ÚTIKRITIKA.HU / Alaszka


hirdetes

útikritikák


Alaszka

Alaszka dióhéjban | Tetszett & Nem tetszett | Vélemények | Időjárás | Odautazás | Szállás | Közlekedés | Étkezés | Vásárlás | Közbiztonság | Egyéb hasznos információk | Szervezett túrák | Hajós utak | Anchorage | Homer | Kenai-félsziget | Valdez | Wrangell - St. Elias nemzeti park | Glacier Bay | Tangle tavak | Denali nemzeti park | Egyéb látnivalók | Horgászás | A helyiekről | Érdekességek | Olvasmányos linkek | Fotóegyveleg

Óceánjáróval - j. cs. fotója


Alaszka dióhéjban

Hőmérsékletileg az optimális időzítés meglátogatására: július eleje és augusztus közepe között. A január keményen hideg (minusz 10-12 fok napközben). 

 • Alaszka területe: 1 717 854 négyzetkilométer (18,5-ször nagyobb mint Magyarország).
 • Alaszkának mindössze 731 ezer lakosa van (2023-as becslés).
 • Alaszka fővárosa Juneau (helyes kiejtés: dzsunó), legnagyobb városa pedig, Anchorage (helyes kiejtés: enkaridzs).
 • Budapest és Anchorage között a távolság: 7884 kilométer.
 • A Wrangell-Saint Elias Nemzeti Park és a Glacier Bay nemzeti park az UNESCO természeti világörökségének a része (Egy keretben két kanadai nemzeti parkkal).

Alaszka - üdvözlő tábla - Elter fotója

Tetszett & Nem tetszett

Tetszett

 1. Általában a természet csodásan megőrzött eredeti állapota
 2. Nem csupán csodaszépek a tájak, hanem változatosak is (partok, hegyek, erdőségek stb.)
 3. Friss halak minden mennyiségben, halevőknek ez a mennyország
 4. Fairbanks-ben az építészetileg lenyűgöző University of Allaska Museum
 5. Japánon kívül tán Anchorage-ban lehet a világon a legjobb szusit enni.

Nem tetszett

 1. A klíma nyersessége
 2. Kellemetlen érzés volt a helyiekkel való érintkezésben az, hogy olvasmányaink szerint a lakosság egy része kifejezettetn utálja a turistákat (látni az autók hátulján olyan feliratot, hogy: Ha turista szezon van, miért nem lőhetjük le őket?)  

Vélemények

"Alaszka a természetkedvelők paradicsoma, ezért mindenkinek bátran ajánlom. Aki szereti a kalandokat a mindennapi életben, az szeretni fogja Alaszkát is: pl. hogy egy földrengés ébreszti fel hajnalban, vagy ha kinéz reggel az ablakon, akkor egy medve szimatol a ház előtt, hogy ebédszünetben kiugorhat a munkahelyéről megmászni egy gleccsert, vagy hogy hazafelé úton a nagy bevásárlás után belugákat (fehér delfin) nézhet az öbölben. Ezek mind Alaszkára jellemző, páratlan élmények." forrás


,, Hiányozni fog Alaszka. A kis városok, kis hétvégi házakkal, a friss hegyi levegő, bálnák, medvék, fókák. " forrás

Időjárás

"Alaszkára mindenki úgy gondol, mint egy roppant hideg, lenyűgöző tájairól és vadon szerető emberekről ismert államra. Alaszka az USA legnagyobb területű állama. Délen az óceán közelsége is befolyásolja a klímánkat, ami körülbelül olyan, ahogy a magyarok Kanada éghajlatát elképzelik. Természetesen fent északon más az időjárás, ott valóban nagyon hideg van: nyáron se melegszik fel az idő 10-15 foknál melegebbre. Ott már nem sokan laknak, leginkább a bennszülött alaszkaiak, akik sok szempontból még mindig hagyományos életet folytatnak." forrás

Ketchikan áprilisban - j. cs. fotója

,, Rekordmeleg van Alaszka északi, sarkvidéki részén, ahol jelenleg csaknem 20 Celsius-fokkal magasabb a hőmérséklet az ilyenkor szokásosnál. Rick Thoman klímaszakértő, a fairbanksi Alaszkai Klímakutató Központ munkatársa szerint az északi partvidéken fekvő Barrow városban a hőmérséklet az elmúlt héten mínusz 1 Celsius-fokra emelkedett, holott ilyenkor mínusz 20 Celsius-fok a megszokott.

