ÚTIKRITIKA.HU / Montana állam

Montana állam

Montana állam dióhéjban | Tetszett & Nem tetszett | Vélemények | Odajutás | Időjárás | Közbiztonság | Egyéb hasznos információk | Yellowstone nemzeti park | Glacier nemzeti park | Egyéb látnivalók | Érdekességek |Fotóegyveleg

Montana dióhéjban

  • Montana az USA északnyugati területének egyik állama.
  • Montana 380 832 négyzetkilométeres területén kicsit több mint egymillióan élnek (2023-as becslés), szóval nagyon gyér a népsűrűség. (Az USA 4. legnagyobb állama.)
  • Montana neve a spanyol montaña, azaz hegy szóval egyezik. Montana beceneve a ,,Kincs állam" (Treasure State). Másik becenév. Big Sky Country (Nagy ég ország), a tágas kék égboltja alapján.
  • Az állam fővárosa: Helena, de Montana legnépesebb városa: Billings. 
  • Montana egyértelműen fő vonzereje az elképesztően szép tájak és a vadvilág. Íme egy kis felsorolás arról, hogy milyen, a természetes közegükben élő állatokat lehet látni Montanában: hegyi kecskék, jávorszarvasok, szajkók (madár), bölények, vadjuhok, fekete medvék, szürkemedvék (grizzly), farkasok (leginkább a Yellowstone parkban), prérifarkasok, hegyi oroszlánok (inkább pumának néznek ki), fehérfejű réti sasok. 
  • Szomszédai: északon Kanada, nyugaton Idaho, keleten Észak- és Dél-Dakota, délen Idaho és Wyoming

Tetszett & Nem tetszett

Tetszett

  1. A Glacier National Park, mert nincs olyan nagy turista tömeg, mint sok híresebb amerikai nemzeti parkban 
  2. Helenában a St. Helena katedrális

Nem tetszett

  1. A medvék miatt para

Vélemények

Jön!

Odajutás

A legtöbb turista bérautóval, szárazföldön jut el Montanába, de számos lehetőség van a légi úton történő megközelítésre is.

Időjárás

Montana meglátogatásának optimális ideje: szeptember és június.

Montana éghajlata a kontinentális éghajlati övezetbe tartozik. A klíma változatos lehet az állam nagy területe miatt, de általában a következők jellemzők:

A téli hónapokban hideg és hóeséses időjárásra lehet számítani. Az átlagos januári hőmérséklet -7 és 0 Celsius fok között van, de a hegyvidéki területeken ennél hidegebb is lehet.

A nyári hónapokban meleg és száraz időjárás jellemző. Az átlagos júliusi hőmérséklet 21 és 30 Celsius fok között van, de a hegyvidéki területeken hűvösebb lehet.

A csapadékmennyiség változó lehet, de általában az állam keleti részén kevesebb, míg a nyugati és hegyvidéki területeken több csapadék esik.

A hegyvidéki területeken magasabban lévő területek általában hűvösebbek és nedvesebbek, mint az alacsonyabb területek.

Közlekedés

Montana állam közúti közlekedése jellemzően jól kiépített és karbantartott, de az utak néha hosszúak és elszigeteltek lehetnek, különösen a vidéki területeken. A téli hónapokban az állam északi részén havazás és jég lehet, és előfordulhat, hogy a közlekedés nehézkes lesz. A sebességkorlátozások változóak lehetnek az államon belül, de általában az autópályákon kb. 112 km/h az engedélyezett sebesség.

Fontos figyelni az állatokra az utakon, különösen az elszigetelt területeken, ahol gyakran előfordulhatnak vadon élő állatok, mint például szarvasok és medvék, amelyek átszökhetsznek az úton. Javasolt, hogy az utazók tartsák maguknál az autópálya térképet és a GPS-t az irányok könnyebb követéséhez.

Közbiztonság

Montana a közbiztonság tekintetében a 27. helyen áll az USA államai között. MOndhatjuk tehát, hogy átlagos.

Egyéb hasznos információk

Jön!

Yellowstone nemzeti park

A park kb. 93 százaléka Wyoming államban van!

