ÚTIKRITIKA.HU / Seattle


hirdetes

útikritikák


Seattle

Seattle dióhéjban | Tetszett & Nem tetszett | Vélemények |Közbiztonság&Kellemetlenségek|Egyéb hasznos információk| Időjárás | Látnivalók | Kirándulások Seattle közelében | Olvasmányos linkek | Fotóegyveleg

MoPop - Museum of Pop Culture (A popkultúra múzeuma) - g.e. fotója

Seattle dióhéjban

 • Seattle az USA északnyugati csücskében található, Budapesttől 8800 kilométerre. 2022-es becslés szerint Kb. 788 ezres a lakossága, a vonzáskörzetével együtt 3,4 milliós a lakossága. Nagy a fehér többség (72 százalékos), több az ázsiai (11,5%), mint a fekete (5,6%).
 • Az USA legkulturáltabb nagyvárosai közé sorolják, átlagon felüli az egyetemi végzettségűek aránya. Az amerikai városok közül itt a legnagyobb a munkába kerékpárral közlekedők aránya.
 • Az 1993-ban bemutatott, híres film, a Szerelem hullámhosszán eredeti címe Sleepless in Seattle (Álmatlanul Seattle-ben), azaz itt játszódik. Tom Hanks, Meg Ryan stb. A Grace klinika amerikai TV-sorozat is Seattle-ben játszódik.
 • 1971-ben Seattle-ben, a Pike Place market-en nyílt meg az első Starbucks kávézó.
 • Július közepétől szeptember elejéig van a legtöbb napsütés. Amerikában előszeretettel nevezik Seattle-t ,,Esős városnak", holott van sok amerikai nagyváros, ami nála csapadékosabb (pl. New Orleans).
 • A helyiek nem sziátl-nek ejtik, hanem inkább valami ilyesminek: sziátu. 
 • 2018-ban nyílt meg Seattleben a világ első olyan boltja, ahol sem pénztári  sorok, sem kasszák nincsenek: nem messze a Space Needle-től, a 7. avenue-n, a házszám 2131
 • Havi nettó átlagbér (2022-ben): 7400 USD ! (USA-átlag: 3600 USD) 

Tetszett & Nem tetszett

Tetszett

 1. Csúcsélményem egyértelműen a piac (Public Market Center), azon belül a halasok egyikénél a talponálló pulton enni a friss halat
 2. Az egész város rendkívül rokonszenves, progresszív, laza (cool, trendy), ugyanakkor rendezett jellege
 3. Látni a világ első Starbucks kávézóját, előtte egy tangózó párral (a fotón speciel country zenészek láthatók)
 4. A hihetetlenül sok hangulatos beülős hely (étterem, kávézó miegymás)
 5. Izgalmas, szép a város fekvése, változatos domborzata, tavak, parkok, hegyek, sok-sok domb
 6. Tiszta a levegő, a tuista szemponjából egy jó gyaloglós város
 7. Az EMP Museum, ami nem nagy szám, de mégis jól szórakoztunk (rock és/vagy grunge rajongóknak kötelező)
 8. A városközpont keleti részén a Capitol Hill negyed hipsztereknek vagy hipsztereket szívesen bámulóknak (mi az utóbbiak voltunk), a hippisebb Freemont negyed
 9. A Ballard és a Wallingford konszolidáltabb, szimpatikus lakónegyedek
 10. Az egyetemi negyed (U District), ahol laktunk és ahol szerettünk válogatni vacsorázó és reggeliző helyet (nagy választékból)
 11. Space Needleben felmenni a kilátóba, magnézni a Világkiállítás emlékeit, körbenézni
 12. Kompolni szép időben
 13. Seefood chowdert - kb halleves - enni a kikötőben

