ÚTIKRITIKA.HU / Washington DC


hirdetes


útikritikák


Washington DC

Washington DC dióhéjban | Tetszett & Nem tetszett | Vélemények | Megközelítés | Szállás | Közlekedés | Étkezés | Vásárlás | Szórakozás | Közbiztonság | Egyéb hasznos információk | Fehér Ház | Lincoln-emlékmű | National Mall | Smithonian múzeumok | Capitol Hill | Capitolium | Vietnam memorial | Union Station | Lafayette-tér | Georgetown | Washington Harbour | Dupont Circle | Penn-negyed | Kínai negyed | Adams Morgan negyed | Columbia Heights | Shaw-negyed | Logan Circle | Navy Yard | U Street Corridor | Olvasmányos linkek | Fotóegyveleg

.

Washington DC dióhéjban

 • Washington D.C. (District of Columbia) az Amerikai Egyesült Államok szövetségi fővárosa. Kb. 714 ezres lakosságának a fele afroamerikai (fekete), 38 százalék fehér. Washingtonban és vonzáskörzetében kb. 5,3 millióan élnek (2021-es becslés).
 • Washington 4 és fél órás autóútra van New Yorktól, délnyugati irányba. Légvonalban 330 kilométer távolságra van egymástól a két város.
 • Washington D.C. (vásington diszi) nyáron túl meleg, télen nagyon hideg.

Olcsó repülőjegyek Washingtonba

Tetszett & Nem tetszett

Tetszett

 1. A Smithonian múzeumok szuper színvonala és hogy a turista számára praktikus, hogy egymáshoz közel vannak, a sok ingyenes múzeum
 2. Az első washingtoni látogatásom, amikor sikerült bejutni turistaként a Fehér Házba
 3. Tiszta, tágas város, és a turistás helyeken, övezetekben a közbiztonság jó
 4. Elég praktikus és jó a tömegközlekedés
 5. Jó gyaloglós (walkable) város

Nem tetszett

 1. Szeretünk sétálni, de Washingtonban a távolságokat rendre alábecsültük
 2. Meg kell bizony válogatni, hogy a turista az esti sötétben a város melyik részén sétálgathat és hol nem
 3. Egyes helyeken a sok hajléktalan, drogos, akik nem veszélyesek, de nem kellemes a közelükben mozogni
 4. Ugyan a Smithonian múzeumok ingyenesek, viszont a kávézóikban az árak szörnyen magasak (pl. egy egyszerű szendvics 6,5 dolcsi)

Vélemények

"Washington DC egy hatalmas, nyitott múzeum. Kirakat, amit a vidéki amerikaiaknak készítettek. Olyanoknak, akik tátott szájjal rácsodálkoznak ezen értékekre, és az ingyenes belépők láttán elégedetten bólintanak: "Jóra költötték az adónkat!". Persze a hely valószínűleg lüktető életet él. Ezt hétvégén, első benyomásként egyáltalán nem sikerült tapasztalni, de a lakónegyedek hangulata, vagy a rengeteg étterem arra enged következtetni, hogy a hétköznapi lét a töménytelen munka ellenére sem lehet itt annyira unalmas. Az egyik francia bisztróban mellénk került és velünk csakhamar baráti beszélgetésbe keveredett 50-es társaság nyitottsága és életfelfogása is ezt erősítette meg bennem." forrás


,, Nagyon tetszett Washington viszont mégis jobban tetszett mindhárom másik nagyváros, amelyet meglátogattam az utazás során (New York, Chicago, Toronto). Talán azért, mert jobban szeretem a nyüzsgő, felhőkarcolós metropoliszokat, amelyek ritkaságnak számítanak Európában." forrás


,,Washington egy nagyon kellemes, élhető város és a múzeumokat kedvelők paradicsoma. Szebbnél szebb és érdekesebbnél érdekesebb múzeumok találunk itt, ráadásul a nagy részük ingyenes és a laikus, nem sűrűn múzeumba járó közönség számára is élvezhetőek, csak bírni kell a sétát, hiszen tényleg óriási épületekről van szó, több száz teremmel. Természetesen tüzetesen nem tudtuk bejárni, de először benyomásokat szereztünk a National Mall egyik felén lévő múzeumokról, úgy mint, az Amerikai Nemzeti Történelmi Múzeum, a Természettudományi Múzeum és a Nemzeti Galéria, majd a másik oldalon is bementünk az Indián, az Űr és a Hirshhorn Múzeumokba.

Tényleg mindegyik nagyon szép és érdekes, nekünk talán az Űr volt a kedvencünk.

A Capitoliumnál fordultunk vissza, ott még bementünk a botanikus kertbe, ami szintén megér egy látogatást. Remek napsütéses időnk volt, így a tó mögött a Capitolium teljes pompájában ragyoghatott előttünk. (2019)" forrás

Megközelítés

Repülés Budapestről: A Vista tippjei

New York és Washington D.C. között autóúton a távolság 369 kilométer. New York és Washington D. C. között a távolsági buszközlekedés árai egy útra 20-30 USD, oda-vissza 35-50 USD körül mozognak. Íme néhány busztársaság, amely ebben a viszonylatban közlekedik: Greyhound, DC2NY, Hola, Bolt Bus, MegaBus, MVP.

"New York-Washington vonattal: A járatokat böngészve ugyanis kiderült, hogy az Acela-express bizony drága a pénztárcánknak, bármennyire is szerettem volna kipróbálni, a több mint dupla jegyárat egy alig 25 perccel kevesebb időt igénybe vevő vonatozásért én bizony ki nem fizettem. Ennek megfelelően maradtak a Northeast Regional járatok, amelyre 196 dollárért sikerült jegyet vennünk összesen kettőnknek a két irányba. Hétfő reggeli indulás New York Penn Station-ről, csütörtök délelőtti visszaindulással Washingtonból, hogy a csütörtök esti Newark-London repülőt is elérjük. A jegyek árát bankkártyával kifizettem, e-mailben pedig nem jegyet kaptam,hanem egy vonalkódot, hogy azt egy Quik-trak jegykiadó automatánál vagy bármely Amtrak fióknál jegyre "válthassam". Nem tudom miért jobb ez így mintha alapból a jegyet kaptuk volna meg nyomtatásra, mindenesetre az amcsik így járnak el, nekem végül is mindegy, úgy voltam vele, hogy ez nem vehet el sok időt, meg úgyis járunk majd a Penn Station környékén előtte is, így nem okoz gondot a jegyek felvétele. (2012)" forrás,, New Yorkból 1 dolláros buszjeggyel sikerült eljutnom Washingtonba a Megabus által – és nem kis távolságról van szó, körülbelül 350-370 km a távolság a két város között! Hihetetlen, hogy egy olyan drága országban is, mint az USA, lehetőséged van ennyire olcsón utazni, ha időben megveszed a jegyet. De ez sajnos csak a buszjegyekre érvényes és azokra sem mindig, meg az útvonal sem mindegy.

