ÚTIKRITIKA.HU / San Francisco


hirdetes


útikritikák


San Francisco

San Francisco dióhéjban | Időjárás | Két nap San Franciscoban - Ajánlott programok | Tetszett & Nem tetszett | Vélemények |Hotelválasztás|Közlekedés| Étkezés|Közbiztonság| Egyéb hasznos információk | Látnivalók | Olvasmányos linkek | Fotóegyveleg

Kriszta fotója

San Francisco dióhéjban

San Francisco gyönyörű város, mely fekvéséből is adódik, de pont ennek köszönheti azt is, hogy állandóan ki van téve az időjárás viszontagságainak és a természet szeszélyeinek. Mivel a Szent András-törésvonalra épült, gyakoriak a földrengések. Az egyik legnagyobb és legemlékezetesebb az 1906-os volt, amikor a nyílt tengerben keletkezett rengés Oregon államtól Los Angelesig, keleti irányban pedig még Nevadában is érezhető volt. Több ezer ember esett áldozatul, számtalan épület omlott össze. A rengést követő, 4 napig tartó tűzvészben pedig San Francisco központja szinte teljesen porig égett, de hamar újjáépítették.

Mivel egy öböl bejáratánál fekszik a város és ráadásul az egyik oldalát a nyílt óceán határolja, szinte állandóan fúj a szél, gyakori a köd és az eső. Ide még nyáron is érdemes melegebb ruhával (pulóverrel, széldzsekivel, baseball sapkával és esőkabáttal) készülni. Azonban a csillogó felhőkarcolók tövében megbújó viktoriánus házak, a takaros kis porták, parkok, a filmekből már jól ismert villamosok, a mólókon sütkérező fókák és a meredek utcák tetejéről elénk táruló, óceáni panoráma elfeledtetik velünk a legzordabb időjárási körülményeket is! Bátran állíthatjuk, hogy ez a nyugati-part egyik legszebb és legérdekesebb nagyvárosa.

San Francisco főbb nevezetességei akár 2 nap alatt megtekinthetőek, de aki tovább marad sem fog unatkozni. Rengeteg múzeum, szórakozási lehetőség várja az idelátogatókat, de kellemes kirándulásokat is tehetünk a környéken.

2022-es becslés szerint San Francisco városhatárain belül kb. 876 ezren élnek, a vonzáskörzettel együtt 3,3 milliós a lakosság. (47,2% fehér, 34,3% ázsiai, 5,3% fekete)

Nagyon jellemző friszkói utca - Kriszta fotója

San Francisco-i hotelek foglalása itt - hotelscombined.comIdőjárás

San Francisco időjárása

Két nap San Franciscoban - Ajánlott programok

Első nap:

 • Golden Gate Bridge és a környéke: Érdemes a híd mindkét végéről megcsodálni a panorámát. (Már ha látunk valamit, a gyakori a ködtől, amikor a híres építmény körvonalai is alig vehetőek ki a fehér habfüggöny mögül.) Autóval áthajtani a hídon pénzbe kerül, de gyalogosan ingyenesen sétálgathatunk rajta. Átsétálni rajta kimerítő vállalkozás, a hossza ugyanis több, mint 2,5 km. A legszebb látvány talán az északi oldalon lévő kilátóból tárul elénk, ahol az út egyik oldaláról felülről pillanthatunk rá a hídra, míg a másikról a város panorámájában is gyönyörködhetünk. Aki nem vágyik ilyen extrákra, a Crissy Field Marshról készíthet kitűnő felvételeket. A környéken könnyen lehet parkolni. Ez jó kiindulópontja lehet a híd meghódításának is!
 • Pier 39: A híd után menjünk ki a 39-es mólóra (Pier 39), mely éttermeknek és szuvenír boltoknak ad otthont. Mindig nagy a nyüzsgés, a jó hangulat pedig garantált. Ez estére is kitűnő program. A lényeg, azonban nappal látszik igazán: a fő attrakciót ugyanis a kisebb mólókon napozó fókák jelentik, akik jó időben tucatjával alszanak egymás hegyén-hátán vagy küzdenek a szabad helyekért. Ahhoz, hogy megtaláljuk őket, csak a hangjukat kell követni, mely már messziről hallatszik.
 • Coit Tower: A Coit Tower tetejéről káprázatos kilátás nyílik a városra. Autóval is fel lehet menni, egészen a bejáratnál lévő parkolóig. A toronyba lift visz a legfelső szintig. Jó időben a Golden Gate-híd is kivehető és a kanyargós Lombard Street is érdekes látványt nyújt.
 • Salesforce Tower: 2018-tól a város legújabb kilátójának ad otthont, egyben a nyugati part legmagasabb épülete is.

Második nap:

 • Lombard Street: A Világ legkanyargósabb utcája. Egyirányú. Fölülről, a Hyde Street felőli végéről lehet behajtani. Aki San Franciscoban autózik, annak szinte kötelező bevenni ezt a 8, - mindössze 400 méteren keresztül kígyózó - hajtű kanyart. Mivel ezt mindenki így gondolja, már az odavezető emelkedőn torlódásra lehet számítani. Miután sikeresen teljesítettük a feladatot, húzódjunk félre az egyik mellékutcában és sétáljunk vissza 1-2 fotó erejéig, mert igazán alulról felfelé nézve látványos a színpompás virágokkal díszített kis utca.
 • Union Square: A Union Square a város pálmafákkal övezett, központi tere. A környék tele van éttermekkel, kávézókkal, butikokkal, plázákkal, színházakkal, kiállítótermekkel és a szomszédságában van a Kínai-negyed is.
 • Alamo Square: Az Alamo Square viktoriánus házai a filmekből jól ismert díszletként köszöntenek bennünket. A szemben lévő parkból lehet a legszebb fotókat készíteni - háttérben a modern toronyházakkal. Kihagyhatatlan!
 • Golden Gate Park: A Golden Gate Park egy óriási oázis, ahol elsősorban a Japán tea kertet ajánlom felkeresni. Ide belépőt kell fizetni, de minden centet megér az élmény. A hatalmas, zöld terület többi részén vízesés, rózsakert, csónakázó tó és bölények várják a látogatókat.
 • Naplemente: Érdemes úgy időzíteni, hogy pont sötétedés előtt hagyjuk el a parkot, nyugat felé, ott ugyanis az óceánpart határolja, ahonnan pazar naplementében gyönyörködhetünk (különösen a Camera Obscura-tól)!

