hirdetes

útikritikák


Guam

Guam dióhéjban | Tetszett & Nem tetszett | Vélemények | Repülés | Szállás | Egészség | Közlekedés | Étkezés | Közbiztonság | Programlehetőségek és látnivalók | Földrajz és időjárás | Történelem | Manapság | A helyiekről | Olvasmányos linkek | Fotóegyveleg

v.k. fotója

Guam dióhéjban

  • Guam a Mariana-szigetvilág egy szigete, az Egyesült Államok külső területe. A Csendes-óceán nyugati részén található sziget 549 négyzetkilométer nagyságú, lakossága kb.171 ezer  (2022-es becslés). A fizetőeszköz az amerikai dollár.
  • Guam fővárosa: Hagåtña (korábban Agana).
  • Guam 11 380 kilométerre van Budapesttől és kb. 2500 kilométerre a Fülöp-szigetektől, a hozzá legközelebbre lévő jelentős országtól.
  • Guam-ra a beutazásnak magyar állampolgárok számára ugyanazok a feltételek, mintha a nagy USA-ba lépnének be.

Guam - tengerparti látkép - fotó by Elter

Guam persze rendkívüli kaland egy magyar világutazónak, de elsősorban amiatt, mert annyira távoli és kieső helyen van. Guamot azonban nem tanácsos nagyon egzotikus helynek elképzelni, mert az amerikaiak nagyon is kialakították a szokványos civilizációt, nem kunyhók vannak, hanem modern épületek. A táj legalább itt is paradicsomi. A turisták (zömében japánok és dél-koreaiak) búvárkodni, vásárolni (bizony) és nászutazni jönnek ide. Pár napot érdemel a sziget, egy hét után már nincs semmi újdonság. Nagyon amerikanizált a sziget, az életképet illetően hasonlít Hawaii egyes részeire. Sok bevásárlóközpont van, nagy autóforgalom.

Tetszett & Nem tetszett

Tetszett

1. Jópofák a helyi családok a hétvégi lelkes barbecue sütögetéseikkel

2. A Tumon Beach-nél a sznorkelezés

3. Guam vámmentes övezet, szóval érdemes vásárolgatni

4. A sziget belső részén meglepően sok a szép, érdekes táj

5. A Fish Eye Marine park félnapos program tartalmassága 

Nem tetszett

1. Túl sokat kellett gyalogolni a vízben a korallszirtekig, ahol érdemes már sznorkelezni 

Vélemények

Ezt is látta a magyar turista csoport (fene a jó dolgukat!) - fotó by Elter

Repülés

Guamnak van nemzetközi repülőtere. Európából leginkább ázsiai átszállással lehet a szigetre eljutni. Repül ide a Japan Airlines (Tokióból), a Korean Airlines (Szöulból) és az amerikai United Airlines (Honkongból, Manilából, Oszakából és Tokióból).

Szállás

Érdemes tengerparti hotelt választani, még ha azok drágábbak is, mert a strandtól távolabb lévő szálláshelyekről költséges a parthoz közlekedni, mármint ha nincs bérautónk.

Ajánlott hotelek:

Egészség

NIncs kötelező oltás Guam meglátogatásához. Hepatitis A az ajánlott. Fertőzéses veszélyek vannak. Különösen az étkezések helyére és higiéniai körülményeire kell figyelnünk. A csapvíz klórózott, viszonylag tiszta, de azért inkább kerüljük, mert gyomorbántalmat okozhat. Inkább vegyünk palackozott vizet. A szigeten két kórház és több magánklinika taláélható. Baleset- és egészségbiztosítás nélkül ne utazzunk Guamra. Sok a szúnyog, s ezért kell vinni védősprayt, -kenőcsöt. Egészségügyi kockázatból több van, ha a sziget felfedezése keretében trekking túrákra is megyünk. 

Közlekedés

Guam kis területű sziget és így a tömegközlekedési lehetőségek korlátozottak. A leggyakoribb közlekedési módok közé tartozik az autókölcsönzés, a taxik és a buszok.

Guamon az utazás legjobb módja az autókölcsönzés lehet. A legtöbb nagy nemzetközi autókölcsönző cég jelen van a szigeten, és általában jó minőségű autók és motorbiciklik bérlésére van lehetőség.

Guamon a taxik iszéles körben elérhetőek és megbízhatóak. 

Guam-on különféle helyi és szigetközi buszjáratok is üzemelnek, amelyek a főváros, Hagatna környékén és más fontosabb helyeken állnak meg. Azonban a buszok menetrendje korlátozott lehet, és a szigeten való utazás nehézséget okozhat, ha nem ismered jól a helyi közlekedést.