A repülőjegyek nagyon drágák az USÁ-ban – több ameriakaival is beszélgettem arról, hogy Európában a fapadosok által milyen olcsón lehet utazni, akár 25 dollárból megúszod a repülőjegyet, és mindenki rácsodálkozott erre, alig akarták elhinni. Én már többször vettem 6 ezer forintos retúr repülőjegyet (kb. 22 dollár), viszont az USÁ-ban 70 és 80 dollárba (kb. 20-23 ezer HUF) került a két egyirányú repülőjegyem, amit időben, hónapokkal előtte megvettem. (2018)" forrás

Szállás

Ajánlott szállodák:

A legnagyobb merítést washingtoni szállásajánlatokból ezen a linken találunk.

Közlekedés

Metró

"Meglepően kulturált. Alig 25 éves, de az egész várost behálózza, mindenhová el lehet vele jutni. Tiszta és unalmas. Az először még jópofa állomás rémálommá válik, amikor tizenkettedszer találkozol vele a város különböző pontjain. A két sínt és két peront átfogó hatalmas boltív négyzetméternyi betoncsempékből kirakva. Ahol két vonal van, ott keresztben a másik boltív, egymás alatt a vonalak. A tervező nem vitte túlzásba a munkát." forrás

Bérautóval

Az utcákon maximum 2 órás időtartamra lehet parkolni. A parklás fizetős. Annak érdemes autót bérelnie, aki vidékre is utazik vele. Vagy annak, akinek kevés az ideje és több, egymástól messze fekvő dolgot is szeretne látni. Az uber is jó opció.

Étkezés

Dupont Circle: Ez a negyed a város egyik legnépszerűbb étkezési helyszíne. A környék tele van számos étteremmel, bárral, kávézóval és éjszakai klubbal. Az itt található éttermek között megtalálhatók a nemzetközi és a helyi konyha ételei, valamint az egyszerűbb és elegánsabb helyek egyaránt.

Georgetown: Ez a város egyik legnépszerűbb negyede, amely kínál számos éttermet, bárt és kávézót. A környék tele van olyan éttermekkel, amelyek különböző ízletes ételeket kínálnak, és különböző árkategóriákban elérhetők.

Chinatown: Ez a negyed a város központjában található és a kínai kultúra központja. A környék számos kínai étteremmel rendelkezik, amelyek kínálnak autentikus kínai ételeket, valamint más ázsiai konyhák ételeit is.

Adams Morgan: Ez a környék a város északi részén található, és sok különböző konyhát kínáló étteremmel büszkélkedhet. Az itt található éttermek között megtalálhatók az indiai, a francia, az etióp és a mexikói konyha ételei.

Vásárlás

Szórakozás

"Szombaton este elindultunk 7-en Georgetown-ba bulizni. Először egy bárba akartunk beülni vacsizni, mert már 9-re ott voltunk. Be is mentünk az egyikbe és mondta a pincér, hogyha nincs nálunk az útevél, akkor nem ihatunk alkoholt. Nem értettük az egészet, hiszen még soha nem volt ebből probléma és az orientáción is azt mondták, hogy az útlevelet soha ne hordjuk magunknál, mert nem fogják kérni. Ha elveszítjük, akkor gáz van. Azt mondta a pincér, hogy sorry, de itt DC-ben szigorúbbak a szabályok. Hát, jó, továbbmentünk egy sarokkal és beültünk oda - itt már nem kértek útlevelet...érdekes. Éjfélig voltunk itt, ettünk, borozgattunk, koktéloztunk, majd átmentünk egy clubba bulizni, ami nagyon jó volt!!! :) Taxit hívtunk és csak 10 dollár volt összesen, elosztottuk - majdnem hogy olcsóbb volt, mintha busszal mentünk volna. 3-ra hazaértünk, alvás 10-ig. (2009)" forrás

Közbiztonság

A nyolcvanas, kilencvenes években Washington rossz közbiztonságú városnak számított. Manapság az erőszakos bűncselekmények száma jóval kevesebb az amerikai fővárosban. Veszélyesebb városrészek vannak, de ezek éppen olyanok, ahová egy turistának amúgy sincs oka ellátogatni. Az éjszakai élet fő pontjain azért óvatosnak kell lenni, mert előfordulnak rablások. Washington északi részein a Shaw/U Street és az Adams Morgan-Columbia Heights térségeit éjszaka nem kell kerülni, de körültekintően kell mozogni és viselkedni. Nyilván a sötét mellékutcákba nem szabad bemenni. A jól megvilágított főutakon nincs nagy kockázat.

 • Ami a lopásokat illeti, a drága elektromos cuccokra vadásznak leginkább a tolvajok, főleg a metró vonalain és állomásain. Nappal a metró teljesen biztonságos.
 • A város északkeleti és délkeleti negyedeinek nem a legjobb a híre, azaz pontosabban a lepukkantabb lakónegyedeket mondják veszélyesebbnek. Na de arrafelé a turistának nincs mit keresnie.

"Szombat reggel gyalog a Capitolium felé. A kupola láthatóan csak 2 kilométerre van a szállástól. De milyen sötét két kilométerre! Az ország központjának szívében előbb a legigénytelenebb piac, majd lerobbant lakónegyed. Buszmegállóban csupa gyanús kinézetű ember, tőlem szeretnének aprót. Legközelebb taxival jövök." forrás

,, Washingtonban a kormányzati negyed közvetlen közelében laktam, és tudtam minden egyes háztömbnél egy rendőrautó áll. A kifejezés ebben az esetben azért pontos, mert nagyon sok autóban nem ült rendőr, ám az üres jármű puszta megjelenése is elég visszatartó erő volt. Ráadásul az egész kormányzati negyed minden négyzetméterét kamararendszer ellenőrizte. (2018)" forrás

Egyéb hasznos információk

1. Magyarország washingtoni Nagykövetségének Konzuli Hivatala

 • Cím: 3910 Shoemaker Street, N.W., Washington, D.C. 20008 Nyitva tartás: H-CS 9:00-17:30; P 9:00-15:00
 • Ügyfélfogadás: H,SZe,P 10:00-13:00 Konzuli ügyekben: 202-362-6730-as telefonszámot lehet használni.
 • Konzul:  Dr. Patai-Szabó Renáta

2. Washingtonban a dohányzás gyakorlatilag minden nyilvános helyen tiltott: boltokban, éttermekben, bárokban, klubokban stb. Vannak éttermek, ahol kínálnak a dohányosoknak elkülönített helyet, s ezt a hamutartó jelenlétéről lehet észrevenni.

3. A washingtoni nevezetességek közül a legtöbb csak előre foglalt időponttal látogatható. Magyar turistáknak hivatalosan a nagykövetségen keresztüli foglalást ajánlják pl. s Fehér Házhoz, ennek kivitelezhetőségét nem  teszteltük. Aki biztosra akar menni, előre jegyet vesz a túrákra. Nagyon fontos, hogy a dátumokat be kell tartani ebben az esetben. Ezen a linken érdemes túrákat keresgélni. 

