ÚTIKRITIKA.HU / Los Angeles / Los Angeles látnivalók


hirdetes

útikritikák


Los Angeles / Los Angeles látnivalók

Los Angeles látnivalók

Universal Studios | Disneyland Resort | Griffith Park és a Csillagvizsgáló | Rodeo Drive | Sunset Strip | Hollywood és a Walk of Fame | The Getty Museum | Természettörténeti múzeum | La Brea Tar Pits and Museum | California Science Center | The Broad | The Original Farmers Market | Union Station |Egyéb látnivalók| Érdekes negyedek | Fotóegyveleg

Broad - Kriszta fotója

Universal Studios

"A legdrágább program (100 dollár/fő) nem vitás, de számomra egyben az egyik legnagyobb élmény is volt a hollywood-i Universal Stúdió. Egy egész napos programról beszélünk, de annyira, hogy a parkot komoly előre tervezéssel tudjuk csak a nyitvatartási időn belül meglátogatni. Ennek egyik oka természetesen a hatalmas tömeg, másfelől pedig a rengeteg szórakozási lehetőség. Azt javasolnám, hogy miután bejutottunk a bejáraton, tempós sétával induljunk el a park másik végébe, így, ha szerencsénk van, az első 2-3 hullámvasutat sorbanállás nélkül próbálhatjuk ki. Mi is így tettünk, így a Jurassic Park, A Múmia és a Transformers filmek ihlette szimulációval összekötött hullámvasutakat komolyabb várakozások nélkül évezhettük.

De van még a parkon belül Simpsons család, Gru, Harry Potter, Shrek, Walking Dead témájú gépek is. Ezeken kívül még van egy kihagyhatatlan show-műsor is: a Water World című film akció jeleneteit nézhetjük meg élőszereplős kivitelben. Szó szerint nem maradunk szárazon a show végére! Továbbá találkozhatunk pár állat-színésszel is, akik egy röpke műsor keretein belül mutatják meg tehetségüket. Azonban az egész park egyik fénypontja a stúdió túra. A kb. 1 órás túra alatt rengeteg helyre bevisznek, és filmes trükkökkel is megismerkedhetünk. Tényleg csak akkor tudunk kipróbálni egyszer mindent, ha szerencsénk van és ügyesek vagyunk, a park lassan már inkább két napos programnak vehető be. (2017)" forrás

Belépőjegy biztonságosan itt váltható.

Disneyland Resort

Valójában Anaheimben van, tehát annak, aki a belvárosban lakik, egész napos kirándulással kell számolnia. Minimum. Gyerekes családoknak kötelező program, felnőttek előtte ráhangolódásként nézzék meg a Saving Mr Banks (Banks úr megmentése) című filmet. A film a Mary Poppins című Walt Disney film születését meséli el, Tom Hanks kelti életre Walt Disneyt. 1955-ben nyitotta meg Disney az első élményparkját, ezt az anaheimit. Előtte ilyenre nem volt példa sehol, azonnali és óriási volt a sikere.

Mélyen a zsebébe kell nyúlnia annak, aki egy négytagú családot hoz el Disneylandbe, a belépők egyáltalán nem olcsók. Nagyon jellemző a sok és hosszú sor, főleg nyári vagy iskolaszüneti időszakokban. Külön jegyért a sorállás kikerülhető. Fast pass a nave és nem kerül pénzbe. Ez egy sorban állást kikerülő módszer, általában a legnépszerűbb látnivalókhoz váltható. Érdemes kipróbálni.

Disneyland - g.e. fotói

Griffith Park és a csillagvizsgáló

Remek és ingyenes családi program felmenni este a csillagvizsgálóhoz és gyönyörködni Los Angeles páratlan esti panorámájában. A Csillagvizsgáló 10-kor zár, de sötétedés után bármikor élvezhető a látvány.  Természetesen nap közben is látogatható, csak állami ünnepeken zár be. Rengeteg filmből visszaköszön, nagyon ajánlott és jó program. 1935-ben nyitotta meg kapuit, nagyon szép maga az art deco épület is. Griffith J. Griffith 1896-ban ajándékozta a területet Los Angeles városának. Végrendeletében az építéshez megfelelő összeget is városnak ajándékozta, továbbá a megfelelő terv vázlatokat is hozzá. Kikötötte, hogy ezen a telken csak csillagvizsgáló épühet, amit mindenki ingyenesen látogathat a jövőben. A felújátás a 2000-es évek elején is közadakozásból kezdődött és remekül sikerült.

