ÚTIKRITIKA.HU / Minnesota

Minnesota

Minnesotáról dióhéjban| Tetszett&Nem tetszett| Vélemények|Közlekedés| Étkezés| Egyéb praktikus információk| Minneapolis|Saint Paul|Érdekességek| Fotóegyveleg

Minneapolis - Bob Dylan a falon - A.K. fotója

Minnesotáról dióhéjban

Lakosság (2023-ban): 5,7 millió

Minnesota az Egyesült Államok középnyugati régiójában található, a Nagy-tavak vidékéhez tartozik. A fővárosa St. Paul, de a legnagyobb városa Minneapolis, ahol a Minneapolis-Saint Paul Nemzetközi Repülőtér is található. A Minnesota államot keresztezik a Mississippi, a Minnesota és a St. Croix folyók, és számos tó is található itt, köztük a Nagy-tavak közül az Upper és a Lower Minnesotai-tó. A Minnesota állam gazdasága jelentős mértékben épül a mezőgazdaságra, az erdőgazdálkodásra, a bányászatra és az iparra, különösen az élelmiszer-, a gép-, az elektronikai és a szolgáltatási ágazatokra. A Minnesota híres a hosszú és hideg télről, a középnyugati életmódról, az állami parkokról, a számos fesztiválról, valamint a különleges helyi ételekről, mint például a tater tot hotdish, a lutefisk vagy a Juicy Lucy burger.

Tetszett&Nem tetszett

Tetszett

1. St. Paulban a Saint Paul katedrális

Közlekedés

Minnesota állam úthálózata igen fejlett és sokrétű. Az államot keresztülszelő két nagyobb autópálya a kelet-nyugati irányú Interstate 94 és a közép-észak-déli irányú Interstate 35. Emellett számos más fontos autópálya, országút és mellékút halad keresztül az államon, lehetővé téve a könnyű közlekedést és az áruk szállítását.

A Minnesota útjai általában jól karbantartottak és jól jelöltek, az út menti infrastruktúra pedig kielégítő. Az állam számos szép táját és látványosságát is könnyen elérhetjük az úthálózat segítségével. Azonban a téli hónapokban a havazás és a jegesedés okozta veszélyek miatt az utak néha nehézkesek lehetnek, így érdemes fokozott óvatossággal közlekedni.

Étkezés

A Tater Tot Hotdish egy olyan hagyományos étel, amely a Minnesotai konyhához kötődik. Általában darált húsból, tater tots-ból (kis, burgonyapürével töltött négyszögek) és zöldségekből készül egy sütőedényben. A lutefisk egy másik hagyományos étel, amely egy skandináv eredetű halétel. A halat lúggal áztatják, hogy megszabadítsák az összes szövettől, és azután áztatják vízben, hogy csökkentsék a lúg ízét. A Juicy Lucy Burger egy olyan hamburger, amely két húspogácsa közé van töltve sajttal, így amikor megsütik, a sajt megolvad és az egész burgerben található. Mindhárom étel fontos része a Minnesotai konyhának, és gyakran megkóstolhatóak a helyi éttermekben vagy étkezési helyeken.

Sült amerikai süllő (walleye) bazsalikomos (csirkehúsos) kolbásszal - J.K. fotója

Tater Tot Hotdish - H.E. fotója

Egyéb praktikus információk

1. Ms. Grauzer Csilla, tiszteletbeli konzul
5009 Excelsior Boulevard, Suite 154, Saint Louis Park, MN 55416
Hivatali: (00-1)(612) 554-6227
Email: csgrauzer@hungaryconsulateminnesota.com - Honlap: www.hungaryconsulateminnesota.com

Minneapolis

Lakosság (2023-ban): 2,9 millió

Minneapolis az Egyesült Államok egyik legnagyobb városa, amely a Minnesota államban található. A város a Mississippi folyó partján terül el, és a "tavak városa" néven is ismert, mivel rengeteg tó és patak található a környéken. Minneapolis az országban egyik legélhetőbb városa, ahol nagyon jó a közlekedés, a városi parkok, a kulturális intézmények, és az éjszakai élet is igen színes.

A város legismertebb látnivalói közé tartozik az ősi és korszerű műalkotásokat bemutató Walker Art Center, a Minneapolis Institute of Art múzeum, a Mill City Museum, a Weisman Art Museum, a Minneapolis Sculpture Garden, a Minnehaha Park és a Chain of Lakes. Emellett a városban több nagyobb sportcsapat is található, mint például a Minnesota Twins (baseball), a Minnesota Vikings (amerikaifutball), és a Minnesota Timberwolves (kosárlabda).

