ÚTIKRITIKA.HU / Louisiana állam


hirdetes

útikritikák


Louisiana állam

Louisiana államról dióhéjban| Tetszett&Nem tetszett| Vélemények| Időjárás| Odajutás| Szállásválasztás| Helyi közlekedés| Étkezés| Közbiztonság| Egyéb praktikus információk New Orleans |Jean Lafitte Nemzeti Történelmi Park Baton Rouge| Más látnivalók| Földrajz| Történelem| Manapság| Gasztronómia| Érdekességek| Fotóegyveleg

Ültetvényes urasági kastély - v.f. fotója

Louisiana államról dióhéjban

kiejtés: luiziáná

Terület: 135 658 km² (46 százalékkal nagyobb, mint hazánk)

Louisiana állam az USA déli részén található. Nyugaton határos Texas állammal, északon Arkansas és Mississippi államokkal, keleten pedig Mississippi és az Alabama államokkal. Louisiana állam partjai az Észak-Amerikai kontinentális partok részét képezik, és a Mexikói-öbölre nyílnak.

Lakosság (2023-ban): 4,58 millió - 61% fehér, 32% afroamerikai (fekete), többi vegyes és ázsiai 

Louisana fővárosa: Baton Rouge (betn rúzs)


Louisiana államnak több beceneve is van, amelyek különféle jellemzőit és vonásait emelik ki. Az alábbiakban felsorolok néhányat a legismertebb beceneveiből:

Pelican State: Louisiana állam beceneve a Pelican State, mivel a pelikán szimbólumként szerepel az állam címerén. A pelikán az állam hivatalos madara is.

Bayou State: Az állam egyik beceneve a Bayou State, mivel Louisiana-ban sok mocsaras és mocsaras terület található, amelyeket bayou-knak neveznek. Ezek a területek az állam kulturális és gazdasági életében is fontos szerepet játszanak.

Sportsman's Paradise: Louisiana állam a Sportsman's Paradise becenéven ismert, mivel az állam gazdag vadászati és halászati lehetőségeket kínál. Az állam vadvilága és természeti kincsei vonzzák a vadászokat, horgászokat és természetkedvelőket.

Creole State: Louisiana állam a Creole State becenéven is ismert, mivel az állam gazdag kulturális örökséggel és kreol konyhával rendelkezik. A kreol konyha az afrikai, spanyol, francia és karib stílusok keveréke, és Louisiana egyik legfontosabb kulturális vonzereje.

Child of the Mississippi: Az állam a Child of the Mississippi becenéven ismert, mivel az Mississippi folyó áthalad az államon és nagyban hozzájárul az állam gazdasági és kulturális életéhez. A Mississippi folyó és a mellékfolyók hajózása, halászata és árvízvédelme fontos szerepet játszik Louisiana állam életében.


Louisiana állam neve az 1600-as évek végén a francia király, XIV. Lajos tiszteletére kapta a Louisiane (ejtsd: Luizszién) nevet, amelyet a francia felfedező, René-Robert Cavelier, Sieur de La Salle adott az akkor ismeretlen területnek. A francia Louisiane szó jelentése "Louis földje", amely az uralkodó francia király, XIV. Lajos nevét utalja, aki nagyon támogatta az európai telepeseknek az Újvilágba való kiterjeszkedését.

Louisiana állam területén a francia telepesek, majd később a spanyolok is éltek, mielőtt az Egyesült Államok 1803-ban megvásárolta volna az egész területet a francia államtól. Az állam területének megvásárlása, amelyet Louisiana-vásárlásnak neveznek, kiterjesztette az Egyesült Államok területét a Mississippi folyó torkolatától a Rocky Mountains-ig, és hozzájárult az amerikai történelem egyik legnagyobb földvásárlásához. Az akkori Louisiana területéből származik a mai Louisiana állam, valamint további 13 állam, köztük Arkansas, Missouri, Iowa, Oklahoma és Nebraska.


