ÚTIKRITIKA.HU / Pennsylvania állam


hirdetes


útikritikák


Pennsylvania állam

Pennsylvania állam dióhéjban | Tetszett & Nem tetszett | Vélemények | Közlekedés | Szállás | Egyéb hasznos információk | Philadelphia | Amisok | Pittsburgh | Strasburg | Egyéb látnivalók | Olvasmányos linkek | Fotóegyveleg

Amish lovaskocsi Ronks falunál - t. d. fotója

Van külön tartalmunk Philadelphiáról s Pittsburgh-ről is.

Pennsylvania állam dióhéjban

Pennsylvania az USA egyik szövetségi állama, amelynek Atlanti-óceáni partrésze is van. Pennsylvania északon New York állammal, délen Marylanddel, délnyugaton West Virginia állammal, nyugaton Ohio állammal határos. Északnyugaton Pennsylvania államnak közös vizi határvonala van Kanadával az Erie-tó közepe táján. 

Pennsylvania lakossága (2023-as becslés): 12,9 millió

Fővárosa: Harrisburg.

                                                           A függetlenség állama - J.K. fotója

Tetszett & Nem tetszett

Tetszett

1. Hershey-ben, a ,,csoki városban" a csokoládé domináns illata

2. Mill Run-ban a Fallingwater, ami Frank Lloyd Wright híres műve

3. Ezek a kisvrosok: Jim Thorpe (Carbon County), Ephrata (Lancaster County) és Ligonier (Westmoreland County)

Nem tetszett

1. A közutakon sok gödör (a téli fagyok nagyon kikezdik az útburkolatokat)

2. Kedveljük a szarvasokat, de azt nem, hogy a közutakon keresztbe rohangálnak és ez nagyon veszélyes.

3. Az időjárás csalóka, kiszámíthatatlanul még ugyanaznap folyamán is. 

Vélemények

Jön!

Közlekedés

Jön!

Étkezés

Kiadós kajánk Reading-ben - J.K. fotója

Az ikonikus Phiilly Cheesesteak - L.E. fotója

Sho fly pie - egy helyi ,holland eredetű süti - V.G. fotója

Szállás

Jön!

Egyéb hasznos információk

Wyomissing - VF Outlet Center - J.K. fotója

Philadelphia

Amisok

Az amis közösség egy szigorúan vallási életmódot folytató keresztény közösség, amelynek tagjai a modern technológiától elzárkózva élnek. Az amisok főleg Pennsylvania államban élnek, lévén itt van világ egyik legnagyobb amis közössége.

Az amisok életmódja szigorú szabályokat követ, amelyek megkülönböztetik őket a modern világtól. A legtöbb amis család a mezőgazdaságból él, és saját élelmiszerüket állítják elő. Az amisok hagyományos viselete is nagyon eltér a modern világ divatjától: a férfiaknál például fekete vagy sötétkék zakót, fehér inget és nadrágot, valamint kalapot viselnek, míg a nők hosszú szoknyákat, blúzokat és sapkákat hordanak.

Az amisok közösségi életet élnek, és fontos szerepet játszik az életükben a család és a vallás. Az amis gyerekek rendszerint magániskolákban tanulnak, és már fiatal koruktól részt vesznek a család gazdasági tevékenységeiben.

Az amisok kultúrájában a modern technológia használata tiltott, beleértve az elektromos áramot, az autókat és a telefonokat. Az amisok nem használnak számítógépeket, és nem tartanak televíziót a házukban. Ehelyett a közösség tagjai a hagyományos módon élnek és dolgoznak.

Pennsylvania államban az amis közösség számos településen él, és a látogatók számára számos lehetőség van, hogy megismerjék az amis kultúrát és életmódot. A látogatók számos ételt, kézműves terméket és szuvenírt vásárolhatnak az amish piacokon, illetve betekintést nyerhetnek az amis kultúrába a múzeumok és a turisztikai látnivalók segítségével. Az amis közösség életmódja és hagyományai nagy érdeklődést váltanak ki a látogatók körében, és egyedülálló lehetőséget biztosítanak a modern világtól eltérő életmód és kultúra megismerésére.

