ÚTIKRITIKA.HU / Nebraska állam


hirdetes

útikritikák


Nebraska állam

Nebraska államról röviden|Fő látnivalok| Nebraska földrajza| Nebraska történelme|Nebraska manapság| Érdekességek| Fotóegyveleg

Nebraska államról röviden

Lakosság (2023-ban): közel 2 millió

87% fehér, 5% afro-amerikai (fekete)

Nebraska hagyományosan republikánus államnak számít az Egyesült Államokban. Az állam a 20. század elejétől a 21. század elejéig szinte kizárólagosan republikánusokat választott az elnöki, a szenátori, a kongresszusi és a kormányzói posztokra. Azonban az elmúlt években az állam politikai helyzete kissé változni kezdett, és a demokraták is sikerrel jártak egyes helyeken. Például 2008-ban Barack Obama demokrata párti jelölt megnyerte az állam választásait, bár csak az állam második választókerületében, mivel az első választókerület továbbra is a republikánusokat választotta. Az utóbbi években azonban az állam újra erősen republikánus lett, és a 2020-as elnökválasztásokon is a republikánus Donald Trump nyert a demokrata Joe Biden ellen.

Nebraska az USA az ún. Mezők Földjén helyezkedik el. Az állam déli határai a Kansas és az Oklahoma, keleti határai az Iowa és a Missouri, északi határai a Dél-Dakota, míg nyugati határai a Colorado és Wyoming államokkal érintkeznek.

Az állam legnagyobb városa és fővárosa Lincoln, de a legnépesebb város Omaha, amely a Missouri folyó partján található. Nebraska területét nagyrészt síkságok és füves puszták alkotják, de a nyugati részen hegyvidéki területek is vannak, például a Nebraska nyugati felében található Rocky Mountains előhegyei.

Nebraska gazdasága a mezőgazdaságon és az állattenyésztésen alapul, és az állam nagy része nagy gazdálkodói területtel rendelkezik. A főbb mezőgazdasági termékek közé tartoznak a kukorica, a búza és a szójabab.

A Nebraska egyik jellegzetessége a Nebraska Cornhuskers, az állam legnagyobb egyetemének sportcsapata, amely a Big Ten Conference-ban játszik az amerikai egyetemi sportokban. Az államban található a híres Chimney Rock nevű kőszikla, amely a 19. században jelölte az Oregoni úton az utazók számára az útvonalat. Nebraska híres rendezvénye az évente megrendezett Nebraska State Fair, amely az állam mezőgazdasági, ipari és kulturális életének bemutatására szolgál.

Fő látnivalók

Nebraska számos turisztikai látnivalóval és programmal rendelkezik. Néhány főbb turisztikai nevezetessége a következő:

Chimney Rock Nemzeti Történelmi Emlékhely: Ez a híres kőszikla az Oregon-út egyik legfontosabb jelzőpontja volt a 19. században, amikor az emberek Nyugatra költöztek. Ma túraútvonalak vezetnek a Chimney Rockhoz, amely egyedülálló sziklaképződményként szolgálja az állam egyik legismertebb turisztikai látványosságát.

v. cs. fotója

Scotts Bluff Nemzeti Emlékhely: Az emlékhely a Nebraska nyugati határán található, és az utazók számára számos túraútvonalat, kilátókat és múzeumot kínál, amelyek bemutatják a régió természeti és kulturális történelmét.

Henry Doorly Állatkert: Az Omaha városában található állatkertet a világ egyik legjobbjának tartják, amely számos életnagyságú állatmodellel, óceánmedencékkel és más interaktív kiállításokkal rendelkezik.

Omaha Old Market: A város belvárosában található régi piactér a helyiek és a turisták között egyaránt népszerű, ahol éjszakai élet, gasztronómiai élmények és helyi kézművesboltok várják a látogatókat.

Nebraska State Capitol: Az állam fővárosában, Lincolnn-ban található a Nebraska State Capitol, amely az állam történelmének és politikájának bemutatására szolgál.

