ÚTIKRITIKA.HU / New England & Boston / Boston


hirdetes

útikritikák


New England & Boston / Boston

Boston dióhéjban | Tetszett & Nem tetszett | Vélemények | Odajutás | Időjárás | Szállás | Közlekedés | Étkezés | Vásárlás | Közbiztonság | Egyéb hasznos információk | Freedom Trail | Charles street | Boston Harbor | Harvard | Kennedy múzeum | Egyéb múzeumok | North End | Olasz negyed | Newbury Street | Beacon Hill | South End | Egyéb érdekes negyedek | Parkok | Egyéb látnivalók | Bálnales | Érdekességek | Olvasmányos linkek | Fotóegyveleg


Az Old State House és a szomszédos magas épületek - D.A. fotója

Boston dióhéjban

 • Boston az USA New England nevű régióján belül Massachusetts államban található. Boston Massachusetts állam fővárosa és egyben New England legnagyobb városa. 2021-es becslés szerint Bostonnak kb. 695 ezres a lakossága, de vonzáskörzetével együtt 4,3 millióan élnek ott.
 • 3-4 napot érdemes áldozni Boston felfedezésére. Óriási Boston turisztikai vonzereje. Évente 16,5 millióan látogatnak ide. A turista főszezon május végétől szeptember végéig tart.
 • Boston helyes kiejtése: básztn (nem boszton).

Tetszett & Nem tetszett

Tetszett

 1. Üldögélni a Harvard egyetem parkjában, és benézni az épületekbe
 2. Óriási, mély, értékes élmény volt számomra a Kennedy múzeum!
 3. A sok nyilvános park (pl. Boston Common), a tenger közelsége
 4. Gyalog viszonylag könnyen bejárhatóak (walkable) a nevezetességekkel teli részek
 5. A Newbury Street eleganciája, a cuki házak és a péntek esti forgatag
 6. Quincy market - seafood!
 7. Baromi kellemes város - a légkör nem fojtogató (bocsi)
 8. Biztonságosabb mint a legtöbb ilyen méretű amerikai város.
 9. A lakosság 30% diák
 10. Bostonnak van egyfajta európai jellege a szerkezete, az építészet és az életmód voatkozásában.

Nem tetszett

 1. A Chinatown nem volt igazán érdekes, figyelemre méltó (de lehet, hogy rossz napszakban jártunk ott)
 2. A rideg, hideg, esős őszi időjárás
 3. Boston a 10 legdrágább amerkai város egyike
 4. Az utcai forgalom borzasztó - a turista ne autózzon!
 5. A T (azaz a metró) nem megbízható, a buszközlekedés gyér és ritkán követi a menetrendet.
 6. A helyiek - amerikai mércével mérve - nem igazán barátságosak, egyesek kifejezetten durván kommunikálnak, az udvariasság alapszabályait sem tartják be sokan.
 7. A vendéglátóhelyeken túlságosan nyomulósan várnak el 20% borravalót.
 8. A parkolásí díjak túl magasak.

Vélemények

"Bejártam a hosszú évek során az USA nagy részét, a turista szempontjából érdekes helyeket mindenképpen. Kedvenc városom Boston, amit még az ugyancsak kedvelt San Franciscónál és New Yorknál is jobban szeretek. Európát és Amerikát is szeretem és Bostonban valahogy mindkettőt egyszerre lehet szeretni. Ha Boston Floridában lenne, akkor ott élnék a legszívesebben. Télen biztos nem mennék Bostonba és a sok eső sem vonzó." (Jani, 2015)


"Boston szép. A modern Amerika egyik bölcsője. Abból a szempontból legalábbis mindenképpen, hogy ez volt először modern értelemben vett város Észak-Amerikában. Azt a száz évet is meg lehet ám érezni, amennyivel idősebb a többinél. Vannak régi épületek, szűk utcák, hangulatos terek. Vagyis amit mi Európában városi hangulatnak nevezünk, de ami egyébként annyira hiányzik ebből az országból. Boston egy aranyos, híréhez képest kicsi város. Egymillió körüli lakosságával legalábbis semmiképp sem az a metropolis, aminek én gondoltam. Kellemes sétákat lehet tenni az olasz negyed több száz éves házai és ízig-vérig talján éttermei-cukrászdái között, vagy az építészetileg megőrzött, de modern üzletekkel és vendéglátóhelyekkel telepakolt százéves piacon, a Haymarketben. A város történelmi része meglepően jól bejárható gyalog. Egy ötlet, a Freedom Trail ezen kívül még élvezetessé is teszi a sétát. Ez az útvonal a város leghíresebb látványosságait, az Amerikai Szabadságharc fontos állomásait köti össze (innen a neve – Szabadság Ösvény), és a járda közepén piros téglával kirakva mintegy szórakoztatva vezet végig a belvároson." forrás