Nem tetszett

 1. Csak eső, sok szél és köd, vastag felhő nélkül lehet nyugodtan élvezni a várost (nekünk ez nem jött össze), gyakran szürke az égbolt
 2. Hogy kihagytuk a földalatti város túrát
 3. Meglepően sok az utcákon (pl. a szemetes Pioneer Square tájékán) a csöves, hajléktalan, és gyakran beszólnak a járókelőknek, este kicsit ijesztőek ezek a figurák (kábítószeresek)
 4. Sok a meredek utca (felfelé menet erőlködni kell)
 5. A belvárosi parkolás nagyon drága
 6. A belvárosban vannak unalmas utcaszakaszok az érdekes környékek között
 7. A piac és a tenger közötti ronda köztes terület
 8. A kínai negyed nem különleges
 9. A Space Needle-be felmenni tériszonnyal
 10. A Waterfront rész elég kommersz, turistás, kajáldákból van sok, de nem hangulatosak
 11. Sok utca szemetes, húgyszagú (a hajléktalanok ott ahol éppen éri őket az inger)

Vélemények

Ha sikerül az időjárásra való panaszkodástól eljutni a város megismeréséig, le fog esni az állunk. Seattle ugyanis nem csupán a Boeing és a Starbucks otthona. Itt van az Amazon, a Nordstrom, a Microsoft, a Costco, az Alasca Airlines és az Expedia központja is.  A Getty Images, a Classmates.com, a Zillow.com, az Eddie Bauer és a Nintendo. A Boeing - több más cég is persze - közben elhagyta Seattle-t, most Chicagoban van a központja, de az alapítás és a márka felfuttatása mindenképpen Seattle-hez kötődik.

A városon belül megoldott a tömegközlekedés. Ha hegyi kirándulást, természetjárást tervezünk, ajánlott autót bérelni.

Érdemes a University Districtben lakni, kellemesebbek a hotelárak és az éttermi árak is.

"Seattle a sokadik amerikai nagyváros amit meglátogatok, így nem az „amerikai álmot” jöttem ide keresni, csupán egyszerűen kíváncsi voltam rá, mert sok jót hallottam róla. Első ami feltűnik amikor leszállás közben amikor kinézünk az ablakon, az a rengeteg fenyőfa és az, hogy az Alaska Air eszkimós gépeivel tele a reptér. Északon vagyunk!

Második fura élményem az az volt, amikor a szokás szerinti sorban állásnál az emigration-nél, a sorok között sétáló vámtiszt hozzám fordulva feltette a szokásos kérdést, hogy miért is jöttem Seattle-be. A válasz is a szokásos volt, turistáskodni, megnézni a várost…stb. A pasinak volt humora, de engem, mivel teljesen máshoz vagyok szokva meglepett, hogy ő azzal folytatta, hogy de hát itt mindig esik az eső és rossz idő van, nem is ért, mit akarok itt megnézni. Persze miután láttam, hogy a többiekkel is poénkodik, én is csak mosolyogtam rajta. Maga reptér egyébként egy szép kis reptér, nincsen nagy tömeg rajta, alapvetően jó hangulatot teremt az itt tartózkodáshoz.

A repteret elhagyva azonnal szemerkélni kezdett az eső, igazi őszi idő volt. Mi nem Seattle belvárosában, hanem az egyik elővárosában Bellevue-ben laktunk, az út oda nem volt sok, de végig lehetett gyönyörködni az táj szépségében, a milliónyi őszi színben, olyan színekben, amik szerintem csak itt vannak. Seattle marha jó hely, de készüljön fel mindenki, aki ősszel érkezik, hogy sokat esik az eső, hideg van és ha nincsen szerencsénk, még a szél is fúj.

Seattle belvárosa nem nagy, gyalogszerrel bejárható, mi még a régi világkiállítás területére is gyalog mentünk ki, ami azért is volt jó ötlet, mert útközben van a Grace klinika, és annak, aki ismeri a sorozatot ez is plusz egy kellemes élmény. Bár a belváros kicsi, a környék látnivalói miatt mindenképp érdemes autót bérelni. Az Egyesült Államokban létszükséglet az autó, enélkül nem is érdemes nekivágni, hiszen rengeteg mindenről le fogunk maradni. Az amerikaiak az autós életre rendezkedtek be, így élik az életüket, mindenhova autóval mennek, így turistaként is célszerű ennek megfelelően eltölteni itt az időt. Annak, aki nem a belvárosban lakik, és kocsival jön be a belvárosba, a piac parkolóját javaslom, mert árban ez a legjobb, elég nagy is és innen minden könnyen elérhető. Ha képesek vagyunk "early bird"-ök lenni, egy napi parkolást 9 dollár körül megúszunk.