kr

Amit még nem érdemes kihagyni:

 • Felautózni a Twin Peaks-re és onnan gyönyörködni a város panorámájában,
 • Felszállni egy meredek utcán közlekedő villamosra,
 • Megnézni, hogy hogy fordítják meg a villamosokat a végállomáson (ezeket a pontokat a térképek is jelölik),
 • Elmenni egy amerikai futball meccsre a 49ers stadionjába, a Candlestick Park-ba,
 • Fagyizni az olasz negyedben, de a rendes olasz étel is remek
 • Csokit venni a Pier 39 édességboltjában,
 • Áthajózni az Alcatrazhoz (napokkal előre kell időpontot foglalni),
 • Autózgatni a nevezetességektől távol eső, magas dombokat átszelő, hangulatos utcákban, melyekről különleges kilátás nyílik az óceánra és a városra.

Kirándulások San Franciscoból

Bérelt autóval:

 • Napa-völgy: mindössze egy órás autóútra található a várostól az ország leghíresebb borvidéke. A völgyben szinte mindig kellemes az idő,a mediterrán táj pedig a toszkán vidéket idézi. A szőlőtőkék között megbúvó pincészetek tárt ajtókkal várják a vendégeket, akik végigkóstolhatják a ház legkiválóbb borait – kívánság (és pénztárca) szerint finom sajtok és egyéb sós falatok kíséretében. Érdemes több borászatot is meglátogatni, mert teljesen egyediek és mindegyiknek más a hangulata. A városban, a turista információs központban kaphatunk térképet, melyen bejelölik, hogy merre érdemes elindulni. Update: a 2017-es tűz után érdemes a helyszínen előre érdeklődni, mi látogatható és mi nem.
 • Sacramento: Kalifornia állam fővárosa. Az impozáns kapitóliumi épületen kívül a régi városrészt érdemes megnézni, ami élő múzeumként mintha egy westernfilm díszleteit keltené körülöttünk életre.
 • Berkeley: egyetem, már akit érdekel az amerikai egyetemi élet egyik csúcsa. BART-tal könnyen megközelíthető a városközpontból, cca. 40 perc alatt.
 • Sausalito: csak 8 kilóméterre van a Golden Gate másik oldalán egy elragadó kisváros, Sausalito. Hajóval érdemes menni, 35-50 perc az út. Nagyon kellemes, kicsit historizáló tengerpartja van, aranyos kisváros. Félnapos kirándulásnak tökéletes, ráadásul remek halas éttermekkel büszkélkedhet.
 • Angel island: a nyugati  parti Ellis island. Ide érkeztek a bevándorlók, később karantén majd kórház lett. Ma kellemes kirándulós, biciklizős hely.
 • Palo Alto a Silicon Valley városa. Sok minden ugyan ebből nem látszik a város központjában, csak az, hogy eléggé jól élnek és az ásiaiak száma viszonylag magas. Amit érdemes meglátogatni: itt van a Stanford University. Nyugodtan be lehet autózni a kampusra, sétálni egy nagyot a világ egyik legjobb egyetemén. Cupertinoban, nem messze innét épült meg az Apple új, futurisztikus irodaháza. Felesleges elautózni miatta Cupertinoba, csak a Visitor Centere látogatható.  

Tippek a könnyebb eligazodáshoz:

 1. Térképet kint érdemes venni a nagyobb könyvesboltokban. Ajánlom a kis méretű, kihajtogatható, ún. PopOut térképeket. Célszerű beszerezni egy laminált, de széthajtható Kalifornia térképet is. (Az Easy To Fold a legjobb, melyben külön jelent meg Észak- és Dél-Kalifornia.)
 2. Az útikönyvek között nekem az Útitárs (Eyewitness), illetve a Nyitott szemmel sorozat a két kedvencem. Az első a praktikuma, a 3D-s utcatérképek, a második az országokról és a lakóikról szóló tartalmas leírások miatt. Az Útitárs sorozat Kalifornia része még nem jelent meg magyarul, de létezik és kint az is kapható. (Gerda, Kalifornia úti kritikusa, 2013)
 3. Okostelefonokhoz elérhetőek a gps alapú térképes alkalmazások. Maps.me pl. Gyorsan fogyasztja az akksit, cserébe roppantmód praktikus. (Kriszta)
 4. Update: gps alapú letölthető térképével a Google maps ma már mindent visz.

Tetszett & Nem tetszett

Tetszett

 1. Akár egész napokat érdemes találomra sétálgatni az imádni való házakkal teli, dimbes-dombos utcákon. Szigorúan tornacipőben. Tűsarkú felejtős.
 2. Irigylésre és csodálatra méltó a város légköre, hangulata
 3. Látni először a Golden Gate-et és ezen indokoltan meghatódni
 4. Átmenni odaátra, Sausalito-ba és irigyelni az ott lakókat
 5. Helyeselni utólag azt a döntésünket, hogy befizettünk az Alcatraz-börtön túrára
 6. Megzavarodni a Ferry Building Marketplace hatalmas kajálda választékán
 7. Utazni az F jelzésű villamosvonalon (streetcar) a Castro negyedtől a Fischerman's Wharf-ig, a belvároson át
 8. Hétvégén nézni a helyieket, ahogy a parkokban élvezik az életet
 9. Megállapítani, hogy San Francisco a világ egyik legnagyszerűbb városa
 10. Jó a városi tömegközlekedés
 11. A Lombard street, a világ legkanyargósabb utcája. Nagyon vicces megállni a tetején és az autósok arcát nézni, amikor felfogják, hol és hogyan is kell eljutniuk az utca aljára. Ugyanez sagway-jel még viccesebb.

