ÚTIKRITIKA.HU / Wyoming


hirdetes

útikritikák


Wyoming

Wyomingról dióhéjban| Tetszett&nem tetszett| Vélemények| Időjárás| Közlekedés| Étkezés| Közbiztonság| Egyéb hasznos információk|Yellowstone Nemzeti Park|Grand Teton Nemzeti Park |Ördögtorony| Más látnivalók| Érdekességek|Fotóegyveleg

Az Ördögtorony - j.k. fotója

Wyomingról dióhéjban

Kiejtés: vájoming

Lakosság (2023-ban): 586,000 - Az USA legkisebb népességű állama.

A lakosság 84 százaléka fehér, és ebbe még nincsenek is sorolva latinok, akik 11 százalékot képviselnek. Az állam lakosságának mindössze 1,3 százaléka afroamerikai.

Fővárosa: Cheyenne (kiejtés: sájen)

Wyoming területe közel 253 ezer km², ami a 10. legnagyobb állam az USA-ban

Wyoming az Amerikai Egyesült Államok nyugati részén található, a Közép-Montanai-hegység és a Nagy-síkságok között. Az alábbiakban felsorolom Wyoming állam szomszédos államait, valamint a fekvésével kapcsolatos néhány fontos tényt:

Északon Montana állammal határos, amely a Közép-Montanai-hegység szomszédos állama. Keleten és délkeleten Nebraska és Dél-Dakota államokkal határos. Nebraska az Alföld és a Nagy-síkságok között található, Dél-Dakota pedig a Közép-Montanai-hegység és a Nagy-síkságok között helyezkedik el. Délkeleten Colorado állammal határos. Nyugaton Utah állammal határos, amely a Colorado-vidék déli részén található.

Az állam gazdag természeti kincseivel, széles síkságokkal, hegységekkel és nemzeti parkokkal büszkélkedhet.

Fő látnivalók:

A Yellowstone Nemzeti Park, amely a világ első nemzeti parkja, Wyoming területén található. A park kiterjedése mintegy 8983 km², és ennek kb. 96 százaléka Wyoming állam területén található. Ez az egyik legnagyobb és legismertebb nemzeti parkok közé tartozik, tele van gejzírekkel, forró forrásokkal és számos állattal, mint például a grizzly medvék vagy a bölények.

A Grand Teton Nemzeti Park, a Wind River Range és a Devils Tower Nemzeti Emlékmű.

Tetszett&nem tetszett

Vélemények

A Yellowstone park gyönyörű volt. Szeptemberben jártunk ott lakókocsival. 7 napos jegy kapható, autónkent 35 dolcsi. A parkban a szállodák és kempingek többsége már zarva volt, csak három működött, íy kempinghelyet nem találtunk. A parkban sehol nem lehet éjszakára parkolóban megállni, így minden este ki kellett mennünk a parkból, és reggel viszamenni. Mi négy nap alatt jártuk be, mindent megnéztünk.

Az Old Faithful gejzir naponta kétszer tör ki, a mellette levő látogatóközpontban ki van írva a következő kitörés várható ideje. A Grand Prismatic Spring a gőz miatt nem volt jól látható. Érdemes fentről a teraszról megnézni. (2018)

Időjárás

Tavasz: A tavasz Wyoming-ban rövid időszak, általában márciustól májusig tart. Ebben az időszakban az időjárás változékony, és a hőmérséklet ingadozhat a 0-20 Celsius fok között.

Nyár: A nyár Wyoming-ban általában meleg és száraz, bár magasabban fekvő területeken hűvösebb lehet. Az időjárás általában június elejétől szeptember végéig tart, és a hőmérséklet napközben 20-35 Celsius fok között mozog.

Ősz: Az ősz Wyoming-ban rövid időszak, általában szeptember közepétől október végéig tart. Ebben az időszakban az időjárás változékony, és az éjszakai hőmérséklet akár 0 Celsius fok alá is süllyedhet, míg a nappali hőmérséklet általában 10-20 Celsius fok között van.

Tél: A tél Wyoming-ban hosszú és hideg, a hó esése gyakori, és az időjárás változékony. Az időjárás általában november elejétől március végéig tart, és a hőmérséklet nagyon hideg lehet, akár -20 Celsius fok is lehet. A hegyvidéki területeken és a nemzeti parkokban gyakran havas és jeges utakat találhatunk.

