ÚTIKRITIKA.HU / Új-Mexikó


hirdetes

útikritikák


Új-Mexikó

Új-Mexikó dióhéjban | Tetszett & Nem tetszett | Vélemények | Időjárás | Odajutás | Szállás | Közlekedés | Étkezés | Vásárlás | Közbiztonság | Egyéb hasznos információk | Santa Fe | Albuquerque | White Sands | Taos | Nemzeti parkok | Egyéb látnivalók | Érdekességek | Olvasmányos linkek | Fotóegyveleg

Tartalomfeltöltés folyamatban

Új-Mexikóról dióhéjban

Az USA délnyugati részén lévő, 314 334 négyzetkilométer területű államnak kb. 2,1 milliós a lakossága (2023-as becslés). Fővárosa: Santa Fe, ami az USA legmagasabban (2134 méter) fekvő szövetségi állami fővárosa.

Szomszédai: nyugaton Arizona, északon Colorado, keleten Texas és Oklahama, délen Texas és Mexikó.

Tetszett & Nem tetszett

Tetszett

 1. Igazi új-mexikói enchiládákat enni, jó fokhagymásan és oregánóval felértékelve
 2. A Santa Fe és Taos közötti kb. 130 kilométeres autózás során a hegyek közötti, vöröses homokos sivatagi tájak menti lenyűgöző tájképek
 3. A Chaco Culture National Historical Park
 4. A Taos falu (pueblo) furcsa légköre
 5. Albuquerque óvárosában az időutazás feeling
 6. A vidéki kis templomok
 7. Cimarron városka, a Vadnyugat jelleggel
 8. A White Sands, mert ilyesmit még sehol nem láttunk a világon
 9. The Acoma Sky City Pueblo

Nem tetszett

 1. Az indiános helyek, bemutatók, egyes pueblok nekem túl szomorkásak, komorak voltak
 2. Az elhagyott, vacak állapotba került épületek, amelyeket a "szellem város" elnevezéssel akarnak a turistáknak eladni

Vélemények

Időjárás

Új-Mexikó meglátogatására a március és a május közötti időszak az optimális. Tavasszal Új-Mexikó az USA legkevésbé csapadékos állama.

Június és augusztus között nagy a forróság, jellemzően 30-35 közötti a hőmérséklet. 

Taos januárban - s. i. fotója

Odajutás

Budapestről Új-Mexikóba repülve általában legalább egy átszállás szükséges. Az átszállások száma és helyszíne azonban függ a kiválasztott légitársaságtól és útvonaltól. Az alábbiakban néhány példa a Budapestről Új-Mexikóba vezető lehetséges útvonalakra és átszállásokra:

Budapestről Frankfurtba repülve, majd onnan további átszállással juthatunk el Új-Mexikóba. Például a Lufthansa légitársaság járatával lehet eljutni Frankfurtba, majd onnan a United Airlines vagy a Delta Air Lines légitársaságainak járataival lehet folytatni az utat az Egyesült Államokba.

Egy másik lehetőség, hogy Budapestről a Turkish Airlines légitársaság járatával Isztambulba repülünk, majd onnan további átszállással jutunk el Új-Mexikóba. Például az American Airlines, a United Airlines vagy a Delta Air Lines járataival lehet folytatni az utat az Egyesült Államokba.

A harmadik lehetőség, hogy Budapestről a Qatar Airways légitársaság járatával Dohába repülünk, majd onnan további átszállással juthatunk el Új-Mexikóba, azaz a határához közeli El Paso-ba. Az American Airlines vagy a Delta Air Lines légitársaságainak járataival lehet folytatni az utat az Egyesült Államokba.

Fontos megjegyezni, hogy az átszállások száma és helyszíne változó lehet, és az utazóknak javasolt ellenőrizni a lehetőségeket a kiválasztott légitársaságok honlapján vagy a repülőjegy-kereső oldalakon.

Szállás

Az éjszakát újfent egy couchsurfernél töltöttük a rezervátumban, aki ugyan nem volt otthon,de ismeretlenül is nekünk adta a házát. Egyszerűen elképesztő milyen segítőkész emberek vannak. A rezervátum terülten egyébként nem lehet a boltokban alkholt vásárolni. Cserébe viszont a legsilányabb termékeket árusító family dollar, dollar tree és társai közértek vannak csak. Mi szó szerint semmit nem tudtunk itt venni. forrás

Közlekedés

Új-Mexikó északi részén nagyon jellemző az ittas vezetés. Ha magunk autóval közlekedünk, akkor legyünk erre tekintettel.

s. i. fotója

Étkezés

Új-Mexikó ételkultúrája gazdag és változatos. Az itt található éttermek kínálnak tradicionális étkeket, amelyeknek a fűszerezése, az elkészítési módja és az ízvilága egyaránt különleges. Az alábbiakban bemutatom, milyen az étkezés a turistának Új-Mexikóban:

    Chilis ételek: Az Új-Mexikói konyha legismertebb eleme a chili paprika. Az itt készült ételek különleges fűszerezését az adja, hogy a chili paprikából készült szószokat és krémeket használnak az ételekhez. Az Új-Mexikóban készült chilis ételek közül a legnépszerűbbek a chili con carne, az enchilada, a chile relleno és a pozole.