Nemrég Bostonban jártunk. Boston Massachusetts állam fővárosa és 1630-as alapításával az USA egyik legrégibb városa. Gazdag történelmi múlttal rendelkezik: az amerikai függetlenségi háború számos kulcsfontosságú eseménye zajlott itt, többek között a bostoni teadélután. Itt van az USA első nyilvános parkja, a Boston Common (1634), az első állami iskola 1635-ből, de az első metró is itt indult el 1897-ben. Ma világelső a felsőoktatásban. A Harvard például az ország legrégebbi felsőoktatási intézménye, melyet 1636-ban alapítottak.

Bostont gyalogszerrel és tömegközlekedéssel próbáltuk felfedezni, napi 10 km-eket sétáltunk. A tömegközlekedéshez pedig a 7 napos Charlie Cardot vettük, ami korlátlan utazásra jogosít (és majdnem minden járművön használható).
Végigjártuk a Freedom Trail-t, ami egy 2,5 mérföld hosszú út Bostonon keresztül és 16 történelmileg fontos helyszínt érint.
Elmentünk Salem városába, mely a 17. századi boszorkányperekről híres. És természetesen Cambridge városát is meglátogattuk, ahol a Harvard Egyetem található.
Boston nagyon tetszett nekünk, jól megfér egymással a múlt és a jelen, a történelmi helyszínek a felhőkarcolók lábánál.
Hangulatos és nagyon nemzetközi. Most szeptember közepén még nagyon sok a turista.
A legjobban a Boston Common és a mellette található Public Garden tetszett nekünk. Gyönyörű és tele van mókusokkal, akik vidáman ugrándoznak mindenfelé, többek között a férjemre is felugrott egy.. 😃
A tömegközlekedés szerintünk nagyon kaotikus, állandóan dugó van és bár nagyon szuper menetrend van, a buszok rendre késnek (nem keveset).
Gyalogosan viszont nagyon jól bejárható. (2022)

Odajutás

New Yorkból 1 óra 15 perc az átlagos repülési idő Bostonba. Ezeknek van direkt járata a két vros között: Delta, United, American, JetBlue.

Busszal New Yorkból Boston kb. 4 és fél óra.

Időjárás

Boston klímája szeszélyes. A tél meglehetősen hideg.

Szállás

Ajánlott hotelek:

3 csillagos: Wyndham Boston Beacon Hill, Doubletree Club Bayside

4 csillagos:  Seaport, Nine Zero

5 csillagos: Taj Boston

Közlekedés

Bostonban számos tömegközlekedési lehetőség áll rendelkezésre, mint például metró, busz, elővárosi vasút és komp. A városban a közösségi közlekedést a Massachusetts Bay Transportation Authority (MBTA) üzemelteti, amelynek helyi neve "T".

Az árak változóak a különböző közlekedési módok és az utazási zónák szerint. A jegyek ára azonban általában $2,40 és $3,50 között változik. A jegyeket megvásárolhatjuk az automatákból, amelyek megtalálhatók a metróállomásokon és a buszmegállókban, valamint az MBTA mobilalkalmazáson keresztül is vásárolhatunk jegyeket.

Autót annak érdemes bérelnie, aki az államot is be szeretné járni. Csak városi közlekedésre felesleges kiadás az autóbérlés. Jó a tömegközlekedés és működik az Uber.

Public transit

Metró

Azaz subway - Három vonal van: piros (The Red), narancs (Orange) és kék (Blue). Minden a központ felé közlekedő járat inbound és minden kifelé vezető outbound.


Taxi

A bostoni taxik többsége fehét színű. A helyiek a taxikra a ,,white cab" gyűjtőszót is használják. Amerikai viszonylatban is drága a taxizás Bostonban. Van Uber, ami olcsóbb. 


Vizi taxi

Bostonban a vízi taxi szolgáltatás egy kellemes és különleges módja lehet a város felfedezésének. A vízi taxik a Charles Riveren közlekednek, és lehetőséget nyújtanak a turistáknak, hogy a város nevezetességeit más szemszögből lássák. A vízi taxik általában 6-12 utast tudnak szállítani, és akár privát túrát is lehet velük szervezni. Az árak változóak lehetnek, de általában nem olcsóbbak a hagyományos szárazföldi közlekedési lehetőségeknél. A vízi taxi szolgáltatásokról további információkat lehet találni a Bostoni Tengerészeti Park honlapján vagy a kikötőkben található információs központokban.


