanok és nem nagyon van rájuk írva, mi található odabent. A legnagyobb látványosság a rakéta hangárban és az irányító teremben vár a látogatóra. Az irányítóterem pontosan olyan és az, ami a filmeken is látható. Nagyon lelkes előadók mesélnek a terem múltjáról, a látogatók azokon a székeken üldögélnek, amin egykor államfők és múltbeli celebritások ültek és pontosan azt a termet nézik, amit ők láttak. Itt, ebben a teremben adták ki a parancsot arra, hogy Floridában egy rakétát beindítsanak és JFK álmai valóra válhassanak. Minden eredeti állapotban van, érdemes alaposan megnézni. 1969-ben öt kompjútere volt a Nasanak, ebben az épületben. Az öt gép öt teljes szobát elfoglalt és összesen 2 megányi memóriája volt. És mindenkit - sajnos vannak kivételek - élve hoztak vissza. Nyilván azóta másik irányítóközpontot használnak, oda látogató nem mehet. A másik nagy durranása a túrának a rakéta csarnok. Amiben persze egy rakétát állítottak ki.

"Érdemes rászánni egy napot Houstonra, a rodeók mellett természetesen a helyi űrközpont meglátogatására. Viszont jelentem: "Houston, van egy kis problémám": a belépő ára borsos, a jegyekért kígyozó sorok mégis reménytelenül hosszúak. Még annak is sokszor fél-egy órát kell sorban állnia, aki jó előre, online vett jegyet. Az űrkutatásért rajongóknak azonban mégis kötelező egy hosszú napot rászánni a látogatásra, hiszen a Saturn-V holdrakéta, a hordozó repülő hátán "ülő" űrsikló az igazi irányító központ mind-mind életre szóló élmény a téma szerelmeseinek." (Figyelő, 2016 május, Halaska Gábor)

Kriszta fotói

Egyéb látnivalók

Discovery Green

Egy park Houston belvárosában. Ami, köszönhetően a helyiek erőfeszítéseinek valóban közösségi térként üzemel. Művészeti, sport és általános szabadidő központ. Kicsit ront csak rajta, hogy napjainkban (2016 nyarán) három építkezés is van a közelben. Amit itt biztosan meg lehet találni: ingyenes koncertek a fűben, jógaórák, kirakodóvásárok a hét végén, játszóház, , nyelvórák, zumbaórák és még millió más elfoglaltság. A hely közönsége alapvetően középosztálybéli, érdemes csak úgy üldögélni is és nézni , ahogy mutalnak. Tömegközlekedéssel s gyalog is megközelíthető.

Rodeo

Sajnos a szezonja márciusban véget ért 2016-ban, de mindenképpen érdemes egy fél napot erre a jellegzetesen amerikai sportra szánni.

Múzeum negyed

A legnépszerűbb a Természettudományi (Natural Science), de több érdekes tematikus múzeumot láthat az érdeklődő. Igen, van temetkezés Történeti Múzeum is, National Museum of Funeral History a hivatalos neve.

Waterwall

Különösen nagy melegben érdemes ide ellátogatni, egy park közepén található, nagyon kellemes pihenőhelyre épült szökőkút valójában. Ha szerencsénk van egy esküvői vagy quinceanera fotózást is kifoghatunk ott. Nagy divat a helyiek között.

Érdemes a környéken sétálni egyet, egy igazán jól szituált negyedet láthatunk.

Waterwall és egy spanyolajkú kislány 15 éves lett- Kriszta fotója

Tunnel

Egyre fejlődik és szépül a belváros alatti összekötő alagutak rendszere. Az újakban már kialakítottak boltokat, de már a meglévőkben is rengeteg étterem, kifőzde van a föld alatt. Vigyázat, ezek csak munkaidőben működek.

Kriszta fotója

Rice campus - Itt, ezen a campuson mondta el Kennedy azt a beszédét, amivel a Holdra szállást előre bejelentette.