Louisiana állam az Egyesült Államok egyik legérdekesebb és legváltozatosabb állama. Íme néhány dolog, amit érdemes látni ha ellátogatsz Louisianába:

New Orleans: A város kulturális központ, az itt található francia negyed, a jazz klubok és az éjszakai élet világhírű. New Orleans a Mardi Gras farsangi fesztiváljáról is híres.

Kajakozás a mocsarakban: A mocsarak és a zátonyok csodálatos vidéknek számítanak, és kajakozás közben lehetőség nyílik a vidék és a helyi állatvilág felfedezésére.

Cajun ételek: Louisiana cajun konyhája világhírű, és tartalmazza az éttermekben kínált tradicionális étkeket, mint a gumbo, étel, a jambalaya, étel és az étkezési rák.

Mardi Gras: Az évente megrendezett farsangi fesztivál, amely New Orleans-ban található, híres jelmezes felvonulásairól, maszkos bálokról, kiváló éttermekről, élő zenéről és egyedülálló éjszakai életről.

Ültetvények: Louisiana gazdag történelme során fontos szerepet játszottak a növénytermesztő gazdáknak, akik különleges és gyönyörű ültetvényeket hoztak létre. Ma ezek a helyszínek népszerű turisztikai látnivalók, és lehetőséget adnak a múlt felfedezésére.

Jazz és Blues zene: A jazz és a blues zenéje Louisianából indult, és az állam számos helyén élőzenét hallhatunk, főleg New Orleansban és Baton Rouge-ban.

Kisvárosok és vidéki élet: Louisiana tele van érdekes kisvárosokkal és vidéki területekkel, ahol a látogatók a helyi életmód és kultúra megismerése mellett, pihenhetnek és élvezhetik a természet szépségeit.

Tetszett&Nem tetszett

Tetszett

1. A kitűnően szervezett Whitney Plantation (ültetvényes) múzeum St. John the Baptist Parish-ban, a Mississippi folyó mellett

2. Érdekes volt USA-viszonylatban itt megtapasztalni, hogy az idősebbek egy részével akár franciául is szóba lehetett állni. Meg is történt, jóllehet tudok angolul is.

3. A helyi emberek nagyon segítőkészek, barátságosak, közvetlenek a turistákkal

4. A fincsi friss, még csaknem forró francia fánkok (beignets)

Nem tetszett

1. Sajnos a legnevesebb Lousiana-i ételspecialistások többségében van rizs. Nagy bánatomra.

2. Szomorú volt itt is látni, hogy a vidéki farmok egy részén alig látni embert, főleg nem fiatalt. 

3. Kevés olyan USA-államban láttam, amelyik ilyen szegényesnek tűnt.

4. A tengerpartól eltekintve a tájkép nem annyira változatos, izgalmas, hegyes-dombos, mint a legtöbb USA-államban. Túl lapos.

Vélemények

Nagyon sok egykori ültetvényt alakítottak át múzeummá. Ezekben bemutatják a fekete rabszolgák és a fehér ültetvényesek életét. Egy-egy ilyen ültetvényre a belépőjegy elég drága kb. 25 USD. Kérdeztük egymástól vajon ingyenes-e a belépés az egykori fekete rabszolgák leszármazottait. Erre a kérdésre a szórólapok és az információs táblák nem adtak választ, megkérdezni pedig, azért nem volt merszünk.

Délutánra eljutottunk Louisianna legrégebbi (300) éves városkájába Natchitochesbe, ami valóban varázslatos volt. El is töltöttünk egy-két órát itt egy stégen ülve és elfogyasztva a kenyerünket, uborkánkat, répánkat és sajtunkat.

Sajnos a road trip alatt nem lehetünk nagy gurmék. Vettünk egy kis kemping melegítőt és egy lábast. Ebben rizst, tésztát főzünk szója szósszal, borssal, fokhagymával vagy konzerv babbal ízesítjük. A kenyérevéssel az a baj, hogy sajnos itt igen ritkán találunk a toast kenyéren és a hamburger zsemlén kívül bármi pékárut.