Nem tetszett

 1. Zavarba ejtően sok az otthontalan utcai csavargó, döbbenetesen sok a koldus, a hajléktalanok bizony kellemetlenkednek a járókelőknek
 2. Nagy a drágaság
 3. Alig van parkolási lehetőség, a szállodák napi parkolása 40-60 dollár a belvárosban.
 4. A domborzati viszonyok miatt fáradtságos a gyaloglás, de nagyon megéri.
 5. Vannak a közbiztonság szempontjából nyugtalanító környékek, még a belvárosban is
 6. Az időjárás túlságosan kiszámíthatatlan, gyakran van köd (pláne reggelente), kellemetlen szél, még nyáron is lehet hűvös esténként
 7. Az utcai kábítószerdílerek
 8. Túl sok a fekvő rendőr az utakon
 9. A Chinatown sokkal érdekesebb, mint New Yorkban, de még így is unalmas volt 15 perc után
 10. Kár, hogy egy ilyen imádni való város olyan rohadt messze van

Vélemények

"USA azon kevés nagyvárosa közé tartozik, amelynek különleges jellege van, és így azt lehet rá mondani, hogy ez egy szép város! Bár az utcaszerkezet itt is az unalmas sakktábla alaprajzú, de az öböl ahova épült gyönyörű, és sok zöldfelületet hagytak meg. A belváros épületei szépek, hangulatosak az utcák, és még a külváros sem olyan lelombozó mint LA. Sűrű a tömegközlekedési hálózat, bár a domborzat miatt nyilván nem túl gyors (és a gyaloglás is fárasztó). A közbiztonság érdekes dolog: én itt egyáltalán nem éreztem magam veszélyben (nem úgy mint LA-ben), mégis itt történt gyilkosság az egyik Starbucksban, ahol éppen sétáltunk..." (Dani)


"2011. márciusában Amerikában töltöttünk két hetet. Családunkban azóta gyakran hangzik el a következő párbeszéd:

- Te voltál Amerikában?
- Voltam, bizony.
- Nem mondod?
- De, méghozzá 3 államban: Kaliforniában, Arizonában és Nevadában.
- És milyen volt?
- Fantasztikus!

Igen, fantasztikus, gyönyörű, csodálatos mesevilág! Nemcsak az US dollár miatt, hanem a látnivalók alapján is gazdagok. A természeti szépségek elvarázsolják az embert.

Az utazás is tele volt extrákkal, mert Budapestről San Franciscóba repülni különlegesebb volt, mint az eddigi, Európán belüli repülőutak. Az autó bérlésével, cseréjével, leadásával kapcsolatos adminisztrációtól mentes ügyintézés is lenyűgöző, mint ha nem is ezen a bolygón történt volna. Figyelemre méltó az is, hogy alkalmanként kb. 10.000,- Ft-ért tankoltuk tele a nagy autót és a benzinkútnál előre kellett fizetni, vagy a tankolás alatt át kellett adni a hitelkártyát.

A különböző településeken előre lefoglalt, barátságos, kedves motelekben töltöttük az éjszakákat. (Az éjjeliszekrények fiókjában mindenhol ott volt a Szent Biblia!) Ezek mindegyikében sokkal jobban éreztem magam, mint a Las Vegas-i piramis alakú Luxor hotelben.

A turistákat az utak mellett, a benzinkutaknál a gyorséttermek széles választéka várja, kifogástalan ételkínálattal, de jó tudni, hogy ott minden édes, még az étcsokijuk is! Nemcsak a távolságok nagyok arra felé, hanem a látvány és annak emléke is azzá válik és megható módon beleég az ember agyába.

Életem egyik meghatározó élménye volt, boldog vagyok, hogy részem lehetett benne. Egy ilyen kirándulás után - néhány vonatkozásban - az ember óhatatlanul is Amerika rajongóvá válik, amiről korábban is azt gondoltam, hogy az életben egyszer látni kell.

San Francisco a világ egyik legszebb helye. Euforikus érzést okoz az, hogy az ember olyan helyeken sétál, autózik vagy gyönyörködik a látványban, amit eddig könyvekben, filmeken látott csak és még a szomorú végű Édes November című film is más színezetet kap a megismert San Francisco-i utcarészletek látványától. Csodálatosak az épületek, a Golden Gate Park változatossága és nagysága, a mesés japán kert ott a helyszínen fel sem fogható. A Golden Gate híd méretei is csak akkor tudatosultak bennem igazán, amikor újra láttam az Erzsébet hidat Budapesten.

A gyönyörű kertek, a pálmafák, a villamos, az óceán partja, az Alcatraz és mindennek a non-plus ultrájaként a viktoriánus házak felejthetetlen élménnyé válnak. Az áhítatot fokozza az is, hogy mindezt az ember személyesen, közvetlenül élheti át a világ egyik leghíresebb és legszebb városában." (Katalin, 2013.)


"San Francisco-ban mindkét napunk sikeres volt. Az első nagyrészt autóval: a híd mindkét végén megálltunk. A lezárások miatt itt is sokat keringtünk, de így láttuk a Presidio parkot, Palace of Arts-t, majd felmentünk a Coit Towerbe. Leparkoltunk az Union squaren és két órát bolyongtunk gyalog. Megnéztük a városházát, operát, a MOCA- t kívülről. És a Market streeten bőven kaptunk a helyi lakosok sokféleségéből. Itt is megnéztük a missziót, majd az Alamo Squaren (ami egy domb J) fotóztunk, majd a Golden Gate parkban sétáltunk egy kicsit és a naplementét ismét az óceán parton néztük :-)

Este a 39- es pieren voltunk és egy nagyon jó halas étteremben (fogharbor.com) vacsiztunk búcsúzóul. Hazafelé a szállásra leautóztunk a Lombard streeten, mert napközben le volt zárva. Nagyon jó volt egy napot autózni SF-ben, ez egy igazi helyi élmény: a dimbes-dombos utcákon autókázni és eltévedni is akár. Másnap reggel kicsit feszültek voltunk az esti utazás miatt. Szerencsére a GPS nem azon az útvonalon vitt be a városba, mint előtte levő nap. Így az északi (keleti) részt láttuk. A Fishermans warfban megnéztük a hajós historical parkot, majd a Ghiradelli térről cable caroztunk a market street-ig.

