ÚTIKRITIKA.HU / Michigan állam


hirdetes

útikritikák


Michigan állam

Michigan államról dióhéjban| Detroit|Közbiztonság| Látnivalók| Érdekességek| Fotóegyveleg

University of Michigan (Ann Arbor) - Imádtuk e falakat - Kriszta fotója

Michigan államról dióhéjban

amerikai kiejtés misigen (nem micsigen...)

Fővárosa: Lansing

Közel 10 millión élnek ebben a középnyugati (Midwest) államban, a Nagy Tavak (pontosabban közülük 4: Huron, Erie, Michigan és Felső) szívében. Michigan területe 250 493 négyzetkilométer, azaz közel 2,7-szer nagyobb mint Magyarország. Detroit a legnagyobb városa. 

Michigan lakosságának 74% fehér (latinók nélkül), 14% afro-amerikai, 6% latinó. Detroitban viszont 78% afro-amerikai, 10% fehér,  8% latinó. (Latinók alatt értendők lényegében a latin-amerikaiak, a mexikóiak, és a spanyolul beszélő karib-szigetről jöttek.)

Michigannek nincs olyan pontja, ahonnan egy tó ne lenne 10 kilométer távolságon belül.

Michigan állam a világ egyik legnagyobb édességgyártója. Itt található a Mars Inc. cég főhadiszállása, amely a M&M's, Snickers, Milky Way, Twix és más édességek gyártója.

A Michigan-i Flint városában található a világ első autógyára, amelyet Henry Ford alapított.

Michigan állam vezető szerepet tölt be az USA-ban az alternatív energiák előállításában és használatában. Az államban található az USA egyik legnagyobb szélenergia-farmja.

Michigan állam zászlója - Lent a latin jelmondat magyarul: Ha szép félszigetre vágysz, nézz csak körül

Tetszett&Nem tetszett

Tetszett

1. Ann Arbor egyetemi városi légköre (Universití of Michigan), a Main street (főutca) imádnivaló hangulatossága 

2. A Henry Ford Museum együtt a gyárlátogatással 

3. A tóparti South Haven városkában a cuki bed&breakfast házak

4. Traverse City-ben az étkezőhelyek, aranyos kávézók meglepően nagy választéka

5. A Csehországnál is nagyobb Felső-tó (Lake Superior) közeli festői hegység, a Porcupine Mountains

6. A nagyon bajor kisváros, Frankenmuth - közép-európai utazónak nagyon jópofa

7. Maskinac Island-en a lenyűgöző Grand Hotel

8. Grand Rapidsben a sörválaszték

9. A parkokkal teli Marquette városka élhetősége, és az ugyancsak baromi hangulatos Charlevoix városka

10. A Felső-tavon az Isle Royal szuper volt a természetre koncentráló kikapcsolódásra (friss levegő)

Nem tetszett

1. A Henry Ford Museum 25 dolláros belépődíja, plusz a gyárlátogatás 18 USD - így együtt azért hármunknak, háromszor ennyi (le)húzós volt

2. Még a (fehér amerikai) helyi vendéglátónknak sem sikerült meggyőzni minket, hogy Detroit egy élvezhető nagyváros, mondjuk sok negatívumot is elmondott   

Detroit

A kb. 720 ezres lakosságának 82 százaléka fekete bőrű, azaz, ahogy az USA-ban mondani illik: afroamerikai (African American).

,, Detroit földhözragadtan döglött. Már a hetvenes évek végén is teljesen dögrováson volt, és azóta éppen csak egy kicsit sikerült összerántania magát. A belváros szinte teljesen üres. Hétközben még a felhőkarcolók között is alig mozognak emberek, dugó sincs nagyon sehol, elég nyomasztó város. 

A város tökéletes példája annak az elbaszott koncepciónak, hogy az ipar jólétet teremt, és az emberek a kertvárosokból autóval cirkálva intézik az életüket. Ez a koncepció már több mint 40 éve bedőlt, de a város csak részben dőlt össze, cserébe elképesztően alacsonyak az ingatlanárak.

Mivel az amerikai autóipar innen fosta föl magát a világ tetejére, igazából szinte minden érdekesség ehhez köthető, de ezek legalább érdekesek. A The Henry Ford Museum egészen biztosan a világ egyik legjobb ipartörténeti múzeuma, és tényleg olyan relikviákkal van teletömve, amikről minden autóbuzi látott már egy fotót valahol, és azt gondolta, ezt látnom kell! (2018)" forrás

Étkezés

Michiganban szardíniapogácsát is készítenek, amelyet apróra vágott szardíniából, tojásból, lisztből és fűszerekből készítenek. A pogácsákat olajban sütik, és általában savanyúsággal fogyasztják.