Carhenge: A western Nebraska-i Alliance városában található különleges, művészeti alkotás, amely egy kőkörre helyezett autóalkatrészekből készült Stonehenge-re emlékeztet.

Nebraska földrajza

Az állam határai délen az Oklahoma és Kansas államokkal, keleten az Iowa és a Missouri államokkal, északon a Dél-Dakota állammal, nyugaton pedig a Colorado és Wyoming államokkal érintkeznek.

A Nebraska területe 200 520 km², ezzel az USA 16. legnagyobb állama. Az állam földrajzi jellemzői közé tartoznak az erdők, síkságok, dombok, hegyvidékek, tavak és folyók. Az állam legmagasabb pontja a Panorama Point, amely 1654 méter magas. Nebraska egyik legnagyobb folyója a Missouri, amely az állam keleti határán folyik.

A Mezők Földje a Nebraska-t átszelő óriási síkságokat jellemzi, amelyek mezőgazdasági területeknek adnak otthont, mint például a búza-, kukorica- és szójababültetvények. Az állam keleti része sokkal laposabb és alacsonyabb, mint a nyugati része, amely dombokkal, hegyekkel és sziklás tájakkal rendelkezik. A nebraskai Great Plains a Midwestern Plains-hez tartozik, és több mint 90 százaléka mezőgazdasági terület.

Nebraska történelme

Nebraska területén az őslakos amerikai törzsek évszázadokon át éltek, beleértve az Omaha, a Pawnee, a Otoe, a Missouria és a Ponca törzseket. A területet az első európai felfedezők, köztük a francia és spanyol felfedezők is meglátogatták a 17. és 18. században, de hosszú ideig nem alakult ki állandó európai jelenlét a területen.

A Nebraska területén való telepedés a 19. század közepén kezdődött, amikor a Mississippi és a Missouri folyók közötti területet az USA kormánya földmegosztásra ajánlotta fel. A Nebraska területén élő indiánokkal való konfliktusokat, valamint a területen élő nagyvadak hiányát, amelyekből az őslakosok korábban megéltek, a telepesek lassan, de fokozatosan feloldották.

1854-ben a területet Nebraska Területnek hívták, és az állam létrejötte előtt egy számos belpolitikai vitát követően történt meg. A terület több mint tíz évig működött, mielőtt a Nebraska 1867-ben hivatalosan is állammá vált. A nebraskai gazdaság fejlődése az állattartás és a mezőgazdaság terén történt, és az ország más államaival együtt jelentős szerepet játszott a 19. és a 20. század fordulóján az USA mezőgazdasági termelésében.

Nebraska történelmében fontos szerepet játszott a vasútfejlesztés, amely az állam gazdaságának fellendülését segítette elő, valamint a telekügy, amelynek köszönhetően az állam települései és városai megtervezhető és rendezett formát kaptak.

Nebraska manapság

Ma Nebraska az egyik legfontosabb agráriumra és élelmiszer-feldolgozásra épülő állam az USA-ban, és számos más iparág is működik itt, mint például az energiatermelés, a technológiai kutatás és a pénzügyi szolgáltatások.

Nebraska számos híres nagyvállalatának ad otthont. Néhány közülük:

Berkshire Hathaway: A világ egyik legnagyobb holding vállalata, amelynek székhelye Omaha-ban található, és amelyet a milliárdos befektető, Warren Buffett vezet.

ConAgra Brands: Az élelmiszeripari cég székhelye Omaha-ban található, és számos ismert élelmiszer-márka, például a Slim Jim, a Hunt's és a Orville Redenbacher's része.

Union Pacific Railroad: Az USA egyik legnagyobb vasúti társasága, amelynek székhelye Omaha-ban található.

Kiewit Corporation: Az építőipari cég világszerte működik, és székhelye Omaha-ban található.

Mutual of Omaha: Az egészség- és életbiztosítással foglalkozó vállalat székhelye Omaha-ban található, és az USA egyik legnagyobb biztosítótársasága.

