ÚTIKRITIKA.HU / Észak-Kalifornia


hirdetes

útikritikák


Észak-Kalifornia

Észak-Kalifornia dióhéjban | Big Sur partvonal | Glass Beach | Mendocino | Arcata | Oakland | Sacramento | Lake Tahoe | Ferndale | Fotóegyveleg

Észak-Kalifornia dióhéjban

Jön!

Big Sur partvonal

"Érdekes, látványos, de nem olyan nagy szám, mint amire számítottam. A fóka tömeges partszakasz jópofa program, rengeteg a turista, de attól se voltam elájulva. Nincsenek érdekes települések, kicsit szürke az egész, igaz vannak jó, drámaian sziklás partrészek. Santa Barbara után a Big Sur nem annyira érdekes. Jó, hülyeség az almát a körtével összehasonlítani." (J. K., 2014)


,, A Big Sur, ez a 140 km-es tengerparti útszakasz tipikus olyan hely, amit autóval érdemes megnézni. Az egyik oldaladon a hatalmas hegyek vannak, a másik oldaladon meg a végeláthatatlan óceán. Nagyon sok kilátó ponton megálltunk és órákig csak gyönyörködtünk a tájban. Soha nem láttam még ilyen végtelen dolgot azelőtt. Az idő is csodálatos és nagyon tiszta volt. A szállásunk este a nagyon hangulatos Montereyben volt, a híres Carmel mellet. A gazdagok nyaralóövezete, a milliárdos nyaralók és golfpályák között lehet kocsikázni. Montereyben egy finom olasz vacsorával zártuk a kirándulásunkat. (2016)"  forrás

Glass Beach (Fort Bragg)

"Láttam a képeket előtte és nagyon tetszettek. Ezt nekem látnom kell... Odaérve kicsit csalódott voltam, nem pont úgy néz ki a valóságban a strand, illetve nem az üveg miatt szép. A természeti része nagyon gyönyörű, kis öblök, sziklák, kék ég, tarajos hullámok, hibátlan. De az öblök kavicsai között az üveg csak közelről látszik, sok-sok kis barna és zöld üveggyöngy. És mindenki, komolyan mindenki azzal volt elfoglalva, hogy a szürke kavicsok közül az üveget kiválogassa magának és hazavigye. Guberáltak. Vicces is volt és kicsit szomorkás." (Kriszta, 2014)

Kriszta fotói


"Színes üvegkavicsok borítanak egy kaliforniai partszakaszt, amely turisták ezreit vonzza nyaranta. A háztartási szemétből visszamaradt kis üvegdarabok eltűnőben vannak, ezért néhányan használt üvegekkel tartanák fent a különös látványt. A huszadik század elején a kaliforniai Fort Bragg lakói a sziklákról a tengerbe hajigálták le a szemetüket. Általában egyszerű háztartási szeméttől szabadultak meg ily módon, nem volt közte olyan, amely túl nagy vagy mérgező lett volna, mint mondjuk egy háztartási gép vagy egy autó. Így ment ez egészen 1967-ig, amikor is a vízminőségért felelős hivatal (North Coast Water Quality Board) teljesen le nem zárta a területet, és sorozatos tisztításokkal el nem kezdte felszámolni a több évtizedes szennyeződést és a környezeti károkat. Egyetlen szennyeződéstípust azonban valószínűleg túl költséges lett volna eltakarítani: a fövenyt fedő és a hullámokban kavargó milliónyi, apró üvegdarabkát.

Bár elvileg tilos, turisták ezrei gyűjtenek itt színes üvegkavicsokat- kr

Az idők során az óceán hullámainak ereje is besegített a partszakasz megtisztításába, az üvegeket lecsiszolta, a homokot pedig csillogó, tarka, sima üvegtakaróval borította be. A területre ráragadt a Glass Beach (Üvegpart) elnevezés, a strand nem hivatalos turisztikai attrakcióvá vált, rengeteg turista látogatja nyaranta. Noha az üvegkavicsok gyűjtése elvileg itt tilos, a park határain kívül is bőven lehet találni belőlük. A terület a California State Park része." forrás

Mendocino

"Azt hittük az olvasmányok alapján, hogy ez nagy szám lesz. Lényegében két érdekes utca van, meg egy izgalmas elhelyezkedésű strand. Jóllehet ünnepek idején voltunk ott, este alig lézengtek emberek az utcán. Ez is egy turista csapda. Jó a PR-ja, de keveset nyújt. Nem akarom lebeszélni az embereket, csak azt mondom, hogy ne várjanak tőle túl sokat." (Spenót, 2014)

Arcata

Jön!

Oakland

Kb. 405 ezres város. A tusita szemponjából egy jó gyaloglós város.

Sacramento

SACRAMENTO (CALIFORNIA) - TISZTELETBELI KONZULÁTUS

  • Cím: 841 Cathedral Ct.1., Sacramento, CA 95825 USA
  • Telefon: +1-916-487-1332
  • Fax: +1-916-212-7216
  • E-mail: nbartsch@sbcglobal.net
  • Tiszteletbeli konzul: Bartsch Miklós

Lake Tahoe

"Lake Tahoe: Többször is megálltunk a tó partja mentén. Hihetetlen hogy 2000 méter magasságban milyen szép fenyőerdő van a tó oldalain fekvő hegyeken. Európában ilyen magasságokban már csak elvétve lehet fákat találni. Fantasztikus volt a tó kék színe, ami a sekély részeken átment zöldbe. " (Jetta, Vista Főiroda, 2014)

Ferndale

Jön!

Redwood nemzeti park

,, Kalifornia számos természeti rekord büszke tulajdonosa, ezek közé tartozik a világ legmagasabb fájának birtoklása is. Észak-Kalifornia Redwood Nemzeti Parkja ad ugyanis otthont a világ legmagasabb ismert élő fájának: Hyperion, a parti mamutfenyő 115.61 méter magas.

Azért a nemzeti park többi mamutfenyője is igen tekintélyesen tornyosul az ember fölé. Nekem kifejezetten olyan érzésem volt az erdőbe lépve, mintha hirtelen a dínók korába kerültem volna vissza, óriás fák és óriás páfrányok közé. (Fun fact: a Jurassic Park egyes részeit ebben a parkban forgatták.)" forrás

FotóegyvelegVissza az elejére


Kommentek

Még nem érkezett hozzászólás.


Új hozzászólás beküldése

Név:
E-mail cím:*
Hozzászólás:


* az e-mail címed nem jelenik meg az oldalon


Olcsó USA Repülőjegyek Olcsó USA Repülőjegyek
Olcsó repülőjegyek az USA városaiba a VistánálSZÁLLÁSFOGLALÁS

hirdetes