ÚTIKRITIKA.HU / Maryland állam


hirdetes


útikritikák


Maryland állam

Maryland állam dióhéjban | Tetszett & Nem tetszett | Vélemények | Odajutás | Közlekedés | Közbiztonság | Egyéb hasznos információk | Baltimore | Annapolis | Ocean City | Brandywine Valley | Egyéb látnivalók | Fotóegyveleg

.

b.r. fotója

Maryland állam dióhéjban

  • Maryland az USA egyik szövetségi állama az Atlanti-óceán partján. Becenevei: Old Line State és Free State. Területe: 32 133 négyzetkilométer, s hozzávetőleg 5,7 millióan lakják.
  • Maryland északon Pennsylvaniával, keleten Delaware-ral, délnyugaton  Virginiával és Washington D.C.-vel, nyugaton Nyugat Virginiával.

  • Az állam fővárosa. Annapolis. A legnépesebb városa Baltimore (626 ezer).

Tetszett & Nem tetszett

Tetszett

  1. Baltimore kikötői sétánya (Inner Harbor Promenade)

Nem tetszett

  1. USA viszonylatban Baltimore nem igazán barátságos város (talán mert a fehérekkel szemben a többségi feketék nem igazán kedvesek)
  2. Baltimore bevásárlós, éttermes részein folyton zaklatják a járókelőket a kéregető hajléktalanok

Vélemények

Jön!

Odajutás

Jön!

Közlekedés

Bérelt autó nélkül nehéz körbejárni az államot, pedig valóban érdemes.

"Baltimore körül van egy körgyűrű, egy tizenkét sávos út. Lehet körbemenni örökké. Néha sokkal gyorsabb úgy eljutni a város egyik pontjából a másikba, hogy ezen a körgyűrűn teszünk egy kerülőt és visszakanyarodunk a városba. Ha az ember százötven kilométer óránkénti sebességgel siet a körgyűrűn, akkor nem is látja, hogy több helyen is le lehet menni róla. Kétszáz helyen le lehet hajtani róla." forrás

Közbiztonság

Baltimore-tól eltekive a közbiztonság elég jó, kb. átlagos az USA viszonylatában.

Egyéb hasznos információk

Jön!

Baltimore

Külön tartalom épül itt.

Little Italy

Annapolis

Annapolis, Maryland egy nagyon szép város az USA keleti partján, a Chesapeake-öböl partján. A város Maryland állam fővárosa és a tengerészeti akadémia otthona is.

Annapolis tele van történelemmel és kultúrával, és rengeteg látványosságot kínál a látogatóknak. Az óváros gyönyörű, tele van régi épületekkel, mint például az 1700-as években épült Maryland Állami Kapitólium. A városban van több múzeum is, mint például a Maryland Történeti Társaság Múzeuma és a Tengerészeti Akadémia Múzeuma.

Annapolis híres a tengeri életéről és az éttermi kínálatáról is. A városban rengeteg helyen kapható a híres Maryland-i lazac, de lehet kóstolni más helyi specialitásokat is.

Az időjárás az év nagy részében kellemes, nyáron meleg és párás, télen pedig hideg és havas. Az őszi lombhullás és a tavaszi virágzás is fantasztikus látványt nyújt a városban.

Ocean City

Ocean City, Maryland egy népszerű üdülőhely az USA keleti partján, a Delaware-öböl partján. A város híres homokos strandjairól és azok szórakozási lehetőségeiről.

Az Ocean Cityben található strandok nagyon szépek és a látogatók számára számos tevékenységet kínálnak, például úszást, napozást, szörfözést, és vízi sportokat. A városban van egy híres hosszú sétány, ahol a látogatók éttermeket, boltokat, vidámparkot és sok más szórakozási lehetőséget találnak.

Az Ocean Cityben vannak olyan látványosságok is, mint például az Ocean City Tengerészeti Múzeum és a Ripley's Believe It or Not! múzeum. A városban számos sporteseményt is rendeznek az év során, például horgászversenyeket, golftornákat és strandröplabda-versenyeket.

Az időjárás az Ocean Cityben nyáron meleg és párás, télen pedig hideg és havas. Az őszi és a tavaszi időszakok kellemesek lehetnek, és azok számára ideálisak, akik szeretnék elkerülni a nagy nyári tömeget.

Egyéb látnivalók

Érdekességek

1. Maryland az Egyesült Államok sok hírességének adott otthont az évek során. Néhány példa:

Michael Phelps, a legtöbb olimpiai érmet nyert sportoló, Baltimore-ban született.
Jada Pinkett Smith, az amerikai színésznő és énekesnő, Baltimore-ban született és nőtt fel.
David Hasselhoff, az amerikai színész és énekes, Baltimore-ban született.
Toni Braxton, az amerikai énekes és színész, Severn-ben született.

2. Maryland az évek során számos híres filmet adott az amerikai filmművészetnek. Néhány példa:

Az "Amerikai szépség" című film jelentős része Marylandben, különösen Baltimore városában készült.
Az "Amerikai elnök" című film, amelyben Michael Douglas alakítja az elnököt, szintén Marylandben készült, többek között az Annapolis Naval Academy-n és a Baltimore Oriole Park baseball stadionban.
"A bárányok hallgatnak (Silence of the Lambs) című film egyes jelenetei Marylandben készültek, például a Baltimore State Hospital for the Criminally Insane-ben.
A "Hannibal" című film is részben Marylandben készült, többek között a Baltimore Basilica-ban és a Druid Hill Parkban.
Az "Erin Brockovich" című film egyes jelenetei Marylandben készültek, többek között a Chesapeake & Ohio Canal National Historical Park-ban és a Baltimore Főpályaudvarban.
A "Több, mint testőr" című film is Marylandben készült, különösen Baltimore városában.

Fotóegyveleg

Vissza az elejére


Kommentek

Még nem érkezett hozzászólás.


Új hozzászólás beküldése

Név:
E-mail cím:*
Hozzászólás:


* az e-mail címed nem jelenik meg az oldalon


Olcsó USA Repülőjegyek Olcsó USA Repülőjegyek
Olcsó repülőjegyek az USA városaiba a VistánálSZÁLLÁSFOGLALÁS

hirdetes