Közbiztonság szempontjából a belváros teljesen rendben van, tapasztaljuk a rendőri jelenlétet, nem érezzük magunkat veszélyben sehol. Kicsit kijjebb azonban, a stadionok felé vannak olyan részek, ahol ez nem teljesen így van, ott azért a biztonságérzet csökken, de hozzá kell tennem, hogy semmiféle attrocitás nem ért, de még ennek a jelét sem láttam, egyszerűen az érzés nem volt olyan.

Étkezés vonatkozásában minden van itt is, mint általában az amerikai városokban. Mivel tengerparti város, a tengeri bigyókból rengeteget lehet enni és a minőségük, frissességük is garantált. Lent a parton egymást érik az ilyen ételeket kínáló éttermek. Azonban itt a parton van az egyik nagy kedvencem is, a Red Robin étterem. Ez is egy étteremlánc része és nem halakat, hanem igazi amerikai ételeket kínál. Hatalmas hamburgereket, oldalasokat, sültkrumplit, újratölthető üdítőket és mindent amiről azt mondják hogy egészségtelen. Biztosan az, de oltári finom! Tény, hogy ebben az étteremben, amikor kint vagyok csak egyszer szoktam enni, mert utána 2 napig rá sem tudok nézni semmi ilyen jellegű kajákra.

Amikor egy amerikai cégnél dolgoztam, egy komplett tréninget szerveztek arról, hogy mitől jó egy munkahely, mitől érzi magát a munkahelyén jól egy dolgozó. Ennek a tréningnek volt a része az a film, amit a Seattle Public Market-en forgattak, azon belül is talán a világ leghíresebb halárusánál. Arról híresek ők, hogy folyamatosan röpködnek a bazi nagy halak, rákok, dobálják egymásnak a dolgozók, dumálnak, kiabálnak egymással és a vevőkkel, elképesztően hangulatos. Amikor a filmet néztem, azt hittem, hogy ez valami marketing bullshit, egy felépített, kitalált valami, de nem. Minden pontosan úgy zajlik ott, ahogy a filmen, nem véletlen, hogy náluk mindig hatalmas a tömeg! Közvetlenül a főbejáratnál vannak, ott ahol a legtöbben vannak, nem fogjuk eltéveszteni.

Tudom, hogy nem a legnépszerűbb amerikai desztináció, de sokkal jobb, mint azt a legtöbben gondolnák. Nem mindenki tudja, de itt van pl. Redmond-ban a Microsoft főhadiszállása, ami mára egy önálló város lett, muszáj ezt is látni, mert hatalmas és lenyűgöző. Nem szabad megrekedni a belvárosban, el kell menni ezekbe a külvárosokba, és meg kell nézni, hogy mennyire is látszik az, hogy rengeteg informatikai cég innen nőtt ki, vagy tette ide a székhelyét. Pl Bellevue-ben van az Expedia központja, egy hatalma s felhőkarcoló, nekem ezt is jó, és érdekes volt látni. Bellevue egy kis előváros, de mégis olyan belvárosa van, amit sok nagyobb város is megirigyelne. Látványos az, ahogy a pénz megmutatja magát, az emberek nagyon jól élnek. Sokat elárul az is, hogy maga Bill Gates, a világ leggazdagabb embere is ezen a környéken lakik. Az ő háza Bellevue és a belváros között helyezkedik el a Washington tó partján, meseszép környezetben. Ezt a házat nem, de sok másikat lehet az útról látni, valóban gyönyörű hely." (Gyuri)

g.e. fotója

Ajánlott hotelek

2 csillagos: Pensione Nichols Bed and Breakfast ,

3 csillagos: Hotel Hyatt Place Seattle Downtown , Hyatt House Seattle/Downtown ,

4 csillagos: Hotel Fairmont Olympic ,

Helyi közlekedés

Busz

Seattle-ben a buszokat üzemeltető vállalat a King County Metro Transit. Az árak változóak a buszon való utazás időpontjától, valamint attól függően, hogy az utazó a bérletet vagy a jegyet választja-e.