A felszállásnál nem volt nagy tömeg, de a másik végállomásnál a városközpontban hatalmas tömött sorokban várakoztak az emberek a felszállásra. Így mi egy megállót visszasétáltunk, hogy fel tudjunk szállni. (ez vicces volt, több órás sor állt szépen rendben, de ha 2 perc alatt visszament az ember, akkor simán felszállhatott, mert ugye a végállomáson nem tömik tele a kocsit – lehet, hogy ezért mondják a magyarokra az amerikaiak hogy “mögötted megy be a forgóajtóba de előtted jön ki” :-). Igen ám, de nem engedtek fel minket a frissen vásárolt kávéval... A következő cable carra szálltunk, de később kiderült, hogy ez a másik vonal. Elvileg tudtuk, hogy a Union Squerről kétfelé megy a villamos,de a kávé miatt elfelejtettük. Szerencsénkre ennek a végállomása közelebb volt a parkolónkhoz, mint a Ghiradelli tér :-).

Kellő időben értünk a Golden Gate parkba, mert a férjem nagyon szerette volna látni a japán keretet, ami előző nap az orrunk előtt zárt be. Annak ellenére, hogy a virágok még nem nyíltak, a kert nagyon szép volt. Indulás előtt még ettünk egy Mizo levest a büfében. Kicsit benéztünk még a japán kert mellett levő modern múzeum shopjába, mert már kiállításra nem futotta az időnk. Viszont a Twin peaksre még feljutottunk! Didaktiakilag tökéletes volt, hogy ezzel búcsúztunk SF-től, mert nagyon jó volt látni a megismert helyeket felülről! És ami nagy ajándék, hogy SF-ba egyik nap sem volt köd :-)))” (O. Éva)


"A hajléktalanok a padokon, az üzletek bejáratánál, meg a boltokban, amint a klotyót keresve az egész áruházban bűz lesz tőlük, meg az a hajléktalan is amelyik a padról felkelvén a 2 méterre lévő nyilvános WC helyett a pad mellett végezte kis dolgát, mit sem törődve a járókelőkkel, meg a szálloda alatti parkolóban a reggelre feltört bérautónk is San Francisco, de ettől még vannak csodái és számomra az egyik legélhetőbb amcsi város. Imádom, többször voltunk ott és nem tudom megunni. (2016)" forrás


,, Az egyik legsűrűbben lakott amerikai város. Sokaktól hallottam, hogy itt az amerikai stílus keveredik az európaival egy különleges egyveleget alkotva. Két hét után elmondhatom, hogy van benne valami.

Olyan sokszínű ez a hely, hogy szinte hihetetlen. Rengeteg ázsiai emberke van, kínai, koreai, japán, szingapúri. Beszélgettem nepálival, új-zélandival, ausztrállal. Sok az európai, dél-amerikai, mexikói, fülöp-szigeteki, thai. Tehát lényeg a lényeg, a közeg eléggé inspiráló.

Az utcán rengeteg színes egyéniséget láthatsz nap mint nap, kedvencem a férfi az elektromos tolószékben, aki hangfallal felszerelkezve hajt végig a városon, természetesen üvöltő zenével, valamikor Backstreet Boys, aztán Pitbull, vagy épp egy kis Spice Girls, lényeg, hogy mosolyt csal az arcra, minden alkalommal. (2018)" forrás

 Hotelválasztás


Először is nem érdemes bérelt autóval közlekedni San Franciscoban, mert a szállodákban rettenetesen drága a parkolás (40USD/éjszaka vagy akár több!), a városközpontban is költséges a parkolás. Lehet város széli szállást választani, de nem azzal a meggondolással, hogy majd onnan autóval járjuk be a várost. Ennek nincs értelme. Különben is San Francisco felfedezése igazából gyalog élvezetes. A csodás lakóházakat nem érdekes autóból nézegetni.

Alalposan kell tájékozódni a szobaárak vonatkozásában, mert a meghírdetett össze mellett még jellemzően vannak rejtett extra költségek, mindenféle adók.

A Lombard Street és a Van Ness térségében a hotelek szobáiba túl sok forgalmi zaj jön be. A város felfedezuéséhez a legjobb hotel körzet a Union Square és Fisherman's Wharf környéke. A Union Squaretől nyugatra eső utcák hoteljeinek nagy hátránya, hogy arrafelé rengeteg a lézengő hajléktalan és borzasztóan lenagoló folyton látni őket a hotelből elinduolva vagy oda visszaérkezve. Amúgy a Union Suare térségének a szálodái nagyon praktikusak, mert tényleg ott sűrűsödik az élet. Remgeteg hotel (legalább 40) van a tér térségében. Egynegyedük minimum elég jó is. Vannak egész kellemes kis (butik) hotelek. A környék szállodái a múlt század huszas éveiben épültek és gépészetileg ma sem a legkorszerűbbek, plusz a szobák - legalábbis amerikai mércével mérve, kicsik. A Fisherman's Wharf tájékán szinte valamennyi jelentős nemzetközi, amerikai hotelláncnak van szállodája. Ezek a szállodák nem a parton vannak, hanem egy-két utcával beljebb. Ez a térség jól el van látva tömegközlekedési megállókkal. Hátrány, hogy a Fisherman's Wharf hoteljei a város viszonylatában inkább drágábbak az átlagnál. A környék éttermei nagyon drágák.

A Financial District (pénzügyi negyed) hoteljeit nem javasoljuk turistáknak, mert arrafelé nincsenek nevezetességek és este nincs érdekes élet. Igaz a negyed hoteljei újabb építésűek, modernebbek. Hétvégéken olcsók a Financial District hoteljei, mert ilyenkor nincsenek itt az üzleti utazók.

