ÚTIKRITIKA.HU / Kentucky


hirdetes

útikritikák


Kentucky

Kentucky államról dióhéjban| Időjárás| Odajutás| Szállásválasztás| Közlekedés| Étkezés| Közbiztonság| Egyéb hasznos információk|Louisville| Más látnivalók| Földrajz| Történelem| Manapság| Érdekességek

Louisville - h. s. fotója

Kentucky államról dióhéjban

(amerikai kiejtésben: kentáki)

A Kentucky állam neve az irokéz eredetű "Ken-tah-ten" szóból származik, aminek az a jelentése, hogy "a vadász földje".

Kentucky állam fővárosa: Frankfort

(Frankfort neve valószínűleg nem kötődik a német Frankfurt városhoz. Egyes források szerint a név a Virginia állambeli Frank fort nevű településről kapta a nevét, ahonnan az első telepesek érkeztek. )

Területe: 104 659 km² (kicsit nagyobb mint hazánk)

Kentucky az Amerikai Egyesült Államok középső részén található, az úgynevezett Délkeleti régiónak is a közepe táján. A Kentucky állam határai a következők:

Északon határos az Ohio folyóval, amely elválasztja az Ohio államtól.
Keleten határos a Virginia állammal és a West Virginia állam északi csücskével.
Délkeleten határos a Tennessee állammal.
Délkeleten és délen határos a Mississippi folyóval, amely az Arkansas és a Missouri államokkal választja el.
Nyugaton határos az Illinois állammal és a Missouri állam keleti csücskével.

Lakosság (2023-ban): 4,53 millió - 86% fehér , 9% afroamerikai (fekete)

Kentucky állam rendkívül sokszínű természeti környezettel rendelkezik, és számos nemzeti park, állami park, erdő és tavak találhatók itt.

Főbb turisztikai attrakciói:

Mammoth Cave National Park: Az egyik legnagyobb barlangrendszer az Egyesült Államokban, amely kiváló lehetőséget biztosít a barlangászat és a természetjárás szerelmeseinek.

Kentucky állam a lóversenyzés egyik központja az Egyesült Államokban. Churchill Downs: A legendás lóversenypálya Louisville-ben, amely az évente megrendezett Kentucky Derby híres helyszíne.

Kentucky Horse Park: A lovaglással és a lóversenyzéssel foglalkozó múzeum Lexingtonban, ahol lehetőség van a lóversenyek történelmének és kultúrájának megismerésére.

A Bourbon viszki a nevét a Kentucky állambeli Bourbon megyéről kapta. Kentucky állam hagyományos bourbon termelőhely, és több mint 90% -a az USA-ban fogyasztott bourbonnak innen származik. A Kentucky Bourbon Trail idegenforgalmi attrakciója megismerkedhetünk a bourbon készítés folyamatával és az érlelés titkaival. Kentucky Bourbon Trail: A Kentucky államban található több mint 30 whiskey lepárlóhely és bár különleges körútja, amely lehetőséget biztosít arra, hogy megismerkedjünk a Kentucky-ban készült bourbonok különleges ízvilágával.

Cumberland Falls State Resort Park: A Kentucky államban található vízesés, amelyet a "Holdíjászat vízesése" néven is ismernek, mert a vízesésnél telihold idején megfigyelhető a "holdívás" jelensége.

xxx

KFC : Az ismert étteremlánc, a Kentucky Fried Chicken (KFC), Kentucky államból indult el, és világszerte ismert. A KFC alapítója, Harland Sanders Kentucky államban található Corbin városából származik, és az 1930-as években kezdte el árusítani a híres receptjét a konyhájában. Az étteremlánc azóta is nagy hatással van az amerikai gyorséttermi kultúrára.

Bluegrass zene: Kentucky állam az amerikai bluegrass zene egyik központja. A bluegrass zenét itt fejlesztették ki és tették népszerűvé a világban.

Gyakran mondják, hogy Kentucky állam az, ahol a Dél találkozik a Közép-Nyugattal: Kentucky is where the South meets the Midwest. Ezt nem földrajzilag értik, hanem hogy Kentucky-ra mindkét nagy régió hatással van kulturálisan, mentalitásban.

