ÚTIKRITIKA.HU / Minnesota


hirdetes

útikritikák


Minnesota

Minnesotáról dióhéjban| Tetszett&Nem tetszett| Vélemények|Közlekedés| Étkezés| Egyéb praktikus információk| Minneapolis|Saint Paul|Érdekességek| Fotóegyveleg

Minneapolis - Bob Dylan a falon (ebben a városban lendült be zenei pályafutása) - A.K. fotója

Minnesotáról dióhéjban

Lakosság (2023-ban): 5,7 millió - 83% fehér, 7,4% afroamerikai (fekete) , 5,4% ázsiai, 1,4% őslakos indián

Minnesota lakosságának kb. 60 százaléka a Minneapolis&Saint Paul városi konglomerátumban él.

Minnesota az Egyesült Államok középnyugati régiójában (Midwest) található, a Nagy-tavak vidékéhez tartozik. A fővárosa St. Paul, de a legnagyobb városa Minneapolis, ahol a Minneapolis-Saint Paul Nemzetközi Repülőtér is található.

A Minnesota államot keresztezik a Mississippi, a Minnesota és a St. Croix folyók, és rengeteg tó is található itt, köztük a Nagy-tavak közül az Upper és a Lower Minnesotai-tó.

Minnesota államot a Tízezer-tó Államának is nevezik, pedig valójában több mint 11 800 tava van. A tópartok összhossza több mint kb. 144 ezer kilométer, ami több mint két és félszer annyi, mint az USA teljes partvonala.

A Minnesota állam gazdasága jelentős mértékben épül a mezőgazdaságra, az erdőgazdálkodásra, a bányászatra és az iparra, különösen az élelmiszer-, a gép-, az elektronikai és a szolgáltatási ágazatokra.

Minnesota egy olyan USA-tagállam, ahol erős a független és harmadik pártok támogatottsága, és ahol a választók gyakran váltogatják a preferenciáikat. A nagy választásokon a két nagy párt közül a demokraták szoktak előnyben lenni.

A Minnesota híres a hosszú és hideg télről, a középnyugati életmódról, az állami parkokról, a számos fesztiválról, valamint a különleges helyi ételekről, mint például a tater tot hotdish, a lutefisk vagy a Juicy Lucy burger.

Fő turisztikai látnivalók:

Superior Nemzeti Erdő & Boundary Waters Canoe Area Wilderness: Ez egy hatalmas védett terület a kanadai határ közelében, ahol több mint ezer tó, folyó és erdő található. Itt lehetőség van kenuzni, horgászni, kirándulni és sátorozni a vadonban1.
North Shore Scenic Drive: Ez egy festői útvonal, amely a Superior-tó partján halad Duluth-tól a kanadai határig. Az út mentén számos látványosság található, mint például a Split Rock világítótorony, a Gooseberry Falls állami park és a Grand Portage Nemzeti Történelmi Park

Voyageurs Nemzeti Park: Ez az egyetlen vízi nemzeti park az Egyesült Államokban, amely négy nagy tó és több kisebb tó összekapcsolódásából áll. A parkban lehetőség van csónakázni, horgászni, búvárkodni, kirándulni és télen síelni vagy hómobillal közlekedni.

International Wolf Center: Ez egy oktatási és kutatási központ Ely városában, ahol élő farkasokat lehet megfigyelni és többet megtudni róluk. A központ rendszeresen szervez programokat, előadásokat és kirándulásokat a farkasokkal kapcsolatban.

Minnesota Állami Capitol Building: Ez az impozáns épület Saint Paul városában található, és 1905-ben épült. A kupolás épületet Cass Gilbert tervezte, és rengeteg művészeti alkotás látható. A látogatók ingyenes vezetett túrákon vehetnek részt, vagy önállóan fedezhetik fel az épületet.

Vásárolj a Mall of America-ban: Ez az óriási bevásárlóközpont Bloomington városában található, és több mint 500 üzletet, éttermet és szórakoztató helyet kínál. A Mall of America-ban található még egy vidámpark, egy akvárium, egy múzeum és egy mozi is. A bevásárlóközpont akkora, hogy 32 Boeing 747 repülőgépet tudna befogadni.

Como Park Zoo & Conservatory: Ez egy ingyenes állatkert és növényház Saint Paul városában, ahol több mint 1000 állatot és 1700 növényfajt láthatunk. A látogatók megtekinthetik a trópusi erdőt, a japán kertet, a pillangóházat és az orchideaházat is.