Spéci parkoló beálló az amisok lovasszekereinek - J.K. fotója

Pittsburgh

Pittsburghről részletes tartalom itt

Strasburg

Strasburg egy kisváros Pennsylvania állam Lancaster megyéjében, amely híres turisztikai célpont a régióban. A város központja tele van antik üzletekkel, éttermekkel és szálláslehetőségekkel. A város fő látványossága a Strasburg Rail Road, amely egy 9 km hosszú, történelmi vasútvonal, amelyen gőzmozdonyokkal lehet utazni.

A Strasburg Rail Road nagyon népszerű turisztikai attrakció, és egyedülálló lehetőséget kínál az utazóknak, hogy visszamenjenek az időben, és megismerjék az amerikai vasúti történelmet. A vasútvonalon különféle programokat kínálnak, beleértve az esti gőzmozdony-utakat és a karácsonyi vonatokat is.

A városban található másik fontos látnivaló a Railroad Museum of Pennsylvania, amely az amerikai vasúti történelem egyik legnagyobb múzeuma. A múzeumban számos érdekes és izgalmas tárgy látható, beleértve a gőz- és dízelmozdonyokat, vasúti kocsikat és egyéb vasúti berendezéseket.

A Strasburg környékén számos egyéb turisztikai látnivaló is található, köztük az Amish Farm and House, amely lehetővé teszi a látogatóknak, hogy betekintést nyerjenek az amis életmódba és kultúrába, valamint a Cherry Crest Adventure Farm, amely egy vidám családi élménypark.

A városban található éttermek és kávézók kiváló helyet kínálnak arra, hogy a látogatók pihenjenek és élvezhessék az ételeket és italokat. A város a közelben található nagyvárosok, köztük Lancaster és Philadelphia könnyen elérhetőek, így a látogatók számos lehetőséget találnak a környék felfedezésére és a Pennsylvania állam kulturális és történelmi látnivalóinak megismerésére.

Lancaster

Lancaster egy történelmi város Pennsylvania államban, amely híres a vidéki idill és a kulturális örökség kombinációjáról. A város gazdag történelmi múlttal rendelkezik, és a látogatók számos nevezetességet találnak itt.

A város központjában a Penn Square található, amely egy nagy, nyitott téren található. Itt található a híres Central Market, amely az ország egyik legnagyobb működő piaca. A piacra naponta friss élelmiszereket és kézműves termékeket szállítanak be, és remek hely arra, hogy megismerkedjünk a helyi ételekkel és különlegességekkel.

A Lancaster County Historical Society egy másik fontos múzeum a városban, ahol megismerhetjük a régió gazdag történelmét és kulturális örökségét. A múzeum különféle kiállításokat kínál a város és a környék történelméről, beleértve az amerikai forradalmat és a Lancasterben található híres történelmi személyiségeket.

A Lancasterben található Wheatland egy másik fontos nevezetesség, amely James Buchanan, az Egyesült Államok 15. elnökének otthona volt. A Wheatland az első elnöki otthon, amely nemzeti történelmi helyszínként van védve.

A városban található számos étterem és kávézó, ahol megkóstolhatjuk a helyi konyha finomságait, beleértve a híres Amish ételeket is. A Lancaster környéke a vidéki idill színhelye, ahol a látogatók csodálatos vidéki tájat találnak, amely kiváló lehetőséget kínál a kirándulásokra, a túrázásra és a kerékpározásra.

Lancaster egy sokoldalú város, amely a történelmi és kulturális látnivalók mellett számos szórakozási lehetőséget is kínál, beleértve az élő zenés koncerteket, a színházi előadásokat és az éves fesztiválokat. A városban található számos szálláshely és szálloda, amelyek kiváló szolgáltatásokat nyújtanak a látogatók számára.

fotó by Elter

Egyéb látnivalók

Intercourse

Intercourse a Lancaster megyében található, és a Pennsylvania állam középső részén helyezkedik el. A város a lancasteri várostól mintegy 13 km-re délkeletre fekszik.