Fehér Ház

A valóságban nem annyira nagy és fenséges, mint a filmeken. A meglátogatása magyar állampolgároknak 2018-ban eléggé nehézkes, általában a szervezett túrák sem viszik be a látogatókat, csak körbejárni és kívülről fotózni lehet. A leginkább járható út az, hogy a túrák között kell keresgélni akkor, amikor már tudjuk a pontos látogatási napot. Ha van hely és belépő is, azonnal le kell foglalni és fizetni is.

"Nem volt kérdéses, hogy a washingtoni látogatásunk során a Fehér Házat meg kell ellátogatnunk. Szép volt, de bevallom, hogy nem volt annyira látványos, mint azt előre elképzeltem. Talán azért is, mert kisebb, mint azt gondoltuk volna. Az épület egészéről nem nagyon lehet jó fotót csinálni, mert a kerítésen kívülről nehéz "befogni" az egészet, ha mégis, akkor a déli oldal felől. Érdekes volt látni a Fehér Ház tetején a mesterlövészeket. Nem is rejtőzködnek. Nincs mindig lehetőség a Fehér Ház meglátogatására. Az is előfordul, hogy egy adott napon csak amerikai állampolgárok látogathatják meg. Van, hogy csak a kertet lehet meglátogatni: Garden Tour." (Poci, 2014)


"Kicsi. Végül is csak egy lakóház, annak meg elég nagy. De látni kell egyszer személyesen, hogy eltűnjön a képekből és híradókból képzelt varázs, az agyamban összerakott hatalmas méretek a világ irányítópultjáról. Bejutni nem lehet. Illetve lehet, de ahhoz előre a képviselőmtől vagy a nagykövetségtől időpontot kell kérni. Leinformálnak. Félnek. Aztán vasárnap a szomszéd utcán autózva három hatalmas helikopter repül erre. A középső leszáll a fűre, míg a másik kettő biztosítja a légteret, majd továbbszállnak. Így már legalább megvan a fíling." forrás

,, A Capitolium mellett talán a Fehér Ház a másik olyan turista célpont, amit aki teheti, ne hagyjon ki a washingtoni látnivalók közül. Hiába láttuk számtalanszor ezt az épületet, személyesen megtapasztalni, végigsétálni azokon a folyosókon, és helyiségekben, ahol történelmi jelentőségű döntések születtek, nem mindennapi élmény.

Mint ahogy a capitoliumi látogatás esetén, itt is előre igényelt és meghatározott időpontra szóló jeggyel lehet csak belépni, miután átestünk a szigorú biztonsági ellenőrzéseken.

Mielőtt az ember elindul, érdemes tanulmányozni, mit nem szabad magunkkal vinni: videokamera, cserélhető lencsével felszerelt fényképezőgép, tablet, iPad, bármilyen táska, vagy hátizsák, szúró-és vágóeszközök, fegyver, étel, ital mind a tiltólistán szerepel.

A Fehér Házban dolgozó biztonságiak talán még a capitoliumi kollégáiknál is szigorúbbnak tűnnek. Az egyik komoly tekintetű izomkolosszus kicsit türelmetlenül, de azért egy félmosollyal bátorított, hogy ne álljak meg a fémdetektoros kapuban, hanem lépjek tovább.

A neoklasszikus stílusban épült ház, és belső elrendezése engem kicsit a klasszikus palotákra emlékeztetett. A hosszú folyosókról nyíló kisebb helyiségek berendezését, dekorációját elnézve időnként úgy éreztem, mintha a bécsi Hofburgban vagy a londoni Buckingham Palace szerényebb kivitelezésű kistestvérében járnék. :)

A kordonok, és a turisták kíváncsi kérdéseire türelmesen és készségesen válaszoló dolgozók egy múzeum benyomását keltik a látogatóban, de ahogy megtudtuk, ezek a helyiségek manapság is használatosak. (2017)" forrás


,, Ha létezik a nemzetközi turizmus célállomásai között olyan épület, amelyről a turisták azt mondják, hogy a hírneve ellenére kicsit csalódást okozott, mert nagyobbat, látványosabbat vártak, az bizony sokszor megkapja a Fehér Ház.

Mert minden híradóban szó van róla, lényegében egy kultikus építmény, a még mindig vezető világhatalomnak számító ország kormányzati központja, és ehhez képest mit lát a turista? Leginkább egy masszív, kiadós, vidéki kastélyra emlékeztető épületet.

Szépnek szép, de nem elég attraktív, írja, mondja, meséli számos, Washingtonban járt látogató. Azt hiszem, nem tartozom közéjük, mert nekem volt csalódás, látványosnak is találtam, azt is éreztem, korántsem olyan kicsi, mint első látásra érezhetné az ember, És ez igaz is, mert 130 terem, szoba, iroda és egyéb helység található benne.  (2018)" forrás

Lincoln-emlékmű

Elter Karesz fotója

"Az emlékmű az Egyesült Államok 16. elnökének, Abraham Lincoln-nak állít méltó emléket. Az épület belsejében egy hatalmas szobor található Lincolnról, az épület falára pedig olyan híres amerikai beszédeket véstek, mint a Gettysburgi beszéd vagy Lincoln második avató beszéde.Ne lepődj meg, ha ismerős lesz az épület, ugyanis többek között a Transformers 3-ban és a dr. Szösziben megjelenik ez az épület. Utazási tippek: Sajnos az előtte fekvő tükörmedence tavaly nyáron felújítás miatt száraz volt, de remélhetőleg most már megcsinálták. Nekem így is talán ez tetszett a legjobban a washingtoni látnivalók közül. (2014)" forrás

National Mall

(nesönl moll)

,, A National Mallban lévő emlékművek közül kiemelném a Washington-emlékművet, a Lincoln-emlékművet és a második világháborús emlékművet – talán ezek a leghíresebbek. Sok időbe telt bejárni az egész parkot, mivel nagyon nagy: a Kapitóliumtól a Lincoln-emlékműig 3 km a távolság, de közben ide-oda kalandoztam, mindent megnéztem, amit tudtam. A park után a Fehér Ház felé vettem az irányt, hiszen ez kihagyhatatlan, ha Washingtonban jársz. Picit nehezen találtam meg, hogy hova kell mennem annak érdekében, hogy láthassam az épületet, de azt is csak távolról, mivel nem lehet közelebb menni hozzá." forrás

Smithonian múzeumok

National Air and Space Museum

,,  Mindenkinek kötelező, akit érdekel a légiközekedés meg űrkutatás, számomra ez volt életem legérdekesebb múzeuma! Kiállított repülőgépekből, makettekből, interaktív programokból nincs hiány. Simán el lehet ott tölteni 5-6 órát, ha mindent meg szeretnénk nézni, de én sajnos csak 2-3 órát tudtam rászánni. Természetesen ez is teljesen ingyen volt, viszont vannak olyan programok a múzeumon belül, amiért fizetni kell: planetárium és IMAX mozi. Én úgy döntöttem, befizetek egy előadásra a planetáriumba, mivel még sosem voltam ilyen helyen. Egy jegy 9 dollárba kerül, viszont én sem tudom miért, de csak 5 dollárt kértek érte a kasszánál. 😀 Az előadás 25 percet tartott és annyira lenyűgözött, hogy azonnal vettem a jegyet a következőre, ami csak 6 dollár volt, mivel az első jegy hátán volt egy kupon. 11 dollárból megúsztam két előadást, közben meg egy szokott 9 dollárba kerülni, úgyhogy nagyon örültem. 😀 (2018)" forrás

