ÚTIKRITIKA.HU / Hawaii-szigetek


hirdetes


útikritikák


Hawaii-szigetek

A Hawaii-szigetek dióhéjban | Sziget választási szempontok | Hasznos információk | Vélemények | The Big Island | Oahu | Maui | Kauai | Lanai | Olvasmányos linkek | Fotóegyveleg

Kauai - o.n. fotója

Hawai-szigeteken a nagy kedvencünk a Maui-szigeten lévő szuper aranyos Lahaina városka volt. Most porrá égett. Borzasztó.

A Hawaii-szigetek dióhéjban

Melyik sziget legyen? Szigetválasztási szempontok

Strandok alapján

Képzeletbeli rangsor:

 1. Kauai a csúcs
 2. Aztán jön Maui
 3. Aztán Oahu
 4. Végül a Big Island

Nehéz megmondani, hogy melyik Hawaii-i szigeten vannak a legszebb strandok. A legkevesebb használható strand a Big Island-en van, azok is többnyire a nyugati partján. Jóllehet a Big Island-i strandok inkább kis méretűek, azonban közülük néhánynak igazán fehér-homokos a fövenye és szuper átlátszó a tengervize. Ezt azért hangsúlyozzuk, mert sok más Hawaii-i szigeten a strandok homokja inkább aranybarna és a víz zavarosabb. Minden szigeten lehet találni néptelen, avagy legalább zsúfoltságtól mentes strandot, de e tekintetben azért Kauai sziget áll a legjobban, csak utána következik Oahu és Maui. Hawaii-n a strandokról nem lehet könnyen általánosító minősítést adni, mert a speciális adottságokat, előnyöket, hátrányokat eléggé árnyalja, módosítja az adott nyaralási időpontban kifogott időjárás, a szezonális homokerózió és a csapadék helyzet. A tipikus Hawaii-i strand a picit durva szemcsés, aranybarna homokos, és nagy lávaköves alakzatokkal szegélyezett. A sziklák tájékán sok színpompás hal gyülekezik. A tengervíz színe a sötétkéktől a parthoz közeli zöldeskék között váltakozik. A tengervíz ritkán kristályszerűen átlátszó, mert a homok, az óceán hordalékai (korall, sodródó növények, organizmusok), az áramlatok mindenféle üledékei felverődnek és homályosítanak. A strandok fövenyei tiszták, gondozottak, nincsenek a homokban kellemetlen rovarok. Hawaii szigetein minden strand közstrand, azaz felesleges olyan hotelt keresni, amelyiknek privát strandja.

Ezeket tartják a Hawaii szigetek legszebbjeinek:

 • Kauai-n a Hanalei Bay, a Tunnels Beach, a Kiahuna Beach, a Secter Beach és a Poipu Beach Park, valamint a Mahaulepu Beach
 • Oahu-n a Lanikai Beach, a Kailua Beach, a Sunset Beach és a Waimanalo Bay Beach Park, valamint a Malaekahana State Park&Goat island
 • Big Island-en a Hapuna Beach, a Makalawena Beach, a Mauna Kea Beach és a Kua Bay Beach
 • Maui-n a Kaanapali Beach, a Keawakapu Beach, a Kahekili Beach, a Kamaole Beach Park, és a Kapalua Bay, valamint a Napili Bay.

A leghíresebb, igen felkapott strand persze Oahu-n a csaknem 2,5 kilométer hosszú Waikiki Beach. Azaz: Oahu-n, Maui-n, Big Island-en és Kauai-n vannak szép számmal ezért-azért csodásnak tartott strandok.

Természeti szépségek alapján

Rangsor:

 1. Kauai
 2. Utána Maui
 3. Majd Oahu
 4. Végül a Big Island

Valamennyi szigeten találhatók figyelemre méltó természeti szépségek, inkább az a kérdéses, hogy mennyire időigényes ezekhez eljutni. Kauai-t Garden Island-nek (azaz Kert szigetnek) nevezik, mégpedig joggal. Ouahu szigeten sok szép hely van, ha a nyaraló hajlandó elrugaszkodni a Waikiki környékéről. Ami Maui-t illeti, ha a turista vállalkozik arra, hogy a kanyargós autópályákon tölt időt a szép célpont eléréséig, akkor megleli a csodás élményeket. Big Island természeti szempontból azért érdekes, izgalmas, mert nagyok a kontrasztok, van trópusi erdő, lávaköves helyek, dzsungel, vízesések, óriási farmföldek.

Autós kirándulások és nevezetességek szempontjából

Rangsor:

 1. Big Island
 2. Maui
 3. Kauai
 4. Ouahu

Maui-n bámulatos a hana autópálya, igaz szédítőek itt-ott a kanyarulatai. Oahu-n a 25 km hosszú H-3 autópályán látványos a Koolau hegyvonulatai melletti autózás. Oahu-n bizony számolni kell nem igazán romantikus forgalmi zsúfoltsággal is. Hawaii szigetein az autóbérlés elengedhetetlen az élménylehetőségek teljesebb kiaknázása szempontjából.

Nevezetességek, kulturális programok rangsora

 • Oahu-ban van a legtöbb látnivaló, programlehetőségek: múzeumok, állatkert, Pearl Harbour, víz vidámparkok stb.
 • Maui-n a téli hónapokban a bálnalesek jelentenek nagy élményt
 • Big Island-en a vulkánok
 • Oahu-n és a Big Island-en van a legtöbb történelmi jellegű nevezetesség

Búvárkodás, és főleg a sima sznorkelezés szempontjából

 • Itt nem kétséges, hogy a Big Island a sztár, főleg a Kona nevű partvidék menti vizek átlátszósága és a sznorkel élvezetéhez szükséges színes vízi élővilág miatt.
 • Maui sem rossz sznorkel szempontjából, Kauai és Ouahu nem különösebben érdekes e tekintetben.

Szörf kezdő szinten

Kauai és Oahu a nyerő. Oahu szigetén Waikiki-nél és az északi parton vannak jó tanulási lehetőségek.

Klíma szempontjából

Oahu és Maui mikroklímája kedvezőbb a nyaraláshoz, mit a többi szigeté.

Vásárlás szempontjából

Egyértelműen Oahu szigetén kínálkozik a legtöbb vásárlási lehetőség

Romantika szempontjából

Sokak szerint Maui a nyerő

Luxus szállodák

Maui-n van a legtöbb belőle

Következtetések

Ha lehetséges, érdemes legalább egy két szigetes kombinációt választani, mégpedig Oahu-t és Maui-t. Ha alaposabb ismerkedésre van lehetőség: akkor még ínyencségnek hozzájöhet ehhez Kauai.

Hasznos információk

HONOLULU (HAWAII) - TISZTELETBELI KONZULÁTUS - Tiszteletbeli konzul: Dr. Csiszár Katalin

 • Cím: 1960 East West Road, Biomed T415, John A. Burns School of Medicine, University of Hawaii, Honolulu, HI 96822
 • Telefon: +1-808-956-9452 - E-mail: kcsiszar@aol.com

-----------------------------------------------------------------------------------

Hawaii magyarok FB csoportja (élő?)

-----------------------------------------------------------------------------------

Praktikus és biztonságos autóbérlés nagy választékban itt.