Amish népesség: Intercourse városa a Pennsylvania Amish népesség központjában található. Az Amishok egy vallási közösség, akik híresek a hagyományos életmódjukról, a mezőgazdaságról és az egyszerű, nem technológiafüggő életükről. Az Amishok kézzel készített termékeikről, például bútorokról, ruhákról és háztartási cikkekről ismertek.

Turisztikai látványosságok: Az Intercourse városa a turisták körében is népszerű helyszín. Az ide látogatók megismerhetik az Amish életét, és részt vehetnek olyan programokon, mint például lóvasút túrák a vidéken, kézműves piacok, és Amish falusi körutak. A városban megtalálhatók Amish múzeumok és kultúrális központok is.

Tradicionális kultúra és gasztronómia: Intercourse városában számos olyan étterem és üzlet található, ahol az Amish konyha tradicionális ételeit kóstolhatják meg a látogatók. Az éttermekben a friss és kézzel készített ételek, sütik, lekvárok és más finomságok elérhetőek.

Figyelembe veendő szokások: Amikor Intercourse városába látogat, érdemes tiszteletben tartani az Amish kultúrát és hagyományokat. Az Amish közösség hagyományosan elutasítja a modern technológiát, mint például a mobiltelefonokat és az autókat. Fontos, hogy tiszteletben tartsuk a helyi szokásokat és ne zavarjuk meg a közösségi életüket.

Egyedi vásárlási lehetőségek: Az Amish kultúra miatt a városban sok olyan kis bolt és kézműves műhely található, ahol hagyományos termékeket és kézzel készített árucikkeket lehet vásárolni. Ezek az egyedi ajándékok különleges emlékeket jelenthetnek a látogatásról.

Valley Forge és Valley Forge National Historic Park

Valley Forge és Valley Forge National Historic Park egy híres történelmi helyszín az Amerikai Függetlenségi Háború idejéből, amelyet a látogatók megtekinthetnek.

Valley Forge egy kisváros Pennsylvaniában, amely az Amerikai Függetlenségi Háború egyik fontos helyszíne volt. Az amerikai kontinentális hadsereg ezen a helyen telepedett le a 1777-1778-as tél során, és itt álltak helyre a hadsereg ereje és morálja, miután a philadelphiai csata során vereséget szenvedtek.

Valley Forge National Historic Park azonban ennél sokkal többet kínál a látogatóknak, mint egy egyszerű történelmi helyszín. A parkban található a látogatóközpont, ahol interaktív kiállítások és bemutatók találhatók az amerikai függetlenségi háborúról, valamint a Valley Forge-i tábor életéről.

A parkban található számos tanösvény és túraútvonal, amelyek lehetővé teszik a látogatók számára, hogy bejárják a történelmi helyszíneket és élvezhessék a csodálatos természetet. A parkban található számos emlékmű és történelmi jelkép, köztük a Washington-szobor, a Pálma-szobor és az Erdős László emlékmű is.

A Valley Forge-i Nemzeti Történelmi Park egyedülálló lehetőséget kínál a látogatók számára, hogy megismerjék az amerikai történelmet, miközben élvezik a természet csodáit. A park nyáron és télen egyaránt nyitva tart, és számos programot és rendezvényt kínál az év folyamán, köztük a Memorial Day emlékünnepet, a történelmi hagyományok fesztiválját és a téli sportokat.

Harrisburg

Broad street market

Harrisburg Pennsylvania állam fővárosa, amely a Susquehanna-folyó partján található. A város gazdag történelmi örökséggel rendelkezik, és számos látnivalót és tevékenységet kínál az ide látogatók számára.

A város nevezetességei közé tartozik a Pennsylvania Állami Parlament és a Kormányzói Palota, amelyek a város központjában találhatók. A Kormányzói Palota az egyik legnagyobb és legimpozánsabb épület a városban, és egyedülálló lehetőséget kínál a látogatóknak arra, hogy közelebbről megismerjék a pennsylvaniai kormányzat működését.