Időjárás

Kentucky állam éghajlata mérsékelt, a kontinentális és az óceáni hatások között helyezkedik el. Az állam északi része hűvösebb, míg délen enyhébb éghajlati viszonyok vannak.

A téli hónapokban, december és február között, a hőmérséklet általában -1 és 10 Celsius fok között mozog, de egyes téli napokon akár -18 Celsius fokra is leeshet. A nyári hónapokban, júniustól augusztusig, a hőmérséklet általában 21-32 Celsius fok között alakul, de az időjárás változékony lehet, és előfordulhat, hogy az átlagosnál melegebb vagy hűvösebb időjárásra kell számítani.

A csapadék mennyisége az állam különböző területein változó lehet. Az északi részen éves szinten általában 1000 mm csapadék esik, míg a déli területeken ez általában 1300 mm, de a hegyvidéki területeken ennél magasabb is lehet. A hó általában december és február között esik, és az állam északi részén általában 30-40 cm-től, délen pedig 10-20 cm-től számíthatunk rá.

Odajutás

Budapestről repülővel el lehet jutni Kentucky államba, azonban általában legalább egy átszállást kell tenni az Egyesült Államok valamelyik nagyobb repülőterén, mint például New York, Chicago, Atlanta vagy Dallas. A repülőút időtartama és az átszállások száma függ az adott útvonalaktól és a légitársaságtól, amelyet választasz.

Például egy átszállással, New Yorkon keresztül, a repülőút időtartama általában kb. 12-14 óra, de az átszállások és a repülési idő változhatnak az adott légitársaságtól és útvonaltól függően. Érdemes keresni és összehasonlítani a légitársaságok ajánlatait és árait, és kiválasztani a legmegfelelőbb és legkényelmesebb opciót az utazási igényeidnek megfelelően.

Szállásválasztás

Ajánlunk néhány Kentucky-állambeli  hangulatos, nyugis szálláshelyet:

The Hill House Bed & Breakfast - egy gyönyörű, történelmi otthon Owensboroban, amely eredetileg 1850-ben épült. A helyszín kellemes, csendes vidéki környezetben található, és minden szoba különleges hangulattal rendelkezik.

Woodford Inn - egy klasszikus vidéki szálloda, amely Versailles városában található. A szálloda több mint 200 éves, és a helyi kultúra és történelem részét képezi. A szobák kényelmesek, és a szálloda környezete nyugodt és békés.

Cliffview Resort - egy csodálatos, kabinokkal és faházakkal teli üdülő, amely a Red River Gorge közelében található. A kabinok és faházak modern felszereléssel rendelkeznek, de mégis megőrzik a vidéki hangulatot. Az üdülőhely egyedülálló kilátást kínál a környező hegyekre és erdőkre.

Shaker Village of Pleasant Hill - egy lenyűgöző falu és üdülőhely, amely a Shaker vallási közösség történelmének fontos helyszíne. A helyszín békés vidéki környezetben található, és a vendégek megtapasztalhatják a vidéki élet hangulatát. A falu számos szálláshelyet kínál, többek között kabinokat, faházakat és históriás szállodákat is.

Snug Hollow Farm Bed and Breakfast - egy vidéki otthon Harrods Creek-ben, amely a természetes szépséget és a vidéki békét kínálja. A szobák kényelmesek és otthonosak, és a vendégek élvezhetik a helyi ételeket és borokat is. A környezet nagyszerű lehetőségeket kínál a kirándulásra, túrázásra és más szabadtéri tevékenységekre.

Közlekedés

Kentucky államban az autóvezetőknek kötelező biztosítással rendelkezniük, és számos szabályt kell betartaniuk, például a sebességkorlátozásokat, a piros jelzések betartását és az alkoholos italok fogyasztásának korlátozását. Az állam törvényei szigorúan tiltják a vezetést alkohol vagy más kábítószer hatása alatt.

A Kentucky államban vezetőknek érdemes figyelembe venniük, hogy az állam magasabb területein az időjárás változékony lehet, és télen havazás és jég lehet a közlekedési viszonyokban. A járművekben hóláncot, jégkaparót, hóláncos gumit, vagy más havas, jeges útviszonyokra alkalmas eszközöket ajánlott tartani.

