ÚTIKRITIKA.HU / Seattle

Seattle

Seattle dióhéjban | Tetszett & Nem tetszett | Vélemények |Közbiztonság&Kellemetlenségek|Egyéb hasznos információk| Időjárás | Látnivalók | Kirándulások Seattle közelében | Olvasmányos linkek | Fotóegyveleg

MoPop - Museum of Pop Culture (A popkultúra múzeuma) - g.e. fotója

Seattle dióhéjban

 • Seattle az USA északnyugati csücskében található, Budapesttől 8800 kilométerre. 2022-es becslés szerint Kb. 788 ezres a lakossága, a vonzáskörzetével együtt 3,4 milliós a lakossága. Nagy a fehér többség (72 százalékos), több az ázsiai (11,5%), mint a fekete (5,6%).
 • Az USA legkulturáltabb nagyvárosai közé sorolják, átlagon felüli az egyetemi végzettségűek aránya. Az amerikai városok közül itt a legnagyobb a munkába kerékpárral közlekedők aránya.
 • Az 1993-ban bemutatott, híres film, a Szerelem hullámhosszán eredeti címe Sleepless in Seattle (Álmatlanul Seattle-ben), azaz itt játszódik. Tom Hanks, Meg Ryan stb. A Grace klinika amerikai TV-sorozat is Seattle-ben játszódik.
 • 1971-ben Seattle-ben, a Pike Place market-en nyílt meg az első Starbucks kávézó.
 • Július közepétől szeptember elejéig van a legtöbb napsütés. Amerikában előszeretettel nevezik Seattle-t ,,Esős városnak", holott van sok amerikai nagyváros, ami nála csapadékosabb (pl. New Orleans).
 • A helyiek nem sziátl-nek ejtik, hanem inkább valami ilyesminek: sziátu. 
 • 2018-ban nyílt meg Seattleben a világ első olyan boltja, ahol sem pénztári  sorok, sem kasszák nincsenek: nem messze a Space Needle-től, a 7. avenue-n, a házszám 2131
 • Havi nettó átlagbér (2022-ben): 7400 USD ! (USA-átlag: 3600 USD) 

Tetszett & Nem tetszett

Tetszett

 1. Csúcsélményem egyértelműen a piac (Public Market Center), azon belül a halasok egyikénél a talponálló pulton enni a friss halat
 2. Az egész város rendkívül rokonszenves, progresszív, laza (cool, trendy), ugyanakkor rendezett jellege
 3. Látni a világ első Starbucks kávézóját, előtte egy tangózó párral (a fotón speciel country zenészek láthatók)
 4. A hihetetlenül sok hangulatos beülős hely (étterem, kávézó miegymás)
 5. Izgalmas, szép a város fekvése, változatos domborzata, tavak, parkok, hegyek, sok-sok domb
 6. Tiszta a levegő, a tuista szemponjából egy jó gyaloglós város
 7. Az EMP Museum, ami nem nagy szám, de mégis jól szórakoztunk (rock és/vagy grunge rajongóknak kötelező)
 8. A városközpont keleti részén a Capitol Hill negyed hipsztereknek vagy hipsztereket szívesen bámulóknak (mi az utóbbiak voltunk), a hippisebb Freemont negyed
 9. A Ballard és a Wallingford konszolidáltabb, szimpatikus lakónegyedek
 10. Az egyetemi negyed (U District), ahol laktunk és ahol szerettünk válogatni vacsorázó és reggeliző helyet (nagy választékból)
 11. Space Needleben felmenni a kilátóba, magnézni a Világkiállítás emlékeit, körbenézni
 12. Kompolni szép időben
 13. Seefood chowdert - kb halleves - enni a kikötőben