A városban található a Pennsylvania Állami Múzeum és a State Archives, amelyek a Pennsylvania állam történelmi és kulturális örökségére fókuszálnak. A múzeumban találhatók az állam történelmének fontos emlékei, a természettudományok kiállításai és a művészeti tárlatok.

A városban található Harrisburg Egyetem is nagy vonzerővel bír az ide látogatók számára. Az egyetem számos szakot kínál, beleértve a jogi, üzleti és művészeti képzéseket is. Az egyetem területén gyakran rendeznek kulturális eseményeket, koncerteket és előadásokat is.

A Susquehanna-folyó mentén található Harrisburg számos szabadidős tevékenységet is kínál, beleértve a horgászatot, kenuzást és kajakozást. A város környékén található számos természeti park és túraútvonal, amelyek kiváló lehetőséget kínálnak a látogatók számára a kirándulásokra és a természeti szépségek felfedezésére.

A városban található éttermek és bárok széles választékát kínálják a látogatóknak, így mindenki megtalálhatja a neki megfelelő helyet. A Harrisburg egy igazi kulturális és történelmi központ, amely számos érdekes látnivalót és tevékenységet kínál az ide látogatók számára.

A Pennsylvániai State Capitol szenátusi ülésterme - L.B. fotója

A State Capitol - Z.G. fotója

Gettysburgh

Gettysburg egy kisváros Pennsylvania államban, amely híres a nevével azonos Gettysburgi csata helyszínéről, amely az Amerikai Polgárháború egyik legnagyobb és legvéresebb csatája volt. A város azóta az ország egyik legfontosabb történelmi helyszíne lett, és számos turistát vonz évente.

A városban található a Gettysburg National Military Park, amely az egykori csatamezőt őrzi meg. A park számos nevezetességgel rendelkezik, köztük a Gettysburg-i Nemzeti Temetővel és a Gettysburg-i Csatamező Látogatóközponttal. A parkban található múzeumok, kiállítások és emlékművek átfogó képet nyújtanak a csata eseményeiről, valamint az Amerikai Polgárháború idejéről.

A város maga is számos érdekes látnivalót kínál. Az észak-amerikai autóipar kezdetének emlékére a városban található a Gettysburg Heritage Center, amely interaktív kiállításokat kínál az autóiparról és a város történelméről. A városban található számos antikbolt és ajándékbolt, ahol vásárolhatunk egyedi termékeket és ajándékokat.

A Gettysburg-i Nemzeti Temető az ország egyik leghíresebb temetője, és több mint 7 000 amerikai katona nyugszik itt, akik a Gettysburg-i csatában vesztették életüket. A temető területe gyönyörű és békés, és lehetőséget nyújt a látogatóknak, hogy tisztelgessenek azok előtt, akik életüket áldozták a szabadságért.

A városban található éttermek kiváló lehetőséget kínálnak a látogatók számára arra, hogy megkóstolják a helyi konyha finomságait. A város környékén számos lehetőség áll a látogatók rendelkezésére a kirándulásokra, a túrázásra és a kerékpározásra, így a Gettysburg látogatása egy igazi kulturális és természeti élmény lehet.

Földrajz

Pennsylvania dombvidéki és hegyvidéki tájakból áll. Az állam északi részén a Allegheny-hegység található, amely az Appalache-hegység része. A hegyvidéki részek mellett Pennsylvania-ban számos folyó található, köztük a Delaware, a Susquehanna, az Ohio és az Allegheny folyók.

Az állam gazdag természeti erőforrásokkal rendelkezik, beleértve a szén-, az olaj-, a földgáz- és a folyami halakat is. Az állam gazdaságának másik jelentős része az ipar, köztük az acél-, az autó- és a gyógyszeripar.

Pennsylvania-ban számos nagyváros található, köztük a főváros Harrisburg, valamint Philadelphia, Pittsburgh, Allentown és Erie. A városokban számos kulturális és történelmi látnivaló található, köztük a Liberty Bell, az Independence Hall, a Hershey's Chocolate World, a Carnegie Museum of Natural History és a Gettysburg National Military Park.

Történelem

Pennsylvania az Egyesült Államok egyik legfontosabb történelmi állama, amelynek történelme szorosan összefonódik az amerikai függetlenségi háborúval és az ország gazdasági fejlődésével.

