ÚTIKRITIKA.HU / Oregon / Portland


hirdetes

útikritikák


Oregon / Portland

Portland dióhéjban|Tetszett&Nem tetszett|Vélemények|Odajutás|Szállás|Közlekedés|Étkezés|Vásárlás|Szórakozás|Közbiztonság|Egyéb hasznos információk|Látnivalók| Érdekességek|Olvasmányos linkek|Fotóegyveleg

kr

Portland dióhéjban

2,1 millió lakója van (2023-as becslés). The City of Roses, azaz a Rózsák városa. A város 124 kilométerre fekszik a Csendes-óceántól. 

77,4% fehér, 7,8% ázsiai, 5,7% fekete, avagy afro-amerikai

Portlandban nincsenek magas épületek, a városban csak néhány 60 méternél magasabb épület van. Ez annak köszönhető, hogy a városban előírások korlátozzák az épületek magasságát, hogy megőrizzék a város kisvárosi hangulatát.

A város híres arról, hogy toleráns és progresszív közösséggel rendelkezik, ami azt jelenti, hogy az emberek sokféle identitással és értékrenddel rendelkezhetnek. Emellett a környezettudatosság és az egészséges életmód szintén fontos értékek a portlandiak számára.

Tetszett&Nem tetszett

Tetszett

1. Nincs kimondottan nagyvárosi lüktetés, s éppen ez a lassú életritmus teszi szerethetővé

2. A kávéházak rokonszenves, nyitott felfogású közönsége

3. Itt nincs ÁFA az üzemanyagokon

4. A belváros hangulatos, sokszínű

5. Kávézói kiülés a menő Pearl District-ben

6. A lenyügözően nagy Powell könyvesbolt, ami valóságos turista nevezetességgé vált

7. Érdekes, hogy mennyire divat itt a kézműves sör

8. A városon belüli Giant Forest Park-ban kikapcsolódni

9. A szépen kialakított Japán kert

10. Egész jó a tömegközlekedés

Nem tetszett

1. Az utcai parkolás drága és erősen ellenőrzött

2. A nagyobb közutak mentén az el nem szállított, defektes gumiabroncsok ronda látványa

Vélemények

kr

Odajutás

Seatlle-ból autóval kb. 2 óra 50 perc.

Repülővel San Franciscoból 1 óra 45 perc.

Szállás

Ajánlott hotelek:

4 csillagos: Hotel Lucia

Közlekedés

TriMet: A TriMet az Oregon Állami Közlekedési Rendszer, amely a városban és az agglomerációban közlekedő buszokat, villamosokat és vonatokat foglalja magában.

Jól működő kerékpárút-hálózat: Portland nagyon kerékpárbarát város, és több mint 550 km kerékpárúttal rendelkezik. Emellett a városban számos kerékpáros-barát szolgáltatás is rendelkezésre áll, mint például a kerékpárkölcsönzés és a kerékpáros parkolóhelyek.

Könnyen elérhető repülőtér: A Portland Nemzetközi Repülőtér (PDX) mindössze 16 km-re helyezkedik el a városközponttól, és könnyen elérhető a TriMet MAX vasúti vonalával.

Car sharing szolgáltatások: Portlandban számos autómegosztási szolgáltatás áll rendelkezésre, mint például a Car2Go, ZipCar és GetAround. Ezek az alkalmazások lehetővé teszik a felhasználók számára, hogy autót béreljenek rövid időre, amikor csak szükségük van rá.

Vízibuszok: Portland egyedülálló módon rendelkezik vízi tömegközlekedési lehetőséggel is. A Willamette folyón és a Columbia folyón járó vízibuszok segítségével a lakosok és a turisták könnyen és gyorsan eljuthatnak a város különböző pontjaira.

Portlandban az autópályákon tilos benzint tankolni, ezt csak az autópályák mellett található benzinkutaknál lehet megtenni.

Bicajjal

,, Portland az Egyesült Államok egyik vezető városa, ha arról van szó, hogy az emberek hány százaléka jár biciklivel dolgozni. A modern kerékpárutaknak köszönhetően, az emberek körülbelül 8%-a jár két keréken dolgozni. ez nagyjából tízszerese az országos átlagnak. A város északnyugati része híresen szép és természetes hely, ami tökéletes választás egy kiegyensúlyozott élethez. Portlandben számos kezdeményezés segíti a várost szépen tartani. A kerékpározás Portlandben viszonylag új hagyománynak számít, de egyre sikeresebb. (2019" forrás

Étkezés

Portland, Oregon város híres a sokszínű, kreatív és fenntartható ételeiről. A városban számos étterem, kávézó, bár és élelmiszerbolt található, amelyek számos különböző stílust és ételt kínálnak.

Az egyik legismertebb helyi specialitás a Voodoo Doughnut nevű cukrászda fánkjai, amelyek nagyon népszerűek a turisták körében. Portland híres az organikus ételekről, a helyi sörökről és borokról, valamint az éttermekben és kávézókban kínált vegán, gluténmentes és paleo ételekről is.