Sok városban mérnek rekordhőmérsékleteket. Thoman meglátása szerint összefüggés tapasztalható a Föld általános felmelegedése és az enyhe időjárás között. „Áprilisi vagy májusi időjárás volt márciusban, és a február is szokatlanul meleg volt” – mondta.

Alaszka megsínyli a túl enyhe időt:

több szánhúzóversenyt le kellett mondani a hóhiány miatt;
a közlekedésben is okoz problémákat a hőmérséklet emelkedése, a befagyott folyókat ugyanis nem használhatják közlekedésre az autók és teherautók, mivel túl vékony rajtuk a jég;
a fókapopulációt is érinti a túlzottan enyhe idő, az anyaállatok ugyanis normál esetben a jégen hozzák világra borjaikat. (2019)" forrás


Alaszkában nagyrészt a turista szezon május végétől szeptember közepéig tart. Persze, aki elég bátor, az márciusban utazik, amikor a világhírű Iditarod Szánhúzóverseny is van, amely az egyik legkeményebb a világon. A futam Anchorage-ból Nome-ig tart 8-15 napon keresztül, a táv pedig nagyjából 1600 km, ezt kell a szánhúzó kutyáknak hóban, fagyban, szélben megtenni. Tiszta időben viszont ekkor gyönyörűen látható az északi fény. Azért azt megjegyezném, hogy ekkor az átlaghőmérséklet -10 és -1 fok között van és a legtöbb nemzeti park, étterem, szállás, az év ezen szakaszában nincsen nyitva.

Szóval augusztusban mentünk, ami egy szerencsés időszak, kellemes az idő, bár elég esős, a nappali órák száma kb. 17 óra, így viszonylag kevésszer vártuk meg a naplementét, ami igencsak későn, este tíz óra után volt.  (2020) forrás

Odautazás

New York-Anchorage repülőút átlagban 8 órás. Los Angeles-Anchorage non-stop járattal menetidő: 5 óra 45 perc.

Érdemes keresni Budapest-Los Angeles távra egy kedvezményes repülőjegyet és aztán Los Angelesből egyenesen repülni Anhorage-be, pl. a Deltával.

---------------

Számos módja van, hogy eljuss Alaszkába, attól függően, hogy honnan érkezel és milyen preferenciáid vannak.

Ha az Egyesült Államok kontinentális részéről érkezel, az Alaszka leggyakoribb utazási módjai a repülőgép vagy az autó. A legtöbb nagy légitársaság repülőjegyeket kínál Alaskába, a legnagyobb repülőtér Anchorage-ban található. Az Alaska Highway-en is eljuthatsz az államba, amely Kanada közúti hálózatához kapcsolódik.

Ha tengeren keresztül szeretnél megérkezni, számos hajóutat kínálnak Alaskába különböző kikötőkből az Egyesült Államokban és Kanadában. Miután megérkeztél Alaszkába, autóval, busszal vagy vonattal fedezheted fel az államot.

Ha az észak-amerikai kontinensen kívülről érkezel, előfordulhat, hogy egy nagyobb központi városba, például Seattle-be vagy Vancouverbe kell csatlakoznod, mielőtt tovább utazol Alaskába.

Fontos megjegyezni, hogy az utazás Alaszkába nehezebb lehet, mint más részeire az Egyesült Államoknak az állam távoli fekvése és szélsőséges időjárási feltételei miatt, különösen a téli hónapokban. Fontos, hogy gondosan tervezd meg az utazást és felkészülj az utazással járó egyedi kihívásokra.

Szállás

Szálláslehetőségek találása Alaszka területén kihívást jelenthet, különösen az utazási szezon csúcsidőszakában. Az állam egyes területein, mint például Anchorage-ban és Juneau-ban, számos szálláshely áll rendelkezésre, beleértve a hoteleket, moteljeket és vakációkölcsönzőket. Azonban a távoli területeken az opciók korlátozottabbak lehetnek, és az utazóknak esetleg a kempingre, a lakóautó parkokra vagy a kabinokra kell támaszkodniuk.

Annak érdekében, hogy megfelelő szállást találjon az Alaszkába tett utazás során, fontos előre tervezni és időben foglalni, különösen, ha az utazás csúcsidején tervezik. Hasznos lehet a tartózkodási hely, valamint az esetlegesen szóba jövő szálláslehetőségek kutatása is annak érdekében, hogy biztosítsa, hogy megfeleljenek az igényeinek és a költségvetésének.