A Market Strettől délre eső térségekben jó ár-érték arányú hoteleket lehet találni.

A legszebb kilátások a Nob Hill hoteljeiből kinálkoznak. Hátrány, hogy sokat kell emeredek utcákon járni (bár ez a városban amúgy is elkerülhetetlen), és magasak a szobaárak.

Van egyszerűbb módja annak, hogy a szempontjainak legmegfelelőbb hotelt válassza ki. A Vista irodáinak utazási tanácsadói a személyesen hozzájuk forduló ügyfeleknek az árban megfelelő szállodákról szigorúan tárgyilagos és kritikai értékelést adnak. Ezek az értékelések szakértelemmel sűrítik össze azt, amiket a világhálón megjelenő hotelértékelések kínálnak a maguk túl kusza tömegével.    

Ajánlott hotelek

Közlekedés

"Kevés ennyire jó tömegközlekedéssel rendelkező amerikai nagyváros van. A két nagy közlekedési rendszer mindenhová elvisz az öbölben: a BART, kb. a HÉV-nek megfelelő rendszer elvisz minkét reptérre, Fremonttól Berkeley-ig a nagyobb településekre. Az ára 2-12 dollár között mozog utanként, a reptér-városközpont pl. 9 dollár. Zónánként változik a viteldíj. Ha a kétdolláros jeggyel szálltál fel, de többet mentél vele, a kapu nem enged ki, addig, ameddig a díjkülönbözetet az automatában be nem fizetted. A MUNI, ami a metrot, a buszokat és a trolikat (+cable car) működteti pedig bárhová a városon belül. Nagyon utasbarát a rendszer, az alapjegy 2 dollár, 90 percig jó. Át lehet vele szállni, midenre jó, kivéve a cable car. Érdemes napi jegyet venni, nagyok a távolságok városon belül. Ellenőr mindkét rendszerben jöhet, ha nincs jegyed, 250.- dollártól indul a büntetés. A busz, troli, merto és bart vonalak és megállók általában a térképen rajta vannak, nagyon egyszerű használni. " (K. kriszta, 2014)

"Jó a város tömegközlekedése, csak nagyon lassú. És ezt nem a különböző városokból összeszedett és karban tartott retro járművek okozzák. Talán az amerikaiak kényelemszeretete is közrejátszik, hogy szinte minden sarkon megálló van. Ha hátrányos helyzetű száll fel, vagy biciklit szállítanak, néha még a járművezető is leszáll, és segít. Ami nagyon szép dolog, ha az ember éppen nem siet valahová. Eddigi tapasztalataim szerint lehetetlen, hogy itt hivatalos menetidő legyen. Ha véletlenül nem a sarkon van a megálló, piros a lámpa. Ha az sincs, Stop tábla állít meg. Az idő - nekünk 2 és fél óra - amit buszon és villamoson töltöttünk útban a Legion of Honor felé kész városnézés. Igaz, többször megszakítottuk az utat. " forrás


,, Cable Car: Talán a személyes kedvenc programom San Franciscóban, a Cable Carról kilógva cirkálni a meredek utcákon. Egyszerűen kihagyhatatlan! Kinézetre hasonlítanak a villamosra, de nem azok, földalatti kábelek húzzák ezeket a járműveket. Háromféle útvonalon közlekednek, most ki is választottam egy másikat, mint amin első alkalommal utaztam. Mindig számítani kell egy kisebb-nagyobb sorra induláskor, de megéri kivárni, mert tényleg nagy élmény. Felszálláskor megy a roham a helyekért, én javaslom az oldalt lévő álló kapaszkodókat, mert itt útközben bizony engedélyezett csimpaszkodni a kocsik oldalán, amit ki akarna elszalasztani? (2017)" forrás


A kirándulásokhoz érdemes autót bérelni, akár egy-két napra is, majd leadni s tövább buszozni.

Tipikus - Kriszta fotója

Étkezés

San Francisco nem olcsó, ez vonatkozik az étkezésre is. Egy átlagos főfogás 12-20 dollár között van, minden extra külön pénzbe kerül természetesen. De mindenhol hoznak jeges vizet, külön kérni sem kell.   Így az ital rendelése megúszható, ráadásul nem terheljük felesleges cukrok bevitelével a szervezetünket. Persze a jobb, mégjobb, stb. éttermek sokkal drágábbak ennél. Megéri kipróbálni az utcai kioszkokat a Finantial Districtben, kellemes áron meglepően jót lehet enni, ha valakit az utcán való étkezés nem zavar. A belvárosban több delit is találhatunk, ahol kilóra mérik a főtt ételt, megfizethető és ehető. 

Általában minden patika élelmiszerbolt is, így reggelit vagy vacsorát külön venni nem probléma. 

Kriszta kedvenc palacsintázós helye - óriási választék

,, A Mission Districtben szembesültünk további jellemzőkkel a helyi étteremkultúrát illetően: napi étlap van feldátumozva, tehát ami alapanyaghoz aznap frissen hozzájut a séf, abból dolgozik. Mi brunch gyanánt Eggs Benedict “Carbonarát” ettünk, házilag marinált halakat, burátát, és kalandvágyból egy toszkán pacalhoz hasonló mentás-csicseriborsós-paradicsomos pacalt, amit cserépedényben szervíroztak. Késői reggelire mi mást, ugye? A bombasztikusan aromás bazsalikomos limonádét sem hagyhatom említés nélkül, amivel a kissé másnapos gyomrunkat hűtöttük.