Ja és majd’ elfelejtettük…mindenben cukor van. Még a konzerv babban, a kínai csomagolt tésztában, a kenyérben, az jeges teában, mindenben..töménytelen mennyiségben, úgyhogy megpróbálunk mexikói konzerveket venni.
Azért nagyon finom ételeket is megkóstolunk szállásadóinknak köszönhetően.

Az éjszakát egy Shreveport mellett városkában, Greenwoodban töltöttük, ez volt az utolsó Louisisanai város a Texasi határ előtt. forrás

Időjárás

Louisiana állam trópusi és szubtrópusi éghajlattal rendelkezik. Az állam nagy része meleg és párás nyarakkal, valamint enyhe és nedves telekkel rendelkezik. Az átlagos nyári hőmérséklet 27-32°C között változik, míg az átlagos téli hőmérséklet 10-18°C között mozog. A legmagasabb hőmérséklet általában júliusban és augusztusban van, míg a legnagyobb csapadékmennyiség általában júliusban és augusztusban esik. Az állam egyes részein azonban az éghajlat mérsékeltebb lehet, különösen az északi részeken. Általában a trópusi viharok és hurrikánok is előfordulhatnak a térségben, különösen a nyári hónapokban és az ősz elején.

Odajutás

Budapestről Louisiana államba repülővel csak átszállással lehet eljutni, mivel közvetlen járatok nincsenek. A leggyakoribb átszállási pontok az Egyesült Államokban: New York, Atlanta vagy Dallas.

A repülőút ideje általában 13-16 óra, attól függően, hogy milyen hosszú a kiindulópont és az átszállási hely közötti út, illetve milyen gyorsan sikerül átszállni a második járatra.

A Louisiana államban található nagyvárosok közül a legnagyobb és legfontosabb a New Orleans-i repülőtér (Louis Armstrong New Orleans International Airport). Ez az állam többi városától távolabb helyezkedik el, így a céljától függően lehet további utazásra van szükség. A repülőtérről azonban elérhetőek a legfontosabb közlekedési csomópontok, mint például az autó- és vasúti állomások, valamint a buszpályaudvar.

Szállásválasztás

Számos ültetvényes régi ház áll rendelkezésre a turisták számára, akik szeretnék megtapasztalni a régi déli hangulatot és a gazdag történelmet. Íme néhány példa:

Oak Alley Plantation: Egy gyönyörű ültetvényes ház, amely a Mississippi partján található, és ősi tölgyfákkal van körülvéve. A házat az 1830-as években építették, és ma múzeumként működik, ahol a turisták megtekinthetik a házat és a hozzá tartozó területet.

Myrtles Plantation: Egy másik gyönyörű ültetvényes ház St. Francisville-ben, amelyet az 1790-es években építettek. A ház híres a szellemekről, és az egyik legrégebbi ültetvényes ház Louisiana államban.

Nottoway Plantation: Egy impozáns ültetvényes ház a Mississippi folyó partján, amelyet az 1850-es években építettek. Az egyik legnagyobb és legkülönlegesebb ültetvényes ház Louisiana államban.

Magnolia Plantation: Az egyik legidősebb ültetvényes ház Louisiana államban, amelyet 1791-ben építettek, és a Mississippi partján található.

Houmas House Plantation and Gardens: Egy gyönyörű ültetvényes ház a Mississippi folyó mellett, amelyet az 1820-as években építettek. A ház és kertjei ma múzeumként és szállodaként működnek.

Helyi közlekedés

New Orleans-ban a vezetőknek oda kell figyelniük a gyakori kanyarokra és a szűk utakra.

 Louisiana állam időjárása változó és gyakran előfordulnak viharok és hurrikánok. Ha autóval utazik, érdemes figyelni az időjárási előrejelzéseket, és ha szükséges, felkészülni a viharos időjárási körülményekre.