National Museum of National History:

"Ez a hatalmas természettudományi és történelmi gyűjteménnyel rendelkező építmény a világ leglátogatottabb múzeuma. Mint ahogy azt már Washingtonban megszokhattátok, a kiállítás ingyenesen látogatható és mivel az év 364 napján tár kapukkal várja a látogatókat, nem valószínű, hogy zárva találod, ha emberi időben mész:)" forrás

Capitol Hill

Capitol Hill Washington DC történelmi és kulturális központja, valamint a szövetségi kormány székhelye. A Capitol Hill egy nagy és szép környék, amely tele van neoklasszikus épületekkel, parkokkal és múzeumokkal.

Az egyik legjelentősebb épülete a Capitolium, amely a Kongresszusi Könyvtárral és a Kongresszusi Állványokkal együtt az amerikai politikai hatalom szimbóluma. A Capitolium épületegyüttese egy gyönyörűen díszített rotundával rendelkezik, amely az amerikai történelem fontos eseményeit ábrázoló freskókkal van díszítve.

A Capitol Hill továbbá gazdag kulturális életet kínál, a Smithsonian múzeumai, a National Gallery of Art, a United States Botanic Garden és a Newseum kínálnak különböző kiállításokat és programokat. A környék számos nagy parkkal rendelkezik, többek között a Capitolium mögött található Capitol Hill Parkkal, a Supreme Court mellett található Library of Congress Parkkal, valamint az Eastern Market területén található Eastern Market Parkkal.

A Capitol Hill környékén rengeteg étterem, kávézó és bár található, így az éjszakai élet is aktív. A környék népszerűsége miatt azonban az árak általában magasabbak, mint a város más részein.

Capitolium

Meglehetősen nehézkes a Capitolium meglátogatása. Ezen a linken kell előre időpontot foglalni. Az időpontok hamar elfogynak, legalább 2 hónappal előre kell gondolkodni, különösen nyáron. Az időponton változtatni nem lehet és elkésni sem lehet. A közlekedéshez a tömegközlekedés igénybevételét ajánlják, parkoló a látogatóknak nincs. Enni-inni, wc-re  menni a látogatás alatt nincs mód.

"A túra során a vezetőnk megkérdezte mindenkitől, hogy honnan jött. Jellemzően az USA különböző államaiból jöttek, rajtunk kívül csak néhány külföldi volt. A helyieknek megmutatta a vezető a nekik aktuális szobrokat, de felhívta a figyelmünket, hogy a túra végén várjuk meg mert számunkra is tud mutatni valamit. Így is lett a normál útvonal bejárása után hármasban maradtunk a túravezetővel, aki telefonon engedélyt kért, hogy egyébként nem látogatható részre is bevihessen minket. Az épületben lévő nem sok külföldi személyt ábrázoló szobrok egyike egy Kossuth szobor. És ha már bent vagyunk a nem látogatható részeken néhány egyéb helyet is megnézhettünk. A Capitolium komplett város a városban, alatta saját metróhálózattal, amit csak az itt dolgozók használhatnak (2014)". forrás


"Még a parkban fogyaszd el az ebédedet, mert a Capitoliumban nem lehet ételt-italt bevinni, éttermet pedig nem fogsz találni a környéken utána! A belépés ingyenes, de csak négyig van nyitva, ezért ne ezt hagyd utolsó állomásnak! A kupola freskóját (ami az Elveszett Szimbólum című Dan Brown regényben kulcsszerepet játszik) mindenképp érdemes megnézni. (2014)" forrás

,, A törvényhozó testület a Kongresszus, a Capitólium épületében van a Capitolium-dombon. Itt dolgoznak a szenátorok és a képviselők. Ez látogatható, szintén ingyenes, de időjegy szükséges hozzá, amit a látogatóközpontban kapsz.
Megmutatják a rotundát (kerengőt), ahol tucatnyi szobor van, levisznek az alagsorba, ahol még több szobor van. Itt található Kossuth Lajos szobra is többek között. Ő volt az első külföldi, aki a Szenátusban felszólalt.
„NAGYON HASONLÍT A MAGYAR NYELV AZ ANGOLRA, NÉHÁNY SZÓT ÉRTETTÜNK A BESZÉDBŐL!”
– mondták a szenátorok Kossuth beszéde után. Lajosunk angolul mondta a beszédét, de olyan akcentussal és nyelvi hibákkal, amit az amerikaiak nem értettek meg. Így jár az, aki tankönyvből akar nyelvet tanulni. Vicces történet, aminek biztos van igazságtartalma is.  (2016)" forrás


,, A turisták leginkább a kupolaterem impozáns méreteit, festményeit, és az egyes államokból származó vagy azt alapító személyek szobrait csodálják meg.

Ronald Reagan Kaliforniát képviselő szobra azért is nevezetes, mert a berlini falból származó köveket helyeztek a talapzatba. Emellett megnézhetjük, milyen volt a régi Szenátus vagy Legfelsőbb Bíróság ülésterme.

A Capitolium látogatására a Kongresszusi Könyvtárban tett séta teszi fel a koronát. 3 épülete közül turisták által leglátogatottabb a Thomas Jefferson könyvtár, amelynek klasszicista stílusú, gyönyörűen díszített belső terekkel rendelkező épülete még mozifilmekből is ismerős lehet.

Itt forgatták pl. a National Treasure 2 pár jelenetét, amelyben Nicholas Cage próbál rátalálni egy különlegesen értékes könyvre. (2017)" forrás

Vietnam memorial

A Vietnam Memorial a Washington DC-ben található nemzeti emlékmű, amely az amerikai hadsereg által a vietnámi háborúban elesett katonáknak állít emléket. Az emlékművet a 20. század egyik legjelentősebb amerikai építészének, Maya Linnak az alkotása.

Az emlékműnek egy félkör alakja van, amely az élők és a holtak közötti kapcsolatot jelképezi. Az emlékmű falai, amelyek feketére festettek, több mint 58 ezer névvel vannak ellátva, amelyek azoknak a katonáknak a neveit tartalmazzák, akik életüket vesztették a vietnámi háborúban.

Az emlékmű két oldalán található betonszárnyakon szobrok láthatók, amelyek a vietnámi háborúban harcoló amerikai katonákat és a háborúban vesztett életüket megidéző szimbólumokat ábrázolják. A szobrok között egy medence található, amely a békét és a megértést jelképezi.