A King County Metro Transit által üzemeltetett buszokon a 2023-as árak az alábbiak szerint alakulnak:

Egyszeri jegy: Az ára 2,75 dollár, és az érvényessége 2 óra. Ez azt jelenti, hogy az ára engedi, hogy az utas két órán belül korlátlan számú átszállást végezzen, míg a jegy érvényes.

Délutáni jegy: Az ára 2,50 dollár, és az érvényessége 2 óra. Ez a jegy csak az érvényesség időszakában, délután 3 óra után váltott jegyekre vonatkozik.

Egész napos jegy: Az ára 8 dollár, és az érvényessége egész nap, azaz az adott napon korlátlan számú utazásra jogosít.

Bérletek: A King County Metro Transit többféle bérletet is kínál, amelyek lehetővé teszik a korlátlan számú utazást az érvényességük ideje alatt. Az árak változóak, attól függően, hogy milyen típusú és mennyi ideig használjuk őket.

Fontos megjegyezni, hogy az árak idővel változhatnak, és az árváltozások előfordulhatnak.

Villamos: Seattle-ben villamosok is közlekednek. Az egyik legnépszerűbb a Seattle Center Monorail, amely a Space Needle és a Seattle Center között közlekedik. Az árak általában egységesek és függenek attól, hogy felnőtt vagy gyermek a jegyvásárló.

Metró

Seattle-ben a metró rendszer az egyik leggyorsabb módja a közlekedésnek. Az árak az utazás hosszától és a használt járatok számától függenek.

Egyszeri jegy: Az ára 2,75 - 3,25 dollár között változik attól függően, hogy melyik zónán keresztül utazunk. Az érvényessége 2 óra, ami azt jelenti, hogy a jegy érvényes az első belépés időpontjától számított 2 órán keresztül.

Bérletek: A bérletek ára változó, attól függően, hogy milyen típusú és mennyi időre szól. A 2023-as árak alapján egy havi bérlet ára 99-118 dollár között mozog, attól függően, hogy melyik zónán keresztül utazunk.

Komp

 Seattle-ben kompjáratok is közlekednek, amelyek általában a tengerparti településekre és szigetekre közlekednek. Az árak változóak a komp útvonalától és az utazás időpontjától függően.

Az árak azonban általában az alábbi tartományban mozognak:

Autós és utasok: Az árak változóak attól függően, hogy milyen távolságra szeretnénk utazni, és hogy melyik kompállomások között utazunk. Az árak általában 7-15 dollár között mozognak egy útra.

Gyalogos és kerékpáros utasok: Az árak változóak attól függően, hogy melyik útvonalon és melyik kompállomások között utazunk. Az árak általában 5-10 dollár között mozognak egy útra.

Étkezés

Pike Place Market: Ez a híres piac, amelyről a turisták általában először hallanak, tele van éttermekkel és kávézókkal. Az éttermek és bódék itt számos különféle konyhát kínálnak, beleértve a tengeri herkentyűket, a barbecue ételeket, a mexikói konyhát és még sok mást.

Capitol Hill: A Capitol Hill városrész számos éttermet és kávézót kínál, többek között a híres Dick's Drive-In, a Skillet Diner és a Molly Moon's Homemade Ice Cream.

Downtown: A belváros Seattle éttermekkel teli, a kávézóktól és az elegáns éttermektől kezdve, egészen a gyorséttermekig. Itt található többek között a Tom Douglas étteremlánc, a Wild Ginger, és az Etta's Seafood.

Ballard: Ez a városrész a tengeri ételek és a helyi sörfőzdék központja, és számos éttermet és kávézót kínál, például a Hattie's Hat, a Bastille és a Ballard Coffee Works.