Tetszett&Nem tetszett

Tetszett

1. Honokalani Beach (Maui)

2. Lanikai Beach (Oahu)

3. Honopu Beach (Kauai)

Vélemények

"Szerintem, ha ilyen messzire utazik az ember, akkor nagyon alaposan kell szelektálni. Nekünk Maui baromira bejött, mert az ottani szigetek közül ez a legváltozatosabb. Sivataghoz hasonló síkságokon át esőerdőbe jutottunk, aztán vulkáni tájak. A Hana felé vezető autózás szuper. Egy baj van, mégpedig az, hogy nyaraláskor az ember nem szívesen kell fel korán, márpedig az országúti csúcsforgalom elkerülése céljából ezt ajánlatos tenni a kirándulásoknál. Kifogtunk kellemetlen országúti dugókat, bizony, amikor nem ügyeltünk kellően az időzítésre. Nincs vacakabb dolog, mint egy távoli álomszigeten, nyaralás közben morogni az autóban araszolva a dugóban. Maui-n álomszép strandokat láttunk, a növényvilág is lenyűgöző. Az időjárás nagyon furcsa volt, napközben többször volt hirtelen hőmérséklet-ingadozás. Szörföztünk és tök jó volt. A sznorkelezés is szuper volt, láttunk a vízben közelről tengeri teknősöket." (R.T., 2013)


"Az első tanácsom Hawaii-ra utazók számára, hogy a kézipoggyászban mindenképpen legyen nálunk egy papucs és fürdőruha. A mi poggyászunk 2 és fél nappal később érkezett meg és ezzel a kis elővigyázatossággal $100 (ennyibe kerül egy fürdőruha papucs kombináció) lehet azonnal spórolni, az amúgy egyáltalán nem olcsó szigeten." (P. Petra, 2014)

The Big Island


Sokkal nagyobb, mint a többi sziget, és ez előny is, meg hátrány is egyben. Legérdekesebb látványossága a vulkánok, amelyek között aktívak is vannak. A kontrasztok szigete. Egyik részén száraz, szikár vidék, a másikon trópusi esőerdő. Gyorsan be lehet vezetni az esőbe, de ki is lehet onnan jutni. A sziget középső része pedig holdbéli tájhoz hasonlítható.

Néznivalók: az ősrégi Mookini Heiau, a Rainbow vízesések, a szép strandok, a Kohala partvidék, a történelmi dolgokban gazdag Hilo város. A Big Islanden a tengervíz sok helyen nagyon tiszta, jó a búvárkodáshoz.

"Reggel kicsekkoltunk szeretett Hilo-i hotelünkből, otthagytuk a bőröndöket, és nekivágtunk a Big Island-nek. Az első cél a Waipio Valley. Már reggel feltűnt, hogy valami ma más. Nem esik! Éppen elhagytuk Hilót, és még a nap is kisütött. Tegnap után ez szokatlan érzés volt :) Ahogy haladtunk észak felé, átmentünk egy eléggé dzsungeles scenic route-on, valami ilyesmiket láttunk: Ahogy haladtunk északra, egyre melegebb lett, így idejét láttuk, hogy leszedjük a Jeep-ről a tetőt. Nem ment egyszerűen, de azért csak deliveráltunk a végére. Hát, ezt az érzést elég nehéz leírni. Tető nélkül száguldunk az úton, vakít a nap, jobbra az óceán, balra hegyek, bömböl a Paradise City, mi pedig felállunk, és ordítunk. Hát, nem mondom, hogy szar dolgunk van :)

Lent állítólag van vízesés, meg mindenféle szép dolog, de csak összkerekes kocsival lehet lemenni, mert elég durva terep. Még szerencse, hogy nekünk az van, gondoltuk. De volt ott egy tourist info-s csávó. Kérdezte, hogy értünk-e a négykerék meghajtáshoz, mondtuk, hogy persze. Aztán pár kérdéssel meggyőzött, hogy nem biztos, hogy ez így van. Meg mutogatott egy tök ugyanolyan Jeep-et, mint a miénk, hogy ezt pár órája b...ták szét, most várják a trailer-t. Nemsoká meg is jött... Arról is felvilágosított, hogy a legtöbb autóbérlő cégnél a szerződés apró betűs részében benne van, hogy nem lehet off-road-ra menni, hiába a biztosítás meg minden. Ha ottmaradunk, csak trailerrel elvontatni 1000$, és akkor a javíttatásról még nem beszéltünk. Megnéztük, a mi szerződésünkben is ez volt. Csak tudnám akkor minek árulnak ilyen gépeket (jó, tudom, divatból). Egy a lényeg, a csávó beparáztatott, és nem mentünk le, nem kockáztattunk több ezer dollárt... Amúgy gyalog is le lehetne menni, de arra meg nem volt több óránk, ugyanis:

A tegnapi egész-napos esőzés után eldöntöttünk, hogy igenis átmegyünk a sziget másik felére, mert már hiányzik az az érzés, hogy hú de kib...ott meleg van... Unalmas volt már ez a 21-23 fok :) Úgyhogy mentünk tovább keletre. Elég érdekes volt, hogy a szinte őserdős növényzetből néhány mérföld alatt mediterrán jellegű kopár vidék lett. Átmentünk néhány hegyen, és már ott is voltunk Hapuna Beach fehér homokos partjainál." forrás


"Nem sok olyan tengerpart van a világon, amelynek partját zöld homok borítja. 2005-ben jártam itt először, akkor a Nagy-szigeten (Big Island) élő barátom, Doxa javasolta, hogy keressem meg ezt az öblöt. "Az igazi Hawaii" nem más, mint a Nagy-sziget. A természet itt megmutatja erejét, a két vulkán tetején (Mauna Kea és Mauna Loa) szinte egész évben találunk havat, az óceánba ömlő láva pedig fenséges látványt nyújt. Mégis, nagyon sok Hawaiira érkező turista egyáltalán nem mozdul ki Honoluluból. Hiba. Miként hiba lett volna ezt a partot kihagyni, még akkor is, ha az autóparkolótól 70 perces gyaloglással közelíthető meg a valóban eldugott öböl. (Akinek dzsipje van, az persze elautózhat egészen a sziklafalig.) A part neve Papakolea. Big Island legdélibb pontjától nyugatra fekszik - kihagyhatatlan élmény." forrás

Hilo a Big Island sziget legnépesebb városa, csaknem 50 ezer lakossal. Fontos előrebocsátani, hogy a földrajzi elhelyezkedésénél fogva Hilo a világ egyik legcsapadékosabb városa! Nem véletlen, hogy kevés nyaraló jön a sziget keleti részére, ahol Hilo van. A turisták inkább a nyugati oldalra mennek nyaralni.

Coconut Island Hilo-nál

Oahu

Oahu jó választás lehet azoknak, akik szeretik a tengerparti városi feelinget, nyüzsgést, a sok turista attrakciót, éjszakai életet, mozgalmasságot. A légitársaságok legtöbb járatot oda visznek, és így talán kedvezőbb repülőjegyárat lehet kifogni. Oahu hátránya, hogy a Hawaii szigetek lakosságának 80 százaléka ott él, emiatt ott túl nagy a forgalom, nincs meg a romantikus, nyugis sziget feeling. Viszont tele van energiával, sok a vásárlási, étkezési, szórakozási lehetőség. Persze lehet a szigeten találni nyugisabb sarkokat is, csak hát oda el is kell jutni a sűrű forgalmakon keresztül. Oahu a szigetek közül az, ami a legteljesebben képes hiteles Hawaii-érzést biztosítani. Kialudt vulkánok, menő strandok, nagy szörfös élet, látványos hullámlovaglások, és persze Pearl Harbor. Oahi előnye, hogy a turista infrastruktúra tekintetében a leginkább kiépített, ugyanakkor sokaknak éppen ez is a hátránya, hogy nagyon kommersz, tömegturistás jellegű.