A Vietnam Memorial az egyik legismertebb és legfontosabb látványossága Washington DC-nek, és számos látogatót vonz minden évben. Az emlékmű szép környezetben, a National Mall parkjának közepén található, és egyedülálló módon emlékezik meg az amerikai katonáknak azon az elszigetelt és veszélyes területen tett áldozatáról, amely Vietnam volt.

p.b.

Union Station

(juniön sztésn)

Az Union Station Washington DC-ben egy nagy és gyönyörű vasúti állomás, amely a város egyik jelentős közlekedési központja. Az állomás épülete 1907-ben épült, és a neoklasszikus stílusú építészet egyik remeke.

Az állomás épülete nagyon impozáns, magas boltívekkel, oszlopokkal, bronzszobrokkal és csillogó mozaikokkal. Az állomás területén számos bolt, étterem és üzlet található, beleértve a legismertebb és legkedveltebb boltokat és éttermeket is, mint például a Shake Shack, a Starbucks és a H&M.

Az Union Station környéke a város turisztikai célpontjai közé tartozik. A National Mall parkja, a Capitolium, a Smithsonian múzeumai és az Egyesült Államok Legfelsőbb Bírósága mind a közelben találhatóak. Az állomás területén található turisztikai központból a látogatók információkat kaphatnak a város nevezetességeiről, valamint jegyeket vásárolhatnak a különböző túrákra és programokra.

Az állomás nemcsak vasúti, hanem busz- és metróállomás is egyben. A látogatók könnyen elérhetik az állomást a város bármely pontjáról a tömegközlekedési eszközökkel vagy taxival.

Lafayette-tér

Lafayette square (láfijet szkver)

A Lafayette-tér Washington DC-ben a város egyik legnépszerűbb nyilvános területe. A tér a Fehér Háztól délre, a Pennsylvania Avenue mentén található, és az Egyesült Államok első elnökének, George Washingtonnak az egykori szövetségesére, Gilbert du Motier, a lafayette-i hercegre utal.

A tér középpontjában egy hatalmas szobor áll, amely a lafayette-i herceget ábrázolja. A szobor őrködik a téren található többi szobor, emlékmű és épület felett, mint például a Hősök Kapuja, a Fehér Ház és az Executive Office épülete. A Lafayette-tér nagyon nyitott és tágas, gyönyörűen karbantartott zöld területtel és szép kúttal, amelyek a teret körülveszik.

A tér közelében számos látnivaló és turisztikai helyszín található. A Fehér Ház, az Executive Office Building, a National Geographic Múzeum és a Hősök Kapuja mind a közelben találhatóak. A National Mall parkja is könnyen elérhető a tér közvetlen közelében.

A Lafayette-tér környékén számos étterem és kávézó található, amelyek különféle konyhákat kínálnak. A terület ideális helyszín piknikhez, sétához vagy a városi élet megfigyeléséhez.

Georgetown

Georgetown egy csodálatos történelmi negyed Washington DC-ben. A környék a város északi részén található, és tele van neoklasszikus stílusú épületekkel, kis boltokkal, éttermekkel, bárokkal és kávézókkal. A környék hangulata békés és idilli, és sokan úgy tartják, hogy ez a város legromantikusabb negyede.

A Georgetown egyik legismertebb nevezetessége a Georgetown Egyetem, amely egyike az ország legjobb egyetemeinek. Az egyetemnek gyönyörű kampusza van, amely a Potomac-folyóra néz. A Georgetown Egyetem az egyik legrégebbi katolikus egyetemek közé tartozik az USA-ban.

A Georgetown negyednek több parkja is van, köztük a szép Georgetown Waterfront Park, amely a Potomac-folyó partján található. A parkban lehetőség van kerékpározásra, sétára, futásra, és különféle vízi sportokra is, mint például kajakozásra vagy kenuzásra.

A környék éttermei és kávézói széles választékot kínálnak. A Georgetown negyedben található éttermek között megtalálhatók az olasz, a spanyol, a francia és az amerikai konyhák ételei, valamint a híres Georgetown Cupcake boltja, amelyben fantasztikus édességeket kínálnak.

A Georgetown negyed az egyik legjobb hely a vásárláshoz Washington DC-ben. A M Streeten és a Wisconsin Avenue-en számos bolt található, amelyekben különböző árucikkeket kínálnak, mint például divatos ruhákat, cipőket, ékszereket, bútorokat és művészeti tárgyakat.

Washington Harbour

Washington Harbour egy gyönyörű kikötő és szabadidős terület, amely a Potomac-folyó mentén található Georgetown negyedében, Washington DC-ben. A Washington Harbour egyik fő vonzereje a gyönyörű kilátás, amelyet kínál a Potomac-folyóra és a Key Bridge-re.

A kikötőben sok hajó állomásozik, és lehetőség van a hajókázásra vagy a vitorlázásra. Az állomás közelében található az Exorcist lépcsősora, amely ismert a horrorfilmről, és egy nagyszerű kilátást nyújt a városra és a folyóra.

A Washington Harbour területén sok étterem, bár és üzlet található. Az éttermek különböző konyhákat kínálnak, így a látogatók választhatnak az olasz, a mexikói, az amerikai és más konyhák ételei között. Az éttermek és bárok teraszai a Potomac-folyóra néznek, így az ételek és italok élvezete közben csodálatos kilátásban lehet részünk.

A Washington Harbour területén számos kulturális és szabadidős tevékenység is várja a látogatókat. A Shakespeare Színház közelében található, amely különböző előadásokat kínál. A területen található számos galéria is, amelyekben különböző művészeti kiállításokat rendeznek.

A Washington Harbour télen is nagyon szép, amikor a területet a karácsonyi fények ékesítik. A jégszobrok és az öltözött karácsonyfák megteremtik a téli varázslatot, és még ünnepélyesebbé teszik a kikötőt.

Dupont Circle

(djupön szörkl)

Dupont Circle egy gyönyörű park és történelmi negyed Washington DC-ben. A környék az egyik legjobb hely a városban a kulturális élet, a vásárlás, az étkezés és a szabadidős tevékenységek élvezetéhez.

A park a környék középpontja, és egy nagyszerű hely a pihenésre, a sétákra és a piknikezésre. A parkban különféle szobrok és emlékművek találhatók, és gyakran rendeznek itt kulturális eseményeket és koncerteket. A park környékén található a Dupont Circle szökőkút, amely egy híres találkozóhely.

A környéken számos étterem, kávézó és bár található. A környék kínai negyede egy különleges élményt kínál az ázsiai konyha kedvelőinek. Emellett a Dupont Circle a város egyik legjobb helye az ínyenceknek is, számos étterem kínálja a világ különböző konyháit.

A környéken számos művészeti galéria és bolt található. A Phillips Collection múzeum is itt található, amely egyik legjobb művészeti múzeum a városban. A környék emellett a város legjobb helye a vásárlásra is, a Connecticut Avenue-n számos bolt található, amelyek különböző árucikkeket kínálnak, mint például az ékszerek, bútorok, könyvek, ruházat, cipők és egyéb kiegészítők.