    Navajo frybread: Ez egy olyan hagyományos étel, amelyet az őslakos Navajo indiánok készítenek. A frybread egy puha, lapos kenyér, amelyet fritőzben sütnek ki, majd chilis bab, hús vagy zöldségek tetejére tesznek.

    Tacos: Az Új-Mexikói konyhában a tacos különleges változatát készítik. Az itt készült tacos-tortilla kemény, és töltve van sült húsokkal, bab, zöldségekkel és chilis szószokkal.

    Sopapillas: Ez egy fánkhoz hasonló édesség, amelyet az Új-Mexikói éttermekben érdemes megkóstolni. A sopapillas egy piskótatésztából készült édes sütemény, amelyet porcukorral szoktak meghinteni.

    Margarita: Az Új-Mexikóban készült margariták is híresek. Ez egy lime ízű koktél, amelyet tequilával, narancslével és lime-lével készítenek.

    Piros és zöld chilis szószok: Az Új-Mexikói éttermekben a chilis ételek mellé piros és zöld szószokat szoktak kínálni, amelyek az adott étel ízét és fűszerességét kiegészítik.

Az Új-Mexikói konyha különleges, és érdemes kipróbálni az itt készült ételeket, amelyeket az Új-Mexikói éttermekben lehet megkóstolni. Az itteni éttermek általában barátságosak, és az ételek ára is kedvezőbb, mint más nagyvárosokban.

Vásárlás

Az Új-Mexikóban vásárolható ajándéktárgyak szuper menők és nagyon különlegesek! Rengeteg lehetőség van arra, hogy vásárolj valami igazán egyedit és emlékezeteset, ami felidézi a látogatásodat. Ha szereted a kézműves termékeket, akkor az Új-Mexikóban készült Navajo gyapjúszőnyegeket és Szent Fehér Tyúk tojásokat imádni fogod. Ha ékszereket szeretsz, akkor az Új-Mexikóban található turkiz ékszerek az igazi kincsek számodra. És ha szereted az ételeket, akkor a helyi chiliszószok és salsák az, amit mindenképpen el kell készítened a barátaidnak, ha hazatérsz. Az emléktárgyak megvásárlása a legjobb módja annak, hogy az utazásod emlékezetes legyen, és egyedülálló ajándékot szerezz a barátaidnak és családodnak.

Szállásadóink nagyszerűvé tették napjainkat, és együtt elmentünk a helyi piacra is. Eddig ez volt az egyik legjobb piac, ahol járunk az USA-ban és igazán jó termékeket lehetett kapni, bár nekünk kicsit borsos áron, de az amerikai fizetésekhez képest elfogadhatóak voltak. Szállásadóink megjegyezték, hogy milyen élmény velünk piacozni, mintha ők is utaztak volna, mert mindenki milyen kedves volt, és milyen jókat beszélgettünk az árusokkal.

Kicsit másról is szól itt a piacozás, mint a bevásárlásról. Talán azért is szeretnek nagyon ide járni az emberek. Nem a szupermarketek, személytelen polcai között mászkálnak elszigetelten, hanem beszélgetnek egymással, a farmok árusai fantázáai neveket találnak ki a termékeiknek vagy akár a farmjuknak.

Csak olyan boltok vannak a piac mellett, ahol helyi, főleg fa termékeket és textileket lehet kapni. Mutattuk is egy boltosnak itt, a mi kis függönyzsákunkat…hogy milyen jó lenne, ha nem csak textil bevásárló szatyrot árulnának, hanem ilyesmit is. Mert azért itt is nejlonba vagy papír zacskóba adják ám a termékeket. forrás

Közbiztonság

Albuquerque az amerikai átlaghoz képest rossz közbiztonságú város, de a bűnesetek zöme betörés, szóval a turistát nem igazán érinti. 

Az Új-Mexikóban az elmúlt években javult a közbiztonsági helyzet, de továbbra is vannak biztonsági kihívások, amelyeket a látogatóknak figyelembe kell venniük. Az államban a legtöbb bűncselekmény az Albuquerque városában található, de más városokban is előfordulhatnak biztonsági problémák. Az alábbiakban bemutatom a közbiztonsági helyzet Új-Mexikóban:

    Bűnözési arány: Az Új-Mexikóban a bűnözési arány az országos átlagnál magasabb. Az Albuquerque városában a bűncselekmények száma magasabb, mint az állam többi részén. Az államban azonban a kisebb városok és falvak biztonságosabbak lehetnek.

    Autólopások: Az autólopások száma Új-Mexikóban magasabb, mint az országos átlag. Az államban nem ajánlott parkolni az autóval a sötét és kevésbé forgalmas helyeken, és érdemes biztonsági rendszert telepíteni a járműre.