San Antonio

2023-as becslés szerint a lakossága 1,6 millió (2,4 millió a vonzáskörzettel együtt).

San Antonio a texasi történelem egyik emblematikus csatájának a színhelye. Olyan ez nekik, mint nekünk az egri vár, pont ezért kellőképpen tisztelik is. Aki Texasban jár, annak az Alamo-t meg kell néznie és a másik négy fennmaradt erődöt is. Mission néven kell őket keresni a térképen. Tömény történelem a belváros, ezért a látogatók többsége nem is nagyon lát mást. Pedig jól állnak art deco építészettel is, van régi színházuk, látszik, hogy a múlt század huszas-harmincas éveiben San Antonio már virágzó hely volt. Most ismét az, köszönhetően az évente idelátogató milliónyi turistának és a virágzó texasi gazdaságnak. Érdemes a belvárosban lakni, a szállodák általában rendelkeznek saját parkolóval. Ennek hiányában a parkolás nagy kaland, gyakorlatilag mindenhol tilos. A legtöbb szálloda nem ér ki az utcára, különösen a régebbiek nem. Jópofa bemenni és megnézni őket. A földszint helyén általában a garázsba vezető út van, a recpció sokszor bentről nyílik csak. Érdemes még sétálni a King William Historic District hangulatos utcácskáin, illetve gyerekekkel jó program lehet a Hamisfair Park meglátogatása. Kihagyható a La Villita, mert a skanzen érzés ott a leginkább erőteljes.

l

kr

Schlitterbahn Waterpark

A texasi melegben nagyon jól jön egy- egy vízben, csúszkálással töltött nap. Gyerekkel utazó családknak egyenesen kötelező. New Braunfelsben található, 20 percre a belvárostól. Törölközőt, strandcuccot mindneképpen hozni kell, a papucs is elengedhetetlen. Nyáridőben sorbanállásra kell készülni.

Alamo

A belépés ingyenes, a benti tárlat alapos és jól felépített. Nyáron légkondicionált, ami tagadhatatlanul nagy előny.

kr

River Walk

Kötelező program San Antonióban, mégpedig leginkább esti. A folyóparti gyalogutak, a stégek, hidak nagyon hangulatosak. Érdemes nap közben és este is tenni egy - egy sétát, nagyon kellemes hely. Tele van természetesen éttermekkel, nem pont a legolcsóbbak, de egyszer érdemes a romantikus folyóparton enni. Az éttermek mellett boltokat, bejárót a plázába és hasonló praktikus dolgokat is találunk. Lehet hajókázni a kanálisokban, enni, inni, mulatni.

Kriszta fotói

Austin

(kiejtés: asztin)

2021-es becslés szerint 1 milliós a lakossága, a vonzáskörzetével együtt pedig, 2,1 milliós.

Földrajzilag talán a legérdekesebb nagyváros Texasban. Dimbes-dombos a belvárosa, kicsit San franciscora emlékeztet. Villamos viszont Austiban nincs. Austin texas fővárosa, kormányzati és adminisztratív központja.

Egyetemi város, szóval a tanév időszakában tele van diákokkal, és persze az általuk szorgalmasan kultivált kávézókkal és sörözőkkel. Rengeteg élőzenés szórakozóhely közül lehet válogatni. Austin tartják az itteni sillicon valleynek, az életkor és jövedelem szerinti best of listákon előkelő helyen szokott végezni. A város egyik fő látnivalója az itteni Capitolium, ami szabadon és késő estig látogatható.

Érdemes itt is ellátogatni a múzeumi negyedbe, ott is legjobb választás az LBJ Presidential Library megtekintése. LBJ volt az USA egyetlen elnöke, aki az Air Force One-on tette le a hivatali esküt miután JFK-t meggyilkolták. Texasi volt, így került a konzetvatív Texasba egy megrögzött demokrata könyvtára, ami valójában az életéről szóló múzeum. Kifejezetten érdekes volt.