"A mi választásunk Oahura esett –többek között- azért mert szerettük volna ha a nyugodt, nem túl zsúfolt tengerparton eltöltött napokat ötvözni tudjuk nézelődéssel, kirándulással. Erre tökéletesen alkalmas. Anélkül hogy tudtuk volna milyen Honolulu biztosak voltunk benne, hogy nem ott szeretnénk lakni, így egy helyi barátunk javaslatára, Kailua városában vettünk ki egy szobát az AirBnb-n keresztül. (Ami különösen praktikus mert azonnal lehet helyiekkel érintkezni, tanácsokat kérni. Sőt a mi vendéglátónktól szörf leckéket is lehetett venni.) Kailua több szempontból is jó választás volt. Nem túl nagy, nem túl zsúfolt viszont minden van ami kell. Nagyon kellemes kis város, szuper kedves és jó fej lakókkal és egy gyönyörű tengerparttal. Ráadásul pár kilométerrel arrébb van a leggyönyörűbb strand, azok közül, amiket én ott láttam, Lanikai Beach.

Annak ellenére, hogy Kailuaban minden megvan és viszonylag kicsi, autó nélkül már ez a város sem olyan könnyen kezelhető. De mivel Hawaii-on amúgy is elhagyhatatlan az autó használata, így legegyszerűbb még a reptéren bérelni egyet. Az utak elég jók és várazslatosan szép helyeken mennek keresztül, igaz hogy néha elég csúnya dugókba lehet ragadni… Bár viszonylag könnyű tájékozódni, azért GPS nem árt. Vagy ahogy mi csináltuk – mivel 1 hónapos amerikai körútra mentünk – vinni kell egy kártyafüggetlen okostelefont, amibe különböző összegű top up kártyákat lehet venni, internet használattal így a googlemaps is elég segítség a tájokozódáshoz.

Mi leginkább a Windward es North Shore részét jártuk be a szigetnek. Honolulu és Waikiki Beach nem tartozott a legnagyobb élmények közé, de azért 1 napot eltöltöttünk ott is. Illetve egyszer átmentünk bulizni is de azt hiszem, nem az éjszakai életéről híres a város. Este sétálgatni hangulatos, egy-egy nagyobb szálloda nyitott bárjában el lehet csípni kellemes koncerteket de elég zsúfolt a város. Hanauma Bay-be érdemes elmenni és minél korábban (akár reggel 6-kor) érkezni hogy még a tömeg nélkül lehessen élvezni a búvárkodást. Ebben az öbölben annyira gazdag az élővilág, hogy szinte elég egy lépést tenni a parttól a vízbe és már látni a gyönyörű színes halakat. Még kisebb gyerekek is könnyedén élvezhetik.

North Shore-ra mindenképp érdemes felmenni. Elmenni egy igazi szörf versenyre Hawaii-on kihagyhatatlan. Érdemes helyieket megkérdezni arró,l hogy mikor várhatóak nagy hullámok, jó eséllyel akkor verseny is van. Nem beszélve arról, hogy menetközben lehet megtalálni a legjobb garnélarák lelőhelyeket. Egy ezek közül, amelyik a leghíresebb Giovanni’s Shrimp Truck. Ezeken a helyeken $13 dollárért remekül be lehet kajálni és isteni!!!!

Polynesian Cultural Center – Laie városban van. Annak ellenére, hogy ez egy kifejezetten turisztikai hely az egyik legnagyobb élményt nyújtotta. Informatív, de felettébb szórakoztató, ahogy bemutatják a különböző törzsek kultúráját. Angolul nem árt tudni, de bizonyos részei anélkül is élvezhetőek. Ilyen például az esti előadás “Hā: Breath of Life”, amit biztosan nem hagynék ki! Waimea Valley Park – Annak, aki szereti a különleges növényeket, természeti szépségeket mindenképp ajánlom. Mindenkinek nagyon javaslom a Stand Up Paddling-et, amit a szörfözéssel ellentétben, szinte azonnal el lehet sajátítani és ritka szép helyeken lehet átevezni vele.

Ami kicsit zavart, annak ellenére hogy gyönyörű vadregényes utakon vezettem, hogy túl sokat kellett autókázni, ha többet akartunk látni annál, ami a közvetlen környezetünkben volt. Így utólag ha még egyszer Hawaii-ra vezetne az utam, biztos hogy precízebben megtervezném és összehangolnám, hogy mit szeretnék megnézni. Az amúgy a nem túl korán kelőknek mindenképp javaslom hogy 1x nézzenek meg egy napfelkeltét bármelyik parton!" (P. Petra, 2014)

Maui

Maui jó választás lehet azoknak, akik kombinálni szeretnék a nyugalmas nyaralást az aktív pihenéssel, vidéki tájak élvezetével. Az elszigetelt Hana és a szárazföldi belsejében lévő Haleakala nemzeti park a nyugis rész. A mozgalmas rész a hotelzónák, ahol a nagy resortok vannak. Sokféle strand található Maui-n. Oahu után Maui-ba megy a legtöbb repülőjárat. Maui nyersebb, ugyanakkor lezserebb, művésziesebb, kifinomultabb, mint Oauhu. Paia és Hana jó példa erre. Lahaina sokak nagy kedvence, egyfajta "Szentendre", na azért színvonalasabb kivitelben. Maui valahogy természetesebb, mint Oauhu. Ez még az ott élők vonatkozásában is így van. Nagyon népszerű az amerikai celebek körében (sokuknak van itt "vityilója"). Maui-ban senki se reméljen hatalmas éjszakai életet. A bulizások többnyire a resort-ok területén belül zajlanak. Azokon kívül inkább pub-ok vannak, meg néhány bár. Maui-n azért az a jellemző, hogy a nyaralók 9 óra tájban visszavonulnak a hotelszobákba. A baráti társaságok esetleg kiülnek a tengerpartra és iszogatnak, dumálgatnak. Egyszer-kétszer érdemes bemenni Lahaia központjába, ami azért elég szolid hely éjszaka.

o.m. fotója

A keleti (nyersebb) partvidék - k.a. fotója

Szállásválasztási tanácsok:

Akik szélcsendesebb strandra, ugyanakkor némi mozgalmasságra vágynak, azoknak érdemes a sziget déli részén, Wailea&Makena térség valamelyik hoteljét, resortját választani. A Wailea Beach szuper partszakasz, nagyon jó fürdéshez és sznorkelezéshez. A Wailea térsége mozgalmas, sok minden programot lehet csinálni helyben is. A szigeten a legnyüzsgőbb éjszakai élet azért inkább a Kaanapali térségében van, ás az ottani strand a szigeten tán a legszebb és legjobb. A tenger azonban a Wailea térségében nyugisabb.