    Turistákra leselkedő veszélyek: Az Új-Mexikóban látogatóknak az értékeikre, mint a táskákra, pénzre és elektronikai eszközökre, ügyelniük kell. Az utcai tolvajoknak lehetnek céljaik a turistákkal szemben, ezért fontos, hogy értékeiket mindig szem előtt tartsák, és ügyeljenek a biztonságukra.

    Természeti veszélyek: Az államban a természeti katasztrófák is előfordulhatnak, például erős szélviharok, hőhullámok és árvizek. Az idegenvezetők és a helyi hatóságok által kiadott figyelmeztetéseknek érdemes engedelmeskedni, és megfelelő biztosítással rendelkezni.

Az Új-Mexikóban tartózkodó turistáknak érdemes figyelniük az utca emberére és az értékeikre, és ügyelniük a biztonságukra. Az államban vannak biztonságosabb és kevésbé biztonságos helyek is, és érdemes előre felkészülni a látogatásra a helyi körülmények figyelembe vételével. Az állam különleges és szép, érdemes meglátogatni, de a biztonság mindig az első helyen kell, hogy álljon.

Egyéb hasznos információk

Kedves barátunk tanácsolta az utazás előtt: " az első szőnyeget meg kell venni, ami tetszik." Persze nem fogadtuk meg a tanácsot, pedig igaza volt.

Az amerikai utazáshoz mindenképpen tanácsoljuk utasbiztosítást (betegség, baleset, poggyász) kötni. Ezen a linken - a honlapunk jóvoltából - kedvező árú ajánlatot lehet kapni.

Santa Fe

94 ezres város (2023-as becslés). A lakosság fele latino. Feketék (afro-amerikaiak) alig vannak (1%).

Santa Fe egy kisváros Új-Mexikó államban, az Egyesült Államokban. Ez az állam fővárosa és az amerikai délnyugati régió kulturális központja. Az alábbiakban bemutatom néhány fontos dolgot, amit érdemes tudni Santa Fe-ről:

Kultúra: Santa Fe az amerikai délnyugati régió egyik kulturális központja, ahol sok múzeum, galéria és művészeti központ található. A városban számos kulturális eseményt és fesztivált rendeznek az év során, amelyek az indián kultúrára, a zenei és a táncos teljesítményekre, az opera előadásokra és más művészeti programokra összpontosítanak.

Építészet: Santa Fe építészeti stílusa és kialakítása is egyedülálló. A városban számos épület található, amelyek adobe stílusban készültek, vagyis a falak agyagból és szalmából készülnek. A városban a tradicionális spanyol stílusú épületek és a modern építészet remekül ötvöződnek.

Gasztronómia: Santa Fe híres az egészséges és az organikus ételeiről, amelyekben az indián és a spanyol konyhák ötvöződnek. A városban számos étterem található, amelyekben megkóstolhatod az autentikus mexikói ételeket, mint például a chilis bab, a guacamole, a tacos és a margariták.

Környező természeti kincsek: Santa Fe a természeti szépségekben is gazdag állam közepén található. A város környékén található hegyek, sziklák és kanyonok remek túrázási lehetőséget kínálnak azok számára, akik szeretik a természetet.

Vásárlási lehetőségek: Santa Fe híres az indián kézműves termékeiről, például a Navajo szőnyegekről, a sivatagi kaktuszokról és az ékszerekről. A városban található számos piac, ahol megvásárolhatod az egyedi és kézzel készített ajándéktárgyakat.

Időjárás: Santa Fe éghajlata száraz és kellemes. A nyári hónapokban meleg van, az őszi és a tavaszi hónapok pedig kellemesen hűvösek. A téli hónapok hidegek lehetnek, és hó is eshet.

Santa Fe egy különleges és szép város,

"Santa Fe csodálatos! Galériák, ékszerboltok, éttermek, kiállítások, mozgóárusok érik egymást a városban. Egyáltalán nincs meleg, ez azért lehet, mert magasan fekszik, most kb. 2000 méteren lehetünk. A környéken síterepek is találhatók! Fenyőerdők! Tiszta Svájc. " forrás


Nagyon szeretjük az Új-Mexikó állambeli építészetet, a plázák kialakítását, ami itt gyakorlatilag a főteret jelenti, és egy helyen szuper kenyeret is találtunk, ráadásul tudunk enni egy kis levest, kerámia tálkába és fa kanállal:-). Kiderült, hogy a tál és a kanál is egy-egy helyi művész alkotása.

Teljesen beleszerettünk ezekbe a művész városkákba. Megtudtuk, hogy New York után Santa Fe a legfontosabb kulturális és művészeti központ az Egyesült Államokban.. és valóban gyönyörű ez a város. Egy sivatag szinte ez az állam és városok, mégis a porból szabadságot és művészetet kovácsoltak. Egy fajta teremtés ez..

Jártunk már Santa Feben, de most mintha egy teljesen új helyen jártunk volna. Ezért is érdemes és szeretünk visszatérni helyekre. forrás

Székesegyház

A Santa Fei székesegyház, más néven Basilica of St. Francis of Assisi, egy gyönyörű épület, amely a város egyik jelképévé vált.