Így kell valójában távlatokban gondolkodni, Griffith J. Griffith megérdemli, hogy megemeljük virtuális kalapunkat előtte.

Mivel a látogatás ingyenes, a helyiek is nagyon szeretik és a turisták is , így este érdemes tömegre számítani. Gyalog is fel lehet caplatni vannak csak gyalogos ösvények is fel/lefelé. Ez utóbbi gyerekes szülőknek megfontolandó, nem minden kiskorú rajong a sötétben egy erdőn keresztül való lebotorkálásért. A metro buszai is felmennek az Obszervatóriumba, tömegközlekedéssel is megközelíthető könnyedén. Azért a tömeg itt is jelentős. És a parkolókban is. A hegy aljában még ingyenes általában, amit mindig mindenkinek csekkolnia kell. Feljebb 4.-dollár a parkolás egy órára, kb két órából kijön egy sima látogatás. Az "elfelejtett" parkolási díjakat az autókölcsönző büntetés és adminisztrációs díj formájában gondolkodás nélkül kiterheli, nem érdemes próbálkozni.

Rodeo Drive

A Rodeo Drive a Santa Monica Blvd és a Wilshare Blvd közötti utca. A világ egyik legdrágább bevásárló utcája. Nem a tömeges vásárlásokra specializálódtak, általában nem tüntetik fel a termékek árát a kirakatban. Többször láthattuk filmekben, itt shoppingolt Juia Roberts a Micsoda nő-ben. Nagyon tiszta, nagyon gazdag és nagyon kevéssé érdekes. Kb. egy óra alatt be lehet járni, ámuldozni a szép embereken, ruhákon, stb. Érdemes este tenni ezt, nagyon szépen ki van világítva. Természetesen annak, aki itt vásárol, jó mulatást kívánunk.

"Másodszor sétáltama Rodeo Drive-on, sokkal szebb lett az elmúlt 1 év alatt. De attól még mindig nem az én világom. Velem együtt egyébként a legtöbb sétáló turista volt, jól megkülönböztethetőek a tornacipőkről :) Viszont ennyi elképesztően jó kocsit is ritkán lát az ember egy rakáson. Nagyon tuti." (Kriszta)

Kriszta fotói

Sunset Strip

Maga a Sunset Boulevard egy  35 km hosszú út Santa Monica oveánpartja és a bervárosi Figerioa street között. Ennek cca 2.4 km (1.5 mile ) hosszú West Hollywoodban található része a Strip, nyilván a leghíresebb része. Tele night clubokkal és egyéb mulatóhelyekkel. Nap közben kevésbé érdekes, este sokkal hangulatosabb.

Nap közben semmi érdemleges sem történi, zárt bárok, nyitott szépségszalonok és kibogozhatatlan éttermek sora. Nekem nagyon nem jött be az ott sétálgatás, de lehet, hogy a hiba bennem va. (Kriszta 2018)

Hollywood és a Walk of Fame

Valójában maga a Hollywood blvd a North La Brea és a Vine közötti része. Maga az eredeti Hollywood, de meglehetősen romos állapotban. Tele van art deco házakkal, közöttük néha üres telkek vagy pedig modern házak. Meglepően sok a hajléktalan, eléggé kellemetlen is néha emiatt arra sétálni. Az egyszeri sétálót a lámpaoszlopokon elhelyezett Hollywood Historic Site táblák segítik abban, hogy a káoszból megláthassa azt, ami valóban értékes és érdekes is. Ami nagyon kellemetlen még, hogy állandóan zaklatják az egyszeri turistát azok, akik különböző túrákat szeretnének eladni. Kihagyhatatlan ajánlataik vannak arra, hogy velük és csak velük megnézzük, hogy hol laknak a legnagyobb világsztárok. Mert rajtuk kívül senki sem tudja, melyik házban lakik George Clooney és csak velünk és csak most egy tisztességes összegért megosztják ezt az infot. (Persze kevéssé sem zavarja őket, hogy a Comoi tó nem Los Angelesben van)

Megközelítés: bérelt autóval vagy metróval.