Étkezés

Jóllehet Guam lakossága igen kicsi, ehhez képest meglepően nagy az éttermek választéka. A Premier Outlet üzletközpont közelében van egy épület, ahol egy helyen több étterem is van, pl. egy Hard Rock Cafe és egy olasz kajálda. A nagyobb szállodákban kínálnak mind nemzetközi, mind helyi kosztot. Guamob persze szuper friss a seafood, nagy a halválaszték. Sok az etnikai étterem: pl. van thai, vietnámi, kínai, mexikói és európai. Jelen vannak a nagy gyoréttermi láncok: Pizza Hut, McDonalds, Burger King stb. A helyiek imádják a barbecue jellegű sütögetést. Szerencsése az a turista, aki csatlakozhat egy ilyen családi grillezéshez. 

Közbiztonság

Nagyon kicsi az esélye, hogy egy turista erőszakos bűncselekmény áldozatává váljon. Guamon. Leginkább arra kell ügyelni, hogy a bérelt autónk ülésein ne hagyjunk értékekket, mert alkalmi tolvajok azért akadhatnak. A bérelt autókon van egy speciális matrica, s ez külön fighyelemre ösztökélheti a tolvajokat. Van bűnözés a szigeten, de leginkább házakba való betörések s ezek nem érintik a hotelben lakó turistát.

Nem közbiztonsági probléma, de komoly veszélyforrás Guam partjai közelében a vizi sport, mégpedig a kiszámíthatatlan vízáramlatok miatt. Közlekedési veszély, hogy az augusztus és március közötti esősebb időszakban a közutak gyakran válnak csúszosakká a pocsolyák miatt. Az utak egy része rossz álllapotban van,. sok a kátyú.

Guam erősen földrengésveszélyes övezetben van. Néhány évente történik nagyobb földrengés, ami halálos áldozatokkal is szokott járni.   

Programlehetőségek és látnivalók

Chamorro Cultural Park

A Chamorro Kulturális Park Guam szigetén található, és az egyik legfontosabb helyszíne a szigeten, ahol a látogatók megismerhetik a sziget őslakóinak, a chamorroknak a történelmét, kultúráját és hagyományait.

A parkban több bemutatóterem és kiállítás található, amelyek bemutatják a chamorro életformákat, hagyományokat és a kulturális örökséget. A bemutatók között megtalálhatók a különféle chamorro szertartások, kézműves munkák, táncok és ételek, valamint a chamorrok által használt hagyományos eszközök, ruházat és fegyverek.

A parkban található egy nagyobb központi terület, amely a különféle bemutatóknak és eseményeknek ad otthont, mint például a hagyományos chamorro esküvők, a táncbemutatók, koncertek és fesztiválok.

A Chamorro Kulturális Parkban számos helyi bolt is található, ahol a látogatók megvásárolhatják a chamorrok által készített kézműves termékeket, ételeket, italokat és ajándéktárgyakat.

A park szolgáltatásai közé tartozik továbbá a túrázás lehetősége a környékbeli hegyekben és erdőkben, valamint az éjszakai tábortűz és barbecue rendezvények. A Chamorro Kulturális Park egy nagyon érdekes és szórakoztató hely a Guam-ra látogatók számára, ahol megismerhetik a sziget őslakóinak történelmét és kultúráját.

Alupang Beach

Az Alupang Beach a Tumon-öböl déli részén helyezkedik el, s ez egy homokos partszakasz. Az Alupang Beach környékén található néhány szálloda, étterem és bár, valamint a Guam Plaza Hotel és a Outrigger Guam Resort is található a közelben. A strand látogatói élvezhetik a nyugodt vizeket, amelyek ideálisak a családok számára, valamint számos vízi sport lehetőség is elérhető, mint például a jetski, a banánhajó és a sznorkeling.

Tumon Beach

Tumon Beach Guam egyik legismertebb strandja, amely a sziget északi részén található. A Tumon-öbölben fekszik, és gyönyörű homokos parttal, türkizkék vízzel és számos turisztikai szolgáltatással rendelkezik.

A Tumon Beach környéke Guam fő turisztikai területe, ahol a látogatók számos szállodát, éttermet, bárt, boltot és egyéb szórakozási lehetőséget találnak. A strand ideális a napozásra, úszásra, szörfözésre és más vízi sportokra. Több helyen is bérelhetőek vízi sporteszközök, mint például szörfdeszkák, kajakok és jetskik.

A Tumon Beach a Guam Aquarium és a Underwater World Guam közelében található, amelyek népszerű helyszínek a szigeten. A látogatók a parton sétálva gyönyörködhetnek a kilátásban, és akár piknikezhetnek is a kijelölt helyeken.