    Történelem: Az eredeti székesegyházat 1600-as években építették a spanyol gyarmati időkben. Az épület azonban többször átépítésre és felújításra került az évek során. Az utolsó nagy átépítés 1869-ben történt, amikor az épület megnövekedett méretben és neogótikus stílusban újult meg.

    Stílus: Az épület stílusa neogótikus, a hatalmas tornyok és az ólomüveg ablakok az épület jellemzői közé tartoznak. Az épületben található fából faragott díszek, a mennyezeti keresztív és az aranyozott részletek a székesegyház egyedülálló vonásait alkotják.

    Műalkotások: Az épületben számos műalkotás található, például oltárok, szobrok és festmények. Az egyik legkiemelkedőbb műalkotás a Robert Lentz által készített Krisztus-ikon, amely a főoltáron található.

    Látogatás: A székesegyház látogatása ingyenes, de az adományokat nagyra értékelik. A látogatók számára a székesegyház környékén számos parkoló áll rendelkezésre. A székesegyház nagyon népszerű az esküvők és az egyházi ünnepségek helyszínéül is.

    Környék: A székesegyház a városközpontban található, és számos egyéb látnivaló is van a környéken, mint például a híres Santa Fei piac és az Óváros negyed.

A Santa Fei székesegyház egy igazán gyönyörű és érdekes épület, amely méltán nevezhető az Új-Mexikó állam egyik legfontosabb műemlékének. A látogatók számára a székesegyház meglátogatása igazi élményt jelent.

Albuquerque

Kiejtés: álbekörki

937 ezres lakosságú város (2023-as becslés)

,, Albuquerque nem éppen kisváros: több mint félmillióan lakják, de istenigazából semmiről sem volt nevezetes korábban, és kevesen is mentek oda kifejezetten azzal a céllal, hogy ott turistáskodjanak. A város maga tényleg nem is olyan, ahová érdemes lenne turistabuszokat indítani – a tőle másfél óra autózásra lévő Santa Fe, Új-Mexikó hivatalos fővárosa sokkal szebb a mexikói stílusú vályogépületeivel, és a régi és új stílusokat harmonikusan egyesítő, gyalog bejárható városközpontjával. Egészen a közelmúltig érthetően ide irányult az új-mexikói városi turizmus, ám a Breaking Bad ezen némileg változtatott.

Ami a leginkább figyelemre méltó Albuquerque-ben, az egyértelműen a fekvése: ahogy érkezésünkkor a város mögött magasodó Sandia-hegység szikláit vörösre festi a naplemente, kapásból megadta az alaphangot. Ezen kívül viszont nem nagyon találni a városban híres épületet, vagy mást, ami kihagyhatatlan lenne (már persze ha nem láttunk a Breaking Badből egy percet sem), ám a város hangulata mindenképpen egyedi, köszönhetően a spanyol nyelvű népesség fokozott jelenlétének.

Még Denverben találkoztunk egy albuquerque-i születésű bolti eladóval, akivel beszélgetésbe elegyedtünk (ezt Amerikában nehéz is kikerülni, ha már egyszer megindult a kommunikáció), és amikor megtudta, hogy a szülővárosába készülünk, kicsit el is csodálkozott, hogy miért megy bárki Albuquerque-be. Végül rövid tűnődés után azért talált valamit, amiért érdemes odamenni: az étkezést. És valóban, a mexikói, indián és amerikai konyhák fúziójából létrejött új-mexikói konyhát tényleg megéri megkóstolni (a megkérdezett helyiek tanácsára hallgatva ezt a legendás Frontier étteremben tettük meg, amelybe már csak a lakosság legszélesebb spektrumát lefedő, rendkívül vegyes közönség miatt is érdemes lenne betérni, ha nem lenne a burritójuk is szuper), és mivel érkezésünk a Halloween előtti hétvégére esett, elég nagy pezsgés volt szombat este is a belvárosban. (2018)" forrás

White Sands

,, Sok-sok USA-utazásunk természeti élményei közül az egyik legemlékezetesebb. Nagyon egyedi, sajátos." (aji, 2018) 

A White Sands Nemzeti Park az Egyesült Államokban, Új-Mexikó államában található, és az egyik legkülönlegesebb természeti helyszín az országban. Az alábbiakban bemutatom néhány fontos dolgot, amit érdemes tudni erről a helyről:

Homokdűnék: A White Sands egy hatalmas terület, amelyet különleges fehér homokdűnék borítanak. A homokdűnék ősi tengeri aljzaton helyezkednek el, amelyek idővel szárazföldre emelkedtek. A fehér homok a gipszkristályokból ered, amelyek a környező hegyekből származnak.

Aktivitások: A parkban számos szabadidős tevékenységet lehet végezni, például homokdűne túrázás, szánkózás, hegymászás, biciklizés és piknikezés. A parkban található látogatóközpontban kiállításokat tekinthetsz meg és interaktív programokon vehetsz részt.