Az állam területén az 1600-as években angol, holland és svéd telepesek érkeztek, akik a kereskedelem és a mezőgazdaság területén tevékenykedtek. Az 1700-as évek elején a Quaker vallású William Penn brit állampolgár vásárolta meg a területet az angol királytól, és Pennsylvania kolóniává alakult.

A Pennsylvania kolónia jelentős szerepet játszott az amerikai függetlenségi háborúban. A Pennsylvania államban található Philadelphia volt az egyik fő helyszín, ahol a függetlenségi nyilatkozat aláírásra került 1776-ban. Az állam a háborúban részt vett és az amerikai hadsereg egyik fontos bázisa volt.

A Pennsylvania a 19. században az ipari forradalom egyik központjává vált. A Pennsylvaniában található Pittsburgh városa az acéltermelés központjává vált, és az állam gazdasága a 19. század végére az ország egyik legnagyobbjává nőtte ki magát.

A 20. században Pennsylvania az ipar és a gazdasági fejlődés mellett a kultúra, az oktatás és az egészségügy terén is fontos szerepet játszott. Az államban található számos nagyváros, köztük Philadelphia és Pittsburgh, jelentős szerepet játszottak az amerikai kultúra és művészet fejlődésében.

Gettysburg - Az Észak-Dél polgárháború Pennsylvániai áldozatainak az emlékműve - Elter fotója

Manapság

Pennsylvania ma az egyik legnépesebb és leggazdagabb állam az Egyesült Államokban, és jelentős szerepet játszik az amerikai gazdaságban és kultúrában. Az állam gazdag történelmi és kulturális örökséggel rendelkezik, és számos nevezetességet és múzeumot kínál a látogatók számára.

Comcast: Az egyik legnagyobb amerikai média- és szórakoztatóipari vállalat, amelynek székhelye Philadelphia-ban található.

The Hershey Company: Az édességgyártó cég, amely a Hershey's csokoládét is gyártja. A vállalat székhelye Hershey-ben található.

Heinz: Az élelmiszeripari vállalat, amely a világhírű Heinz ketchupot is gyártja. A cég székhelye Pittsburgh-ben található.

Érdekességek

1.  Néhány a világhírű emberek közül, akik születtek vagy éltek hosszabb ideig Pennsylvania államban:

Benjamin Franklin: Az Amerikai Egyesült Államok egyik alapító atyja, aki született Philadelphiában és az életének nagy részét Pennsylvaniában töltötte.

Andrew Carnegie: A világhírű üzletember és filantróp, aki a 19. században alapította meg az acélipari birodalmát, és aki szintén Pennsylvaniában született.

Milton Hershey: Az Hershey csokoládé vállalat alapítója, aki Pennsylvaniában született és itt fejlesztette ki az édességbirodalmát.

Taylor Swift: Az amerikai énekesnő, aki szintén Pennsylvania államban született.

Will Smith: Az amerikai színész, aki született Philadelphiában és hosszú ideig Pennsylvaniában élt.

Bradley Cooper: Az Oscar-díjas színész, aki szintén Philadelphiában született és Pennsylvaniában nevelkedett.

2. Pennsylvania állam az évek során sok híres filmet inspirált vagy adott helyszínt a forgatásokhoz. Néhány példa:

Rocky (1976) - A klasszikus bokszfilm, amelyben Sylvester Stallone alakítja a főszereplőt, Rocky Balboát. Az összes Rocky-filmet Philadelphia-ban forgatták, és a város jelképévé vált.

A bárányok hallgatnak - The Silence of the Lambs (1991) - A krimi-horror film, amelyben Clarice Starling FBI ügynök nyomoz egy sorozatgyilkos után. A film nagyrészt Pennsylvaniában, köztük Pittsburghban és az Allegheny College-ban készült.

Idétlen időkig - Groundhog Day (1993) - A romantikus vígjáték, amelyben egy meteorológus (Bill Murray) ugyanazt a napot éli újra és újra. A film Punxsutawney-ben játszódik, ahol minden évben megünneplik a Groundhog Day-t (marmotanap) február 2-án.