Ajánlott szállodák Maui-n:

3 csillagos:

4 csillagos:

5 csillagos:

Egyéb Maui-i szállláshelyek ajánlatai - hotelscombined.com magyarul

Maui: Tetszett & Nem tetszett

Tetszett

 • Csodás, rendezett, tiszta strandok, pl. Maluaka Beach, Napili Beach, Keawapaku Beach, Ka'anapali Beach, Wailea Beach, Ulua Beach
 • Vulkánok (kráterek), elképesztő panorámák, buja erdők, Haleakala nemzeti park, rengeteg szép egzotikus virág, hegyek, a Banyan Tree Park
 • Bámulni a hullámlovasok elképesztő attrakcióit
 • Rengeteg programozási lehetőség: pl. bálnales, lovaskocsis szigettúra, kajakozás, éttermekben profi show műsorok, tengeralattjárós program, egynapos kirándulás Lanai aranyos ki szigetre
 • Lehet találni nyugis zugokat
 • Szuper a klíma, sok napsütés, kevés eső
 • Barátságosak a helyiek
 • Jókat lehet sznorkelezni (pl. a Honolua-öbölben) és scuba búvárkodni, a szörf körülmények is jók
 • Lahaina (amolyan "szentendrés" parti városka) gusztusos galériái, butikjai, a sétány faburkolata
 • Autózni a Hana Highway-en, és így átkocsikázni egy trópusi esőerdőn

Nem tetszett

 • Nagy a drágaság, a Hawaii-szigetek közül talán a legdrágább (főleg a kaja és az italozás)
 • Túl turistás, túlságosan felkapottá vált, a főszezonban (főleg februárban) elég zsúfolt
 • Túlságosan korlátozzák az utakon a megengedett sebességet, nehéz parkolóhelyet találni a településeken, itt-ott a közutak állapota (USA viszonylatban) meglepően rossz
 • Mohón beépítik a szigetet és fokozatosan elrontják a szépségét, túl gyorsan fejlődik
 • Aki nincs oda a természeti látványosságokért és az aktív pihenésért annak egy idő után unalmas lehet
 • A hoteleken, resortokon kívül nincs igazán érdekes éjszakai élet, főleg nem olyan, ahol a helyiekkel lehet keveredni
 • Sok helyen nem szállítják el elég gyorsan a szemetet, sok az elhagyott, rothadó gépkocsi
 • A helyi lányok között nem találni sok olyan szépséget, amit az ember róluk elképzelt
 • Nincs sok igazán jó homokos strand
 • A nagyüzemi hotelek a sok nagyképű, hangoskodó amerikai, 30-40 közötti pasival

Strandok

Kaanapali Beach

"A sziget körülbelül 72 kilométer hosszú és 42 kilométer széles. Legmagasabb pontja, a tekintélyes Haleakala vulkán 3300 méter magasan fekszik. Amikor megérkezünk Maui fővárosába, Kahului repterére, megcsap bennünket a meleg, és valami elképesztően különleges, finom, buja virágillat. Csomagjainkat már a félig nyitott váróban vehetjük át, amely semmiképpen sem hasonlítható a zord, gépies, szabványrepterek váróihoz. Amíg az ember nem látja ezt a tájat, addig azt hiszi, ilyen csak a képeslapokon létezik. Aki először jár itt, az bizony napokig nem tud betelni a látvánnyal.

Maui a legjobb úti cél a vízi sportok szerelmeseinek, főként a szörfösök és a búvárok paradicsoma a sziget. Itt található a világ tíz legszebb búvárhelyének egyike, a Molokini kráter. Kezdőtől a profi búvárokig, mindenkinek ajánlanak programot, rengeteg társaság foglalkozik búvároktatással, és hajós túrák szervezésével. A szigeten az egyik legrégebbi és legmegbízhatóbb cég a Scuba Shack, Kihei városában, érdemes felkeresni őket. A szörfösöknek a Hookipa Beach Parkot vagy a Honolua Bay-t ajánlatos felkeresniük, errefelé mindig erős szél van, és hatalmasak hullámok a nyílt óceánon.

Az egyik legkülönlegesebb program, amit nem érdemes elmulasztani Mauin, az a bálnanéző túra. November és március között van a legtöbb bálna a sziget környékén, ilyenkor jönnek ide a nőstények elleni, és felnevelni picinyüket. Rengeteg cég kínál hajós bálnanéző túrákat, a legjobb közülük talán a Pacific Whale Foundation. Ha nincs időnk vagy kedvünk hajós útra menni, akkor, ha szerencsénk van, akár a partról szabad szemmel is láthatunk egy-egy ficánkoló bálnát.

Akik nem szeretnének vizesek lenni, mégis van kedvük mozogni, azoknak találták ki a „Bike down a Volcano” túrát. A szigeten a legjobb biciklitúrákat a Haleakala Bike Company szervezi, az egyik legnépszerűbb a sunrise-trip, érdemes kipróbálni, mert bicikliről nézhetjük végig a gyönyörűséges naplementét. Kis csoportokra osztják a jelentkezőket, nincs tömeg, mindenki a saját tempójában haladhat, nem kell vinnünk felszerelést, mert mindent adnak, amire csak szükségünk lehet.

A látogatók egyik legkedveltebb úti célja a sziget déli részén fekvő elegáns Wailea, itt találhatóak a legfényűzőbb luxusszállodák és a legelegánsabb üzletek. Lahaina, a régi főváros ma is nagyon kedvelt célpont, a romantikus hangulatú tengerparti településen pezseg az élet. A főutca, a Front Street dugig van szuvenír és ékszerboltokkal, modern galériákkal és hangulatos éttermekkel, bárokkal. Itt található a szigeten a legrégebbi épület is, és annak a hajónak a restaurált változata, amivel a polinézek a szigetre érkeztek.

Kaanapali és Kapalua a sziget északi felén lévő városok, szintén elegáns szállodákkal. Makawao és Haiku a helyi kézművesek és hippik lakhelye, itt csupa egyedi készítésű ruhadarabot és használati tárgyat vásárolhatunk, és garantáltan bio ételeket fogyaszthatunk. Kula városát is érdemes felkeresni, amely csodás botanikus kertjéről nevezetes – itt közelebbről tanulmányozhatjuk Hawaii különleges növényvilágát.

a.s. fotója

A szigeten 81 strand található, vannak köztük vadregényesebbek, mint például a Makena Big Beach, a sziget déli részén, ahol ugyan se zuhany, se napozóágy nem található, azonban csodálatos, természet közeli élményben lehet részünk itt. A naplementék is innen a legvarázsosabbak, mindenképpen érdemes végignézni legalább egyszer, ahogyan szép lassan alábukik az izzó vörös korong, valószínűtlenül rózsaszínes lilás fényeket és fekete pálmákat hagyva maga mögött.

A legfelkapottabb strand a Wailea Beach, ahol mindennapos vendégek a legfelkapottabb celebek is, mint például Paris Hilton, Britney Spears, Jessica Simpson, Kate Hudson de akár Steven Spielberg is. Mauin mindegyik strand nyilvános, bárki leteheti törölközőjét a pompás, ámbár nagyon zsúfolt Grand Wailea Reasort vagy a Four Season’s tengerpartján is.

Aki Mauin nyaral, annak szinte kötelező program végigjárni a hanai utat. 1927-ben épült a Hana Highway, az a legendás út, ami a sziget dél-keleti részén fekvő kis városkába, Hanába vezet. Ez az a fajta kirándulás, ahol már maga az út is élvezet. Érdemes korán reggel nekiindulni, és csomagolni magunkkal élelmet, mert kevés büfé van az út mentén a dzsungelben. Pár helyen találhatunk egy-egy pultot megrakva friss gyümölcsökkel, ananásszal, kókusszal és papayával, itt kiszolgálhatjuk magunkat és becsületkasszába fizetünk.

Az út 600 hajtűkanyart és 56 egysávos hidacskát rejt magában, mindezt egy trópikus esőerdőn keresztül haladva. Láthatunk romantikus kis templomokat, fekete homokos tengerpartokat, bambuszerdőt, szivárványokat és számos kisebb-nagyobb vízesést is, melyek közül a legszebb a Seven Sacred pools, amely hét egymás alatt fekvő vízesésből áll, az utolsó már a Csendes-óceánban végződik. A helyiek úgy tartják, ha valaki Mauin jár, akkor ezt az utat nem lehet kihagyni. A kisváros nagyon szép, hangulatos, és ha már elverekedtük idáig, lepjük meg magunkat valamilyen különleges szuvenírrel például egy „I survived Hana”, azaz "túléltem a hanai utat" feliratú trikóval.

