ÚTIKRITIKA.HU / Massachusetts


hirdetes

útikritikák


Massachusetts

Massachusettsről dióhéjban|Martha’s Vineyard|Cape Cod|Plymouth-szikla|SalemÉrdekességek

Massachusettsről dióhéjban

kiejtés: meszecsuszetsz

Lakosság (2023-ban): közel 7 millió

76% fehér, 8% afro-amerikai, 7% ázsiai

Massachusetts az Amerikai Egyesült Államok keleti partvidékén található.

Szövetségi államok, amelyek határosak Massachusetts-szel:

Vermont: Massachusetts északnyugati határán található.

New Hampshire: Massachusetts északkeleti határán található.

New York: Massachusetts nyugati határán található.

Connecticut: Massachusetts délnyugati határán található.

Rhode Island: Massachusetts délkeleti határán található.

Az államnak gazdag történelme, kultúrája és gazdasága van, és számos érdekes látnivalót és tevékenységet kínál az utazóknak. Az alábbiakban felsorolok néhány fontos információt Massachusettsről:

Főváros: Az állam fővárosa Boston, amely egy fontos kulturális, gazdasági és oktatási központ.

Történelem: Massachusetts gazdag történelmi örökséggel rendelkezik, és az államban található több történelmi helyszín, például a Plymouth-kolónia, a Bunker Hill-i emlékmű és a Salem boszorkányai múzeum.

Kultúra: Az államban található számos kulturális és oktatási intézmény, például a Boston Symphony Orchestra, a Museum of Fine Arts, a Harvard University és a MIT.

Természet: Massachusettsban gyönyörű természeti helyszínek találhatók, például a Cape Cod, az Acadia Nemzeti Park, a Martha's Vineyard és a Nantucket Island.

Gasztronómia: Az államban található számos kiváló étterem és bár, ahol az utazók élvezhetik a helyi ételeket és italokat, például a homár és a hal.

Sport: Massachusetts híres sportkultúrájáról is, és itt található a Boston Red Sox baseballcsapat, a New England Patriots amerikaifutball-csapat és a Boston Celtics kosárlabda-csapat.

Gazdaság: Az állam gazdasága számos iparágban meghatározó, például az egészségügyben, az oktatásban, az élelmiszer-feldolgozásban, az IT-ban és az életviteli tudományokban.

Árszint alapján Massachusetts a negyedik legdágább USA-állam (Hawaii, Kalifornia és New York után)

Havi átlagos nettó fizetés (2023-ban): 5300 USD - USA-átlag: 4200 USD

Néhány fontosabb turisztikai nevezetesség Massachusettsban:

Freedom Trail: A Bostonban található Freedom Trail a város történelmi negyedének főbb nevezetességeit köti össze, például a Bunker Hill emlékművet, a Faneuil Hall-t és az USS Constitution-t. UNESCO kulturális világörökségi helyszín. 

Cape Cod: A Cape Cod-félsziget Massachusetts állam keleti partján található, és gyönyörű strandokat, tengerparti városokat, halászfalvakat és természetvédelmi területeket kínál.

Harvard Egyetem: Az egyetem a világ egyik legelismertebb és legbefolyásosabb intézménye, és számos neves végzőst és oktatót nevelt ki.

Plymouth-szikla A Plymouth-kolónia számos történelmi helyszínnel rendelkezik, például a Plymouth-sziklával, amely a Pilgrim atyák érkezésének emlékét őrzi.

Martha's Vineyard: A sziget a tengerparton található és gazdag történelmi és kulturális hagyományokkal rendelkezik, valamint gyönyörű strandokkal és természeti látnivalókkal büszkélkedhet.

Salem: Salem híres a boszorkányüldözésről szóló történelméről, és a városban található múzeumok és emlékhelyek ennek a történelemnek állítanak emléket.

Mount Greylock Állami Park: A Berkshire-hegységben található állami park a Massachusetts állam legmagasabb csúcsán található, és gyönyörű kilátást nyújt az erdőkre és a hegyvidéki tájra.

Martha’s Vineyard

Martha’s Vineyard, Massachusetts egyik csodás kis szigete, az Atlanti-óceánban fekszik, ami leginkább nyári rezidenciájaként szolgál a gazdagoknak. Ide csakis hajóval vagy repülővel lehet érkezni. A kikötő tele is volt izgalmasabbnál izgalmasabb vitorlással, jachtokkal és bár jár ide menetrend szerinti repülő is jár, legtöbben inkább a privát reptereket használják.
Mi a menetrend szerinti komppal érkeztünk. Az út szervezése igencsak kapkodósra sikerült. Miután gyorsan lefoglaltuk a szállást, kellett rájönnünk, hogy a legtöbb komp az bizony nem szállít autót, és ami igen, azon már nincs is hely, így gondoskodnunk kellett az itteni közlekedésről is. Lehet hajót és biciklit is bérelni, mi végül úgy döntöttünk, hogy egy napra bérelünk autót, hogy kényelmesen be tudjuk járni az egész szigetet.

