Guam

Guam dióhéjban | Tetszett & Nem tetszett | Vélemények | Repülés | Szállás | Egészség | Közlekedés | Étkezés | Közbiztonság | Programlehetőségek és látnivalók | Földrajz és időjárás | Történelem | Manapság | A helyiekről | Olvasmányos linkek | Fotóegyveleg

v.k. fotója

Guam dióhéjban

 • Guam a Mariana-szigetvilág egy szigete, az Egyesült Államok külső területe. A Csendes-óceán nyugati részén található sziget 549 négyzetkilométer nagyságú, lakossága kb.171 ezer  (2022-es becslés). A fizetőeszköz az amerikai dollár.
 • Guam fővárosa: Hagåtña (korábban Agana).
 • Guam 11 380 kilométerre van Budapesttől és kb. 2500 kilométerre a Fülöp-szigetektől, a hozzá legközelebbre lévő jelentős országtól.
 • Guam-ra a beutazásnak magyar állampolgárok számára ugyanazok a feltételek, mintha a nagy USA-ba lépnének be.

Guam - tengerparti látkép - fotó by Elter

Guam persze rendkívüli kaland egy magyar világutazónak, de elsősorban amiatt, mert annyira távoli és kieső helyen van. Guamot azonban nem tanácsos nagyon egzotikus helynek elképzelni, mert az amerikaiak nagyon is kialakították a szokványos civilizációt, nem kunyhók vannak, hanem modern épületek. A táj legalább itt is paradicsomi. A turisták (zömében japánok és dél-koreaiak) búvárkodni, vásárolni (bizony) és nászutazni jönnek ide. Pár napot érdemel a sziget, egy hét után már nincs semmi újdonság. Nagyon amerikanizált a sziget, az életképet illetően hasonlít Hawaii egyes részeire. Sok bevásárlóközpont van, nagy autóforgalom.

Tetszett & Nem tetszett

Tetszett

1. Jópofák a helyi családok a hétvégi lelkes barbecue sütögetéseikkel

2. A Tumon Beach-nél a sznorkelezés

3. Guam vámmentes övezet, szóval érdemes vásárolgatni

4. A sziget belső részén meglepően sok a szép, érdekes táj

5. A Fish Eye Marine park félnapos program tartalmassága 

Nem tetszett

1. Túl sokat kellett gyalogolni a vízben a korallszirtekig, ahol érdemes már sznorkelezni 

Vélemények

Ezt is látta a magyar turista csoport (fene a jó dolgukat!) - fotó by Elter

Repülés

Guamnak van nemzetközi repülőtere. Európából leginkább ázsiai átszállással lehet a szigetre eljutni. Repül ide a Japan Airlines (Tokióból), a Korean Airlines (Szöulból) és az amerikai United Airlines (Honkongból, Manilából, Oszakából és Tokióból).

Szállás

Érdemes tengerparti hotelt választani, még ha azok drágábbak is, mert a strandtól távolabb lévő szálláshelyekről költséges a parthoz közlekedni, mármint ha nincs bérautónk.

Ajánlott hotelek:

Egészség

NIncs kötelező oltás Guam meglátogatásához. Hepatitis A az ajánlott. Fertőzéses veszélyek vannak. Különösen az étkezések helyére és higiéniai körülményeire kell figyelnünk. A csapvíz klórózott, viszonylag tiszta, de azért inkább kerüljük, mert gyomorbántalmat okozhat. Inkább vegyünk palackozott vizet. A szigeten két kórház és több magánklinika taláélható. Baleset- és egészségbiztosítás nélkül ne utazzunk Guamra. Sok a szúnyog, s ezért kell vinni védősprayt, -kenőcsöt. Egészségügyi kockázatból több van, ha a sziget felfedezése keretében trekking túrákra is megyünk. 

Közlekedés

Bérelt autóval vagy sofőrrel, taxival.

Étkezés

Jóllehet Guam lakossága igen kicsi, ehhez képest meglepően nagy az éttermek választéka. A Premier Outlet üzletközpont közelében van egy épület, ahol egy helyen több étterem is van, pl. egy Hard Rock Cafe és egy olasz kajálda. A nagyobb szállodákban kínálnak mind nemzetközi, mind helyi kosztot. Guamob persze szuper friss a seafood, nagy a halválaszték. Sok az etnikai étterem: pl. van thai, vietnámi, kínai, mexikói és európai. Jelen vannak a nagy gyoréttermi láncok: Pizza Hut, McDonalds, Burger King stb. A helyiek imádják a barbecue jellegű sütögetést. Szerencsése az a turista, aki csatlakozhat egy ilyen családi grillezéshez. 