Extrém időjárás: Wyoming-ban előfordulhatnak szélsőséges időjárási viszonyok, mint például az erős szél, a hóviharok, az árvizek és a tornádók. Az extrém időjárási események általában nyáron és ősszel fordulnak elő, de bármelyik évszakban bekövetkezhetnek.

Közlekedés

Autópályák: Wyoming-ban több fontos autópálya keresztezi az államot, mint például az Interstate 25, az Interstate 80 és az Interstate 90. Ezek az autópályák könnyen elérhetővé teszik a városokat és a látványosságokat az állam területén.

Tömegközlekedés: Wyoming-ban a tömegközlekedési lehetőségek korlátozottak. Néhány városban és településen vannak helyi buszjáratok és taxik, de az államban nincsenek vonatok és metrók.

Repülőterek: Wyoming-ban számos kisebb és nagyobb repülőtér található, amelyek lehetővé teszik az állam és a környező régiók könnyű elérését. Az állam legnagyobb repülőtere a Cheyenne Regionális Repülőtér.

Időjárási körülmények: Wyoming-ban az időjárás szélsőséges lehet, és az utak havasak és jegesek lehetnek a téli hónapokban. Az autósoknak figyelniük kell az időjárási előrejelzésekre, és fel kell készülniük az időjárás változásaira, különösen a magasabb hegyvidéki területeken.

Vadállatok: Wyoming-ban sok vadállat él, és az autósoknak figyelniük kell az út mentén, hogy ne ütközzenek velük. Az állam közútjain gyakran láthatók állatfigyelmeztető jelzőtáblák és sebességkorlátozások.

Bölények blokkolják az egyik sáv egészét. - Elter Karcsi fotója

Sebességkorlátozások: Wyoming-ban a sebességkorlátozások változóak lehetnek, és az autósoknak figyelniük kell a sebességkorlátozó táblákra, különösen az állami parkokban és a lakott területeken.

Étkezés

Az alábbiakban néhány példa található a Wyoming-i étkezési kultúrára:

Bárányhús: A bárányhús egy fontos összetevője a Wyoming-i konyhának. A bárány- és a marhahús kombinációjából készült húsételek, mint például a chili con carne vagy a hagyományos bárány pörkölt, nagyon népszerűek az államban.

Vad: Wyoming-ban számos vadfajta él, mint például az antilopok, a bölények és a szarvasok. Az államban vadételek készülnek, mint például a szarvas pörkölt és az antilop steak.

Krumplipüré: A krumplipüré szintén nagyon népszerű Wyoming-ban, és gyakran kíséri az állam híres húsételeit.

Chili: Wyoming-ban a chili con carne egy nagyon népszerű étel, amely tartalmaz marhahúst, babot, chilit és más fűszereket.

Sütőtökös ételek: Wyoming-ban a sütőtökös ételek, például a sütőtök pite és a sütőtökös palacsinta, népszerűek az őszi időszakban.

Rostélyos: A marhahús rostélyos nagyon népszerű az államban, és számos étterem kínálja a híres Wyoming-beli "cowboy steakeket".

t. t. fotója

Levesek: Wyoming-ban a levesek is népszerűek, és gyakran készülnek húslevesek, bab levesek és zöldséglevesek.

Közbiztonság

Wyoming-ban az átlagos bűnözési arány alacsonyabb, mint az országos átlag. Az államban a lopás, a rablás, a gyilkosság és más súlyos bűncselekmények száma nem nagy.

Wyoming-ban a büntetések súlyosak lehetnek a bűncselekmény típusától függően. Az államban halálbüntetést is kiszabhatnak bizonyos bűncselekményekre, bár ezt ritkán alkalmazzák.

Wyoming-ban a lőfegyverek viselése és birtoklása törvényes, és az állam támogatja a fegyvertartás jogát. Azonban szigorú szabályok vonatkoznak a lőfegyverek használatára, különösen az állami épületekben és más biztonsági zónákban.

Tilos az autóból közlekedési táblákra lövöldözni. - Elter Karcsi fotója Wyomingban készült.

Természeti katasztrófák: Wyoming-ban a természeti katasztrófák, mint például az erdőtüzek, a földrengések, az árvizek és a hóviharok, jelentős veszélyt jelenthetnek az állami közösségekre. Az állam hatóságai a megelőzésre, a katasztrófa-előrejelzésre és a válságkezelésre összpontosítanak, hogy minimalizálják a természeti katasztrófák hatásait.