Kerékpáron

A városban könnyen lehet bérelni kerékpárt vagy elektromos rollert is, amelyek lehetővé teszik a gyors és egyszerű közlekedést a városban.

Gyalog

A turisták számára legérdekesebb nevezetességek egymáshoz képest gyalogtávolságra vannak. Amúgy maguk a bostoniak is nagy mértékben közlekednek gyalog. USA egészére vonatkozó statisztikák szerint a bostoniak 15 százaléka teljesen gyalog jár a munkahelyére.


Étkezés

Az éttermek többsége az amerikai konyha ételeit kínálja, de sok helyen megtalálhatóak az olasz, francia, ázsiai és más nemzetek ételei is.

A helyi specialitások közé tartozik a homár, amely az egész New England régióban népszerű, és különösen Bostonban találhatók a legjobbak. Emellett érdemes kipróbálni a Clam Chowdert (főtt kagylókrémet), amely szintén egy helyi specialitás. A különféle tengeri étkek mellett a turisták számára számos más fogást is ajánlott, beleértve a hamburgert, a steaket, a hot dogot, valamint a helyi sörfajtákat.

Az éttermek árai változóak, az árak általában magasabbak a turistalátványosságok közelében található éttermekben. Az olcsóbb lehetőségek közé tartoznak a gyorséttermek, a kávézók és a pizzériák.

Fontos megjegyezni, hogy az éttermek többségében megszokott a borravalózás, amely általában 15-20% körül van.

Vásárlás

Quincy market

Quincy Market Bostonban egy ikonikus, történelmi piactér és bevásárlóközpont. Az 1820-as években épült, és azóta is a város egyik legnépszerűbb turisztikai látványossága.

A piac területén számos étterem, bár és bolt található, amelyek a látogatóknak széles választékot kínálnak, beleértve a tengeri ételeket, hamburgereket, pizzákat, hot dogokat, gyrosokat, chowdereket és sok másat. A piac területén sok az ülőhely, így kényelmesen lehet elfogyasztani az ételt.

A bevásárlóközpont része sokféle boltot tartalmaz, ahol a turisták szuveníreket, édességeket, ajándéktárgyakat és még sok mást vásárolhatnak. A piactéren gyakran szerveznek élőzenés eseményeket és kulturális programokat is.

Közbiztonság

 • Boston észak-amerikai viszonylatban jó közbiztonságú város, nem veszélyes.
 • A helyi átlaghoz képest viszonylag kockázatos negyedeknek számítanak ezek: Roxbury, Mattapan és Dorchester. Ezekben a negyedekben nem tanácsos kószálni az éjszakai órákban.
 • Bostonban rablások nagyon ritkán fordulnak elő. A turistáknak (is) leginkább a zsebtolvajok miatt kell óvatosnak lenni.
 • Közterületeken, szórakozóhelyeken, kocsmákban az ittas emberek közötti veszekedések, verekedések miatt kell óvatosnak lenni. Veszélyt jelentenek a részegen vezető emberek.
 • Bostonban provokációknak tesszük ki magunkat, ha New York-i sportcsapat (pl. New York Yankees) mezében feszítünk, sapkáját hordjuk.
 • Vannak Bostonnak olyan negyedei, környékei, ahol éjszaka is teljes biztonságban érezhetjük magunkat. Ráadásul ezek a helyek, ahol a turistáknak érdemes időznie: Faneuil Hall környéke, South End, Beacon Hill, Back Bay, Prudential Center környéke, Boylston street.
 • A bostoni metróhálózat (subway) jó közbiztonságú.

Egyéb hasznos információk

1. Boston teljes területén tilos a dohányzás minden étteremben és bárban.

2. BOSTON (MASSACHUSETTS) - TISZTELETBELI KONZULÁTUS - Tiszteletbeli főkonzul: Dr. Garai Gábor

 • Cím: 111 Huntington Avenue, 26th Floor, Boston, Massachusetts 02199 - 7610 USA
 • Internet: http://consulate-hungary-boston.com - Telefon: +1-617-342-4000; Fax: +1-617-342-4001 -
 • E-mail: bostonconsul@hungary.com

---------------------------------------------------------------------

Bostoni magyar egyesület

Freedom Trail

A Freedom Trail egy 4 km hosszú sétány Boston történelmi helyszínein, nevezetességein keresztül. Az útvonalon mintegy 16 történelmi helyszín található, köztük a Massachusetts Állami Kapitólium, az Old State House, a Faneuil Hall, az USS Constitution és a Bunker Hill emlékmű. A sétány az Amerikai Forradalom eseményeit, a Függetlenségi Háborút, az amerikai polgárjogi mozgalom és más fontos történelmi eseményeket is bemutatja. A Freedom Trail az egyik legnépszerűbb turisztikai látványosság Bostonban.

