hirdetes

útikritikák


Iowa

Iowa-ról bevezető| Tetszett&Nem tetszett| Vélemények| Időjárás| Odajutás| Szállás| Helyi közlekedés| Étkezés| Vásárlás| Szórakozás| Közbiztonság| Más praktikus információk|Des Moines| Látnivalók| Földrajz| Történelem| Manapság| A helyiekről | Érdekességek |Fotóegyveleg

Amana Colonies - t. d. fotója

Tartalomfeltöltés folyamatban

Iowa-ról bevezető

amerikai angol kiejtése: ájová

Lakosság (2023-ban): 3,2 millió - 85% fehér (latínokat nem számítva), 4,1% fehér latínó (avagy hispanic), 3,7% afro-amerikai (fekete), 2.5% ázsiai

Iowa állam lakósainak kb. 9 százaléka nem angolul beszél a családon belül.

Területe: 145 746 km²

Iowa az Egyesült Államok középnyugati régiójában található. A vele határos államok:

Északon: Minnesota, Keleten: Wisconsin és Illinois, Délkeleten: Missouri, Délkeleten: Nebraska, Délen: Missouri és Nebraska, Nyugaton: Dél-Dakota

Iowa-nak nincs tengerpartja. 

Fővárosa: Des Moines (dö mojn)

Morbid, sztereotip, viccnek szánt duma Iowáról: Ez itt a fiam sírja. Egy nap eltévedt a kukoricaföldeken, amik olyan nagyok voltak, hogy nem talált ki belőlük. Így halt meg.

Tetszett&Nem tetszett

Tetszett

1.

Nem tetszett

1.

Vélemények

Iowa államban számos bájos és gyönyörű kisváros található, amelyek a vidéki békét és nyugalmat kínálják a látogatóknak. Az alábbiakban felsorolok néhányat ezek közül, amelyek a legszebbnek és legkarakteresebbnek számítanak:

Amana Colonies: Amana Colonies egy történelmi kisváros, amelyet német bevándorlók alapítottak az 1800-as években. Az épületek és az utcakép megőrizte a német kultúra és építészet jegyeit. Az itt található boltokban kézműves termékeket és házi sütésű ételeket lehet vásárolni.

LeClaire: LeClaire a Mississippi folyó partján található és egy igazi vízi város hangulatával bír. Az üzletek és éttermek kínálata vonzó, és népszerű a vitorlázás és hajókázás szerelmesei számára.

Decorah: Decorah az északkeleti részen helyezkedik el, és rendkívül festői helyszínekkel büszkélkedhet, beleértve a dombokat, folyókat és vízeséseket. A városban található Luther College, melynek kampusza egyedülálló szépségű.

Pella: Pella egy holland stílusú kisváros, amely a holland bevándorlók hagyományait őrzi. A város központjában található Molengracht Canal pedig különleges hangulatot kölcsönöz a városnak.

Mason City: Mason City a "Frank Lloyd Wright városa" néven ismert, mivel itt találhatóak az ismert építész tervezte épületek. A város építészeti öröksége mellett az itt működő művészeti közösség is értékes kulturális vonzerőt jelent.

Clear Lake: Clear Lake egy gyönyörű tóparti város a Clear Lake tó partján, ami a fürdőzés, horgászat és egyéb vízi sportok szempontjából kedvelt úti cél.

Dubuque: Mint korábban említettem, Dubuque egy gyönyörű város a Mississippi folyó partján, ami érdekes történelmi és kulturális látnivalókkal büszkélkedhet. (2023)

Időjárás

Iowa állam klímája kontinentális mérsékelt klímájú. Az éghajlatát a négy évszak jól elkülönülő változása jellemzi. Az államnak meleg, nedves nyarai és hideg, hóval borított téli hónapjai vannak. Itt van néhány jellemző jegye a klímáról:

Nyár: A nyarak általában melegek és kissé párásak. A júniustól augusztusig tartó időszakban az átlaghőmérséklet 25-30 Celsius fok között mozog, de a hőmérséklet elérheti akár a 35 Celsius fokot is. A csapadék mennyisége általában magasabb a nyári hónapokban, és gyakran vannak záporok és zivatarok.