Az autós turistáknak érdemes előre tájékozódniuk a parkolási lehetőségekről, különösen a nagyobb városokban. Az utcákon gyakran korlátozott a parkolás, és az esetleges parkolási bírságok magasak lehetnek. A parkolási lehetőségekről és díjairól előre tájékozódhatnak az állam városainak honlapján vagy turisztikai irodáiban.

 Az autós turistáknak érdemes odafigyelniük a közlekedési balesetekre, különösen az éjszakai órákban. Louisiana-ban magas az autóbalesetek száma, így fontos, hogy az autós turisták körültekintően vezessenek és betartsák a helyi közlekedési szabályokat. Ha baleset történik, mindenképpen értesíteni kell a hatóságokat.

Étkezés

Az alábbiakban felsorolok néhányat a legismertebb helyi ételekből, amelyeket érdemes megkóstolni:

Jambalaya: A jambalaya a kreol és a cajun konyha keveréke, és általában rizsből, húsokból, zöldségekből és fűszerekből készül.

Gumbo: A gumbo egy étel, amely húsokból, zöldségekből és tengeri ételekből készül, és általában rizzsel fogyasztják.

Édesvízi rák: Louisiana állam híres az édesvízi rákokról, amelyeket különféle módon lehet elkészíteni, például rákból készült sült rizsben, tésztában vagy levesben.

Po'boy szendvicsek: A po'boy szendvics egy helyi specialitás, amely általában friss kenyérbe töltött fritterrel, tengeri ételekkel vagy húsokkal készül.

Beignets: A beignet egy fánkszerű desszert, amelyet általában porcukorral szolgálnak fel, és különösen népszerű a New Orleans-i Café Du Monde-ban.

Az éttermekben Louisiana államban általában 15-20% borravalót szokás adni. Ha elégedettek voltak az étel minőségével és az ételeket kiszolgáló személyzettel, akkor 15-20% borravaló adása megfelelő. Az éttermekben az adókat általában nem számolják fel az árakban, így a végösszeget az étel és ital árán felül kell fizetni.

Közbiztonság

Louisiana állam közbiztonsága változó, és eltérő lehet az állam különböző részein. Általánosságban azonban Louisiana állam bűnözési aránya magasabb, mint az USA átlaga. A legnagyobb városok, mint például New Orleans és Baton Rouge, magasabb bűnözési arányú, míg a kisebb városokban és falvakban általában biztonságosabb az élet.

A bűnözési adatokból az is látszik, hogy Louisiana államban magas az erőszakos bűncselekmények száma, például gyilkosság, emberölés és rablás. Az állam azonban a közelmúltban több intézkedést is hozott a bűnözés elleni küzdelem érdekében, és a bűnözési arányok csökkentek az elmúlt években.

Egyéb praktikus információk

Lousianában turistaként látogatva, akadhatnak olyan kellemetlenségek, amelyekre figyelni érdemes:

 Lousianában gyakran előfordulhatnak heves esőzések, viharok és hurrikánok, különösen a nyári és őszi hónapokban. Érdemes figyelni az időjárás előrejelzéseit és a szálláshelyeken elhelyezett tájékoztatókat.

 Lousianában a nyári hónapokban igen meleg lehet, és magas a páratartalom is. Érdemes viselni könnyű, levegős ruházatot, és feltölteni a folyadékot, hogy elkerüljük a hőgutát vagy a kiszáradást.

Részeges turisták: New Orleans híres a szórakoztató életéről, és gyakran előfordulhat, hogy a turisták túl sok alkoholt fogyasztanak. Fontos, hogy mértékkel fogyasszák az italokat, és figyeljenek a környezetükre, hogy elkerüljék a kellemetlen helyzeteket.

Turistacsalások: Mint minden nagy turisztikai helyen, Lousianában is előfordulhatnak turistacsalások, például hamis jegyek értékesítése, átverős utcai árusok vagy illegális taxik. Érdemes csak hivatalos helyekről, pl. jegypénztárakból vásárolni jegyeket, és vigyázni az értékeinkre, amikor az utcán vagy zsúfolt helyeken tartózkodunk.