Érdekes egy hosszú sétára legyalogolni a belvárosba is, ami pont a Capitolium alatti park után kezdődik. Stílusosan a Congress Avenue a főutca, pontosan meg is felel ennek. Tele van régi épületekkel, éttermekkel, nyugodtan sétálható. Megéri bekanyarodni a 6. utcába, ahol az utcakép gyökeresen megváltozik s nyugodtan leülhetünk a húszévesek közé egy heavy metal pizzára. A hetedik kerülendő, ott gyülekeznek a város hajléktalanjai.

SOCO

A belvárostól délre, a folyó után található az utóbbi években dzsentrifikálódott SOCO negyed. A helyiek legnagyobb bánatára a Congress környékét ellepték az új és drága etnikai éttermek, ide jár Austin krémje enni. Ennek a szomszédos utcákban lakók annyira nem örülnek, korlátozzák a parkolást, ahogy csak tudják. A város panorámája visszatekintve nagyon látványos, főleg az esti kivilágításban.

"Austin a kedvencem volt, igazán kellemes meglepetés."

"Jelentős nyomát viseli a város a benne élő mexikói bevándorlók tömegeinek, éttermeik, iskoláik, szórakozóhelyeik, lakónegyedeik alkotóműhelyeik újabb színfolttal gazdagítják a város arculatát. Nyelvüket Austinban sokan beszélik, tanulják és tanítják - ezért is különleges amerikai város ez. Nem feledkezhetünk meg arról sem, hogy ez a rendkívül nyitott és szabadgondolkodású város egy erős hagyományokkal bíró , többségében republikánus érzelmű népes állam központja. Austin az élő zene sajátos stílusú világvárosa: számtalan kisebb-nagyobb klubbal, koncerthelyszínnel, westernkocsmával és fesztivállal egész évben látogatók ezreit vonzza. Kihagyhatatlanok tehát a város arculatából a (rock, blues, jazz, country, klasszikus, folk, etc.) profi, amatőr, utcazenészek, valamint a város két legismertebb fesztiváljának - Austin City Limit, South by Southwest - a közönsége." forrás


"Austin a nem túl izgalmas városok sorába tartozik, bár a helyiek igen büszkék a "történelmi" belvárosra, ahol valóban többtucatnyi vadnyugati épület áll, amelyek engem inkább a pesti rozsdaövezetek romjaira emlékeztettek, persze színesre lekenve. A kicsit arrébb álló, kívül-belül steril látványt és feelinget hozó felhőkarcolók mellett persze ez üde színfolt, de igazán szép épületet csak egyet láttam. A Driskill nevű szállodát, amelyet egy helyi marhamágnás épített a 19. század végén." (Figyelő, 2016. Halaska Gábor)

Fort Worth

(kiejtés: fort wörsz)

Valójában Dallashoz tartozik, noha egy független város. Nagyon kellemes a belváros, tele régi utcákkal, épületekkel.

Stock Yards

Stock Yards Texas egy történelmi terület, amely a Fort Worth-i városközponttól északnyugatra található. Ez egy hagyományosan agrárokra épülő terület, ahol a teheneket tartották és továbbították a 19. és a 20. században.

Az elmúlt évtizedekben azonban a Stock Yards a turisták és a helyi lakosok számára vonzó központtá vált. Sok étterem, üzlet és szórakoztató hely található itt, amelyek célja, hogy megőrizzék és megosszák a helyi történelmet és kultúrát. A Stock Yards területén megtalálható a Texas Cowboy Hall of Fame, a Cowtown Coliseum és a Stockyards Museum is.


Big Bend Nemzeti Park

Ez a nemzeti park Texas déli részén fekszik és kb. 1500 kilométeres közös határa van Mexikóval. A nemzeti park területének nagy része sivatagszerű tájból áll. A növényzetben a yucca nevű pálmaliliomok és a rengetegféle kaktuszok dominálnak.