A környék könnyen megközelíthető a város bármely pontjáról a metróval, és számos buszjárat is közlekedik a környéken.

Penn-negyed

Penn-negyed (Penn Quarter) Washington DC-ben található, és a városközpont egyik legélénkebb és legdivatosabb környéke. A környék nevét a területen található Penn színházról kapta, amely egykoron a város egyik legnagyobb színháza volt.

A Penn-negyed területén található a Smithsonian Nemzeti Portré Galéria, valamint a Nemzeti Kulturális Múzeum, amelyek mindkettő a város legnépszerűbb kulturális intézményei közé tartoznak. Emellett számos galéria és kis múzeum található a környéken, valamint a Ford Színház, amely a város egyik legfontosabb előadó-művészeti helyszíne.

A Penn-negyedben található számos kiváló étterem, bár és kávézó, amelyek különböző konyhákat kínálnak, mint például az olasz, a francia, a spanyol és az amerikai konyha. A környéken található a híres Fekete Piac, amely egy csodálatos élelmiszerpiac, ahol számos helyi termelő kínálja termékeit.

A Penn-negyedben sok divatos bolt és butik is található, amelyek különböző árucikkeket kínálnak, mint például ruházat, ékszerek, cipők, bútorok és egyéb kiegészítők. A környéken számos színház és mozi is található, így lehetőség van a szórakozásra és a kikapcsolódásra is.

A Penn-negyed számos kulturális és szabadidős tevékenységet kínál, valamint könnyen megközelíthető a város bármely pontjáról a metróval és a buszjáratokkal.

Kínai negyed

Chinatown Washington DC-ben egy élénk és színes környék, amely az egyik legnépszerűbb turistalátványosságok közé tartozik. A környék az 5. utca és a H utca között található, és gazdag történelmi és kulturális örökséggel rendelkezik.

A Chinatown területén található az óriási Friendship Arch, amelyet a város és Kína barátságának emlékére állítottak. A környékben található még az egyik legnagyobb épület a városban, a Verizon Center, amely a Washington Wizards és a Washington Capitals hazai játéktérként szolgál, valamint koncerteket és más eseményeket is rendeznek itt.

A Chinatown területén számos étterem és bolt található, amelyek a kínai kultúra számos vonását tükrözik. A környéknek híres ételei közé tartoznak a kínai levesek, a rákkal és garnélával készült ételek, valamint a kínai sütemények és desszertek. Emellett a környékben sok érdekes üzlet található, ahol különböző kínai árucikkeket lehet vásárolni, mint például különböző ajándéktárgyakat, ékszereket, ruhákat és csecsebecséket.

A környéken rendeznek különböző kulturális eseményeket is, mint például az évenkénti Kínai Újév Fesztivál, amely során a területet színes díszekkel és fényekkel ékesítik, valamint a Dragon Boat Festival, amely során a Potomac-folyón hajóversenyeket rendeznek.

A Chinatown könnyen megközelíthető a város bármely pontjáról a metróval és a buszjáratokkal. A környék egyik legfontosabb megállója a Gallery Place-Chinatown metróállomás, amely a piros, sárga és zöld metróvonalak találkozásánál található.

Adams Morgan negyed

Adams Morgan egy élénk és sokoldalú környék Washington DC-ben. A környék nevét két híres utcáról kapta: a 18. utcáról és a Columbia útról.

Az Adams Morgan területén számos étterem, bár és kávézó található, amelyek különböző konyhákat kínálnak, így a látogatók választhatnak az olasz, az indiai, a japán, a kínai és az amerikai konyhák ételei között. Emellett a környék híres a szórakozóhelyeiről is, és itt található a város egyik legnépszerűbb éjszakai életének központja.

Az Adams Morgan területén található számos galéria, bolt és üzlet. A környéken található a Unity Park is, amely egy kis park és az egyik legjobb hely a kikapcsolódásra. A parkban egy nagy zongora is található, amelyet bárki használhat a zenélésre.

Az Adams Morgan környék könnyen megközelíthető a város bármely pontjáról a metróval és a buszjáratokkal. A környéknek nincs saját metróállomása, de a legközelebbi állomások a Woodley Park-Zoo/Adams Morgan metróállomás és a Columbia Heights metróállomás.

Az Adams Morgan környék gazdag kulturális örökséggel rendelkezik, és sok érdekes és egyedi tevékenységet kínál. A környék könnyed hangulata és a sok szórakozási lehetőség miatt népszerű a fiatalok és az idősebbek körében is.

Columbia Heights

(kölömbijá hájtsz)

Columbia Heights egy körzet Washington DC-ben, az Egyesült Államokban. A körzet lakossága vegyes, és sok különböző kultúrából származó ember él itt. Van néhány nagy bevásárlóközpontja, éttermei, bárjai és kávézói. A Columbia Heights közel van a National Mallhoz és a Smithsonian Intézetekhez, ami azt jelenti, hogy könnyen elérhető a turisták számára. Az utóbbi években Columbia Heights egyre népszerűbb lett a fiatalok és a művészek körében, és egyre több művészeti kiállítás és előadás található itt. Összességében Columbia Heights egy érdekes és élénk körzet Washington DC-ben.

Shaw-negyed

Shaw-negyed Washington D.C.-ben található, és az elmúlt években a város egyik legdinamikusabban fejlődő körzete lett. A negyed történelme izgalmas, és a fekete közösség otthona volt az 1800-as évek végén és a 1900-as évek elején. Az elmúlt évtizedekben azonban a negyed elhanyagolttá vált, és a szegénység és a bűnözés növekedésének színhelyévé vált.

Azonban az utóbbi években a Shaw-negyed újjáéledt, és a gazdasági fellendülésnek köszönhetően számos új étterem, bár és művészeti galéria nyílt itt. A körzet kulturális sokszínűsége egyre inkább előtérbe kerül, és számos rendezvény és fesztivál szerveződik itt.

A Shaw-negyed ma már egy élénk, energikus és trendi körzet, ahol számos turistalátványosság található, mint például az African American Civil War Memorial, a Howard University, valamint a Smithsonian National Museum of American History.

Logan Circle

(lögen szörkl)

Logan Circle Washington D.C.-ben található, és egy nagyon népszerű és dinamikus körzet. A körzetet a Logan Circle nevű parkja közepén található kör alakú parkoló terület határolja. A park történelmi jelentőséggel bír, és a város közepén található, így ideális helyszín a pihenésre és a szórakozásra.

A Logan Circle környéke tele van érdekes éttermekkel, bárokkal és kávézókkal, és a körzetben számos művészeti és kulturális program is található. Az utóbbi években a körzet fejlődése elképesztő ütemben haladt, és a környéken található ingatlanok értéke is emelkedett. A körzet a művészetek iránt érdeklődők számára különösen vonzó, mivel számos galéria található itt.