Az utcában egymást érték a hasonló helyek, ahogy a környéken is – nem tudtunk volna tévedni. Pompás alapanyagok, ötletes és folyton megújuló, meglepő, mégis harmonikus íztársítások néhány klasszikus mellett, no, meg persze szemetgyönyörködtető tálalások, mindez kötetlen hangulatban, profi szervízzel. Az árak ehhez (és a helyi fizetésekhez mérten) magasak. Emellett mindehová szinte csak foglalással lehet bejutni, mert akár reggelizni, akár ebédelni, akár vacsorázni készül az ember, számolni kell vele, hogy San Francisco-ban többszázezred, Los Angelesben több milliomod magával teszi ezt." forrás

Közbiztonság&Kellemetlenségek

A turista alapvetően biztonságban érezheti magát San Franciscoban lopás, rablás vonatkozásában. Sokkal jellemzőbb, hogy a biztonságérzetet elbizonytalanító hatása lehet az utcákon a kiszámíthatatlanul, rosszul viselkedő emberek (hajléktalanok, drogosok, részegek, dilisek) látványa, közelsége. Körültekintő viselkedéssel könnyű elkerülni, hogy a turista San Franciscoban bűneset áldozatává váljon. Az óvatosság egyik lényeges formája a veszélyesebb helyek elkerülése. Óvatosságra van szükség ezeken a környékeken: a város délkeleti részén, pl. Ingleside, Potrero Hill, Bayview-Hunters Point és a Visitation Valley. Ugyancsak némileg kockázatos a Mission negyed egy része, a Western Addition és a Tenderloin. A városban a bűnesetek nagy része a szegényebb délkeleti körzetekben történnek, ahová azonban a turista jellemzően nem látogat el. A Mission street boltos részén előfordulnak bandák. A SoMa negyed közbiztonsági helyzete javulóban van, de azért nem árt az éberség.

Az USA-ban arányaiban San Franciscoban van a legtöbb hajléktalan. Persze kunyerálnak, koldulnak, leszólítgatják a járókelőket. A turista próbálja udvariasan elutasítani őket, vagy mellőzve a reagálást, a lényeg a provokatív viselkedés mellőzése. A hajléktalanok nagy többsége nem agresszív. Ne lepődjünk meg, hogy mennyien vannak a Market, a 6. út, a Civic center térségében. Sok a koldus a Haight Ashbury és a Golden Gate Park térségében. Éjszaka a Golden Gate Park, a Haigth Street egyes részein sok a drogos, na miattuk óvatosnak kell lenni. Persze, mint minden nagyvárosban, úgy San Franciscoban is vannak zsebtolvajok, táskametszők, kisebb bűntények. Főleg óvatosnak kell lenni a zsúfolt Muni vasútakon, a buszokon és olyan turistákkal teli helyeken, mint a Fisherman's Wharf. A zsebesek nagyon aktívak a fő kiárusítási időszakokban. A bérelt autó ülésein ne hagyjuk értékeket, ha utcán parkolunk. Gyakoriak az autófeltörések, és nem az ajtózárt nyitogatják, hanem betörök az ablakokat. Tartsuk a táskákat, cuccokat a fedett csomagtérben. Amúgy biztonságosabb fizető parkolóházakban leállítani az autót. Gyakoriak a kerékpárlopások.

,, Volt olyan is azért, ami nekünk nem tetszett. Elsőként a már említett Market Street, Union Square környéke, ami tele volt hajléktalanokkal, drogosokkal, rossz arcú alakokkal. Sajnos itt volt elérhető árú szállás, így mi minden nap megfordultunk itt. Egyik nap a szálloda ablakából nézhettük végig, hogy egy teljesen magán kívül levő nőt próbálnak jobb belátásra bírni a helyi „közterület felügyelők”, majd rendőri segítséggel mentőbe tuszkolják. 5 méterre a jelenet helyszínétől egy másik hajléktalan feküdt, lehet eszméleténél sem volt, de vele nem foglalkoztak, mert nem zavart senkit. (2018)" forrás

Egyéb hasznos információk

Nagykövetség, konzulátus

A térségben van egy magyar tiszteletbeli főkonzul: Voisin Éva

 • címe: 2000 Alameda de las Pulgas, Suite 250 - San Mateo, California 94403-1269
 • Levelezési cím: P.M.B.157, 205 De Anza Blvd San Mateo, CA 94402-3989
 • telefonja: (előhívó: 00 1 650) 573 - 7351, fax: 573-7355, e-mail: evoisin@ix.netcom.com

Látnivalók

San Francisco látnivalóiról külön oldal tartalma épül, ide kattintva láthatóan

Olvasmányos linkek

"A Misson negyed lesz pár napra az otthonom, mely San Francisco közepén található, távol a turistazajtól. Napközben a Dolores Parkban eszméletlen a hangulat, ha jó az idő, tele van fiatallal, spontán zenekarokkal, DJ-kel, kutyásokkal, tánc- és taj-csi csoportokkal, Ha lemegy a nap, megnyílik a bárok és szórakozóhelyek ajtaja - itt a legszínesebb a város éjszakai élete. A környék a művészeti élet egyik központja, híres a street art helyeiről, melyek története az 1970-es évekbe nyúlik vissza. A mozgalom neve “Mission Muralismo” volt, a San Francisco-i életérzés kifejezői a város színességét, közösségi jellegét, változatosságát jelentették meg a falakon. Carlos Santana itt nőtt fel, imádta ezt a városrészt, mert egyszerre művészi és hétköznapi, élő, vibráló. A hangulata a mexikói, nicaraguai, kolumbiai keveréke, az éttermekben mariachi zenekarok játszanak, de a helyi hip-hop és rap melegágya is, rengeteg rendezvénnyel, fesztivállal. Aki teheti, töltsön el itt pár órát, nézze meg a grafittiket és egyszerűen vegye át a negyed különlegesen jó hangulatát.