Ezenkívül fontos tudni, hogy Alaszka területén tartózkodás során egyedi kihívásokkal és szempontokkal kell számolni. Például, egyes területeken korlátozott lehet az áramellátás vagy más alapvető szolgáltatások hozzáférése, és az utazóknak fel kell készülniük a hideg időjárásra, különösen a téli hónapokban. Hasznos lehet helyi útikönyvekből vagy más forrásokkal tájékozódni annak érdekében, hogy többet megtudjon a környékről és a szálláshely kiválasztásának bármely specifikus szempontjáról, amelyre figyelemmel kell lenni.

Ketchikan - Moose Lodge - M. J. fotója

Közlekedés

Jó előre meg kell szervezni/tervezni a közlekedést. Természetesen lehet bérelt autóval közlekedni.

Bérelt autó vezetése Alaszka területén bizonyos kihívásokkal járhat, különösen azoknak, akik nem szoktak hozzá az állam egyedi terep- és időjárási viszonyaihoz. Sok út Alaszkában földút, keskeny és kanyargós, és a vezetők meredek emelkedőkkel, szűk kanyarokkal és más veszélyekkel találkozhatnak. Emellett Alaszka időjárása kiszámíthatatlan lehet, havazás, jég és más kedvezőtlen viszonyok bármikor előfordulhatnak.

Azonban némi óvatossággal és felkészüléssel az autóbérlés Alaszkában élménydús és élvezetes lehet. Fontos előzetesen megismerni az útvonalat, ébernek és koncentráltan vezetni, valamint felkészülni a változó időjárási viszonyokra. Hasznos lehet négykerék-meghajtású vagy összkerékhajtású jármű bérlése, különösen ha földúton vagy távoli utakon szeretne utazni. Emellett fontos, hogy megfelelő biztosítással rendelkezzen, és ismerje az autóbérlő cég szabályait.

Delta Junction - Az Alaszkai főút északi végpontjának emlékműve - Elter fotója

Útakadály (egy jávorszarvas) - J.K. fotója

Hidroplán - P.V. fotója

v.l. fotója

Étkezés

Az alaszkai vendéglőkben még az átlagos amerikai ételadagokhoz képest is nagyobb a porció.

Alaszka változatos gasztronómiai kínálattal rendelkezik, amely számos lehetőséget kínál a külföldi turisták számára. A tengeri ételek, mint a lazac, a tőkehal, a rák és a garnélarák, az alaszkai konyha alapvető elemei, és széles körben elérhetők az éttermekben és piacokon az államban. A vadon élő állatok, mint például a rénszarvas, az őz és a jávorszarvas is népszerű, és számos étteremben és szakboltban megtalálható.

Azon túlmenően, hogy a tengeri ételekre és a vadon élő állatokra koncentrál, Alaszkában egyre népszerűbb az a farm-to-table mozgalom, amely a helyi termelőktől és friss, szezonális termények használatát hangsúlyozza. Sok étterem Alaszkában olyan menüket kínál, amelyek kiemelik az állam egyedi összetevőit és gasztronómiai hagyományait, például a rénszarvas kolbászt és a lazac burgeret.

Azok számára, akik a nemzetközi konyhákat kedvelik, Alaszka nagyobb városai, például Anchorage és Fairbanks, számos lehetőséget kínálnak, köztük thai, japán, mexikói és olasz éttermeket, és így tovább.

Összességében Alaszka változatos és izgalmas gasztronómiai élményt nyújt, amely kielégítheti a külföldi turisták széles körű ízlését és preferenciáit.

,, A természetnél itt csak egy dolog volt szürreálisabb, az árak! Egy sima fish&chips szendvicsért is lazán legomboltak volna rólunk 27 dollárt, de mi inkább lementünk a kikötőbe és vettünk az egyik halásztól kb. másfél kiló friss vadlazacot 10 dollárért.

Az más kérdés, hogy egy doboz tejföl, pár fej hagyma és egy liter tej ezután több, mint 20 dollár volt, de ez így is elég erős egy napnyi kalandnak. Hamar rájöttünk, hogy itt leginkább magunkra fogunk főzni, és az is kederült, hogy a lazac és a rák lesz a legolcsóbb opció. Másnap tettünk egy túrát Cooper Landing környékén, és megnéztük a lazachorgászokat. A vízben annyi lazac volt, hogy alig lehetett látni a folyó fenekét, de azért kézzel nem lehetett őket kifogni.