Ősz: Az őszök enyhe hőmérséklettel kezdődnek, de ahogy haladunk az időben, a hőmérséklet csökken, és a levegő hűvösebbé válik. Az őszi színek pompája látható, amikor a levelek aranybarna és piros árnyalatokba öltöznek.

Tél: A téli hónapok hidegek és havasak lehetnek. A december és február közötti időszakban az átlaghőmérséklet általában -6 és 0 Celsius fok között van, de a hidegfrontok miatt előfordulhatnak jelentősen alacsonyabb hőmérsékletek is.

Tavasz: A tavasz az újjászületés ideje, amikor a növények és a természet virágba borulnak. Az idő kezdi felmelegedni, és az átlaghőmérséklet április és június között 15-25 Celsius fok között mozog.

Fontos megjegyezni, hogy az időjárás mindig változékony lehet, és extrém időjárási események, mint például tornádók és heves viharok, előfordulhatnak bármely évszakban. Az Iowa-i klíma jellegzetességei miatt a mezőgazdaság, különösen a kukorica és a szójatermelés, jelentős az államban.

Odajutás

Szállás

Helyi közlekedés

Iowa államban számos festői közúti szakasz található, ahol az utazók gyönyörű tájakat és vidékeket fedezhetnek fel. Az alábbiakban felsorolok néhányat ezek közül:

Great River Road (Mississippi partvidék): Az Iowa-i szakasza a híres Great River Roadnak, amely a Mississippi folyó partján vezet végig. Az útvonal gyönyörű kilátást nyújt a folyóra és a környező dombokra, valamint számos kisvárosra, amelyek gazdag történelemmel és kulturális örökséggel rendelkeznek.

Loess Hills Scenic Byway: Ez az útvonal délkeleti Iowa sziklás dombokon és természeti szépségeken vezet keresztül. A Loess Hills az egyik legkülönlegesebb természeti jelenség az államban, és az út mentén számos kilátóhely és túraútvonal található.

Historic Hills Scenic Byway: Az Iowa délkeleti részén található útvonal, melyet főként a szép dombok, kanyargó utak és vidéki táj jellemzi. A vidék tele van történelmi helyszínekkel és kulturális látnivalókkal, amelyeket érdemes felfedezni.

Bridges of Madison County: Mint korábban említettem, ez a régió híres a fából épült fedett hidakról, amelyek festői tájjal veszik körül azokat, akik itt járnak.

Great River Road (Mississippi folyó északi része): Az Iowa-i szakasza mellett a Mississippi folyó északi része is kínál gyönyörű panorámát és festői kilátásokat. Ez az út a vadregényes és természetközeli tájat nyújtja az utazóknak.

Étkezés

Ismerős: Rántott sertés szűzpecsenye - j. k. fotója

Iowa gazdag mezőgazdasági termelése és vidéki gasztronómiája miatt számos helyi ételspecialitás kínálkozik a turistáknak. Ezek a helyi finomságok az állam kulturális és ízletes jellegzetességeit tükrözik. Az alábbiakban néhány kifejezetten helyi ételspecialitást említek meg, amelyeket érdemes megkóstolni Iowa látogatása során:

Kukoricatermékek: Iowa a "Kukoricazóna" nevet viseli, és az állam az USA legnagyobb kukoricatermelője. Így nem meglepő, hogy a kukorica és a kukoricából készült ételek itt kiemelkedőek. Kóstolj meg kukoricakenyeret, kukoricapehelytortát, kukoricacsírát vagy a híres "corn dog" (sütőtökbe mártott és kisütött kolbász) népszerű kis ételt.

s. d. fotója

Töltött farsangi fánk (Dutch Letters): A Pella nevű holland stílusú városban található kis pékségekben érdemes megkóstolni ezt a helyi specialitást. A "Dutch Letters" egy édes töltött fánk, mely mandulából és cukorból készül, és hagyományosan Hollandiában népszerű.

r. l.

Mázas sült sonka: A karácsonyi asztal elmaradhatatlan eleme Iowában és más középnyugati államokban is a mázas sült sonka. Egyedi ízű máz és különleges fűszerezés jellemzi ezt a hagyományos ételt.