Néhány példa a legismertebb helyi ételekre és italokra, amelyeket érdemes kipróbálni Seattle-ben:

Sajtosleves: A sajtosleves hagyománya Seattle-ben gyökerezik, és számos étterem és kávézó kínálja az autentikus verziót. A legismertebb helyi sajtoslevesek közé tartozik a Beecher's Handmade Cheese és a Dahlia Lounge.

Sőtétkávé: Seattle az USA kávéfőzési kultúrájának központja, és a helyi kávézókban található sötét pörkölésű kávék különösen híresek. A Starbucks, a Seattle's Best Coffee, a Tully's Coffee és más helyi kávézók kínálnak különféle sötét pörkölésű kávékat.

Tengeri ételek: A Seattle-i tengerpart közelében elterülő város sok helyen kínál tengeri ételeket, például friss tengeri herkentyűket, halakat és homárokat. A legismertebb helyi tengeri ételek közé tartozik a grillezett lazac, a clam chowder (kagylóleves) és a Dungeness rák.

Sör: Seattle az IPA-k (India Pale Ale) városa, és a helyi sörfőzdék számos kiváló IPA-t kínálnak, de a belga sörök és a lager-ek is népszerűek. Néhány helyi sörfőzde közé tartozik a Elysian Brewing Company, a Fremont Brewing Company és a Georgetown Brewing Company.

Ázsiai ételek: Seattle-ben számos kiváló ázsiai étterem található, különösen a kínai, a vietnami és a japán konyha képviselteti magát erősen. Az éttermek kínálnak például pho-t (vietnami leves), sushi-t, dim sum-t és kínai zöldséges ételeket.

Vásárlás

Ruhákat a Ross-ban (Dress forless) vagy Marshallsban nézzetek. Ezekben designer,  márkás ruhák is vannak, elég jó áron.

Pike Place Market: Ez a híres piac nemcsak ételekben és italokban, hanem különféle ajándéktárgyakban és kézműves termékekben is gazdag. Itt találhatók az egyedi Seattle-i szuvenírek, mint például a kávészem vagy a halak formájú kulcstartók, de itt vásárolhatunk könyveket, kézzel készített ékszereket, szappanokat és sok más dolgot is.

Westlake Center: Ez a bevásárlóközpont a belvárosban található, és több mint 80 boltot kínál, amelyek között szerepelnek a nagyobb áruházláncok, mint például a Nordstrom és a Macy's, de találunk itt a Victoria's Secret, a Coach és más márkák boltjait is.

University Village: Ez egy külvárosi bevásárlóközpont, amely a város északkeleti részén található, és számos kis boltot, kávézót és éttermet kínál. Itt megtalálhatók a divatos butikok, mint például a J.Crew, a Pottery Barn és a Madewell, de találunk itt az Apple, a Microsoft és más technológiai boltokat is.

Bellevue Square: Ez a bevásárlóközpont Bellevue-ben található, Seattle mellett, és sok nagy márkának van itt boltja, mint például a Zara, a Hugo Boss, a Michael Kors és a Macy's.

Fremont Sunday Market: Ez egy különleges piac, amely a városban található, és ahol az egyedileg készített, vintage és antik tárgyak találhatók. Találunk itt régi könyveket, vinyl lemezeket, kézműves ékszereket és sok más dolgot is.

Szórakozás

Capitol Hill: Ez a városrész a város legnépszerűbb szórakoztató negyede, és számos bár, klub és étterem található itt. A Capitol Hill különösen a LGBTQ közösség számára fontos hely, és számos homoszexuális barátokat és klubokat találunk itt.

Belltown: Ez a városrész a belváros szomszédságában található, és számos különféle bárt és klubot kínál, amelyek között megtalálhatók a jazz bárok, a rooftop bárok és a trendi klubok is.

Pioneer Square: Ez a városrész a város történelmi központja, és számos éjszakai bárt és klubot kínál, amelyek között megtalálhatók a híres underground klubok is.