Old State House

Az Old State House Bostonban az amerikai forradalom egyik jelentős helyszíne, ahol fontos történelmi események zajlottak. Az épület 1713-ban épült, és a brit gyarmati kormányzat székhelye volt Massachusettsben. Az itt elfogadott törvények nagymértékben hozzájárultak az amerikai forradalom kitöréséhez. A legismertebb esemény, amely itt történt, az 1770-es bostoni vérengzés volt, amikor brit katonák tüzet nyitottak a civilekre, és öt embert megöltek. Az épületet 1776-ban használták utoljára gyarmati székhelyként, majd később más célokra használták, például posta- és bírósági épületként. Ma múzeumként működik, ahol az amerikai forradalomra és a bostoni történelemre vonatkozó kiállításokat tekinthetünk meg.


Charles street

Charles Street a Beacon Hill negyedben található. A hangulatos környéken számos antikvárium, butik, kávézó és étterem található, amelyek elegáns és vintage stílusban vannak berendezve. Az utcán sétálva érdemes felfedezni a régi épületeket, amelyek között több mint 30 történelmi helyszín található, többek között a Charles Street Jail és a Massachusetts Eye and Ear Infirmary. A környék az elmúlt években egyre népszerűbbé vált az éjszakai szórakozás szempontjából is, ahol számos bár és éjszakai klub található.

Boston Harbor (Waterfront)

Boston Harbor, vagyis a Bostoni kikötő egy festői helyszín Boston belvárosában. Az üdülőhajó-kikötő és a repülőterek között helyezkedik el. A kikötő mentén sétálni és az öbölre nézni nagyszerű élményt nyújt. A területen sok étterem, kávézó, múzeum és egyéb látványosság található. Az egyik fő turisztikai látványosság a Boston Tea Party Ships & Museum, ahol interaktív kiállításokon keresztül fedezhetjük fel az amerikai függetlenségi háború előtti időszakot. A Harborwalk nevű sétány mentén sétálva gyönyörű kilátás nyílik a városra és a tengerre egyaránt. Azok számára, akik szeretnék felfedezni a kikötőt és a környékét, hajókázásra és vitorlázásra is lehetőség van.

Harvard

Szinte minden nemzetközi egyetemi rangsorban az első helyezett. A világ legjobb egyeteme. Iszonyítosan nehéz felvételt nyerni. Rengeteg pénz sem segít, ha nincsenek jó osztályzatok, pontok (score).  A tandíj évi 58 ezer dollárnál kezdődik. Megéri ez a befektetés, mert a Harvardon végzettek jellemző kezdő fizetése évi 90 ezer dollár.

Az egyetem egyébként látogatható, bárki  sétálhat a parkjában, benézhet az épületekbe. Az előadásokról viszont ki fogják tessékelni a túristát. Meglepően kicsi egyébként az újabb campusokhoz képest.

Kennedy múzeum

2-3 órás program. Eléggé kieső helyen van az úgynevezett Columbia Pointnál. A metró piros vonalán megyünk a JFK/University Mass. nevű állomásig és onnan ingyenes ingajárati busszal (Shuttle-Bus) a Massachusetts egyteem campusáig. A könyvtárral kiegészült múzeumot a kínai Pei sztárépítész tervezte. Ízlésesen impozáns. A múzeum lenyügöző, megható, nagyon profi.  

Egyéb múzeumok

Museum of Fine Arts

A Museum of Fine Arts (MFA) a világ egyik legnagyobb művészeti múzeuma, melynek gyűjteményei több mint 5000 éves művészeti és kulturális örökséget mutatnak be. A múzeum több mint 450 ezer műalkotást tartalmaz, melyek között megtalálhatók a világ minden tájáról származó festmények, szobrok, grafikák, ékszerek, textíliák, kertépítészeti alkotások és még sok más. Az MFA állandó gyűjteményei között szerepelnek az ókori művészettől kezdve a kortárs művészetig terjedő alkotások, valamint a világ különböző kultúráiból származó műalkotások is.  A múzeum egyébként az Egyesült Államok egyik leglátogatottabb művészeti múzeuma, és a turisták körében is nagyon népszerű attrakció Bostonban.