Nyelvi különbségek: Louisiana gazdag kulturális örökséggel rendelkezik, és több nyelvet beszélnek, beleértve a kreolt és a francia nyelvet is. A turistáknak érdemes felkészülniük arra, hogy a helyi emberek eltérő nyelvjárásban vagy akcentusban beszélhetnek, ami okozhat némi nehézséget a kommunikáció során. Azonban a legtöbb turisztikai helyen angolul is beszélnek.

New Orleans

A városról külön tartalmat nyújtunk, itt: https://utikritika.hu/amerikai_egyesult_allamok/new_orleans

Jean Lafitte Nemzeti Történelmi Park és Bemutatóhely

UNESCO Világörökségi helyszín!!!

A Jean Lafitte Nemzeti Történelmi Park és Bemutatóhely New Orleans-ban és a környező területeken található. Az öt helyszín közé tartozik a Barataria Preserve, a Chalmette Battlefield és a National Cemetery, a French Quarter, az Acadian Cultural Center és a Prairie Acadian Cultural Center. Az összes helyszín fontos szerepet játszik Louisiana történelmében, kultúrájában és természeti örökségében.

A Jean Lafitte Nemzeti Történelmi Park és Bemutatóhely bemutatja Louisiana történelmét, beleértve az akácmocsarak kincseit, a cajun és kreol kultúrát, valamint az állam gazdag történelmét a polgárháborúban és más fontos eseményekben. A helyszín megőrzi és bemutatja a Louisiana természeti örökségét is, beleértve a mocsarakat, a vadon élő állatokat és a növényeket.

Baton Rouge

Lakosság (2023-ban): 767,000

Baton Rouge Louisiana állam fővárosa, amely az állam középső részén helyezkedik el, az Mississippi folyó partján. A város fontos gazdasági és kulturális központ, valamint otthont ad néhány izgalmas turisztikai látványosságnak is. Íme néhány nevezetessége:

Louisiana Állami Capitólum - Ez a történelmi épület az állam törvényhozói testületének székhelye. Az épület szépségét a 450 láb magas kupola teszi teljessé, amely a világ egyik legmagasabb épülete. A Capitolium kertjeiben található Louisiana osztályzó fája, amely egy hatalmas tölgyfa.

Louisiana Állami Egyetem - Ez az egyetem a városban található és nagyszerű hely a diákok és az érdeklődők számára, akik érdeklődnek a művészetek, a tudomány vagy a sport iránt. Az egyetem területén található a Hill Memorial Library, amelyben számos ritka könyv és dokumentum található.

USS Kidd - A USS Kidd egy hadihajó, amely az amerikai haditengerészet részeként szolgált. Ma múzeumként szolgál, és egy nagyszerű hely, hogy megtudjuk, hogyan is volt az élet a haditengerészet tagjaként. A hajó fedélzetén találhatók azok a fegyverek és eszközök, amelyeket az amerikai hadsereg tagjai használtak a második világháborúban.

Shaw Center for the Arts - Ez a központ a város legújabb kulturális intézménye, amelyben színház, koncerttermek és művészeti galériák találhatók. A központ rendszeresen szervez kiállításokat, előadásokat és egyéb kulturális eseményeket.

Louisiana Állami Természettudományi Múzeum - Ez a múzeum kiállításai a Louisianai természettudományi történelemre fókuszálnak, és számos érdekes és izgalmas tárgyat tartalmaznak. A múzeumban találhatók a fosszíliák, a helyi állatok és növények, valamint az űrkutatás történetének kiállításai is.

Más látnivalók

Louisianának tán legszebb kisvárosai ezek:

Natchitoches - Ez a kisváros az állam legrégebbi városa és a Cane folyó partján található. Ismert a történelmi negyedéért, az éves fénycsoda fesztiváljáról, valamint a déli ételéről és a bájos üzleteiről.