A szigetnek sajátos mikroklímája van, az egész év egyetlen évszak. A tengerszinten az átlagos hőmérséklet általában 25-28 fok. A leghidegebb hónap december és január, de akkor is nyári időjárásra készülhetünk. A legmelegebb augusztusban és szeptemberben van, ekkor az átlaghőmérséklet megközelíti a 30 fokot. A forróságot azonban kellemessé teszi az úgynevezett trade wind, ami egy állandóan, enyhén fújó szellő a szigeten. A magasabban fekvő részeken gyakori a permetszerű eső. A naplementék a napfelkelték viszont csodálatosak..." forrás

k.t. fotója

"Oahuról csak egy ugrás Maui. Kb. félórás repülés után meg is érkeztünk Mauira, amely számomra még fantasztikusabb, mint Oahu. A legtöbb szigetnek, így ennek is több mikroklímája létezik, így – bár a sziget a maga 1800 km2-vel nem túl nagy, mégis nagyon változatos.

A déli és nyugati oldal száraz, így félsivatagos területek is kialakultak, míg az északi és keleti oldalon a sok csapadéknak köszönhetően buja trópusi növénytakaró fogad minket. A híres Hana Highway-en végigkanyarogva (szó szerint, ugyanis az északi oldal óceánpartján, esőerdőkön vezet végig az út, felejthetetlen!) belekóstolhatunk az igazi trópusi hangulatba: bambuszerdők, vízesések, egzotikus madarak, időnként egy-egy trópusi zápor, majd szivárvány az égen...lehet ezt még fokozni? A válasz: igen! Mégpedig egy biciklis napfelkelte túrával a Haleakala vulkán kráter tetejére! Jól hangzik, igaz? :)

Ha bármelyikőtök valaha is eljut erre a szigetre, nem szabad kihagyni ezt az élményt! Csak rébuszokban tudok róla beszélni...de most megpróbálom összefoglalni. Szóval, ha befizetsz egy ilyen túrára, akkor készülj fel, hogy korán kell kelni. Naná, hiszen napfelkeltét néz meg az ember, ami nyáron általában 5-5.30 közé esik.

Az elszánt turistákat egy kisbusz veszi fel a szállásuk előtt kb. hajnali 3 körül, majd egy jó másfél órás buszozás után feljutunk a több mint 3 ezer m magas vulkán tetejére. A még kicsit álmosan pislogó emberek szeme aztán gyorsan kinyílik, főleg a dermesztő hideg és szél miatt. (kb. 4-5 C volt legutóbb, ha jól emlékszem).

A napfelkelte fantasztikus, ahogy a felhők fölött aranyszínűvé válik az ég, aztán megjelenik a napkorong, megvilágítva a holdbéli tájra emlékeztető krátert amerre a szem ellát... leírni szinte lehetetlen, látni kell! Ezért is linkeltem be ide (ez nem a mi videónk, az nem publikus...)

A lélegzetelállító látvány és élmény után következik a túra nem kevésbé izgalmas része: legurulni közel 3 ezer méterről a völgybe. Mindenki speciálisan kiképzett (erős fékkel felszerelt) biciklit kap, bukósisakot, ill. vízálló dzsekit és nadrágot (legalábbis a mi túránk ezt is tartalmazta). Erre azért van szükség, mert ebben a magasságban a felhők fölött vagyunk, amelyen át vezet le az út, és mint tudjuk, a felhő vízből van. :)

Szóval a túravezető indul a menet élén, mögötte pedig szép sorban a lelkes biciklis turisták. Szuper volt legurulni, és megtapasztalni, ahogy a magashegyi táj és klíma szépen lassan átadja helyét az egyre melegebb, és egyre inkább trópusi környezetnek. Egy kis ízelítő itt (egy túraszervező cég videója)." forrás

Kauai

Kapaa - o.n. fotója

Kauai-n van sok resort, minőségi hotelek (pl. a Poipu beach térségében), pompás strandok, bámulatos tájak, és nyugis sziget. Kevesebb repülési opció van és kicsit komplikáltabb, időigényesebb az eljutás, de megéri. Kauiai nyers, vidékies, nem amolyan nagyvilági hely.

Fő látnivalók:

 • Hanalei öböl
 • Waimea kanyon
 • Kokee State Parks
 • vízesések
 • Kaui

Akik ezt a szigetet választják, biztos, hogy már érkezéskor megilletődnek a táj szépsége miatt. Az egész sziget egy hatalmas kert. Nagyon természetes hely. Ínyenceknek való. A sziget 30 százaléka érhető el közúton, és emiatt olyan népszerűek a helikopteres túrák, ugyanis így több minden látható a szigetből. 

Ajánlott hotelek:

4 csillagos: Koa Kea Hotel&Resort (kis, romantikus szálloda pároknak, nászutasoknak)

"Szerintem Kauai a Hawaii-szigetek legszebbje. Hihetetlenül szép a természet. Feltétlenül látni kell Hanalei völgyet, mert az a világon az egyik legszebb hely. Na és mindenképpen érdemes a szigetet felülről, kis repülőgépről vagy helikopterről megnézni." (Babi, Vista-utas, 2014)


"Amit Kauai-ról tudni érdemes az az, hogy kicsi, szép, sokat esik, és rengeteg a kakas. Magas a munkanélküliség, mert csak a turizmusból és az állami adminisztratív munkából van bevétel. Kicsit tényleg olyan sziget, mintha az ember visszalépett volna az időben. Egyébként a lakosság inkább a keleti kis 'teknőben' telepedett le, Lihue, mint fő településként. Mindösszesen csak 3 napot töltöttünk itt, ha az ember nem akar komolyabb túrázással időt tölteni, ennyi elég, hogy megnézze a szigetet.

A nyugati parton, ahol a hegy beleér a vízbe, ott található a Na Pali terület, ami... szimplán lélegzet elállító. És ezt azzal a magabiztossággal mondom, hogy 1 sziget kivételével, már minden Hawaii államhoz tartozó szigeten jártam már. Ez így konkrétan még belőlem is kicsikarta az 'ez így nem annyira rossz' legmagasabb szintű elismerést. (A másik vinnyogva röhögős reakció a Princeville nevű überelit környék volt. Kb. mint Pesten az igazi Rózsadomb... Csak sokkal több giccsel...) A szigeten rengeteg finoman manikűrözött golfpálya található, ami érthető is, hiszen ez hozzá járul a turisztikai vonzerőhöz. Rengeteg japán jár ide csak golfozni." forrás

Lanai

Lanai a nyugisabb szigetek közé tartozik. Főleg a golfozók körében népszerű.

Olvasmányos linkek

"A legtöbb utas elköveti azt a hibát, hogy Hawaii nyaralását Oahu szigetén, az ismerősen csengő Honoluluban kezdi, mely az USA 11. legnépesebb városaként bárhol lehetne az amerikai kontinensen. A gépből kiszállva a jól ismert virágfüzért várnánk, de ez már csak a turistacsoportoknak és az iraki háborúból állomáshelyükre visszatérő tengerészgyalogosoknak jár, nekik is csak műanyagból.

Felhőkarcolók, többsávos autópályák, a világ minden részéről idevetődött taxisofőrök és szirénázó rendőrautók jellemzik a péntek esti Honolulut. A szomszédos város, Waikiki éjszaka nem sokkal bizalomgerjesztőbb, de nappal kötelező látnivalónak ígérkezik. A tengerparti sétány, az Art Deco stílusban épült szállodák, a hosszan elnyúló homokos strand, a szörfösök, az ingyenes hula táncbemutatók és a pálmafás naplemente megér egy napot, de az igazi Hawaii messze nem ez.