Nem tetszett

 1. Csak eső, sok szél és köd, vastag felhő nélkül lehet nyugodtan élvezni a várost (nekünk ez nem jött össze), gyakran szürke az égbolt
 2. Hogy kihagytuk a földalatti város túrát
 3. Meglepően sok az utcákon (pl. a szemetes Pioneer Square tájékán) a csöves, hajléktalan, és gyakran beszólnak a járókelőknek, este kicsit ijesztőek ezek a figurák (kábítószeresek)
 4. Sok a meredek utca (felfelé menet erőlködni kell)
 5. A belvárosi parkolás nagyon drága
 6. A belvárosban vannak unalmas utcaszakaszok az érdekes környékek között
 7. A piac és a tenger közötti ronda köztes terület
 8. A kínai negyed nem különleges
 9. A Space Needle-be felmenni tériszonnyal
 10. A Waterfront rész elég kommersz, turistás, kajáldákból van sok, de nem hangulatosak

Vélemények

Ha sikerül az időjárásra való panaszkodástól eljutni a város megismeréséig, le fog esni az állunk. Seattle ugyanis nem csupán a Boeing és a Starbucks otthona. Itt van az Amazon, a Nordstrom, a Microsoft, a Costco, az Alasca Airlines és az Expedia központja is.  A Getty Images, a Classmates.com, a Zillow.com, az Eddie Bauer és a Nintendo. A Boeing - több más cég is persze - közben elhagyta Seattle-t, most Chicagoban van a központja, de az alapítás és a márka felfuttatása mindenképpen Seattle-hez kötődik.

A városon belül megoldott a tömegközlekedés. Ha hegyi kirándulást, természetjárást tervezünk, ajánlott autót bérelni.

Érdemes a University Districtben lakni, kellemesebbek a hotelárak és az éttermi árak is.

"Seattle a sokadik amerikai nagyváros amit meglátogatok, így nem az „amerikai álmot” jöttem ide keresni, csupán egyszerűen kíváncsi voltam rá, mert sok jót hallottam róla. Első ami feltűnik amikor leszállás közben amikor kinézünk az ablakon, az a rengeteg fenyőfa és az, hogy az Alaska Air eszkimós gépeivel tele a reptér. Északon vagyunk!

Második fura élményem az az volt, amikor a szokás szerinti sorban állásnál az emigration-nél, a sorok között sétáló vámtiszt hozzám fordulva feltette a szokásos kérdést, hogy miért is jöttem Seattle-be. A válasz is a szokásos volt, turistáskodni, megnézni a várost…stb. A pasinak volt humora, de engem, mivel teljesen máshoz vagyok szokva meglepett, hogy ő azzal folytatta, hogy de hát itt mindig esik az eső és rossz idő van, nem is ért, mit akarok itt megnézni. Persze miután láttam, hogy a többiekkel is poénkodik, én is csak mosolyogtam rajta. Maga reptér egyébként egy szép kis reptér, nincsen nagy tömeg rajta, alapvetően jó hangulatot teremt az itt tartózkodáshoz.

A repteret elhagyva azonnal szemerkélni kezdett az eső, igazi őszi idő volt. Mi nem Seattle belvárosában, hanem az egyik elővárosában Bellevue-ben laktunk, az út oda nem volt sok, de végig lehetett gyönyörködni az táj szépségében, a milliónyi őszi színben, olyan színekben, amik szerintem csak itt vannak. Seattle marha jó hely, de készüljön fel mindenki, aki ősszel érkezik, hogy sokat esik az eső, hideg van és ha nincsen szerencsénk, még a szél is fúj.

Seattle belvárosa nem nagy, gyalogszerrel bejárható, mi még a régi világkiállítás területére is gyalog mentünk ki, ami azért is volt jó ötlet, mert útközben van a Grace klinika, és annak, aki ismeri a sorozatot ez is plusz egy kellemes élmény. Bár a belváros kicsi, a környék látnivalói miatt mindenképp érdemes autót bérelni. Az Egyesült Államokban létszükséglet az autó, enélkül nem is érdemes nekivágni, hiszen rengeteg mindenről le fogunk maradni. Az amerikaiak az autós életre rendezkedtek be, így élik az életüket, mindenhova autóval mennek, így turistaként is célszerű ennek megfelelően eltölteni itt az időt. Annak, aki nem a belvárosban lakik, és kocsival jön be a belvárosba, a piac parkolóját javaslom, mert árban ez a legjobb, elég nagy is és innen minden könnyen elérhető. Ha képesek vagyunk "early bird"-ök lenni, egy napi parkolást 9 dollár körül megúszunk.

