ÚTIKRITIKA.HU / Maine állam


hirdetes

útikritikák


Maine állam

Maine államról dióhéjban| Tetszett&Nem tetszett| Vélemények| Időjárás| Odajutás| Szállásválasztás| Helyi közlekedés| Étkezés| Közbiztonság| Más praktikus tudnivalók| Augusta|Acadia Nemzeti Park|Más látnivalók| Földrajz| Történelem| Manapság| Gasztronómia| Maine lobster|Érdekességek| Fotóegyveleg

.

                                                Homárhalászós csónaktúra a Kennebunkport-folyón - v. cs. fotója

Ennek az aloldalnak a stilisztikai átfésülése még várat magára.

Maine államról dióhéjban

Terület: 91 646 km²  (közel akkora mint hazánk)

Lakosság (3023-ban): közel 1,4 millió - 93% fehér, 3% keverék, 1,4% afro-amerikai (fekete), 1,2% ázsiai

Maine az USA északkeleti részén található. Határos Kelet-Kanadával, az Atlanti-óceánnal, New Hampshire-rel és az Atlanti-óceánon keresztül New York állammal. Maine a legkeletibb állam az USA kontinentális részén és az északi határa az Atlanti-óceán.

Maine állam fővárosa Augusta, ami Maine állam keleti részén található, a Kennebec-folyó partján.

Maine államnak több beceneve is van, például "The Pine Tree State" a rengeteg fenyőfájáról, "Vacationland" a turisták kedvenc úti céljaként, vagy "Lighthouse State" a sok tengeri világítótorony miatt.

Az állam gazdasága elsősorban a halászat, a mezőgazdaság, a fakitermelés és a turizmusra épül.

Maine számos természeti szépséggel rendelkezik, ideértve a sziklás partokat, az erdős hegységeket és a tóvidékeket. Az Acadia Nemzeti Park, a Baxter Állami Park, a Portland Head Fény és a Pemaquid Fény a leglátogatottabb turisztikai helyek közé tartoznak.

A legjobb időszak Maine állam látogatására a nyár (június-augusztus) és az ősz (szeptember-október), amikor az időjárás melegebb és kellemesebb. Nyáron a tengerparti városokban és a nemzeti parkokban lehet élvezni a strandolást és a természetet, az ősz pedig különösen szép az erdők és a hegyek színes lombszínei miatt. Télen hideg és havas lehet Maine államban, és a turisták többnyire síelni és snowboardozni járnak ide. Tavasszal az időjárás változékony, de a városok és falvak kevésbé zsúfoltak, így akkor is jó időszak lehet a látogatásra.

Tetszett&Nem tetszett

Tetszett

1. Maine déli részén a gazdag történelmű York falu, ami tele van hangulatos régi házakkal.

2. Autózni az Acadia’s Park Loop Road-on

Nem tetszett

1. Meglepett minket, hogy mennyi szolgáltatóhelyen ragaszkodtak a készpénzes fizetéshez.

Vélemények

jön

Időjárás

Maine állam az északkeleti partvidéken helyezkedik el, így az éghajlata ennek megfelelően kontinentális és szubpoláris. A téli hónapok hidegek és havasak, a nyarak enyhék és csapadékosak lehetnek. A partvidéken hűvös és párás időjárás jellemző, a belső részeken pedig a téli hideg és a nyári meleg intenzívebb lehet. A legmelegebb hónapok július és augusztus, amikor átlagosan 20-25 fokos a hőmérséklet, a leghidegebb hónap pedig január, amikor általában -10 és 0 fok között alakul a hőmérséklet.

Odajutás

Maine állam területén nincs olyan repülőtér, ahova közvetlen járatokat indítanának Budapestről. Az utazáshoz átszállásra lesz szükség valamelyik nagyobb amerikai repülőtéren, például New Yorkban, Washingtonban vagy Bostonban. Az átszállások számától és időtartamától függően a teljes utazási idő változó lehet, általában legalább 12-15 órát vesz igénybe. A leggyakoribb átszállási útvonalak általában New Yorkban vagy Bostonban vannak, ahol az utasok átszállnak egy másik járatra, amely közvetlenül eljuttatja őket Maine államba.

Üdvözlégy Maine-ben - Amilyennek az életnek lennie kell - t. s. fotója

Szállásválasztás

Maine állam szállásválasztási lehetőségei sokszínűek és változatosak, azonban fontos tudni, hogy a turisztikai szezonban (júniustól szeptemberig) a kereslet magas, így a szállások árai is magasabbak lehetnek.

