ÚTIKRITIKA.HU / Kalifornia - vegyes / Death Valley


hirdetes

útikritikák


Kalifornia - vegyes / Death Valley

Kalifornia

Kaliforniáról általában|Közbiztonság| Santa Barbara|Fresno|Monterey| Hearst-kastély|San Louis Obispo| Pismo Beach |Avila BeachFotóegyveleg

Kaliforniáról általában

At USA délnyugati részén, a Csendes-óceán partján elterülő, 411 ezer négyzetkilométer nagyságú állam. (Alaszka és Texas után a 3. legnagyobb USA-állam.) Kaliforniának kb. 39,5 millió lakója van (2017-es adat). Texast megelőzve a legnépesebb USA-állam.

2018 január elsején az orvosi marihuána, vagyis a cannabis legálissá vált Kaliforniában.

Fővárosa: Sacramento. Legnépesebb városa: Los Angeles. A legszebbről folyamatos a vita.

Legközkeletűbb beceneve: Golden State, azaz Arany állam. Aranyló naplementék, aranyszínű homok, aranyszínű híd, stb. Valójában az aranylázra és az ezzel érkező rengeteg aranybányászra utal eredetileg.

A spanyolok az arany utáni hajszában attól sem riadtak meg, hogy kaliforniát szigetként tüntessék fel. Állítólag. Bővebben ezen a linken.

Címer állata a medve. Ezért szinte minden városban van egy-két-öt medveszobor. A zászló közepén persze a medve és még sok más helyen is állandóan feltűnik.

Kiemelkedően jó és elérhető Kaliforniában a közoktatás. Nincs még egy másik olyan USA állam, ahol a saját , közfinanszírozott állami egyetemi hálózat ennyire magas színvonalon működne. Saját lakosainak Kalifornia megteremti az amerikai álmot, elérhető és színvonalas oktatással. A Berkeley Egyetem egyszerűbben az állami ivy league, egy ott szerzett diploma belépő egy magasan fizetett felső középosztálybeli élethez. Persze tanulni és teljesíteni ott is kell ehhez.

Mission-ök Kaliforniában : A spanyolok öszesen 21, általuk felépített mission-t (missziót, de valójában szinte teljes településeket) hagytak maguk után. 1769 és 1833 között épültek, döntően vályogból. A 21-ből egyet-kettőt érdemes meglátogatni, kicsi képzelődni, hogy évszázadokkal ezelőtt vajon hogyan tudtak a térítő szerzetesek ilyen léptékű templomokat építeni és valójában le a kalappal előttük. PL. ilyen a Mission San Juan Capistrano, San Diegotól északra.

Kalifornia bejárása elképzelhetetlen bérelt autó nélkül. Érdemes például végigmenni az egyes úton, ami gyakorlatilag a tengerparti látnivalókat köti össze. A Google maps viszont nagy szeretettel próbál meg mindig mindenkit a sztrádákra terelni, figyelni kell rá. A 101-es már sztráda.

Az egészségügy itt is szigorúan fizetős és nagyon drága magyar pénztárcával. Ezért ajánlott az utasbiztosítás megléte.

Közbiztonság

Sacramento - Kalifornia parlamentje (Capitol) - őr - g.e.fotója (2021. november)

Santa Barbara

Kb. 92 ezres tengerparti város a Dél-Kaliforniának számító terület legészakibb részén, autópályán Los Angelestől 152 kilométerre északra. A Csendes-óceán partján fekvő várost nevezik a ,,Nyugat Riviérájának" is. Los Angeles térségéből sok belföldi turista látogat Santa Barbarába egy napra, vagy hétvégére.

Mikről nevezetes a város? Széles strandok, borászatok, rengeteg vásárlási és gasztronómiai lehetőség. A szigorúan egységesített építési szabályoknak köszönhetően a városnak nagyon hangulatos a karaktere. Ez elsősorban azt jelenti, hogy sok épület igazódik a spanyol koloniális időszak katolikus misszióinak jellegzetességeihez. Vörös cserepes tetők, hamis vályogtéglás üzlet blokkok.

Santa Barbara hozza azokat a klisséket, amiket a hetvenes évek amerikai TV sorozatai a nyugati partról mutattak: nagyon magas pálmafák, terebélyes strandok, lenyűgöző villák, menő autók. Úgy érezhetjük magunkat a városban, mintha e filmsorozatoknak a dekorációi között időznénk.

Kaliforniában az a közhit él, hogy Santa Barbarában főleg nagyon gazdagok élnek, de valójában az átlagjövedelem nem sokkal magasabb, mint a kaliforniai átlag.

A lakosság kb. kétharmada fehér, de a maradék nagy része latino. A latinok a város keleti részén laknak (Milpas street körül) és persze ott rengeteg a mexikói kajálda.

A város kereskedelmi központja a State Street.