Szerencsére olcsó távolsági buszjáratok hálózzák be, amelyek hamar kimenekítenek a "sztereotip" Hawaii-ból. Hétvégén mindenki a kristálytiszta vizű Hanauma-öbölbe igyekszik, a sziget másik legnépszerűbb kirándulóhelye pedig a Diamond Head vulkáni kráter peremén található kilátó. Fentről valóban csodálatos kilátás nyílik Honolulura és a távolabbi öblökre, melyek a legendás Pearl Harbort is rejtik, a legnagyobb amerikai háborús katasztrófa helyszínét, ahol a japán flotta 1941-ben megtámadta az USA hadseregének támaszpontját.

Hawaii ismerőseim szerint már Maui sem a régi, és csak egy hajszál választja el attól, hogy a turizmus iparág uralma alá került Oahu sorsára jusson. Szerencsére ennek kevés nyomát látom, a szigetet nem a tömegturisták, hanem a hatalmas hullámokra megszállottan vadászó szörfösök keresik fel. Az idősebb korosztály a csodaszép, szerpentines Hana autóúton kocsikázik, nem sejtve, hogy a kanyarokkal és egyirányú hidakkal teletűzdelt utat majd visszafelé is meg kell tennie, mert az utat elmosta a víz. A fő szigeten, Oahu-n kívül a többi földdarabon csak a nagyobb utak aszfaltozottak, a legtöbbhöz terepjáró szükséges." forrás


"A csodálatos zöld völgyeiről és hatalmas hullámairól híres Mauin öt napot töltöttünk. A Halaekala Nemzeti Parkban – a nap házában – háromezer méter felett, egy már nem működő vulkán tetejéről néztük meg a napfelkeltét, majd kerékpárral gurultunk a hegy alján lévő étterembe. Felejthetetlen élmény volt a felhők felett, egy magasságban lenni a felkelő nappal. Adriennék egy tradicionális vacsorán – luaun – is részt vettek Maui szigetén. Itt a helyiek a megfűszerezett sertést banánpálmába csavarják, és a talajon, lávakövek közt megsütik. A szigetvilágra jellemző ételek mellett salátákat, különböző köreteket és koktélokat fogyaszthattak. Ez a vacsora 10–20 ezer forintba kerül fejenként. Nemzeti italaik közül a maitait kóstoltam, íze a gin tonichoz hasonlít. A vacsora után következett a „hula dance" (hulatánc) ahol a hölgyek kókuszdió melltartóban, a férfiak banánpálmalevélből készült szoknyában táncoltak. A hawaii konyha sajátossága a sokféle tengeri gyümölcs: a homár és a languszta, az ízesített zöldséges-halas rizsspecialitások. A rákok, kagylók, polipok és a tengeri herkentyűk mellett a trópusi gyümölcsök jellemzőek.

A hawaii emberek életfilozófiája problémamentes és így hangzik: vedd könnyen az életet, lazíts! A szigetországot a közbiztonság, tisztaság és a híres polinéz vendégszeretet jellemzi. A lakosság soknemzetiségű, az egykori hawaii őslakók ma már csak a népesség 12 százalékát alkotják. A szigetek ezerarcú képéhez éppúgy hozzátartozik az amerikai nagyváros, mint a háborítatlan fövenyes tengerpart vagy a zöldellő, indás esőerdő. A csodálatos festői környezet lakóinak azonban nem olyan egyszerű az életük. A magas munkanélküliség mellett a szegénység és a nélkülözés jellemzi az "aloha" (köszönés: isten veled, isten hozott) szóról elhíresült vidéket. Adrienn elmesélte, hogy a helyiek ennek ellenére is nagyon vidámak, közvetlenek és segítőkészek." forrás


"Ez egy paradicsomi állapot, ez a Hawaii... Olyan leírhatatlanul gyönyörűen szép. Minden reggel azzal az érzéssel kelem, hogy ez csak egy álom, fel sem keltem, csak álmodom tovább. Miközben mosolyogva kelek ki minden reggel hat órakor az ágyamból, már előre örülök a napnak, és, hogy még mennyi mindenre jut időm. Az első nap, amikor megérkeztem, esőerdőben jártunk, és stílusosan bőrig áztunk. Soha életemben nem áztam még meg annyira mint azon a túrán. És még a túra elején lefényképeztem egy táblát, miszerint vigyázni kell az úton, mivel egy hirtelen jött zápor elmoshatja az egész utat, folyó képződhet, és egyéb kellemes dolgok. Sikerült mindezt meg is élni megérkezésem után pár órával. Majd délután a világ legszebb strandjai között számon tartott Kailua Beachre mentünk, ami valóban hihetetlen szép. Mint a mesékben... Fehér puha homok, égig érő pálmafák, azúrkék óceán, a háttérben esőerdő, szikrázó napsütés, és szél- nagy hullámok!

Megtanultam Boogieboardozni, ami egy kisebb szörfdeszka, polifonból. Az igazi szörfözés azonban a következő hétvégére maradt, amikor is Waikikin- a híres tanuló szörfös paradicsom, megkaptam életem első szörfleckéjét. És annyira tetszett!! Amikor az ember elkap egy hullámot- mielőtt jönne, előtte gyorsan kell pedálozni a kézzel, és rá"csúszni" a hullámra, és még talán fel is tud szállni a deszkára, ami a tévhittel ellentétben nem is csúszik!- akkor az valami olyan hihetetlen jó érzés. Olyan lehet mint a repülés, siklóernyőzés. Csak te, és a tenger... Akkor és ott beleszerettem ebbe a sportba. A hullámok nekem még nagyon nagynak tűnnek ahhoz, hogy egyedül bármit is tudjak velük kezdeni. Inkább tisztelem az óceánt, és vele együtt a benne élő cápákat, meg delfineket, és a hamarosan ideérkező bálnákat is. Az igazán nagyok a North Shore-on szörfölnek, ott hatalmasak a hullámok, és hosszúak, így sokáig rajtuk lehet maradni. Az egész sziget körbejárható négy óra alatt, van is egy busz, TheBus, aminek az 52-es járata körbevisz.(2009)" forrás


"Bár Hawaii közigazgatásilag az USA része, valahogy a szigetlakók ezt a tényt inkább nyűgnek találják, sem mint előnynek. Az 50. állam lényegében egy szigetcsoport, amely 5 főszigetből áll. Ha valaki azt mondja, 'Hawaii-on élek' az nem feltétlen jelenti azt, hogy a szigetcsoport Hawaii (ejtsd: Háuájii) nevű –egyben a legnagyobb - szigetén él, sokkal esélyesebb, hogy Oahu (ejtsd: Ovahú) szigetén tengeti mindennapjait. Ez talán a legjelentősebb, és legfejlettebb sziget is, mind turisztikai, mind üzleti szempontból. Az „aloha spirit". Jellemző Hawaii-ra, hogy az emberek nagyon nyugisak, jókedvűek, az életük a „Hawaii idő" szerint ketyeg. Programok szempontjából simán meg lehet tölteni 2 hetet csak Oahu-val. Ha valaki megengedheti, érdemes 4 napot szánni Hawaii szigetére, főleg a vulkán miatt. Ezt követően pedig vagy Maui vagy Kauai szigete lehet a célpontunk (szigetek között a repjegy 60-200 dollár között mozog). Ha valaki turista, eleve úgy készül, hogy a paradicsomba jön, ami sokba fog kerülni. Magyarországról, időben megvéve a repülőjegy körülbelül 250e Ft/fő árból „megúszható" (+ vízumköltségek), de ez még csak ahhoz elég, hogy kilépjünk a reptér kijáratán a virágillatú párás helyi levegőre (aztán jön a 26 órás röpcsiút).