Fremont: Ez a városrész a város északnyugati részén található, és sok kis bárt és klubot kínál, amelyek között megtalálhatók a szórakoztató teaházak és a koncertekre szakosodott helyek is.

Mint minden nagyvárosban, a turistáknak érdemes óvatosaknak lenniük, különösen éjszaka. Mindig érdemes megbizonyosodni arról, hogy a kiválasztott negyed biztonságos-e, és érdemes tájékozódni a helyiekkel, hogy hol találhatók a legjobb helyek az éjszakai szórakozáshoz.

Közbiztonság

Seattle-ben általában biztonságos és nyugodt környezet várja a turistákat, de természetesen bármely nagyvárosban előfordulhatnak bűncselekmények és más problémák. A közbiztonsági helyzet függ attól, hogy milyen részén tartózkodunk a városnak és milyen időpontban.

Pioneer Square: bár a terület nagyon szép nappal, éjszaka azonban elég kihalt lehet, és a helyiek általában nem javasolják az erre való sétálást.

Third Avenue: a belvárosi területen található Third Avenue turisták számára veszélyes lehet, mivel itt gyakoriak a zsebtolvajok és az erőszakos bűncselekmények.

South Park: South Seattle-ben található, és bár egy szép környék, a terület magas bűnözési aránnyal rendelkezik, ezért a turisták általában kerülik.

Rainier Beach: Ez egy másik terület, amelynek magas a bűnözési aránya, és a turistáknak érdemes elkerülniük.

University District: Bár a környék napközben biztonságos lehet, éjszaka nem javasolt a területen való sétálás, mivel itt gyakoriak a bűncselekmények.

,, A helyi hajléktalan népség éjszakára átveszi a hatalmat az utcákon, és elég félelmetes képet mutat, ahogy a nagyon-nagyon keményen bedrogozott arcok zombiként vonszolják magukat keresztül a városon, önmagukból kikelve ordibálva, teljesen koordinálatlanul mozogva. Sok mindent láttam már, elég jól tudok kezelni mindenféle szituációkat, de mind a ketten erősen kerültük a szemkontaktust a helyiekkel, mert látszott, hogy itt a meth és a különböző herbálok teszik ki a napi betevő jelentősebb részét, a Walking Dead pedig csak a tévében jó szórakozás. (2018)" forrás

Seattle-ban a hajléktalanság egy súlyos probléma, és az utóbbi években jelentősen növekedett a hajléktalanok száma. A legutóbbi hivatalos adatok szerint, 2022-ben, mintegy 8 000-12 000 ember élt hajléktalan helyzetben Seattle-ben. Azonban ez az adat csak becslés, és az tényleges hajléktalanok száma valószínűleg magasabb lehet.

A város vezetése és szervezetei aktívan dolgoznak a hajléktalanság problémájának kezelésén és csökkentésén. Többek között számos szervezet és program működik a hajléktalanoknak segítséget nyújtva, például szálláshelyeket, élelmiszer és egyéb alapvető szolgáltatásokat biztosítva számukra. Emellett a város és a helyi szervezetek számos kezdeményezést hajtanak végre a hajléktalanság csökkentése érdekében, például új szálláshelyek létrehozása, pénzügyi támogatás nyújtása és a hajléktalanokkal való közvetlen kapcsolattartás.

Egyéb hasznos információk

1. SEATTLE (WASHINGTON) - TISZTELETBELI KONZULÁTUS - Tiszteletbeli konzul: Szablya Ilona

 • Cím: 2901 NE Blakeley St. Apt.500, Seattle WA 98105 USA - Internet: www.szablya.com
 • Telefon: +1-206-457-4564, Fax: +1-206-432-9774 - E-mail: szablyahj@aol.com

Időjárás

Seattle éghajlata óceáni éghajlat, és általában enyhe, nedves időjárás jellemzi. A városban az év minden hónapjában előfordulhat eső, és a levegő általában nedves és párás. Az átlagos napi hőmérséklet az év nagy részében 10-20 Celsius fok között van.

