ÚTIKRITIKA.HU / Új-Mexikó

Új-Mexikó

Új-Mexikó dióhéjban | Tetszett & Nem tetszett | Vélemények | Időjárás | Odajutás | Szállás | Közlekedés | Étkezés | Vásárlás | Közbiztonság | Egyéb hasznos információk | Santa Fe | Albuquerque | White Sands | Taos | Nemzeti parkok | Egyéb látnivalók | Érdekességek | Olvasmányos linkek | Fotóegyveleg


Új-Mexikóról dióhéjban

Az USA délnyugati részén lévő, 314 334 négyzetkilométer területű államnak kb. 2,1 milliós a lakossága (2021-es becslés). Fővárosa: Santa Fe, ami az USA legmagasabban (2134 méter) fekvő szövetségi állami fővárosa.

Szomszédai: nyugaton Arizona, északon Colorado, keleten Texas és Oklahama, délen Texas és Mexikó.

Tetszett & Nem tetszett

Tetszett

 1. Igazi új-mexikói enchiládákat enni, jó fokhagymásan és oregánóval felértékelve
 2. A Santa Fe és Taos közötti kb. 130 kilométeres autózás során a hegyek közötti, vöröses homokos sivatagi tájak menti lenyűgöző tájképek
 3. A Chaco Culture National Historical Park
 4. A Taos falu (pueblo) furcsa légköre
 5. Albuquerque óvárosában az időutazás feeling
 6. A vidéki kis templomok
 7. Cimarron városka, a Vadnyugat jelleggel
 8. A White Sands, mert ilyesmit még sehol nem láttunk a világon
 9. The Acoma Sky City Pueblo

Nem tetszett

 1. Az indiános helyek, bemutatók, egyes pueblok nekem túl szomorkásak, komorak voltak
 2. Az elhagyott, vacak állapotba került épületek, amelyeket a "szellem város" elnevezéssel akarnak a turistáknak eladni

Vélemények

Időjárás

Új-Mexikó meglátogatására a március és a május közötti időszak az optimális. Tavasszal Új-Mexikó az USA legkevésbé csapadékos állama.

Június és augusztus között nagy a forróság, jellemzően 30-35 közötti a hőmérséklet. 

Odajutás

Szállás

Közlekedés

Új-Mexikó északi részén nagyon jellemző az ittas vezetés. Ha magunk autóval közlekedünk, akkor legyünk erre tekintettel.

Étkezés

Vásárlás

Közbiztonság

Albuquerque az amerikai átlaghoz képest rossz közbiztonságú város, de a bűnesetek zöme betörés, szóval a turistát nem igazán érinti. 

Egyéb hasznos információk

Kedves barátunk tanácsolta az utazás előtt: " az első szőnyeget meg kell venni, ami tetszik." Persze nem fogadtuk meg a tanácsot, pedig igaza volt.

Sokszor hansúlyoztuk, biztosítás nélkül senki ne induljon Amerikába.

Santa Fe

85 ezres város (2021-es becslés). A lakosság fele latino. Feketék (afro-amerikaiak) alig vannak (1%).

"Santa Fe csodálatos! Galériák, ékszerboltok, éttermek, kiállítások, mozgóárusok érik egymást a városban. Egyáltalán nincs meleg, ez azért lehet, mert magasan fekszik, most kb. 2000 méteren lehetünk. A környéken síterepek is találhatók! Fenyőerdők! Tiszta Svájc. (2010)" forrás

Székesegyház


Albuquerque

Kiejtés: álbekörki

565 ezres lakosságú város (2021-es becslés)

,, Albuquerque nem éppen kisváros: több mint félmillióan lakják, de istenigazából semmiről sem volt nevezetes korábban, és kevesen is mentek oda kifejezetten azzal a céllal, hogy ott turistáskodjanak. A város maga tényleg nem is olyan, ahová érdemes lenne turistabuszokat indítani – a tőle másfél óra autózásra lévő Santa Fe, Új-Mexikó hivatalos fővárosa sokkal szebb a mexikói stílusú vályogépületeivel, és a régi és új stílusokat harmonikusan egyesítő, gyalog bejárható városközpontjával. Egészen a közelmúltig érthetően ide irányult az új-mexikói városi turizmus, ám a Breaking Bad ezen némileg változtatott.

Ami a leginkább figyelemre méltó Albuquerque-ben, az egyértelműen a fekvése: ahogy érkezésünkkor a város mögött magasodó Sandia-hegység szikláit vörösre festi a naplemente, kapásból megadta az alaphangot. Ezen kívül viszont nem nagyon találni a városban híres épületet, vagy mást, ami kihagyhatatlan lenne (már persze ha nem láttunk a Breaking Badből egy percet sem), ám a város hangulata mindenképpen egyedi, köszönhetően a spanyol nyelvű népesség fokozott jelenlétének.