Kentucky államnak számos gyönyörű vidéke van, amelyeket érdemes felfedezni autóval. Az autós utazás előtt érdemes tájékozódni a tervezett útvonalról és az esetleges forgalmi korlátozásokról, például a környezetvédelmi és természeti területeken.

Étkezés

Kentucky államnak számos olyan ételspecialitása van, amelyeket érdemes kipróbálni. Néhány közülük:

Hot Brown: A Louisville-ben található Brown Hotel konyhájáról származik. Ez egy szendvics-szerű étel, amelyben pulykamell, baconszeletek, paradicsom és Mornay szósz található. Általában pirítóssal és parmezán sajttal tálalják.

Burgoo: Ez egy hagyományos étel, amelynek elkészítéséhez számos húsfajtát használnak, például birkát, marhát, sertést és csirkét, amelyeket zöldségekkel és babokkal párosítanak. A burgoo-t általában fesztiválokon és különleges eseményeken szolgálják fel.

Derby pie: Ez egy édes pite, amelynek tölteléke dióból, csokoládéból és bourbon-ból készül. A pite nevét a Kentucky Derby versenyről kapta.

Kentucky bourbon pácolt sült csirke: A bourbon pácolt sült csirke Kentucky egyik jellegzetes ételének számít. A bourbon és a többi fűszer hozzáadásával az ízek mélyebbeké és gazdagabbaká válnak.

Spoonbread: Ez egy finom és puhára sült kukoricakenyér, amelyet főételként vagy köretként szolgálnak fel. A spoonbread-et általában tejszínnel, tojással és cukorral készítik.

Közbiztonság

Kentucky állam általában biztonságosnak számít, de mint minden államban, itt is vannak olyan területek, amelyek kockázatosabbak lehetnek, mint mások. Az állam nagyobb városaiban, például Louisville-ben és Lexington-ben magasabb lehet a bűnözési ráta, mint a kisebb településeken. Azonban még ezekben a városokban is a bűnözési ráta alacsonyabb, mint az USA átlaga.

A Kentucky államban történt bűncselekmények főként az alábbi kategóriákba tartoznak: lopások, betörések, rablások és autólopások. Az állam rendőrsége folyamatosan dolgozik a bűncselekmények megelőzése érdekében, és a helyi hatóságok igyekeznek biztonságosabbá tenni a városokat és településeket.

A legrizikósabb városok közé tartoznak Louisville, Lexington és Covington. Azonban fontos megjegyezni, hogy még ezekben a városokban is nagyon sok biztonságos és turistabarát hely található, és a helyi hatóságok mindent megtesznek annak érdekében, hogy a lakosok és a látogatók biztonságban érezzék magukat.

Egyéb hasznos információk

1. Az állam az Egyesült Államok tornádó övezetében található, és bizonyos időszakokban a térségben gyakoriak a tornádók. Érdemes figyelni az időjárás-előrejelzéseket, és ha szükséges, követni az adott helyi hatóságok utasításait.

az év bármely időszakában előfordulhatnak tornádók. Azonban a legnagyobb valószínűsége az időjárási jelenségnek áprilistól júliusig van, amikor a nyári melegfrontok és hidegfrontok összeütköznek.

A legmagasabb tornádó aktivitást általában május és június hónapokban tapasztalják Kentucky államban, de ez nem jelenti azt, hogy az év más időszakában nincs tornádó veszély. A tornádók előfordulása az időjárási viszonyoktól és a különböző meteorológiai tényezőktől függ.

Fontos tudni, hogy a tornádók nagyon veszélyesek lehetnek, és jelentős károkat okozhatnak. Ha Kentucky-ban tartózkodik, érdemes figyelni az időjárás-előrejelzéseket és a helyi hatóságok figyelmeztetéseit, és ha szükséges, követni a biztonsági utasításokat.

2. Kentucky állam híres arról, hogy itt készül az amerikai bourbon whiskey, és az italok fogyasztása bizonyos helyeken korlátozott lehet. Érdemes utánanézni a helyi törvényeknek és rendeleteknek, mielőtt alkoholt fogyasztana.

3. Végül, ha túrázni vagy kirándulni szeretne Kentucky állam természeti területein, fontos tudni, hogy ezekben az erdőkben vadállatok élnek, például fekete medvék és kígyók. Érdemes betartani a természetvédelmi előírásokat és utasításokat, és elővigyázatosnak lenni, hogy elkerüljük a kellemetlen helyzeteket.