Tengeri strandolás

South Padre Island

South Padre Island egy gyönyörű sziget, amely a Mexikói-öböl partjainál található Dél-Texasban. Ez az egyik legnépszerűbb üdülőhely a régióban, és számos tevékenységet és attrakciót kínál az utazóknak.

A sziget híres homokos strandjairól, kristálytiszta vizeiről és az egész évben meleg éghajlatáról. Az utazók élvezhetik a napozást, a strandröplabdát, a szörfözést, a jet ski-t és a horgászatot is. Emellett a szigeten található számos étterem, bár és éjszakai szórakozóhely, így az utazók élvezhetik a helyi konyhát és a szórakozást is.

A szigeten található továbbá a Sea Turtle Inc., amely egy fontos állatvédő szervezet, amely segít a tengeri teknősök megőrzésében és az állományuk növelésében. A South Padre Island Birding and Nature Center egy másik népszerű látnivaló, amely az ökoszisztéma sokszínűségét mutatja be, amely a szigetet körülveszi.

Galveston

Galveston egy nagyon népszerű strandokkal rendelkező város Texas államban, amely a Mexikói-öböl partján található. Az éghajlata meleg és nedves, így ideális strandolási hely.

Galveston strandjai homokosak és kellemesek, és a legtöbbjük szabadstrandként működik. A strandok közül a legnépszerűbb a Stewart Beach, amelynek a belépődíja van, de egyéb kényelmi szolgáltatásokat is nyújt, mint például vizesblokkokat, tusolókat és kajak-kölcsönzést. Az East Beach és a Seawall Beach is népszerű a látogatók körében, utóbbi pedig egy hosszú strand szakasz, amely egész Galveston partját körüli.

A szárazföldi szórakozásokon túl Galvestonban számos vízi tevékenység is elérhető. Az utazók élvezhetik a vitorlázást, a halászatot, a jet-ski-t és a kajakozást is. Emellett a sziget számos látványossággal is rendelkezik, például a Galvestoni Hajómúzeummal és a Moody Kertekkel.

Texas egyéb nevezetességei

Híres szülöttei: Mattew McConaughey , Dennis Quaid, Selena Gómez, Patrick Swayze, Eva Longoria, Amber Heard, Dakota Johnson,Woody Harrelson, Dwight D Eisenhower, Janis Joplin, Stewe Martin, Jennifer Garner, Owen Wilson, Wes Anderson, Farrah Fawcett, Robin Wright, Ethan Hawke, Howard Hughes, Tommy Lee Jones, Forest Whitaker, Joan Crawford és még sokan mások.  Lehet, hogy több hollywoodi híresség texasi, mint kaliforniai?

Guadalupe-hegység nemzeti park

A Guadalupe-hegység Nemzeti Park egy csodálatos hely a délnyugati Texasban, amely a Guadalupe-hegységben található. A parkban hatalmas sziklaformációk, kanyonok és sziklás hegycsúcsok találhatóak.

Az utazók számos tevékenységet élvezhetnek a parkban, például a túrázást, a hegymászást, a kempingezést és a madármegfigyelést. A parkban több mint 80 km hosszú túraútvonal található, ahol a látogatók gyönyörű kilátásokat élvezhetnek a környező tájra. A parkban található legmagasabb csúcs, a Guadalupe-hegy, 2593 méter magas, és megmászása igazi kihívás a tapasztalt hegymászók számára.

A parkban található egyéb látnivalók közé tartozik a McKittrick Canyon, amely híres az ősz színeiről, valamint a Carlsbad Caverns Nemzeti Park, amely egy nagyszerű barlangrendszer.

A Guadalupe-hegység Nemzeti Park számos érdekes állatot is otthona, mint például a denevérek, az oroszlánkopók és a puma. A madarak is gazdagok a parkban, és az utazók megfigyelhetik a sasokat, a sólymokat és a kolibriket is.