A legnépszerűbb szállásválasztási lehetőségek közé tartoznak a hotelek, panziók, motelok, vendégházak, kempingek és üdülők. A tengerparti településeken könnyebb találni szállást, mint a belső területeken.

Azonban érdemes előre foglalni, különösen a turisztikai szezonban, hogy biztosítsa a megfelelő szállást, amely megfelel az igényeinek és költségvetésének. Emellett a szállások kínálata változatos, lehetőség van a családi birtokokon található vendégházakban való megszállásra, valamint a történelmi épületek átalakításával létrehozott butikhotel-ekben való megszállásra is.

Helyi közlekedés

Maine államban az autós közlekedés jellemzően nyugodt és kényelmes. A közlekedési szabályok az Egyesült Államok többi részéhez hasonlóan érvényesek, de fontos figyelembe venni az állam egyes jellemzőit.

Maine-ben az úthálózat jellemzően jól karbantartott, de a téli hónapokban havazásra kell számítani, ezért fontos téli felszereléssel rendelkezni és ügyelni a vezetési sebességre.

Egyes kisebb falvakban és városokban keskeny utcák és régi közlekedési rendszer lehet, ami korlátozhatja a nagyobb járművek mozgását.

Maine-ben sok természeti szépség található távoli helyeken, így autózás során fontos figyelni a forgalmi jelzésekre, kanyarokra és az útviszonyokra. Szintén fontos tudni, hogy az állam nagy része erdős, és az állatok gyakran átkelnek az utakon, ezért érdemes óvatosan vezetni, különösen az esti és éjszakai órákban.

Tram bus - cs. r. fotója

Étkezés

A Maine-i ételek közül kiemelkedik a homár, az édesvízi halak, a rákfélék, a kukoricakenyér, az áfonyás pite, a főtt kukorica és a főtt homoktövis.

Ha a turista Maine-ban szeretne homárt enni, érdemes alaposan keresgélni az éttermek között, és figyelni a helyi ajánlásokat és véleményeket. A homárhús ára szezonális változásokon megy keresztül, ezért érdemes tájékozódni a legjobb időszakról és árakról. Az éttermek jellemzően kínálnak homárral készült ételeket, például homárral töltött rántottát, grillezett homárt és homárlevest. A homár mellett érdemes kóstolni a helyi halakat, kagylókat és egyéb tengeri herkentyűket. A helyi turisztikai irodák és a szálláshelyek recepciói is segíthetnek a legjobb helyek kiválasztásában.

.

Homárhúsos szendvics - v. cs. fotója

Lobster roll -  j. k. fotója

Közbiztonság

Általánosságban véve Maine államban biztonságos környékek találhatóak, azonban hasonlóan más államokhoz, turistaként érdemes óvatosnak lenni és figyelni az értékeinkre, valamint a nyilvános helyeken is ügyelni a személyes biztonságra. Az állam rendőrsége folyamatosan dolgozik azon, hogy fenntartsa a közrendet és biztosítsa a lakosok és turisták biztonságát. Ajánlott a turistáknak, hogy tájékozódjanak a veszélyesebb területekről, kerüljék azokat, és ne hagyják értékeiket a járművükben vagy a nyilvános helyeken látható helyeken.

Rendőr fehér kesztyűvel - b. p. fotója

A parti őrség állomáshelye - h. j. fotója

Más praktikus tudnivalók

Maine állam turistáit elsősorban az időjárási körülmények okozhatják kellemetlenséget, különösen a hideg és hóesés télen. Továbbá, a szigeteken és part menti területeken élő állatok, például a szúnyogok és kullancsok okozhatnak problémát, különösen a nyári hónapokban. A természeti katasztrófák, mint például hurrikánok és erdőtüzek szintén kockázatot jelenthetnek, bár ezek általában ritkák. Városi területeken, mint Augusta, a bűnözés nem magas, de érdemes vigyázni, különösen éjszaka és az elhagyatott területeken.

Augusta

Augusta a Maine állambeli főváros, Kennebec megyében található. Az Egyesült Államok északkeleti részén található és a Kennebec folyó partján fekszik. Augusta fontos történelmi helyszín és politikai központ, ahol a Maine állami kormányzat és a törvényhozás található.

Capitolium - g. e. fotója

A kormányzó háza - g. e. fotója

Augusta városa gazdag történelmi és kulturális örökséggel rendelkezik, például a Maine Állami Múzeummal, amely a megyében található történelmi, kulturális és művészeti tárgyakat mutatja be. A városban számos szórakozási lehetőség is van, beleértve a különböző éttermeket, üzleteket és szórakozóhelyeket.