Közbiztonság szempontjából a belváros teljesen rendben van, tapasztaljuk a rendőri jelenlétet, nem érezzük magunkat veszélyben sehol. Kicsit kijjebb azonban, a stadionok felé vannak olyan részek, ahol ez nem teljesen így van, ott azért a biztonságérzet csökken, de hozzá kell tennem, hogy semmiféle attrocitás nem ért, de még ennek a jelét sem láttam, egyszerűen az érzés nem volt olyan.

Étkezés vonatkozásában minden van itt is, mint általában az amerikai városokban. Mivel tengerparti város, a tengeri bigyókból rengeteget lehet enni és a minőségük, frissességük is garantált. Lent a parton egymást érik az ilyen ételeket kínáló éttermek. Azonban itt a parton van az egyik nagy kedvencem is, a Red Robin étterem. Ez is egy étteremlánc része és nem halakat, hanem igazi amerikai ételeket kínál. Hatalmas hamburgereket, oldalasokat, sültkrumplit, újratölthető üdítőket és mindent amiről azt mondják hogy egészségtelen. Biztosan az, de oltári finom! Tény, hogy ebben az étteremben, amikor kint vagyok csak egyszer szoktam enni, mert utána 2 napig rá sem tudok nézni semmi ilyen jellegű kajákra.

Amikor egy amerikai cégnél dolgoztam, egy komplett tréninget szerveztek arról, hogy mitől jó egy munkahely, mitől érzi magát a munkahelyén jól egy dolgozó. Ennek a tréningnek volt a része az a film, amit a Seattle Public Market-en forgattak, azon belül is talán a világ leghíresebb halárusánál. Arról híresek ők, hogy folyamatosan röpködnek a bazi nagy halak, rákok, dobálják egymásnak a dolgozók, dumálnak, kiabálnak egymással és a vevőkkel, elképesztően hangulatos. Amikor a filmet néztem, azt hittem, hogy ez valami marketing bullshit, egy felépített, kitalált valami, de nem. Minden pontosan úgy zajlik ott, ahogy a filmen, nem véletlen, hogy náluk mindig hatalmas a tömeg! Közvetlenül a főbejáratnál vannak, ott ahol a legtöbben vannak, nem fogjuk eltéveszteni.

Tudom, hogy nem a legnépszerűbb amerikai desztináció, de sokkal jobb, mint azt a legtöbben gondolnák. Nem mindenki tudja, de itt van pl. Redmond-ban a Microsoft főhadiszállása, ami mára egy önálló város lett, muszáj ezt is látni, mert hatalmas és lenyűgöző. Nem szabad megrekedni a belvárosban, el kell menni ezekbe a külvárosokba, és meg kell nézni, hogy mennyire is látszik az, hogy rengeteg informatikai cég innen nőtt ki, vagy tette ide a székhelyét. Pl Bellevue-ben van az Expedia központja, egy hatalma s felhőkarcoló, nekem ezt is jó, és érdekes volt látni. Bellevue egy kis előváros, de mégis olyan belvárosa van, amit sok nagyobb város is megirigyelne. Látványos az, ahogy a pénz megmutatja magát, az emberek nagyon jól élnek. Sokat elárul az is, hogy maga Bill Gates, a világ leggazdagabb embere is ezen a környéken lakik. Az ő háza Bellevue és a belváros között helyezkedik el a Washington tó partján, meseszép környezetben. Ezt a házat nem, de sok másikat lehet az útról látni, valóban gyönyörű hely." (Gyuri)

g.e. fotója

Ajánlott hotelek

2 csillagos: Pensione Nichols Bed and Breakfast ,

3 csillagos: Hotel Hyatt Place Seattle Downtown , Hyatt House Seattle/Downtown ,

4 csillagos: Hotel Fairmont Olympic ,

Közbiztonság&Kellemetlenségek

,, A helyi homeless populáció éjszakára átveszi a hatalmat az utcákon, és elég félelmetes képet mutat, ahogy a nagyon-nagyon keményen bedrogozott arcok zombiként vonszolják magukat keresztül a városon, önmagukból kikelve ordibálva, teljesen koordinálatlanul mozogva. Sok mindent láttam már, elég jól tudok kezelni mindenféle szituációkat, de mind a ketten erősen kerültük a szemkontaktust a helyiekkel, mert látszott, hogy itt a meth és a különböző herbálok teszik ki a napi betevő jelentősebb részét, a Walking Dead pedig csak a tévében jó szórakozás. (2018)" forrás