Padre Island National Seashore

A Padre Island National Seashore a világ egyik legnagyobb homokos tengerpartja, amely a Mexikói-öböl partján található Texas államban. Ez egy hatalmas védett terület, amely több mint 100 km hosszú, és a part menti élőhelyek, a tengeri teknősök és a madarak védelmére szolgál.

Az utazók élvezhetik a homokos tengerpartot és a kristálytiszta vizet, amely tökéletes az úszáshoz, a napozáshoz és a strandröplabdázáshoz. A tengerpart mentén található számos piknikhely és grillezési lehetőség, így az utazók akár egész napot is eltölthetnek a parton.

Azok számára, akik érdeklődnek a természeti élet iránt, a Padre Island National Seashore-ban élő vadállatok, mint például a delfinek, a bálnák és a madarak élvezetes megfigyelése is elérhető. A parkban található a Padre Island Migratory Bird Sanctuary, amely egy fontos állomás a madármegfigyelők számára.

A tengerparttól távolabb találhatóak számos szárazföldi túraútvonalak is, ahol a látogatók élvezhetik a környező sivatagi tájat és a vadon élő állatokat. A Laguna Madre területénél az utazók kipróbálhatják a kajakozást, a vízisízést és a horgászást is.

Galveston

Galveston Houston Siófoka. Kb. egyórányi vezetéssel érhető el a 45-ösön déli irányban. Érdemes egy-két napot itt pihenéssel, strandolással tölteni. Meglátogatni a történelmi városnegyedet, gyorsétteremben enni és naplementét fényképezni a parton. A hely klímája kimondottan kellemes, a nagy melegben órákat lehet az óceánban tölteni. A tengerpart gyakorlatilag végtelen, 50 km hosszú.

Legjobb családi szórakozási lehetőség a Pleasure Pier, egy jó kis vidámpark, persze vizes csúszdákkal. A másik a Schlitterbahn Waterpark, kimondottan vízi vidámpark mindazoknak, akik a tengeri strandolós programokat már unják.


George Bush elnöki könyvtár és múzeum

A George Bush elnöki könyvtár és múzeum egy látványos turisztikai látnivaló, amely Texasban, a Texas A&M University területén található College Stationban. Ez egy megemlékezés a George H.W. Bush elnök által végzett munkáról és életéről.

A múzeum több mint 100.000 oldalnyi dokumentumot, 43.000 fényképet és 2 millió e-mailt tartalmaz, amelyek az elnöki tevékenységet dokumentálják. A múzeumban számos kiállítás található, amelyek az elnöki életrajzát követik nyomon. Ezek közé tartozik a II. világháborúban való részvétele, az olajiparban való karrierje, valamint az elnöki kampány és az elnökség alatt végzett munkája.

A múzeumban található egyéb látnivalók közé tartozik az elnöki repülőgép, a Marine One helikopter, amelyet az elnök utazásai során használtak, valamint a Camp David nevű terület mini másolata, ahol az elnök gyakran pihent és tárgyalt fontos ügyekről.

A múzeum előtti kertben egy nagyon szép emlékhely található, amely az amerikai katonák, valamint a terrorizmus elleni küzdelemben elesett áldozatok emlékét őrzi.

Texasi rodeó

A rodeó a cowboy kultúra fontos része, és számos Texasban található nagyvárosban megrendezik. A rodeó eseményeken számos tevékenységet és versenyt tartanak, amelyek kihívásokat jelentenek a cowboyoknak, és hatalmas érdeklődést váltanak ki a közönség körében.

Az egyik legfontosabb esemény a bikaviadal, amelyben a cowboyok 8 másodpercig kell lovagolniuk a vad bikán. Ez egy nagyon izgalmas és veszélyes esemény, és mind a cowboyok, mind a közönség izgalmakat élnek át.

A rodeó során több kategóriában is versenyeznek a cowboyok, például az ökölharci, a lassúfutás, a lovaspárbaj, az ügyességi lovaglás és az állatfogás versenyekben. Ezek a versenyek nagy koncentrációt és ügyességet igényelnek, és hatalmas tapsot kapnak a közönségtől.