Augusta városa az év minden szakában kellemes és változatos tevékenységekkel várja a turistákat. A város környékén több nemzeti park, állami park és természeti terület található, így a turisták a szabadban is élvezhetik az időt, például túrázhatnak, kerékpározhatnak, horgászhatnak vagy egyszerűen csak piknikezhetnek.

Acadia Nemzeti Park

Az Acadia Nemzeti Park az Egyesült Államok egyik legkedveltebb nemzeti parkja, és Maine államban található, az Atlanti-óceán partján. A park területe kb. 194 km², és magában foglalja az Acadia-hegység legmagasabb pontját, a Cadillac-hegyet, valamint a szigetek és az Atlanti-óceán partján található strandokat is.

A parkban számos túraútvonal és kerékpárút található, ahol a látogatók felfedezhetik a park természeti szépségeit. Az Acadia Nemzeti Parkban lehetőség van hegymászásra, horgászatra, kenuzásra, kajakozásra és vitorlázásra is.

A parkban található Jordan Pond, ahol a látogatók megkóstolhatják a híres Maine-homárt, valamint a Thunder Hole, ahol a tenger hullámai erőteljesen csapnak a sziklafalra, és a látogatók hangos, robajló dörgést hallhatnak.

Az Acadia Nemzeti Park a látogatók számára rengeteg lehetőséget kínál a természet szerelmeseinek, és egyszerűen varázslatos helyszín a természet megcsodálására.

Más látnivalók

Portland világítótorony: Az 1791-ben épült világítótorony a legmagasabb fém világítótorony az Egyesült Államokban, amely ma is működik.

Bar Harbor: A szigeten található üdülőhely lenyűgöző kilátást nyújt a tengerre és a sziklás partvonalra. A városban számos üzlet, étterem és szálláslehetőség található.

j. k. fotói

Maine Botanikus Kert: A kert több mint 270 hektáron terül el, és több mint 10 000 növényfajtát tartalmaz, amelyek közül sok endemikus a térségben.

Rockland Lobster Festival: Az éves homár fesztivál a világ minden tájáról érkező látogatókat vonzza, és homárételeket, koncerteket, vásárokat és más szórakoztató tevékenységeket kínál.

Katahdin hegység: A hegy a Maine északi részén található, és a legmagasabb csúcsa a Baxter állami parkban található. A hegység csodálatos kilátást nyújt a környező vidékre.

Victoria-állam menedékhely: Az állatkert, amely 1972-ben nyílt meg, mintegy 1200 állatot tartalmaz, több mint 200 fajból.

Maine állam sok gyönyörű kisvárosa van, néhány közülük:

Camden - A kisváros a Penobscot-öböl partján fekszik, lenyűgöző kilátással az öbölre és a hegyekre. Rengeteg szabadidős tevékenység és kikötői program várja az idelátogatókat.

Kennebunkport - A Maine part mentén található, tengerparti városként híres, ahol csodálatos strandok, éttermek, múzeumok, üzletek és más látnivalók várják a látogatókat.

Bar Harbor - Az Acadia Nemzeti Park közelében fekszik, ahol rengeteg szabadidős tevékenység elérhető, többek között túrázás, kerékpározás, hajókirándulások. Az idelátogatók nem csak a parkot élvezhetik, hanem a város látnivalóit is.

Rockland - A Maine partok egyik legizgalmasabb kisvárosa, amely híres a homárjáról, az éghajlatáról és az Ocean State’s Railway múzeumról. Az idelátogatók élvezhetik a part menti sétákat, az öblök nézését, és meglátogathatják a helyi művészeti és kézműves kiállításokat.

Boothbay Harbor - Egy másik gyönyörű kisváros a Maine partjainál, ahol rengeteg programlehetőség, látnivaló és gasztronómiai élmény várja az idelátogatókat. A kikötő, az akvárium, a múzeumok és a botanikus kertek csak néhány érdekesség a városban.

Földrajz

Maine állam az Egyesült Államok északkeleti részén található, a kanadai határ közelében. Az állam többnyire hegyvidéki területekből, valamint erdős és partvidéki területekből áll. A partvidéken hosszú, homokos strandok és sziklás partszakaszok találhatóak, az állam belsejében pedig hegyek, tavak és folyók vannak. A legmagasabb hegy Maine államban a Katahdin, amely 1 605 méter magas.

.