Éghajlat: Az Új-Mexikói White Sands éghajlata száraz és forró, a nyári hónapokban a hőmérséklet elérheti akár a 40°C-ot is. A legjobb időszak a látogatásra a kora tavasz és a késő ősz, amikor a hőmérséklet kellemesebb.

Látogatás: A park látogatása az év minden napján lehetséges. A parkban található utak és parkolók jól karbantartottak, és az egész terület könnyen bejárható. A homokdűnék nagyon népszerűek a fotósok körében is.

Helyszín: A White Sands Nemzeti Park kb. 20 km-re keletre fekszik a Las Cruces várostól, és mintegy 320 km-re délre Albuquerque-től.

A White Sands Nemzeti Park Új-Mexikó egyik legérdekesebb látnivalója, amely egyedi és lenyűgöző természeti jelenségeket kínál. A homokdűnék lélegzetelállító látványa, valamint a számos tevékenység lehetősége az egész család számára kellemes élményt nyújt.

Taos

(táusz)

Taos egy kisváros Új-Mexikó államban, amely számos érdekes látnivalóval rendelkezik.

    Történelem: Taos az egyik legősibb település az Egyesült Államokban, az itt található Taos Pueblo az egyik legrégebbi lakott település észak-amerikában. A települést több mint 1000 éve lakják az indiánok. A városban található San Francisco de Asis templom a spanyol gyarmati idők óta fennáll, és a város egyik legismertebb épülete.

    Művészet és kultúra: Taos a művészetek és a kultúra fellegvára. A város számos galériát és művészeti központot kínál, ahol megtekintheted az amerikai indiánok, a spanyol gyarmati és a modern művészeteket. A Taos Pueblo-ban minden évben megrendezik a hagyományos Powwow-t, ami egy hétvégés táncház és ünnepség.

    Kültéri tevékenységek: Taos környéke természeti szépségekben gazdag. A közelben található hegyek remek kirándulási lehetőségeket kínálnak, a folyók pedig csónakázásra, horgászásra és vadászatra alkalmasak. A téli hónapokban a síelők és snowboardosok az itt található sípályákon élvezhetik a havas sportokat.

    Gasztronómia: Taos híres az autentikus mexikói ételeiről és az új-mexikói ételekről, például a chilis babról, a guacamole-ról és a tacos-ról. A városban található éttermek és kávézók kínálnak egyszerű és finom ételeket.

    Látogatás: A városban található számos szálláslehetőség és szálloda, ahol a turisták kényelmesen megszállhatnak. A város kis mérete miatt a főbb látnivalók könnyen megközelíthetők gyalogosan.

Nemzeti parkok

Carlsbad Caverns Nationalpark

A Carlsbad Caverns Nemzeti Park az Egyesült Államokban, Új-Mexikó államában található, és az egyik legimpozánsabb természeti látnivaló az országban.

    Barlangrendszer: A Carlsbad Caverns barlangrendszerét több millió éves karsztműködés hozta létre. A barlangok több mint 120 méter mélyen találhatók a föld alatt, és több mint 190 km hosszú folyosó húzódik bennük. A barlangokat számos sziklaformáció és cseppkőképződmény díszíti, és lenyűgöző természeti jelenségeket kínál.

pb    Aktivitások: A parkban számos szabadidős tevékenységet lehet végezni, például túrázás, a barlangokban való kirándulás, természetfotózás, madármegfigyelés és picknick. A parkban található látogatóközpontban számos kiállítás és interaktív program várja a látogatókat.

    Éghajlat: Az Új-Mexikói Carlsbad Caverns éghajlata változatos, a nyári hónapokban a hőmérséklet magas, télen pedig hűvös. A legjobb időszak a látogatásra a tavasz és az ősz, amikor a hőmérséklet kellemesebb.

    Látogatás: A park látogatása az év minden napján lehetséges. A barlangok meglátogatása idegenvezetővel lehetséges, és számos turnus áll rendelkezésre a látogatók számára. A park területén különféle tanösvények, kilátópontok és parkolók találhatók.

    Helyszín: A Carlsbad Caverns Nemzeti Park az állam déli részén található, közel az Új-Mexikó - Texas határhoz.

Bandelier National Monument

A Bandelier National Monument egy természeti és kulturális helyszín az Egyesült Államokban, Új-Mexikó államában.

    Pueblo ősi falu: A Bandelier National Monument területén található Pueblo ősi falu az egyik legismertebb látnivalója a helyszínnek. A falu kb. 700 évvel ezelőtt volt lakott, és az indiánok építették. A falut számos lakóház és közösségi épület alkotta, amelyek többsége a sziklákba volt vájt.