Minneapolis Institute of Art: Ez egy hatalmas művészeti múzeum Minneapolis városában, ahol több mint 90 ezer műalkotást tekinthetünk meg különböző korokból és kultúrákból. A múzeum gyűjteménye reprezentálja magát az ókori egyiptomi, görög és római művészet, az európai festészet és szobrászat, az ázsiai kerámia- és porcelánművészet, afrikai textília és maszk, valamint a modern és kortárs művészet.

Tetszett&Nem tetszett

Tetszett

1. St. Paulban a Saint Paul katedrális

2. Az amerikai átlaghoz képest feltűnően sok az értelmes, magas szinten tanult ember. Ha van közös ismerősötök, akkor gyorsabban válnak barátságosabbá.

3. Ebben az államban olcsón vehetnék szép házat, ha lenne rá pénzem. (Kaliforniában kb. három és félszer magasabbak az ingatlanárak)

Nem tetszett

1. Nem nekem nem tetszett, hanem a helyiek találják sértőnek, hogy a Midwest régióján kívül élő sok amerikainak fogalma sincs arról, hogy hol van Minnesota, és hogy egyáltalán van ilyen nevű USA-tagállam. Akik pedig tudnak róla, azok végtelenül (le)sajnálják a Minnesotában élőket, amiért ott hosszú és hideg télben kell lakniuk. 

2. Minnesota lakói közül sokan zárkozottabbak, mint pl. a kaliforniaiak (olyan a különbség mint a svédek és a spanyolok között)

3. A helyiek kissé bénán vezetnek, de lehet, hogy csupán túl óvatosan,, tán mert hozzászoktak, hogy a a hosszú tél folyamán az útviszonyok rizikósak. 

Vélemények

Ahhoz, hogy szeresd Minnesotát, szeretned kell a szabadtéri aktivitásokat, és képesnek kell lenned élvezni évszaki jellegzetességeit, adottságait.

Nyár: Kenuzás a folyókon és tavakon, vízi sportok (vízisíelés és wakeboardozás), úszás, horgászat és így tovább.

Ősz; Vadászat, kempingezés, túrázás, biciklizés, mind a lomboronák parádés színorgiáinak szomszédságában.

Tél: motoros szánozás, hótalpazás (snowshoeing), olyan tájrészek felfedezése, amelyek csak akkor érhetők el, ha a vizes területek befagynak, szánkózás, síelés (főleg sífutás csodálatos pályákon, de van lejtőn síelés is, bár nem hegyekben).

Tavasz; nos, én el tudnék lenni tavasz nélkül is, amúgy is  Minnesotában a hosszabb tél után gyorsan beköszönt a nyár.

Ha tehetném, 10 hónapot töltenék Minnesotában. Márciusban Montanában síelnék, áprilisban pedig, egy mexikói strandon lazulnék. (Erik, aki ott járt egyetemre)

Közlekedés

Minnesota állam úthálózata igen fejlett és sokrétű. Az államot keresztülszelő két nagyobb autópálya a kelet-nyugati irányú Interstate 94 és a közép-észak-déli irányú Interstate 35. Emellett számos más fontos autópálya, országút és mellékút halad keresztül az államon, lehetővé téve a könnyű közlekedést és az áruk szállítását.

A Minnesota útjai általában jól karbantartottak és jól jelöltek, az út menti infrastruktúra pedig kielégítő. Az állam számos szép táját és látványosságát is könnyen elérhetjük az úthálózat segítségével. Azonban a hosszú téli hónapjaiban a havazás és a jegesedés okozta veszélyek miatt az utak néha nehézkesek lehetnek, így érdemes fokozott óvatossággal közlekedni.

Az egyik legismertebb és legfestőibb országút a "North Shore Scenic Drive," vagyis a "Északi Parti Szép Út." Ez az országút a híres Lake Superior tó partján húzódik, és Minnesotán belül a Highway 61-on fut. Itt találhatóak a híres "North Shore" kisvárosok és rengeteg természeti látnivaló.

A North Shore Scenic Drive során a következőkkel találkozhat:

Lake Superior part: A tó gyönyörű partjain haladva lenyűgöző kilátásokban gyönyörködhet a világ legnagyobb édesvízi tavának partján. A tó partján számos lehetőség nyílik pihenésre, sétára és vízi tevékenységekre.

Vizesések: A North Shore Scenic Drive mentén számos vízesés található, például a Gooseberry Falls és a Split Rock Lighthouse állami parkokban. Ezek a vízesések kiváló helyek a túrázásra és a természetközeli élményekre.

Kisvárosok: Az út mentén számos bájos kisváros található, például Duluth és Grand Marais, ahol lehetőség van helyi kultúra és kulináris élmények felfedezésére.

Természeti szépségek: A North Shore területén lehetőség van túrázásra, vadászatra, horgászásra és egyéb szabadtéri tevékenységekre. Az évszaknak megfelelően változó tájakon találkozhat a tengerrel, erdőkkel és hegyekkel.