Minneapolis híres konyhájáról is, ahol a különböző etnikumokból származó ételeket és specialitásokat kínálják. A város jellegzetes ételei közé tartozik például a "Jucy Lucy" hamburger, amely két húspogácsa között sajttal és hagymával töltött, valamint a "tater tot hotdish", ami egy húsos, burgonyás tál.

A város számos kerékpárúttal és parkkal rendelkezik, így a városnézés egyik legjobb módja kerékpárral. Emellett a Minnesota államban található Mall of America, az egyik legnagyobb bevásárlóközpont az Egyesült Államokban, is Minneapolis közelében található.

Kilátás a Mill múzeum nyolcadik emeletéről -V.V. fotója

Városháza - M.M. fotója

Saint Paul

Saint Paul a Mississippi folyó keleti partján, Minneapolis városával szemben. Ez az állam fővárosa, és a "Twin Cities" egyik fele. Saint Paul egy igazi amerikai nagyváros, amelynek gazdag történelme és kultúrája van.

A város központjában található a St. Pauli dóm, amely az egyik legismertebb nevezetessége. A dóm építése 1904-ben kezdődött, és 1915-ben fejeződött be. Ezenkívül a városban számos múzeum és galéria található, beleértve a Minnesota Történeti Társaság Múzeumát és a Science Museum of Minnesota-t.

Saint Paulban található a világ legnagyobb bevásárlóközpontja, a Mall of America, amely több mint 500 boltot és szórakozási lehetőséget kínál. A városban különféle éttermek és bárok találhatóak, amelyek ízletes ételeket és italokat kínálnak.

A városban találhatóak továbbá zöldövezetek és parkok is, például a Como Park Zoo and Conservatory és a Harriet Island Regional Park, amelyek ideálisak a kikapcsolódásra és a pihenésre. A városban nagy számban találhatóak kerékpárutak is, így kiváló lehetőség adódik a város felfedezésére biciklivel.

Katedrális - T.M.fotója

Érdekességek

1. Minnesotában számos híresség született vagy élt hosszabb-rövidebb ideig. Néhány példa:

Bob Dylan: a zenei ikon Hibbingben született és nőtt fel, majd Minneapolisban kezdte zenei karrierjét.

Prince: a legendás zenész Minneapolisban született és élt egész életében a városban. Paisley Park, ahol élt és dolgozott, most múzeumként működik.

Judy Garland: az Oscar-díjas színésznő, énekesnő és showman a Grand Rapids-i született.

F. Scott Fitzgerald: az író, aki Az aranykor és a Nagy Gatsby című műveiről ismert, Saint Paulban született és nőtt fel.

Winona Ryder: az Oscar-jelölt színésznő Winonában született és nevezte el magát a városról.

2. Minnesota több híres film és televíziós produkció helyszíne volt az évek során. Íme néhány példa:

Fargo: A Coen-testvérek által rendezett, Oscar-díjas film az egyik legismertebb, amely Minnesotában játszódik, és a nevéből is következtethető, hogy nagyrészt a Minnesota-i Fargo városában. A film számos jelenete a térségben, különösen a Twin Cities-ben, Minneapolisban és Saint Paulban készült.

A nagy Lebowski: Az ikonikus kultikus film egyik jelenete a Twin Cities egyik híres bowlingpályáján, a Bryant Lake Bowl-ban játszódik.

Purple Rain: Prince legendás filmje és albuma Minneapolisban játszódik, ahol a sztár is született és felnevelkedett. A filmben számos ismert helyszín szerepel, mint például a First Avenue nevű koncertterem, ahol Prince koncertezett.

Jéghegy alatt: Az Anthony Hopkins és Alec Baldwin főszereplésével készült thrillernek több jelenete is a Twin Cities-ben játszódik.

Juno: Az Oscar-díjas filmnek számos jelenete készült Minnesota egyes részein, és a címszereplő is Minnesotából származik.

Fotóegyveleg

A Jolly Green Giant Statue Blue Earth-ben - A.K. fotója

Minnehaha Falls - A.K. fotója

Northfield - Carleton College - A.K. fotója
 


Kommentek

Még nem érkezett hozzászólás.


Új hozzászólás beküldése

Név:
E-mail cím:*
Hozzászólás:


* az e-mail címed nem jelenik meg az oldalon


Olcsó USA Repülőjegyek Olcsó USA Repülőjegyek
Olcsó repülőjegyek az USA városaiba a VistánálSZÁLLÁSFOGLALÁS