ÚTIKRITIKA.HU / Tennessee állam


hirdetes

útikritikák


Tennessee állam

Tennesse államról dióhéjban| Tetszett&Nem tetszett| Vélemények| Időjárás| Odajutás|Szórakozás| Hasznos információk| Nashville| Memphis&Elvis|Great Smoky Mountains nemzeti park|Knoxville|Más látnivalók| Érdekességek| Olvasmányos linkek| Fotóegyveleg

Memphis - Beale Street - zenés bárok egymás hegyén-hátán - g.e. fotói 

Tennessee államról dióhéjban

Fővárosa: Nashville

Az USA délnyugati részén található államnak 109 247 km² a területe, szóval valamivel nagyobb, mint Magyarország, ehhez képest csak 7,07 milliós a lakossága (2023-as becslés). 

Tennesse a country zene szülőhazája. 

Tennesse állam egyik törvénye szerint nyolcnál több nő nem lakhat egy házban, mivel az már bordélyháznak minősülne.

Tetszett&Nem tetszett

Tetszett

1. A karakteres Rock City, Chattanooga belvárosának szélén

2. Nashville-ben az utcai tarka falfestmények

3. A Great Smoky Mountain nemzeti parkban a vízesések

4. Nashville-ben a Legend's Corner country zene klub lenyűgöző hangulata

5. A nagyon elit Vanderbilt egyetem campusában járkálni és irigyelni az ott tanuló diákokat

6. A Ryman Auditorium Nashville-ben

7. Péntek este a Beale Street Memphisben

Nem tetszett

1. Aggódni Nashville-ben amiatt, hogy rossznak mondják a közbiztonságát

Vélemények

Időjárás

,, Többen mondták, akik évtizedek óta itt élnek, hogy ennyi havat Nashvilleben még nem láttak – tény hogy minden héten van egy nap amikor elborítja a hó a várost, igaz csak arra az egy napra. Viszont az is tény, hogy január 29-én +20°C volt, és pólóban napoztam a parkban a kocsi tetején fekve – ami egyébként hangulatos dolog, jó néha kicsit semmit csinálni. Szóval teljesen kiszámíthatatlan az időjárás. Ma például újabb 10 cm hó esett, és egész nap iszonyat hideg volt. (2011)" forrás

Odautazás

New York és Nashville között a repülés átlagos ideje 2 óra 45 perc.

Memphis pályaudvar - Amtrak - g.e. fotója

Helyi közlekedés

Muzeális villamos a forgalomban - g.e. fotója

Szórakozás

Kis koncert Memphisben - g.e. fotója

Hasznos információk

Nashville

Lakosság (2023-ban): 1, 3 millió

,, Nashville-ben minden a zenéről szól.Amikor eldöntöttem, hogy Memphis mellett Nashville-be is ellátogatok, azt hittem, a város a múltjából él, és a turisták csak a legendák miatt keresik fel. De az ott töltött két nap alatt világossá vált, hogy itt még ma is lüktet a zene, és továbbra is mágnesként vonzza a szárnypróbálgató tehetségeket.

A zene első számú szentélye a Ryman Auditorium, amelyet itt szerényen csak a country anyaszentegyházának hívnak. A név már csak azért is találó, mert a nagyszerű akusztikájú csarnok eredetileg templomnak épült. Elvistől Bob Dylanig megfordult itt minden legendás figura, de nemcsak zenészek, hanem például a legendás táncos-koreográfus Martha Graham vagy a bűvész Harry Houdini is. 

A divat is meglehetősen sajátos a városban. Nem ritka a kalap, a westerncsizma, de a 40-es évek pin-up ruhái sem keltettek feltűnést, sőt Nashville turistafőutcáján az egyetlen divatüzlet erre a stílusra szakosodott. (2015)" forrás

sz. a. fotói

Presbiteriánus templom a belvárosban - sz. a. fotója

Broadway Street - sz. a. fotói

Printers Alley a belvárosban - sz. a. fotója

t. d. fotói


Memphis&Elvis

Elvis 29 éven át élt ebben a városban, de kilenc különböző helyen. 1948-ban szüleivel költözött Memphisbe. Utolsó otthona, haláláig a Graceland nevű villa volt, amit 1957-ben vett 104 ezer dolláért.