Egyéb hasznos információk

Yellowstone Nemzeti Park

A Yellowstone Nemzeti Park az Amerikai Egyesült Államok egyik legnagyobb és legismertebb nemzeti parkja. A park az északnyugati régióban található, és mintegy 8983 km² területen fekszik. A Yellowstone Nemzeti Parkban számos természeti csoda és élőlény található, amelyek vonzzák a turistákat az egész világból. Parkról:

 A Yellowstone Nemzeti Parkban találhatók olyan természeti csodák, mint például a gejzírek, források, vízesések és a híres sársapkák. A park területén több mint 10 000 forrás és gejzír található, amelyek közül a híres Old Faithful gejzír a legismertebb.

Vadon élő állatok: A parkban élő vadon élő állatok közül a legismertebbek a grizzly medvék, a bölények, az antilopok, a szarvasok, a farkasok és a pumák. Az állatok megfigyelése rendkívül népszerű tevékenység a parkban, de fontos megemlíteni, hogy ezek vadon élő állatok, amelyeket nem szabad megközelíteni vagy etetni.

Aktivitások: A park területén rengeteg tevékenységet lehet végezni, beleértve a túrázást, a kerékpározást, a horgászatot, a kajakozást és a lovas túrákat. A téli hónapokban síelésre és snowmobilingra is lehetőség van.

Történelem: A park történelme és kultúrája is lenyűgöző. A park területén régészeti lelőhelyek találhatók, amelyek a 11 000 éves emberi jelenlétet igazolják. A park területén a Shoshone és a Crow őslakos törzsek is éltek, és számos történelmi helyszín, mint például a Fort Yellowstone, is megtalálható a parkban.

Látogatási információk: A Yellowstone Nemzeti Park egész évben nyitva áll a látogatók előtt, de a téli hónapokban a park nagy része zárva van, és csak bizonyos útvonalakat lehet használni. A parkba történő belépésért belépődíjat kell fizetni, amelyet autónként vagy személyenként számítanak fel.

Elter Karcsi fotója

A belépődíj a Yellowstone Nemzeti Parkba változó, attól függően, hogy az egyéni belépésre vagy az autós belépésre szóló jegyeket választjuk. Az egyéni belépőjegy 2023-ban 30 USD, az autós belépőjegy pedig 35 USD, de ezek az árak változhatnak évente. Az autós belépőjegy 7 napig érvényes és az összes utas számára érvényes a járműben. Az egyéni belépőjegy érvényes az adott napon a parkba való belépésre.

Az online előzetes foglalás nem kötelező a park belépéséhez, de javasoljuk, hogy időben tervezze meg a látogatását, különösen a nyári hónapokban, amikor a parkban nagyon sok látogató van. A parkba való belépési sorok elég hosszúak lehetnek, különösen a szezonban, ezért érdemes előre megvásárolni a jegyeket online, vagy érkezni a parkba korán reggel.

Fontos megjegyezni, hogy a belépőjegy csak a park területére való belépésre jogosít fel, és további díjakat kell fizetni a kempingezéshez, túrázáshoz, valamint az egyéb tevékenységekhez és szolgáltatásokhoz, amelyeket a park kínál.

Kockázatok

Geotermikus aktivitás: A parkban található gejzírek, források és sársapkák természeti csodái, azonban ezek a területek nagyon veszélyesek lehetnek, mivel a víz és a gőz rendkívül forró. Az embereknek mindig az utakon kell maradniuk és nem szabad a tiltó jelek ellenére a geotermikus területekre bemenniük.

Elter Karcsi fotója

Vadon élő állatok: A parkban számos vadon élő állat él, köztük grizzly medvék, bölények, szarvasok és antilopok. Az állatokkal való találkozás veszélyes lehet, és a látogatóknak meg kell tartaniuk a megfelelő távolságot és betartaniuk a park által előírt biztonsági intézkedéseket.

Tűz: A parkban a tűzveszély rendkívül magas, és számos tűzeset történt már itt. A park igyekszik megakadályozni a tűzeseteket, de a látogatóknak is segíteniük kell abban, hogy ne okozzanak tüzet vagy ne dohányozzanak a területen.