,, A mediterrán hangulatú Santa Barbara csodaszép tengerpartjáról, festői hegyeiről, ünnepelt sztárjairól és barátságos lakosairól ismert. A Csendes-óceán és a hegyek közt megbúvó városka egyedien elragadó bája Amerika-szerte jól ismert. A saját környezeti állapotaiktól megcsömörlött, az állandó közlekedési dugók és fojtogató levegő elől menekülő los angeles-i lakosok egyik kedvenc oázisa. Amerika számos államából igyekeznek nyugdíjas éveikre idetelepülni jómódú polgárok – ám a lokálpatrióta környezet- és városvédők által kiharcolt szigorú helybéli építési kódok eddig sikeresen akadályozták meg, hogy Santa Barbara is Los Angeles sorsára jusson.

A spanyol hódítók által hátrahagyott szépséges építészeti emlékek, a missziók jellegzetes fehér falú, piros cseréptetős épületei, a harangtornyok és a mediterrán színek kavalkádja határozzák meg Santa Barbara alaphangulatát. A spanyol építészet mellett persze a természet is hozzájárul a város varázsához: az épületeket festői pálmafák ölelik körül és fügefák szegélyezik az utcákat. A tipikus álmos amerikai kisvárostól eltérően az egyetemi városként is híres Santa Barbara erősen kozmopolita és az Egyesült Államok különböző államaiból betelepült tehetős lakói kulturális igényeinek és pénztárcájának köszönhetően pezsgő szellemi – zene, film, irodalom, tudomány - élettel büszkélkedhet.

Az európai látogató számára igazi csemegének számító, hollywoodi filmekből ismert kaliforniai autós kultúra a helybéliek számára már korántsem oly vonzó. Los Angeles lakosai is például évente átlag három hetet ülnek közlekedési dugókban. Az autózásba belefáradt turistákra gondolva Santa Barbara városvezetése – a turisztikai szolgáltatókkal, s a civil szervezetekkel karöltve - tudatosan törekszik kihasználni az autómentesség nyújtotta vonzerőt.

Santa Barbarába bármely évszakban érdemes ellátogatni. Szeptember és október a legmelegebb hónapok és a Csendes-óceán vize egészen novemberig kellemesen meleg. Az európai tél elől menekülők pedig decembertől márciusig élvezhetik a napsütést, lágy szellőt, s 15-20 fok körüli hőmérsékleteket." forrás


,, Santa Barbara pont úgy néz ki mint a képeken, hosszú óceánparti sétány, pálmafákkal szegezve, homokos tengerpart. Csak, ami a képeken nincs rajta az a töménytelen hajléktalan, de ezt egy idő után meg lehet szokni. Öt napot voltam itt a Paradicsomban, minden nap órákat sétáltam a parton és a városban. Szombatonként a parti sétányon kézműves vásár volt. Talán eddig ez az egyetlen hely itt Amerikában, ahol én is el tudnék élni. Persze kizárólag csak akkor, ha van kocsim.:) Felfedeztem a turista mentes övezeteket, sétáltam a drága szállodaláncok part menti bungalói között, megnéztem egy óceánparti esküvőt. (2016)" forrás


Death Valley

A halál völgyéről egy külön aloldalon lehet olvasni - itt

Fresno

A közép-kaliforniai Fresno város a San Joaquin Valley (völgyben) fekszik. Kb. 530 ezres a lakossága. Az itteni lakosság közel fele nem latino fehér, és kb. ugyanennyi latino.

Ha Fresnoba megyünk, akkor feltétlenül kapcsoljuk össze a közeli Clovis város hangulatos centrumának meglátogatásával.  

Monterey

Érdemes összekötni a meglátogatását Santa Cruzzal , Capitolával és Carmellel. Két városban van egy-egy spanyol misszió is, szépek, jól karban tartottak. Ami persze nagyon vonzóvá teszi őket, az az elhelyezkedés. At öböl két ellentétes pontján helyezkednek el. Monterey kiterjedt , prosperáló halászfalu és az erre ráépült feldolgozóipar helyi  központja volt. Ma a Cannery Row első sorban turista látnivaló, ahol jókat lehet enni-inni. A köztudatban Monterey a helyi  Riviéra, ahol a 30-as években több, mint 60 hollywoodi filmet is forgattak. A másik, gyalog is könnyen elérhető látnivaló az Old Fishermans Wharf, a kikötő. 

Kriszta fotói

Érdemes inkább drágábban parkolni a Cannery Row közelében, mert a turistáknak szánt helyi trolleyk közlekedése esetleges.  Napi  parkolás 5-15 dollár közötti összeget jelent.