A Logan Circle a város egyik legjobb helyszíne a kikapcsolódásra, a vásárlásra és a szórakozásra. Az éjszakai élet itt különösen izgalmas, és a körzet egyik fő vonzereje a bárok és az éttermek sokfélesége.

Navy Yard

(névi járd)

Navy Yard Washington D.C.-ben található, és a város egyik leggyorsabban fejlődő körzete. A körzetet a történelmi Navy Yard, azaz a haditengerészet épületei határolják, amelyek a 19. században épültek, és azóta számos felújításon estek át.

Az elmúlt években a Navy Yard környéke jelentős fejlődésen ment keresztül, és ma már számos új étterem, bár és kávézó található itt. A körzetben található a Nationals Park, ahol a Washington Nationals baseballcsapata játszik, így a sport iránt érdeklődők számára különösen vonzó helyszín.

A Navy Yard környéke a szabadidős lehetőségek szempontjából is vonzó. A körzetben található a Anacostia River és a Potomac River, ahol a látogatók hajókázhatnak, kenuzhatnak és SUPozhatnak. Emellett a körzetben található a Yards Park, ahol számos szabadidős programot szerveznek, és az újonnan megnyílt District Wharf is csak egy rövid sétára van.

U Street Corridor

(ju sztrit koridor)

Az U Street Corridor Washington D.C.-ben található, és az egyik legjelentősebb történelmi negyedek közé tartozik a városban. A körzetet a 20. század elején az afroamerikai közösség városrészévé alakították ki, és a jazz és a blues zenei stílusainak melegágya volt.

Az U Street Corridor fejlődése az elmúlt évtizedekben nagy változásokon ment keresztül, és ma már egy pezsgő, kulturális körzet. Az utóbbi években a körzetben számos új étterem, bár és kávézó nyílt, amelyek izgalmas ételeket és italokat kínálnak. Emellett számos művészeti galéria, színház és zenei helyszín is található itt.

Az U Street Corridor emlékeztet a város múltjára, amelynek jelentősége van az afroamerikai közösség és a jazz zenei stílusok számára. A körzetben található a legismertebb helyszínek közé tartozik a Lincoln Theatre, a Howard Theatre és a 9:30 Club, amelyekben számos zenei és művészeti eseményt szerveznek.

Az U Street Corridor egy élénk és izgalmas körzet Washington D.C.-ben, amely egyedülálló kulturális élményt nyújt az idelátogatóknak. Az éttermek, bárok és művészeti helyszínek sokszínűsége miatt az U Street Corridor környéke kiváló helyszín a szórakozásra és a kulturális felfedezésre.

Olvasmányos linkek

"Washington D.C. különálló, független város, vagyis nem tartozik egyik amerikai államhoz sem. A város formája felülről nézve csúcsára állított négyszög alakú, melynek mértani közepén helyezkedik el a mindenkori államelnök rezidenciája, a White House. További érdekessége, hogy itt nincsenek magas toronyépületek, sem felhőkarcolók. Ennek oka, hogy Washington-ban van egy emlékmű, egy magas obeliszk – Washinghon Monument --, amelynél semelyik városbeli épület sem lehet magasabb. Ez érthető is, hiszen a sok magas épület között teljesen elveszítené szépségét, jelentőségét, különlegességét.

Washington-ban rengeteg a látnivaló: egy nap biztosan nem elég arra, hogy az ember mindent szemügyre vegyen. Nekem is három napig tartott a legérdekesebb helyek meglátogatása, és így is napi nyolc órán keresztül jártam a várost, múzeumokat, emlékhelyeket. A legelső hely, amelyet minden turista felkeres, az 1600 Pennsylvania Avenue, vagyis a Fehér Ház. Sajnos nem sikerült megnézni, mert mint kiderült, a látogatás előtt tíz héttel kell időpontot egyeztetni! Gyanítom, hogy a 2001-es merényletek óta vezették be a szigorításokat, előtte ugyanis nem kellett időpontot kérni. Azonban a Fehér Ház kívülről is gyönyörű. Amit szinten érdemes megnézni, az a Washington Monument, melyet az első elnök tiszteletére emeltek. Az obeliszknek a tetejére fel is lehet menni – 898 lépcsőfok vezet fel – ahonnan megcsodálhatjuk az egész várost. Egy másik lenyűgöző szépségű épület a US Capitol, vagyis az országház, mely a demokrácia jelkepe. Törvényhozó intézmény és emlékmű egyben, s turisták ezreit vonzza naponta. Most csak a három legjelentősebb emlékművet, látnivalót emeltem ki a sok közül, de természetesen ezeken kívül rengeteg gyönyörű, érdekes látnivaló van még. Múzeumok, galériák, melyek többségébe ingyenes a belépés!

Érdemes ellátogatni a Library of Congress-be (Kongresszusi Könyvtár) is – hatalmas, gyönyörű, ritka szépségű. Valójában ez a világ legnagyobb könyvtára: több, mint 130 millió könyvvel, fényképpel, levéllel, iratokkal, hanganyaggal stb., megközelítőleg 848 km hosszúságú könyvespolccal! Ne hagyjuk ki az Arlingtoni Nemzeti Temetőt sem, ahol katonák, háborús hősök, azok feleségei, gyerekei nyugszanak, és híres emberek (pl. John F. Kennedy) síremlékei találhatók. Washington lenyűgöző szépségű város, teli látnivalóval, emlékkel. Ha valaki az USA-ban jár, semmiképpen ne hagyja ki a főváros meglátogatását! Egy életre szóló élményt hagyna ki! (2007)" forrás


"Sajnos nem lehet felmenni a Washnigton Monument tetejére, mert a 2010-es földrengés óta balesetveszélyes, de vicces fotókat lehet csinálni vele. Innen a hosszú füves parkon át elsétálhatsz a Capitoliumig. Útközben jobbra a Smithsonian Castle Roxfort-szerű épületét csodálhatod meg, balra pedig a pillangó-arborétumban vadászhatsz lepkékre - ez egyébként jó kikapcsolódás. (2014)" forrás


"Washington Monument: Egy kőoszlop, körülvéve igénytelen, ideiglenes kerítéssel. Hogy a terroristák miatt, vagy azért, mert felújítják, nem tudom. Gyanítom, hogy az előbbi. Ami szép errefelé, még azt is sikerül így elrondítani. Az emlékmű ingyenes, mint Washingtonban minden. A sok látogató miatt azonban jegy kell hozzá. Beállsz a sorba, megmondod, hogy hány belépőt szeretnél és mikorra. Az ember a bódéban odaadja a jegyet, és ennyi. Se pénz, se név, se semmi. Vicces. Az emlékmű belülről üreges, lifttel fölmész, tetejéről látszik a város. Több szóra nem érdemes." forrás


,, Washingtonban kb. 700 ezer ember él. 2010-ben ennek fele fekete volt, a fehérek, 38.5% voltak, 10 % hispániai és a többi „más”. A körülvevő külvárosokban több millióan élnek. Azóta az előbbi fekete arány egyre csökken, mert sokan a külvárosokba költöznek, míg a jó módúak (akármilyen színben) visszamerészkednek, és újra urbanizálják az egykori rossz negyedeket.