Az egészben az a jó, hogy látod ahogy a halak ugrálnak fel a zúgokon keresztül, és a horgászok ugyanazokon a részeken üldözik a halakat, ahol a medvék. Minden turista medve sprayvel a kezében mászkál, de a helyi erő magnumokkal felszerelkezve jár horgászni biztos, ami biztos. (2018)" forrás

Kedvenc halas büfénk Homerben -kr

Bizony macerás kivájkálni a lényeget ebből a rákból - S.I. fotója

Sült lazac (igazi íz) - P.V. fotója

Vásárlás

Ha óceánjárós úton kikötúünk valahol Alaszkában, akkor ne ott vásároljunk, amit a hajós információkban ajánlanak. Ár-érték arányban ezek nem jók, csak arra, hogy a hajótársaság hozzájusson a jutalékához, vagy a reklámbevételhez.

Alaszkához adaptált fehérnemű divat - J.K. fotója

Alaszka híres az egyedi vásárlási lehetőségeiről, különösen azok számára, akik egyedi termékeket és szuveníreket keresnek. Az államban sok helyi művész és kézműves alkot kézzel készített termékeket, például ékszereket, kerámiákat, fafaragásokat és szövött textíliákat, amelyek megtalálhatók az Alaszka üzleteiben és piacain.

Emellett Alaszka híres a bennszülött művészetre is, ideértve a totemoszlopokat, maszkokat és más hagyományos műalkotásokat, amelyek megtalálhatók az állam galériáiban és múzeumaiban.

A turisták széles választékban találhatnak szabadtéri felszereléseket és ruházatot is, ideértve azokat a termékeket, amelyeket kifejezetten hideg időjárásra és szabadtéri tevékenységekre, például túrázásra és horgászásra terveztek. Népszerű boltok közé tartoznak az REI, a Cabela's és a Bass Pro Shops, mások mellett.

Közbiztonság

Meglepő információ, hogy az USA-ban a lakosság arányában Alaszkában a legmagasabb az erőszakos bűncselekmények száma.

Egyéb hasznos információk

Nem győzzük azt  hangsúlyozni, hogy az USÁ-ban meghökkentően drága az egészségügyi ellátás, így az utasbizosítás megkötése ajánlott.

Magyarok Alaszkában

Szervezett túrák

Jön!

A magyar a jég hátán is megél

A pilótafülkéből nézve - P.V. fotója

Hajós utak

Anchorage

Lakosság: kb. 300 ezer.

"Anchorage-ban kezdtem, amely messze a legnépesebb város az államban. Nem tartogat igazán érdekes látnivalókat, de egy kuriózumot mindenképp érdemes megemlíteni. Az itt található Lake Hood Seaplane Base a világ legnagyobb, legforgalmasabb hidroplánállomása. Évente 70 ezer fel- és leszállást bonyolít le, azaz napi átlagban 190-et." forrás

Homer

Homer a gyönyörű természeti környezetéről és a horgászási lehetőségeiről ismert. Gyakran emlegetik a "Világ Tőkehal Horgászata Fővárosaként". A Kenai-félsziget déli csücskén helyezkedik el, gleccserekkel, hegyekkel és az óceánnal körülvéve.

Homernek mintegy 5 ezer lakosa van. A város számos tevékenységet kínál az odalátogatóknak, többek között horgászatot, túrázást, vadon élő állatok megtekintését, kajakozást, és a helyi művészeti galériák és múzeumok felfedezését. A városban számos étterem és bolt található, valamint több fesztivált és eseményt is rendeznek az év során, például a Homer Téli Karnevált és a Kachemak-öböl Partimadarainak Fesztiválját.

Összességében, Homer népszerű úti cél azok számára, akik az Alaszka természeti szépségeit és szabadtéri kalandjait szeretnék megtapasztalni.

Kenai-félsziget

"Ha valaki bálnákat akar látni, akkor viszont a Kenai-fjordokba kell kirándulnia. Ehhez célszerű a hajókirándulás előtti és utáni estén Sewardban aludni, mert minél hosszabb kirándulásra nevezünk be, annál nagyobb az esély megfigyelni az állatokat." forrás

A Kenai-fjordok nemzeti park - A.L. fotója

Valdez

Valdez egy kis part menti város Alaszka északkeleti részén, a Prince William Hang délkeleti oldalán található. Mintegy 4 000 lakosa van, és lenyűgöző természeti szépségek veszik körül, köztük gleccserek, hegyek és az óceán.

