ÚTIKRITIKA.HU / Amerikai Egyesült Államok


hirdetes

útikritikák


Amerikai Egyesült Államok

USA, Amerikai Egyesült Államok, beutazás

Repülőjegy és repülés | Elektronikus eszközök és folyadékok a repülőn | Szállás | Vízum | Belépési és kilépési procedúrák | Kiskorúak beutazása az USÁ-ba | APC - automatikus útlevél ellenőrzés | Vám ügyek | Gyógyszerek bevitele az USA-ba | Étrendkiegészítők és táplálékkiegészítők a repülőn | Fotóegyveleg

.

Útban Oatman felé - Route 66 - Elter Karesz fotója

2023. augusztus 1.

Aa magyar útlevéllel rendelkező személyek az Utazási Engedélyt Jóváhagyó Elektronikus Rendszeren (ESTA) keresztül igényelt utazási engedély érvényességi ideje két évről egy évre csökken.  Emellett a magyar útlevéllel rendelkezők ESTA-jának érvényessége egyszeri használatra korlátozódik.  

A módosítás azonnali hatályú, és mindaddig érvényben marad, amíg az alapjául szolgáló biztonsági aggályokat nem kezelik.  Az ESTA érvényességének csökkentése kizárólag ezen nyilatkozat hatálybalépése után beérkezett új ESTA-kérelmeket érinti, és nem visszamenőleges hatályú.  A 2023. augusztus 1-je előtt kiadott ESTA-engedélyek továbbra is két évig és többszöri beutazásra érvényesek. 


Repülőjegy és repülés

Repülési idők Budapest (BUD Ferihegyről + átszállás időtartamát nem számítva):

 • Budapest - New York = 12 óra 50 perc
 • Budapest - Washington = 14 óra 30 perc
 • Budapest - Chicago = 11 óra 40 perc
 • Budapest - Miami = 13 óra 45 perc
 • Budapest - Los Angeles =14 óra 20 perc
 • Budapest - San Francisco = 15 óra 5 perc
 • Budapest - Las Vegas = 18 óra 5 perc
 • Budapest - Hawaii = 18 óra 31 perc

"A repülőtéren a beszálláskor kértem a jegykezelő hölgyet, hogy az egyik csomagomat New York-ba, egy másikat Los Angeles-be, egy harmadikat Miami-ba küldje. Azt válaszolta, ezt nem tudja megtenni. Mondtam, pedig a múlt héten pont ezt csinálta."

Elektronikus eszközök és folyadékok szállítása a repülőn az USA-ba

Elektronikus eszközök használata és szállítása

Figyeljünk oda, hogy új szabályozás lépett érvénybe az USA-ba repülővel utazók reptéri ellenőrzésénél. Mostantól nem lehet felvinni a repülőre olyan elektronikus eszközt, amelynek nem bizonyítható a működőképessége - vagyis például lemerült mobiltelefont. Fontos, hogy töltsük fel az akkumulátoros eszközöket, amiket szeretnénk felvinni a gépre, mert kérhetik az ellenőrzéskor, hogy kapcsoljuk be. Ha nem tudjuk bekapcsolni a készüléket, akkor nem engedik fel a gépre és további átvilágítást is elrendelhetnek.

Folyadékok és gélek szállítása a repülőn

A terrorelhárítási irányelvek miatt az USA nagyon szigorúan veszi a folyadékok, aeroszolok és gélek szállítását a repülőgép fedélzetén. Feladott poggyászban szállíthatóak a saját használatra szánt termékek, azonban a gép fedélzetére kizárólag 100 ml-t (3,4 oz) meg nem haladó mennyiség vihető fel a folyékony fürdőszobai-, gyógyászati- és tisztítószerekből. A fedélzetre vinni szándékozott folyadékokat mindig cipzárral zárható, meghatározott méretű műanyagtasakba kell helyezni.

Parfüm szállítása és használata az utazás alatt

Parfüm természetesen ugyanazokkal a korlátozásokkal szállítható a fedélzeten, mint a többi folyadék. A parfüm használatával kapcsolatban - bár nincs rá érvényes szabályozás - érdemes odafigyelni, hogy az erős illatú parfümök egy több órás repülőút alatt, zárt térben nagyon zavaróak tudnak lenni utastársainkra nézve. Ezért tiszteljük meg a gép többi utasát és amennyire lehet, kerüljük a parfümök használatát az út alatt.

,, SSSS - aki még nem tudná, de ha ilyen egy ilyen kód van a beszállókártyáján akkor mielőtt beszállna az USÁ-ba tartó gépre egy extra biztonsági ellenőrzésen kell átesnie. Ez közvetlen a kapunál van és random dobja gép. Simán előfordul, hogy a családból csak egy fő kap csak ilyet. (egy extra motozás/ minta vétel egy lakmusz papírral pár helyről... tenyér, boka - ez is random. (vendel.kin@vista.hu, 2018)

Szállás

,, Szállodák - nagyon nagyon fontos, hogy már szinte mindenhol kérnek depozitot a becheckolásnál ezért legyen az utasnál kártya. Mindegy, hogy debit vagy credit, de dombornyomott legyen.

Kártyák - Na ez az ami fog még fejfájást okozni, amíg nem lesz rá megoldás. Az USÁ-ban csak most álltak át a Chipekre. :D Pay Pass... hehehe...
Az van, hogy az európai kártyákban lévő chip technológia biztonságosabb mint az USA kártyákban lévő, ezért ahol már kicserélték a kártya terminálokat ott nagy valószínűséggel el fogja utasítani a vásárlást. Főleg olyan helyen cserélték le, ahol korábban nem volt chip olvasásra alkalmas terminál.
Nekünk emiatt egy IHG szállodában sem tudtunk normálisan becheckolni, hiába volt benne a kártyaszám a foglalásban, az új szuper terminált kell használni. Elvileg a prepaid voucherek esetében is kérnek kártyát a depo miatt, de ez szerintem szállodánként változik.
Mi a végén 2,5 óra szenvedés után úgy oldódott meg, hogy adtam egy card auth. form.-ot, útlevél másolattal meg kártya másolattal. :S " (vendel.kin@vista.hu, 2018)

Általános jellemzők

 • A szállodákban, motelekben a legritkábban van egyágyas szoba, és az egyedül utazó nem kap árengedményt, ha egyedül foglal el egy 2 ágyas szobát.
 • Többnyire a szobaár nem tartalmaz reggelit, de sok szállodában kínálnak ingyenes kontinentális reggelit, ami lehet eléggé szegényes választékú is, de akár egész tartalmas is.
 • Jellemző, hogy a szállodák a meghirdetett áron felül adót szednek be, úgynevezett sales tax-ot. Ez szövetségi államokként különböző százalékot jelet, elérheti akár a 15 százalékot is.
 • Az árak jellemzően szobánként és nem személyenként értendőek.
 • Amerikában jellemzően nagyobbak, tágasabbak a szobák és az ágyak, mint az öreg kontinensen. Nem véletlen, hogy az Európába látogató amerikai turistákat gyakran sokkolja, hogy drágán milyen kicsi szobát kapnak, milyen keskeny, kényelmetlen ággyal.
 • A bed & breakfast jellegű magánszállások meglepően drágábbak, mint a láncokhoz tartozó hotelek.
 • Érdemes összehasonlító oldalakon foglalni.

Meglepően kedvező árakon szállhatunk meg ezen hotel/motelláncok példányaiban (40-70 dollár/éjszaka árak Amerikában olcsónak számítanak)

 • Days Inn
 • Econolodge
 • Comfort Inns
 • Motel 6
 • Super 8
 • Best Western
 • Red Roof Inns

Motelekről

Amennyiben hosszabb időt töltünk egy helyen, a szolgáltatásai miatt lehet, hogy jobb választásnak tűnik egy szálloda, ám ha körútra megyünk és szinte minden este máshol hajtjuk álomra a fejünket, válasszuk a barátságos, hangulatos és jóval olcsóbb moteleket. A nagyobb láncokhoz tartozók garantált színvonalat biztosítanak, tiszták és kényelmesek. Arról nem is beszélve, hogy milyen praktikus, hogy a saját bejárati ajtónk elé leparkolva nem kell a bőröndöket átcipelni az egész épületen. Ezért lehetőség szerint, kérjünk földszinti szobát!

"Mindegyik szálláson tisztaság volt, az utolsó kettőn, ahol reggelit is kaptunk, a reggeli nekünk teljesen elegendő választékot, minőséget jelentett. Amiben tapasztalatlanok voltunk, hogy az első, négy éjszakás szállásunkon Los Angelesben (eszünkbe sem jutott) nem a 2. szinten kértünk szobát. Minden lehallatszott, nagyon aktívak voltak a felső szomszédok, így az első éjszaka én nem tudtam aludni. A másik 3 szállásnál, már felső szintet kértünk. Az első szállásnál kicsit hiányzott a teafőző és a hajvédő sapka. Ez utóbbi a zuhany felépítése miatt.

Santa Barbarában az volt a nehézség, hogy a hideg miatt (5 fok és eső) be kellett fűtenünk, a fűtés nagyon nagy zajjal járt, így vagy aludtunk és fáztunk vagy meleg volt és nem aludtunk. Santa Barbarában este a recepción egy nagyon kedves és lelkes recepciós volt, aki mindenféle jó tanáccsal ellátott, amit a másnapi programunkban valóban tudtunk hasznosítani. Az ágy mindenhol kényelmes volt. TV- t nem használtunk, erről nincs vélemény. Az internet kapcsolat Santa Barbarában lassú volt, egyébként a többi helyen megfelelt. San Francisco-ban a repülők és a vonat zaja nagyon megrémisztett minket. De végül egész jól sikerült pihennünk." (O. Éva, kaliforniai utazás, 2017)


"A New York-i szállásárak nem ismernek tréfát, így ott komolyabb kompromisszumot kellett hozni. Úgy döntöttünk, legyen egy normálisabb szálloda, ahol négyen leszünk egy szobában. Meglepő módon az említett utazási iroda alá tudott menni még a nagy szállásfoglaló portálok (Booking.com, Expedia stb.) akciós árainak is. Így hosszabb hezitálás után a pénzügyi negyed (Financial District) egyik középkategóriás üzleti szállodáját választottuk, ahol a kedvező árak talán annak voltak köszönhetők, hogy már elkezdődtek a nyári szabadságok. Így a Wall Street mellett laktunk, kellemesen nyugodt környezetben, ahol estére a turisták is elcsendesedtek. Egy rakás vállalható étkezde működik errefelé, cserében viszont hiányoznak a sarki boltok és hasonló "proli" szolgáltatások. A környék hátránya, hogy úgy 8-10 kilométerre van Manhattan közepétől. Ami metróval is távolság, de ez majdnem mindegy, mert New Yorkban amúgy is állandóan úton kell lenni valahonnan valahová.

Washingtonban valamivel olcsóbbnak bizonyultak a szállások, így itt már két szobában dőzsöltük át a három éjszakát. A szálloda amerikai mércével az alsóközépbe tartozik, nálunk valószínűleg négy csillagot kapna. A belvárostól jó gyaloglásnyi távolságra volt a Dupont Circle nevű környéken. Washingtonban legyünk nagyon figyelmesek, hogy hol szállunk meg - mondták még itthon, és nagyjából ezt a következtetést vontuk le a helyszínen. A Dupont Circle rendben volt.

A harmadik foglalt szállás eredetileg Philadelphiában lett volna, de mivel itt már autóval terveztünk, azt mondtuk az utazási irodának, hogy kereshet a külvárosba is. Végül is annyira a külvárosba sikeredett, hogy egy 20 kilométerrel odébb levő, fura nevű kisvárosban, King of Prussiában találtuk meg a kompromisszumot. Itt megint négyen voltunk egy lakóegységben. Kellően tágas szoba volt, úszómedencés belső udvarra néző erkéllyel. Utólag visszagondolva itt már bevállalhattuk volna a két szobát is, de lehet, feleleges lett volna, csak arra a néhány órára jöttünk meg aludni.

Az utazási iroda segítsége nemcsak arra volt jó, hogy lényegesen lenyomták a listaárakat, de arra is, hogy tiszta sor legyen, hogy mi van bent az árban és mi nincs. Az USA-ban bármikor előugorhat valami nem várt ÁFA, szervizdíj, akármi. Így semmi nem volt, a ki- és a becsekkolások nem tartottak egy percig. Egyetlen papírt sem töltöttek ki. (2015)" forrás

Vízum

Két lehetőség van a vízumbeszerzésre:

 • Nagykövetség: A nagykövetségre azoknak kell menni, akik kék útlevéllel rendelkeznek, turista / látogató, üzleti ügyben utazó, munkavállaló, tanuló, diplomata és csereprogramban résztvevő és több, mint 3 hónapot szeretnének kint eltölteni. Ennek a vízumnak a díja: 160 USD vagy 180 USD / vízum / fő.
 • ESTA vízummentességi program: Az ESTA rendszeren azok regisztrálhatnak, akiknek bordó, EU-s útlevelük van, turista / üzleti céllal szeretnének beutazni és kevesebb, mint 3 hónapot szeretnének kint eltölteni. Ennek az engedélynek a díja: 14USD / engedély / fő. A rendszer jelenleg a Mastercard, VISA, American Express és a Discover emblémával ellátott bankkártyákat fogadja el. Az ESTA esetében nincs lehetőség arra, hogy a kérelmező a belépést követően az egy alkalomra szóló 90 napos tartózkodását meghosszabbítsa vagy "vízumát" tanulmányi, illetve munkavállalási vízumra változtassa. Az ESTA vízum az érvényességi időn belül felülvizsgálható/módosítható, ezt a hivatalos felületen való belépéssel tehetjük meg.

Fontos megemlíteni, hogy a weben sok helyen ígérnek ESTA ügyintézést, sokan még megtévesztően hasonlítanak is egy követségi weboldalra. Azonban ezek a közvetítők mindig ügyintézési/közvetítési díjat számítanak fel (kb. +70-90 dollárt)! Ha a weboldal webcímében nem a .gov domain-t látjuk, akkor élhetünk a gyanúval, hogy az nem egy hivatali weblap, hanem privát/közvetítői site.

Meghívólevél vízumos belépéshez

A meghívólevél fogalmát nagy misztikum övezi, legyen szó bármelyik úti célról - ezt viszont szeretnénk eloszlatni, közel sem kell aggódni emiatt. Amennyiben a meghívólevelünk megfelel néhány alap kritériumnak, úgy nem lesz probléma vele - formailag pedig követheti a hagyományos, angol típusú levél formátumát. A meghívó levél mindig postai úton érkezzen!