Memphis ma (2023-as becslés szerint) egy 633 ezres nagyváros. Lakóinak kétharmada fekete.

Elvis - g.e.fotója

Great Smoky Mountains nemzeti park

Nemzeti park a Great Smoky Mountains (Nagy Füstös-hegység) területén az Egyesült Államokban, Észak-Karolina és Tennessee államok határán. Ez az egyik legnépszerűbb nemzeti park az Egyesült Államokban és az UNESCO Világörökség része is. A Great Smoky Mountains Nemzeti Park a természet szépségének, a hegyeknek, az erdőknek és a vadon élő állatoknak egy gyönyörű és változatos területe.

A parkban számos tevékenységet és látványosságot kínál, ideértve a következőket:

Hegyi túrázás: A parkban több száz kilométernyi túraút található, amelyek lehetővé teszik a látogatók számára, hogy felfedezzék a hegységek szépségét és különleges élővilágát.

Vízesések: A park számos gyönyörű vízeséssel rendelkezik, például a Laurel Falls, Ramsey Cascades és Grotto Falls.

Vadon élő állatok megfigyelése: A parkban élő állatok közé tartozik a fekete medve, a szarvas, a vaddisznó és sok más faj, amelyeket a látogatók megfigyelhetnek.

Történelmi helyek: A park területén több történelmi hely is található, például régi farmok és erdészeti munkások számára használt épületek.

Kilátópontok: Számos kilátópont van a parkban, ahonnan csodálatos panorámában gyönyörködhetünk a környező tájban.

Piknikezés: A park számos piknikezőhellyel rendelkezik, ahol élvezheti a természet közelségét.

A Great Smoky Mountains Nemzeti Parkot az is jellemzi, hogy a légkörében gyakran láthatók a ködök és a füst, ami a hegyek nevének is eredetét adja. Ez a páratartalom és az erdők által kibocsátott vegyi anyagok kölcsönhatása miatt alakul ki.

Fontos megjegyezni, hogy a park látogatása során tartsa be a környezeti szabályokat és előírásokat, hogy megóvja a természeti környezetet és megőrizze a park szépségét a jövő generációk számára.

Indián nyár - p.b.

Knoxville

(kiejtés: náxvüll)

194 ezres város (2023-as becslés szerint). 

Knoxville egy város az Egyesült Államokban, Tennessee állam keleti részén található, a Tennessee-folyó partján. A város azzal büszkélkedhet, hogy gazdag történelmi örökséggel, élénk kulturális élettel és sokféle tevékenységi lehetőséggel rendelkezik. Néhány jellemző tulajdonsága a következő:

Történelem és kultúra: Knoxville a Tennessee egyik legrégebbi városa, és gazdag történelmi örökséggel rendelkezik. A városban számos történelmi épület és múzeum található, például a James White Fort és az East Tennessee Történeti Társaság múzeuma. A város kulturális élete is élénk, számos művészeti és zenei eseményt kínál.

Oktatás: Knoxville otthont ad az Egyetemnek (University of Tennessee), amely egy nagy és neves egyetem az Egyesült Államokban. Az egyetem számos oktatási és sporteseményt kínál a város lakóinak és látogatóinak.

Kültéri tevékenységek: A város környékén sok lehetőség van a szabadtéri tevékenységekre. A Great Smoky Mountains Nemzeti Park közel van, így a túrázás, kerékpározás és természetjárás szerelmesei számára kiváló lehetőség nyílik a természeti környezet felfedezésére.

Gasztronómia: Knoxville-ben számos étterem és kávézó található, ahol kipróbálhatja a déli konyha specialitásait, valamint a helyi és nemzetközi ételeket.

Sport: A sportrajongók számára Knoxville-ben számos sportesemény és csapat található, köztük az Egyetem Tennessee Volunteers egyetemi sportcsapatai, amelyek a város számára fontosak.