TD Ameritrade: Az online brókercég, amely részvények, kötvények és más befektetési termékek kereskedelmével foglalkozik. A cég székhelye Omaha-ban található.

Valmont Industries: Az agrár- és ipari termékek gyártójának székhelye Omaha-ban található, és világszerte tevékenykedik.

Érdekességek

1. Nebraska néhány részletben, vagy egészében forgatott filmet ismert világhírű filmeket. Néhány példa:

"Nebraska" (2013): Alexander Payne filmje az állam nevét viseli, és az államot is bemutatja. Az egész film Nebraskában játszódik, és a főszereplő Woody Grant (Bruce Dern) és családja az államon keresztül utaznak, hogy átvegyék Woody által gondosan őrzött lotto nyereményt.

A fiúk nem sírnak - "Boys Don't Cry" (1999): A Kimberly Peirce rendezte film a transznemű Brandon Teena életét követi nyomon, aki Nebraska-ban élt és dolgozott, mielőtt brutális gyilkosság áldozatául esett.

Becéző szavak - "Terms of Endearment" (1983): A James L. Brooks filmje az Omaha-ban élő, excentrikus családról szól, és rengeteg neves színész szerepel benne, többek között Shirley MacLaine, Jack Nicholson, és Debra Winger.

Schmidt története  - "About Schmidt" (2002): Az Alexander Payne filmje egy éppen nyugdíjba vonuló férfit (Jack Nicholson) követ nyomon, aki Omaha-ból kocsival indul útnak a lánya esküvőjére Denverbe.

Indián vér - "The Indian Runner" (1991): A Sean Penn által rendezett film egy vietnámi háborús veterán testvérek közötti konfliktusát dolgozza fel, aki az állam egyik falujában játszódik.

2. Nebraska számos világhíres embert adott a világnak. Néhány példa közülük:

Warren Buffett: Az egyik leggazdagabb ember a világon, aki az Omaha-ban székelő Berkshire Hathaway holdingtársaságot alapította.

Marlon Brando: A világhírű színész a nebraskai Omaha-ban született.

Malcolm X: A híres polgárjogi aktivista rövid ideig Omaha-ban élt gyerekkorában.

Fred Astaire: A világhírű táncos és énekes szintén nebraskai, az Omaha közelében található Bellevue-ban született.

Nick Nolte: Az Oscar-jelölt színész az Omaha-ban született.

Gerald Ford: Az Egyesült Államok 38. elnöke a Nebraskai Omahában született.

Henry Fonda: Az Oscar-díjas színész az Omaha-ban született.

3. Bruce Springsteen "Nebraska" című albuma 1982-ben jelent meg. Bruce Springsteen "Nebraska" című albuma egy szóló-akusztikusc album, amelyet otthon rögzített néhány demo számot egy négy nyomófejes szalagos magnóval. A dalok többsége a kisemberek, az elhagyatottság és a bűnözés témáira fókuszál, és gyakran a vadnyugati legendákkal is foglalkozik. Az album címe is ebben a témakörben marad, mivel az amerikai Midwestern államra, Nebraska-ra utal, amely az amerikai szárazföld szívében található. Az albumhoz mellékelt kiadvány azt mutatja, hogy Springsteen a számokat autókázás közben rögzítette, miközben az USA északi központi vidékén utazott, és Nebraska az egyik állam, amelyen keresztül utazott. Az album nagy hatással volt az amerikai alternatív rockra és a punk rockra, és sokak szerint az egyik legfontosabb műve Springsteen karrierjének.

Fotóegyveleg


Kommentek

Még nem érkezett hozzászólás.


Új hozzászólás beküldése

Név:
E-mail cím:*
Hozzászólás:


* az e-mail címed nem jelenik meg az oldalon


Olcsó USA Repülőjegyek Olcsó USA Repülőjegyek
Olcsó repülőjegyek az USA városaiba a VistánálSZÁLLÁSFOGLALÁS

hirdetes