Kolbászos tészta (Sausage and Kraut): Az Iowa-i német és cseh kultúra hatása érezhető ebben az ételben. A kolbászos tésztát savanyított káposztával készítik, ami egy igazán ízletes és tápláló fogás.

Rántotthúsos szendvics (Tenderloin sandwich):  sertéshússal készítik, és általában gombás sült krumplival tálalnak.

cs.v.

Köles kása (Mush): A köles kása hagyományos étel Iowában és más középnyugati államokban is. Ez egy egyszerű, de tápláló étel, amelyet gyakran édesen, pl. mézzel vagy sziruppal tálalnak.

h.j.

Red Velvet sütemények: Iowában megtalálhatóak a finom és látványos Red Velvet torták és sütemények is, melyek egy különleges vörös színű, csokoládés ízű és krémes mázzal borított édesség.

Vásárlás

Az Iowa államban található legnagyobb bevásárlóközpontok között az alábbiak említhetők meg:

Jordan Creek Town Center - West Des Moines: Ez az egyik legnagyobb és leghíresebb bevásárlóközpont az államban. A Jordan Creek Town Center számos divatos üzlettel, étteremmel, szórakozási lehetőségekkel és szolgáltatásokkal várja a látogatókat.

Valley West Mall - West Des Moines: Ez egy másik jelentős bevásárlóközpont, amely kínál számos népszerű üzletet, élelmiszerboltokat és éttermeket.

Coral Ridge Mall - Coralville: Az Iowa City és Cedar Rapids között helyezkedik el, és egy nagyobb bevásárlóközpont, ahol sok üzlet, mozi és étterem található.

NorthPark Mall - Davenport: Ez a Davenport városában található bevásárlóközpont különböző üzletekkel és szolgáltatásokkal várja a látogatókat.

Southern Hills Mall - Sioux City: Sioux City-ben található ez a nagy bevásárlóközpont, amely számos üzletet, éttermet és szórakozási lehetőséget kínál.

Szórakozás

Az Iowa államban számos country zenés-táncos klub és bár található, ahol a country zene szerelmesei élvezhetik a zenét és a táncot. Az alábbiakban néhány népszerű helyet említek meg, ahol gyakran rendeznek country zenei eseményeket és táncpartikat:

The Electric Park Ballroom - Waterloo: Ez az ikonikus hely egy hosszú múltra tekint vissza és híres country koncertekről és táncos partikról. A klub egy hatalmas tánctérrel és színpaddal rendelkezik, ahol a helyi és nemzetközi country előadók lépnek fel.

WILDWOOD - Iowa City: Ez a bár és klub Iowa City-ben népszerű a country zenére és táncra vágyók körében. A WILDWOOD-ban rendszeresen rendeznek country táncesteket és live country zenés eseményeket.

Saddle Rack - Cedar Rapids: A Saddle Rack egy country stílusú bár és klub, ahol a látogatók élvezhetik az élő country zenét és táncolhatnak a széles tánctéren.

Barn Happy - Cedar Falls: Bár ez nem hagyományos értelemben vett klub vagy bár, hanem inkább egy vidéki stílusú bolt és kávézó. Azonban a Barn Happy időnként country táncesteket és élő zenei előadásokat is szervez, így érdemes figyelni az eseményekre.

Oktoberfest Des Moines-ben - t. d. fotója

Közbiztonság

Iowa vidéki részei teljesen biztonságosak, olyannyira, hogy a helyiek még arra sem veszik a fáradságot, hogy bezárják az autójuk ajtaját. Viszont az utazóknak józan ésszel kell eljárniuk, amikor nagyobb népességű területeket keresnek fel, mint például Council Bluffs, Davenport vagy Des Moines, mivel ezeken a területeken a bűnözés aránya a tipikus közepes méretű amerikai városokéhoz hasonlít.

Az utazók többnyire azt tapasztalják, hogy a legtöbb helyi ember barátságos, segítőkész. pláne ha a turista valami bajba kerül.

fb.

Más praktikus információk

Des Moines

Lakosság (2023-ban): 214,452

Az Iowa állam Des Moines városa az Egyesült Államok középső részén található, és az állam fővárosa is egyben. Des Moines egy közepes méretű város, de Iowa állam fontos politikai és gazdasági központja.