Északi fények: Az éjszakai égbolt felett gyakran megcsodálhatja az északi fényeket (aurora borealis), amelyek különösen északi területeken láthatók.

Étkezés

A Tater Tot Hotdish egy olyan hagyományos étel, amely a Minnesotai konyhához kötődik. Általában darált húsból, tater tots-ból (kis, burgonyapürével töltött négyszögek) és zöldségekből készül egy sütőedényben. A lutefisk egy másik hagyományos étel, amely egy skandináv eredetű halétel. A halat lúggal áztatják, hogy megszabadítsák az összes szövettől, és azután áztatják vízben, hogy csökkentsék a lúg ízét. A Juicy Lucy Burger egy olyan hamburger, amely két húspogácsa közé van töltve sajttal, így amikor megsütik, a sajt megolvad és az egész burgerben található. Mindhárom étel fontos része a Minnesotai konyhának, és gyakran megkóstolhatóak a helyi éttermekben vagy étkezési helyeken.

Sült amerikai süllő (walleye) bazsalikomos (csirkehúsos) kolbásszal - J.K. fotója

Tater Tot Hotdish - H.E. fotója

Egyéb praktikus információk

1. Ms. Grauzer Csilla, tiszteletbeli konzul
5009 Excelsior Boulevard, Suite 154, Saint Louis Park, MN 55416
Hivatali: (00-1)(612) 554-6227
Email: csgrauzer@hungaryconsulateminnesota.com - Honlap: www.hungaryconsulateminnesota.com

Minneapolis

amerikai angol kiejtés: miniápolisz

Lakosság (2023-ban): 2,9 millió

Minneapolis az Egyesült Államok egyik legnagyobb városa, amely a Minnesota államban található. A város a Mississippi folyó partján terül el, és a "tavak városa" néven is ismert, mivel rengeteg tó és patak található a környéken. Minneapolis az országban egyik legélhetőbb városa, ahol nagyon jó a közlekedés, a városi parkok, a kulturális intézmények, és az éjszakai élet is igen színes.

A város legismertebb látnivalói közé tartozik az ősi és korszerű műalkotásokat bemutató Walker Art Center, a Minneapolis Institute of Art múzeum, a Mill City Museum, a Weisman Art Museum, a Minneapolis Sculpture Garden, a Minnehaha Park és a Chain of Lakes. Emellett a városban több nagyobb sportcsapat is található, mint például a Minnesota Twins (baseball), a Minnesota Vikings (amerikaifutball), és a Minnesota Timberwolves (kosárlabda).

Minneapolis híres konyhájáról is, ahol a különböző etnikumokból származó ételeket és specialitásokat kínálják. A város jellegzetes ételei közé tartozik például a "Jucy Lucy" hamburger, amely két húspogácsa között sajttal és hagymával töltött, valamint a "tater tot hotdish", ami egy húsos, burgonyás tál.

A város számos kerékpárúttal és parkkal rendelkezik, így a városnézés egyik legjobb módja kerékpárral. Emellett a Minnesota államban található Mall of America, az egyik legnagyobb bevásárlóközpont az Egyesült Államokban, is Minneapolis közelében található.

Kilátás a Mill múzeum nyolcadik emeletéről -V.V. fotója

Városháza - M.M. fotója

Saint Paul

(amerikai kiejtés: szén pól)

Saint Paul a Mississippi folyó keleti partján, Minneapolis városával szemben. Ez az állam fővárosa, és a "Twin Cities" egyik fele. Saint Paul egy igazi amerikai nagyváros, amelynek gazdag történelme és kultúrája van.

A város központjában található a St. Pauli dóm, amely az egyik legismertebb nevezetessége. A dóm építése 1904-ben kezdődött, és 1915-ben fejeződött be. Ezenkívül a városban számos múzeum és galéria található, beleértve a Minnesota Történeti Társaság Múzeumát és a Science Museum of Minnesota-t.

Saint Paulban található a világ legnagyobb bevásárlóközpontja, a Mall of America, amely több mint 500 boltot és szórakozási lehetőséget kínál. A városban különféle éttermek és bárok találhatóak, amelyek ízletes ételeket és italokat kínálnak.

A városban találhatóak továbbá zöldövezetek és parkok is, például a Como Park Zoo and Conservatory és a Harriet Island Regional Park, amelyek ideálisak a kikapcsolódásra és a pihenésre. A városban nagy számban találhatóak kerékpárutak is, így kiváló lehetőség adódik a város felfedezésére biciklivel.