A legtöbb csapadék Seattle-ben általában az őszi és téli hónapokban esik, különösen október és március között. Ez az időszak az, amikor a legtöbb esős napot tapasztalják, és általában az átlagos csapadékmennyiség is magasabb. Azonban az esőzések Seattle-ben viszonylag enyhék és általában hosszabb ideig tartanak, mint intenzívek.

Nyáron a csapadékmennyiség jelentősen csökken, és a hőmérséklet általában melegebb. Július és augusztus a legmelegebb hónapok, és általában a legtöbb napsütést is ezeken a hónapokban tapasztalják.

Seattle időjárása

Space Needle

Az 1962-es Világkiállításra épült, ma Seattle első számú nevezetessége, jelképe. Érdemes a kilátóba felmenni szép időben, remek az elénk táruló látvány. A címe: 400 Broad street. A kilátó 10-től este 8-ig van általában nyitva. Hálaadáskor és Karácsonykor zár csak be. A kilátó alatti szntén egy 360 fokban lassan forgó étterem van.

A belépőjegy ára 2023-ban:

Felnőtt (18-64 éves kor között): 38 dollár
Senior (65 éves kor felett): 34 dollár
Fiatal (5-17 éves kor között): 28 dollár
Kétévesnél fiatalabb gyermekeknek a belépés ingyenes

Más látnivalók

SkyView Observarory - a legmagasabb, a legszebb seattlei látvánnyal a 73. emeletről. Mindenkinek ajánlott. 15 dollár, 10-8-ig van nyitva. 

Columbia Tower Club : Seattle másik remek kilátója. A 73. emeleten lévő kilátót általában csak az ablakok tisztasága miatt érheti panasz. Persze ennyi eső mellett nem csodáljuk, ha nehéz tip topp állapotban tartani. Az északai Seattle fényei lenyűgözőek innen.

Museum of Flight : köznyelvi nevén a Boeing muzeum. Gyerekprogramokkal, repülőgép szimulátorral és óriási kiállítással vár minden érdeklődőt. Családoknak nagyon ajánlott program, simán el lehet itt tölteni velük egy teljes napot.

O.K. fotói

EMP Museum : első sorban az interaktív zenei múzeum része jópofa nagyon. Lehet zenét szerezni és előadni mindenféle segítséggel. Akinek a karaoke otthon is bejön, nem akar majd innen hazamenni záráskor.

Waterfont :ma még egy sztráda ékelődik a boltocskák, piac és a vízpart közés, de már tervezik ennek kiiktatását a látványból. Hét végén érdemes menni nap közben, óriási a tömeg és a nyügzsgés, nagyon hangulatos. Itt található az első Starbucks, érdemes inni egy kávét és közben a kikötő nyüzsgését csodálni.

Kirándulások Seattle közelében

Csak bérelt autóval kivitelezhetőek, kivéve a komppal történő sziget látogatásokat.

"Seattle-től nem messze található az Olympic-félsziget, amely sziklás tengerpartjával, buja őserdőivel és hófedte hegycsúcsaival turisták és természetbarátok kedvelt úti célja. Természeti kincseiben a Yellowstone Nemzeti Parkkal vetekedő Olympic Nemzeti Park 1981-ben lett a Világörökség része." forrás

A Bainbridge Island Ferry (komp) - A.K. fotója

Olvasmányos linkek

Fura egy információs oldal, de azért van benne néhány hasznos dolog: Tények a kisujjadban - Seattle: Utazási tanácsok és hasznos információk (Ajánlott link)