És tadamm: Hollywood legújabb múzeuma, a Mozimúzeum. Hivatalos nevén a The Academy Museum of Motion Pictures. Nagyon friss múzeum, 2021-ben nyílt, eleve selfie pointtal építették, mindenre gondoltak. Mozirajongóknak szinte kötelező program. Külön pénzért még az oscar beszédet is gyakorolhatja a bevállalós látogató.

Kriszta fotói

The Getty Museum

Nem összetévesztendő a Getty Villával, az külön program.

A Múzeum - elfogultak vagyunk - érdekesebb. 2018-ban mutatják be nálunk az "All the Money in The World" című filmet, ami a az egyik Getty unoka elrablását, megcsonkítását és kiszabadulását dolgozza fel. A filmben feltűnő műkincsek ma ebben a múzeumban vannak kiállítva. A világ összes pénze lesz a magyar címe. Nem csak a film miatt érdemes megnézni a gyűjteményt, bár határozottan sokat hozzátesz az élményhez. A film nem mindig követi pontosan a való élet eseményeit, ezt rögtön az elején szögezzük le.

Kriszta fotói

20 éve, 1997-ben nyitott meg Los Angeles legújabb gyűjteményes kiállítása. Nem csupán festményeket, rajzokat, szobrokat, hanem bútorokat, míves használati tárgyakat láthatunk a kiállításon. Az állandó kiállításon kívül mindig vannak időszakiak is, rendszeresen valamelyik európai gyűjteményből kölcsönkért művekből. A Getty gyűjtemény kimondottan törekszik a teljességre, ez előnye és hátránya is egyben. Valójában két kiállítóhelyen van, a hegytetőn, a modern épületben és Pacific Palisadesben a Getty Villában. De a Getty Museum az a látnivaló, ami kihagyhatatlan Los Angelesben.

Kriszta fotója

Ami igazán nagyot üt elsőre, az a múzeum elhelyezkedése. Brentwood felett, pont a hegy  tetején áll a modern épület komplexum. Csupa fehér és bécs, abszolut modern, tele ablakokkal és lépcsőkkel a legváratlanabb helyeken. Mindenhol dől be a fény, nagyon impozáns. Ennél csak a kilátás impozánsabb, teljes panormát ad a városra. Látszik a Csendes Óceán, a UCLA, a Downtown, jó időben még Long Beach is simán látszik. Csak ezért a panorámáért is simán megéri felautózni.

Kriszta fotója

Ami az autózást illeti: ez volt az a hely, amivel a Google maps nem boldogult. Felvitt a hegyre, egy teljes zsákutcába. És nem volt hajlandó mást keresni. Jobb híján visszagurultunk a Sunsetre és elkezdtük a kicsit zöld táblákat keresgélni. Néhány felesleges kanyarral, de meglett a bejárat. A 405-ös alatt át kell menni majd mellette északnak autózni és ott már ki lesz írva. A Gettynek hatalmas parkolója van, 15 dollár a napjegy. A parkolóból egy vonat visz a hegyen át a múzeumba, nagyon jópofa. Érdemes nyitásra menni iskolaidőben, mert viszonylag sok az iskolás csapat és miattuk sokat kell néha várni. (Kriszta 2018)

A múzeum sajnos bezár 17.30-kor, így innen az esti panoráma nem élvezhető.  A parkolástól eltekintve ingyen van a belépés, minimum kétórás a program, dörzsöltebbek hoznak magukkal enni-innivalót.

Kriszta fotói

Nagyon rokonszenves a Gettyben az, hogy rengeteg önkéntes dolgozik a látogatók fogadásán. Általában nyugdíjasok és láthatóan rettenetesen lelkesen dolgoznak. Gondolom, ez jobbá teszi az életüket. tetszik. (Marci)

Kriszta fotói

Természettörténeti múzeum

Natural History Museum. Az Exposition Parkban van, a USC egyetemi kampusától kicsit délre. Ebben a Parkban van egyébként a Coliseum is, illetve itt épül az új los angelesi stadion is. (Banc of California Stadium)

La Brea Tar Pits és Museum, továbbá a LACMA (Los Angeles County Museum of Art)