    Természeti látnivalók: A Bandelier National Monument különleges sziklaképződményekkel és természeti szépségekkel rendelkezik. A helyszín területén található kanyonok, vízesések, hegyi tók és természetvédelmi területek, amelyek rengeteg tevékenységet kínálnak a látogatók számára.

r. t. fotója


    Aktivitások: A parkban számos szabadidős tevékenységet lehet végezni, például túrázás, hegymászás, kerékpározás, madármegfigyelés és piknikezés. A parkban található látogatóközpontban kiállításokat tekinthetsz meg és interaktív programokon vehetsz részt.

    Éghajlat: Az Új-Mexikói Bandelier National Monument éghajlata változatos, a nyári hónapokban a hőmérséklet magas, télen pedig hűvös. A legjobb időszak a látogatásra a tavasz és az ősz, amikor a hőmérséklet kellemesebb.

    Látogatás: A park látogatása az év minden napján lehetséges. A parkban található utak és parkolók jól karbantartottak, és az egész terület könnyen bejárható. Az indián falu meglátogatása idegenvezetővel lehetséges.

    Helyszín: A Bandelier National Monument a Los Alamos várostól kb. 25 km-re délre található, és mintegy 100 km-re északra Albuquerque-től.

Egyéb látnivalók

Gallup

(kiejtése: gelop)

    Indián kultúra: Gallup városa az amerikai indián kultúra egyik központja, és a város területén több mint 20 különböző indián törzs lakik. A városban található a Gallup Indiai Piac, amely az egyik legnagyobb indián piac az országban. Itt lehet megvásárolni a helyi kézművesek által készített hagyományos indián ékszereket, ruhákat és más használati tárgyakat.

    Természeti szépségek: Gallup városa az Új-Mexikói hegyvidék lábánál található, és körülötte számos természeti szépség található. Az El Malpais Nemzeti Monumet és a Zuni hegyvidék a legismertebb látnivalók közé tartoznak.

    Aktivitások: A városban számos szabadidős tevékenység kínálkozik, mint például túrázás, hegymászás, kerékpározás és lovasprogramok. Gallup városa egyébként a híres Route 66 útvonalán található, ami az autós utazók számára is vonzó lehet.

    Éghajlat: Az Új-Mexikói Gallup éghajlata sivatagi, a nyári hónapokban a hőmérséklet magas, télen pedig hűvös. Az ideális időszak a látogatásra az ősz és a tavasz, amikor a hőmérséklet kellemesebb.

    Kulturális események: Gallup városa ismert az indiai kultúrát bemutató fesztiváljairól, mint például a Gallup Inter-Tribal Ceremonial, amelyen az indián törzsek hagyományos énekeket, táncokat és egyéb előadásokat mutatnak be.

    Helyszín: Gallup városa Új-Mexikó állam középső részén található, és a környező hegyek, erdők és sivatagi tájak számos látványos látnivalót kínálnak.

Tucumcari

    Route 66: Tucumcari a híres Route 66 útvonalán található, amely az ország egyik legfontosabb autópályája volt. A város Route 66 Múzeuma és a Blue Swallow Motel a legismertebb látnivalók közé tartoznak, amelyek megmutatják az útvonal történetét és a városok közötti utazás élményét.

    Történelmi helyszínek: Tucumcari történelmi helyszínei közé tartozik a Tucumcari Mountain környéke, amely az indiánok körében szent helynek számított. A városban található a Mesalands Community College Dinosaur Museum, amely az Új-Mexikóban talált dinoszauruszok csontvázait mutatja be.

    Aktivitások: A környéken számos szabadidős tevékenységet kínál a látogatóknak, mint például a vadászat, a horgászat és a túrázás. A Tucumcari Golf Course és a Conchas-tó a legnépszerűbb helyek közé tartoznak.

    Éghajlat: Tucumcari éghajlata sivatagi, a nyári hónapokban a hőmérséklet magas, télen pedig hűvös. Az ideális időszak a látogatásra a tavasz és az ősz, amikor a hőmérséklet kellemesebb.

    Éttermek: Tucumcari híres a mexikói ételekről és a helyi BBQ-ról is. A környéken található éttermek közül a Watson's BBQ és a Kix on 66 BBQ a legnépszerűbbek.

    Helyszín: Tucumcari Új-Mexikó állam északkeleti részén található, és a környező hegyek és sivatagi tájak számos látványos látnivalót kínálnak.

Földrajz

Új-Mexikó földrajzi környezete nagyon változatos, és különböző területeket tartalmaz, mint a magas hegyek, a sivatagok, a folyóvölgyek és a mesas. Az állam a délnyugati részén található, és határos Mexikóval, Texas állammal, Oklahomával, Coloradóval és Arizonával.

Az állam nagy része magasan fekvő sivatagi terület, amelyek magassága eléri akár a 3,000 métert is. Az Új-Mexikói-hegység magas hegyvonulatai az állam déli részén találhatóak, több mint 4,000 méter magassággal. Az állam északi részén található a Sangre de Cristo-hegység, amelyek a hegyek a legmagasabb pontjai, a Wheeler-csúcs 4,012 méteres magassággal.