Valdez híres történelmi halászati és bányászati iparáról. A látogatók élvezhetik a horgászatot, túrázást, kajakozást és vadon élő állatok megtekintését, valamint felfedezhetik a helyi múzeumokat és történelmi helyszíneket. Télen Valdez a közeli Thompson Pass sí- és snowboardozásra népszerű úti cél.

Az egyik legnépszerűbb látványosság Valdezben a Solomon Gulch Ikratenyésztő Telepe, ahol a látogatók több ezer visszatérő lazacot figyelhetnek meg a párzási időszakban. Valdez több eseményt és fesztivált is rendez az év során, mint például a Valdez Jégtúrázó Fesztivált és a Valdez Aranyláz Napokat.

Összességében Valdez egy gyönyörű és egyedi úti cél azok számára, akik az Alaszka vad szépségét és gazdag történelmét szeretnék felfedezni.

Wrangell - St. Elias nemzeti park

Természetvédelmi területként Wrangell-St. Elias Nemzeti Park a délkeleti Alaszkában található egy hatalmas, távoli vadonban. Ez az Amerikai Egyesült Államok legnagyobb nemzeti parkja, amely több mint 13 millió hektáron terül el.

A parkban több észak-amerikai csúcs is található, például a St. Elias-hegy és a Wrangell-hegy, valamint számos gleccser és folyó. A parkban lehet túrázni, hátizsákos kirándulásokat tenni, horgászni, vadállatokat megfigyelni és más szabadtéri tevékenységeket élvezni.

A természeti szépségek mellett a Wrangell-St. Elias gazdag történelemmel rendelkezik az emberi település és kutatás terén. Az ősi kultúrák és az első orosz gyarmatosítás nyomai még mindig láthatóak a parkban. A látogatók felfedezhetik a régi bányászvárosokat és elhagyott településeket, és megismerhetik a régió lenyűgöző történelmét és kultúráját.

Összességében a Wrangell-St. Elias Nemzeti Park egy igazán egyedi és lélegzetelállító úti cél azok számára, akik az Alaszka vadonját és gazdag történelmét szeretnék megismerni. Azonban a park távoli elhelyezkedése és kihívást jelentő terepe miatt a látogatóknak fel kell készülniük egy igazán vad kalandra.

Glacier Bay

A Glacier Bay a délkeleti Alaszkában található, lenyűgöző nemzeti park. A park több mint 3 millió hektáron terül el és az állam leglenyűgözőbb tájait kínálja.

A Glacier Bay a sok gleccsernek köszönheti nevét, amelyek az öbölbe folynak, ideértve a hatalmas Margerie Gleccsert és a Johns Hopkins Gleccsert is. A látogatók hajótúrákon vehetnek részt, hogy közelről megcsodálják ezeket a hatalmas jégformációkat, vagy akár kajakozhatnak közöttük, ami valóban felejthetetlen élményt nyújt.

A gleccserek mellett a parkban számos állatfaj is él, köztük bálnák, fókák, vidrák, medvék és jávorszarvasok. A látogatók túrázhatnak, kempingezhetnek és megfigyelhetik az állatokat a parkban, valamint felfedezhetik a park gazdag történelmét és kultúráját.

Összességében a Glacier Bay Nemzeti Park az Alaszkát látogatók számára egy látványos úti cél. Lélegzetelállító természeti szépsége, gazdag állatvilága és történelme az egyik legkülönlegesebb és felejthetetlenebb hely az egész világon.

Lamplugh Glacier, egy 12 kilométer hosszú gleccser - J.K. fotója

Kedélyes parkőrök - J.K. fotója

j. cs. fotója

Tangle-tavak

A Tangle Lakes egy gyönyörű terület, amely az Alaska-hegység szívében található. Ismert a tökéletes vadonjáróhely, a kristálytiszta tavak és a lélegzetelállító hegyi kilátások miatt.

A Tangle Lakes népszerű úti cél a szabadban szeretők körében, lehetőséget nyújtva túrázásra, kempingezésre, horgászásra és az állatok megfigyelésére. A látogatók felfedezhetik a terület számos ösvényét, amelyek völgyeken, hegycsúcsokon és a tavak partján kanyargódnak. Emellett kipróbálhatják a tókban élő szivárványos pisztráng, szürke hal és más halfajok horgászását is.