Még Denverben találkoztunk egy albuquerque-i születésű bolti eladóval, akivel beszélgetésbe elegyedtünk (ezt Amerikában nehéz is kikerülni, ha már egyszer megindult a kommunikáció), és amikor megtudta, hogy a szülővárosába készülünk, kicsit el is csodálkozott, hogy miért megy bárki Albuquerque-be. Végül rövid tűnődés után azért talált valamit, amiért érdemes odamenni: az étkezést. És valóban, a mexikói, indián és amerikai konyhák fúziójából létrejött új-mexikói konyhát tényleg megéri megkóstolni (a megkérdezett helyiek tanácsára hallgatva ezt a legendás Frontier étteremben tettük meg, amelybe már csak a lakosság legszélesebb spektrumát lefedő, rendkívül vegyes közönség miatt is érdemes lenne betérni, ha nem lenne a burritójuk is szuper), és mivel érkezésünk a Halloween előtti hétvégére esett, elég nagy pezsgés volt szombat este is a belvárosban. (2018)" forrás

White Sands

,, Sok-sok USA-utazásunk természeti élményei közül az egyik legemlékezetesebb. Nagyon egyedi, sajátos." (aji, 2018) 

Taos

(táusz)

Nemzeti parkok

Carlsbad Caverns Nationalpark


Bandelier National Monument


Egyéb látnivalók

Gallup

(kiejtése: gelop)

Tucumcari


Érdekességek

Olvasmányos linkek

,, Elmentünk megnézni az 66-os út itteni részét ennek az útnak. Van egy sétálásra is alkalmas rész. Itt találsz érdekes cowboy cuccokat áruló boltokat, elfogadható éttermeket, amik főleg „tex-mex” stílusú ételeket ajánlanak. Ez a texasi és a mexikói konyha keveréke. Belebotlasz érdekes bárokba, régiség boltokba, felújított romantikus motelekbe. Érdemes bekukkantani az italboltokba, nagy a választék a bourbon whiskyben és itteni borokban, de még pezsgőkben is.

Albuquerque egy tipikus amerikai város, olyan, ahol furcsán érzed magad, ha nincsen kocsid. Ugyan van egy belváros, és van egy új villamos járat meg egypár busz, de majdnem hogy senki sem használja. A belvárosban kevesen laknak, estefele, kivéve a történelmi Hwy 66 részt, minden üres. De még nappal is, ha elsétálsz a közeli nagyon szép kertvárosok egyikébe, egy idő múlva kissé kényelmetlenül érzed magad. Senki más nincs az utcán, csak te. Az az érzésed hogy az ablakok mögül néznek, mi a baja ennek? Aránylag jól van öltözve, de gyalog jár? Megbolondult? Kirúgta a felesége?

Albuquerque-ből ide érsz kocsival egy óra alatt. Elhajtasz, a Los Alámos kutatóintézet mellet, ahol az atombombát kísérletezték ki. (Az igazgató Robert Oppenheimer volt). Ma is 9000 ember dolgozik itt. Egy kis része egy múzeum. Mi azonban nem tértünk le az útról.

Ugyan Albuquerque a legnagyobb város, a főváros, Santa Fe a legszebb. És mint a legtöbb régi, spanyolok építette város, autóval itt közlekedni nehezebb. Sétálni viszont élvezet. Nem leszel egyedül. Sok a turista, de a helybéliek is gyalogolnak. A város tele van művészekkel, plusz tehetősebb nyugdíjasokkal, akiket a jó klíma vonz.

A város felkapott, a hotelek nem olcsóak, főleg a centrum közelében nem. Van rengeteg elsőrangú étterem is. Mi kettőbe is elmentünk, két napot, három éjszakát töltöttünk itt. Az egyik nagyon híres étteremnek volt egy furcsa figyelmeztetője, amire emlékszem: senkinek sem szabadott parfümöt magára tennie! Ha igen, ha a „szag vizsgán” lebuksz, fel is út meg le is! Fuccs a rezervációdnak! A parfüm betiltása az allergiások miatt van, mondá a figyelmeztetés. Van egy gyanúm hogy maga a tulaj allergiás. Minden esetre nekem ez nem volt probléma, a nejemet meg külön figyelmeztettem. Nagy szemeket meresztett.

A város tele van spanyol stílusú épületekkel. A főtér a nagy templommal, gyönyörű. Santa Fe mellett nem messze van egy szabadtéri színpad, ahol híresek az opera játékok. A legnevezetesebb énekesek jönnek. Kint van a hegyek alján.

xxx

Taos, egy kis hely, másfél órányira kocsival Santa Fe-ből. Az út szép, főképpen a Rio Grande folyó mellett hajtasz, hegymenet, mert a hegyek közé mész. A folyó gyors, ideális itt kajakozni, már azoknak, akik menők, és gumi tutajozni. Túrákra lehet menni, mint a Grand Canyonban, a Colorado folyón.

Mire megérkezel a kis faluba, kb. 5000 lakossal, ami nyaranta napi még egy ezer turistával is „felhígulhat”, más dolgod sincs, mint a kocsidat parkolni, és a falut felfedezni. Vannak Adobe stílusú templomocskák, cowboy felszerelést és bőrdolgokat áruló boltok, művészek, akik képeiket akarják neked jó áron eladni.

Nyáron, a folyón megy a bárkázás, kirándulás és terep biciklizés, télen meg itt van messze környék elvitatatlanul legjobb sí helye. A 4000 méter magas hegyekben a hó, ami máshol ritkaság, garantált. (2017)" forrás

Fotóegyveleg

Vissza az elejére


Kommentek

Még nem érkezett hozzászólás.


Új hozzászólás beküldése

Név:
E-mail cím:*
Hozzászólás:


* az e-mail címed nem jelenik meg az oldalon


Olcsó USA Repülőjegyek Olcsó USA Repülőjegyek
Olcsó repülőjegyek az USA városaiba a VistánálSZÁLLÁSFOGLALÁS