Kentucky állam természeti területein szabadon élnek mérges kígyók. A leggyakoribb mérges kígyófajok közé tartozik a nyugati gyémántfejű kígyó (Western Diamondback Rattlesnake), a kérkőc (Copperhead) és a timárfarkú kígyó (Timber Rattlesnake). Ezek a kígyók jellemzően erdős területeken, sziklás dombvidékeken és hegyvidéki területeken élnek.

A Kentucky állami parkok és erdészeti területek figyelmeztető táblákkal jelzik a látogatóknak, hogy kígyók is élnek a területen, és arra is ösztönzik őket, hogy ügyeljenek a biztonságukra és ne zavarják meg a kígyókat.

Ha túrázni vagy kirándulni szeretne Kentucky állam természeti területein, fontos tudni, hogyan kell viselkedni, ha találkozik egy kígyóval. A legjobb, ha elkerüli az állatot, és megtartja a megfelelő távolságot. Ha azonban megtámad a kígyó, fontos azonnal orvosi segítséget kérni.

Louisville

(amerikai kiejtés: luivil)

Lakosság (2023-ban): 1,1, millió

r. f. fotója

State Capitol  - j.k. fotója

Louisville Kentucky állam legnagyobb városa, és számos érdekes turista nevezetességgel büszkélkedhet. Néhány közülük:

Kentucky Derby Museum: A Kentucky Derby lóverseny múzeuma és a Churchill Downs lóversenypálya mellett található.

Churchill Downs: Kentucky legismertebb lóversenypályája, ahol minden évben megrendezik a Kentucky Derbyt.

Louisville Slugger Museum & Factory: A Louisville Slugger baseball ütők gyártójának múzeuma és üzemének látogatható része.

Louisville Zoo: Különféle állatfajokat bemutató állatkert, melynek területén különféle interaktív programok is elérhetők.

Muhammad Ali Center: A híres bokszoló, Muhammad Ali életének és karrierjének történetét bemutató múzeum és kulturális központ.

Belle of Louisville: Az Ohio folyón közlekedő, 1914-ben épült gőzhajó, melynek fedélzetén sétahajózásokon vehetnek részt a turisták.

Frazier History Museum: Kentucky történelmét és kultúráját bemutató múzeum.

Louisville Mega Cavern: Az egykori kőbánya alatt kialakított, kalandpark és túraútvonal hálózattal rendelkező, több kilométer hosszú barlangrendszer.

Louisville Waterfront Park: A belvárostól keletre elhelyezkedő, a Ohio folyó partján található, sétáló- és pihenőhelyekkel, valamint különféle rendezvényekkel és koncertekkel.

Ezen kívül Louisville számos étterme, bárja, kávézója és boltja is van, melyeket érdemes felfedezni, valamint az építészeti és történelmi nevezetességek is sok turistát vonzanak.

Látnivalók

Cuki kisvárosok:

Bardstown: Ez a kisváros az USA leggyönyörűbb kisvárosainak egyike, és híres a Kentucky Bourbon Festival-ról, a Bardstown Ghost Trek-ről és a My Old Kentucky Home State Park-ról.

Berea: Ez a város az Appalache-hegység lábánál található, és ismert a kézműves iparairól, valamint a helyi kézműves boltokban kapható ékszerekről, kerámiákról és textíliákról.

Harrodsburg: Ez a város a Kentucky legrégebbi települése, és számos történelmi helyszíne van, többek között a Fort Harrod State Park, a Shaker Village of Pleasant Hill és az Old Fort Harrod State Park.

Paducah: Ez a város a Mississippi folyó partján található, és híres a művészeti közösségéről, valamint a Quilt Week-ről, amely a világ legnagyobb patchwork találkozója.

Maysville: Ez a város a Kentucky Bourbon Trail kezdőpontja, és számos antik boltot, múzeumot és történelmi látnivalót kínál.