St. Francisville - A Mississippi folyó partján található, és a régi déli birtokokkal és antik boltokkal büszkélkedhet. A környékbeli növényzet szépsége miatt nagyszerű hely a kirándulásra.

Covington - Ez a kisváros az észak-nyugati partvidéken található és a Tchefuncte folyó partján helyezkedik el. Ismert a történelmi negyedéért, a művészeti és kulturális központokért, valamint a számos finom étteremért.

Abbeville - Ez a kisváros a Vermilion folyó mentén található, és gyönyörű történelmi épületekkel és műemlékekkel büszkélkedhet. Az éttermek és a kávézók mellett a helyi ételek és a zenei események is vonzóak.

Franklin - Ez a kisváros az Atchafalaya folyó mentén található, és a cajun kultúra szívében fekszik. A történelmi negyed, a múzeumok és a kulturális központok mellett a helyi gasztronómiai élmények is kiválóak.

Földrajz

az egyik legalacsonyabb fekvésű állam az Egyesült Államokban. A legmagasabb pontja mindössze 163 méter magas, és az állam jelentős része víz alatt található. Az állam nagy részét az Mississippi folyó és mellékfolyói öntözik el, így a deltavidék és a mocsarak jelentős része található itt. A természetes vízi útvonalak kialakították az állam gazdasági és kulturális életének jelentős részét is, beleértve a halászatot, a kereskedelmet és a turizmust.

Az állam déli részén a Mexikói-öböl található, amelynek partvidékén a tengeri élet virágzik, és a turizmus is jelentős szerepet játszik. Az állam északi részén találhatók az Ozark-hegység és az Arkansas-hegyvidék hegyei, amelyek jelentős természeti kincseket rejtenek, beleértve az erdőket és a vadállatokat. Az állam számos nagyvárosa, beleértve New Orleans-t, Baton Rouge-ot és Shreveport-ot, az állam különböző részein találhatók, és fontos gazdasági és kulturális központok.

Történelem

Louisiana állam története szorosan összefonódik az európai gyarmatosítók és az amerikai bennszülöttek közötti konfliktusokkal, valamint a rabszolgaság kérdésével. Az első európaiak, akik az állam területére érkeztek, spanyol hódítók voltak, akik a 16. században felfedezték az Mississippi folyó deltáját. Később a területet a francia gyarmatosítók birtokolták, és a Louisiana név is a francia király, XIV. Lajos tiszteletére kapta nevét.

A francia gyarmatosítók eladták Louisiana területét az Egyesült Államoknak 1803-ban, amely azóta is az állam része. A területvásárlás a történelem egyik legnagyobb területi kiterjesztése volt, és az USA területének jelentős növekedését eredményezte. Louisiana 1812-ben vált az Egyesült Államok hivatalosan elfogadott 18. államává.

Louisiana történelmének egyik legfontosabb kérdése a rabszolgaság volt. Az állam gazdasága sokáig a rabszolgamunka rendszerén alapult, amelyet az 1861-1865 közötti amerikai polgárháborúban megszüntettek. A polgárháború után Louisiana gazdasági és társadalmi szerkezete jelentősen átalakult, és az állam számos polgárjogi és faji egyenlőségi mozgalomnak adott otthont az 1950-es és 1960-as években.

Az állam gazdasága az évszázadok során jelentős változásokon ment keresztül, a mezőgazdasági termelésen és a halászaton alapuló gazdaságból a kőolaj-, turizmus-, és kulturális iparra való átállással.

Manapság

A mai Louisiana állam gazdasága széles körű, az állam számos területén jelentős gazdasági tevékenység folyik, beleértve a kőolaj- és gáztermelést, a turizmust, az élelmiszeripart, az egészségügyet és a technológiai szektorokat.

Louisiana általában az USA átlagos életszínvonalától elmarad. Az államban az életszínvonalat több tényező befolyásolja, mint például a munkanélküliség, az általános egészségi állapot, a végzettségi szintek, az adókulcsok és a lakhatási költségek.