A következők mindenképpen szerepeljenek benne:

 • Az utazó teljes neve
 • Az utazó születési dátuma, címe, telefonszáma
 • A meghívó személyhez fűződő viszonya
 • Az utazás célja
 • Mennyi ideig marad a meghívott az országban?
 • Részletezés nagy vonalakban a lakhatásról és a kiadásokról (el tudjuk látni magunkat?)
 • Az országból való távozás dátuma

Illetve a meghívólevél írójáról:

 • A meghívó személy teljes neve
 • A meghívó személy születési dátuma
 • A meghívó személy címe és telefonszáma az USA-ban
 • A meghívó személy foglalkozása
 • A meghívó személy USA-ban való tartózkodásának státusza és erről egy igazoló fénymásolat

,, 2017. májusi információ: A vízumkiadási gyakorlat szigorítását javasolja az amerikai külügyminisztérium, amely a vízumkérők kiterjedt és átfogó ellenőrzését kívánja bevezetni.

A nyilvánosságra hozott tervek szerint egyes vízumkérőknek 5 évre visszamenőleg számot kellene adniuk a közösségi médiában való megjelenésükről, meg kellene adniuk korábbi útleveleik számát, e-mail címeket és telefonszámokat, továbbá 15 évre visszamenőleg pontos és részletes életrajzi adatokat kell közölniük. Ezen adatokat nem mindenkitől, hanem csak azoktól kérnék, akiket „terrorizmussal összefüggő, vagy más nemzetbiztonsági okokból" kötelezően részletes ellenőrzésnek vetnek alá. A tervezet nem említ konkrét térségeket vagy országokat, amelyeknek állampolgáraira érvényes lenne a szigorítás." forrás

Belépési (immigration) és kilépési procedúrák - CBP ellenőrzés

Érkezéskor az Immigration táblákat követve juthatunk a beléptető kapukhoz. Mindig legyen kéznél az útlevél, a személyazonosító igazolvány, illetve lehetőség szerint (ha használni akarjuk) a nemzetközi gépjárművezetésre érvényes jogosítvány. A CBP, vagyis Customs and Border Protection egy kétállomásos procedúra. Ebben a procedúrában mindig találkozik az utazó legalább egy élő személlyel. A CBP procedúra első fele az APC-vel (lásd később) gyorsítható - ezt a vízumprogramban szereplő országokból érkező utazók vehetik igénybe (így a magyarok is).

A beléptetés során (automata vagy személyzettel támogatott) a következő kérdéseket tehetik fel a belépő utazónak:

 • Milyen céllal érkezik az USA-ba?
 • Mennyi időt szándékozik az USA-ban tölteni?
 • Hol szándékozik az USA-ban eltölteni ezt az időt?
 • Ki lesz a vendéglátó - ismerős, foglalt szállás?

Angolul + néhány mintaválasz:

 • What is the purpose of your trip?
  • I am visiting my son and seeing some tourist places.
  • I am on a vacation with my husband.
  • I am attending to a sports event in Florida.
  • I am a tourist, renting a car and traveling accross the country.
 • How long are you going to stay in the USA?
  • For 2 weeks.
  • For a month.
 • Where are you going to stay during your trip in the USA?
  • My son lives in Manhattan, I will stay with him.
  • I have a hotel room booked in Washington DC, these are the booking papers. (foglalási papírt felmutat)
  • I have an apartment booked near the city and I will stay in a motel every evening during my trip across the country.
 • Do you have a contact person in the USA? vagy Where is your hotel/accomodation located?
  • I am here with my wife for a vacation - we are tourists.
  • My son invited me to visit him in Manhattan - I'm a tourist.
  • My plane landed here but I will rent a car and travel to my uncle in Texas after seeing some tourist places in the city.

A kérdésekre mindig rövid, egyértelmű válaszokat adjunk és csakis a kérdésre feleljünk - terelés és hazugság kizárva! Ha szükséges, egy összetett mondatban kifejthetjük, hogy hogyan tervezzük az utazást (pl. ha autóbérléses vagy országon belüli repülős körutazásra érkeztünk). Ha a beléptetési procedúrával végeztünk, akkor az ügyintéző tiszt belepecsétel az útlevelünkbe - a pecséten látható dátum jelzi, meddig van jogunk az országban tartózkodni. Az útlevélre mindig nagyon vigyázzunk, ne veszítsük el!

Nem beszélek angolul, hogyan utazzak az USA-ba?

Ebben az esetben is készüljünk fel a megfelelő válaszokkal a kérdésekre, illetve mentőmondatként a következő sem árthat: "I don't speak english very well, but my uncle/son/daughter/relatives will assist me during my trip in the USA (vagyis "Nem beszélem jól az angolt, de a bácsikám/fiam/lányom/rokonaim/stb. segítenek majd eligazodni az utazás alatt"). Legjobb, ha azt is el tudjuk mondani, hogy a reptéren vár már minket az angolul jól beszélő rokonunk/ismerősünk ("My uncle/son/daughter is waiting for me at the terminal entrance.").

Ne feledjük, hogy az USÁ-ban a hivatalos nyelv az angol, így egyedül nagyon nehezen boldogulhatunk, ha nem tudunk angolul. Ez a CBP tisztnek is biztosan gyanús lesz, hogy ha nem tudunk angolul, akkor mégis hogyan szeretnénk az USÁ-ba látogatni? A CBP beléptetés során egyébként egy alapfokú angollal + egy kis felkészüléssel már biztosan simán vehetünk minden akadályt. Javasolt legalább ilyen szintű angol tudást felszedni, mielőtt nekiindulnánk felfedezni Amerikát! Egyéb esetben mindig legyen velünk valaki, aki jól beszéli a nyelvet - mert ha valami mégis balul sül el (pl. elveszítjük az útlevelet vagy hasonló eset), akkor nagyon nehéz dolgunk lesz az országban angoltudás nélkül. A segítség egyébként nem csak rokon által érkezhet, hanem egy idegenvezető személyében is! Ezért kiemelten javasoljuk, hogy angoltudás szűkében vegyék fel a kapcsolatot utazási partnerünk, a Vista Utazási Irodák segítőkész munkatársaival és utazzanak magabiztosan!

,, Beutazás ESTA-val: mivel mi még sosem voltunk Amerikában, így abba a "sorba" álltunk be, ami az ESTA első belépőknek volt fenntartva.
Az egész procedúra nem volt több 5 percnél. Megkérdezték tőlünk, hogy mióta vagyunk együtt (ez nem tudom, hogy standard kérdés-e vagy csak simán érdeklődött a tiszt), mennyi pénzt viszünk be az országba, és mennyi ideig maradunk. Itt még röhögcsélt is az officer, hogy én one weeket mondtam, a párom meg seven dayst :). Szóval teljesen zökkenőmentes volt az egész. Lefotóztak, ujjlenyomat és ágyő. A gépen még ki kellett tölteni egy nyomtatványt, amit a stewardesek adtak. Az is standard volt: Név, útlevél adatok, illetve nyilatkozni arról, hogy semmit sem viszünk be az országba... Családonként egyet kell kitölteni.
Ugyanakkor szüleimet rendesen, átvizsgálták,ma telefonjaikba is belenéztek, és a szállodájukat is felhívták, hogy tényleg van-e foglalásuk. Nekik sokkal hosszadalmasabb és macerásabb volt a bejutás. (D. Dóri, 2018)

Kiskorúak beutazása az USA-ba szülői kíséret nélkül vagy az egyik rokonnal

Ha a kiskorú törvényes képviselője nélkül utazik be az USA-ba, arra az esetre az amerikai hatóságok javasolják, hogy a kiskorú személynél legyen meg a vele nem lévő szülő(k) vagy gondviselő(k) írásos hozzájáruló nyilatkozata. Hivatalos formanyomtatvány nincsen, de az alábbi linken található egy számítógépen kitölthető, majd aláírható minta:

Ezt a következőképpen érdemes elkészíteni:

 • Angol nyelven
 • Hivatalos, közjegyzői hitelesítéssel ellátva
 • A nyilatkozó személy(ek) elérhetőségeit feltüntetve
 • Legyen a nyilatkozatból több példány is szükség esetére (4 javasolt)
 • A nyilatkozatot mindig tanúzzuk le!

A nyilatkozat hiányában a hatóságok adott esetben megtagadhatják a kiskorú utazó belépését és a státusza tisztázásáig feltarthatják őt. Ezen felül érdemes tájékozódni a légitársaságnál, ahova a jegy szól, mert légitársaságonként is eltérő lehet a kiskorúak kezelése.

A nyilatkozat tartalmazza:

 • A hozzájáruló(k) és az utazó kiskorú személyes adatait (születési hely és idő, lakcím, igazolvány száma)
 • A nyilatkozat területi és időbeli hatályát
 • A hozzájárulók aláírását

Ezen kívül javasolt rendelkezni a jelen nem lévő szülő(k) felügyeleti jogának esetleges hiányát tanúsító okirattal vagy annak másolatával - angol fordítással ellátva.

Speciális esetek és a hozzájuk szükséges eljárás:

 • Elvált szülők: ebben az esetben a felügyeleti jogot birtokló szülőnek szükséges beszereznie a másik szülő hozzájárulását is az utazáshoz!
 • Elhunyt szülő: amennyiben az egyik szülő elhunyt, úgy a nevelő szülőnél legyen a halálesetet igazoló halotti anyakönyvi kivonat
 • Egyik szülő kiléte ismeretlen: a gyermekkel együtt utazó szülőnél legyen a gyermek anyakönyvi kivonata, mely igazolja, hogy a másik szülő kiléte ismeretlen
 • Nagyszülővel, keresztszülővel, egyéb rokonnal történő utazás: ebben az esetben a szülők beleegyező nyilatkozatára is szükség van
 • Nevelő szülővel történő utazás: ilyenkor a felügyeleti jogot igazoló végzésre van szükség

APC - Automated Passport Control

Az APC a CBP procedúra első felét hivatott kiváltani - főleg a papírmunkát elhagyva. Főleg igaz ez például az együtt utazó személyeknél, mint a családok - akik várhatóan egy helyen fognak tartózkodni az utazás alatt - hiszen esetükben az APC Kiosk (automata) egyszerre kezel minden személyt. Az APC-nél az utazó fotót készíthet magáról, beszkennelheti az útlevél azonosítóját, és megválaszolhat néhány rutinkérdést (valószínűleg könnyen érthető kérdések lesznek, mint a fentiek - az utazó személyéről és a repülésről/utazásról), de az ott kiállított blokkal még át kell menni egy személyes beléptetésen is, ahol minden embert egyenként szemügyre vesznek. :)


Vámügyek

Az USA-ba, vagy az USA-ban feladott csomagok esetében felmerül egy dilemma, nevezetesen az, hogy lezárjuk-e zárral a bőröndünket feladás előtt vagy sem. Ugyanis az amerikai szállítási biztonsági hatóságnak (TSA, azaz a Transport Security Administration) jogában áll a bőrönd tartalmát az utas jelenléte nélkül is átvizsgálni és ha ehhez a zár feltörése szükséges, akkor azt meg is teszik, a kártalanítás kötelezettsége nélkül. (If the TSA security officer was unable to open your bag for inspection because it was locked, the officer may have been forced to break the locks on your bag. TSA sincerely regrets having to do this, however TSA is not liable for damage to your locks resulting from this necessary security precaution.)

Élelmiszerek

 • Feldolgozott élelmiszer: ételízesítő, ecet, étolaj, gyárilag csomagolt fűszerek, méz, őrölt kávé, tea, pékáru, cukorka, bizonyos sajtok és csokoládé bevitele általában megengedett. Nem vihető be azonban olyan csokoládé, melyben alkohol tartalmú töltelék van.
 • Húsfélék: friss, szárított, vagy konzerv húsféléket és az ezekből készült termékeket (pl. kolbász, szalámi) a legtöbb országból tilos bevinni az USA-ba. Ez a tiltás érvényes gyakorlatilag mindenre, ami húsfélét tartalmaz, így a levesporra és leveskockára is. Kereskedelemben forgalmazott konzerv hús bevitele megengedett, ha a hivatalos ellenőr a címke alapján meg tudja állapítani, hogy a terméket a dobozban főzték meg, légmentesen lezárták, és az hűtés nélkül tárolható.
 • Gyümölcs és zöldség: Gyümölcsök, zöldségfélék, növények, diófélék, gabonafélék, magok és feldolgozatlan növényi termékek bevitele általában vagy tilos, vagy beviteli engedélyhez kötött. Minden egyes növényt, növényi terméket, gyümölcsöt, és zöldséget be kell jelenteni a CBP tisztviselőjének, vagy a CBP mezőgazdasági termékekkel foglalkozó felelősének, és átvizsgálásra be kell azt mutatni, függetlenül attól, hogy az látszólag kártevő mentesnek néz ki.

Figyelem! Minden élelmiszert ajánlott megmutatni a vámpultnál, akkor is, ha vámmentes mennyiség van nálunk, mivel szigorúan felügyelik a betegségek- és a kártevők terjesztését. A felmutatás elmulasztása súlyos büntetést is vonhat maga után!


,, Mi mindig hozunk be mákot. Az a lényeg hogy lezárt zacskóban legyen. Legrosszabb esetben elveszik, de nem lehet bajod belőle.
Külonben a boltokban a sütő részlegen lehet kapni konzerves mákot, de ez már cukorral összekevert eé egy massza." (Judy, Los Angeles, 2017) 

Szeszesitalok

Külföldiek – amennyiben legalább 21 évesek - maximum 1 liter szeszes italt (ez lehet sör, bor, vagy tömény szeszes ital) vihetnek be személyes használatra vám- és adómentesen az országba. Az ezt meghaladó mennyiség után vámot és helyi adót kell fizetni. E szövetségi törvényi előírások mellett az utazónak figyelembe kell vennie az egyes államok vonatkozó törvényeit is, melyek esetenként szigorúbbak is lehetnek, mint a szövetségi törvények. 21 éves kor alatti utazó még ajándékba sem vihet alkoholos italt!

Dohánytermékek

Vámmentesen vihető be maximum 200 darab (1 karton) cigaretta, vagy 100 darab szivar. Kubából származó szivar nem vihető be.

Pénz és más pénzeszközök

Bármely összegben lehet pénzt az USA-ba bevinni, vagy onnan kihozni, illetve küldeni (pl. postán vagy más módon), azonban a 10.000 dollárt meghaladó összeget be kell jelenteni a vámon. A bejelentési kötelezettség az együtt utazó családtagokra is érvényes, amennyiben a nálunk lévő összes pénz meghaladja a 10.000 dollárt. Ha például valakinél van 10.000 dollár és még némi aprópénz is a zsebében, akkor az már meghaladja a felső határt, tehát kérje a vámtisztviselőtől a bejelentésre szolgáló nyomtatványt (Currency Reporting Form - FinCEN 105). A bejelentés elmulasztása súlyos büntetést vonhat maga után. Pénz alatt jelenleg érvényes USA vagy külföldi pénzérme, valuta, utazási csekk, pénzutalvány, stb. értendő.