Ypao Beach Park

Az Ypao Beach Park Guam egyik legnépszerűbb strandja, amely a Tumon-öböl déli részén található, és az egyik legjobb hely a szigeten az úszáshoz, a napozáshoz és a kikapcsolódáshoz. A park központi területén számos zöldterület, piknikezőhelyek és grillezők találhatók, amelyek lehetővé teszik a családok és baráti társaságok számára, hogy élvezhessék a napsütést, a piknikezést és a barbecuet.

Az Ypao Beach Park a Tumon-öböl egyik legnagyobb és legszebb strandja, gyönyörű homokos partszakasszal és kristálytiszta vízzel rendelkezik, amely ideális az úszáshoz és a búvárkodáshoz. A strand nyugodt vizei és a sekély víz közeli részek miatt a családok körében is nagyon népszerű.

A parkban található továbbá egy számos sportolási lehetőséggel rendelkező központ, ahol a látogatók a strandröplabdázás, kosárlabda, tenisz, futball, strandröplabda és más sportokat űzhetnek.

Gun Beach

Gun Beach Guam egy kis homokos partszakasz, amely Tumon-öböl északi részén található, a Tumon Bay Overlook közelében. A partszakasz környéke vadregényes, és gyönyörű kilátást nyújt a Tumon-öbölre és a szigetre.

A Gun Beach Guam nagyon népszerű a búvárkodók és a snorkelerek körében, mivel a sekély vízben sok színes korallzátony és tengeri élet figyelhető meg. A látogatók itt különféle tengeri élőlényeket láthatnak, például papagájhalakat, teknősöket és delfineket is.

A Gun Beach Guam a tengerparti szolgáltatások terén korlátozott, de a látogatók pihenhetnek a homokos parton, napozhatnak és élvezhetik a tengerparti látványt. Azonban a környéken található számos étterem, bár és üzlet, ahol a látogatók enni, inni és vásárolni tudnak.

A partszakasz környéke természetes környezetben található, és számos turista látogatja, hogy felfedezze a sziget szépségeit. Azonban fontos megjegyezni, hogy a terület elég vadregényes, és nincsenek tengerparti szolgáltatások vagy fürdőszoba a közelben, így érdemes előre felkészülni.

Guam-múzeum

A Guam Múzeumk bemutatja a sziget őslakóinak, a chamorroknak a  történelmét, kultúráját és hagyományait. A kiállítások a különféle chamorro életformákról, a Guam néprajzáról a japán megszállásról és az amerikai felszabadítás hatásáról szólnak.. A múzeum gyűjteményében vannak több ezer éves tárgyak, például a kőeszközök, a chamorrok kerámiái, a későbbi korokból spanyol kincsek, amerikai hadifelszerelések és japán katonai emlékek.

A teljesen új Guam múzeum, ami kívülről érdekesebb, mint belülről - fotó by Elter

Földrajz és időjárás

A klíma tipikusan tropikus, meleg, párás. A száraz évszak januártól júliusig tart, az esős évszak júliustól decemberig.

Tengerparti csodás kókuszpálmák - fotó by Elter 

a See Inajaran medencék - b.l. fotója

Történelem

Guam története szorosan összefonódik a Csendes-óceán történelmével. A szigetet eredetileg a malaj-polinéziai őslakók, a chamorrok lakták, akik körülbelül 4 000 évvel ezelőtt érkeztek a szigetre. A chamorrok békésen éltek és mezőgazdasági életmódot folytattak, valamint különböző kulturális és vallási hagyományokat fejlesztettek ki.

A 16. században a spanyolok érkeztek Guam-ra, és az első európaiak voltak, akik a szigeten telepedtek le. Guam 1668-ban lett hivatalosan spanyol gyarmat, és a spanyolok több évszázadon át uralták a szigetet, amíg a Spanyol-Amerikai háború következtében az Egyesült Államokhoz került 1898-ban.

A 20. század elején az Egyesült Államok elkezdte katonai bázisokat építeni Guam-on, és az amerikai hadsereg hatalmas jelenléte alakította a sziget történelmét. Az 1941-ben történt japán megszállás során Guam stratégiai fontossága miatt számos kemény harc folyt az amerikai és a japán csapatok között. Végül az amerikaiak visszafoglalták Guam-ot a háború végén, és azóta is az Egyesült Államokhoz tartozik.