Időjárási viszonyok: Wyomingban az időjárás gyorsan változhat, és a látogatóknak fel kell készülniük az időjárás változásaira. Az évszakok közötti átmenetekkor és a téli hónapokban gyakoriak a hóviharok, ami a park területén vezető utakat és turistaösvényeket zárhatja le.

Magasság: A park területén található magas hegyek és alacsonyabb területek is, és a magaslati betegség kockázata is fennáll. Az embereknek lassan kell felkapaszkodniuk a magasabb hegyekre, és megfelelően kell hidratálniuk magukat.

Walkway - Elter Karcsi fotója

Csirkét akart főzni az amerikai Yellowstone Nemzeti Park egyik hőforrásában egy turista, de lebukott, és komoly büntetést szabtak ki rá.
Az eset a park egyik olyan részén történt, amelyet lezártak a látogatók előtt. A gejzírekben és hőforrásokban gazdag területre egy tízfős csoport tartott főzőedényekkel, amiről valaki értesítette az egyik parkőrt. Az őr megtalálta a csapatot, az egyik férfi pedig éppen két csirkét lógatott be egy zsákban egy hőforrásba. Az augusztusban történt esetet nemrég tárgyalta a bíróság, és az elkövető férfit 1200 dollárra (365 ezer forint) büntette, valamint két évre kitiltotta őt a parkbó. forrás

Grand Teton Nemzeti Park

Aji fotója

A Grand Teton Nemzeti Park az Egyesült Államok egyik legkivételesebb nemzeti parkja, amely a Wyoming állam nyugati részén található. A park nevét a legmagasabb hegyének, a Grand Teton hegynek köszönheti, amely a Teton-hegység része. A park területe több mint 1 250 négyzetkilométert foglal magában, és számos látványosságot kínál a látogatók számára.

A Grand Teton Nemzeti Parkban hatalmas hegycsúcsok, kristálytiszta tavak, folyók, vadregényes erdők és egyedülálló állatvilág található. A parkban élnek például medvék, szarvasok, antilopok, rénszarvasok, farkasok és hiúzok. A parkban található számos túraútvonal, amelyek lehetővé teszik a látogatók számára, hogy felfedezzék a park csodálatos tájait és élővilágát. A parkban található Jenny-tó és a Jackson-tó különösen népszerűek a vízi sportok, például a kajakozás és a horgászat kedvelői számára.

A Grand Teton Nemzeti Park számos látványos helyszíne közül talán a Teton-hegység panorámája az egyik legkivételesebb. A parkban található néhány legmagasabb hegycsúcs az Amerikai Egyesült Államokban, amelyeket szinte minden látogató meg akar nézni. A parkban található számos kemping és szálláslehetőség, amelyek lehetővé teszik a látogatók számára, hogy több napot töltsenek a parkban, és élvezzék a természeti szépségeket.

Ördögtorony

u. e. fotója

Az Ördögtorony (Devils Tower) egy hatalmas, kősziklából álló vulkáni formáció Wyoming állam északkeleti részén, az Amerikai Egyesült Államokban. Az Ördögtorony a Black Hills-hegység legkiemelkedőbb és legismertebb jelképe, és a világ első nemzeti emlékműve, amelyet 1906-ban hoztak létre.

Az Ördögtorony körülbelül 386 méter magas és a környező vidéktől jelentősen kiemelkedik. A szikla különleges formája és jellegzetes mintázata miatt vonzza a hegymászókat, a túrázókat és a látogatókat. Az Ördögtorony alakja különösen látványos a napnyugta és a napfelkelte óráiban, amikor a napfény szépen megvilágítja a sziklafalat.

Az Ördögtorony és a környező terület fontos szerepet játszik a helyi indiánok kultúrájában és vallásában. A helyiek, különösen a dakota és a sziú törzsek, szent helynek tartják az Ördögtornyot, és az ősi idők óta tisztelik és imádják. Az Ördögtorony látogatható és megközelíthető, számos túraútvonal és kilátóhely áll a látogatók rendelkezésére, így mindenki élvezheti ennek a különleges természeti képződménynek a látványát és varázsát.