Az I-94-es és az I-94W nyomtatványok (Arrival-Departure Record)

Ezek a nyomtatványok arra szolgálnak, hogy az USA-ba utazó belépését illetve távozását dokumentálják. A formanyomtatványok 2013 májusában megszűntek, a szükséges információkat az online is elérhető adatbázisokból érik el, a papír formátum megszűnt.

Utazás házi kedvencekkel

Az USA járványügyi hatósága (Centers for Disease Control and Prevention – CDC) szabályozza a kutyák, macskák, teknősök, majmok és más állatok, valamint olyan állati termékek bevitelét, amelyek emberekben betegséget okozhatnak. A CDC nem írja elő általános egészségügyi bizonyítvány bemutatását a házi kedvencek beviteléhez, azonban egyes államok, illetve légitársaságok kérhetik azt. Mielőtt elindul, tájékozódjon annak az államnak az előírásairól, ahova utazik, illetve érdeklődjön a légitársaságoknál, melyek járatait igénybe veszi majd.

Macskák

 • A macskán nem lehet jele emberre is átterjedő betegségnek. Belépéskor a macskát megvizsgálják, és ha megbizonyosodnak arról, hogy az állat emberre is átterjedő fertőző betegséget hordoz, megtagadják a bevitelt az USA-ba. Ha a macska betegnek tűnik, a belépésnél állatorvosi vizsgálatot rendelhetnek el a gazda költségére.
 • Macskák esetében nem szükséges a veszettség elleni oltást igazolni ahhoz, hogy beengedjék az állatot az USA-ba, azonban egyes államok megkövetelhetik, ezért mindenképpen tanácsos az úti cél állam, illetve helység egészségügyi hatóságainál érdeklődni.
 • Minden Hawaiira, vagy Guam területére érkező macskára érvényesek az ottani karantén előírások, még akkor is, ha az állat az USA szárazföldi része felől utazik be.
 • Amennyiben repülővel szállítja a macskát az USA-ba, mindenképpen érdeklődjön a légitársaság(ok) állatok szállítására vonatkozó előírásai felől. Sok légitársaság megköveteli az állatorvosi igazolást arról, hogy az állat egészséges.

Kutyák

 • A kutyán nem lehet jele emberre is átterjedő betegségnek, és igazolni kell, hogy érkezése előtt legalább 30 nappal megkapta a veszettség elleni oltást. Belépéskor a kutyát megvizsgálják, és ha megbizonyosodnak arról, hogy az állat emberre is átterjedő fertőző betegséget hordoz, megtagadják a bevitelét az USA-ba. Ha a kutya betegnek tűnik, állatorvosi vizsgálatot rendelhetnek el a gazda költségére.
 • A kutyának érvényes veszettség elleni oltási bizonyítvánnyal kell rendelkeznie. A bizonyítványnak azonosítania kell az állatot, tartalmaznia kell a védőoltás beadásának dátumát és az oltás érvényességnek lejártát, amit az állatorvos aláírásával igazol. Ha a lejárat ideje nincs megadva, akkor abban az esetben fogadják el a bizonyítványt, ha az USA-ba való belépéshez képest a beadás dátuma 12 hónapnál nem régebbi.
 • Az országba való belépés után a kutyára az egyes államok egészségügyi és oltási szabályai is érvényesek.
 • Minden Hawaiira, vagy Guam területére érkező kutyára érvényesek az ottani karantén előírások, még akkor is, ha az állat az USA szárazföldi része felől utazik be.

Gyógyszerek és narkotikumok szállítása repülőn az USA-ba

Az általános szabály az, hogy csak olyan gyógyszert vigyen magával, amelyre és amennyire szüksége van, se többet, se kevesebbet. Azoknak, akiknek olyan gyógyszerre van szükségük, mely függőséget okozó drogot, vagy narkotikumot tartalmaz (pl. néhány köhögéscsillapító, nyugtatók, altatók, antidepresszánsok, élénkítőszerek, stb.), a következő szabályokat kell betartaniuk:

 • Minden ilyen gyógyszert jelentsen be a vámon.
 • Minden ilyen gyógyszer legyen eredeti csomagolásában.
 • Csak olyan mennyiséget vigyen magával, mint amennyire egy azonos egészségügyi problémától (pl. krónikus fájdalom) szenvedő embernek általában szüksége van.
 • Kérjen orvosától receptet, vagy írásos nyilatkozatot, mely igazolja, hogy a gyógyszert orvosi előírásra szedi, és arra az utazás alatt is szüksége van ahhoz, hogy megfelelő egészségi állapotát fenntarthassa.
 • Minden egyéb eshetőségre kössön utasbiztosítást.

Felhívjuk figyelmét, hogy csak olyan gyógyszert vihet be, melyet az USA-ban is legálisan felírhatnak - az nem elég, ha a gyógyszer felírható Magyarországon!

Az orvosi igazolás / nyilatkozat elkészítése:

A háziorvos töltsön ki egy nyilatkozatot (melyet lefordíttatnak, majd az orvos aláír/lepecsétel), amelyben pontosan megnevezi a kezelt pácienst (minden adatával, ami azonosíthatja - név, születés, anyja neve, személyi okmányok/ útlevél száma, lakcím, stb.). Majd megnevezi a gyógyszereket és a diagnózisokat, amelyek indokolttá tehetik a gyógyszer alkalmazását. Mindenképpen emelje ki a nyilatkozat, ha a gyógyszerre a repülőgépen is feltétlen szükség van, pl. életveszély elkerülése miatt. A nyilatkozaton legyen feltüntetve dátum, az orvos aláírása és pecsétje, illetve praktizálási helye (pl. kórház, szakrendelő). Ezt minden egyes vényköteles gyógyszerre meg kell tenni! Különösen fontos a hormonális hatóanyagú, a súlyos betegségekre adott és az antidepresszáns gyógyszerek esetében a megfelelő orvosi magyarázat/diagnózis!

A gyógyszerek szállítása a repülőgép rak- és utasterében

Legyünk figyelemmel arra is, hogy bizonyos gyógyszerek érzékenyek a környezeti hőmérsékletre. Ezért ha ilyen gyógyszert viszünk magunkkal, azt mindenképpen a kézi poggyászban javasolt szállítani, mert a raktérben néha alacsonyabb lehet a hőmérséklet, mint némely gyógyszer alsó tűréshatára. A feladott poggyászban szállított folyékony/finom por állagú gyógyszerek esetében is legyenek figyelemmel arra, hogy azok a nyomáskiegyenlítés hiánya miatt szivároghatnak a csomagban, ha nincsenek megfelelően bezacskózva.

Étrendkiegészítők és táplálékkiegészítők a repülőn, bevitelük az USA területére

Sokan utaznak olyan jelentős testépítő versenyekre és fesztiválokra, mint például az Arnold Classic. Számos beutazónál felmerült a kérdés, hogy vajon a táplálékkiegészítőkre milyen szabályok vonatkoznak az USA-ba való bevitel tekintetében. Ezzel kapcsolatban a következő kérdések szoktak felmerülni:

Bevihetem-e a saját használatra szánt táplálék-kiegészítőimet / étrend-kiegészítőimet az Egyesült Államokba?

A válasz röviden igen! Ezek lényegében élelmiszernek minősülnek, és mint ilyenek, eredeti csomagolásban szállítandók és bevihetőek az USA területére - saját használatra (kereskedelemre más szabályok vonatkoznak, jelentős korlátozásokkal!). Akár a kézi poggyászban is szállíthatóak a repülőn. Arra azonban készüljünk fel, hogy a reptéri ellenőrzésnél át fogják világítani, illetve mintát is vehetnek belőle annak megállapítására, hogy biztosan az van-e a csomagolásban, ami rá van írva. Ez különösen a por állagú táplálék-kiegészítőknél igaz, de a tablettás kiszerelésűeknél is előfordulhat!

Nem vihető be azonban olyan étrend-kiegészítő, aminek rejtett szteroid tartalma van. A szteroidok gyógyszerek, így azokra a gyógyszerekre és narkotikumokra vonatkozó szigorú szabályozások vonatkoznak. Ezzel különösen akkor vigyázzunk, ha bizonytalan forrásból (online sales oldalról rendelt) származó étrend-kiegészítő van nálunk. Ezekbe ugyanis gyakran kevernek hatásfokozó gyógyszer-hatóanyagokat, amelyek a korlátozott körbe eshetnek - ráadásul árthatnak az egészségünknek!

Néhány a megbízható márkák közül:

 • Scitec Nutrition
 • Biotech USA
 • Optimum Nutrition
 • Full Force
 • BSN

Felvihetem-e a repülőre a multi-vitaminomat, vagy egyéb étrend-kiegészítőmet a kézipoggyászban?

Arra különösen figyeljünk, hogy lehetőleg a saját csomagolásában szállítsuk az étrend-kiegészítő terméket, mert nem túl bizalomgerjesztő egy fehér/barna port tartalmazó zacskó, amin még talán címke sincs. A tablettás kiszerelésűeket felvihetjük kézipoggyászban, a folyékonyakat biztosan nem. Általánosan ajánlható, hogy semmilyen táplálék-kiegészítőt ne akarjuk felvinni kézipoggyászban, jobban járunk, ha eredeti csomagolásában betesszük a becsekkolós csomagunkba és hagyjuk, hogy a raktérben utazzon. Csak akkor vigyük fel az utastérbe, ha nagyon nem akarunk másik csomagot feladni, de készüljünk fel az ellenőrzésre - egyébként meg kibírjuk az utat kedvenc vitaminunk nélkül is.

Mire kell figyelni a táplálék-kiegészítők repülőn történő szállításakor?

A folyékony állagú termékeket soha nem vihetjük fel a repülő utasterébe, ezeket a raktéri csomagban szállíthatjuk. Mivel a repülő rakterében nincs olyan jellegű nyomáskiegyenlítés, mint az utastérben, ezért a folyadékok könnyen szivárogni kezdhetnek - de a finom állagú poroknál (pl.: protein) is előfordulhat. Éppen ezért minden folyadékot és port, amit feladtunk a raktérbe, duplán zacskózzunk be - lehetőleg zárható zacskóba (vagy csavaros dobozba/üvegbe), vagy jól tekerjük be és ne tegyük őket olyan dolgok mellé, amiknek árthat a szivárgás. Egyébként ez igaz nem csak az étrendkiegészítőkre, hanem a tusfürdőkre, parfümökre, folyékony élelmiszerekre és italokra, stb.

Fotóegyveleg
Vissza az elejére


Kommentek

p.Orsi, 2020. 06. 13. 21:11
Üdv, szeretnénk a férjemmel 2020 májusában egy USA körutra menni. Lenne pér kérdésem, amikre nem találtam sehol érdemben választ. Megköszönném, ha megválaszolnád öket. :)
1: Az ESTA-t mennyivel az utazás elött kell, v lehet kitölteni?
2: Airbnb szálláshelyet is elfogadnak beutazáskor cmikent, vagy inkább hotel kellene?
3: Autobérlésnél jobb ha elöre lefoglaljuk online, vagy ott a helyszínen is intézhetö?
+1: Mit gondolsz egy New York-Miami-Las Vegas-Los Angeles belefér 1 honapba?

Elöre is köszi.
Üdv.Orsi


Kis Évi, 2020. 02. 29. 16:48
Üdvözlöm
A concor amlo (bisoprolol-amlodipin) bevihető?
Nem találtam semmit róla, viszont a vérnyomásomat ez a gyógyszer tudja rendbe tartani.
Köszönöm szépen.
Kis Évi


Boglarka, 2020. 01. 03. 14:48
Üdvözlöm. Februárban utazom Nashville be ESTA val, 6 hónapot szeretnek egy barátomnál kint tölteni,utazgatni . De közben , az utazom majd Kanadába, majd utánna újra visszatérek az államokba . Abból gond lehet , hogyha a retur repjegyem augusztusra szól ? És meg kötelező a meghívó levél ?
Valaszat előre köszönöm !


úti kritikus, 2019. 12. 15. 10:18
Balázs!
Én megkockáztatnám, mert kicsi a kockázat.


Sz. Balázs, 2019. 12. 11. 12:21
Jó napot!
Az USA-ban elő barátainknak szeretnénk csomagot küldeni postán keresztül karácsonyra.
Említették, hogy már küldtek nekik csomagot ami tartalmazott szalámit, kolbászt és azt meg is kapták sértetlenül.
Viszont olvastam az interneten, hogy elvileg nem lehet kivinni/kiküldeni.
Most akkor ne is próbálkozzak vele, hogy küldök ki kolbászt a csomagba?! De akkor azt nem értem, hogy tavaly vagy legutóbb amikor kaptak csomagot itthonról akkor hogyan kaphatták meg azt sértetlenül, ha elvileg nem lehet.
Válaszodat előre is köszönöm!
Üdv Balázs!


Ferenc, 2019. 10. 20. 06:44
Üdvözlöm!
Novemberben először utazunk az USA-ba barátommal. Használhatjuk az APC-t első utazáskor is? Együtt is használhatjuk az automatát? Itthon nem egy az állandó lakcímünk, de New York-ban egy szálláson leszünk.
Köszönöm!


úti kritikus, 2019. 09. 16. 10:28
P. Niki-nek
Igen, elég csak egy vámpapírt kitölteni. A konzerv nem gond.


P. Niki, 2019. 09. 12. 13:22
Üdvözlöm!
Ha egy család 3 tagja utazik együtt New Yorkba, akkor a repülőtéren kint a vámellenőrzésnél mehetnek oda együtt hárman? Tényleg elég egy papírt kitölteni a gépen? Illetve még egy kérdés, konzerv májkrémet szeretnének vinni, szabad? Válaszát előre is köszönöm!


úti kritikus, 2019. 09. 09. 12:05
Nagy Veronika!

A leírtak igazán nem minősülnek kereskedelmi mennyiségnek. Érkezéskor, a csomag felvétele után nyugodtan adja át a vámnyilatkozatot, amiben nem kell ezekről nyilatkozni, és 99% hogy nem lesz gond.


úti kritikus, 2019. 09. 09. 12:00
Anita!
Választható az ESTA-val utazók, a B1/B2 vagy D vízumokkal rendelkezők számára.
Aki nem tud vagy nem akar bajlódni az automatával, az beállhat az immigrationhöz vezető sorba


Anita, 2019. 09. 09. 11:36
Tisztelt Útikritikus.

Számomra nem egyértelmű, hogy az APC választható, vagy kötelező a beléptetéskor.
Válaszát köszönöm.