A legtöbb adat szerint Louisiana állam munkanélküliségi rátája és az átlagos jövedelmek alacsonyabbak az országos átlagnál. Emellett az államban számos olyan tényező is van, amely befolyásolja az életszínvonalat, például az alacsony oktatási szintek, a magas bűnözési arányok, az alacsony egészségi állapot, és az alacsony színvonalú lakókörnyezetek.

Azonban fontos megjegyezni, hogy Louisiana állam nagyon változatos, és az életszínvonal eltérő lehet a különböző régiókban. Például New Orleans és Baton Rouge gazdasági központjai, és a városi területeken az életszínvonal magasabb lehet, mint a vidéki régiókban.

------------------------------------------

Louisiana államnak hosszú és összetett történelme van a rasszizmus és az egyenlőtlenségek terén, és az afroamerikaiak történelmi és jelenbeli hátrányos megkülönböztetésben részesültek. Az afroamerikaiak és a fehérek közötti gazdasági különbségek számos tényezőtől függenek, mint például az oktatás, a foglalkoztatás, a bérek és a lakhatási lehetőségek.

Az adatok szerint Louisiana államban az afroamerikai háztartások átlagos jövedelme jelentősen alacsonyabb, mint a fehéreké. Az amerikai népszámlálási adatok szerint a fehér háztartások 2019-ben átlagosan 59 558 dolláros éves jövedelemmel rendelkeztek, míg az afroamerikai háztartások átlagos jövedelme csak 33 422 dollár volt, ami nagyobb, mint a feketék és fehérek közötti országos átlag.

Az afroamerikaiak és a fehérek közötti jövedelmi egyenlőtlenség mellett az afroamerikaiak a munkanélküliségben és a szegénységben is nagyobb arányban vannak jelen, mint a fehérek. Az afroamerikaiak általában rosszabb minőségű lakhatási lehetőségekkel, rosszabb egészségügyi ellátással és rosszabb oktatási lehetőségekkel rendelkeznek.

Összességében elmondható, hogy Louisiana államban az afroamerikaiak számos területen hátrányos helyzetben vannak a fehérekkel szemben, és a gazdasági különbségek e két csoport között jelentősek.

Gasztronómia

A Cajun konyha Louisiana-ból származik, különösen a francia akácmocsarak és a cajunok által lakott területek környékéről. Az ételek jellegzetes ízvilágát a fűszerek és a szezonális helyi alapanyagok, mint például a rák, garnélarák, szardínia, rákok, alligátor, bivaly, fokhagyma, paprika, hagyma, paprika, babérlevél, koriander, petrezselyem, szerecsendió és mások határozzák meg. Az ételek általában fűszeresek és aromásak, és gyakran tartalmaznak húst, halat, tenger gyümölcseit és zöldségeket is.

A cajun konyha híres ételei között szerepel a jambalaya, amely egy fűszeres rizsétel, hússal és tenger gyümölcseivel, mint például a rák, a garnélarák vagy a szardínia. Az étel különböző változatai léteznek, és a helyi konyhákban gyakran eltérően készítik el.

A gumbo egy másik híres cajun étel, amely egy fűszeres leves, amely általában rákot, garnélarákot, csirkét vagy kolbászt, hagymát, paprikát, sárgarépát és különféle fűszereket tartalmaz. Az étel hozzávalói változhatnak az évszaktól és a helyi ízlésektől függően.

A crawfish étel is népszerű a cajun konyhában. Ez a rákhoz hasonló élőlény, amelyet főzött vagy sült formában szolgálnak fel, gyakran fűszeres szósszal és kenyérrel.

A cajun konyha számos más ízletes és egyedi ételt tartalmaz, és az étkezések általában nagyon közösségi események, ahol az emberek együtt élvezik az ételeket és az élőzenét. A cajun konyha gazdag történelmével, ízvilágával és hagyományaival a louisianai kultúra egyik jelentős eleme.

