ÚTIKRITIKA.HU / San Diego


hirdetes

útikritikák


San Diego

San Diego dióhéjban | Tetszett & Nem tetszett | Vélemények | Megközelítés |Szállásválasztás|Közlekedés|Étkezés|Vásárlás| Közbiztonság|Egyéb hasznos információk| Látnivalók | Olvasmányos linkek | Fotóegyveleg

La Jolla - Kriszta fotója

San Diego dióhéjban

1,4 milliós város (2021-es becslés). Annak ellenére, hogy az USA 8. legnagyobb városa, az egyik legkellemesebb és leginkább emberi léptékű települése is egyben. Barátságos atmoszférájával, tiszta levegőjével, 100 km hosszú, homokos tengerpartjával, modern felhőkarcolóival és hangulatos belvárosával valamint számtalan attrakciójával tömegével vonzza a látogatókat. A mexikói határ mindössze 20 km innen, úgyhogy az itt lakók/nyaralók gyakran ruccannak át Tijuánába vásárolni, szórakozni. A méltán híres tijuanai villamossal is el lehet jutni a határra, ilyen máshol Amerikában nincs.

San Diego lakosságának 54 százaléka fehér, 26 százaléka latino, 12 százaléka ázsiai. Az afro amerikaiak (feketék) aránya 4%.  

Tetszett & Nem tetszett

Tetszett

 1. San Diego belvárosa, amikor éppen nem kihalt, gyalog könnyen bejárható a város érdemleges része, tiszta a város
 2. Nagyon sok jó kajálda van, szuper mexikói éttermek
 3. Egész évben számítani lehet a jó időre
 4. A nagy beach élet, vidámak az emberek, szép parkok
 5. Változatos természeti környezet: strandok, hegyek, sivatagok
 6. Kisgyerekkel a San Diego Zoo
 7. La Jolla, a nagy kedvencünk!!! hosszú beach idilli világ
 8. Éppen jó városméret: nem túl nagy, nem túl kicsi
 9. A Gázlámpa negyed esti hangulatossága

Nem tetszett

 1. A hétköznap kora délelőtti és késő délutáni (16 órától kezdve) csúcsforgalomba belekeveredni a bérautóval, nyáron mindig csúcsforgalom van a nagy turizmus miatt
 2. Kifejezetten kulturális nevezetességekben nem gazdag (eltekintve a koloniális épületektől)
 3. A belvárosban minden nagyon drága
 4. Nincs fergeteges éjszakai élet
 5. GPS nélkül eligazódni az országutak kuszának tűnő kavalkádjában

Vélemények

,, San Diegoban Márai nyomát kutattuk, s egy másik méltán híres magyarra bukkantunk: Haraszthy Ágostonra. Vele pedig az Old Town nevezetű múzeumvárosban találkoztunk, ahol is egy külön szobában ki van állítva életnagyságú makettje. Ő volt San Diego egyik első sheriffje, s e mellett ő honosította meg elsőként a szőlőt a vidéken. A kaliforniai bortermelés egyik atyjaként tartják számon a Tokaj környékéről származó úriembert. Ennek ellenére nem adtak ingyen kóstolót nekünk.. Na de sebaj.

A Balboa parkban pedig a sok gyönyörű növény mellett megtaláltuk a magyar házat is, ahol ki van állíva egy emlékplakett Márai Sándor számára. (2014)" forrás


"A két Los Angeles-i nap közé tervezett San Diego-i út sikeres volt, bár San Diegora sajnos nagyon kevés időnk jutott. Időben indultunk, de a tervektől eltérve letértünk az útról egy kis városba, San Juan del Capistrano-ba. Még San Diego rovására is kár lett volna kihagyni! Itt egy nagyon szép misszió van, az utunk alatt mi 6-ot néztünk meg végül (San Juan del Capistrano, San Diego, Santa Barbara, San Luis Obispo, Carmel, San Francisco) Californiában 21 misszió van, egy út köti össze őket, aminek El Camino Real a neve, magyarul a Király útja. Mindegyik misszió a maga módján különleges volt, de ez nekünk nagyon tetszett... Itt született például a californiai szőlőtermesztés, borászat.