Nagy Veronika, 2019. 09. 09. 10:17
Kedves Utikritikus! Szeretném megkérdezni, h Amerikába feladott poggyászba nagyobb mennyiségű /10db sportszelet, 6db Balatonszelet, dunakavics, franciadrazsé, stühmer csokik Cerbona müzliszelet, Cerbona zabkása - kB 3kg az egész/édesség feladható-e? Nagyon köszönöm gyors válaszukat.


Skultéty Katalin, 2019. 08. 06. 23:57
Kedves Útikritikus!
17 éves lányom középiskolai cserediák program keretében utazik egyedül USÁ-ba. Szükséges-e nekünk szülőknek nyilatkozatot készíttetni? Mert a szervező irodában ezt nem mondták, hogy kellene ilyen. Csak elfelejtették?
Illetve Chicagóban kell átszállnia. Az 5-ös terminálba érkezik Bécsből és az 1-es terminálból indul Duluth-ba a gépe. 2óra 15 perc az átszállási ideje. El tudja érni a gépét? Meg soha nem repült. Tud ott valakitől egyből segítséget kérni? Köszönöm válaszát: Kati


Petri Enikő, 2019. 08. 02. 14:09
1 kg. házi őrölt piros paprikát el tudok e vinni kézipoggyászban Floridában?


Lajos, 2019. 04. 29. 23:12
Üdvözlöm!
Ha a feleségemmel ketten megyünk az USA-ba, bevándorlási hivatali ellenőrzés előtt minden körülmények között szétválasztanak minket, vagy együtt is megjelenhetünk "kikérdezésre" a tisztviselő előtt, és kisegíthetjük egymás hiányos angol tudását?
Tájékoztatását előre is nagyon szépen köszönöm.


úti kritikus, 2019. 04. 10. 12:13
Tamás,
Mehet a pálinka. Nem lesz gond. Ilyen védjegy témával nem vacakolnak.


úti kritikus, 2019. 04. 10. 12:04
Bettina,

A belépéskor a bevitt dolgok ellenőrzése sokkal lazább, mint azt sok utazó feltételezi. A fogamzásgátlóval és a fájdalomcsillapítóval tuti nem lesz gond. A mosószer pedig, ne legyen ,,kereskedelmi" mennyiség.
Hiteles forrás vagyok, mivel évente legalább négyszer belépek az USA-ba, ráadásul többnyire nem ugyanazon a reptéren.


Bettina, 2019. 04. 10. 10:24
Sziasztok!
Két hét múlva utazunk egy New-York-Miami körutazásra, és pár kérdésemre sajnos nem találok választ:
- Fogamzásgátlót vihetek-e ki a saját dobozában? Sajnos a hatóanyaga nincs azon a listán amin a bevihető gyógyszerek vannak.
- Cataflam fájdalomcsillapítóhoz kell háziorvosi igazolás? Nem elég, ha csak a saját dobozában tárolom?
- Öblítőt/mosószert lehet kivinni a feladott poggyászban 100 ml-es kiszerelésben, vagy ott több is lehet?
Előre is köszönöm a választ!


Hevesi Tamás, 2019. 04. 09. 11:57
Üdvözlöm.
Azt szeretném kérdezni, hogy Kalifornia államba, San Franciscoba, be lehet-e vinni házi kisüsti pálinkát,és milyen kiszerelésben. Üvegben, vagy pep palackba töltve? Azt olvastam, hogy maximum 1 liter égetett szeszt vihet, de a házi pálinkán nincs zárjegy.
Válaszát köszönve.


Hevesi Tamás, 2019. 04. 09. 11:47
Üdvözlöm.
Azt szeretném kérdezni, hogy kisüsti pálinkát,melyet hivatalos bérfőzdében főzettem, be lehet-e vinni Kalifornia államba, maximum 1 litert. Ezen ugye nincs zárjegy, mint a boltokban kaphatókon.
Köszönettel.


Mariann, 2019. 02. 26. 10:35
Üdvözlöm! Autoimmun betegként utazom NYC-be.
Jól gondolom, a gyógyszereimet illetően elegendő, ha az alábbi dokumentumot kitölteni? https://www.ogyei.gov.hu/dynamic/igazolas.pdf
Másra nem lesz szükségem ezzel kapcsolatban? Előre is köszönöm a válaszát!


úti kritikus, 2019. 01. 30. 10:08
Clara,

Egyáltalán nem ajánlom, hogy egy útra vett jeggyel induljon el. Nem csupán érkezéskor lehet ebből baj, de már a repülőre való felszállás előtt is.


Clara, 2019. 01. 28. 17:58
Udvozlom! Februarban megyek Floridaba, de mivel sok baratomat fogom meglatogatni, nem tudom pontosan, mennyi idot toltok ott, igy nem szeretnem megvenni a visszafele repjegyet. De ugy hallottam, hogy ha nem retur jegyem van, akkor mar be sem engednek attol tartvan, hogy kint maradok. Igaz ez? (Mert a repjegy-modositas viszont igen draga...)


Alexandra v, 2018. 10. 21. 22:58
Szia
Nekem az lenne a kérdésem, hogy ha a beléptetésnél kérdezik, hogy mit viszünk be az országba akkor mindent le kell írni amit a feladott bőröndbe van? Azt írtad családonként egy ilyen papírt kell kitölteni? Ez minden esetben lesz? Mindig kérdezik? Cdak azért mert mi elég sok mindent szeretnénk bevinni de mindenből kevés mennyiséget. Felsorolom:
-4-5db 250grammos gluténmentes kenyér
-2-3 kg gluténmentes lisztekeverék
-pirospaprika(fél kg)
-csoki szaloncukor
-pálinka maximum 1 liter
-gumicukor
-puffasztott kukorucapehely a gyereknek max egy kg
-bejgli (előrecsomagolt max 1 kg) Nem tudom hogy ezt lehet e vinni (diós vagy inkább mákost vigyünk?)
-mákot is vinnénk 300grammot kb

Ezeket jó lenne tudni angolul mert mondani kell vagy csak ha kérdezik. Nem nagyoj beszéljük a nyelvet.
A kislányunknak van folyadék alapú vitaminja. Azt akkor nem vihetjük?
Ennivalót szeretnénk felvinni neki a gépre mert sok mindenre allergiás. Pl pufasztott kukoricapehely mehet?

Köszönjük


úti kritikus, 2018. 10. 10. 15:21
Zsoltnak:

Houston meglepően nagy repülőtér, főleg mert ez a United Airlines második legnagyobb hubja.
Jó lenne tudnom, hogy egy jegyben van-e az egész útja, illetve milyen légitársaságról mire száll át. Látatlanba nem merek semmit mondani, nem tudjuk, melyik terminálra érkezik és melyikről megy tovább. Elvileg elég lehet, de a légitársaság azért nem fog garanciát adni az átszállásra, mert a beléptetés/vámvizsgálat elhúzódott.


Fónay Zsolt, 2018. 10. 10. 07:53
Cancunba utazok de Houston repteret érintve jutok el oda a két repülőjárat között 2 és fél óra van el fogom érni a gépem ha hosszadalmas a beléptetés csomag vizsgálat stb.Vagy van valami sáv ahol lehet menni az átszállóknak


iván, 2018. 08. 07. 20:14
Tisztelt szerkesztő!
A hétvégén utazunk 1 hétre a barátommal,Torontói átszállással Vegasba.Csak keveset tudunk angolul.Lehet ebből problémánk a Torontói vagy Vegasi reptéren?
Válaszát előre is köszönöm!


úti kritikus, 2018. 04. 28. 10:16
Erzsi!
Nyugodtan vigye ezeket. Nem kockázatos.


Szakály Erzsi, 2018. 04. 24. 19:49
Két családhoz megyek látogatóba Clevelandba. Mindkét családnak vettekm egy-egy kg konyakosmeggyet és egy-egy kg pirospaprikát. Láttam, hogy alkohollal töltött csoki nem vhietünk be. Kérdésem, probálkozzak vagy sem. Ha mégis vinném elveszik és büntetést kell fizetnem? Köszönöm válaszát: Erzsi


Zalán, 2018. 04. 18. 08:35
Kedves Útikritikus!

Cukorbeteg vagyok és a kézi poggyászban magamnál lesz minden kiegészítő ami a betegségemhez tartozik. Tűk, vércukormérő, tollak stb. Elegendő Novorapid és Levimir inzulin is.

Az orvosommal irattam egy igazolást angol nyelven, hogy ezeket tudjam használni megenhedetten az utazás során. Más egyéb szükséges? Ezt a dolgot kinek jelezzem, amikor megérkezünk a vámhoz?

Ami a legfontosabb kérdésem.. a Novorapid inzulint nem látom az FDA listán, ebből bajom lehet? Levemir viszont listán van.

Válaszát előre is köszönöm!


úti kritikus, 2018. 04. 16. 16:12
Kedves Gabi

A felülhitelesítés menetéről nincs megbízható információnk. Bizony fel kell hívni a nagykövetséget, mert csak konkrét személyekre vonatkozóan lehet tájékozódni (útlevélszámmal, adatokkal)
Ezt a számot hívják: +36(0)17012000


Lakatosné Szabó Gabriella, 2018. 04. 13. 17:30
Szép napot! egy kis segítséget szeretnék kérni. 8 kiskorú gyermek fog tanárával utazni Kanadába, de 2 napra szeretnének átmenni az USA-ba, az eTA és ESTA vízumokat megcsináltuk, mivel kiskorúak szülői nyilatkozatot is csináltunk
ezzel bajlódunk, hogy milyen közjegyzői hitelesítést fogadnak el a határátlépésnél,
elvittük a nyilatkozatot közjegyzőhöz, a közjegyzői záradékkal együtt pedig fordító irodába,
elég ez a hitelsítés, vagy kell valamilyen Apostile felülhitelesítés is az átlépéshez,
Amúgy a gyereke népzenei túrnén vesznek részt, 16 napig lesznek kint és 10 előadást tartanak majd (Toronto, Chicago, Kitchener)
köszönöm válaszát.
Lakatosné Gabi


úti kritikus, 2018. 04. 10. 14:22
Éva! Mindezek és így vihetők. Nem lesz probléma. A Los Angeles-i reptéren sokszor érkeztem és olyan tömeg mozog a vámos pult felé, hogy 1% esélye sincs a csomagvizsgálatnak.


Nagy Éva, 2018. 04. 10. 14:15
Üdvözlöm!
Izlandról utazok egy hétre Los Angelesbe.Van egy kicsi s.o.s neszesszerem ami mindig nálam van pár szem gyógyszerrel amire szükségem lehet : hasmenésre, fájdalomra, lázra , gyomor égésre . Ezt bevihetem így ? Vagy mindegyiknek az eredeti dobozában kell lenniük ? Mert nincs szükségem pl. egy 90 db C vitaminra egy óriási dobozban.Gyógynövény teát be lehet vinni akkor is ha bontott a csomag?


úti kritikus, 2018. 04. 04. 18:38
Erika,
Le lehet bukni igazoltatásnál, illegális munkavállalással kapcsolatos razziánál, de főleg egy újabb beutazásánál. Saját tapasztalat alapján mondom, hogy a hatóságok meglepően tájékozottak arról, hogy az ember mikor, hol, meddig volt, még túltartózkodás nélkül is.


Szabó Erika, 2018. 04. 04. 18:00
Üdvözlöm!
A kérdésem a következő lenne. Ha valaki túltartozkodott azt honnan tudják?
Előre is köszönöm válaszát!


úti kritikus, 2018. 03. 11. 22:30
Kedves Márk,

Kubából az USA-ba beutazáskor kubai szivar bevitele tilos. Elveszi. Az más kérdés, hogy nagyon laza a vámellenőrzés és nem biztos, hogy észreveszik. Van vámnyilatkozat és ott erre külön nem kérdeznek rá.


Verba Márk, 2018. 03. 11. 21:17
Üdvözlöm,
Mi Kubából fogunk pár napra Miamiba utazni, aztán haza. Mire kell figyelnünk ebben az esetben az utazáskor? Biztosan nem lehet kubai szivart bevinni?


úti kritikus, 2018. 01. 13. 19:27
Erika!

Engedélyezett a liszt bevitele az USA-ba, ha nem ,,kereskedelmi mennyiség". A vámhatóságuk nem határozza meg, hogy a rengeteg engedélyezett élelmiszer termék esetében egyenként mi minősül kereskedelmi mennyiségnek. Tippem szerint 3-4 kiló biztos nem számít annak, de lehet, hogy 5 kiló sem.


Erika, 2018. 01. 12. 05:06
Kedves Úti kritikus!
Érdeklődni szeretnék, hogy eredeti csomagolású, bontatlan lisztet (Szafi free liszt) ki lehet-e vinni vámmentesen az USA-ba (New York), illetve milyen mennyiségben.


úti kritikus, 2017. 11. 24. 08:12
Évi

Nincs extra teendő az indulás előtt. Nagy ritkán előfordulhat, hogy érkezéskor állatorvos megvizsgálja a cicákat és e vizsgálat költségét a beutazónak kell állnia. Megtagadhatják a cicák beengedését, ha a vizsgálat azt mutatja ki, hogy a cicák emberre ártalmas betegséget hordoznak. Felesleges az indulás előtt itthon beszerezni valami friss vizsgálati anyagot, mert azt az ottani egészségügyi hatóság úgysem fogadná el. Hangsúlyozom, hogy nincs rutinszerűen ilyen vizsgálat érkezéskor, csak ha feltűnően betegnek tűnik a cica. Még az sem biztos, hogy kérni fogják a cicák oltási bizonyítványát. Ez függ a belépés helyétől (melyik állam, melyik repülőtér). Jobb ha van oltási bizonyítvány, mert különben a belépési állam hatóságánál kellene előre érdeklődni, hogy ott kérnék-e vagy nem.


B Évi, 2017. 11. 24. 03:36
Sziasztok, 3 cicánkkal szeretnénk az USA-ba költözni mert a férjem ott kapott állást. A kérdésem az lenne mire kell figyelni, mit kell beszerezni. Oltások chip útlevél megvan. Kell-e indulás előtt 1-2 nappal bármi extra dolog esetleg hatósági állatorvos pecsétje bármi. Köszönöm!


Stumpfné Bekes Margit, 2017. 11. 09. 15:49
Postai csomagban szeretnék barátnőmnek Floridába küldeni őrölt piros paprikát és pár csomag száraz tésztát. Lehetséges ? Köszönöm válaszukat


úti kritikus, 2017. 08. 15. 06:15
Beáta!