A rodeók kiváló helyszínt kínálnak a cowboy kultúrával és életmóddal való megismerkedéshez. Az eseményeken kívül számos érdekes kiállítás, étterem és bolt is található, amelyek az érdeklődők számára további információkat nyújtanak a cowboy életmódról és az amerikai vadnyugatról.

Palo Duro Canyon State Park

A Palo Duro Canyon State Park egy gyönyörű természeti környezet Texasban, amely a második legnagyobb kanyon az Egyesült Államokban. A park területe 39.900 hektár, és számos szabadidős tevékenységet kínál a látogatóknak, köztük túrázást, kerékpározást, kempingezést és vadászatot.

A park kanyonja lenyűgöző sziklaképződményeket mutat be, amelyek a kanyon falának vörös és narancssárga árnyalatait mutatják. Az utazók csodálatos kilátásokat élvezhetnek, miközben sétálnak a kanyon mélyén, vagy felfedezik a kanyon szélén található túraútvonalakat. A parkban található kempingek lehetővé teszik az utazók számára, hogy közelebb kerüljenek a természethez, és élvezhessék az éjszakai égbolt látványát.

A Palo Duro Canyon State Parkban található múzeum és látogatóközpont bemutatja a kanyon természeti történetét, valamint a régészeti helyszíneket, amelyek a parkban találhatóak. Az utazók megtudhatják, hogyan élték az indiánok ezt a területet, és hogyan alakult ki a kanyon geológiai története.

A parkban található egyéb tevékenységek közé tartozik a lovaglás, a sziklamászás, a vadászat és a madármegfigyelés. A parkban található állatok közé tartozik a nyulak, a vaddisznók és a sasok is.


Turista etikett

 1. Texasban ma is érvényesen főbenjáró bűn: szarvasmarhát lopni, bármit ráfirkálni más szarvasmarhájára.
 2. Texasban törvénytelen lengén mutatkozni vagy káromkodni egy holttest előtt.

    Legyen tiszteletteljes: Texasban fontos az udvariasság és a tisztelet. Üdvözölje az embereket és használja a "köszönöm" és "kérem" kifejezéseket. Kerülje a durva nyelvhasználatot és a személyes támadásokat.

    Viselkedjen konzervatívan: Texasban a konzervatív értékek fontosak. Kerülje az erős politikai vagy vallási állásfoglalásokat, különösen olyanokat, amelyek sértőek lehetnek mások számára.

    Viselkedjen megfelelően az étkezésnél: Texas híres a BBQ-járól, de fontos, hogy tiszteletben tartsuk a helyi étkezési szokásokat. Ha nem biztos abban, hogy mit tegyen az adott helyzetben, kérdezzen meg valakit a környéken.

    Tartsa tiszteletben a helyi kultúrát és hagyományokat: Texasban sok hagyomány és kultúra él, és fontos, hogy tiszteletben tartsuk ezeket. Ne tűnjön ki olyan módon, amely bántó lehet mások számára.

    Tartsa be a helyi törvényeket és rendeleteket: Texasban szigorú törvények és rendeletek vannak érvényben, amelyeket be kell tartani. Ne parkoljon tiltott területen, és ne dobjon szemetet az utcán.

    Viselkedjen megfelelően a természetben: Texasban sok természeti kincs található, és fontos, hogy tiszteletben tartsuk és megvédjük ezeket. Ne szemeteljen és ne károsítsa a természetet, és tartsa be a parkok és természetvédelmi területek szabályait.