Földrajz

Kentucky állam változatos földrajzi jellemzőkkel rendelkezik. Az állam főleg dombvidék és széles folyóvölgyekből áll, amelyeket nagy folyók, például az Ohio és a Mississippi szelnek át. A Kelet-Kentucky részei a Appalache-hegységben helyezkednek el, és ezen a területen található az állam legmagasabb pontja is, a Black Mountain (1268 m).

Kentucky számos természeti látnivalóval büszkélkedhet, köztük a Mammoth Cave National Park, amely a világ leghosszabb barlangrendszere, a Red River Gorge és a Cumberland Falls State Park, amely a Cumberland folyó vízeséseiről híres. Az állam jellegzetes földrajzi jellemzői közé tartoznak még a puszta jellegű területek és a lótenyésztő farmok, amelyek gazdag történelmükkel és hagyományaikkal híresek.

Történelem

Kentucky állam történelme gazdag és sokrétű. Az állam területén ősidők óta élt ember, de a legkorábbi írott történelmi feljegyzések az európaiak érkezésével kezdődnek.

A Kentucky területét felfedező első európaiak a francia misszionáriusok voltak, akik a 17. század végén és a 18. század elején érkeztek a régióba. A területet azonban a 18. század közepétől kezdve brit gyarmati területként kezdték igazgatni.

Kentucky az amerikai polgárháború egyik fontos színhelye volt. Az állam ugyanis a konföderációs államok közé tartozott, és a háború alatt több fontos ütközet zajlott itt. A polgárháború után a fehérek és a feketék közötti feszültség tovább fokozódott, és Kentucky sokáig elutasította a polgárjogi törvények elfogadását.

A 20. században Kentucky az ipar és a mezőgazdaság fejlődésével vált egyre fontosabbá. Az állam gazdag földrajzi adottságai lehetővé tették a bányászat, az acél- és a gépipar fejlődését, és az állattenyésztésben is fontos szerepet játszik.

A 20. század végén Kentucky az USA egyik legdinamikusabban fejlődő állama volt, és ma is gazdag történelmi, kulturális és gazdasági örökséggel rendelkezik.

Manapság

Kentucky államnak sok előnye van a gazdasági szempontból, beleértve az élelmiszer-feldolgozást, az autógyártást, a mezőgazdaságot, a bányászatot és az energetikai termelést. Az állam a mezőgazdasági termékek (különösen a dohány, a baromfi és a marhahús), az autóalkatrészek, az elektronikai eszközök és a széntermelés terén világszerte ismert.

Azonban Kentucky államnak számos társadalmi és gazdasági kihívással is szembe kell néznie. Az állam egyes részein a munkanélküliség magasabb, mint az országos átlag. A szegénység és az anyagi nélkülözés is jelentős probléma, különösen a vidéki területeken. Az egészségügyi ellátás és az oktatás terén is számos kihívással kell szembenézniük a lakosoknak.

A gazdasági és társadalmi kihívások ellenére az állam vezetői és az emberek sokat dolgoznak azért, hogy javítsák Kentucky életminőségét és gazdasági teljesítményét. Az állam vezetői olyan programokat indítottak, amelyek segítenek azoknak az embereknek, akik munkát keresnek vagy oktatási lehetőségeket keresnek. Emellett több programot is indítottak a szegénység csökkentése és az egészségügyi ellátás javítása érdekében. Az állam számos kiváló egyetemmel és felsőoktatási intézménnyel rendelkezik, amelyek lehetővé teszik, hogy a diákok nagyszerű karrierlehetőségekhez jussanak.

Kentucky hagyományosan a republikánusok erős bázisa, de az elmúlt években a demokraták is sikeresek voltak bizonyos választásokon. Például a kormányzói posztot 2019-ben a demokrata Andy Beshear nyerte meg, aki a hivatalban jelenleg is a demokrata párt tagjaként szolgál. Ugyanakkor a 2020-as elnökválasztáson Kentucky megyéinek többsége végül Donald Trumpot, a republikánus jelöltet támogatta. Összességében azonban Kentucky inkább a republikánusokhoz kötődik politikailag.

Érdekességek

A Kentucky Fried Chicken-ről KFC márka megváltoztatásának oka az volt, hogy a vállalat vezetése úgy érezte, hogy az eredeti név túl hosszú és nehézkes. Ezen kívül, a "fried" (sült) szóra vonatkozó negatív egészségügyi kérdések is felmerültek az élelmiszeriparban. A cég vezetése úgy döntött, hogy az akkoriban elterjedt mozaikszókra, azaz a rövidítésekre alapozva átnevezi a vállalatot, és csak a KFC-t használja.