Vihetünk-e mákot Amerikába? A Los Angelesben élő Judy-t kérdeztük meg. Ezeket írta:

Mi mindig hozunk be makot, az a lenyeg hogy lezart zacskoban legyen. Legrosszabb esetben elveszik, de nem lehet bajod belole.
Különben itt kint a boltokban a sütő részlegen lehet kapni konzerves mákot, de ez mar cukorral összekevert és egy massza:

Mi sok mindent behozunk, és meg sosem vettek el semmit: vegeta, erőleves kocka, tésztafélék mint pl: tarhonya, Kinder tojás., gesztenye massza lefagyasztva, friss lefagyasztott élesztő, Erős pista, Kiskunfélegyhazi üveges torma, piros paprika…
Ezekkel sosem volt gond.

Az idősebbik testvérem behozott egyszer egy kolbászt és nem meglepő volt hogy a kutyák azonnal kiszimatoltak és el is vettek tőle...

A repülőről kijövet a kézipoggyászból mindig ki szoktuk dobni az élelmiszert ami maradék az útról (szendvicsek vagy alma). Judy


Nagy Beáta, 2017. 08. 11. 14:29
Üdvözlöm! Floridába utaznánk a párommal egy rokonhoz, akik imádják a mákot.
Vihetünk nekik eredeti csomagolásban a bőröndúnkben? Ha igen fejenként mennyit lehet?
Köszönöm válaszát!


Bogica, 2017. 08. 08. 21:05
Kedves Úti kritikus!

Az lenne a kérdésem, hogy vényköteles gyógyszerek, pl Demalgon bevihető-e az USA-ban, és ha igen, akkor kell-e esetleges orvosi recept, javallat!

Köszönöm válaszod!


úti kritikus, 2017. 08. 08. 13:48
Kedves Anna!
Nem látni semmi konkrét behozatali rendelkezést a mákkal kapcsolatban. Olyat hallottunk már utazótól, hogy a vámon elvették, de büntetéssel biztos nem járhat. Meg lehet próbálni, de tényleg inkább a bőröndben szállítva, és nem nagy mennyiségben.


Butkai Anna, 2017. 08. 08. 11:45
Mákot szeretnék kivinni az USA-ba, mert a párom fia nagyon szereti a mákosat. Meglehet e vele próbálkozni a bőröndbe rakva kivinni. Az nem lenne baj ha elveszik, csak nehogy valami bajunk származzon belőle.
Übv.: Butkai Anna


Halász Otília, 2017. 07. 28. 17:10
Üdvözlöm!
16 éves fiam tanulni megy Amerikába.
Szeretnék őrölt paprikát küldeni a befogadó családnak.Mennyire lehetséges hogy nem veszik el?A kitöltendő papírt hol tudom letölteni az internetről vagy megnézni a nyomtatványt(amit a repülőn adnak)?


Nagy László, 2017. 07. 21. 18:37
Kitöltöttem az ESTA kérelmet, visszaigazolták, hogy rendben. Utána vettem észre, hogy az útlevelem lejáratát hibásan adtam meg. 2020március 18-án fog lejárni, én véletlenül 2018.március 18-at adtam meg. Szeptember 14-én utazom, a kérelem alapján az ESTA érvényessége - az általam hibásan jelzett 2018. március 18. Négy hetet töltenénk az Államokban, úgy hogy közben egy hétre átmennénk Mexikóba és onnan vissza az Államokba. Kell-e ezen hiba miatt ismételten igényelni az ESTA-t?
Előre is köszönettel


krisztina, 2017. 06. 09. 13:44
Üdvözlöm!
Jövőhéten utazok Bostonba,és szeretnék vinni a feladott poggyászomba maggi pór leveseket,engedélyezettek úgy is,ha pl húsleves,ami persze egy csepp húst sem tartalmaz.
Valamint szeretnék vinni maggi pattogatni vanó kukoricát hogyha lehet.
Ha vinnék tonhal konzervet,saját gyárilag kiadott dobozzában,minimális mennyiséget,úgysem engedélyeznék? meg lehet próbálni azért?


Némethné Kós Katalin, 2017. 05. 19. 17:38
Üdvözlöm!
Két hétre megyünk a rokonainkhoz UTAH államba.
Azt szeretném kérdezni, hogy Lertazint, mézeskalácsot (doboz mézeslalácsból és benne kis mézeskalácsok), valamint egy magakvarellt(kortárs művésztől) bevihető-e.
Köszönettel,
Katalin


Sz. Józsi, 2017. 05. 09. 19:53
Üdvözlöm! Ugyanaz lenne a kérdésem, mint amit Takácsné tett fel 2016. november 3-án, az inzulinnal kapcsolatban. Lehet, hogy elkerülte a figyelmemet, de nem találtam meg arra a választ. Előre is köszönöm az üzenetét!


úti kritikus, 2017. 04. 23. 18:53
Sándor!
Az utóbbi 15 évben kb. 18-szor utaztam az USA-ba és béreltem autót. Mindig a magyar jogosítványt használtam és soha nem volt semmi problémám, igaz nem is igazoltattak egyszer sem. Amúgy náluk ellenőrzésképpen nincs rendőri megállítás, csak ha valami probléma támad. Ne bajlódj nemzetközi jogsival. Nem kell.


Szabó Sándor, 2017. 04. 23. 17:24
Üdvözlöm! Érdeklődnék, ha az USA-ban szeretnék autót vezetni, milyen jogosítvány szükséges? Úgy hallottam, hogy amit nálunk kiadnak "Nemzetközi Jogosítványt" egy silány stencilezett papír. Olyat kell csináltatni, vagy jó az eredeti itthoni is? Válaszát előre is köszönöm!


Úti Kritikus, 2017. 04. 18. 16:21
Kedves Geigerné Torgyik Zsuzsanna!
Festett fatojás természetesen vihető, nem esik korlátozás alá. Az édességeknél fontos, hogy feldolgozott élelmiszerek vihetőek, de ne tartalmazzon mákot. Ami az édességek mennyiségét illeti: személyes használatra biztosan nem fogják túllépni a kereskedelmi súlykorlátozást.


Geigerné Torgyik Zsuzsanna, 2017. 04. 17. 23:44
Lehet-e kivinni az USA.-ba festett fatojást ajándékba?És édességet,csokit,cukrot milyen mennyiségben? Válaszát előre is köszönöm!


Úti Kritikus, 2017. 03. 20. 10:16
Kedves Beáta!
Személyes felhasználásra szánt ajándékcsomagnál kár a vámmal foglalkozni - a vámtisztet ugyanakkor meg lehet kérdezni, de feladott poggyásznál szinte felesleges is, nem szoktak akadékoskodni. A csomag a súlya alapján nem éri el a kereskedelmi célú csomagokra vonatkozó korlátozást. Ugyanakkor az ajándékcsomagban ne legyen korlátozás alá eső termék!


Vér Beáta, 2017. 03. 19. 13:53
Üdvözlöm!
1 hét múlva utazom ki New Yorkba 2 hétre.
Németországban élek és szeretnék ajándékba kivinni német különlegességeket, édességet (kekszek, cukorkák, csokik).
Kérdésem, hogy a repülőgépen kapott vámnyilatkozatban fel kell e tüntetni eme édességeket és ha igen melyik pontban kell feltüntetni és van e korlát (súly, mennyiség,ár), hogy mennyi édesség vihető ki (megmértem a "kis" ajándékcsomagot és kb 4,5 kg). Ha szabad kell e ezek után plusz vámot fizetni és ha igen kb mennyit?
Előre is köszönöm válaszát!


Úti Kritikus, 2017. 03. 17. 10:51
Kedves Zseni!
Húskészítményeket semmi esetre sem fognak beengedni az USA-ba. Az előre csomagolt pástétommal meg lehet próbálkozni, de esélyes, hogy kidobatják.

Süti, keksz, édesség, kenyér mehet - sütinél fontos, hogy ne legyen mákos.

Vám ellenőrzés csak az Ön jelenlétében fog történni a csomaggal, enélkül csak röntgenezhetik a bőröndöt.

Fedélzetre szendvics - amennyiben húsos - nem vihető, Túrórudi határeset, volt már rá példa, hogy beengedték.

Folyadékoknál a fedélzetre vitel 100 ml-es üvegecskékben, bezacskózva megoldható (maximum 1 liter). A reptéri váróban vásárolt ital is felvihető.


Zseni, 2017. 03. 16. 15:47
Tisztelt Címzett!

Lehet feladott poggyászban pástétomokat (liba, kacsa)bevinni az USA-ba eredeti csomagolásban?Ezen felül édességeket, kekszeket, csomagolt kenyeret?
Mikor történik a vám ellenőrzés,ha már nálam van a feladott"nagy bőröndöm"?
Kézi poggyászban 100 ml (esetleg 3 * 100 ml) saját vizet felvihetek a gépre,ha megfelelő üvegbe van,és belefér az előírt műanyagtasakba??Esetleg saját készítésű szendvics, vagy túró rudi felvihető a gép fedélzetére?


Nagy Bèla, 2017. 03. 11. 02:50
A határőr látja a visszautazás dátumàt?


Úti Kritikus, 2017. 03. 06. 10:45
Kedves Bartha Katalin!
A meghívólevél témakörében kiegészítettük leírásunkat. Azt megtalálja a vízumról szóló szekcióban.


Bartha Katalin, 2017. 03. 05. 21:42
Üdvözlöm! A kérdésem a meghívólevélre vonatkozik. Van-e erre esetleg formanyomtatvány? Ha nincs, mit kell feltétlenül tartalmaznia ill. emailban vagy postán kell-e érkeznie.


Úti Kritikus, 2016. 11. 15. 16:44
Kedves Virág Zsuzsa!
Kemény sajtok eredeti, bolti csomagolásban (melyen látszik a származási ország) nyugodtan bevihetőek az USA-ba.


Virág Zsuzsa, 2016. 11. 15. 16:37
Szeretnék s.o.s. választ kapni arra, hogy zárt csomagolásban pálpusztai sajt bevihető-e az USA-ba ?


Brezovainé G. Szabó Zsuzsanna, 2016. 11. 03. 07:32
T Útikritikus!
Az APC kérdéseiről nincs egy lista, hogy előre fel tudjunk készülni a válaszadásra? Aki nem beszéli jól a nyelvet, annak ez nagy segítség lenne.Köszönöm


Takácsné Moni, 2016. 11. 03. 04:52
Üdvözlöm! Cukorbeteg vagyok inzulinos. 10 napra megyünk. Kèzi poggyaszban vihetem? Kell e orvosi igazolás?


Úti Kritikus, 2016. 10. 12. 12:25
Kedves Zoltan!
Nincs kikötés arra, hogy mennyi idő múlva lehet visszatérni Amerikába az első hazautazás után, de mi azt szoktuk javasolni, hogy legalább annyi időt töltsön itthon az utazó, mint amennyit kint tartózkodott. Az első utazás napjától számított egy éven belüli két kint tartózkodás ideje nem haladhatja meg a 180 napot. Egy alkalommal maximum 90 napot lehet Amerikában tartózkodni, de a biztonság kedvéért a 85-86. napra már tervezze a visszautat, mivel bármi közbejöhet.


Zoltan, 2016. 10. 10. 01:21
Tisztelt Uram,

Bar a kommentek kozott mar olvastam egy hasonlo esetet/kerdest, szeretnem leirni a sajat verziomat:
2016 majusaban kitoltottem az ESTA kerelmem, megkaptam (2 evre, igy azota is el). 2016.06.04-en kiutaztam egy jobaratomhoz, hogy korbeutazzuk Arizonat, Nevadat, Utah-t. Itt voltam 2016.07.17-eig, tehat nem tullepve a 90 napos itt tartozkodast.
Szeretnek ujra visszautazni Oktober 25-en 3 honapra (90 nap), hogy felfedezzuk a keleti partot.
A kerdesem a kovetkezo: mennyi idonek kell eltelni-e ahhoz, hogy megint visszajojjek. Mi a kikotes? Valamint itt lehetek 90 napot?
A fentebbi valasza alapjan akar ez is lehetsege, ha jol ertelmezem: 90 napot kint vagyok. Hazautazok, itthon toltok 2 napot, aztan visszautazok 90-ra. Az mar egy mas kerdes, hogy akkor az elso belepestol szamitott egy even belul mar tobbet nem johetek, mert kitoltom a 180 napot. Tehat a fentebb verzio is elhet akkor?

Nagyon koszonom a valaszat!
Zoltan


Úti Kritikus, 2016. 09. 20. 16:16
Kedves Keller József!
Az USA-ba semmiféle húskészítmény nem vihető be alapvetően, ez alól esetleg azok a konzervek kivételek, amelyek disznóhúst tartalmaznak és a csomagolás alapján igazolható, hogy főzéssel tartósított áruról van szó. Azonban ezt is meg kell mutatni a vámtisztnek és valószínűbb, hogy nem fogják beengedni. Igaz ez minden olyan termékre, amely készítése során hússal érintkezett vagy húst tartalmaz.


Keller Jozsef, 2016. 09. 16. 12:44
Tiszteletem! Kereskedelemben forgalmazott kész konzerv ételeket be vihetek az usába? Pl: töltött paprika, pacalpörkölt, stb. Válaszát előre is köszönöm!


Úti Kritikus, 2016. 09. 08. 17:31
Kedves Bazsi!
Nem szabad letagadnia a korábbi büntetettséget semmi esetre sem az ESTA igénylés során.


Bazsi, 2016. 09. 07. 11:45
Üdvözlöm !
Érdeklődni szeretnek , hogy volt egy ügyem tavaly es azert penz bírságot kaptam vagy penz büntetés nem tudom hogy van e különbség közte , ujj lenyomatot is vettek meg minden ..
És ilyenkor bele kell ezt irni az esta ba ? Nincs priuszom .
Valamint amikor a határőrök ellenőriznek ujj lenyomatot vesznek ott kidobják hogy en bűntetve voltam ?
Röviden : azert kaptam büntetést mert bele keveredtem egy bandába es tettes társként lettem fel jelentve lopás miatt :(
Válaszát előre is köszönöm


Linda, 2016. 09. 05. 23:10
Tisztelt Címzett!