Magellán-emlékmű - a portugál felfedező 1521-ben érkezett ide, és keménykedett a helyiekkel - fotó by Elter

Egy néhai spanyol erődítmény ágyúi a főváros szélén - fotó by Elter

A hadsereg és a Nemzet Gárda emlékműve - Elter Karcsi fotója

Manapság

  • Guam státusa egyedi: az Egyesült Államok "nem bekebelezett külső területe". A sziget lakói amerikai állampolgárok, mégsem vehetnek részt az USA választásain, és a washingtoni képviselőházban csupán konzultatív alapon vannak jelen. Guamnak belső ügyekben nagyfokú autonómiája van.
  • Guam az USA egyik legjelentősebb katonai támaszpontja a Csendes-óceáni térségben. A sziget területének 53 százaléka katonai terület! A sziget északi részén van egy hatalmas katonai légi-támaszpont, ahol B-52-es interkontinentális nehézbombázók állomásoznak. A sziget déli részén pedig, haditengerészeti támaszpont helyezkedik el.
  • Guam gazdaságának két fő oszlopa az ott állomásozó katonákra szabott szolgáltató szektor és a turizmus (főleg Japánból, Dél-Koreából, a Fülöp-szigetekről és a szrazföldi USA-ból). Alig van halászat és mezőgazdaság. Minden élelmiszert importálnak.

A kormányzat épülete - s.v. fotója

Hagatnában az irodai negyed - s.v. fotója

A helyiekről

Guam szigete, mint a Csendes-óceán szigetei, egyedülálló történelmi és kulturális örökséggel rendelkezik. Guam lakossága több kultúra és népesség keveréke, beleértve a őslakóit, a chamorrok, valamint a spanyolok, az amerikaiak és az ázsiai bevándorlók leszármazottait.

A chamorrok Guam őslakói, akik valószínűleg a malaj-polinéziai szigetvilág egyik csoportjából érkeztek a Csendes-óceán térségébe több mint 4000 évvel ezelőtt. A chamorrok Guam-ra való érkezése előtti történelmét nagyrészt legendákkal és mítoszokkal borítják, de a történészek szerint a chamorrok békésen élték mindennapi életüket a szigeten, és számos kultúrával és hagyománnyal rendelkeztek.

A chamorrok azonban évszázadokon át voltak kitéve az európai gyarmatosítás és az amerikai uralom hatásainak. Guam 1668-ban lett spanyol gyarmat, majd 1898-ban az Egyesült Államokhoz került a Spanyol-amerikai háború után. Az amerikai kormányzás és a második világháború utáni japán megszállás további hatást gyakoroltak a chamorrok életére és kultúrájára.

Ma a chamorrok Guam lakosságának kisebbségét teszik ki, de a sziget kulturális öröksége és hagyományai még mindig fontos szerepet játszanak az emberek életében. A chamorro nyelv még mindig beszélt nyelv Guam-on, és számos kulturális és vallási ünnepet tartanak tiszteletükre, amelyek a sziget népszerű turisztikai attrakciói közé tartoznak.

Guam - pasi - fotó by Elter

Helyi kissrác belőtt séróval - k.m.fotója

Turista etikett

Guam egy nagyon barátságos és vendégszerető sziget, ahol a látogatók jól érezhetik magukat. Ahhoz azonban, hogy a turisták kellemes élményekkel gazdagodjanak és tiszteletben tartsák Guam kulturális normáit, fontos betartani néhány turistaetikett szabályt:

 A chamorrok Guam őslakói, akiknek fontos szerepük van a sziget kulturális örökségében. Fontos, hogy a turisták tiszteletben tartsák a helyi kultúrát és hagyományokat, például a család és a vallás szerepét, valamint a környezetvédelmi szokásokat.

Guam-on általában meleg és nedves az időjárás, de fontos megjegyezni, hogy a turisták nem mindenhol viselhetnek rövidnadrágot és pólót. Például a vallási helyeken és a hivatalos helyeken megfelelőbb a hosszú nadrág és a zakó.

A közterületeken, a nyilvános helyeken a látogatóknak tiszteletben kell tartani a környezetet és a lakókat, például nem szemetelni, és nem hangoskodni vagy zavarni másokat.

Megfelelő borravalózás: általában 10-15% az elfogadott tippelési arány az éttermekben és a szállodákban.

Olvasmányos linkek

A fővárosban, Hagåtña-ban Quipuha, egy 17. századi, a spanyol hódítokkal kollaboráló törzsfőnök szobra - Elter Karcsi fotója

Fotóegyveleg

Guam - vidéki harangtorony - fotó by Elter

Elter Karcsi fotója

Guam-i pasi - fotó by Elter

Vissza az elejére


Kommentek

Még nem érkezett hozzászólás.


Új hozzászólás beküldése

Név:
E-mail cím:*
Hozzászólás:


* az e-mail címed nem jelenik meg az oldalon


Olcsó USA Repülőjegyek Olcsó USA Repülőjegyek
Olcsó repülőjegyek az USA városaiba a VistánálSZÁLLÁSFOGLALÁS

hirdetes