Edgartown
Az elegáns kisváros egykor bálnavadász kikötő volt, ma leginkább különleges hangulatáról, történelmi házairól és vitorlázó rendezvényeiről híres. Sétálni a kisvárosban, belélegezni az óceán sós illatát, fantasztikus volt. És a táj magával ragadó, mintha valami gyönyörű mesebeli helyszínen járnánk. (2020) forrás

Cape Cod

Cape Cod egy nagy félsziget, amely Massachusetts állam keleti partvidékén található, és a tengerpartok, halászfalvak, tengeri éttermek és természeti környezetek gyönyörű kombinációját kínálja. A Cape Cod északról és keletről az Atlanti-óceán, délről a Nantucket-szoros, nyugatról pedig a Buzzards Bay határolja.

A félszigetet jellegzetes fehér homokos strandjairól és az olyan hagyományos tengerparti városokról ismerik, mint Chatham, Hyannis, Brewster és Provincetown. A városokat jellemzi a tengeri hangulat, a hagyományos tengerparti stílus, az óceáni kilátás és a kikötők.

Aji fotója

A Cape Cod-i Nemzeti Tengerpart a félsziget déli partján található, és mintegy 60 kilométer hosszú. A nemzeti tengerpart nagyobb része homokos strandokból és sziklás partokból áll, valamint nyugodt és biztonságos vízfelületekből.

A Cape Cod-i nemzeti tengerparton túl, a félsziget más részei is számos természeti látnivalót kínálnak. A Wellfleet Bay Wildlife Sanctuary természetvédelmi terület, amely egy ilyen példa, ahol a látogatók megfigyelhetik a vadon élő állatokat és élvezhetik a tengerparti élővilág nyújtotta szépséget.

A Cape Cod tehát egy csodálatos hely azoknak, akik élvezik a tengerparti életet és az óceáni látványt, valamint azoknak, akik szeretik a természetet és az aktív kikapcsolódást. Az év bármely szakaszában érdemes ellátogatni a Cape Cod-ra, bár a nyári hónapokban a legtöbb turista érkezik a szigetre.

Plymouth-szikla

Plymouth Rock egy kőszikla, amely a Massachusetts államban található Plymouth városban található. A kőszikla fontos szerepet játszik az amerikai történelemben, mivel a hagyomány szerint a Plymouth-kolónia alapítói, az úgynevezett Zarándok atyák (Pilgrim Fathers) a kősziklán szálltak partra 1620-ban, miután több hónapos tengeri út után megérkeztek az Egyesült Államokba.

A kősziklának nincs nagy mérete vagy különös formája, a hagyomány szerint csak egy darab a hatalmas sziklák közül, amelyeken a Pilgrim atyák szálltak partra. A kősziklára az 1880-as években emlékművet állítottak, amely a Zarándok atyák érkezését rögzíti. A kőszikla ma egy turisztikai látványosság, amelyet Plymouthban a történelmi emlékhelyek között lehet meglátogatni.

A Plymouth Rock emlékeztet minket a Zarándok atyák fontos szerepéről az amerikai történelemben, és a kőszikla a demokrácia, az egyenlőség és a vallásszabadság amerikai értékeinek szimbóluma. Ezért fontos szerepe van az amerikai történelem és a nemzeti identitás szempontjából, és érdemes meglátogatni, ha az ember Plymouthban jár.

Salem

Salem egy kisváros Massachusetts államban, Bostontól északra, az Atlanti-óceán partján. Salem a 17. és a 18. században fontos kereskedelmi központ volt, és az egyik legfontosabb kikötőváros volt az Egyesült Államokban.

Salem ma a történelmi jelentősége mellett híres a boszorkányüldözésről szóló történetéről is. Az 1692-es boszorkányüldözés során a városban legalább 200 embernek állítottak boszorkányságot, és 20 embert végeztek ki. A boszorkányüldözés emlékét azóta is őrzi a város, és számos emlékhelyet, múzeumot és fesztivált tartanak a történelmi eseményekre emlékezve.

A város gazdag kulturális örökséggel rendelkezik, és számos művészeti és kulturális intézménynek ad otthont, például a Peabody Essex Múzeumnak, amelynek gyűjteménye a tengerentúli kereskedelem és a tengeri élet történetére összpontosít.

Salem városa emellett ismert a szép tengerpartjairól és a történelmi negyedéről, amelyben számos, az 1700-as és 1800-as években épült otthon és épület áll. A városban találhatók kiváló éttermek, kávézók és boltok is, amelyek a látogatókat az egész év során vonzzák.