Érdeklődnék, hogy van meghatározott minimális készpénz, amennyinek nálam kell lenni az ellenőrzésnél? Vagy elég, ha megmutatom a Visa kártyámat? Másik kérdésem pedig, hogy a barátommal utaznánk Kaliforniába 4 hét múlva egy szervezett buszos 2 hetes körutazásra. Ő egyáltalán nem beszél angolul. Segíthetek neki, ha őt kérdezik a repülőtéren? Köszönettel: Linda


Ágota, 2016. 08. 30. 11:36
Tisztelt szerkesztő!

külömböző forukomon járva olvastam egy helyeen, hogy Amerikában vásárolt márkás ruhák után is kell vámot fizetni.és hogy volt olyan eset amikor az utazó amerikából haza felé a vám ellenőzésen büntetést kapott a kint vásárolt ruhákra illetve néhány saját holmijára is mert nem tudta bizonyítani,hogy nem europában vásárolt.
decemberben utazok Miamiban és tervezem a vásárlást is, de most ettől kicsit megilydtem,mert csak márkás dolgaim vannak (a bőrőndtől a pipere táskáig)
mi az igazság vagy mi a teendő ebben az esteben?
köszönöm a választ
Ági


Úti Kritikus, 2016. 08. 19. 17:40
Kedves Csutár András!
A munkáltatói igazolásnál biztosan elegendő a munkaadó aláírása és bélyegzője. A kedves felesége gyógyszeréhez az orvosi rendelvényt is vigyék magukkal angol nyelven, aláírva.


Csutár István, 2016. 08. 19. 17:31
Tisztelt Szerkesztő
Köszönöm gyors válaszát kérdéseimre.
Azonban még kettő kérdést szeretnék feltenni.
Az egyik az, hogy közjegyző hitelesítse-e a munkáltatói igazolást, vagy elég angol nyelven kinyomtatva és munkáltató által aláírva, lebélyegezve estlegesen bemutatni? A második kérdésem pedig az lenne, hogy a feleségem szedi a fogamzásgátló tablettát, ennek kapcsán elég e, ha kinyomtatjuk angol nyelven ezen termék betegtájékoztatóját és eredeti csomagolásban elvisszük, vagy mást javasol?


Úti Kritikus, 2016. 08. 19. 16:27
Kedves Csutár András!
Véleményünk szerint nem szükséges új kérelmet beadni. Az ESTA meglétét az útlevéladatok alapján ellenőrzik, a munkahellyel kapcsolatos kérdésekre esetleg érkezéskor, a beléptetőtiszttől lehet számítani - ilyenkor a munkáltatói igazolás lehet, hogy jól jön.


Csutár István, 2016. 08. 19. 11:05
Tisztelt Szerkesztő
Egy hét múlva utaznánk, az ESTA engedélyt megkaptuk, de arra a kérdésre miszerint van e munkáltatónk nem válasz maradt bejelölve a kérdőìven, miközben a feleségemnek és nekem is van munkánk. A kérdésem az lenne, hogy töltsek ki egy új ESTA kérelmet, vagy munkáltatói igazolást vigyek, avagy ne emésszem magam ezen és hagyjam figyelmen kìvül. A további kérdésem, ha azt javasolja töltsek ki még egy ESTA kérvényt, a rendszer automatikusan nem utasìt el, histen minden más adatom megegyezik?!
Megtisztelő válaszát előre is köszönöm.


Györgyi Gábor, 2016. 08. 10. 13:02
Nagyon hasznos a fenti összeállítás, köszönöm :)
Annyi kérdésem lenne a táplálékkiegészítők kapcsán, hogy:
eredeti csomagolás alatt értjük vitaminnál, ha viszek 2 levél C vitamint pl ?
(azaz nem a teljes dobozzal, hanem már csak 2 levélnyit)
Szintén hasonló: eredeti csomagolás, ha a saját kis műanyag flakonjában van a porcerősítő, de már csak a fele mennyiség, vagy lezárt flakon legyen ?
Végül: akár vitamin, sportgél (4 tubus), akár porcerősítő (táplálékkiegészítő - 2 hétre szükséges mennyiség), ezeket be kell jelenteni vmi papíron, vagy nem ?
Előre is nagyon köszönöm a választ !
(nagyon szuper hogy végre valahol gyors és hiteles választ kaphatunk)


Úti Kritikus, 2016. 08. 09. 14:32
Kedves Laci Nagy!
1 éven belül 180 napot tölthet az USA-ban, kétszeri bontásban (2x90 nap vagy többször kevesebb nap). Tehát ha az elmúlt 1 éves időszakban már túllépte ezt a keretet, akkor nem tud kiutazni újra.


Laci Nagy, 2016. 08. 08. 19:32
Üdvözlöm!
Azt szeretném kérdezni, hogy nem rég jöttem haza USA-ból. Pont 90 napot tartózkodtam kint, amit nem léptem túl.
Kérdésem az lenne, hogy szeretnék vissza menni még 10 napra, mennyi időnek kell eltelnie, hogy ezt megtehessem? Vagy nem számít, hogy mikor megyek vissza? Azt halottam, hogy ha 90 napot voltam kint akkor 90 napot itthon Magyarországon kell töltenem és csak utána mehetek ki újból, van e tényleg ilyen szabályzat vagy csak kitaláció?

Köszönöm előre is a válaszát.


Úti Kritikus, 2016. 07. 28. 12:12
Kedves MÁgi!
Amennyiben a telefont nem akarja használni az út alatt, úgy az eredeti csomagolásában tegye inkább a feladott poggyászba (pl. ajándéknak is szánhatná) és akkor nem lesz gond belőle.

Egyébként az okostelefonok használhatóak SIM-kártya nélkül is, például Wifi-ről vagy akár önmagában játékra - akárcsak egy notebook. Szóval ha bekapcsolható és működtethető a készülék, akkor ebből nem lehet gond.


MÁgi, 2016. 07. 28. 11:38
Szeptemberben utazom 3 hétre az USA-ba, kint prepaid SIM kártyát akarok venni. Ehhez vinnék ki egy olyan működőképes készüléket, amelyben nincs SIM kártya (az ottani kerül majd bele). Szerintetek beleköthetnek-e ebbe a vámnál vagy elfogadják működőképesnek, ha fel van töltve? Válaszotokat előre is köszönöm.


Úti Kritikus, 2016. 07. 25. 10:29
Kedves Bajnok!
Ilyen hitelkártya bemutatásos esetekről csak fapados légitársaságok esetében hallottunk, hagyományos légitársaságnál nem kell ettől tartani. A jegy a reptér által elvárt formában legyen az utazónál és ennyi.

Kedves Szilvia!
A kiutazáshoz vízum szükséges, ha az már megvan, akkor a meghívólevél nem kötelező - amikor utazása céljáról érdeklődnek a beléptetésnél, akkor ESTA vízummal egyszerűen mondja, hogy "turista" vagy ha üzleti utazás, akkor "üzleti céllal". Egyébként a meghívólevelet igénylő országok esetében általában eredeti, papíros formátumban szokták kérni.


Szilvi, 2016. 07. 20. 13:25
Kedves Úti kritikus,
szeptemberben megyünk 2 hétre már minden meg van csak azt nem tudjuk, hogy a meghívólevél elég ha emailban küldik vagy mindenképpen postai úton kell. Köszönöm mielőbbi válaszod. Szilvia


Bajnok, 2016. 07. 18. 17:43
Szia! A mostahafiamat szeretnem meghivni latogatoba, szerinted nem gond az ha a repulojegyet en vasarolom meg szamara itt az USA-ban, es elkuldom reszere? Olvastam valahol hogy kerhetik tolle a hitelkartyat amivel a jegy let kifizetve, de meg en ilyen dologgal nem talalkoztam!


Guddu, 2016. 07. 04. 17:38
Köszönöm a gyors választ! A keksz mandulalisztből készül, mazsolát és darabolt diót tartalmaz a tésztájában. Remélem ez így OK :-)


Úti Kritikus, 2016. 07. 04. 17:34
Kedves Guddu!
A feladott poggyászban vihető a keksz (ha nincsen benne valami korlátozás alá eső töltelék pl.).


Guddu, 2016. 07. 04. 17:28
Kérdésem, hogy házi készítésű paleó száraz kekszet vihetek-e magammmal a feladott poggyászban az USA-ba. Sajnos csak most találtam rá erre az oldalra. Holnap utazom, ha lehetséges szeretnék holnap reggelig választ kapni. Előre is köszönöm!


Úti Kritikus, 2016. 06. 16. 10:16
Kedves Mónika!
Kérdése nem turistáskodással kapcsolatos. Azt tudjuk tanácsolni, hogy a magyar vámhatóságnál (NAV) érdeklődjön ez ügyben. Valószínű, hogy értékhatár van ebben az esetben. Mivel a "szerszám" elég tág fogalom érték tekintetében, így az lenne a tippünk, hogy bizonyos érték felett biztosan vámköteles.


Mónika, 2016. 06. 15. 15:12
Üdvözlöm!
a kérdésem az lenne, hogy ha Kanadából Magyaroszágra hozunk be szerszámot (pl.fúrót) akkor arra kell vámot fizetni?
Köszönöm!


Úti Kritikus, 2016. 06. 13. 10:10
Kedves István (laptop)!
Meg lehet próbálkozni a dologgal, elvileg nincs akadálya, hogy valaki akku nélkül használja a notebookját, de a működőképességet igazolni kell, ezért kell hozzá amerikai konverter is. De talán a feladott poggyászban biztosabb, hogy nem lesz gond...

Kedves Vivien (élelmiszer)!
Szalámit biztosan nem vihet be az USA-ba (húsféleség), a kenyeret viheti, de egyszerűen nem érdemes, hiszen odakint olcsón vehet rendkívül jó minőségű kenyereket, kár annyi helyet elfoglalni a feladott poggyászban vele - ha csak nem valami speciális kenyérkülönlegesség ajándékba, akkor nem vinnénk. Az ivólé biztosan mehet - kivéve a kézi poggyászban, ha nem a terminálban vette.


Kemény Vivien, 2016. 06. 12. 08:46
Üdvözlöm! Az után érdeklődnék,hogyha az USA-ba utazom es szeretnék a bőröndbe élelmiszert és üdítőt tenni(kenyeret,szalámit,ivolevet) az engedélyezett-e?


István, 2016. 06. 11. 18:00
Az sajnos lemaradt hogy nincs már 3 hetem a kiutazásig.


István, 2016. 06. 11. 17:57
Üdvözlöm!
Sajnos van egy kis gondom, tönkre ment a laptoppom aksija,egyik napról a másikra, sajnos már csak rendelni lehet hozzá, aminek az átfutási ideje legalább 3 hét. Töltő kábelról tökéletesen működik, van rá esély hogyha elmagyarázom hogy mi történt akkor beengedik, természetesen mellé teszem a töltő kábelt is, így egy szimpla 220ról ki lehet próbálni.
Köszönöm válaszát.


Úti Kritikus, 2016. 05. 25. 14:26
Kedves Andi!
A konzuli szolgálat jelenlegi állásfoglalása alapján közjegyzői hitelesítéssel kell ellátni a nyilatkozatot.


Andi Till, 2016. 05. 24. 23:05
Szia!Keresztlányomat vinnénk magunkal írtunk a szülők részéről nyilatkozatot .A kérdésem az hogy a sogorom a rendörségen dolgozik.Ha ott egy jogász aláírja és lepecsételi a papírt megfelelő vagy mindenképpen közjegyző szükséges?Válaszát erőle is köszönöm


Úti Kritikus, 2016. 05. 05. 10:37
Kedves Kriszti!
Amennyiben az órát és az iPhone-t ajándékba vásárolja kint, úgy megpróbálkozhat vámmentesen saját használatúként hazahozni azokat. Ehhez azonban ki kell bontania a dobozokat, a telefonban pedig ajánlott tartani egy SIM-kártyát, ha be kell mutatni a működőképességét.

Nem valószínű, hogy belefut az ellenőrzésbe, azonban ha mégis, akkor így, és elmondva, hogy saját használatra szánt eszközökről van szó, biztosan nem fognak belekötni 1-1 darabba. ÁFÁ-t ilyenkor szintén nem kell fizetni, legfeljebb akkor kellene, ha online rendelné meg és postán hoznák Önnek.


Kriszti21, 2016. 05. 04. 21:09
Üdvözlöm,érdeklődnék,hogy az USA-ban vásárolt értékesebb karóra ajándékba illetve iphone 6os magáncéllal vásárolva,vámolni való-e? illetve itthoni érkezéskor kell e áfát fizetni utána? Köszönettel


Kovács Dániel, 2016. 05. 03. 13:29
Üdvözlöm!

A kérdésem az lenne hogy vágott dohányból mennyit lehet be vinni az USA ba ha egyáltalán lehet?

Válaszát előre is köszönöm!


Úti Kritikus, 2016. 04. 25. 10:43
Kedves Sas Kriszta!
Tésztát és búzadarát (vagy lisztet) is bevihet saját használatra szánt mennyiségben az USA-ba. Javasoljuk a feladott poggyászt.


Sas Kriszta, 2016. 04. 24. 17:59
Üdvözlöm!
Búzadarát,levestésztát szeretnék vinni az USA-ba, lehet-e? Köszönöm előre is a választ.


UsCitizen, 2016. 04. 12. 04:12
A 800 dollár csak USA állampolgárokra és zöldkártyásokra vonatkozik. Más országok állampolgárai 100 dollárnyi ajándékot hozhatnak be az USAba. Ha saját használatra hozza; pl cigit (max 200 szál vagy 100 szál szivart), azt nem kell a vámnyilatkozaton feltüntetni, csak azokat a dolgokat amiket másnak hoz ajándékba.
"Az azonban biztos, hogy a duty-free limit 800 dollár (saját használatra) szokott lenni, tehát nem kizárt, hogy ezen az értékhatáron belül bevihető zacskós dohány is."


Úti Kritikus, 2016. 03. 30. 14:03
Kedves Kovács Melinda!
Igen, bármely közjegyző előtt megtehető a nyilatkozat - ennek természetesen valamennyi díja van.


Kovács Melinda, 2016. 03. 30. 13:59
Azt olvastam,hogy szükséges hiteles közjegyzői bélyegző is,ezt bármelyik közjegyző le pecsételi nekünk?
Köszönöm,üdv.Melinda


Úti Kritikus, 2016. 03. 30. 10:37
Kedves Kovács Melinda!
A nyilatkozathoz mintát talál a kiskorúak beutazásáról szóló résznél. Ezt töltsék ki és írják alá, majd a lapon szerepeljenek a tanúk adatai és aláírásai is.


Kovács Melinda, 2016. 03. 29. 22:11
Köszönöm a segítséget.további kérdésem lenne,hol lehet ilyet csinálni angol nyelven,sürgös lenne,(gyerekre gondoltam :) )Köszönöm.


Úti Kritikus, 2016. 03. 29. 10:33
Kedves Kovács Melinda!
A válasz igen, a másik szülőtől is kérnek nyilatkozatot (beleegyező nyilatkozat, angol nyelven, tanúkkal) - ez az eljárás kötelező az USA-ban a különféle visszaélések miatt.

Ami a parfümöt illeti, feladott poggyászban biztosan szállítható (utastérben kizárólag 100 ml alatti mennyiség!).