Washington tele van köröndökkel és abból ágazó széles, fás, sugárutakkal, ami nem található más amerikai városnál. Klímája enyhe, télen nagy ritkán havazik, néha fagy. A nyár fülledt, meleg. Tavasz a legszebb évszak, a cseresznyefák tömegesen virágoznak a sok parkban. Az ősz megint szép, mert sok a fa és park, szépek a színek.

Washingtonnak még mindig vannak rossz negyedei. Itt főleg a pénztelen színesek laknak. Kocsival olykor betéved az ember…nagyon gyorsan kifele igyekszik, nem biztonságos érzés ilyen helyen kóvályogni. De vannak abszolút gyönyörű negyedek. Jó párszor jártam itt hivatalosan és privátim is. A Dupont Circle-nél szoktam megszállni, a Connecticut Avenue megy itt keresztül. Ez a rész tele van élettel, a lombos mellékutcák szép házakkal. Sokjukban diplomaták laknak. Nincsen messze a híres Állatkert ahol pandák is vannak. A Dupont Circle, egy kis park, padjai tele sakkozókkal. Egész nap, de este is, mennek a játszmák. Kibicek is akadnak bőven. Idősebb fiam annak idején jó sakkozó volt, leült sokszor a helybeliekkel egy játszmára.

Na de mit csinálsz itt, ha turista vagy?

1 Sétálj először a Mall-on. Ez a város szívében egy nagy téglalap alakú park. Egyik végén a Lincoln emlékmű, a másik végén a Kongresszus (az ő Parlamentjük) épülete. 4 km hosszú, közepén a tű alakú Washington emlékmű 169 méter magas. Ez határt szab annak, hogy milyen magas épületet lehet itt építeni. Felhőkarcolók nincsenek. Innen látod a Fehér Ház hátulját is, és annak nagy kertjét. A főbejárata a másik oldalon, 1600 Pennsylvania Avenue. A Lincoln emlékműhez közel van a Vietnami háború halottainak emlékműje. Nekem ez különösen tetszett, nem szembeugró, de megható alkotás. 1982-ben (az akkoriban) építész egyetemista Maya Lin terve. Alacsony, fekete bazalt fal, 58195 névvel. Gyakran látod, ahogy a látogatók néhánya halottja nevét egy kis selyempapírra ceruzával másolja.

2 Ha már a Mall-on vagy látogasd meg az itt levő sok múzeum közül egy párat. Én a National Museum of Art-ot ajánlom, tele híres festők képeivel. Utána változásként nézd meg a Smithonian Múzeumok egyikét, a Repülés és Űr Múzeumot, vagy a Történelmi Múzeumot. Ezzel az első napod el is ment, garantálom, fáradt leszel. Enni elmennék busszal a nem messzi Főpályaudvarra. Maga a pályaudvar építészetileg nagyon szép, korabeli épület. Az alagsor nagyszerű önkiszolgáló étkezdéi köztudottan jó és olcsó ételeket szervíroznak.

3 Másnapra ajánlanák egy látogatást Georgetown-ba. Már a főváros alapítása előtt is létezett, mint kisváros, ma az egyik legelegánsabb szomszédság. A Wisconsin Avenue a fő utcája. Ez, és a keresztező M utca tele van érdekes boltokkal, éttermekkel. Érdemes sétálni a mellékutcákon, csodáld a korabeli házakat, a kis kerteket, élvezd a kisvárosi hangulatot. Fontos emberek laknak itt, nem olcsó negyed. El fogsz érni a Georgetown Egyetemhez, egy jó nevű privát egyetem. Az M utcától másik irányban van a bűbájos C & O kanális, ami megtartotta az egykori iparos jellegét, ma egy történelmi hagyaték.

4 Georgetowntól nem messze van az egyik leghíresebb park, a Rock Creek Park, egy patak vájta hosszú kanyonban. Itt gyalog ösvények és bicikli utak vannak, és sok árnyék. Nyáron egy kis hűs menedék, ahol jó pihenni. A kanyonból kiérvén csavarogj egy kicsit. A parkos/dombos környezetben gyönyörű követségi (és privát) rezidenciákat lehet látni. A túrát a Nemzeti Katedrálisnál fejezném be, ami szintén a Wisconsin Avenue-n van, 3101 szám.

5 Hogy hol ennék? Ajánlok egy soul food éttermet. Így hívják a feketék (volt rabszolgák) főztét. Nagyon ízletes. A neve „Oohhs and Aahhs” (http://www.oohhsnaahhs.com/). Nincsen messze. Nem drága, és kiadós kaját szolgálnak. Az atmoszféra is nagyszerű.

6 Az utolsó nap ellátogatnák az Arlingtoni katonai temetőbe, az ismeretlen katona sírjához és ahol Kennedy elnök van eltemetve. A sok fa, az egyszerű hasonló sírok ezrei között sétálni felejthetetlen élmény. Van díszőrség, és pompa is, ha az tetszik. Innen, ha van kocsid Alexandria városát látogatnám meg. Nem szigorúan Washingtonhoz tartozik, ez már Virginia állam, de nincsen messze tőle. Alexandria városa nagyon régi. Mármint az itteni értelemben. Próbálj valahol a főutca környékén parkolni (King Street) és azon a Potomac folyóig elsétálni. Nem szabad kihagyni az itt található híres kocsmákat sem. Murphy’s of Alexandria, (713 King St), az egyik legjobb. (2016)" forrás


,, Washington központja nagyon rendezett, sok a zöldterület, a város szívében egy hatalmas parkot öveznek körül a múzeumi negyed világhírű múzeumai, amelyek között - a teljesség igénye nélkül - olyan kitűnő intézmények találhatóak, mint az Amerikai Indiánok Nemzeti Múzeuma, a National Museum of the American Indian, vagy a Nemzeti Légi és Űrhajózási Múzeum, a National Air and Space Museum. (Ezekről jómagam is írni fogok a www.dravuczpeter.hu oldalon.)

De ezen a részen találhatóak a kormányzati intézmények is, az amerikai földművelésügyi minisztériumnál nagyobb minisztériumot életemben nem láttam, vége-hossza nem volt az épületnek.

A rendezett központot logikusan építették fel, áttekinthető utcaszerkezet, széles utak, járdák, gyönyörű art deco épületek – miként számos amerikai nagyvárosban. És ugyanakkor a modern építészeti csodákban sem volt hiány. (2018)" forrás

Fotóegyveleg

Vissza az elejére


Kommentek

Még nem érkezett hozzászólás.


Új hozzászólás beküldése

Név:
E-mail cím:*
Hozzászólás:


* az e-mail címed nem jelenik meg az oldalon


Repülőjegyek Washingtonba Repülőjegyek Washingtonba
Olcsó repülőjegyek Washingtonba a VistánálSZÁLLÁSFOGLALÁS

hirdetes