A legjobb éttermek és kávézók az északnyugati és belvárosi területeken találhatóak, például a Pioneer Square, a Mississippi negyed, a Pearl negyed és a Belmont területeken. Ezek a területek tele vannak helyi élelmiszerboltokkal, piacokkal és éttermekkel, ahol a turisták számos különböző ételt és italt kóstolhatnak meg.

A turisták által kedvelt helyek közé tartozik a Tasty n Alder nevű étterem, amely az amerikai stílusú brunch és ebéd ételeket kínálja, a Pok Pok nevű thai étterem, amely a hagyományos thai ételekre specializálódott, valamint a Stumptown Coffee Roasters, amely Portland egyik legjobb kávézója.

Portlandban számos élelmiszerpiac és gasztronómiai fesztivál is megrendezésre kerül, például az éves Portland Farmers Market és a Portland International Beerfest. Ezek a helyek lehetőséget nyújtanak a turistáknak, hogy megismerjék a helyi konyha sokszínűségét és ízeit.

Autentikus street food -kr

Vásárlás

Portland egyike az Egyesült Államok legvonzóbb városainak, amely híres kreatív és innovatív kultúrájáról, és számos lehetőséget kínál a vásárlásra. A városban számos nagy bevásárlóközpont található, mint például a Pioneer Place, a Washington Square, a Lloyd Center és a Clackamas Town Center, ahol a turisták számos boltban és üzletben vásárolhatnak ruhákat, ékszereket, ajándéktárgyakat és más tárgyakat.

Emellett Portlandban híres a borkészítés, a sörfőzés, a kávézás és a kézműves ételek készítése. A városban számos piac és bolt található, ahol a turisták friss ételeket, helyi kézműves söröket, borokat és kávét vásárolhatnak. A híres Portlandi Farmers Market minden szombaton megrendezésre kerül a Portland State University Campus területén, és számos helyi termelő kínál friss zöldségeket, gyümölcsöket, sajtokat és más élelmiszereket.

Az Alberta Street, a Mississippi Avenue, a Hawthorne Boulevard és a Division Street néhány olyan kerület, ahol számos kis bolt, antikvárium és kézműves bolt található, és itt lehetőség nyílik a helyi készítésű termékek, művészeti tárgyak és ajándéktárgyak vásárlására is.

Portlandban az összes élelmiszerboltban van egy olyan részleg, ahol a helyi sörfőzdék különféle ízű és stílusú söröket árulnak.

A Powell's Books, az USA egyik legnagyobb könyváruháza Portlandban található. Az áruház több mint egymillió könyvet kínál, és az egyik fő turisztikai látványosság a városban.

Portlandnek van a világ legnagyobb áruháza, azaz az Oregonban található Woodburn Premium Outlets otthona. Az áruház több mint 110 márkájának ruháit, kiegészítőit és cipőit kínálja.

kr

Szórakozás

Portland híres az élőzenei és kulturális színtereiről, és az éjszakai élet sem kivétel. A belvárosban számos bár, klub, étterem és koncertterem található, amelyek az éjszakai szórakozásra specializálódtak. A legnépszerűbb helyek a belvárosi Pearl District, a Northwest 23rd Street és a Southeast Division Street környékén találhatók. Az éjszakai élet nemcsak a fiatalok, hanem az idősebb korosztály számára is vonzó lehet, mivel a városban található bárok és klubok sokféle zenei stílust kínálnak, beleértve a jazzt, blues-t, rockot és elektronikus zenét is. A városban rendeznek éves fesztiválokat is, például az Oregon Brewer's Fest-et, a Portland Rose Fest-et és a Portland International Film Fest-et, amelyek kiváló lehetőséget biztosítanak az éjszakai élet és a kulturális élmények kombinálására.

kr

Közbiztonság

Nagyon biztonságos város a turista számára. A bűnesetek nagy része betöréses lopás, ami ugyebár nem igazán érinti a turistákat.

Egyéb hasznos információk

Ms. Balogh Tündi tiszteletbeli konzul
123 NE Avenue Portland, Oregon 97232
Hivatali: (00-1)(503) 875-1119
Email: hungarianhonconsulpdx@gmail.com

----------------------------

Hungarian Club of Portland néven található egy nyitott csoport a Facebook-on

Látnivalók

Pioneer Courthouse Square

A Pioneer Courthouse Square, más néven Portland városközpontja, egy híres nyilvános tér a belvárosban. Portland egyik jelképévé vált, gyakran emlegetik "A Föld legnagyobb nappali szobájaként". A tér közepén egy óriási fedett színpad található, ahol koncerteket, előadásokat és más kulturális eseményeket rendeznek. A terület körül számos üzlet, étterem és szálloda található, így a turisták számára ideális hely az ételek és az ajándéktárgyak vásárlására.

The Oregon Museum Of Science And Industry

Az Oregoni Tudományos és Ipari Múzeum (Oregon Museum of Science and Industry - OMSI) Portland egyik legnépszerűbb és legérdekesebb múzeuma, amelynek fő célja a tudomány és az ipar világának bemutatása és megértése. A múzeum több mint 200 interaktív kiállítással rendelkezik, amelyek különböző tudományos témákat fednek le, beleértve az űrkutatást, a robotikát, az éghajlatváltozást, az egészséget és még sok mást.