Közbiztonság

Nagyon kicsi az esélye, hogy egy turista erőszakos bűncselekmény áldozatává váljon. Guamon. Leginkább arra kell ügyelni, hogy a bérelt autónk ülésein ne hagyjunk értékekket, mert alkalmi tolvajok azért akadhatnak. A bérelt autókon van egy speciális matrica, s ez külön fighyelemre ösztökélheti a tolvajokat. Van bűnözés a szigeten, de leginkább házakba való betörések s ezek nem érintik a hotelben lakó turistát.

Nem közbiztonsági probléma, de komoly veszélyforrás Guam partjai közelében a vizi sport, mégpedig a kiszámíthatatlan vízáramlatok miatt. Közlekedési veszély, hogy az augusztus és március közötti esősebb időszakban a közutak gyakran válnak csúszosakká a pocsolyák miatt. Az utak egy része rossz álllapotban van,. sok a kátyú.

Guam erősen földrengésveszélyes övezetben van. Néhány évente történik nagyobb földrengés, ami halálos áldozatokkal is szokott járni.   

Programlehetőségek és látnivalók

 • Chamorro Cultural park
 • Alupang sziget
 • Tuam Beach
 • Ypao Beach Park
 • Gun Beach

Guam-múzeum

A teljesen új Guam múzeum, ami kívülről érdekesebb, mint belülről - fotó by Elter

Földrajz és időjárás

A klíma tipikusan tropikus, meleg, párás. A száraz évszak januártól júliusig tart, az esős évszak júliustól decemberig.

Tengerparti csodás kókuszpálmák - fotó by Elter 

a See Inajaran medencék - b.l. fotója

Történelem

Magellán-emlékmű - a portugál felfedező 1521-ben érkezett ide, és keménykedett a helyiekkel - fotó by Elter

Egy néhai spanyol erődítmény ágyúi a főváros szélén - fotó by Elter

Guam a 19. század legvégén került amerikai birtokba a spanyol-amerikai háborút követően. A második világháborúban a japánok megszállták Guamot,de az amerikaiak 1944-ben visszahódították.

A hadsereg és a Nemzet Gárda emlékműve - Elter Karcsi fotója

Manapság

 • Guam státusa egyedi: az Egyesült Államok "nem bekebelezett külső területe". A sziget lakói amerikai állampolgárok, mégsem vehetnek részt az USA választásain, és a washingtoni képviselőházban csupán konzultatív alapon vannak jelen. Guamnak belső ügyekben nagyfokú autonómiája van.
 • Guam az USA egyik legjelentősebb katonai támaszpontja a Csendes-óceáni térségben. A sziget területének 53 százaléka katonai terület! A sziget északi részén van egy hatalmas katonai légi-támaszpont, ahol B-52-es interkontinentális nehézbombázók állomásoznak. A sziget déli részén pedig, haditengerészeti támaszpont helyezkedik el.
 • Guam gazdaságának két fő oszlopa az ott állomásozó katonákra szabott szolgáltató szektor és a turizmus (főleg Japánból, Dél-Koreából, a Fülöp-szigetekről és a szrazföldi USA-ból). Alig van halászat és mezőgazdaság. Minden élelmiszert importálnak.

A kormányzat épülete - s.v. fotója

Hagatnában az irodai negyed - s.v. fotója

A helyiekről

Guam - pasi - fotó by Elter

Helyi kissrác belőtt séróval - k.m.fotója

Olvasmányos linkek

A fővárosban, Hagåtña-ban Quipuha, egy 17. századi, a spanyol hódítokkal kollaboráló törzsfőnök szobra - Elter Karcsi fotója

Fotóegyveleg

Guam - vidéki harangtorony - fotó by Elter

Elter Karcsi fotója

Guam-i pasi - fotó by Elter

Vissza az elejére


Kommentek

Még nem érkezett hozzászólás.


Új hozzászólás beküldése

Név:
E-mail cím:*
Hozzászólás:


* az e-mail címed nem jelenik meg az oldalon


Olcsó USA Repülőjegyek Olcsó USA Repülőjegyek
Olcsó repülőjegyek az USA városaiba a VistánálSZÁLLÁSFOGLALÁS