Egyéb hasznos információk

1. SEATTLE (WASHINGTON) - TISZTELETBELI KONZULÁTUS - Tiszteletbeli konzul: Szablya Ilona

 • Cím: 2901 NE Blakeley St. Apt.500, Seattle WA 98105 USA - Internet: www.szablya.com
 • Telefon: +1-206-457-4564, Fax: +1-206-432-9774 - E-mail: szablyahj@aol.com

Időjárás

Seattle időjárása

Látnivalók

Space Needle : Az 1962-es Világkiállításra épült, ma Seattle első számú landmarkja, jelképe. Érdemes a kilátóba felmenni szép időben, remek az elénk táruló látvány. A címe: 400 Broad street. A kilátó 10-től este 8-ig van általában nyitva. Hálaadáskor és Karácsonykor zár csak be. A kilátó alatti sznten egy 360 fokban lassan forgó étterem van. Sajnos 2018 májusáig renoválás miatt zárva.

SkyView Observarory - a legmagasabb, a legszebb seattlei látvánnyal a 73. emeletről. Mindenkinek ajánlott. 15 dollár, 10-8-ig van nyitva. 

Columbia Tower Club : Seattle másik remek kilátója. A 73. emeleten lévő kilátót általában csak az ablakok tisztasága miatt érheti panasz. Persze ennyi eső mellett nem csodáljuk, ha nehéz tip topp állapotban tartani. Az északai Seattle fényei lenyűgözőek innen.

Museum of Flight : köznyelvi nevén a Boeing muzeum. Gyerekprogramokkal, repülőgép szimulátorral és óriási kiállítással vár minden érdeklődőt. Családoknak nagyon ajánlott program, simán el lehet itt tölteni velük egy teljes napot.

O.K. fotói

EMP Museum : első sorban az interaktív zenei múzeum része jópofa nagyon. Lehet zenét szerezni és előadni mindenféle segítséggel. Akinek a karaoke otthon is bejön, nem akar majd innen hazamenni záráskor.

Waterfont :ma még egy sztráda ékelődik a boltocskák, piac és a vízpart közés, de már tervezik ennek kiiktatását a látványból. Hét végén érdemes menni nap közben, óriási a tömeg és a nyügzsgés, nagyon hangulatos. Itt található az első Starbucks, érdemes inni egy kávét és közben a kikötő nyüzsgését csodálni.

Kirándulások Seattle közelében

Csak bérelt autóval kivitelezhetőek, kivéve a komppal történő sziget látogatásokat.

"Seattle-től nem messze található az Olympic-félsziget, amely sziklás tengerpartjával, buja őserdőivel és hófedte hegycsúcsaival turisták és természetbarátok kedvelt úti célja. Természeti kincseiben a Yellowstone Nemzeti Parkkal vetekedő Olympic Nemzeti Park 1981-ben lett a Világörökség része." forrás

A Bainbridge Island Ferry (komp) - A.K. fotója

Olvasmányos linkek

Fura egy információs oldal, de azért van benne néhány hasznos dolog: Tények a kisujjadban - Seattle: Utazási tanácsok és hasznos információk (Ajánlott link)