Arthur Miller írta a "A Salemi boszorkányok" című drámát. A darabot 1953-ban mutatták be először, és azóta számos alkalommal előadták a világ számos színházában.

Az előadás témája az 1692-es boszorkányüldözés, amely a Massachusetts állambeli Salem városában zajlott. A darab a boszorkányüldözés történetének részletes ábrázolását adja, és a történelem általánosabb kérdéseit is boncolgatja, például a hazugság és a manipuláció szerepét és hatását.

"A Salemi boszorkányok" rendkívül népszerű és hatásos dráma, amely az amerikai irodalom és színháztörténet egyik legjelentősebb alkotásává vált.

Érdekességek

1. Néhány ismert személyiség, akik Massachusettsban születtek:

John F. Kennedy: Az Egyesült Államok 35. elnöke 1917-ben született Brookline-ban, Massachusetts államban.

Uma Thurman: Az Oscar-díjra jelölt színésznő, Uma Thurman Bostonban született.

Mark Wahlberg: Az Oscar-díjra jelölt színész és producer, Mark Wahlberg Dorchesterben, Massachusetts államban született.

Leonard Bernstein: Az Oscar-díjas zeneszerző és karmester, Leonard Bernstein Lawrence-ben született.

Rob Gronkowski: A profi amerikaifutball-játékos, Rob Gronkowski Amherst-ben született.

Geena Davis: Az Oscar-díjas színésznő, Geena Davis Wareham-ban, Massachusetts államban született.

Matt Damon: Az Oscar-díjas színész és producer, Matt Damon Cambridge-ben, Massachusetts államban született.

Edgar Allan Poe: Az ikonikus író és költő, Edgar Allan Poe Bostonban született.

2. Néhány ismert film, amelyeket Massachusettsban forgattak:

A tégla (The Departed) (2006): Martin Scorsese Oscar-díjas filmje a bostoni alvilág és rendőrség közötti harcról szól, és Bostonban forgatták.

Good Will Hunting (1997): A Matt Damon és Ben Affleck által írt film a tehetséges, de nehéz sorsú fiatalember történetét meséli el Bostonban és Cambridge-ben.

A cápa (Jaws) (1975): A híres thrillerfilm Steven Spielberg rendezésében Martha's Vineyard szigetén készült, és a történet a halászfalu és az öböl közötti konfliktusról szól.

A közösségi háló (The Social Network) (2010): A Facebook alapítóinak történetéről szóló film Harvard University-n, Cambridge-ben játszódik.

A titokzatios folyó (Mystic River)(2003): A Boston déli részén forgatott thrillerfilm egy fiatal fiú gyilkosságáról szól, és a főszereplők között találjuk Sean Penn-t, Tim Robbins-t és Kevin Bacon-t.

3.

A Bee Gees "Massachusetts" című dala egy szerelmes dal, amelyről nem tudni, hogy pontosan Massachusettsről szól-e, vagy csak az állam neve volt a dal címe. Azonban a dal megjelenésekor, 1967-ben, a Bee Gees éppen Massachusetts államban éltek és dolgoztak, és az állam inspirálta őket a dal megírásához.

A Bee Gees Ausztráliából érkeztek Massachusetts államba 1967-ben, ahol a "New York Mining Disaster 1941" című slágerükkel egy nagy sikert arattak. Azóta Massachusetts és az államban szerzett élmények nagy hatással voltak a zenekar tagjaira. Az állam inspirálta őket az olyan slágerek megírásához, mint a "Massachusetts", az "I've Gotta Get a Message to You" és a "First of May", amelyek mind a Bee Gees legnagyobb slágerei közé tartoznak.

Az állam inspirációs forrása azonban nem korlátozódott csak a zenére. A Bee Gees tagjai élvezték az állam tengerpartjait, és különösen fontos volt számukra a helyi zenei és művészeti közösségben való részvétel. Massachusetts állam egy olyan kulturális központ, amely nagy hatással volt a Bee Gees munkásságára és az egész zenei iparágra.

A "Massachusetts" című dal azóta is a Bee Gees egyik legnépszerűbb dalai közé tartozik, és az állam és a Bee Gees közötti szoros kapcsolatot erősíti. A dal a 60-as évek végén a világszerte az élmezőnybe került, és egy fontos darabja lett a popzene történetének.


Kommentek

Még nem érkezett hozzászólás.


Új hozzászólás beküldése

Név:
E-mail cím:*
Hozzászólás:


* az e-mail címed nem jelenik meg az oldalon


Olcsó USA Repülőjegyek Olcsó USA Repülőjegyek
Olcsó repülőjegyek az USA városaiba a VistánálSZÁLLÁSFOGLALÁS

hirdetes