Az OMSI-ban található kiállítások interaktívak és izgalmasak, és különösen a gyerekek számára nagyon élvezetesek lehetnek. A múzeum továbbá rendszeresen tart interaktív előadásokat, filmvetítéseket, valamint különleges eseményeket, mint például csillagászati ​​észleléseket.

Az OMSI területén található még egy IMAX mozi is, amelynek különleges filmjei a természettudomány és az űrkutatás témakörében készültek, és a lehető legjobb minőségben vetítik azokat. A múzeumhoz tartozik továbbá egy tudományos játszóház is, ahol a gyermekek megismerhetik és kipróbálhatják a tudomány és az ipar alapjait, játékosan tanulva.

Washington Park

Washington Park Portland város egyik legnagyobb és legnépszerűbb parkja. Az 166 hektáros park területén számos látnivaló és szabadidős tevékenység található, beleértve a Portlandi Japán Kertet, az Oregoni Természettudományi Múzeumot, az Oregoni Állatkertet, a Forestry Center-t, a Portlandi Gyermekmúzeumot, a Shakespeare Kertet és a International Rose Test Garden-t is. A parkot sűrű erdős részek, kilátók, gyalogösvények és sportpályák színesítik, amelyek ideálisak a piknikezéshez, a kiránduláshoz, a kerékpározáshoz, a futáshoz vagy csak a természetben való sétához.

Japán kert

A japán kert Portlandban, hivatalos nevén a Portland Japanese Garden, egy nagyon szép és nyugodt hely a városban. Ez az egyik legnagyobb japán kert az Egyesült Államokban, és az 1960-as években épült. A kertben gyönyörű növények, bambuszok, kőkertek és tavak találhatók, melyek szerves egészet alkotnak. A kertben számos szobor, épület és más dekoráció is megtalálható, amelyek mind az évszakok változását és a japán kultúrát tükrözik. A japán kert Portlandban egy nagyon népszerű turisztikai látványosság, és ideális hely a pihenésre.

Oregon Zoo

Az Oregon Zoo az Oregon állambeli Portland városában található állatkert. A 64 hektáros területen több mint 2000 állatfaj, köztük ritka és veszélyeztetett fajok élnek. Az állatkertnek az egyik legnépszerűbb látványossága az Elephant Lands, ahol az elefántok élnek és interaktív programokkal is találkozhatnak a látogatók. Emellett láthatók itt oroszlánok, tigrisek, zsiráfok, majmok, pingvinek, és számos egyéb állatfaj is. Az Oregon Zoo központi célja az állatok védelme és bemutatása, valamint a látogatók oktatása az élővilág sokféleségéről és fontosságáról.

Portland Art Museum

A Portland Art Museum az Egyesült Államok egyik legnagyobb, legtekintélyesebb művészeti múzeuma. Az állandó gyűjtemény több mint 42 000 műalkotást tartalmaz, amelyek között találhatók amerikai, európai, ázsiai és afrikai műalkotások, valamint modern és kortárs művészeti alkotások is. A múzeum rendszeresen szervez ideiglenes kiállításokat is, amelyek célja, hogy bemutassák a kortárs művészet legfrissebb trendjeit és fejleményeit.

A Benson Hotel fogadótere

A Benson Hotel fogadótere a klasszikus luxust idézi, elegáns bútorokkal, antik díszítésekkel és lenyűgöző mennyezeti csillárokkal. A terem szépségét fokozzák a márvány oszlopok, a színes ablakok és az impozáns kandalló. A belső tér állandó kiállítássá válik, ahol a korábban és jelenleg is a szállodában dolgozó művészek alkotásai láthatók. A fogadóteremben található a klasszikus hotelbár, amely számos koktélt és italt kínál a vendégek számára.

Érdekességek

1. Portlandban van egy állatmenhely, amelyben az összes kutya együtt alszik egy nagy teremben, és nincsenek ketrecek.

2. Portland hivatalos mottója "Keep Portland Weird" (Őrizzük meg Portlandot furcsának), amely arra ösztönzi az embereket, hogy támogassák a helyi kisvállalkozásokat és művészeti csoportokat.

3. A Voodoo Doughnut, egy híres helyi pékség, olyan különleges édességeket kínál, mint például a Bacon Maple Bar, a Grape Ape vagy a Voodoo Doll, amelyek egyedi és vicces formájukról ismertek.

4. Portlandban található az Egyesült Államok egyik legnagyobb parkja, a Forest Park. A park területe meghaladja a 2000 hektárt, és számos túraútvonalat és természetvédelmi területet kínál.

Olvasmányos linkek

Fotóegyveleg


Kommentek

Még nem érkezett hozzászólás.


Új hozzászólás beküldése

Név:
E-mail cím:*
Hozzászólás:


* az e-mail címed nem jelenik meg az oldalon


Olcsó USA Repülőjegyek Olcsó USA Repülőjegyek
Olcsó repülőjegyek az USA városaiba a VistánálSZÁLLÁSFOGLALÁS

hirdetes