"Seattle megpróbálja ellenőrzés alatt tartani az illegális chipek és drogok forgalmát. A város programokat szervezett a gyerekek oktatására, a fogyasztók rehabilitálására és a terjesztők megbüntetésére. A programok állandóan pénzhiánnyal küszködnek, ámbár a rendőrség viszont emberhiánnyal küzd ahhoz, hogy a programok olyan effektívek legyenek, mint amilyenek lehetnének. Seattle csak az egyetlen legális szórakoztatási drogot tartja ellenőrzés alatt, ez az alkohol, de ennek terjesztését majdnem teljesen a saját irányítása alá vonta. Ámbár a bort és a sört a fűszerüzletek is árulhatják, az égetett szeszes italokat csak a város tulajdonában levő szeszárusító helyek forgalmazhatják. A város magas szesz adója és az ideszállítás költségei miatt, az UCAS többi részéhez képest ezek ára 25%‑kal magasabb. A szeszes ital boltok hétfőtől péntekig vannak nyitva délelőtt 10‑től délután 4‑ig." forrás


"A táj szép, észak-nyugatra illetve nyugatra az Elliott öböl, valamint a Puget Sound. A víz túlsó oldalán hófedte hegyek (Olympic Mtn), keleten pedig a Cascade Range hegyvonulat kimagasló csúcsa, a Mt. Renier uralja a láthatárt. Jó időbe telik míg találunk egy parkoló helyet, nem hiába mondják, hogy ez a hely egyik kedvenc kiránduló helye Seattle lakóinak. Sétálunk egyet észak fele, eljutunk a Hamilton park kilátójához. Innen gyönyörű a kilátás Seattle központjára. Szerencsére nem esik az eső, de már jól alkonyodik, jó képet nem lehet készíteni. Lehetett volna sokkal rosszabb is, hiszen december hónapban Seattle-ben havi 20 napot esik az eső. Még járkálunk egy kicsit abban a reményben, hogy esetleg találunk egy jó vendéglőt a part közelében, de nem sok szerencsével. Ha a vendéglő jónak nézett ki, akkora sor várakozott egy-egy üres asztalra." forrás

g.e. fotója

"Természetesen azt a múzeumot is meglátogattunk, amely a város fejlődésében fontos szerepet játszó gyáralapító, egy bizonyos Boeing nyomán felvirágzó repülőgyártás történetét is bemutatta éppúgy, mint az amerikai űrhajózás fejlődését összehasonlítva az orosszal, de egészen a kezdeti próbálkozásokat ábrázoló modellek is láthatók itt. A pécsi delegációnak magát a Boeing-gyárat mutatták meg olyan alaposan, hogy a látogatás után úgy nyilatkoztak: már akár ők is össze tudnának szerelni egy repülőt.

Muzsikusok lévén, a zenekar számára a legérdekesebbnek mégis csak a modern zenei múzeum bizonyult, amely már építészetileg nézve is figyelemfelkeltő: egy hatalmas színes tekergőző csoda, nem hasonlít semmilyen élő vagy élettelen dologra. A tartalma pedig a modern zenéért rajongóknak valószínű a paradicsom földi megvalósulását jelenti. Interaktív, sokoldalú, zenei tapasztalatszerző élménytúra - így lehetne talán lefordítani az elnevezést, amivel illetik. Bent zenetörténet képekben, szövegben, videón, kivetítőn és persze zenében elmondva a jazz-től a rock n'roll-on át, a modernebb északnyugati zenekig, így a grunge-ig, karriertörténetek, köztük a város szülöttje, Jimmy Hendrix-é vagy a Nirvana fiatalon öngyilkos lett énekese, Kurt Cobain-é. Egy emelettel feljebb jön az igazi felfedezés, a zene élőben, jelszó: próbáld ki, csiholj ki hangokat a hangszerekből, zenélj! - ez az EMP, azaz az Experience Music Project." forrás

Fotóegyveleg

Museum of Pop Culture - Nirvana relikviák - O.K. fotója

Museum of Pop Culture - gitárhegy - O.I. fotója

Pacific Science Center - Elter fotója

Chinatown - sz.a. fotója

Vissza az elejére


Kommentek

Még nem érkezett hozzászólás.


Új hozzászólás beküldése

Név:
E-mail cím:*
Hozzászólás:


* az e-mail címed nem jelenik meg az oldalon


Olcsó USA Repülőjegyek Olcsó USA Repülőjegyek
Olcsó repülőjegyek az USA városaiba a VistánálSZÁLLÁSFOGLALÁS