A fogamzásgátló pedig bevihető, amennyiben a hatóanyaga szerepel az FDA listáján, mint engedélyezett gyógyszer. Biztos ami biztos, jó ha van egy angol nyelvű igazolás az orvostól annak elérhetőségeivel arról, hogy felírta Önnek a nevezett fogamzásgátlót, és hogy mennyit visz az államokba.


Kovács Melinda, 2016. 03. 28. 23:41
Üdvözlöm!17 éves fiammal repülnék New Yorkba és az a kérdésem,hogy kell valamilyen hiteles papír a gyerek apjától,elváltunk még 2012-ben és enyém a felügyeleti jog.Van még kérdésem,hogy a feladott böröndben lehet-e parfüm és fogamzásgátló tabletta?Köszönöm,Melinda


Varga Zita, 2016. 03. 22. 23:47
Üdvözletem! Én nyáron utaznék turistaként az Egyesült Államokba a barátomhoz, aki amerikai állampolgár. Az utazásom időtartama 80-85 nap lenne - ami még belefér az ESTA szabályzatába Diák vagyok még (1 évem van hátra az egyetemből) de íróként is dolgozom. Bizonyítani is tudom a hatóságoknak, hogy ebből a tevékenységből jól megélek (bár nehéz elhinni:)). Attól tartok viszont, hogy az tartózkodásom hossza gyanút kelthet bennük pedig szimplán csak a barátommal akarok lenni. Most ő van itt 3 hónapot. Mit tanácsolnak? Mi lenne az optimális megoldás, érv, hozzászólás amivel jó eséllyel beengednek? Szabadúszóként nem tudok munkahelyet felmutatni ahova visszavárnak csak egyetemet. Válaszát előre is köszönöm!


Úti Kritikus, 2016. 03. 09. 10:04
Kedves Szőke Szabolcs!
Ha az ételízesítő alatt Vegetát ért, akkor az a feladott csomagban minden bizonnyal mehet az USA-ba. Utazóink szoktak pirospaprikát vinni, ez is hasonló. Ha rutin csomagellenőrzésen mégis rákérdeznek, hogy az mi, akkor el kell mondani, hogy szárított-porított fűszerről van szó.


SzőkeSzabolcs, 2016. 03. 08. 18:11
Szép estét!
Azt szeretném kérdezni hogy ételízesítőt szeretnék kivinni. Be kel-e írna a papírra amit a repülőn adnak? Felvihetem-e magammal vagy rakjam be a bőröndbe?


Úti kritikus, 2016. 03. 03. 17:23
Kedves Tóth Attila!
Köszönjük érdeklődését! Amennyiben két szülő és a gyerekek együtt utaznak, úgy nem lesz szükségük semmilyen plusz papírra. Ha csak az egyik szülővel utaznak a gyerekek, akkor a másik szülő részéről korhatártól függően szükség lehet nyilatkozatra. A repülőgépen vagy a leszállást követően valószínűleg ki kell majd tölteniük egy vám-űrlapot, amelyen nyilatkozhatnak a magukkal hozott vámköteles termékekről és az esetlegesen a limitet meghaladó készpénzállományról. Ezeken kívül csak az ESTA engedélyre és a szokásos utazási okmányokra lesz szükség.


Tóth Attila, 2016. 03. 03. 14:38
Üdvözlöm! Én azzal kapcsolatban kérdeznék, hogy családosangyerekekkel megyünk New Yorkba, ahol pár napot leszünk, majd amerikai rokonokkal repülünk tovább az ő lakhelyükre! Azt olvastam, hogy elég szigorú a beléptetés, nyelvtudás elég minimális és nem szeretném ha visszafordítanának haza! Kérdésem, hogy vigyünk-e esetleg bármilyen papírt!


Gonda Lajosné, 2016. 02. 23. 13:07
T.Cím! azután érdeklődök,hogy angol nyelv teljes nemtudásával hogyan boldogulok?Igaz utazási iroda által szervezett csoportos köruton veszek részt!Válaszát előre is köszönöm!Mária


Úti Kritikus, 2016. 01. 05. 10:25
Kedves Magyar Vivienne!
Mint korábbi válaszainkban írtuk, a Túrórudi elég lutri dolog, feladott bőröndben lehet vele próbálkozni, általában nem bontják fel miatta a csomagot, de bármi megtörténhet.

A Pilóta keksz / Vaniliás karika simán vihető, ezeket szokták is vinni.

Az Erős Pistával szerintünk ugyanez a helyzet, mivel a Piros Arany is vihető tubusban, így az üveges Erős Pista sem lehet probléma (tekintve, hogy a magas sótartalma miatt nagyon tartós).


Magyar Vivienne, 2016. 01. 04. 22:28
Kedves ÚtiKritikus!
Abban kérem a segítésgét, hogy a barátaink Miamiban Erőspistát, vaníliás karikát, pilóta kekszet és túró rudit szeretnének itthonról. Érdeklődni szeretnék az ezekkel kapcsolatos álláspontjára. Túró rudit tartom "veszélyesnek". Nagy a kockázata, hogy feltörik miatta a bőröndöt? Köszönöm szépen!


Úti Kritikus, 2015. 11. 20. 12:15
Kedves József!
A hivatalos álláspont szerint nem vihető be egyik sem az USA-ba, mivel romlandó élelmiszerek. Persze turistaként meg lehet próbálkozni a feladott poggyászban bevinni - ritka esetekben átvilágítják és olyankor elvehetik és kidobhatják. Persze meg lehet győzni a vámtisztet, hogy saját fogyasztás, hazai ízek, stb. :)


József, 2015. 11. 20. 10:55
Üdvözlöm! Érdekelne, hogy gesztenyemasszát és túró -rudit belehet-e vinni az USA-ba?


Úti Kritikus, 2015. 11. 13. 09:43
Kedves Marty!
A közjegyzői hitelesítés célja, hogy a papíron állított információk hivatalosan elfogadottnak minősüljenek. Így minden bizonnyal szükséges a dokumentumhoz. Mivel Ön a keresztanyja, így a szülők hozzájárulását bizonyítandó mindenképpen kelleni fog a nyilatkozat.


Marty, 2015. 11. 11. 00:37
Tisztán, és érthetően írta le, a kiskorúak, szülő nélküli, de felügyelettel való, ( a keresztanyja vagyok, és velem utazna) beutazását az USA-ba, a kérdésem mégis az lenne, hogy mindenféleképpen szükséges a közjegyzői pecsét, vagy az elhagyható?


Úti Kritikus, 2015. 10. 19. 10:29
Kedves Nyitrai Tamás!
Természetesen ahogy kész cigarettát lehet kivinni, úgy sodratlan dohány is kivihető (saját csomagolásában, bontatlanul). A mennyiség sajnos attól is függ, hogy mely reptér a belépési pont - ezét a pontos mennyiségről ott kell tájékozódni.

Az azonban biztos, hogy a duty-free limit 800 dollár (saját használatra) szokott lenni, tehát nem kizárt, hogy ezen az értékhatáron belül bevihető zacskós dohány is. A duty a limiten felüli dohányra 1,5 dollár unciánként.


Nyitrai Tamás, 2015. 10. 18. 11:24
Üdvözlöm. Kérdezném,hogy vágott dohányt lehet kivinni az USA-ba vagy csak cigarettát és szivart. Ha igen,akkor személyenként hány grammot?


Úti Kritikus, 2015. 10. 05. 10:10
Kedves Tamás!
Legjobb információink szerint Pirosaranyat - mint fűszert - be lehet vinni a feladott poggyászban (gépen semmiképp). Több forrás is említi ugyanakkor, hogy kint is van pirospaprika-krém, ami ugyanolyan, mint a mi Pirosaranyunk.


Tamás, 2015. 10. 04. 18:02
Üdvözlöm! Azt szeretném kérdezni,hogy Piros Aranyat(ételízesítő) be lehet vinni az USA-ba? Köszönöm,ha válaszol!


Úti Kritikus, 2015. 09. 29. 12:24
Kedves Tamas!
Az alkoholos és a dohánytermékekre akkor is vonatkoznak a korlátozó rendelkezések, ha azokat a Duty-free zónában veszi.

Tehát fejenként 1 karton engedélyezett vámmentesen. A vám dobozonként (20 szálra vetítve) 1 dollár körül van.


Tamas, 2015. 09. 21. 17:53
Üdvözlöm!

A barátnőmmel szeretnénk fejenként két karton cigit vinni. Igaz, ha a másodikat a terminálban vesszük, akkor vámmentesen bevihetjük? Vagy mindenképp csak egy karton vihető be fejenként? Köszönöm a válaszát!


Kepler Ilona, 2015. 09. 16. 18:38
Rudi Turó!!!

Én már vittem túró rudit többször is
Pussszzzz


Szepesi Sándor, 2015. 08. 08. 14:59
üdv azt szeretném megtudni hogy Örölt paprikát,és száritott füszerkeveréket, vihetek - e a feladott csomagomban köszönöm ha valaki tájékoztat.


Nagy Kitti, 2015. 07. 12. 12:51
Üdvözlöm!
Amerikából várok küldeményt és a szállító (shipping) cég felkeresett, hogy küldjem el a személyim/útlevelem/jogosítványom beolvasott fotóját. Ez kissé elbizonytalanított, mivel soha nem találkoztam még azzal, hogy ilyen adatokat kérjen egy szállító (itthon). Létezik ilyen? Bizalommal elküldhetem valamelyik okmány képét?
Köszönöm válaszát:
Nagy Kitti


láng lénárd, 2015. 07. 04. 15:07
Jó napot kivánok!Az volna a kérdésem hogy a becsekolo csomagba lehet vinni 2 liter házi pálinkát meg egy db házi szalonát?


Úti Kritikus, 2015. 06. 23. 14:47
Kedves Zsófi!
Amennyiben pörkölve vannak a kávészemek, akkor ugyanúgy bevihető, mint a darált (és pörkölt) kávé. Mehet a feladott csomagba, emiatt nem valószínű, hogy leszednék a fóliát.


Zsófi, 2015. 06. 20. 15:24
Üdvözlöm!
Azt szeretném kérdezni, hogy kávét csak őrölt formában lehet vinni, vagy szemes formában is? Mert én mindenképpen szemes formában szeretném. És ha lehet, ugye nem kell semmilyen pótdíjat fizetnem érte? Valamint javasolja, hogy lefóliáztassam a bőröndömet? 2x szállok át és nem szeretném, hogy bármi baja is legyen, viszont félek, hogy le fogják szedetni róla, ha valami gyanúsat látnak benne.
Előre is köszönöm!


Úti Kritikus, 2015. 06. 10. 10:45
Kedves Bendes Tomi!
Az USA-ba fejenként 1-1 liter alkoholos ital vihető be vámmentesen. Az ezt meghaladó mennyiségre általában vámot kell fizetni.

Ettől függetlenül államról államra változó a szabályozás és a vámőrök hozzáállása is - a csomagellenőrzés tekintetében is. Egyébként 1 üveg borra a vám minimális összeg, webes beszámolások alapján egy plusz üvegnél nem is nagyon foglalkoznak vele a vámőrök, mert sok a papírmunka. Persze a feltűnő mennyiségek esetében más a helyzet.


Bendes Tomi, 2015. 06. 09. 18:54
Üdv. Ketten megyünk a testvéremmel Chicagoba, és fejenként vinnénk 2-2 liternyi bort. Ez vámmentes lesz még?
A vámvizsgálaton mindenképp kinyitják a bőröndünket? Köszönöm!


Úti Kritikus, 2015. 06. 09. 09:36
Kedves Zsolt!
Ha Önnek 14 USD-nél többet kellet fizetnie, akkor minden bizonnyal egy közvetítőn keresztül igényelte az ESTA-t. Ezek a weben néha megtévesztően hasonlítanak egy hivatali weboldalra, de valójában csak ügyintézők.

A visszaigazolásból idézett szövegben is látható, hogy $75 processing fee + $14 goverment fee a teljes ügyintézés díja, tehát 75 dollárt felszámítottak a közvetítői díjra.


Zsolt, 2015. 06. 09. 06:44
Üdvözletem!Az Esta igénylés ára nem csupán 14 USD, mert megterhelik még egy közel 70 USD költséggel. Pontosan az összes költség, amit elvont a hivatal a hitelkártyámról 80,19 Euró volt. (2015.06.02.)
Ez azért nem elhanyagolható információ, és ezt a visszaigazolásban kapott e-mailben is megerősítették. "...the total charge for our processing services ($ 75 processing fel + $ 14 goverment fee) will appear on your Credit card statement as:Esta -Amerika or Usim Visa.Com $ 89..."


Úti Kritikus, 2015. 06. 02. 10:00
Kedves Petronka!
Tudomásunk szerint a légitársaságok tiltják a rovarirtó szerek és hasonló mérgező anyagok szállítását a feladott- és a kézi poggyászban is. Szerintünk a rovarirtó nem egy tétel odakint sem, bármelyik szupermarketben vagy háztartási boltban biztosan talál pár dollárért. Igazából így felesleges is magunkkal vinni.


Kovács Petronka, 2015. 05. 29. 19:42
Azt szeretném kérdezni, hogy fújós Chemotox-ot ki lehet-e vinni a feladott poggyászban?


Úti Kritikus, 2015. 05. 29. 16:22
Kedves Ildikó!
A konzuli szolgálat tájékoztatása szerint a következőket kell tenni kiskorú személyek beutazása esetén:

"Kiskorúak beutazása (törvényes képviselő nélkül): Minden olyan esetben, amikor magyar, vagy egyéb állampolgárságú kiskorú személy nem mindkét szülőjével kíván az USA-ba be-, vagy onnan kiutazni, az amerikai hatóságok javasolják, hogy legyen vele a jelen nem lévő szülő(k), vagy gondviselő írásos hozzájáruló nyilatkozata, lehetőség szerint angol nyelven és hivatalos (közjegyzői) hitelesítéssel, valamint a nyilatkozó elérhetőségével ellátva. Ennek hiányában a hatóságok adott esetben feltarthatják az kiskorú utazót státuszának tisztázásáig. A nyilatkozat szövege tartalmazza a hozzájáruló(k) és az utazó kiskorú személyes adatait (születési hely és idő, lakcím, igazolvány száma), a nyilatkozat területi és időbeli hatályát valamint a hozzájáruló(k) aláírását. Ugyancsak javasolt, hogy a jelen nem lévő szülő felügyeleti jogának esetleges hiányát tanúsító okirat, vagy annak másolata angol fordítással ellátva rendelkezésre álljon."

Egységes formanyomtatvány erre nincsen, azonban most kibővítettük leírásunkat egy erről a témáról szóló résszel, ahol talál letölthető mintát is!