Útközben San Diego felé La Jolla-nál alig tudtunk parkolni, annyi ember volt. Aztán csak nem adtuk fel, nagyon cuki kikötői fókákat láttunk. Mire San Diegoba értünk sajnos elromlott az idő, piszkos szürke volt minden és nagyon hideg lett. Megnéztük a missziot, ami az első volt Californiában, aztán a downtown-t ami olyan, mint egy skanzen. A vásári jelleg ellenére érdekes volt. Sikerült átmennünk a Coronado szigetre, szép hely lehet, ha süt a nap :-) és sètáltunk egy kicsit a Fisherman's warfban. Sajnálom nagyon, hogy a Balboa parkban nem tudtunk sétálni, de az az igazság, hogy nem volt rá időnk. Azzal vigasztalom magam, hogy hideg volt nagyon... viszont este ott maradtunk a gázlámpás negyedben vacsorázni, hangulatos valóban." (O. Éva)

Megközelítés

"San Diegoba bérelt kocsival mentünk át, amit a LAX-on ( L.A. fő reptere) vettünk fel. Középkategóriás autót béreltünk, pillanatok alatt elintéztük a papír munkát, megmutatták, hol vannak a középkategóriás autók, azt választottuk, amelyiket akartuk! Gábor kinézette egy gyönyörű, amerikai, nagy autót! Az egyik alkalmazott azonban szólt, hogy szép meg minden, de ha nem vagyunk hozzászokva az amerikai kocsikhoz, akkor nem biztos, hogy jó választás! Mondta, hogy „ringatózik”, mint egy hajó! És igaz, ami igaz, Gábor benézett a vezető oldalra és sehol sem látott váltót!! Se kormányváltó, se manuális, se automata! Valami biztos volt, de ez elsőre nem derült ki! Úgyhogy maradtunk egy gyönyörű, 2010-es Honda Civicnél!

Már le is adtuk ma reggel, ezt most csak egy napra béreltük, de jó választás volt, nagyon kényelmes volt! Szerencse, hogy az előző autónk otthon automata váltós volt, mert még azt is tanulhattuk volna meg itt vezetni! Amerikában amúgy pont fordítva van az arány, mint otthon, itt az autók döntő többsége automata váltós, alig választ valaki manuálisat, azt is inkább a sport kocsikhoz! A kocsit full biztosítással és teli tankkal béreltük (nem kellett újra tölteni) még otthonról az interneten! Mindezt kb. 8-10.000 Ft-ért! A teli tank többe kerül, mint az egész ára! GPS-t nem kértünk, mert hoztunk magunkkal, és Gábor már otthon rátöltött egy Kalifornia térképet! A gond ott adódott, hogy nem működik! Nem talál GPS-jelet a kütyü..., szóval csak térképként tudtuk használni. Így is hasznos volt. Eddig is izgultunk kicsit, hogy az óriási reptérről hogy találjuk meg a helyes utat, ezután meg végképp érdekesnek találtuk a helyzetet!

Komolyan mondom, roppant kellemes meglepetés ért minket! Nagyon könnyű tájékozódni kocsival (is)! Egyszerűen, világosan van felépítve az úthálózat, és ami hatalmas segítség – nem értjük miért nem csinálják mindenhol így – MINDEN kereszteződés közepén látható a keresztbe futó utca neve! Már messziről látod, hogy melyik út jön, és el tudod időben dönteni, hogy rá akarsz-e kanyarodni! Illetve nagy segítség még, hogy a part menti városoknál a parttól, a beljebb lévőknél a város egy bizonyos pontjától az utcákat számozzák, első, második, harmadik… Ez is roppant mód megkönnyíti a tájékozódást. Szóval simán eljutottunk San Diego-ba. Sőt út közben megálltunk egy-két előre eltervezett helyen is. Gyönyörű partszakaszok vannak mindenfelé. San Diego előtt kb 20 km-rel van La Jolla (ejtsd: “Lá Hojja”) ahol a fókák kijönnek a partra pihenni. Nem félnek az emberektől. 5-10 méterre tőlünk pihentek. Hihetetlen volt. Eddig fókát csak állatkertben láttunk. Most meg itt voltak a szemünk előtt a természetes élőhelyükön." forrás