,, A Yellowstone Nemzeti Park egyik, jól ismert látványossága egy gejzír, név szerint az „Old Faithful” (magyarul „Öreg hűséges”). Ez a gejzír azért bír különös jelentőséggel, mert megközelítőleg 80 percenként tör fel, s így előre ki lehet számítani a következő kitörést. Ezen kívül több gejzír, jó néhány pompás vízesés, lépcsőzetes mészkőteraszok és az egészen mesebeli, kékes-sárgás színű Hajnalka-medence (Morning Glory Pool), illetve néhány másik, hasonlóan szép hőforrás minden bizonnyal egész életre szóló élményt nyújt a látogatóknak. Ugyancsak érdekesek a park területén található megkövült fák is, melyek egy vulkánkitörés során nyerték el mai, „megkövült” formájukat." forrás

Lower Yellowstone Falls - Elter fotója

Glacier nemzeti park

(gléjsör)

A Glacier Nemzeti Park az Egyesült Államok egyik legimpozánsabb nemzeti parkja. Az északnyugati Montana és délnyugati Alberta határán elterülő park hatalmas gleccserei, kristálytiszta tavai és csodálatos hegycsúcsai miatt vonzza a látogatókat. A parkban rengeteg lehetőség van a túrázásra, hegymászásra, horgászásra, kenuzásra, vadonatúj és vadállatok megfigyelésére. A parkban számos túraútvonal és látogatóközpont található, ahol a látogatók információkat kaphatnak a parkról és a környező területekről. A Glacier Nemzeti Park egész évben látogatható, de a legjobb időszak a nyári hónapokban van, amikor a hőmérséklet kellemesebb, és a gleccserek is könnyebben megközelíthetők.

Aji fotója

k. s. fotója

Egyéb látnivalók

Helena

az állam fővárosa

Helena Montana egy kisváros az Egyesült Államok északnyugati részén, Montanában. A város a fővárosa Montana államnak. Az egyik fő látnivalója a városnak a történelmi belvárosa, amelynek sok épülete még az 1800-as évekből származik. A városban található több múzeum, köztük a Montana Történelmi Társaság Múzeuma, a Művészeti Múzeum és a Tűzoltó Múzeum. A közeli Helena Nemzeti Erdészeti Birodalomban lehet túrázni, horgászni és vadászni, valamint síelni és snowboardozni télen. A városban számos étterem, kávézó és bolt is található.

Montana parlamentje (State Capitol) - g.e. fotója

Érdekességek

1. A világon Montanában van a legnagyobb vándorló szarvascsorda. 

2. Montana északon Kanadával (British Columbia, Alberta és Saskatchewan) határos, keleten Észak- és Dél-Dakotával, délen Wyominggal, és nyugaton Idaho-val. Montana nyugati részén magas hegyek húzódnak, a Rocky Mountains, keleten hatalmas síkságok (Great Plains) terülnek el.

3. Néhány híres film, amelyeket Montanában forgattak:

Folyó szeli ketté (A River Runs Through It) (1992): A Montana államban játszódó film, amelyet Robert Redford rendezett, és amely Norman Maclean azonos című memoárján alapul.

A suttogó (The Horse Whisperer) (1998): Robert Redford rendezte ezt a filmet is, amelyben egy lovaglásbalesetet szenvedett lányt és az ő apját követi nyomon a történet. A film több helyszíne is Montanában található.

Szenvedélyek viharában (Legends of the Fall) (1994): Az Oscar-díjas film Montana szépséges tájain játszódik, és Brad Pitt, Anthony Hopkins és Aidan Quinn főszereplésével készült.

Nebraska (2013): A road movie a Montana és a Nebraska közötti utazásról szól, amelynek során egy apja és fia újra felfedezik kapcsolatukat. A film többek között Billingsben és Bozemanben is forgott.

Veszélyes vizeken (A River Wild) (1994): A thriller Kevin Bacon és Meryl Streep főszereplésével Montana folyóin játszódik.

Villám és Fürgeláb (Thunderbolt and Lightfoot) (1974): Clint Eastwood és Jeff Bridges szerepelnek a film noir-ban, amelynek forgatási helyszínei között szerepelnek Montana állambeli helyszínek is.

4. David Lynch: Az Oscar-díjas filmrendező és forgatókönyvíró 1946-ban született Missoulában, Montanában.

Gary Cooper: Az Oscar-díjas színész 1901-ben született Helena-ban, Montanában.

Fotóegyveleg

Vissza az elejére


Kommentek

Még nem érkezett hozzászólás.


Új hozzászólás beküldése

Név:
E-mail cím:*
Hozzászólás:


* az e-mail címed nem jelenik meg az oldalon


Olcsó USA Repülőjegyek Olcsó USA Repülőjegyek
Olcsó repülőjegyek az USA városaiba a VistánálSZÁLLÁSFOGLALÁS