Az egész komplexum a Wilshire és a Hatodik utca közötti parkos, múzeumos komplexum. Hankock Park La Brea, természetesen egy magánszemély adta a telket, az egykori LA polgármester. A La Brea Tar Pits valójában egy mesterséges tó mellett elhelyezett mamut szobor együttes. A múzeum és az installáció is arra alapul, hogy itt van Kalifornia legfontosabb jégkorszaki ásatása. A tó nem kicsit elhanyagolt, de a múzeummal együtt gyerekes családoknak jó program lehet. 1964 óta világörökségi  helyszín, de ez nagyon nincs kiemelve.

Kriszta fotója

1965-ben nyitott a LACMA, azóta állandó és időszaki kiállításairól híres. És Jeff Koons szobra díszíti a bejáratot itt is.  Része még az "Urban Light" című kompozíció, ami szintén ismerős lehet  több filmből is. Nappal is nagyon szép, de este kifejezetten romantikus a 2008-ban készült, 202 db felújított kandeláberből álló művészeti alkotás. Tényleg nagyon eredeti.

Urban lights - Kriszta fotója

LACMA - Kriszta fotója

A Wilshire másik oldalán, az installációval szemben egy másikat látunk, ami a berlini fal 10 darabjából áll össze. És több street food track is állomásozi általában itt, érdemes kipróbálni.

Kriszta fotója

California Science Center

A Természettudományi Múzeum is az Exposition Parkban. Nem azonos a Természettörténeti Múzeummal. Az Endeavour a fő attrakciója, érdemes rászánni egy-két órát.A Park maga is jó program, de nem kisgyerekkel utazóknak.

The Board és Los Angeles Downtown

Avagy a Modern Művészetek Múzeuma Los Angerelesben és a Belváros újjáélesztése. Los Angeles belvárosát 1780-ben alapították. Folyamatosan fejlődött egészen az 1920-as évekig, amikor a csúcsra ért. Minden itt összpontosult, kereskedelem, közlekedés, hotelek. De a II. világháború után megfordult a divat, az emberek a külvárosokba költöztek, sztrádák épültek, a belváros pedig a business district szerepét kapta. Sorra épültek a felhőkarcolók, hétköznapokon nappal nyüzsgő élet volt a cityben, este és a hét végaken pedig kongott az ürességtől. Nyomasztó hely lett a downtown. Ezt elégelték meg a városatyák és 1999-ben tervet fogadtak el a belváros ujjáélesztésére. Mivel a megfelelő pénzeket is mellé tették, 15 év alatt a helyzet gyökeresen megváltozott. Színházak és koncerttermek nyíltak, mára nyüzsgő kultúrális élet van a belvárosban. Kötöttpályás tömegközlekedéssel (metro) elérhető, ez is sokat segít a fejlődésben. 1999-ben megnyít a Staples center, ezt  követte a Microsoft Theatre, majd a Grammy Museum.

Grammy múzeum - Michael Jackson dzsekije - Kriszta fotója

A Grammy muesum nem okozott csalódást. Az állandó kiállítás nagyon jó, az interaktív játszóhelyek jól kitaláltak. De az időszaki kiállítás Katy Perry fellépő ruháiból állt. Ez kicsit letörte a jókedvemet. A latin szekció is klassz. És érdemes az általuk hirdetett koncerteket is megnézni. (Kriszta)

A környék központja a Grand Avenue, itt található a The Broad is, amelyik ingyenes belépőjegyeivel valóban tömegeket tud modern kiállításokra bevonzani. Mint sok más kaliforniai közintézmény , ez is egy magángyűjteménnyel kezdődött, amit a nagylelkű tulajdonosok a városnak ajándékoztak. Ötven évig gyűjtötték a háború utáni képzőművészet legjobb darabjait, majd eljándékozták az egészet, megérdemlik, hogy a nevük is ide kerüljön: Eli és Edythe Broad.

Kriszta fotói

Sikerült elérni azt, hogy Los Angelesben egy-egy fotókiállítás miatt tömegek állnak sorban az utcán bejutásra várva. Kicsit pontosabban: a rövid nyitva tartási  időnek és a netes előfoglalásnak köszönhetően a beeső turistáknak mindig sorban kell állnia. Ha a sor rövid, érdemes beállni, mert az épület ötletes, modern és nagyon kellemes. Bónuszként egy valóban színvonalas kortárs kiállítást láthat a nagyérdemű.