Érdekességek

1. Egy országos felmérés szerint az USA államai közül Texasban a legerősebb a rasszizmus.

2. Néhány híres személy, aki Texasban született:

Beyoncé Knowles, énekesnő
Willie Nelson, énekes és dalszerző
Matthew McConaughey, színész
Janis Joplin, énekesnő
Owen Wilson, színész és forgatókönyvíró
Lyndon B. Johnson, volt amerikai elnök
Woody Harrelson, színész
Patrick Swayze, színész és táncos
Jessica Simpson, énekesnő és színésznő
Eva Longoria, színésznő

3. Híres filmek, amiket Texasban forgattak:

Néhány híres film, amelyek Texasban készültek:

A Texasi láncfűrészes mészárlás (The Texas Chainsaw Massacre, 1974)
Jóbarátok (Friends with Benefits, 2011)
Friday Night Lights - Hősök tere (Friday Night Lights, 2004)
Vissza a jövőbe III. (Back to the Future Part III, 1990)
Dazed and Confused (1993)
No Country for Old Men - Nincs ország az öregeknek (No Country for Old Men, 2007)
Selena (1997)
Walker, a texasi ranger (Walker, Texas Ranger, 1993-2001)

Olvasmányos linkek

"Texas nagy! Kelet - nyugat irányban autózva a 10-es főúton egyik végétől a másikig 1385 kilométert tesz meg az ember. Ezt normál tempóban 12 és fél óra alatt küzdheti le. Észak-dél irányban ugyanígy alakulnak a számok.

Texas-ban:

 • Nem tudsz alkoholt venni vasárnap délelőtt (az alkoholtilalom korszakának maradványaként)

 • Semmi meglepő vagy kirívó nincs abban, ha a templomban vasárnapi istentiszteleten egy meglett férfi élére vasalt farmerben, cowboycsizmában és rózsaszín ingben énekel a színpadon

 • Minden szénsavas-cukros üdítőitalt soda-nak neveznek (csakúgy mint Szabolcsban minden szénsavas lötty kóla)

 • Az olaj neve a hétköznapokban Texas Tea

 • Nagyon sokan járnak pick-up truck-kal, amire családtagként tekintenek, s aminek legtöbbször női nevet ad a gazdája. Mindenkinek van legalább egy története ezzel kapcsolatban. Nekem már három is.

 • 2 évszak van: forró és még forróbb (szokás meleg és nem melegnek is nevezni)

 • A legviccesebbek az autódíszek és matricák: rénszarvasagancsok, koszorúk Karácsony előtt, életnagyságú longhorn (méteres bikaszarv), csontvázak, extrém gumik és felnik

 • A longhorn egy egyetemi csapat is, mindenhol megtalálhatóak a szarvak. Ahogy a Dallas Cowboys csillagai is.

 • Matthew McConaughey egyetemi oktató lesz az austini egyetemen 2016 őszétől

 • Texasban 1500 rádióadás fogható (country, sport, rock, pop, vallásos, helyi, rengeteg spanyol nyelven)

(2016) forrás


"A vidéki élet nagyon más Texasban. Ha elhagyjuk a nagyváros zaját, letérünk egy alacsonyabb rendű útra megváltozik a táj, az utazás sebessége. Egy-egy vidéki településhez közeledve pedig egyre jobban növekszik a truck-ok száma. És az élet lelassul. Mindenki türelmesebb, nincs rohanás." forrás

kr fotója egy fotóról

Fotóegyveleg

kr fotói

Vissza az elejére


Kommentek

Ayaat, 2017. 04. 22. 06:26
Nagyszerüen éreztem magam 2017 februárjában Texasban. Houston, Galveston, Kathy, stb boldog kedves emberekkel találkoztam, és megfizethetö hotelekkel, és ételekkel. Visszatérek még. A közlekedés számomra nagyon illyesztönek tünt elöször, aztán megszoktam. Biztonságosabb mint itt nálunk.


Új hozzászólás beküldése

Név:
E-mail cím:*
Hozzászólás:


* az e-mail címed nem jelenik meg az oldalon


Olcsó USA Repülőjegyek Olcsó USA Repülőjegyek
Olcsó repülőjegyek az USA városaiba a VistánálSZÁLLÁSFOGLALÁS

hirdetes