Láthatók pl. :

Vincent van Gogh: Napraforgók, Csillagos éjszaka
Claude Monet: Nénies nénikék a kertben, Vízililiomok
Johannes Vermeer: Lány gyöngy fülbevalóval
Michelangelo Merisi da Caravaggio: Szent Máté és az angyal
John Singer Sargent: Az El Jaleo táncosnője, Madame X portréja
Édouard Manet: Olympia, Főétkezés
Pablo Picasso: Spanyol gitár, Nő a kalapban


Museum of Science

A Museum of Science Boston egy nagy múzeum, amely rengeteg interaktív kiállítással rendelkezik, amelyek számos témát fednek le, mint például a fizika, az asztrofizika, az egészségügy, az ökológia és az élelmiszeripar. Az egyik legnépszerűbb kiállítás a Dinosaurs: Modeling the Mesozoic, amely bemutatja az ősi állatok és az evolúciójuk titkait. A múzeumban található IMAX-terem és a planetarium is nagyon látványos, és izgalmas utazást kínál a világűrbe és a tenger mélyére. A múzeum Boston városának tudományos központjává vált, és kiváló családi program.

Boston Children's Museum- Gyermek múzeum

A Boston Children's Museum egy olyan múzeum, amelyet a gyerekek számára hoztak létre az oktatás és a szórakozás kombinálása céljából. A múzeum gyűjteményei interaktívak, és a gyermekeknek lehetőséget adnak a felfedezésre és a kísérletezésre különböző tudományos, művészeti és kulturális témákban. A múzeum számos kiállítással rendelkezik, amelyek közé tartoznak például a dinoszauruszok, az élelmiszer, az építészet és a kommunikáció. Emellett számos interaktív játék és tevékenység is rendelkezésre áll a gyermekek számára, mint például az ügyességi játékok, a kutatások és az alkotások. A múzeum célja, hogy a gyerekek számára izgalmas és tanulságos élményt nyújtson, és bátorítsa őket a kreativitásra és a felfedezésre.


North End

North End Boston egy történelmi negyed a városköponttó északra található. A negyed Olaszország kultúráját és ételét idézi meg, és sok olasz étterem, kávézó és cukrászda található itt. A Freedom Trail, az északi végpontja is North End-ben található, és számos történelmi látnivaló, például az Olasz Szent Flórián Kápolna és az USS Constitution Museum is megtalálható a negyedben. North End a város egyik legnépszerűbb és legélénkebb negyede, k

Olasz negyed

Az Olasz negyed Bostonban a város egyik legismertebb negyede. A negyed a North End környékén található, és tele van olasz éttermekkel, kávézókkal és cukrászdákkal. Az utcák macskakövesek és szűk sikátorokkal teli, és az épületek nagy része az 1800-as évek végéről és a 1900-as évek elejéről származik. Az Olasz negyedben található a híres Paul Revere House múzeum, valamint a szintén híres Mike's Pastry cukrászda, ahol a legjobb cannoli-t lehet kóstolni. A negyedben található még a Saint Leonard of Port Maurice-templom és a Columbus Park, amelynek kis kertjeiben lehet piknikezni és pihenni. Az Olasz negyed Boston egyik legnépszerűbb turistacélpontja.Newbury Street

Newbury Street egy híres bostoni bevásárlóutca., ahol rengeteg butik, divatos bolt, étterem és kávézó található. Az épületek és az utcakép stílusos és elegáns, a környék egyik legnépszerűbb turisztikai és szórakoztató célpontja. A terület a divat, a luxus és a minőségi életstílus ikonikus helyszíne.

Beacon Hill

Amrikai kiejtés biken hill (szóval nem béken hill)

Beacon Hill egy történelmi negyed Boston belvárosában, amelyet a viktoriánus és a korai biedermeier stílusú házai és az eklektikus stílusú utcái tesznek egyedivé. A szűk, macskaköves utcákon sétálva érezhető az időtlen elegancia, a Bostoni Tengerésztiszt Iskola és a Massachusetts Állami Főiskola pedig egyaránt megtalálható itt. Az Acorn Street nevű, történelmi jelentőségű utca különösen népszerű a látogatók körében, gyakran látható posztereken és posztokon. A negyed kiváló éttermekkel, kávézókkal és butikokkal rendelkezik, valamint az egyik legjobb kilátással rendelkező teraszokkal a Charles folyóra.

s. m. fotója

South End

South End Boston városrész a belváros déli részén található. Több mint 30 történelmi negyedet tartalmaz, melyek között a legnépszerűbb az úgynevezett Victorian Bowfronts, ahol a 19. században épült sorházak egymást követő kis boltíveket (bowfronts) alkotnak, és sokukat felújították, és elegáns lakóházakká alakították át. Az utóbbi években azonban a negyed dinamikusan változik, és az éjszakai élet színtere is lett. Sok divatos étterem, kávézó, üzlet és művészeti galéria található itt, és a közösségi élet is gazdag és sokszínű.