 Des Moines az Iowa állami kormány és politikai döntéshozatal központja. Az Iowa Állami Capitolium épülete itt található, és itt zajlanak az állami törvényhozás ülései. Az Iowa előválasztások is itt tartanak, amelyek fontos szerepet játszanak az amerikai elnökválasztások során.

 A város gazdaságilag is jelentős, és sok vállalat központja itt található. Az egészségügy, a biztosítás, a pénzügy és az agráripar az egyik meghatározó gazdasági ágak közé tartozik Des Moinesban.

Des Moines számos kulturális és művészeti intézménnyel büszkélkedhet. A városban található múzeumok, galériák, színházak és zenekarok, amelyek sokféle művészeti élményt kínálnak a lakosoknak és a látogatóknak.

 A városban számos sportesemény, koncert és kulturális rendezvény zajlik. Az Iowa Állami Egyetem (Iowa State University) széleskörű egyetemi sportprogramot kínál, és a Des Moines-i Iowa Alom Stadionban (Principal Park) minor league baseball mérkőzéseket is meg lehet tekinteni.

  Des Moines körül számos park és zöldterület található, ideális helyek piknikezéshez, túrázáshoz és szabadidős tevékenységekhez. A Des Moines folyó is átszeli a várost, és a környező vidékén számos lehetőség van horgászásra és vízi sportokra.

 Des Moines barátságos és közösségi város, amelynek sok különböző jellegű környéke van, így mindenki megtalálhatja a számára megfelelő lakóhelyet. Az ingatlanpiac itt viszonylag elérhető árakkal rendelkezik.

 Des Moinesban több egyetem és főiskola is található, például az Iowa Állami Egyetem és a Drake Egyetem, amelyek kiváló oktatási lehetőségeket kínálnak a diákoknak.

g. e. fotói

State Capitolium - t. d. fotója 

Des Moines - t. d. fotója

Látnivalók

Iowa állam sok izgalmas és szép turisztikai látnivalóval rendelkezik, amelyek megérnek egy látogatást. Az alábbiakban felsorolok néhányat ezek közül:

A missziók: Iowa-ban több helyen találhatók a missziók, amelyek a 19. században épültek, és fontos történelmi és kulturális emlékek. Például a St. Francis Xavier Basilica (Dyersville) és az Amana kolóniák (Amana Colonies) területe különösen népszerű látványosságok.

Effigy Mounds Nemzeti Emlékhely: Kelet-Iowa-ban található ez az emlékhely, ahol az ősi indián kultúra nyomait lehet megtekinteni, beleértve a hatalmas földemelkedéseket és effígy-kupolákat, melyek állatok és más szimbólumok alakját formálják meg.

Dubuque: Egy bájos város a Mississippi folyó partján, melyet gyönyörű hegyek és dombok vesznek körül. Dubuque városa számos történelmi látnivalót kínál, például a Fenelon Place Liftet, az egyik legrégebbi gondolás felvonót az Egyesült Államokban.

Des Moines: Az állam fővárosa és legnagyobb városa, mely számos kulturális és művészeti látnivalót kínál, például a Pappajohn szoborparkot és az Egyesült Államokban egyedülálló Blank Park Állatkertet.

Mississippi folyó: Az Iowa keleti határában folyó Mississippi a régió egyik legfontosabb turisztikai vonzereje. A folyó mentén található parkok, kilátók és hajókázási lehetőségek kínálnak kellemes időtöltést a látogatóknak.

Bridges of Madison County: Az "Ötödik kerék nélkül" című regény és film inspirálta híres fából épült fedett hidak az állam déli részén találhatók. Ez a vidék lenyűgöző tájakkal és romantikus légkörrel rendelkezik.

Okoboji-tóvidék: Iowa északnyugati részén található ez a gyönyörű tóvidék, mely kiváló hely a vízi sportok, horgászat és pihenés szerelmeseinek.

Field of Dreams: A Dyersville melletti mezőn található baseball pálya, amely híres a "Field of Dreams" című filmről. Ez a helyszín kedvelt azok körében, akik nosztalgiázni szeretnének a baseball történetének klasszikus időszakaira.