A természeti szépségek mellett a Tangle Lakes gazdag kulturális történelemmel is rendelkezik. Az őslakosok több ezer éve használták a területet, és jelenleg is fellelhetők a jelenlétük bizonyítékai, ősi sziklavésések és más tárgyak formájában.

Összességében a Tangle Lakes egy lenyűgöző úti cél, amely mindenki számára valami érdekeset kínál. Természeti szépségei, gazdag állatvilága és kulturális történelme miatt az Alaszka egyik legkülönlegesebb és felejthetetlenebb helye.

Denali nemzeti park

Első állomásunk – Denali Nemzeti Park és Vadreverzátum
Repülővel Anchorage-ba érkeztünk, és innen autót bérelve robogtunk Denali felé. Az út igencsak hosszú volt és rengeteg gyönyörű megállót tartogatott, szóval igencsak lassan haladtunk. Ha Dávidon múlt volna szerintem minden tükröződős tónál elidőzünk, de akkor sose értünk volna Denaliba 🙂

Denali Nemzeti Park, Alaszka középső területén található, egyik leghíresebb látványossága pedig Észak-Amerika legmagasabb hegye: a Denali, vagyis “magas hegycsúcs” (ami tényleg hatalmas, hiszen 6168 m). A hegy egyébként az időjárás miatt mindössze nagyjából az év harmadában látható csak tisztán. Nekünk szerencsére az itt töltött három nap alatt egyszer megmutatta magát, a látvány pedig önmagáért beszél.

A parkban kijelölt útvonalak vannak és mindössze a park egyharmadában lehet autóval is közlekedni, a többi részében kizárólag busz szállítja az utasokat. A buszos kirándulások igencsak költségesek tudnak lenni, attól függően, kinek mi a preferenciája. A vírus miatt, ugyanakkor a buszok elég limitáltan közlekedtek, nem mentek be például a Wonder Lake-ig, ahonnan gyönyörű kilátás nyílik a Denali hegyre. A buszos utak egyébként átlagosan 6-11 órán át tartanak, ez is érzékelteti, hogy a távolságok hatalmasak.

Mi végül a Tundra Vadon túra mellett döntöttünk. A túra nagyjából 8 óra volt és reggel 6.20-kor indult. Figyelembe véve a 4 órás időeltolódást Massachusettshez képest, ez azért nem volt megerőltető. 🙂 A buszos kirándulás nagyon jó eszköze a park felfedezésének és a vadon élő állatok megfigyelésének. Mivel a park nagyrésze a látogatók elől szinte teljesen zárva van (túrázni is sok helyen csak engedéllyel lehet), ezért az állatok alapvetően nem félnek, sőt igencsak közel merészkednek a buszhoz. Nekünk nagy szerencsénk volt és az alábbi állatokat figyelhettük meg testközelből. (2020) forrás

Egy karibu (rénszarvas) a parkban - J.K. fotója

J.K. fotója

Egyéb látnivalók

Mendehall Glacier - J.K. fotója

Skagway - J.K. fotója

A Skyeway Skagway-ben - J.K. fotója 

Horgászás

Az Alaszka világszerte híres kiváló horgászási lehetőségeiről, ideértve a turisták számára történő hobbi horgászatot is. Az állam rendkívüli halállományával, többek között lazacokkal, halibutokkal, pisztrángokkal és sok más hal fajjal vonzza a világ minden részéről az angolokat.

Számos horgászház és outfitter szolgáltatásainak középpontjában a turisták állnak, akik vezetett horgász utakat és all-inclusive csomagokat kínálnak, amelyek magukban foglalják a szállást, az ételeket és az eszközök bérlését. Ezek az utak egynapos kirándulásoktól többnapos kirándulásokig terjedhetnek, és a horgászokat a világ egyik legelérhetetlenebb és legtisztább horgászhelyeire vihetik.

A turisták saját maguk is részt vehetnek szabadidős horgászatban, a szükséges engedélyek beszerzésével és az Alaszka horgászati szabályainak betartásával. Az állam számos nyilvános horgászhelyet kínál, beleértve folyókat, tavakat és patakokat is, amelyek kiváló lehetőséget biztosítanak a hobbi horgászatra.