Egyéb érdekes negyedek

Back Bay

Back Bay egy elegáns, történelmi negyed Bostonban, amely számos butikot, éttermet, kávézót, galériát és luxus üzletet kínál. A környék leginkább híres vonzereje az elegáns brownstone sorházakról és a híres bevásárlóutcájáról, a Newbury Street-ről ismert. Back Bay az egyik legjobb hely a városban, ahol sétálni, vásárolni, kávézni vagy étkezni lehet, miközben megcsodáljuk a történelmi épületeket és a város szépségét. A negyedben található még a Copley tér, a Prudential Center és a Boston Public Library is.


Theatre District

Theatre District Bostonban a város egyik legélénkebb és legforgalmasabb környéke, amely híres a színházairól, előadóművészeti helyszíneiről és élőzenés klubjairól. A negyedben található a híres Boston Opera House, a Colonial Theatre, a Cutler Majestic Theatre és a Wang Theatre, amelyek kiváló helyszínei különféle előadásoknak és rendezvényeknek, például operáknak, musical-eknek, színdaraboknak és koncerteknek. A környéken számos étterem, bár és kávézó is található, így ideális helyszín egy esti programhoz vagy egy kellemes sétához.


Chinatown

Boston Chinatown egy élénk kínai negyed, amely számos étteremmel, boltokkal és szórakozási lehetőségekkel rendelkezik. Az utcákon sétálva megtalálhatók a hagyományos kínai épületek, templomok és boltok, valamint modern épületek és plázák is. A negyedben számos kínai étterem található, amelyek különböző kínai ételeket kínálnak, és a látogatók számára lehetőség nyílik arra, hogy felfedezzék a kínai kultúrát és a hagyományokat. Az éjszakai élet is pezsgő, és számos klub, bár és karaoke bár található a területen.

Dorchester

Dorchester Boston déli részén található, és az egyik legnagyobb negyed a városban. Nagyon sokféle kulturális hátterű ember él itt, így a negyedet nagyon változatosnak lehet nevezni. Vannak itt történelmi otthonok, parkok és bevásárlóközpontok, valamint jó éttermek és kávézók is. Mint minden nagyvárosi negyed, Dorchesternek is vannak olyan részei, amelyek biztonsági szempontból aggályosak lehetnek, ezért célszerű előzetesen utánanézni a környéknek, ha tervezünk itt tartózkodást.


Financial District

A Financial District Boston történelmi központja, ahol a város pénzügyi és üzleti közösségei találhatók. Az egyik legrégebbi városrész, ahol a korai amerikai történelem egyik legfontosabb részlete történt: az Amerikai Forradalom előtt itt álltak az első bankok, a tőzsde és az első jelentős kereskedelmi vállalkozások. A Financial District a város legmagasabb épületeinek otthona, és számos világszínvonalú éttermet és bárt kínál a helyieknek és a látogatóknak. A Freedom Trail, amely Boston legjelentősebb történelmi helyszíneit köti össze, a Financial District-en keresztül halad.

Mission Hill

Mission Hill Bostonban egy főként lakóövezet, amely a város délnyugati részén található. A negyedben több felsőoktatási intézmény, például a Northeastern University és a Wentworth Institute of Technology is megtalálható. A környéken számos étterem és kávézó működik, valamint számos park és zöld terület is van, többek között a tartományi Franklin Park is, amely a város egyik legnagyobb zöld területe.


Parkok

Boston Common

Ez USA legrégebbi közparkja. 1634-ben alakították ki.


Boston Public Garden

A Boston Public Garden az Egyesült Államok egyik legismertebb és legnépszerűbb nyilvános parkja. Az 1837-ben megnyitott park 10 hektáros területén számos botanikai ritkaság és szép növény található, és egyesek szerint a világ egyik legszebb városi parkja. A parkot hatalmas díszes ágyások, tavak, hidak és utak tagolják, melyeket a látogatók kényelmesen bejárhatnak. A parkban található legismertebb látnivalók közé tartozik a George Washington szobor, a Make Way for Ducklings szoborcsoport és a legendás Swan Boats kisvonat, amely körbeviszi a tavat. A Boston Public Garden a turisták és a helyiek egyaránt kedvelt helye, és évente több millió látogatót vonz.