Jávorszarvas - g. s. fotója

Történelem

Maine állam az Egyesült Államok egyik legelső állama. Az őslakos indián törzsek a Penobscot, Passamaquoddy, Maliseet, és Abenaki éltek ezen a területen. A 17. században az európaiak érkezésével a francia és angol telepesek kezdték el felfedezni és gyarmatosítani a területet. Az amerikai függetlenségi háborúban Maine területe brit fennhatóság alatt állt, de 1820-ban hivatalosan csatlakozott az Egyesült Államokhoz, mint a 23. állam.

Maine állam gazdasága az első évtizedekben a halászatra és az erdőgazdaságra épült, később a textil- és papíripar fejlődött ki.

Maine államnak jelentős szerepe volt az amerikai polgárjogi mozgalomban és a női egyenjogúság mozgalmában is. A szintén Maine-ból származó elnök, George H. W. Bush vezette az Egyesült Államokat a hidegháború végéhez és az első Öböl-háborúhoz.

Manapság

A turizmus fontos szerepet játszik az állam gazdaságában, különösen a tengerparti üdülőhelyeken és a nemzeti parkokban.

Az életszínvonal tekintetében Maine állam az USA átlaga alatt van. Az átlagos háztartási jövedelem Maine államban alacsonyabb, mint az országos átlag, és az állam magas adóterheket is számol fel az állampolgárok számára. A lakásárak azonban viszonylag alacsonyak az országos átlaghoz képest.

Gasztronómia

Maine állam gasztronómiája jellemzően a tengeri ételekre fókuszál, mivel az állam partvidéke igen hosszú és gazdag a tengeri élővilágban. A homárnak különösen fontos szerepe van a helyi konyhában, sok étteremben kínálnak homáralapú ételeket, mint például a homárpástétomot, homársalátát vagy homárlevest. Emellett népszerűek a füstölt halak, kagylók, rákok és kagylófélék. A helyi specialitások közé tartozik a Maine homárláb-főzelék (lobster chowder) és a homártekercs (lobster roll), ami egy friss kenyérbe töltött, fűszerezett homár húsból készült szendvics. A helyi sörfőzdék és borászatok is nagyon népszerűek Maine államban.

Maine lobster, azaz a Maine-i homár

A Maine-homár (Maine lobster) különlegessége az, hogy a hideg tengeri áramlatokban él, ezáltal az édesvízi és a sós tengeri áramlatok keveredéséből származó táplálékot fogyasztja, amelynek köszönhetően egyedi az ízvilága. Emellett a homárnak a Maine partjainál található állományai világhíresek, és a homárhalászat hagyományai is nagyon erősek a térségben. Sokak szerint a Maine-homár a legfinomabb homár az USA-ban, azonban ez szubjektív vélemény, és az ízlések változóak.

A világ legnagyobb homárját, amely 23 méter magas és 34 méter hosszút, Maine államban halászták ki.

Érdekességek

1. Stephen King, író és forgatókönyvíró, Portlandben született és Bangorban él.
Patrick Dempsey, színész, Lewistonban született.

2. Maine állam számos film helyszínéül szolgált az évek során. Néhány ismert film, amelyek részben vagy egészben Maine-ben készültek:

Forrest Gump (1994)
Árvák hercege (The Cider House Rules) (1999)
Sorvadj el ! (Thinner) (1996)
Dolores Claiborne (1995)
Jumanji (1995)
Kedvencek temetője (Pet Sematary (1989)
Szuper haver (The Iron Giant) (1999)

Ezek közül a filmek közül többek között a Forrest Gump, az Árvák hercege és a Dolores Claiborne Maine-ben található kisebb településeken játszódnak.

3. Maine államban 1895-ben kitalálták a léggömbhálózatot, amely segített a horgászoknak elérni a halászat célját. Ez egy olyan rendszer, amelyben a léggömböket felügyelő emberek segítették a hajósokat a halászhálók felszínén tartásában.

4. Maine államban található a világ egyik legnagyobb konyhakés üzeme, a Dexter-Russell, amely évente több mint 200 ezer kést gyárt.

Fotóegyveleg

Portland a Casco-öbölből - t. m. fotója

Maine - Portland - j. k. fotója


Kommentek

Még nem érkezett hozzászólás.


Új hozzászólás beküldése

Név:
E-mail cím:*
Hozzászólás:


* az e-mail címed nem jelenik meg az oldalon


Olcsó USA Repülőjegyek Olcsó USA Repülőjegyek
Olcsó repülőjegyek az USA városaiba a VistánálSZÁLLÁSFOGLALÁS

hirdetes