A mai délelőtt a piacoké. Először a Városháza előtti téren a hangulatos termelői piac, a Farmer's Market jön, majd egy adag kajával a kézben nekivágok a dombnak, hogy Robin Williams kerítése előtt majszoljam el a céklacsipszet. Innen irány a vízpart és az Embarcadero, ahol az egykori kompkikötő épületében ma piac van, nagyon jó üzletekkel és apró bisztrókkal, éttermekkel. A www.ferrybuildingmarketplace.com oldalon érdemes előre kiválasztani az itt zajló kulináris események egyikét, mert a hely nagyon népszerű. Piacséta, híres séfek bemutatói, kóstolók váltják egymást. Az épület jobb helyen már nem is lehetne: szinte minden tömegközlekedési eszköz érinti, még a híres villamosnak is van előtte megállója. A nyüzsgés ellenpontjaként a piacozás után a kellemes Golde Gate Parkba indulok és egy leszek az évi 13 millió látogatója közül. A Japán Teakert mellet az Arborétum és a világklasszis kiállításokban gazdag de Young Múzeum önmagukban hetekre elegendő látnivalót kínálnak, de most az őslakos indián kiállítás érdekel." forrás


"San Francisco utcáin járnak a híres kábel vontatású villamosok. Amik egyáltalán nem villamosok mert áram nincs bennük egyáltalán. Még a csengetést is zsinór megoldás biztosítja. Az irányítás meg komoly fizikai munka. Hatalmas karokat és pedálokat kell mozgatni, hogy a villamos karmai belekapaszkodjanak a kábelbe illetve, le tudjon fékezni a kereszteződésekben. Sajnos ez megint csak olyan turista látványosság, hogy sorba kellett volna állni, hogy felférjünk rá. Sokat. Inkább elindultunk gyalog. Ez itt nem annyira egyszerű mert az utcák itt igen csak meredekek néhol." forrás


"A hazafele úton (ismerősök ajánlására) benéztem a hotelemtől nem messze elterülő Sausalito városkába. Nagyon szép óceánparti kisváros, dombokkal, szép parttal, és barátságos városközponttal, ami természetesen a az óceánhoz közel van. Kifejezetten ajánlott ide délután, a naplementében érkezni." forrás


"Baker Beach – A partszakasz, ahonnan a legjobb látvány nyílik a Golden Gate hídra! (Igen, ha nincs köd, csak akkor! De ezt többször ebben a cikkben nem írjuk már le.) Talán meglepő, de a partszakasz a város nudistáinak egyik kedvence. A városban egyébként is komoly gyökerei vannak a ruhátlanságnak. És bár magas az általános elfogadottsága, az idei évtől a jogkövető városlakók és turisták már nem ülhetnének be étterembe például meztelenül, amit korábban pedig nem tiltottak. De felvonulásokkor vagy olyan beöltözős ünnepekkor, mint Halloween, még mindig elfogadott anyaszült meztelenül járkálni a városban. forrás

"San Francisco dimbes-dombos terepre épült, de ennek ellenére belváros utcái nagyrészt sakktábla szerű elrendezést követnek. Éppen ezért van szükség a cable car-ra, ami meredek utcákat is bejárni képes villamos szerű jármű, illetve az extrém meredek utcák következménye a híres Lombard Street is, ami “a világ legkanyargósabb utcája”, miután az eredeti 27%-os lejtésű, a legtöbb autóval használhatatlan utcát 8 kanyarral megtörték így az átlagos meredekségét 16%-os ra csökkentve." forrás


"Két évvel ezelőtt már voltunk itt három hetet és nagyon tetszett a város. Kicsit félve mentem vissza: attól tartottam, hogy nem lesz olyan az élmény, mint két éve. Meglepő módon még jobban tetszett a város... A hangulat egyszerűen fantasztikus, lenyűgöző, olyasmi, amit ha egyszer megérzel, utána mindig arra vágysz. Nyugi, tolerancia, igényesség, ezt tetézi a napsütés, a tenger, a finom (USA-ra jellemzően, a világ minden tájáról származó) olcsó ételek. Szóval ismét nagyon jól éreztük magunkat." forrás


"Este egy pár kollégámmal elmentünk enni-inni: először beültünk egy érdekes helyre koktélozni. Ez egy olyan koktél-/whiskey-bár, ami az 1920-as években, az alkoholtilalom idején ú.n. "speakeasy" lebujként üzemelt, azaz illegálisan, titokban árultak szeszesitalokat. Ennek megfelelően az utcáról csak egy jellegtelen, felirat nélküli ajtó látszódik az egészből. Se cégér, se nagy üvegablakok. Csak egy faajtó, amin kopogni kell. Résnyire nyitják, majd megkérdezik, hogy mi a jelszó. Ezt tudni kell, különben nem engednek be :) Az aktuális jelszó: "tasty" (azaz ízletes -- valószínűleg sosem változik." forrás


"A másik az, hogy a 4 nap alatt volt szerencsém bejárni szinte egész San Francisco-t, a legfontosabb helyszínekre eljutottam, és csakis szuperlatívuszokban beszélhetek eme csodálatos városról. Egyszóval talán úgy fogalmazhatnék, hogy unique, azaz egyedi, nincs párja. Imádtam minden ott töltött percet. Egy helyen van minden, gyönyörű városfekvés, nyüzsgő utcák, furcsa emberek. Egyszerre kelti a felhőkarcolókkal tarkított sosem alvó amerikai metropolisz és a kulturálisan sokszínű európai város érzését. Egy kicsit Amerika, egy kicsit Európa. Ezt éreztem az első perctől fogva." forrás"A korai kelésnek köszönhetően ma igen sok minden fért bele a napunkba. Elgyalogoltunk a régi mólóig, ahonnan messziről meg lehet csodálni a Golden Gate hidat, majd pedig a Fishermen’s Wharf következett, ahol a napi fogást pakolják ki a halászok. No meg itt lehet tarisznyarákot, halat, meg egyéb tengeri herkentyűket enni. Sajnos, nagyon szeretjük ezeket a finomságokat, ezért az én fejem már úgy néz ki, mintha bárányhimlős lennék. Megnéztünk még néhány, a kikötőben álló régi vitorlást meg gőzöst, majd indultunk is tovább az Alcatraz felé. Az ex-börtönszigetet komppal lehet megközelíteni, és bár 30 percenként megy, tegnap este igen szemfülesnek kellett lennem, hogy tudjunk még ilyen közel lévő dátumra (mára) jegyet szerezni." forrás


,, Sokaktól hallottam, hogy itt az amerikai stílus keveredik az európaival egy különleges egyveleget alkotva. Két hét után elmondhatom, hogy van benne valami. Olyan sokszínű ez a hely, hogy szinte hihetetlen. Rengeteg ázsiai emberke van, kínai, koreai, japán, szingapúri. Beszélgettem nepálival, új-zélandival, ausztrállal. Sok az európai, dél-amerikai, mexikói, fülöp-szigeteki, thai. Tehát lényeg a lényeg, a közeg eléggé inspiráló.