Egyéb látnivalók

Massachusetts State House

Elter Karcsi fotója


New England Holocaust Memorial


Trinity Church


Bálnales

Érdekességek

 1. Boston a nevét egy azonos nevű angol városról kapta. Az angliai Bostonból sokan telepedtek le ide az első hullámok folyamán, és ez magyarázza, hogy ezt a nevet választották.
 2. Boston pubjaiban, bárjaiban nincs happy hour. 1984-ben tiltották be, mert a munka után túl sokan használták ki ezt a délutáni kedvezményt, és ennek nem örültek a családapát elfogadható álllapotban haza váró családok.
 3. Itt építették az első metrót az Egyesült Államokban (1897).

Olvasmányos linkek

"Ne gondoljuk azt, hogy látnivalóban szegény lenne ez a város, sőt akit az USA történelme érdekli, annak ez a város az első számú célpont. Boston ugyanúgy világváros mint New York, de amíg a Nagy Almában több mint 8 millió ember él, addig itt csak 625 ezer. El tudjuk képzelni, hogy mennyivel élhetőbb város emiatt Boston.

Samuel Adams Sörfőzde: Boston és talán egész Massachusetts leghíresebb sörét muszáj megkóstolni, ha erre jár az ember. Erre a legjobb mód az ha a kocsma helyett egyből a gyárba megyünk és ott ismerkedünk a sörfőzés alapjaival. A tulajdonos nagyapja, déd- és ükszülei is sörfőzők voltak, így garantáltan finomak a receptek.

Boston Harbor: Az Atlanti-Óceán partján fekvő város kikötője csodásra sikeredett. A kikötő mai is őrzi század eleji hangulatát, minden csupa vörös tégla és macskakő. 2 nagyobb hajót is meglátogathatunk a vízparton, az egyik egy 18. századi vitorlás, a másik pedig egy 20. századi hadihajó. Ami talán mégis a legjobb a kikötőben, hogy gyönyörű kilátás nyílik Bostonra, főleg naplementében lehet szép fénylépeket készíteni.

Massachusetts State House: A capitoliumot a 18. század végén építették meg 3 év alatt. Mivel Boston az állam fővárosa, ezért minden jelentős döntés itt születik. Aki látta A tégla (The Departed) 4 Oscar-díjat nyert filmet, annak ismerős az épület, hiszen többször szerepelt benne. Nem csoda, hiszen ez Boston egyik jelképe is egyben. Ami még érdekesség az épületről, hogy mintát szolgáltatott az Egyesült Államok Capitoliumához, ami Washingtonban található.

Boston Celtics: Aki szereti a sportot az jól ismeri a helyi kosárlabda csapatot is, ami azzal büszkélkedhet, hogy a legtöbb bajnoki címmel rendelkezik az NBA-ben. Nem csoda, hogy Boston nagy büszkesége a csapat és mindenki imádja őket. Az egész város Celtics pólóban mászkál. Meccseiket a TD Gardenben játsszák, általában telt ház előtt.

"Amerika sétáló városa"

Az egyik legjobb dolog a városban, hogy rengetegen sétálva közlekednek benne, innen a sétáló város becenév is. A történelmi városrész magja viszonylag kis területen fekszik, ezért nyugodtan választhatjuk mi is a gyaloglást, ha Bostonnal akarunk ismerkedni. A történelmi épületek és a modern építészet különös elegyet alkot a városban, amit rengeteg zöld felület színesít. A parkokban gyerekek visonganak, a padokon öregek nosztalgiáznak, mint a Forrest Gump című filmben és ez valami különös nyugodtsággal van megfűszerezve. Boston az eddigi legszimpatikusabb nagyváros, ahol valaha jártam.

Harvard Egyetem: Az USA legrégebbi és egyben talán a leghíresebb egyeteme is. 1636-ban alapították az iskolát és John Harvard papról nevezték el, aki az intézmény mecénása volt. Azóta a világ leggazdagabb egyetemévé nőtte ki magát, egy fél éves tandíj 7,4 millió forintba kerül, ami még ott is rengetegnek számít. Azért a tanári kar sem rossz, az elmúlt években 19 Nobel-díjas dolgozott itt. Az egyetem területén vezetett túrákra lehet jelentkezni, amit általában hallgatók tartanak. Történelmi épületei között az ember szinte kedvet kap tanulni.