Az állam észak-keleti részén a Rio Grande folyó húzódik, amely az állam egyik legfontosabb folyója, és jelentős szerepet játszik az állam mezőgazdasági termelésében. A folyó kanyonjai népszerű turisztikai célpontok, és a rafting és a horgászat is népszerű sportok a területen.

Az államban nagyon sok nemzeti park és védett terület található, beleértve a Carlsbad Caverns Nemzeti Parkot, a White Sands Nemzeti Parkot, a Bandelier Nemzeti Emlékhelyet és a Gila Nemzeti Erdei Rezervátumot is.

Történelem

Új-Mexikó állam történelme gazdag és összetett. A területet több ezer éve az őslakos amerikai törzsek lakják. Az Anasazi kultúra az egyik legkorábbi ismert civilizáció az Új-Mexikói területen, amely a 1. században kezdett el kialakulni. Az Anasaziak nagyszabású kőépületeket, ősi templomokat és komplex öntözési rendszereket hoztak létre, amelyeket ma is megtekinthetünk az államban.

Az 1500-as években az első európaiak, spanyol felfedezők érkeztek az Új-Mexikói területre. 1598-ban a spanyol vezető, Don Juan de Oñate megalapította az első spanyol kolóniát az államban. A spanyol hódítók megpróbálták áttéríteni az őslakos amerikai lakosságot a keresztény hitre, és megkezdték az arany- és ezüstbányászatot is az államban.

Az 1800-as évek elején a terület megszállásának időszaka kezdődött. Az Egyesült Államok megvásárolta a területet a spanyoloktól, majd később az új-mexikói terület a mexikói-amerikai háborúban került az Egyesült Államok kezébe.

Az Új-Mexikói terület 1912-ben lett az USA 47. tagállama, és az állam gazdasága az 1900-as évek elején a mezőgazdasági termelésre és az állattenyésztésre összpontosított. Az állam nagy adagban termelt és exportált kukoricát, búzát és más gabonaféléket, valamint marhahúst és juhhúst.

Az 1940-es évektől az állam gazdasága sokféleséget mutat, és azóta az állam gazdaságát az olaj- és gázipar, az űrkutatás, az informatikai szolgáltatások, az idegenforgalom és a felsőoktatás is erősíti.

Manapság

Indiánok

Nyoma sincs itt az amerikai gazdagságnak és itt inkább amerikai ‘álmatlanság’ van. Egy bennszülött amerikainak (mert itt így mondják…nem indiánnak) jóval kevesebb lehetősége van, mint egy fehér amerikainak. Általában teljesen értéktelen területeket kaptak. Ha viszont, véletlenül olyan területen laknak, ahol van egy turista látványosság (amit még nem vettek el tőlük valamilyen indokkal) akkor túrákat tudnak vezetni és abból élhetnek. Nyilván több törzs továbbra sem enged turistákat a szent területekre és ez így nagyon jól van!! A másik népszerű megélhetés a kaszinók nyitása. Az indián törzsi szuverenitásnak ugyanis része, hogy az USA többi államával ellentétben, indián területeken engedélyezett a szerencsejáték, ezért több indián rezervátumban találunk kaszinó komplexumokat. Ha az indiánok az utóbbi időben legnagyobb, sajnos sikertelen harcáról szeretnétek olvasni, akkor ajánljuk az alábbi történetet. (2019) forrás

Érdekességek

1. Új-Mexikóban született:

Conrad Hilton: Az üzletember, aki a Hilton Hotels and Resorts alapítójaként vált világhírűvé. Hilton Új-Mexikóban született, és számos szálloda építésével járult hozzá a világ turizmusának fejlődéséhez.

Demi Lovato: Az énekesnő, aki számos slágert adott ki és számos filmben és televíziós sorozatban szerepelt. Lovato Új-Mexikóban született és nevelkedett, mielőtt elindult volna a hírnév felé vezető úton.

2. Új-Mexikó állam lenyűgöző tájai és az állam adta adókedvezmények miatt az évek során számos hollywoodi film forgatási helyszíne volt. Néhány világhíres film, amelyek Új-Mexikóban készültek, a következők:

Így jártam anyátokkal (How I Met Your Mother) - a népszerű TV-sorozat számos jelenete Új-Mexikóban készült, beleértve a Santa Fe városát és az Új-Mexikói Egyetem kampuszát.

Nem véneknek való vidék (No Country for Old Men) - a Coen testvérek által rendezett western-thriller a Texas-i határon játszódik, de számos jelenete Új-Mexikóban készült, többek között a Las Vegas és a Santa Fe környéki helyszíneken is.

Vadóc vadnyugat (Wild Wild West) - a 1999-es akció-vígjáték számos jelenete az államban készült, beleértve a White Sands Nemzeti Parkot és a Roswell városát.

Egy makulátlan elme örök ragyogása (Eternal Sunshine of the Spotless Mind) - a 2004-es romantikus sci-fi dráma jelentős része Új-Mexikóban készült, beleértve a Rio Grande folyót és a Albuquerque városát.

Agykontroll (Inception) - a Christopher Nolan által rendezett sci-fi thriller számos jelenete az államban készült, többek között a Plaza Hotelben, a városi központban és a Nemzeti Parkban.