Időjárás tekintetében egész évben kiegyensúlyozott, kb. 28 fok a hőmérséklet. December – február a legesősebb időszak, de azért érdemes elmondani, hogy jellemzően csak 1-2 órát esik egyhuzamban, utána van egy kis szünet. Június – augusztus a turistaszezon, akkor, ha teheti, senki ne látogasson a szigetre... Szállást igénynek megfelelően lehet találni nagyon drágán, és olcsóbban is, attól függően, ki mire vágyik/mennyire tudja megfizetni a luxust. Az olcsóbb helyeken légkondi nincs, és a falak papírvékonyak, így ezekre a helyekre tényleg csak aludni érdemes hazajárni.

Az élet kb 30 százalékkal drágább, mint az USA többi részén (a mainland-en, ahogy a helyiek mondják), ami többeket sokként ér a bevásárlás után a pénztárnál. A boltok árai között meglepő különbségek vannak, így érdemes körbenézni, hogy mit/hol érdemes venni. Általános irányként javasolhatom a Don Quijote nevű szupermarketet a város közepén, ott egész ésszerű árakkal találkozhatunk. Két embernek az étkezését, ésszerű keretek között (otthon / a szálláson főzve) heti 200 dollárból ki lehet hozni, de ekkor nem ittunk sehol egy koktélt (kb. 10 dollár), nem ettünk helyi ételeket (olcsóbb kajáldákban 10-15 dollár / fő, egyéb helyeken 30 dollár körül jön ki egy főre a kaja). Szintén itt érdemes ajándékokat, és helyi 'bisz-baszokat' vásárolni. Aloha ingért pedig érdemes ellátogatni valamelyik ROSS áruházba, ahol találunk olyat, amit pl. a helyiek is felhúznak. :)

Sétálós shoppingolós programért pedig az Ala Moana bevásárló központot javaslom, és Waikiki bevásárló utcáit. Ha valaki valami igazi Hawaii emléket szeretne, annak javaslom a KOA fából készült bármit (szemüvegtok / keret / óra / telefontartó / gyűrű). Vegassal ellentétben, itt bizony alszik a város éjszaka, nagyon kevés a non-stop szórakozóhely, erre érdemes készülni. Autót bérelni érdemes a reptéren, a belvárosban 20 százalékkal legalább drágábbak az árak. Az enterprise-t tudom ajánlani mindenkinek. Nyugodt szívvel merem javasolni az alacsony fogyasztású economy kategóriás autókat, az SUV-re, bár rá akarják beszélni az embert, értelmetlen. Legalább is Oahu-n. Mindenhova jól kiépített út vezet.

A tömegközlekedés nagyon jól kiépített, mindenhova el tudunk vele jutni. Egy buszjegy $2.50, amiért egyszer átszállhatunk, egy megadott időn belül. Aki buszra száll, annál legyen egy vékony kis pulcsi, mert annyira nyomják a légkondit, hogy pillanatok alatt meg lehet fázni. A népesség nagyon vegyes. Az ázsiai népcsoport a leggyakoribb, sok a polinéz szigetvilágból bevándorolt emberke, és jelentős a helyi őslakosok aránya is. Mivel nagyon vegyes a népesség, így kulturális szempontból is nyugodtan mondható, hogy nagyon színes képet ad a sziget, ahogy a kulináris élvezeteket hajtók is megtalálhatják a számításukat.

Bármi is az, ami a hobbink (síeléstől eltekintve) itt biztos, hogy megtaláljuk. Mivel az egész sziget a turizmusból él, ezért esélyes, hogy valaki csak ránk vár, hogy boldoggá tegyen minket... Bárki, aki szereti a jó kávét, nézzen körbe és keresse a KONA márkát. Ez az egyik szigeten termelt, helyi kávé (pl. ezt vásárolj a Fehér Ház is!), ami nagyon finom. Hogy mit is érdemes csinálni/megnézni? A lista hihetetlen hosszú, mindenkinek azt javasolnám, hogy vérmérsékletéhez mérten keressen programot a neten. Szinte mindent meg lehet találni odafent. Az biztos, hogy érdemes autót bérelni, és bejárni a sziget északi részét is, csodás helyekre juthatunk el, viszonylag rövid vezetés/séta után.

A Waikiki városrész a turistáké, ott „mi vagyunk az istenek", ám innen kilépve, például az északi parton már nem olyan biztos, hogy nem futunk bele olyan helyiekbe, akik úgy gondolják, hogy nincs ott keresnivalónk. NEM ez a jellemző, általában az „aloha spirit" mindenkiben benne van, az emberek mosolygósak/segítőkészek, de a kivételekbe itt is belefuthatunk. Ez alatt természetesen nem nyílt ellenségeskedést kell érteni, de éreztetik velük, hogy talán máshol kéne magunkat szórakoztatni. A nagyon lepusztult, tisztán helyiek által lakott területeken pedig nem érdemes du 5. utána maradnunk, könnyen konfrontációhoz vezet ez a viselkedés. Hogy miért du. 5? Mert akkor már mindenki hazaért munkából, kint van a parton, és elindul a célzott lerészegedés. Mivel jellemzően az ilyen helyeken a tengerpartok sem jól karbantartottak, így mint turista, nem is nagyon fogunk ezekre a környékekre keveredni, ám jó ha kicsit látjuk az érem másik oldalát.

A tengerparton nincs alkoholfogyasztás, még barna zacsiból sem. Ha meglátja a rendőr / közterület-fenntartó, az 500 dollár büntetést jelent. Persze jellemzően először figyelmeztetik az embert, de ez a „szerv" jó szándékára van bízva. Bringázni a járdán, 'downtown' és 'waikiki' városrészekben TILOS, kötelező az úton haladni (felfestett bringautakon, amit az autósok jórészt tiszteletben is tartanak). A bringát mindig zárni, bizony lopják. Autókban NE hagyjunk értéket (elöl), mert bizony törik őket. Az esetek 90 százalékában azokat nyomják fel, ahol mondjuk az utastérben maradt valami.

Ha vezetünk, nagyon legyünk észnél, mert (és itt főleg az ázsiaiakra gondolok) rengetegféle vezetési stílus keveredik az utakon. Kicsit olyan, mintha lottózna az ember, amikor elindul otthonról. A platós autók platóján bizony lehet utazni, ha az ott utazók „biztonságáról" gondoskodik valami, továbbá pirosnál (ha külön tábla nem tiltja) lehet jobbra kanyarodni. Tartsuk be a sebességhatárokat! Ez egy sziget, nincs értelme az egyik végéből a másikba 10 perccel korábban odaérni. Ráadásul MINDENÜTT rendőrök vannak, és pillanatok alatt lekapcsolják az embert. Sokba kerül, és inkább Mai-tai koktélra költsétek azt a pénzt. :) Naptej KÖTELEZŐ. Minimum 30-as faktor. Akinek nem erősen kreol a bőre, az bizony mielőtt kilép az ajtón, kenje be magát. Hihetetlen gyorsan leég az ember, és nem véletlen nevezik 'lobsternek' azokat a turistákat, akik nem kenték be magukat..." forrás


"Nos, ha meg szeretnénk látogatni Hawaii-t, először is el kell döntenünk, melyik szigetre utazzunk! A szigetcsoport 6 nagyobb (lakott), és számtalan kisebb (lakatlan) szigetből ill. atollból áll. A legnagyobb sziget neve megegyezik a szigetcsoportéval, de mindenki csak „Big Island"-nek nevezi, a félreértéseket elkerülendő. Big Island területe több mint 10,000 km2, és többek között arról nevezetes, hogy itt található a legtöbb működő vulkán. A fortyogó lávát közelről is megcsodálhatja az ember, ha befizet egy túrára a Volcanoes National Parkban. A szigetcsoport legnépesebb szigete, itt található Hawaii állam fővárosa, Honolulu. A legtöbb turista ideérkezik. Apropó: hogyan utazzunk? Az USA számos államából van közvetlen járat, esetleg 1-2 átszállással is megoldható. Mi (na, hogy végre legyen egy kis személyes vonatkozása is a dolognak) Los Angelesből közvetlen járattal 5 óra alatt repültünk Honoluluba.