Bálnales: A bálnales volt a fő indok, amiért először Bostonba érkeztem. Tudomásomra jutott, hogy a turistákat hajókkal kiviszik a nyílt vízre és szabad szemmel nézhetik a bálnák vándorlását. Számomra ez hihetetlennek tűnt, de amikor én is a hajó fedélzetén voltam, már kezdtem elhinni. Körülbelül 50 dollárba kerül, amiért 3-4 órát lehetünk kint a vízen. Amikor először megpillantjuk a világ leghatalmasabb állatait, szinte kicsordul az ember könnye Az ember hirtelen egy David Attenborough filmbe csöppen, ahol ő maga is bálnákat fotózhat. Hatalmas uszonyaikkal látványos örvényeket kavarnak, egy alkalommal még ki is ugrott a vízből az egyik bálna. Ami a legszebb az egészben, hogy nem egy fogvatartott állatot bámulunk egy nagy medencében, hanem a saját környezetükben figyelhetjük ezeket az óriásokat. Fantasztikus élmény. (2013)" forrás


"Bostonban hideg, ködös és esős őszi időjárás fogad, nincs sok kedvünk a városnézéshez. Márpedig muszáj, mert a patrióta nagyváros szinte minden utcasarkán elénk fordul a történelem. Ami itt – mint tudjuk – ritkaság, hiszen Amerika mégiscsak egy fiatal kontinens. Legalábbis mi európaiak így hisszük, hiszen a civilizációt – úgy hisszük – innen vittük oda (minden hátrányával együtt). Szóval a felhőkarcolók árnyékában ömlik elénk a történelem, mindjárt az 1713-ban épült Old State House, melynek erkélyéről olvasták fel először nyilvánosan a Függetlenségi Nyilatkozatot. És ettől a kis épülettől indul a Freedom Trail (a Szabadság-ösvény), az a négy kilométernyi városlátogató túra, melynek ismertető tábláján a szlogen is találó: The Revolution Begins Here („Itt kezdődik a forradalom”). Nem csoda hát, hogy Kossuth Lajos 1851-52-es amerikai körútján több mint ötvenezren fogadták lelkesen a magyar szabadságharc vezérét, a szabadság városában.

Mint ahogy később is figyelt kis népünkre e csodálatos patrióta központ: az 1956-os forradalom egyik legszebb emlékművét leplezhették le 1986-ban a magyarok a belvárosi Liberty Square közepén. Hollósy György szobrát évről-évre megkoszorúzza a környékbeli magyarság az októberi évfordulón. A mementó talapzatánál az egykori amerikai elnök John F. Kennedy bronzba öntött üzenetét olvashatjuk, a magyarok heroikus küzdelmének méltatásával. Szóval aki végiggyalogol a Szabadság-ösvényén, megismeri az „ész és szív forradalmát” és a „szabadság védelmét”. Az 1630-ban megnyitott Kings Chapel Burial Ground temetőben több, a Mayflower hajóval ideérkezett puritán sírkövét találjuk. Az Old Granary Burying Ground temetőben nyugszik többek között Samuel Adams és Benjamin Franklin szülei. Mindkét sírkert a belvárosban, felhőkarcolók tövében található. A Boston Commontól induló Szabadság-ösvény végighalad a városközponton és a Régi Bostonon, majd Charlestownban, a Bunker Hill-i emlékműnél ér véget. A zuhogó eső miatt nekünk sokkal hamarabb, metróra szállunk, és irány a Harvard.

A Harvard Egyetem már nem is Bostonban, hanem a folyó túlparti Cambridge-ben van. Azért nevezték el ezt a városrészt az angliai híres egyetemről, mert alapítása után a professzorok többsége az "igazi" Cambridge-ből érkezett. A Harvardot 1636-ban alapították, és ez az Egyesült Államok legrégebb óta működő egyeteme. Nevét John Harvardról kapta, aki Cambridge-ben tanult. A névadó hatalmas szobra a kampusz területén méltóságteljesen szemléli az utókort. A nagyon magas tandíj ellenére rendkívül népszerű egyetem számos Nobel-díjas és Pulitzer-díjas oktatót foglalkoztatott az elmúlt évtizedekben. Az USA első három legjobb egyetemének egyike, a Yale és a Stanford mellett." forrás

Fotóegyeleg

Elter Karcsi fotója

Vissza az elejére


Kommentek

Még nem érkezett hozzászólás.


Új hozzászólás beküldése

Név:
E-mail cím:*
Hozzászólás:


* az e-mail címed nem jelenik meg az oldalon


Olcsó USA Repülőjegyek Olcsó USA Repülőjegyek
Olcsó repülőjegyek az USA városaiba a VistánálSZÁLLÁSFOGLALÁS

hirdetes