Más látnivalók

Cheyenne

(sájen)

Cheyenne egy barátságos, kisvárosi hangulatú város, amelyet érdemes felfedezni a Wyoming államban tett utazás során. A város történelmi jelentőséggel bír, de egyúttal modern város is, számos kényelmi lehetőséggel és éttermekkel, valamint szórakozási lehetőségekkel a látogatók számára.

Látnivalók

Wyoming State Capitol Building - Wyoming állam parlamentjének székhelye, egy gyönyörű épület, amelynek homlokzata megdöbbentő.

Cheyenne Frontier Days - évente megrendezésre kerülő lovas fesztivál, amelynek során rodeók, koncertek, karneválok és más tevékenységek zajlanak.

Cheyenne Botanic Gardens - egy több mint 6 hektáros park, amely kertészeti bemutatókat, szobrokat és tanösvényeket kínál.

Cheyenne Depot Museum - egy régi vasútállomás, amelyet múzeumként alakítottak át, és bemutatja Cheyenne vasúti történelmét.

Nelson Museum of the West - egy múzeum, amely a Nyugat történelmére és kultúrájára fókuszál.

Terry Bison Ranch - egy állatkert és farm, ahol bölényeket, szarvasmarhákat és más vadállatokat lehet látni.

Wyoming State Museum - a Wyoming történelmével, természeti kincseivel és kultúrájával foglalkozó múzeum.

Cheyenne Big Boots - őrült méretű cowboy csizmák sokasága, a város különböző helyein.

Historic Governors' Mansion - a Wyoming kormányzóinak otthona, amelyet ma múzeumként használnak.

Wyoming Hereford Ranch - egy ranch, ahol bemutatják a Hereford marhafajtát és az ezzel kapcsolatos gazdálkodási technikákat.

Érdekességek

1. Wyoming egyike azon kevés államoknak az USA-ban, amelyekben a felnőtt lakosok több mint 90%-a legalább középiskolai végzettséggel rendelkezik.

2. Wyoming az USA egyik legnagyobb széndioxid-kibocsátó állama, mivel a szénbányászat hosszú ideig az állam gazdaságának fontos részét képezte.

3. Wyoming az egyik legjobb állam az USA-ban a csillagos égbolt megfigyelésére, mivel itt találhatók az ország legkevésbé népes területei, ahol nincsenek városi fények, ami lehetővé teszi a sötétségben a csillagok, az égbolt és az asztrofotográfia élvezetét.

4. z első nemzeti park: Yellowstone Nemzeti Park, amely 1872-ben alakult, a világ első nemzeti parkja, és Wyoming-ban található.

5. Az első női kormányzó: Nellie Tayloe Ross 1925-ben lett Wyoming kormányzója, ő volt az első női kormányzó az USA-ban.

6. Az első állam, ahol a nők szavazhattak: Wyoming 1869-ben engedélyezte a nők szavazását az államban, majd 1890-ben a nők szavazását az egész országban törvénybe iktatták.

Wyoming beceneve a "Equality State" (Egyenlőség Állama). Ez a becenévéppen  arra utal, hogy Wyoming az első amerikai állam volt, amely elfogadta a nők választójogát, s az első állam volt az Amerikai Egyesült Államokban, amely elfogadta a munkanap nyolcórás hosszát, és az első állam, amelyben a nők jogot kaptak az ügyvédi és bírói pályára.

7. Az első transzkontinentális vasútvonal: Wyoming-ban található az első transzkontinentális vasútvonal, amely 1869-ben épült meg és összekapcsolta az Egyesült Államok keleti és nyugati partjait.

8. Harrison Ford - Az Oscar-jelölt színész, aki olyan híres filmekben szerepelt, mint az Indiana Jones sorozat, Csillagok háborúja, a Szárnyas fejvadász és a  Szökevény, Chicago-ban született, de Wyoming államban nőtt fel.

9. Django elszabadul (2012) - A Quentin Tarantino westernje az 1850-es években játszódik, és Wyoming-ban, a Grand Teton Nemzeti Parkban és a Jackson Hole-ban készült.

Fotóegyveleg


Kommentek

Még nem érkezett hozzászólás.


Új hozzászólás beküldése

Név:
E-mail cím:*
Hozzászólás:


* az e-mail címed nem jelenik meg az oldalon


Olcsó USA Repülőjegyek Olcsó USA Repülőjegyek
Olcsó repülőjegyek az USA városaiba a VistánálSZÁLLÁSFOGLALÁS

hirdetes