Az utcán rengeteg színes egyéniséget láthatsz nap mint nap, kedvencem a férfi az elektromos tolószékben, aki hangfallal felszerelkezve hajt végig a városon, természetesen üvöltő zenével, valamikor Backstreet Boys, aztán Pitbull, vagy épp egy kis Spice Girls, lényeg, hogy mosolyt csal az arcra, minden alkalommal.

Végre itt lehet inni jó kávét! Aki követte az eddigi bejegyzéseket, az tudhatja, hogy nagy szívfájdalmam volt az amerikai szar kávé :). Jelentem itt meg van oldva az ügy, olyan kávézókat rejt ez a város, hogy csak nah!

Árnyoldala Kaliforniának, hogy az adó nagyon magas, majdnem eléri a 10%-ot, szóval nem olcsó az élet, de valamit valamiért! (2015)" forrás


,, Az ezerarcú San Francisco látványosságairól most hosszasan zengedezhetnék a mólóktól vagy a viktoriánus Pink Ladies házaktól kiindulva a Corona Hights kilátón, a dimbes-dombos kerületeken, hegyes-völgyes Twin Peeksen, az óceánparti sétányon át, a Lombard streeten keresztül a Golden Gate hídig, én mégis azt a momentumot emelném ki, ami az egyik legnagyobb hatással volt ránk. A város legnagyobb szépművészeti múzeuma, a de Young múzeum önmagában egy modernkori építészeti csoda. A falai között pedig a XVII. századtól kezdődően egy négy évszázadot átívelő időszakot jelenít meg az amerikai kultúrából, emellett kortárs, helyi, nemzetközi, dél-amerikai, afrikai és óceániai művészeti alkotások időszakos kiállításaival is színesíti a teljes tárlatot." forrás


,, Azt hiszem túlzás nélkül állíthatom, hogy itt szinte mindent szabad. Mármint nyilván vannak törvények, mint mindenhol máshol, csak valahogy nem igazán törekszenek arra, hogy betartsák és betartassák, vagy egész egyszerűen nem érdekel senkit. Ezzel San Francisco mondhatni hű önmagához, hiszen a város egykor a hippi kultúra fellegvára volt.

Másik jellegzetessége a már-már az ember fejebúbját suroló felhők és az egyik óráról a másikra hirtelen leszálló köd. Megszokott kép, hogy a város szikrázó napsütésben úszik, ugyanakkor a felhőkarcolók teteje és a környező dombok, kerületek ki sem látszanak a szürkésfehér masszából. Ez a jelenség az óceánnak köszönhető, mint az is, hogy Friscóban ritkán van igazi kánikula. A nap sokat süt, de a szél is fúj rendesen, így nem érződik túl melegnek, vagyis nem árt naptejjel felszerelkezni, ha nem szeretnénk grillcsirkeként végezni.

San Francisco kisebb-nagyobb dombokra épült, az utcák pedig nyílegyenesen futnak rajtuk keresztül, amitől egészen különleges megjelenést kap a város. Egyik irányban az út fent a semmiben ér véget, míg a másikban egy nagy mélyedésbe fut le, hogy aztán egy meredek kaptatón araszoljon fel újra. Akárcsak egy hullámvasút. Mi pedig jártunk-keltünk benne minden lehetséges módon: gyalog, tömegközlekedéssel, biciklivel, autóval. (2017)." forrás

Fotóegyveleg

Kedvencünk: Sausalito

Kriszta fotója

Lombard street - Kriszta fotója

A haditengerész szobra - Elter Karesz fotója

Vissza az elejére


Kommentek

András, 2019. 05. 12. 13:48
San Francisco rendkívül érdekes, vibráló nagyváros. 4 napot töltöttünk ott, ezalatt gyakorlatilag mindent meg lehet nézni. Javaslom a tömegközlekedés igénybevételét mert könnyen el lehet jutni mindenhová és viszonylag olcsó. San Franciscóban több közlekedési vállalat működik és ez kicsit bonyolulttá teszi a jegyek vásárlását. Nagyon hasznos letölteni a MUNI applikációt mert ezen keresztül nagyon egyszerűen hozzá lehet jutni a jegyekhez, day passokhoz. https://www.sfmta.com/muni A day pass 5 USD-ba kerül, 24 óráig érvényes az aktiválástól számítva. Az 1 day pass a cable car, BART és a Caltrain kivételével korlátlanul igénybe vehető az összes közlekedési eszközre (MUNI metro, buszok és street car). Vásárolható 1 day passport is 12 USD-ért, ez viszont a Cable carra is használható korlátlanul. Egyébként a cable car jegy egy használatra 7 USD-ba kerül. A BART menettérti jegy a reptérről a városközpontba (Powell street) 19.30-ba kerül. Sajnos erre nem jó a MUNI. Ha több időt töltünk San Franciscoban, érdemes beruházni egy Clipper cardra, mert ez tényleg minden közlekedési eszközre jó. Ez hasonlóan működik mint a londoni Oyster vagy a sydneyi Opal card. www.clippercard.com


Új hozzászólás beküldése

Név:
E-mail cím:*
Hozzászólás:


* az e-mail címed nem jelenik meg az oldalon


Repülőjegyek San Franciscoba Repülőjegyek San Franciscoba
Olcsó repülőjegyek San Franciscoba a VistánálSZÁLLÁSFOGLALÁS

hirdetes