Szállásválasztás

Ajánlott hotelek

Ezen a linken elérhetőek a legjobb san diegoi szállásajánlatok.

Közlekedés

San Diegon belül és térségében a tömegközlekedés használata nem igazán célszerű. Azért a villamost nem nehéz igénybe venni. Mindenképpen praktikusabb bérautóval közlekedni! De sokkal drágább is, mivel a parkolás a belvárosban igen nehézkes, ezért a városi helyek ára is 1.25 usd/ órától kezdődik. Átlagosabb a napi vagy félnapi jegy egy parking lot-ban, 9-20 usd/ félnap az ára a jobb helyeken. A villamos több irányban átszeli a várost, a kék vonal egészen Tijuanáig megy. MTS a neve. Csak belvárosi városnézésre is érdemes igénybe venni. Három vonala van, kék, zöld és narancsszínűek, remekül kitáblázva , a használata nagyon egyszerű.

Étkezés

Ajánlott indiai éttermek: 

Tandoori House - The Flavor of India - 3146 Midway Dr, San Diego

Vásárlás

A Gázlámpa negyedben a boltok este 10-ig nyitva vannak.

Whole Foods Market - 711 University Ave, San Diego - Nyitva tartás: 7:00–22:00

Eddie Bauer Outlet 5001 Willows Rd Ste 101 - Alpine, CA 91901 - Nyitva tartás: 10:00–19:00 - Tel: +1 619-659-0955

Közbiztonság

San Diego-t Kalifornia egyik legbiztonságosabb városának tekintik. Persze vannak bűnesetek, de egyre kevesebb ezek közül az olyan erőszakos tett, ami jellemzően a turistákat veszélyeztetheti. Nyilván a lakásokba, házakba betörés nem érinti a turistát.

A strandokon ne hagyjuk őrizetlenül az értékeinket.

Persze az utazások során betartandó szokványos óvatosságra itt is szükség van. Tanácsos kerülni a gyaloglást a város délkeleti részén, a Barrio Logan tájékán, a Coronado-híd alatti parti részeken. Kerüljük a sikátorokat, megvilágítatlan mellékutcákat. leginkább azok a turisták kerülnek bajba, akik drogot vásárolnak, vagy prostituáltak szolgáltatásai veszik igénybe. Olyan bandák, mint amilyenek Los Angeles egyes részein vannak, San Diegoban nincsenek.