Nagyon menő itt Jeff Koons, Ciccolina exférje. A műveit látva komolyan érdekel, mit zabálnak ennyire rajta a helyiek? 

                                                                  Jeff Koons műve - Kriszta fotója

A másik nagy attrakció a Walt Disney Concert Hall, a bilbaói Guggenheim Museum kisöccse. Valóban a kisöccse, ugyanis ugyanaz a Frank Gehry tervezte, mint a Guggenheim Museumot. Csak pár évvel később. És az öcsi kicsit nagyobb és szebb lett talán. Az eredmény egy pont annyira lenyűgöző épület, mint a bilbaói, egyszerűen gyönyörű.

Kriszta fotói

Öt koncertterem, ebből egy szabadtéri. Nap közben ingyen be lehet menni csak az épületet megnézni, nagyon megéri. Nyáron a teraszos prorammal vigyázni kell, a rengeteg fémborítás elképesztő hőséget csinál.

Kriszta fotója

Nem csupán épületeket, parkokat és közterületeket is felújítottak a programnak köszönhetően, aminek még nincs vége. Ide tartozik a Brockman Building rehabilitálása és a The Block Los Angeles.

Ma már nagyon jó program a downtown meglátogatása, nyüzsgő élet, remek éttermek és igazán sokszínű kultúrális kínálat várja az érdeklődőt. És a Pershing Square-en karácsonykor jégpálya is van. Érdemes gyalogolni a Grand Park és a Grammy Museum között. Nagyon jó példákat látunk arra, hogy régi és új hogyan él együtt, hogyan alakítani ki élhető közösségi tereket egyébként használaton kívüli átjárókból és udvarokból. PL. a Macys udvara vagy a FIGat7th. 

QUE Skyspace: A US Bank Tower kilátója. 2016-ban nyitotta meg a kapuit. A 633 West Fifth Street alatt található az irodaépület tetején. A kilátó maga remek mulatság, 360 fokban megcsodálható teljes Los Angeles.

Kriszta fotói

Igazás híressé a 70. emeletről a 69.-re vezető üvegcsúszda tette. (Skyslide) Nagyon jó a marketingje, de valójában egy rövid üvegcsőben való csúszást jelentett. Nincs idő arra, hogy a delikvens lenézzen vagy megijedjen közben. Szóval kicsit csalódás volt. A belépőjegy 25 dollár, csak a kilátóba és 33 a kombó, kilátó plusz csúszás.

Kriszta fotója

The Original Farmers Market

Kb. minden negyedben van hetente farmers market. És mindenki a saját piacát tartja az eredetinek. De mindegy, bármelyikre is látogatunk ki, várhatóan jó élmény lesz. Arra előre fel kell készülni, hogy a Whole Foodsnál is magasabbak az árak, a farmerek általában a fehérek, ők tipikusan az eladók. A háttérben pedig néhány mexikói végzi el a valódi munkát.

Ami nagyon tetszett: nem csk kp-ban , hanem különböző egyéb módokon is lehet fizetni, apple pay-jel, kártyával.

Kriszta fotója

Union Station

,, A Union Station központi pályaudvart az „Utolsó Nagy Pályaudvar”-nak is nevezték évtizedekkel ezelőtt, mivel a tömeges gépkocsi használat elterjedésé előtt ez volt az egyik legjelentősebb pályaudvar, ami nemcsak fontos közlekedési csomópontként szolgált, de jelentős szerepet játszott a távolabbi városok közötti forgalom lebonyolításában.Bár mára valamennyire csökkent a szerepe, az art deco stílusban az 1930-as években épített pályaudvaron még most is több mint 100 000 utas fordul meg naponta.