Földrajz

145 746 négyzetkilométernyi területével Iowa  közepes méretű USA-tagállamnak számít. A következőkben áttekintést adok Iowa földrajzi jellemzőiről:

A Mississippi folyó jelentős része határolja az állam keleti oldalát, mely fontos vízi útvonal és a szállításban, kereskedelemben, valamint az agrár- és ipari tevékenységekben is kiemelt szerepet játszik.

Iowa földrajzilag változatos. A keleti része egy síkság, amelyet a Mississippi folyó által kialakított talajok határoznak meg. Az állam középső és nyugati részén már dombosabb tájakat találunk.

Az államban rengeteg kisebb patak és folyó található, amelyek fontosak az öntözésben és a vízellátásban.

Iowa híres az intenzív mezőgazdasági tevékenységéről, és az államot gyakran "Corn Belt" (Kukoricazóna) néven is emlegetik. A gazdálkodók főként kukoricát, szóját és disznókat tenyésztenek, és az állam az USA vezető termelője ezeken a területeken.

Az állam fővárosa Des Moines, ami az állam politikai és gazdasági központja. Davenport, Cedar Rapids, Iowa City és Sioux City is fontosabb városok közé tartozik.

Iowa-ban festői vidéki területek találhatók, különösen a dombos tájak és a Mississippi folyó menti területek.

Történelem

Őslakos indiánok: Iowa területén ősidők óta éltek különböző indián törzsek, mint például a Szaui és a Fox törzs, akik mezőgazdasággal és vadászattal foglalkoztak. A Mississippi folyó és más vízgyűjtők biztosítottak számukra megfelelő életfeltételeket.

Francia felfedezők: A 17. és 18. században francia felfedezők érkeztek a területre, és a Mississippi folyót használták kereskedelmi útvonalként. 1673-ban Jacques Marquette és Louis Joliet fedezték fel a Mississippi folyót az Iowa területén.

Louisiana Purchase: 1803-ban az Egyesült Államok megszerezte a Louisiana Purchase (Louisiana-vásárlás) keretében az egész Mississippi-medencét, ideértve az Iowa területét is, a franciaaktól.

Telepítés és államiság: Az európai telepesek az 1820-as és 1830-as években kezdtek betelepülni az Iowa területére. 1838-ban az őslakos Szaui és Fox törzsek elűzésére került sor az úgynevezett Szaui- és Fox-háborúban, aminek következtében az indiánok elhagyták a területet. Iowa 1846-ban vált az USA 29. államává.

Polgárháború: Az Iowa-iak fontos szerepet játszottak az amerikai polgárháború során. A köztársasági oldalon harcoltak, és jelentős mértékben hozzájárultak az Unió győzelméhez.

Mezőgazdaság és ipar: Az állam gazdaságát a 19. századtól kezdve főként a mezőgazdaság és az ipar dominálta. Az Iowa államot a "Corn Belt" (Kukoricazóna) nevű területnek nevezik, mivel kiemelkedő a kukorica, a szója és más mezőgazdasági termékek termelése.

m. d. fotója

Modern kori fejlemények: A 20. és 21. században Iowa a mezőgazdaságon túl egyéb gazdasági szektorokban is fejlődött, mint például a technológia, az egészségügy és az oktatás.

Kulturális és politikai fejlődés: Iowa fontos szerepet játszik az amerikai politikában is, különösen az elnökválasztási folyamatban, mivel az első állam, ahol a választási előválasztásokat (caucus) tartják elnökjelöltek kiválasztására.

Manapság

A lehetőségek földje - k. m. fotója

Társadalmi vívmányok:

Mezőgazdaság és mezőgazdasági fejlesztések: Iowa híres a mezőgazdasági termeléséről, különösen a kukorica, a szója és a sertéstenyésztés terén. Az agrárium jelentős szerepet játszik az állam gazdaságában és az egész ország élelmiszerellátásában.

Oktatási rendszer: Iowa büszke a magas színvonalú oktatási rendszerére, amely a tanulók számára számos lehetőséget és kiváló minőségű oktatást biztosít. Az államban több rangos egyetem és főiskola található, amelyek vonzzák a diákokat és kutatókat.