Kriszta fotói

,, Ez a település a Csendes-óceán mellett fekszik, és kezdetekben, mikor még a spanyolok tartották hatalmukban a területet, ez volt Kalifornia központja. Most egy csendes kis település, ahol inkább csak nyáron van nagy élet. Hatalmas Akváriuma van, ahol a Monterey-öböl élővilágát mutatják be. Egész évben van lehetőség bálnalesen részt venni, a naponta többször is induló hajókkal. A várostól északra hosszú homokos óceánpart húzódik.
A montereyi kikötő kicsinyített mása a san franciscói 39-es mólónak. Itt is étteremek, édességboltok csábítják a turistákat pénzköltésre. A kikötő végében az étterem teraszára fel lehet menni és innen figyelhetjük a kikötői életet – vitorlások és halászhajók lavírozását, és ha szerencsénk van, mint nekünk is volt, a tengeri vidrák életébe is betekintést nyerhetünk. De vannak itt is oroszlánfókák és rengeteg vízimadár. (2018)" forrás

Kriszta fotói

Hearst-kastély

San Luis Obispotól kb. egyórányira északra található, földrajzilag félúton van San Francisco és Los Angeles között. Azoknak kihagyhatatlan, akik amúgy is végig akarják autózni az egyesen ezt a távolságot. A fókák, a strandok és a templomok mellett jó kis látványosság. William Randolph Hearst, az újságkiadó építtette 1919 és 1947 között családi nyaralónak. Tagadják, hogy kastély volna, de persze beletettek mindent, amitől egy átlagos amerikai ájult tisztelettel csodálja az európai kultúrát. Van itt minden, ami szem és szájnak ingere: keleties beltéri medence, középkori zászlók és kandallók mindenfelé. A teljes püspöki kart le lehetne ültetni a templomnak kialakított belső terekben. Régen természetesen volt állatkert is, oroszlánnal, zebrával, jegesmedvével. Egyik oldalon csodás, a másikon nevetséges az egész. Ami miatt kihagyhatatlan: az elhelyezkedése. Csodás a kaliforniai táj, a hegy tetejére épült persze, hiszen ez egy kastély, a kilátás megfizethetetlen. A hegytetőn a pálmafák között egy részben spanyolos, részben görögös, részben egyiptomi, részben keleties kialakítású épületegyüttes.

Egyedül nem bejárható a birtok, ami  ma egy nemzeti része. Jegyet előre kell foglalni vagy legalább előre kell a neten tájékozódni arról, mennyire vannak sokan egy adott időpontban. A legnépszerűbb a Grand Rooms Tour, gyakorlatilag a közösségi szobák, szalonok és a medencék bemutatása. Kisbusz visz fel ahegyre, csak azzal lehet közlekedni. A túra 25.- dollárba kerül. Külön túra keretében tekinthetőek meg a hálószobák, a konyha és létezik egy speciális evening tour, ahol a kivilágított kastély a fő attrakció. Vigyázat, korán zárnak. 

"Amit ebből érdemes megnézni, az a kültéri és a beltéri  medencék, maga az épület és a táj. Belül a giccs olyan szinten tobzódik, hogy komolyan, az már művészet. "Kriszta

A főhomlokzat katedrálisra hajaz - Kriszta fotója

Belső médanszié (sajna nem lehet kipróbálni) - Kriszta fotója

Külső medanszié visszafogottságtól mentesen - Kriszta fotója

Tárlatvezetés a brüsszeli gobelines biliárdteremben - Kriszta fotója

Kissé póriasnak hat a ketchupos és a mustáros üveg az elegáns tálalás miliőjében - Kriszta fotója

A középkori Európa díszítésvilágából bőségesen merítettek - Kriszta fotója 

Was gut und teuer, túlcsorgatták a szépet - Kriszta fotója

San Louis Obispo

,, Körben nagy hegyek, a völgyben fekszik a város, amin átcsordogál egy patak. Ez egy művészparadicsom. Rengeteg a galéria, antikvárium, kávézó és kézműves söröző. Van saját művészeti és történelmi múzeumuk. A belvárosban 2 Starbucksot leszámítva nincsenek láncok, minden üzlet egyedi.

Emellett egy furcsa “látványosság” található itt, a Bubblegum Alley, azaz kb rágógumi köz. 🍬 Az 1900-as évek közepe óta nyomkodják ide az emberek a rágójukat. Baromi undorító és meglepő egy ilyen tiptop rendezett városka közepén. Több verzió is kering hogy hogyan kezdődött, a legvalószínübb hogy a helyi középiskola diákjai nyomták oda a rágójukat először. Két tisztítást túlélt a fal, a harmadik elmaradt, azóta is csak bővül és vonzza a darazsakat a több ezer rágógumi.(Travel with darlings, 2018)

Bubblegum Alley, egy hányadék - Kriszta fotója

Mission (18. századi) - Kriszta fotói

Pismo Beach

Kriszta fotói

Avila Beach

Kriszta fotói

Fotóegyveleg

Street art Sacramentoban - g.e. fotója


Kommentek

Még nem érkezett hozzászólás.


Új hozzászólás beküldése

Név:
E-mail cím:*
Hozzászólás:


* az e-mail címed nem jelenik meg az oldalon


Olcsó USA Repülőjegyek Olcsó USA Repülőjegyek
Olcsó repülőjegyek az USA városaiba a VistánálSZÁLLÁSFOGLALÁS

hirdetes