Fesztiválok: A városban rendszeresen megrendezésre kerülnek különböző fesztiválok és rendezvények, amelyek során a közösség együtt ünnepelhet.

Knoxville egy olyan város, amely a történelem, a kultúra és a szórakozás összességét kínálja, és sokféle érdekességet és tevékenységet nyújt az odalátogatók számára.

Más látnivalók

Érdekességek

1. Tennessee állam számos világhírű személyiséget adott a világnak különböző területeken, beleértve a zene, a szórakoztatóipar, a sport és a politika területeit is. Néhány ismert és világhírű személy, aki Tennessee-ben született vagy él:

Elvis Presley: Az "Elvis, a király" néven ismert Elvis Presley a rock and roll ikonja volt, és Memphisben, Tennessee-ben született. Az ő zenéje és előadásmódja forradalmasította a zeneipart.

Dolly Parton: Dolly Parton egy Grammy-díjas country énekesnő és dalszerző, aki Sevierville-ben, Tennessee-ben született. Ő egyike a countryzene legikonikusabb előadóinak.

Aretha Franklin: Aretha Franklin, a soul királynője, Memphisben, Tennessee-ben született. Hangja és zenei tehetsége az énekesnőt az amerikai zene egyik legnagyobb alakjává tette.

Al Gore: Al Gore volt az Egyesült Államok 45. alelnöke és Nobel-békedíjas környezetvédelmi aktivista. Ő Nashvilben, Tennessee-ben született.

Justin Timberlake: Justin Timberlake színész és énekes, aki Memphisben, Tennessee-ben nőtt fel, mielőtt a világszerte ismert zenekar, a 'N Sync tagjává vált volna.

Andrew Jackson: Az Egyesült Államok hetedik elnöke, Andrew Jackson Tennessee államból származott, és egyike volt a történelem kiemelkedő politikusainak.

2. Tennessee állam gyönyörű tájai és változatos környezete miatt vonzó célpont a filmkészítők számára, és számos világhírű film készült vagy játszódott itt. Néhány példa a Tennessee-ben forgatott vagy ott játszódó világhírű filmekre:

"A zöld könyv" (Green Book, 2018): Ez a film a 1960-as években játszódik, és a déli USA-ban, köztük Memphisben és Nashville-ben is forgatták. A film a rasszizmus és a barátság témáját dolgozza fel, és három Oscar-díjat nyert, köztük a Legjobb Film díját.

"Üvegtigris" (Walking Tall, 1973): Ez a film Joe Don Baker főszereplésével egy kisvárosi seriff történetét meséli el, és Tennessee-ben, köztük a Knoxville környéki városokban forgatták.

"A szív bajnoka" (The Blind Side, 2009): A film az NFL-játékos Michael Oher életét és pályafutását mutatja be, és Memphisben játszódik. Sandra Bullock Oscar-díjat nyert a főszereplésért.

"The Last Castle" (2001): Robert Redford és James Gandolfini főszereplésével készült film a Tennessee-ben található Brushy Mountain börtönben játszódik.

"Egy kis rosszindulat" (Wise Blood, 1979): John Huston rendezte ezt a filmet, amely Flannery O'Connor azonos című regényén alapul. A forgatás a Tennessee-ben található Knoxville környékén zajlott.

"Memphis Belle" (1990): A film a második világháborúban szolgáló B-17 Flying Fortress nevű bombázórepülőgép személyzetéről szól, és a Tennessee-ben található Memphisben forgatták.

"A negyedik ember" (The Fourth Man, 1983): Paul Verhoeven holland rendező filmje Tennessee-ben, Memphisben játszódik, bár a cselekmény elsősorban Hollandiában játszódik.

Olvasmányos linkek

Fotóegyveleg

Memphis - g.e. fotói


Kommentek

Még nem érkezett hozzászólás.


Új hozzászólás beküldése

Név:
E-mail cím:*
Hozzászólás:


* az e-mail címed nem jelenik meg az oldalon


Olcsó USA Repülőjegyek Olcsó USA Repülőjegyek
Olcsó repülőjegyek az USA városaiba a VistánálSZÁLLÁSFOGLALÁS

hirdetes