Katedrális - T.M.fotója

Minnesota földrajza

A legnagyobb tó a Superior-tó, amely az állam legalacsonyabb pontja is (183 m)2. Az állam legmagasabb pontja az Eagle Mtn. (701 m), amely az Észak-Amerikai-vízválasztó része.

Minnesota domborzata változatos: nyugaton a préri füves puszták, délkeleten a lombhullató erdők, északon pedig a tűlevelű erdők és a mocsaras területek találhatók. A növényvilágban dominálnak a fenyők, nyárfák, juharok és tölgyek. Az állatvilágban sokféle madár, rágcsáló, szarvasmarha és ragadozó él, például sasok, baglyok, mókusok, prérifarkasok, medvék és farkasok.

Érdekességek

1. Minnesotában sok híresség született vagy élt hosszabb-rövidebb ideig. Néhány példa:

Bob Dylan: a zenei ikon Hibbingben született és nőtt fel, majd Minneapolisban kezdte zenei karrierjét.

Prince: a legendás zenész Minneapolisban született és egész életében ott élt. Paisley Park, ahol élt és dolgozott, most múzeumként működik.

Judy Garland: az Oscar-díjas színésznő (1939, Óz, a csodák csodája), énekesnő és showman a Grand Rapids-ban született.

F. Scott Fitzgerald: az író, aki Az aranykor és a Nagy Gatsby című műveiről ismert, Saint Paulban született és nőtt fel.

Winona Ryder: az Oscar-jelölt színésznő Winonában született és a városról nevezte el magát (mármint a keresztnevét).

2. Minnesota több híres film és televíziós produkció helyszíne volt az évek során. Íme néhány példa:

Fargo: A Coen-testvérek által rendezett, Oscar-díjas film az egyik legismertebb, amely Minnesotában játszódik, és a nevéből is következtethető, hogy nagyrészt a Minnesota-i Fargo városában. A film számos jelenete a térségben, különösen a Twin Cities-ben, Minneapolisban és Saint Paulban készült.

A nagy Lebowski: Az ikonikus kultikus film egyik jelenete a Twin Cities egyik híres bowlingpályáján, a Bryant Lake Bowl-ban játszódik.

Purple Rain: Prince legendás filmje és albuma Minneapolisban játszódik, ahol a sztár is született és felnevelkedett. A filmben számos ismert helyszín szerepel, mint például a First Avenue nevű koncertterem, ahol Prince koncertezett.

Jéghegy alatt: Az Anthony Hopkins és Alec Baldwin főszereplésével készült thrillernek több jelenete is a Twin Cities-ben játszódik.

Juno: Az Oscar-díjas filmnek számos jelenete készült Minnesota egyes részein, és a címszereplő is Minnesotából származik.

Kőkemény Minnesota (North Country): Ez egy 2005-ös dráma, ami egy valós eseten alapul. Charlize Theron alakítja Josey Aimes-t, aki egyike volt azoknak a nőknek, akik elsőként lépték át a nemek közötti határt és kezdtek dolgozni Minnesota fémbányáiban, és az USA  történetében először indítottak pert zaklatásért.


Ez a per a Jenson v. Eveleth Taconite Co. ügy volt, amelyet Lois Jenson indított az Eveleth Taconite Company ellen 1984-ben. Jenson az első nő volt, aki a cég bányájában dolgozott, és szexuális zaklatásnak volt kitéve a férfi kollégái és főnökei részéről. A perben több más nő is csatlakozott hozzá, akik hasonló bánásmódot szenvedtek el. A per 1988-ban került bíróság elé, és 1998-ban ért véget egy peren kívüli egyezséggel, amelyben a cég összesen 3,5 millió dollárt fizetett ki a nőknek kártérítésként. Ez volt az első sikeres peregyesítéses  zaklatási per az Egyesült Államokban.

A kártérítés összege attól függött, hogy mennyi ideig dolgoztak a bányában, és milyen súlyos volt a zaklatás, amit elszenvedtek. A legnagyobb összeget Lois Jenson kapta, aki 1984-ben indította el a pert. Ő 360 ezer dollárt kapott. A többi nő átlagosan 100 ezer dollárt kapott


Fotóegyveleg

A Jolly Green Giant Statue Blue Earth-ben - A.K. fotója

Minnehaha Falls - A.K. fotója

Northfield - Carleton College - A.K. fotója
 


Kommentek

Még nem érkezett hozzászólás.


Új hozzászólás beküldése

Név:
E-mail cím:*
Hozzászólás:


* az e-mail címed nem jelenik meg az oldalon


Olcsó USA Repülőjegyek Olcsó USA Repülőjegyek
Olcsó repülőjegyek az USA városaiba a VistánálSZÁLLÁSFOGLALÁS

hirdetes