Hatodik érzék - The Sixth Sense (1999) - A paranormális thriller, amelyben egy fiú látnokként segít egy pszichiáternek megoldani egy régi ügyet. A film Philadelphia-ban játszódik, és a város számos helyszínén forgatták.

A sebezhetetlen - Unbreakable (2000) - Az M. Night Shyamalan által rendezett thriller, amelyben egy ember (Bruce Willis) kideríti, hogy szuperképességei vannak. A film Philadelphiában játszódik, és a város számos helyszínén forgatták.

Az esemény - The Happening (2008) - Az M. Night Shyamalan által rendezett horrorfilm, amelyben egy ragály terjed az emberek között. A film Philadelphiában és a környező vidéken játszódik.

Napos oldal - Silver Linings Playbook (2012) - Az Oscar-díjas romantikus vígjáték, amelyben egy volt mentális betegségben szenvedő férfi (Bradley Cooper) próbálja rendezni az életét. A film Philadelphiában játszódik.

A "Philadelphia" című film persze  Philadelphiában játszódik. A filmben Tom Hanks egy homoszexuális ügyvédet alakít, aki AIDS-ben szenved, és azért küzd, hogy a munkáltatója, akit a film kezdetén felmondottak, elismerje, hogy az AIDS nem akadályozza meg abban, hogy dolgozzon. A filmben számos híres philadelphiai helyszínt is láthatunk, például az Art Museumot, az állatkertet és a Liberty Bellt is.

Bruce Springsteen a "Streets of Philadelphia" című dalt,Philadelphia című filmhez írta. A dalban Philadelphia utcáiról énekel, és arról beszél, hogy milyen nehéz életet élni azoknak az embereknek, akik a városban élnek.

A dalszöveg megemlíti a Chestnut Streetet, amely az egyik híres philadelphiai sugárút, valamint a Market Streetet és a Broad Streetet is, amelyek fontos philadelphiai utak.

A "Streets of Philadelphia" című dal hatalmas sikert aratott, és 1994-ben elnyerte a legjobb eredeti dal Oscar-díját. A dal azóta is egyike Springsteen legismertebb és legkedveltebb dalainak, és számos rajongója körében klasszikusnak számít, amely megtestesíti Philadelphiát és annak nehéz, de megindító történeteit.

Olvasmányos linkek

"Megérkeztünk az Intercourse nevű kisvárosba. Aki tud angolul, az most mosolyoghat, a név kétértelműségén! (Közösülés) :) Mondhatnám hogy ez egy igazi, tipikus kisváros volt, de ez nem lenne teljesen igaz. Elég sokan élnek a turistákból. Ami végülis nem olyan nagy baj, ha a környék szép és hangulatos. Annyi szép kis házikót láttunk és olyan jó volt köztük sétálgatni. Itt is kaptunk egy órát körülnézni. Minden ház előtt volt tornác, és a tornácon egy vagy két hintaszék volt, de senkit sem láttunk benne ülni. Szerintem mindenki dolgozott. Szóval ott sétáltunk egy Pennsylvaniai mondhatni istenhátamögötti kisváros utcáin, és ilyenek jutottak eszembe, hogy 4 napja még otthon, Lentiben sétálgattam, és, hogy most meg itt vagyok, és, hogy mennyi esély volt erre... :) Nagyon jól éreztük magunkat. Megnéztünk egy Amish piacot is, ahol sok mindenféle ajándékot lehetett vásárolni, meg házi fagyit enni, de persze mi itt is hamburgert ettünk. :) (2011)" forrás

Fotóegyveleg

Vissza az elejére


Kommentek

Még nem érkezett hozzászólás.


Új hozzászólás beküldése

Név:
E-mail cím:*
Hozzászólás:


* az e-mail címed nem jelenik meg az oldalon


Olcsó USA Repülőjegyek Olcsó USA Repülőjegyek
Olcsó repülőjegyek az USA városaiba a VistánálSZÁLLÁSFOGLALÁS

hirdetes