Összességében az Alaszka elsőrangú úti cél a turisták számára történő hobbi horgászatra, halállományának bőségével, lélegzetelállító természeti szépségével és a látogatókat kiszolgáló horgászházakkal és - felszerelésekkel. Legyen szó vezetett kirándulásról vagy szóló kirándulásról, a hobbi horgászat az Alaszkában felejthetetlen élményt nyújt.

A helyiekről

Az alaszkai emberek sokfélék és a lakosság sok különböző hátterű, kultúrájú és etnikumú emberből áll. Persze vannak olyan jellemzők, amelyeket gyakran társítanak az alaszkaiakkal.

Az alaszkaiak egyik legkiemelkedőbb jellemzője a szilárd függetlenség és önfenntartás érzése. Az állam távoli és szélsőséges környezete miatt az alaszkaiak erős önállóságérzettel rendelkeznek, gyakran magasan képzettek a vadászatban, horgászatban és más szabadidős tevékenységekben.

Egy másik jellemző az alaszkaiak számára a szoros kapcsolat a természeti környezettel. Az állam lenyűgöző természeti szépsége és bővelkedő állatvilága alakította az alaszkai kultúrát és életmódot. Az alaszkaiak jellemzően mély tisztelettel viseltetnek a természet és a föld iránt, és sokan részt vesznek olyan tevékenységekben, mint a túrázás, a kempingezés és a vadnézés.

Az alaszkaiakról ismert, hogy kihívásokkal szember jó ellenállóak és alkalmazkodóképesek. Az állam szélsőséges időjárási viszonyai és földrajzi elszigeteltsége miatt az alaszkaiak erőforrásokban gazdagok és kreatívak a kihívások megoldásában. Az alaszkaiakat gyakran keménynek, szorgalmasnak írják le, olyanoknak, akik jól tűrik a nehéz természeti körülményeket.

A alaszkaiakat általában barátságos és vendégszerető viselkedés jellemzi. Az állam távoli elhelyezkedése és szélsőséges körülményei ellenére az alaszkaiak általában melegszívűek és barátságosak a turisták de a bevándorlók iránt is.

Egy helybéli ténylegesen szerény hajléka - P.V. fotója

Érdekességek

 1. Az USA 20 legmagasabb hegyéből 17 Alaszkában van.
 2. Az alaszkaiak előszeretettel eszik a fekete medve húsát. Szerintük nagyon finom.

"Minden egyes alaszkai lakos éves osztalékot kap. Az ásványi anyagok bányászatából származó állami jövedelmeket egy alapban gyűjtik, és ennek egy részét a ’80-as évek óta az állam lakói közt osztják ki, így a gazdasági konjunktúrát mindenki a saját zsebén is érzi. Ez az összeg általában 1000-1500 dollárt (279 000-419 000 Ft) jelent évente, de 2008-ban például 3269 dollárt (913 000 Ft) kapott mindenki, aki legalább egy éve alaszkai lakos és büntetlen előéletű. Csak úgy. Mert a föld és a belőle nyerhető kincs mindenkié. (2016)" forrás

Fairbanks - ,,Az első, ismeretlen család emlékműve" - Elter fotója

Olvasmányos linkek

"Míg Anchorage-ban nincs igazán sok látnivaló, a környékén annál inkább. Ha csak egy napja van valakinek, a legnépszerűbb kirándulás egyértelműen a Prince William Sound, a várostól délre eső öböl. Ide a legcélszerűbb vonattal (Alaska Railroad) utazni, ugyanis az pont a kikötőben tesz le, és a menetrend is szinkronban van a hajókirándulásokkal. Nincs is igazi alaszkai vakáció vonatozás nélkül, ráadásul Anchorage-ból a kirándulások kiindulópontjára, Whittierbe panorámaablakos kocsik közlekednek. (2016)" forrás

Fotóegyveleg

Hubbard-gleccser - j . cs. fotója

Skagway - Old Railway Bridge - Elter fotója

Bőséges fogás Sewardban - S.I. fotója

Vissza az elejére


Kommentek

Még nem érkezett hozzászólás.


Új hozzászólás beküldése

Név:
E-mail cím:*
Hozzászólás:


* az e-mail címed nem jelenik meg az oldalon


Olcsó USA Repülőjegyek Olcsó USA Repülőjegyek
Olcsó repülőjegyek az USA városaiba a VistánálSZÁLLÁSFOGLALÁS

hirdetes