Az árak légitársaságonként, és szezontól függően változóak. Főszezon télen van, kora nyár talán a legjobb időszak az utazásra, akkor az árak mérsékeltebbek (adatokra vadászóknak: LA-Honolulu-LA közvetlen járatot már kb. $300-tól találtam az előbb a neten). Időjárás tekintetében túl nagy különbség nincs, a trópusi nyár és tél elég egyforma. Aki viszont a szörfösök paradicsomába vágyik, az a szigetek északi felére télen menjen, ahol a legnagyobb hullámok olyankor vannak.

Nos, visszatérve Honolulura. A város a maga több mint 300 ezer lakosával, na meg a számtalan turistával azoknak fog igazán tetszeni, akik szeretik a nyüzsgést, forgatagot, a pezsgő éjszakai életet. Ha a híres Waikiki Beach forró homokján napozó turistahadat el akarjuk kerülni, autózzunk kicsit messzebb (autóbérlés a legpraktikusabb, és nem túl drága, ezzel gyakorlatilag be tudjuk járni az egész szigetet, mert tömegközlekedés elég minimális).

Szerelem első látásra: Hanauma Bay. Amikor először megláttam ezt az öblöt, azt hittem, egy utazási iroda tökéletesre Photoshopolt prospektus fotója elevenedett meg előttem. Mintha még a pálmafák dőlési szöge is meg lett volna tervezve. :) Ennél idillibb képet elképzelni sem lehet! Az öböl egyébként annyira népszerű (nemcsak a látvány, hanem a kiváló búvárkodási lehetőség és a sok óriásteknős miatt), hogy egy ideje védelem alatt áll, és limitálják az egyszerre odalátogató turisták számát.

A snorkeling

Nemcsak a látvánnyal estem szerelembe itt, hanem a snorkeling (pipás) búvárkodással is. Aki még nem próbálta, annak melegen ajánlom! Miután legyőztem az első ösztönös gondolatom, hogy a víz alatt nem lehet levegőt venni, és szépen, egyenletesen elkezdtem lélegezni a pipán, majd lassan hozzászoktam a "Darth Vader"-re hajazó hanghoz, ami együtt jár ezzel, na meg elkezdtem úszni (ami, köszönhetően a békatalpnak, sokkal könnyebb volt), olyan élményben volt részem, amiben addig soha! A sok színpompás hal, ami kéznyújtásnyira úszik el melletted, vagy az óriási teknős, ami épp hogy kikerül, a korallszirtek alattad, mind-mind fantasztikus, és felejthetetlen.

Hawaii-on nagyon sok helyen lehet snorkelingelni, akár saját szakállunkra, vagy szervezett kirándulás keretében. Kis családunk mindkettőt kipróbálta. Kiválasztottunk egy szimpatikus ajánlatot a sok közül, és míg férjem, meg a bátyja scuba (palackos) merülést választotta, mi a 2 lányommal maradtunk a snorkelingnél (annál is inkább, mert scuba merüléshez igazolnod kell, hogy elvégeztél egy tanfolyamot).

Két "túravezető" van, az egyik merül a palackosokkal, a másik a snorkelingesekkel. A legtöbb ilyen túrán 2-3 különböző merülő helyre viszik a turistákat, 1-1 helyen kb. 1 órát tartózkodtunk, ha jól emlékszem. Az "idegenvezető" lelkes tengerbiológus is egyben, és lelkesen magyarázta, milyen halakat, növényeket, korallokat látunk éppen." forrás


"Hawaii "álomszigeteknek" számít és sok szempontból csakugyan azok. Nem árt azonban tudni, hogy a szigetcsoport szintén a passzátszelek zónájában húzódik és a földdarabok keleti oldala nagyon, de nagyon esős tud lenni. Kauai szigetén például a keleti partvidéken évi 10 ezer milliméter eső is lezúdul évente, tőle úgy 40–50 kilométerre, a nyugati felén viszont tizedannyi sem." forrás

Az óceán a Waikikinél - j.k. fotója

,, Honolu városa fogadta el, hogy a jövőben törvény tiltja, ha valaki a mobilja, vagy bámilyen más elektronikai eszköze képernyőjét fixírozza, miközben lelép az úttestre, és átmegy a másik oldalra.

A Hawaii szigetén megelégelték, hogy rengeteg gyalogost gázolnak el az autósok – főleg időseket – úgyhogy gyorsan léptek a helyzet javítása érdekében. Pár hónapos türelmi időszakot ugyan hagytak, hogy az emberek feldolgozzák a korlátozást, de október 25-től a rendőrség könyörtelenül büntet. Elsőre nem tűnik olyan vészesnek csekk, de egy lájkért talán mégis sok. Ha valakit először ér tetten egy rendőr 15 dollártól 35 dollárig (~4 ezer- 9 ezer forint) terjedő büntetést fizethet. Másodszorra ez az összeg 35-75 (~9 ezer-19 ezer forint), harmadszorra pedig 75-95 (~19 ezer forint-25 ezer forint) dollár.

A vezetés közbeni mobilozást a világ legtöbb pontján tiltják, de Honolulu elsőként vezette be a korlátozást a gyalogosokra. Telefonálni lehet, képernyőt bámulni nem. (2017)" forrás


,, Hawaii a világ legelszigeteltebb lakott területe: Kalifornia partjai körülbelül 4000 kilométerre vannak, Japáné még annál is messzebb. A szigetek rendkívül aprók, a legtöbbjük egy nap alatt körbejárható, és nincsenek hidakkal összekötve, ami meglehetősen megnehezíti a belföldi közlekedést. Így, hogy nincs hová menni, itt kell és itt kellett a múltban is megélnie az embereknek.

Mivel a hawaii nép mindig csak magára számíthatott, megtanulták, hogy tiszteletben kell tartaniuk egymást és a korlátozott erőforrásokkal rendelkező földeket. Számukra a legnagyobb értéket a szeretet- és tiszteletteljes kapcsolatok kialakítása jelenti évszázadok óta. (2018)" forrás

Fotóegyveleg

Kauai - o.n. fotója

Maui - rengetegen szörföznek - k.a. fotója

Vissza az elejére


Kommentek

Lance, 2020. 08. 28. 20:00
Honoluluban van nèmi tömegközlejedés. Kocsi nèlkül uberrel v lyfttel esetleg, de inkább azt mondom nem èrdemes.


fischer zsuzsanna, 2019. 11. 29. 22:18
Üdvözletem,
Én nem hozzászólni, érdeklődni szeretnék lehet-e boldogulni a szigeteken, ill. melyiken autóvezetés nélkül?
Van-e valamilyen szintű tömegközlekedés, amivel el lehet jutni nevezetesebb helyekre?
Köszönöm szépen előre is a választ.


Új hozzászólás beküldése

Név:
E-mail cím:*
Hozzászólás:


* az e-mail címed nem jelenik meg az oldalon


Repülőjegyek Hawaiira Repülőjegyek Hawaiira
Olcsó repülőjegyek Honoluluba a VistánálSZÁLLÁSFOGLALÁS

hirdetes