"Seattle megpróbálja ellenőrzés alatt tartani az illegális chipek és drogok forgalmát. A város programokat szervezett a gyerekek oktatására, a fogyasztók rehabilitálására és a terjesztők megbüntetésére. A programok állandóan pénzhiánnyal küszködnek, ámbár a rendőrség viszont emberhiánnyal küzd ahhoz, hogy a programok olyan effektívek legyenek, mint amilyenek lehetnének. Seattle csak az egyetlen legális szórakoztatási drogot tartja ellenőrzés alatt, ez az alkohol, de ennek terjesztését majdnem teljesen a saját irányítása alá vonta. Ámbár a bort és a sört a fűszerüzletek is árulhatják, az égetett szeszes italokat csak a város tulajdonában levő szeszárusító helyek forgalmazhatják. A város magas szesz adója és az ideszállítás költségei miatt, az UCAS többi részéhez képest ezek ára 25%‑kal magasabb. A szeszes ital boltok hétfőtől péntekig vannak nyitva délelőtt 10‑től délután 4‑ig." forrás


"A táj szép, észak-nyugatra illetve nyugatra az Elliott öböl, valamint a Puget Sound. A víz túlsó oldalán hófedte hegyek (Olympic Mtn), keleten pedig a Cascade Range hegyvonulat kimagasló csúcsa, a Mt. Renier uralja a láthatárt. Jó időbe telik míg találunk egy parkoló helyet, nem hiába mondják, hogy ez a hely egyik kedvenc kiránduló helye Seattle lakóinak. Sétálunk egyet észak fele, eljutunk a Hamilton park kilátójához. Innen gyönyörű a kilátás Seattle központjára. Szerencsére nem esik az eső, de már jól alkonyodik, jó képet nem lehet készíteni. Lehetett volna sokkal rosszabb is, hiszen december hónapban Seattle-ben havi 20 napot esik az eső. Még járkálunk egy kicsit abban a reményben, hogy esetleg találunk egy jó vendéglőt a part közelében, de nem sok szerencsével. Ha a vendéglő jónak nézett ki, akkora sor várakozott egy-egy üres asztalra." forrás

g.e. fotója

"Természetesen azt a múzeumot is meglátogattunk, amely a város fejlődésében fontos szerepet játszó gyáralapító, egy bizonyos Boeing nyomán felvirágzó repülőgyártás történetét is bemutatta éppúgy, mint az amerikai űrhajózás fejlődését összehasonlítva az orosszal, de egészen a kezdeti próbálkozásokat ábrázoló modellek is láthatók itt. A pécsi delegációnak magát a Boeing-gyárat mutatták meg olyan alaposan, hogy a látogatás után úgy nyilatkoztak: már akár ők is össze tudnának szerelni egy repülőt.

Muzsikusok lévén, a zenekar számára a legérdekesebbnek mégis csak a modern zenei múzeum bizonyult, amely már építészetileg nézve is figyelemfelkeltő: egy hatalmas színes tekergőző csoda, nem hasonlít semmilyen élő vagy élettelen dologra. A tartalma pedig a modern zenéért rajongóknak valószínű a paradicsom földi megvalósulását jelenti. Interaktív, sokoldalú, zenei tapasztalatszerző élménytúra - így lehetne talán lefordítani az elnevezést, amivel illetik. Bent zenetörténet képekben, szövegben, videón, kivetítőn és persze zenében elmondva a jazz-től a rock n'roll-on át, a modernebb északnyugati zenekig, így a grunge-ig, karriertörténetek, köztük a város szülöttje, Jimmy Hendrix-é vagy a Nirvana fiatalon öngyilkos lett énekese, Kurt Cobain-é. Egy emelettel feljebb jön az igazi felfedezés, a zene élőben, jelszó: próbáld ki, csiholj ki hangokat a hangszerekből, zenélj! - ez az EMP, azaz az Experience Music Project." forrás

Fotóegyveleg

Museum of Pop Culture - Nirvana relikviák - O.K. fotója

Museum of Pop Culture - gitárhegy - O.I. fotója

Pacific Science Center - Elter fotója

Chinatown - sz.a. fotója

Vissza az elejére


Kommentek

Még nem érkezett hozzászólás.


Új hozzászólás beküldése

Név:
E-mail cím:*
Hozzászólás:


* az e-mail címed nem jelenik meg az oldalon


Olcsó USA Repülőjegyek Olcsó USA Repülőjegyek
Olcsó repülőjegyek az USA városaiba a VistánálSZÁLLÁSFOGLALÁS

hirdetes