Egészségügyi ellátás: Iowa igyekszik biztosítani az elérhető és magas színvonalú egészségügyi ellátást az állampolgárok számára. Az egészségügyi intézmények és kórházak kiterjedtek, és számos kezdeményezés történt az egészséges életmód előmozdítása és az egészségügyi ellátás javítása érdekében.

Környezetvédelem és fenntarthatóság: Az Iowa-iak egyre inkább elkötelezettek a környezetvédelem és a fenntarthatóság iránt. Az állam sok területen fejleszti a megújuló energiaforrásokat és az energiatakarékos megoldásokat, hogy csökkentse az ökológiai lábnyomot.

Társadalmi nehézségek:

Az ipar szerkezetváltása: Ahogy az egész országban, Iowa-ban is tapasztalható az ipar szerkezetének átalakulása. A hagyományos iparágak visszaszorulnak, ami munkahelyek elvesztéséhez és a vidéki területek elnéptelenedéséhez vezethet.

Munkaerőpiaci kihívások: Bár Iowa államnak kedvező munkaerőpiaci mutatói vannak, a munkaerőhiány és a szakképzett munkaerő hiánya számos iparágban aggodalomra ad okot.

Demográfiai változások: A demográfiai változásokat számos kihívás kíséri, beleértve az idősödő lakosság növekedését és az ifjúság elvándorlását nagyobb városok felé, ami kihívást jelent a vidéki közösségek számára.

Egészségügyi problémák: Az elhízás és a krónikus betegségek terjedése az egészségügyi ellátórendszert megterheli, és az állam lakossága számára egészségügyi kihívásokat jelent.

Igazságügyi reform szükségessége: Az igazságügyi rendszer megerősítésére és reformjára van szükség, hogy kezelje az esetleges társadalmi igazságossági és biztonsági kihívásokat.

A helyiekről

Érdekességek

1. James Tiberius Kirk (nem valóságos karakter): A híres űrhajóskapitány a Star Trek-sorozatban, aki a jövőben játszódó tévésorozatokban és filmekben szerepelt. Az alkotók úgy döntöttek, hogy karaktere Iowai gyökerekkel rendelkezik, és Riverside-ben, Iowa államban született.

2. Iowa állam természetes szépsége és változatos vidéke miatt több világhírű film alkotásának is helyszíne vagy inspirációja volt az évek során. Néhány olyan film, amely Iowában forgott vagy Iowában játszódik:

"A férfi, aki értelmes életet akart élni" (Field of Dreams, 1989) - Ez a film az Iowa-i kalászmezők és a baseball iránti szenvedély köré épül. Sok jelenetet forgattak az Iowa állambeli Dyersville-ben található baseball-pályán, ahol azóta is turisták látogatják meg a híres film helyszínét.

"Örök csapdában" (The Bridges of Madison County, 1995) - A film az Iowa állambeli Madison megyében játszódik. Főszereplői Clint Eastwood és Meryl Streep.

"Hideghegy" (Cold Mountain, 2003) - Bár a film cselekménye a polgárháborús Észak-Karolinában játszódik, az Iowa állambeli Jacksont County-ban forgatták néhány jelenetet.

"State Fair" (1945 és 1962) - Ez a musical két verzióban készült. Mindkét változat az Iowa állambeli Amesben megrendezett állami vásár köré épül.

"Twister" (1996) - Bár a film főleg az Oklahoma tornádók kutatásáról szól, az Iowa állambeli főszereplők is bemutatják az államban előforduló tornádó veszélyeket.

"Amerikai szépség" (American Beauty, 1999) - Bár a film főként egy kaliforniai kertvárosban játszódik, az egyik karakter, Ricky Fitts, az Iowa állambeli kisvárosból, North Liberty-ból származik.

Fotóegyveleg

Az álmok földje

l. k. fotója


Kommentek

Még nem érkezett hozzászólás.


Új hozzászólás beküldése

Név:
E-mail cím:*
Hozzászólás:


* az e-mail címed nem jelenik meg az oldalon


Olcsó USA Repülőjegyek Olcsó USA Repülőjegyek
Olcsó repülőjegyek az USA városaiba a VistánálSZÁLLÁSFOGLALÁS

hirdetes