A névváltoztatásra 1991-ben került sor, azonban nem a "Kentucky" szó miatt történt, hanem inkább a "Fried Chicken" (sült csirke) szó összetettsége és hosszúsága miatt. Az állam nevének használata nem okozott jogi problémát a cég számára, és nem volt ok arra, hogy a vállalat változtassa meg a nevét az állam nevének használata miatt. A Kentucky Fried Chicken (KFC) azóta is sikerrel működik, és az egyik legismertebb gyorsétteremlánc a világon.

-----------------------

Kentucky állam központi jelképe a Kentucky Derby, amely az ország legrégebbi lovagi versenye és a Triple Crown része.

Kentucky az amerikai whiskey és a bourbon fővárosa, és számos híres bourbon márkát itt készítenek, például a Maker's Markot és a Jim Beam-et.

Kentucky otthont ad az USA egyik legnagyobb barlangrendszerének, a Mammoth Cave National Parknak, amely a világ leghosszabb ismert barlangrendszere.

Kentucky az amerikai polgárháború egyik fontos színhelye volt, és számos emlékmű, múzeum és történelmi helyszín található az államban, amelyek a polgárháborús idők emlékét őrzik.

Kentucky a lóversenyek mellett híres a country és a bluegrass zene iránti szeretetéről is, és több híres zenész is innen származik, például Bill Monroe és Loretta Lynn.

Kentucky otthont ad az USA egyik legnagyobb és legjobb lótenyésztő programjának, amely az amerikai versenylovak nagy részét szolgáltatja.

------------------------------

Kentucky államból számos világhírű személyiség származik vagy alkotásait kötik hozzá. Néhány közülük:

Abraham Lincoln, az Amerikai Egyesült Államok 16. elnöke, aki Kentucky államban született és nőtt fel.
Muhammad Ali, az egyik leghíresebb ökölvívó a világon, aki Louisville-ben született.
George Clooney, Oscar-díjas színész és rendező, aki Lexingtonban született és nőtt fel.
Johnny Depp, színész, aki Owensboro-ban született.
Jennifer Lawrence, Oscar-díjas színésznő, aki Louisville-ben született és nőtt fel.

---------------------------------------


Kentucky állam több híres film helyszíne is volt az évek során. Néhány közülük:

A színfalak mögött (Seabiscuit, 2003) - a Kentucky Derby lóversenyen alapuló történet. Magyar cím: Seabiscuit - a győzelem lehelete.
Ragyogás (The Shining, 1980) - Stanley Kubrick kultikus horrorfilmje, melynek egyik jelenete a szállodában Kentucky államban játszódik. Magyar cím: Ragyogás.
A történetek könyve (Big Fish, 2003) - Tim Burton fantasztikus drámája, melynek egyik jelenete Kentucky államban játszódik. Magyar cím: Nagy hal.
Eltűntek (Winter's Bone, 2010) - a főszereplő Ree Dolly azon fáradozik, hogy megtalálja eltűnt apját a Kentucky Ozark hegységben. Magyar cím: Téli csontok.
Eltávozott napok (Days of Heaven, 1978) - Terrence Malick rendező klasszikusa, melynek egyik jelenete Kentucky államban játszódik. Magyar cím: Az édenkert napjai.
Hatodik érzék (The Sixth Sense, 1999) - M. Night Shyamalan híres thrillerje, melynek egyik jelenete Kentucky államban játszódik. Magyar cím: Hatodik érzék.

Ezen kívül Kentucky államban számos egyéb film is készült, mint például a Secretariat (2010), az Elizabethtown (2005) vagy az A Time to Kill (1996).


Kommentek

Még nem érkezett hozzászólás.


Új hozzászólás beküldése

Név:
E-mail cím:*
Hozzászólás:


* az e-mail címed nem jelenik meg az oldalon


Olcsó USA Repülőjegyek Olcsó USA Repülőjegyek
Olcsó repülőjegyek az USA városaiba a VistánálSZÁLLÁSFOGLALÁS

hirdetes