Arnócz Ildikó, 2015. 05. 28. 19:10
Kedves Úti kritikus! Azt szeretném kérdezni, hogy a 17 éves fiamnak milyen papír szükséges az országba való bejutáshoz (útlevél és ESTA eng. kívül). Egyedül utazik, ill. 18 éves barátjával. A szülői engedélyre létezik vmilyen formanyomtatvány, amivel beengedik? Köszönöm!


Úti Kritikus, 2015. 05. 28. 09:15
Kedves Petronka!
Ha a két gyógyszer nem vényköteles és rajta van az FDA Approved listán, akkor eredeti csomagolásában nyugodtan mehet a feladott poggyászba, nem lesz vele gond.


Kovács Petronka, 2015. 05. 27. 19:55
A következőt szeretném megkérdezni. Egy allergia elleni gyógyszert szeretnék kivinni ami benne van az USA-ba kivihető gyógyszerek listájában, valamint egy fájdalomcsillapítót ha esetleg kint tartózkodásom alatt megfájdulna a fejem, viszont egyik gyógyszer sem vényköteles és egyik gyógyszert sem rendszeresen szedem csak ha szükség van rá, azért nem a kézipoggyászomban tárolnám. Akkor ezt is fel kell mutatni az ellenőrzésnél a becsekkolásnál? Kérdezhetnek róla esetleg hogy miért szedem stb.?
Annyira azért nem tudok angolul, hogy ha rákérdeznek el is tudjam magyarázni.
Köszönöm mielőbbi válaszod.


Andrea, 2015. 05. 18. 23:52
LA-ba költözünk hamarosan, szeretném megtudni, hogy kutyának kell-e karanténba lennie, ha minden oltása , útlevele , chipje
rendben van, s ha igen meddig és ez mit jelent?
Köszönettel: T. Andrea


Úti Kritikus, 2015. 03. 09. 09:55
Kedves Martha!
Tudomásunk és az FDA adatbázisa szerint a clonazepam (klonazepám) elfogadott hatóanyag az USA területén, így mindenképpen bevihető - ellenben mivel vényköteles, így kötelező orvosi igazolást is mellékelni hozzá angol nyelven (igazolható legyen, hogy fel van írva). Ha viszont ez megvan, akkor eredeti csomagolásában akár a gépre is felvihető a kézi poggyászban (mint szükséges gyógyszer).

Az ellenőrzésnél szerintünk jobb bemutatni az orvosi papírral együtt - mivel szabályos, így nem lesz probléma.

Szócikkünket kiegészítettük egy hivatkozással, ahol az FDA Approved hatóanyagok adatbázisában kereshetünk!


Martha, 2015. 03. 04. 08:58
A kérdésem az lenne, hogy Rivotril (hatóanyaga: klonazepám) bevihető-e az USA-ba? Ha igen akkor be kell jelenteni a vámon? Kézipoggyászban vihető? Előre is köszönöm válaszát.


Úti Kritikus, 2015. 03. 02. 12:11
Kedves Báthory Katalin!
Mivel már többször is felmerült ez a kérdés, így nem voltunk restek és itt az USA - Utazás oldalán a "Belépési procedúrák" címszó alatt külön részt szenteltünk ennek a kérdéskörnek!


Báthory Katalin, 2015. 02. 27. 17:07
En aug.ban megyek , meghivólevelem lesz, de egy kukkot sem angolul. Hogy fogok én a f eltett kérdésekre válaszolni mikor nem is értem mit kérdeznek, a fentieket olvasva kicsit i inamba szállt a bátorság!


Úti kritikus, 2015. 01. 26. 09:52
Kedves Rudi-imádó!
Az élelmiszerekre elég szigorú szabályozás/ellenőrzés van az USA-ban.

A TúróRudival az a baj, hogy ha nincs lefagyasztva, akkor mire odaérnek, megromlik. Fagyasztva esetleg meg lehet próbálni a feladott poggyászban, de lehet, hogy elveszik - lehet, hogy nem + jól be kell csomagolni, hogy ne ázzon szét minden mellette.

Mindenesetre a mennyiség tekintetében biztos, hogy jobb, ha kevesebbet terveznek, maximum 5-10 darabot, az nem feltűnő.
Egyébként elvileg van egy ilyen kezdeményezés - Rudi lelőhelyek külföldön - nem tudjuk, mennyire aktuális:
https://hu-hu.facebook.com/notes/202450346474266/


Rudi Túró, 2015. 01. 24. 22:07
Tisztelt Úti kritikus!
Köszönöm a sok információt, amit megoszt az oldalán! Egy kérdésem lenne, túró rudit belehet-e vinni az usába? Köszönöm!


Úti Kritikus, 2015. 01. 19. 12:26
Kedves Klara Swi!
Az APC a vám-deklarációnál használható, hogy kiváltsa a sok papírmunkát. Ellenben a beléptetésnél mindenképpen találkozni fog személyzettel, hiszen az USA-ba senkit nem léptetnek be személyes ellenőrzés nélkül. Az APC-nél fotót készíthet magáról, beszkennelheti az útlevél azonosítóját, és megválaszolhat néhány rutinkérdést (valószínűleg könnyen érthető kérdések lesznek), de az ott kiállított blokkal még át kell menni egy személyes beléptetésen is.

Amit megtehet, hogy felkészül a következő kérdésekből: Milyen céllal utazik az USA-ba? Mennyi időt szeretne kint tölteni? Esetleg van-e valaki kapcsolata, aki várja (az illetőtől jó ötlet lehet egy meghívó-levél kérése, mint fizikailag felmutatható amerikai kontakt)?

A beléptetési procedúrát ilyenformán sehogy sem lehet elhagyni vagy meggyorsítani (maximum az APC-s rész gyorsabb valamivel), mindenképp végig kell menni a szükséges lépéseken. De a személyzet egészen biztosan barátságos és segítőkész lesz!


Klara Swi, 2015. 01. 16. 15:31
Kedves Úti kritikus,
én egy hét múlva utazom NY-ba, és olvastam az APC-ról, amit ajánlanak a hosszú sorbanállás helyett azoknak, akiknek van ESTA-juk. Viszont az én angolom nincs középszinten, így félek, hogy az automata által feltett kérdések egy részét nem fogom érteni. Mi ilyenkor a teendő, vagy mit javasol?


Úti kritikus, 2014. 11. 20. 10:34
Kedves Győző!
A jelenlegi szabályozások szerint nem vihető a gépre sem folyékony, sem gél állagú ital/élelmiszer a kézipoggyászban. Tehát a babavíz biztosan nem mehet fel, de a bébiétel is egy kritikus határeset.

A bébiételeknél tudomásunk szerint az az általános, hogy 100ml-nél (3 oz) többet nem lehet felvinni - és azt is kizárólag 100ml-es üvegben (nagyobb üvegben biztos elveszik), zárható tetejű zacskóba csomagolva. Azt javasoljuk, hogy az útra a babának vigyenek inkább olyan élelmiszereket, amiket a gépen is el lehet készíteni és nem vonatkozik rájuk a szabályozás - pl. banán (ami könnyen pépesíthető), egyéb gyümölcs és zöldség, stb.

Ezen felül mindig minden baba-élelmiszert jelentsünk be a biztonsági ellenőrzésnél, mert ha csak az átvilágítóba tesszük, simán elvehetik. Fontos továbbá, hogy csak úgy vihetünk fel a gépre bébiételeket, ha a gyermek is velünk van, tehát ott helyben igazolható, hogy a babának lesz.

További tanács, hogy a reptéri biztonsági ellenőrzést követően a repülőtéri boltokban egészen nyugodtan vehetünk vizet, babavizet, ételeket és talán még gyümölcsöt is, amit szabadon felvihetünk a gépre. Ha itt nem is vásárolunk, a gépen mindig vásárolható még ivóvíz!

A feladott bőröndben természetesen minden vihető, a gyermektápszer is - persze szivárgás ellen nem árt bezacskózni őket.


Bódis Gyözö, 2014. 11. 20. 09:52
Üdvözlöm!Szeretném megkérdezni,hogy a feladott bőröndömben vihetek-e egy doboz gyermektápszert az Egyesült Államokba,valamint a gép fedélzetére gyermektápszert,babavizet és üveges bébiételt.Válaszát előre is köszönöm.


Úti kritikus, 2014. 11. 10. 10:06
Kedves Angie!
A fia természetesen viheti magával a táplálékkiegészítőket (fehérjét és vitaminokat) az eredeti csomagolásukban. Javasoljuk, hogy a feladott poggyászban vigye őket - főleg ha van folyékony is köztük (ez utóbbit és a finom por állagúakat is jól csomagolja be, mert a raktérben alacsony nyomás van, ami szivárgást okozhat). A Flector krém nem vényköteles, így az is vihető ugyanott.

A Mesulid viszont problémás, tudomásunk szerint a hatóanyaga (nimesulid) nem engedélyezett az USA-ban és több más országban sem, mivel bizonyos kutatások súlyos májkárosító hatást tulajdonítanak neki (helyette az ibuprofén-t javasolva, ami kevésbé káros gyulladáscsökkentő). Az USA-ba nem vihető be olyan Magyarországon amúgy felírható gyógyszer, aminek a hatóanyaga az USA-ban tiltólistán van. A gyógyszerekre vonatkozó szabályozás kiterjed minden olyan esetre is, amikor szteroid hatású vagy függőséget okozó szerről van szó. Tudomásunk szerint a Scitec megbízható, "garantáltan doppingmentes" gyártó, viszont az ismeretlen eredetű (internetről, sales oldalakról rendelhető) táplálékkiegészítőknél ez nem garantált, így azokkal a beutazásnál és egészségi szempontból sem árt vigyázni.

Ezen kívül a fia életkorából adódóan szülői és akár edzői írásos hozzájárulást is kérhetnek a belépéskor, amit legjobb angol nyelven elkészíteni és közjegyzővel hitelesíttetni. Erről a következő tájékoztatást adja a konzuli szolgálat:

"Kiskorúak beutazása (törvényes képviselő nélkül): Minden olyan esetben, amikor magyar, vagy egyéb állampolgárságú kiskorú személy nem mindkét szülőjével kíván az USA-ba be-, vagy onnan kiutazni, az amerikai hatóságok javasolják, hogy legyen vele a jelen nem lévő szülő(k), vagy gondviselő írásos hozzájáruló nyilatkozata, lehetőség szerint angol nyelven és hivatalos (közjegyzői) hitelesítéssel, valamint a nyilatkozó elérhetőségével ellátva. Ennek hiányában a hatóságok adott esetben feltarthatják az kiskorú utazót státuszának tisztázásáig. A nyilatkozat szövege tartalmazza a hozzájáruló(k) és az utazó kiskorú személyes adatait (születési hely és idő, lakcím, igazolvány száma), a nyilatkozat területi és időbeli hatályát valamint a hozzájáruló(k) aláírását. Ugyancsak javasolt, hogy a jelen nem lévő szülő felügyeleti jogának esetleges hiányát tanúsító okirat, vagy annak másolata angol fordítással ellátva rendelkezésre álljon."


Hajdú Angie, 2014. 11. 09. 22:09
Üdvözlöm!
Szeretném megkérdezni, hogy a fiam 17 éves és erőemelő wpc-re megy Floridába.Vinne magával fehérjét.Természetesen originált csomagokat(kis adagok).És még originált csomagolású tablettákat, amelyek a scitec-től lettek rendelve.Ez ugye nem probléma. Illetve flector krémet és mesulid izomfájdalom csillapítót is.Ezt lehet?


Úti kritikus, 2014. 10. 27. 10:33
Kedves Klára!
Tudomásunk szerint az USA-ban egyáltalán nem adnak át autót olyannak, aki nem tud bankkártyát letenni. A legjobb, ha hitelkártyával rendelkezünk, mivel sok bankkártya nem használható az USA-ban ilyen célra - erről az autókölcsönzőt kérdezheti meg.

Nagyon ritkán találhat olyan autókölcsönzőt, ahol készpénzletétért is adnak autót, de ez 100-ból 1-2 hely (és talán mostanában már ez is túlzás).

Készpénz bevitele: 10.000 dollárig bármennyi bevihető, ezt meghaladó összeg esetén a vámpultnál rendelkezni kell a megfelelő formanyomtatványon a bevitt készpénzről.


Zàvodàné klàra, 2014. 10. 25. 23:43
Bankkàrtyàt kötelezö vinni a kocsibérléshez és a szàllodàhoz, ki van fizetve elöre ?
Kp nem gond ha több van nàlam, vagy elvehetik ?
Köszönettel. Klàri


útikritikus, 2014. 10. 12. 18:45
A füstölt, szárított kolbász bevitele az USA-ba az általunk ismert szabályok szerint nem engedélyezett. Meg lehet persze próbálni feladni a csomagban, de érkezéskor a vámellenőrzésnél a kolbászt (kolbászokat) elkobozhatják. Büntetéstől azonban nem kell félni. Szóval a válasz lényege: próba-szerencse alapon, kockáztatva, igen.


Borbely Sandrone, 2014. 10. 12. 16:11
Nagyon szeretnek gazonnali valaszt kapni! Nagyon koszonom elore is!


Borbely Sandorne, 2014. 10. 12. 16:07
Fustolt, szaritott kolbaszt szeretnek kivinni a feladott csomagomban. Hol es milyen vampultnal jelezzem? Vagy- proba szerencse? Nem akarok bajt!


Úti kritikus, 2014. 06. 30. 10:36
Kedves Kriston Ernőné!
Az USA-ban az adott termék értéke határozza meg a vám értékét. A duty-free értékhatár 200$, efölött fagyasztott málnára 4,5% duty fizetendő. Ezek kizárólag saját szállításra és saját felhasználásra vonatkoznak. A kereskedelmi célú vagy nagyobb mennyiségű bevitelre más szabályok és díjak érvényesek. Erről tovább tájékozódhat az USA International Trade Commission weboldalán (http://hts.usitc.gov/).
Azt viszont tudni kell, hogy jobb ha minden zöldséget és gyümölcsöt megmutatunk a bevitel előtt a vámpultnál, mivel a kártevő- és betegségmentességre nagyon odafigyelnek. Ennek elmulasztása súlyos büntetést is vonhat maga után.


kriston ernőné, 2014. 06. 29. 13:13
Üdvözlöm ! A barátnőm kedvenc gyümölcse a málna.Fagyasztott állapotban milyen mennyiséget vihetek neki az USA-ba /természetesen jól zárható dobozban/?


Új hozzászólás beküldése

Név:
E-mail cím:*
Hozzászólás:


* az e-mail címed nem jelenik meg az oldalonOlcsó USA Repülőjegyek Olcsó USA Repülőjegyek
Olcsó repülőjegyek az USA városaiba a VistánálSZÁLLÁSFOGLALÁS

hirdetes