Az útvesztő (The Maze Runner) - a 2014-es sci-fi akciófilm jelentős része az Új-Mexikói sivatagban készült, többek között a Rio Puerco völgyében és a White Sands Nemzeti Parkban is.

Breaking Bad - A 2008-ban kezdődő drámasorozat számos jelenete Albuquerque-ben és környékén készült.

Olvasmányos linkek

,, Elmentünk megnézni az 66-os út itteni részét ennek az útnak. Van egy sétálásra is alkalmas rész. Itt találsz érdekes cowboy cuccokat áruló boltokat, elfogadható éttermeket, amik főleg „tex-mex” stílusú ételeket ajánlanak. Ez a texasi és a mexikói konyha keveréke. Belebotlasz érdekes bárokba, régiség boltokba, felújított romantikus motelekbe. Érdemes bekukkantani az italboltokba, nagy a választék a bourbon whiskyben és itteni borokban, de még pezsgőkben is.

Albuquerque egy tipikus amerikai város, olyan, ahol furcsán érzed magad, ha nincsen kocsid. Ugyan van egy belváros, és van egy új villamos járat meg egypár busz, de majdnem hogy senki sem használja. A belvárosban kevesen laknak, estefele, kivéve a történelmi Hwy 66 részt, minden üres. De még nappal is, ha elsétálsz a közeli nagyon szép kertvárosok egyikébe, egy idő múlva kissé kényelmetlenül érzed magad. Senki más nincs az utcán, csak te. Az az érzésed hogy az ablakok mögül néznek, mi a baja ennek? Aránylag jól van öltözve, de gyalog jár? Megbolondult? Kirúgta a felesége?

Albuquerque-ből ide érsz kocsival egy óra alatt. Elhajtasz, a Los Alámos kutatóintézet mellet, ahol az atombombát kísérletezték ki. (Az igazgató Robert Oppenheimer volt). Ma is 9000 ember dolgozik itt. Egy kis része egy múzeum. Mi azonban nem tértünk le az útról.

Ugyan Albuquerque a legnagyobb város, a főváros, Santa Fe a legszebb. És mint a legtöbb régi, spanyolok építette város, autóval itt közlekedni nehezebb. Sétálni viszont élvezet. Nem leszel egyedül. Sok a turista, de a helybéliek is gyalogolnak. A város tele van művészekkel, plusz tehetősebb nyugdíjasokkal, akiket a jó klíma vonz.

A város felkapott, a hotelek nem olcsóak, főleg a centrum közelében nem. Van rengeteg elsőrangú étterem is. Mi kettőbe is elmentünk, két napot, három éjszakát töltöttünk itt. Az egyik nagyon híres étteremnek volt egy furcsa figyelmeztetője, amire emlékszem: senkinek sem szabadott parfümöt magára tennie! Ha igen, ha a „szag vizsgán” lebuksz, fel is út meg le is! Fuccs a rezervációdnak! A parfüm betiltása az allergiások miatt van, mondá a figyelmeztetés. Van egy gyanúm hogy maga a tulaj allergiás. Minden esetre nekem ez nem volt probléma, a nejemet meg külön figyelmeztettem. Nagy szemeket meresztett.

A város tele van spanyol stílusú épületekkel. A főtér a nagy templommal, gyönyörű. Santa Fe mellett nem messze van egy szabadtéri színpad, ahol híresek az opera játékok. A legnevezetesebb énekesek jönnek. Kint van a hegyek alján.

xxx

Taos, egy kis hely, másfél órányira kocsival Santa Fe-ből. Az út szép, főképpen a Rio Grande folyó mellett hajtasz, hegymenet, mert a hegyek közé mész. A folyó gyors, ideális itt kajakozni, már azoknak, akik menők, és gumi tutajozni. Túrákra lehet menni, mint a Grand Canyonban, a Colorado folyón.

Mire megérkezel a kis faluba, kb. 5000 lakossal, ami nyaranta napi még egy ezer turistával is „felhígulhat”, más dolgod sincs, mint a kocsidat parkolni, és a falut felfedezni. Vannak Adobe stílusú templomocskák, cowboy felszerelést és bőrdolgokat áruló boltok, művészek, akik képeiket akarják neked jó áron eladni.

Nyáron, a folyón megy a bárkázás, kirándulás és terep biciklizés, télen meg itt van messze környék elvitatatlanul legjobb sí helye. A 4000 méter magas hegyekben a hó, ami máshol ritkaság, garantált. (2017)" forrás

Fotóegyveleg

Vissza az elejére


Kommentek

Még nem érkezett hozzászólás.


Új hozzászólás beküldése

Név:
E-mail cím:*
Hozzászólás:


* az e-mail címed nem jelenik meg az oldalon


Olcsó USA Repülőjegyek Olcsó USA Repülőjegyek
Olcsó repülőjegyek az USA városaiba a VistánálSZÁLLÁSFOGLALÁS

hirdetes