Akárcsak a mi Nyugati Pályaudvarunknak, ennek az épületnek is különleges varázsa és hangulata van. Az eredeti induló csarnok, aminek a pénztárai nem rendelkeznek a mai előírások szerinti golyóálló üvegablakkal, nem használható már, de az impozáns csarnok filmesek és program szervező cégek kedvenc helyszíne. Nemrég Katie Perry tartott itt VIP bulit, és számos filmen fedezhetjük fel az épületet. (2017)" forrás

Egyéb látnivalók

Paramount Pictures Studio Tour

Valójában mindhárom nagy studió- és sok kicsi is -  látogatható, de a Paramount történelmileg az első. Erős magyar kötődésű, annak, aki a régi nagy Hollywoodot szeretné látni, szinte kötelező program. Könnyen elérhető, közel van a belvároshoz. Az alaptúra 58.- dollár, két órán keresztül tart . Mindenképpen érdemes előre foglalni, kiscsoportos látogatás van csak. Csak angolul elérhető. Itt készült a Keresztapa, a Forrest Gump és több Hitchcock film is. Meglepően régi és régies minden, a díszletek kicsik a valóságban, mig a filmeken minden hatalmas. Nagyon jópofa élmény.

Kriszta fotója

"Komolyan meglepett a regisztrációban ülő helyi strác, aki, mikor megtudta, hogy magyarok vagyunk, áradozni kezdett Tarr Béla filmjeiről. Hoppá. " (Marci, 2018)

Forrest Gump padja - Kriszta fotója

Petersen Automotive Museum

Autóimádóknak remek program. Történelmi és interaktív egyszerre, családos program egyértelműen. Jegyeket előre is meg lehet váltani ezen a linken.

LA Coliseum:

,, Eredetileg az első los angelesi olimpiára építették 1932-ben, a régi fotókon gyakorlatilag csak a feliratok mások. Szép art deco részletei vannak. Itt játszották az első Super Bowlt 1967-ben, ez az amerikai foci olimpiai döntője, amit manapság évente 100 millióan simán megnéznek a tvben.  1984-ben természetesen ismét olimpiai helyszín volt és a helyiek reményei szerint 2028-ban is az lesz újra. Ma a LA Rams amerikai focicsapatának a stadionja. Kicsit már lepukkant, de változatlanul belefér úgy 90000 néző és elképesztően hangulatos meccseket tartanak itt. (K.K., 2018)"

Kriszta fotója

Katedrális (Cathedral of Our Lady of Angels)

,, A maga módján egy modern katedrális is lenyűgöző lehet. Legalábbis a monumentális katolikus székesegyház - Cathedral of Our Lady of Angels – rám így hatott, amikor először megláttam.

A katedrális építéséhez – közvetve – hozzájárult az 1994-es földrengés , amely erősen megrongálta a Szent Vibiana székesegyházat, a Los Angeles-i katolikus közösség fő templomát. Akkor határozta el az egyház vezetősége, hogy egy új templomot emelnek.

Kriszta fotója

A posztmodern épület tervei természetesen nagy vitákat váltottak ki, nem beszélve arról, hogy a műemléki jellegű Szent Vibiana temlom helyreállítása mellett kardoskodók nem igazán díjazták sem az új, közel 3000 főt befogadó templom terveit, de még inkább költségeit.

Végül 2002-ben adták át a katedrálist, a régi templom pedig különböző kulturális, és közösségi programok helyszíne ma. Egyes feltételezések szerint a régi ikonosztáznak az új székesegyházba költöztetésére azért volt szükség, mert nem igazán „erkölcsös” programoknak ad helyet a régi templom épülete.

A székesegyház magyar vonatkozású érdekessége, hogy a falra festett szentek között felfedeztük Árpádházi Szent Erzsébetet. A mauzóleumban pedig a mozirajongók Gregory Peck és felesége sirját látogathatják meg. (2017)" forrás

Kriszta fotója

A belvárosban van, gyalogos távolságra a többi látnivalótól. Amerikai módra nagyok a terek, kényelmesek a székek, meg van oldva a bejutás babakocsival is. Van persze wc, wi-fi nincs benne, ez az egyetlen komoly hiányossága. Elég komoly kiállítás foglalkozik II. János Pál látogatásával. Ha valaki szép, jól átgondolt , modern katedrálist akar látni, feltétlenül nézze meg. (Kriszta, 2018)

Érdekes negyedek

Street art Los Angeles

A tűzfalak festését takarja általában ez a kifejezés, nagyon elterjedt az USA nagyvárosaiban, így Los Angelesben is. Annak, aki erre fogékony , hiszen Pesten is sok szép példát tudunk erre felmutatni, ezen a linken nagyon jó felsorolást találunk róluk. 2003 és 2013 között tiltották a tűfalak festését, azóta tűrik. Többet megnéztünk és elfogulatlanul meg kell állapítanunk, hogy tűzfal festésben nem maradtunk le Los Angeles mögött. A Hewitt és a 4. utca sarlán van talán a legnagyobb, ahol az épületnek két teljes homlokzatát sikerült kifesteni.