Egyéb hasznos információk

1. San Diego strandjain, parkjaiban, közterületein tilos az alkoholfogasztás!

Látnivalók

San Diego látnivalóival külön aloldalon foglalkozunk - íme itt

Olvasmányos linkek

"Úgy döntöttünk, lemegyünk előbb a partra, méghozzá La Jolla Cove-nál. A homokos tengerpartot egy dolog tudta még érdekesebbé tenni: fókák tömkelege pihengetett a parton. A kicsik folyamatosan játszani akartak a vízben, a fóka mamák alig győztek utánuk kúszni, és visszalökdösni őket a part felé. A körülöttük lebzselő sirályok sem voltak semmik, nem átallották megcsipkedni a bébifókákat. Csak akkor hagyták abba ezt a nem túl kedves tevékenységüket, amikor néhány vaskosabb mamafóka rájuk nem röfögött. Innen a Belmont parkba mentünk át, ahol Amerika egyik épen maradt fahullámvasútja található a kettőből. Nagyon sokan hevertek a fűben, vagy éppen a parton. Gondolom, nem véletlenül, végre 24 fok volt és sütött a napocska. Ma több célpontot is kitűztünk. Először az Old Town városrészbe mentünk el, szerencsére ez nem volt túl messze a szállásunktól. San Diegónak ez a része skanzen jellegű, nagyon szépen felújított, de ódon hangulatú épületekben mutatják be, milyen lehetett itt az élet az 1800-as években. Láttunk postakocsit, kovácsot, kerámia műhelyt, persze sok-sok mexikói étteremmel. Minden tele volt virágokkal, színes díszekkel.

Innen a Seaport Village-be gurultunk át. A kikötőben sorakoztak a hadihajók és tengeralattjárók, néhány régi kereskedelmi vitorlás hajó, de ez akár el is várható egy tengerészeti hadi bázis várostól. Úgy gondoltuk, hogy itt tényleg valós lehet az, hogy friss tengeri herkentyűket árulnak az éttermek, úgy hogy beneveztünk egy-egy tál fish & chips-szerűségre. Maradjunk annyiban, volt mit lesétálnunk. Éppen ezért következett a gázlámpás negyedbe, ami a régi és új hotelek, valamint a hangulatos kis boltocskáknak a negyede. Néhány saroknyi kóválygás után a Coronado szigetre ruccantunk át. Bár maga San Diego is tetszetős, mediterrán hangulatú város, Coronado valahogy még ezen is túl tesz. Rendezett házak, hatalmas kikötők, homokos tengerpart, parti sétányok, és az USA egyetlen fából készült, a mai napig álló olyan hotele, amelyben elnökök és hírességek is megfordultak. Kipróbáltuk a híres fagyijukat is (köszi a tippért!)." forrás


"A tegnapi napot San Diego-i városnézésre szántuk. Mivel eleve tudtuk, hogy kevés időnk van, ezért befizettünk egy városnéző buszra, ami a nevezetes helyeknél megáll, leszállhatunk, és kedvünk tartja megyünk tovább (fél óránként jár a busz). A túrát a szállásunkhoz közel fekvő Old Town-ban kezdtük. A következő megálló a kikötő volt, ahol régi vitorlások, tengeralattjárók mellett ott pihent a már leszerelt USS Midway repülőgép hordozó anyahajó is, aki (she ) jelenleg múzeumként üzemel, fedélzetén leszerelt repülőgépekkel és helikopterekkel. A kikötő egy másik részén parkol a jelenleg is szolgálatban lévő USS Carl Vinson anyahajó (na ő nem látogatható).

A parton tovább sétálva a Seaport Village-hez értünk, ami egy pálmafás, parkosított éttermes tengerparti környék. Teccetős! A következő megállónk a belvárosban, a Gázlámpás negyedben volt. Itt széles szellős utcák között szépen megférnek egymás közt a felhőkarcolók, és a pálmafák. A további megállóhelyeken nem volt időnk leszállni, így csak a buszról gyönyörködtünk Coronado-ban, ami egy sziget (a fenti nagy híd oda vezet), a Balboa Park-ban, és a Kis Olaszország nevű olasz negyedben." forrás

Fotóegyveleg

La Jolla - Kriszta fotója

Vissza az elejére


Kommentek

Ildikó, 2016. 09. 11. 15:12
Nagy kedvencem ez a város:)! Aki arra jár, ne hagyja ki Point Lomát, azaz Sunset Cliffs Natural Parkot!


Új hozzászólás beküldése

Név:
E-mail cím:*
Hozzászólás:


* az e-mail címed nem jelenik meg az oldalon


Olcsó USA Repülőjegyek Olcsó USA Repülőjegyek
Olcsó repülőjegyek az USA városaiba a VistánálSZÁLLÁSFOGLALÁS

hirdetes