Érdekességek

1. Louisiana sok hírességet adott a világnak a különböző területekről, beleértve az üzleti életet, a művészeteket, a sportot és az életmód számos más területét. Néhány világhíres ember, aki született vagy élt Louisianában, közéjük tartozik:

Ellen DeGeneres - A híres televíziós személyiség, komikus és talk show műsorvezető született Metairie-ben, Louisiana államban.

Britney Spears - A popzenei énekesnő és színésznő Kentwoodban, Louisiana-ban született.

Louis Armstrong - A híres jazz zenész, trombitás és énekes New Orleans-ban született.

Reese Witherspoon - Az Oscar-díjas színésznő és producer született New Orleans-ban, Louisiana államban.

Peyton Manning - Az NFL legendás quarterbackja New Orleans-ban született.

Wynton Marsalis - A híres jazz trombitás és zeneszerző New Orleans-ban született.

Jerry Lee Lewis - A rock and roll legendás zenész Ferriday-ben, Louisiana-ban született.

Lil Wayne - Az amerikai rapper, énekes és dalszerző New Orleans-ban született.

Truman Capote - Az író és színész New Orleans-ban született.

2. Louisiana az évek során számos világhírű film forgatási helyszíne volt, és számos híres film játszódik az államban is. Néhány példa:

A Halottak Háza (The House of the Dead) - George A. Romero zombifilmjének forgatása Louisiana állam déli részén, azon belül pedig a Lake Pontchartrain közelében található Shell Beach-en történt.

Az éhezők viadala (The Hunger Games) - A film nagy része Louisiana államban készült, köztük a District 12, az Aréna és a Capitolium jelenetei is.

Dallas Buyers Club - A film a HIV-fertőzött Ron Woodroof életéről szól, aki küzd a kormánnyal és az egészségügyi rendszerrel. A film több helyszíne is Louisianában található, köztük a New Orleans-i helyszínek is.

Benjamin Button különös élete (The Curious Case of Benjamin Button) - A film David Fincher rendezésében Brad Pitt főszereplésével játszódik Louisianában, azon belül is New Orleans-ban és az állam többi részén.

Az Álmosvölgy legendája (True Detective) - A sorozat Louisiana állam több különböző helyszínén játszódik, beleértve az erdős vidéket, a szélvédett tavakat és a vidéki környéket is.

Kóla (Cola) - A film a New Orleans-i bűnözőkről és azokról szól, akik el akarják venni tőlük a várost. A film sok része New Orleans utcáin és környékén készült.

JFK - Oliver Stone rendező híres filmje az elnök meggyilkolásának körülményeiről több jelenetben is Louisiana államban játszódik.

3. 

A Louisiana-i zászló az egyetlen állami zászló az USA-ban, amelyen a francia hagyományok jelképei találhatók.

Az állam híres Mardi Gras farsangi ünnepe évente több millió turistát vonz.

Az állam ismert a cajun és kreol konyhájáról, amely sok helyi ételeket és fűszereket tartalmaz, beleértve a rákot, a garnélát és a kolbászt.

A Bourbon Street New Orleans-ban híres a bárok, klubok és a hagyományos jazz zenekarok szórakozóhelyeiként.

Az államban található a világ leghosszabb folyója, a Mississippi, amely 3,780 km hosszú.

Az államban híres a szellemvadászat, és sok helyen állítólag szellemeket lehet látni.

Az államban található a világ legnagyobb cipője, amely több mint 3 méter magas és 5,5 méter hosszú.

Fotóegyveleg


Kommentek

Még nem érkezett hozzászólás.


Új hozzászólás beküldése

Név:
E-mail cím:*
Hozzászólás:


* az e-mail címed nem jelenik meg az oldalon


Olcsó USA Repülőjegyek Olcsó USA Repülőjegyek
Olcsó repülőjegyek az USA városaiba a VistánálSZÁLLÁSFOGLALÁS

hirdetes