Historical Downtown

Tényleg Los Angeles történelmi belvárosa. Kb három utcányira van a Grand-tól, azaz a jelenlegi központtól, de olyan, mintha egy másik, sokkal lepukkantabb világba érkezett volna az egyszeri utazó. Itt is igaz az, hogy sok az építkezés, de mivel nagy területről van szó, a teljes átalakulás nem lesz gyors. Érdemes nappal sétálni erre. Igaz, hogy lepukkantabb, de gyönyörű art deco házakat találunk erre.

Kedvenc: Grand Central Market egy jó ebédre. Másik nagy kedvenc: Bradbury Building, megint csak a filmekből.

Kriszta fotói

Központja a Spring street és  Broadway.  Az Angels Flight nevű sikló köti össze a két városrészt, egy dollárért igazán érdemes kipróbálni.

Kriszta fotója

Fashion District

Érdekes, eltűnőben lévő kis negyed. Egyemeletes házak, mindenhol szabóságok, olasz tulajok támasztják az ajtót és spanyolul karattyolnak az eladók. Őrült tempóban alakul át egy jólmenő, de hipszteres negyeddé. A régi épületek hmlokzata mögé most húzzák fel a toronyházakat, nagyon nemő hely lesz hamarosan. Most még látható valami a negyvenes évek Amerikájából talán.

Santa Monica Pier

Ok, a tengerpart kihagyhatatlan része az élménynek. És azért pont a santa Monica Pier, mert az ugye jól látszik sok-sok amerikai filmben. Vigyázat! a parkolás nem egyszerű. Az ajánlott parkoló a piernél van, napijegyes és drága. Ha már kifizettük, érdemes pár órára otthagyni az autót és nagyot sétálni a környéken.

Little Tokyo

Az 1880-as évek óta létezik, manapság már kevésbé egzotikus talán. Pár utcányi az egész, de eléggé kellemes, még sétáló utcája is van. Sokan a japán éttermek miatt jönnek ide.

Olvera street, Plaza de Los Angeles

LA állítólag ezen a környéken született meg. Inkább mexikói környék, mint bármilyen más. Itt vannak LA legöregebb épületei. Sétálható ez a környék is.

Dodgers Stadium

Érdemes, ha nem túl drága, meccsre menni. Sokkal izgalmasabb nézni a helyieket. A stadion csak egy stadion.

The Huntington

Botanikus kert és pihenőpark. Illetve ezek rendszere. Belépőjegyes, ezzel tartják kordában a tömeget. gyerekes programnak nagyon jó, felnőtteknek is nagyon kellemes megpihenni itt.

Westwood Village

Gyakorlatilag a UCLA faluja. Nagyon hangulatos art deco házak, kávézók, boltocskák és rengeteg ember mindig. A UCLA-n majdnem 45000-en tanulnak, az őket kiszolgáló egyetemi oktatók és háttérdolgozók száma is meghaladja a 20000-et.  Westwoodban lakik ennek a tömegnek egy jó része. Ettől Westwood nyüzsgő és nagyon kellemes városka lesz.

Kriszta fotója

Fotóegyveleg

Arany vécé - installáció - Kriszta fotója

Board - Kriszta fotói

Angels Flight - Kriszta fotója

Urban lights - Kriszta fotóka

Getty Center - Kriszta fotói

Vissza az elejére


Kommentek

Még nem érkezett hozzászólás.


Új hozzászólás beküldése

Név:
E-mail cím:*
Hozzászólás:


* az e-mail címed nem jelenik meg az oldalon


Olcsó USA Repülőjegyek Olcsó USA Repülőjegyek
Olcsó repülőjegyek az USA városaiba a VistánálSZÁLLÁSFOGLALÁS

hirdetes