Michiganban nagyon népszerű a Coney hot dog, amelyet egy puha zsemlébe helyezett hosszú hot dog kolbászból készítenek, és ráhelyeznek egy csípős, vörös szószos húspogácsát és vágott hagymát.

Michigan állam az egyik legjobb hely az északi halfajták, például a tőkehal (cod fish), a pisztráng, a szivárványos pisztráng (rainbow trout) és a fehérhal (fehéthúsú hal) halászatára. A Michigan-tó és az Erie-tó környéke híres tengeri ételekben is, mint a homár, a kagyló, a garnéla és az osztriga.

Közbiztonság

Detroit városában a bűnözési arány magasabb, mint az állami átlag, és az egyik legmagasabb az egész országban. Más városok, mint például Ann Arbor vagy Grand Rapids viszont általában biztonságosnak számítanak.

Lansing - középületek erősen őrizve - g.e. fotója

Látnivalók

Ann Arbor

Ann Arbor egy kisváros  amely otthont ad a Michigan Egyetemnek. Ann Arbor egy dinamikus város, amelynek lakossága nagyrészt az egyetemhez kapcsolódik, de azért számos kulturális és szórakozási lehetőséget kínál a látogatóknak.

Michigan Egyetem: Ann Arbor az egyetem fővárosa, és ezért az egyetemi élet egy fontos része a városnak. A Michigan Egyetem egyike az USA legjobb egyetemeinek, és híres a magas színvonalú oktatásáról és kutatásairól.

Gasztronómia: Ann Arborban számos étterem és kávézó található, amelyek ízletes ételeket és italokat kínálnak. Az éttermek nagy része organikus, gluténmentes és vegán ételeket is kínál, hogy megfeleljen a látogatók különleges étrendi igényeinek.

Művészet és kultúra: Ann Arborban számos kulturális intézmény található, mint például a Michigan Színház, amely az észak-amerikai egyik legnagyobb klasszikus mozi, a Michigan Történeti Múzeum, a Kelsey Múzeum és a WSG galéria.

Parkok és természet: Ann Arbor környékén számos park és zöld terület található, amelyek lehetőséget kínálnak a kirándulásra, a pihenésre és a természet élvezetére. Az Arbor Állatkert és a Nichols Arboretum a legnépszerűbb helyek közé tartoznak.

Sport: Ann Arbor számos sportolási lehetőséget kínál, például kerékpározás, túrázás, tenisz, golfozás és síelés. Az egyetem sportcsapatai is nagyon sikeresek, így a Michigan Stadion is nagy népszerűségnek örvend.

Lansing

Lansing Michigan államának fővárosa, amely a középnyugati régióban található. Lansing városa dinamikus és élénk közösséggel rendelkezik, sok kulturális és szórakozási lehetőséggel.

Kulturális intézmények: Lansing számos kulturális intézménnyel rendelkezik, például a Michigan Állami Egyetem Művészeti Múzeumával, a Lansing Művészeti Galériával és az Abrams Planetáriummal.

Gasztronómia: Lansingban számos étterem és kávézó található, amelyek az amerikai és a nemzetközi konyha ízeit kínálják. Az éttermek sokfélesége lehetővé teszi, hogy mindenki megtalálja a számára megfelelő ételt.

Parkok és természet: Lansingban számos park és zöld terület található, amelyek lehetőséget kínálnak a kirándulásra, a pihenésre és a természet élvezetére. A Fenner Nature Center és a Potter Park Zoo népszerű látogatási helyek.

Egyetemi város: Lansing szoros kapcsolatban áll a Michigan Állami Egyetemmel, így rengeteg diák él itt. Ennek eredményeként Lansingban számos kulturális és szórakozási lehetőség található, amelyek a diákéletre szabottak.

Történelem és kultúra: Lansing történelmi és kulturális látnivalói közé tartoznak a Michigan Állami Egyetem, a Michigan Történeti Múzeum, az Olds Transportation Museum és a Michigan Állami Capitolum.

Capitolium - g.e. fotója

Frankenmuth

Frankenmuth egy kisváros Michigan állam északi részén, amely nagy turisztikai vonzerővel rendelkezik, és érdekes és sokoldalú programokat kínál a látogatók számára. A városban található egy sor attrakció, amelyek bemutatják a helyi kultúrát és történelmet. Néhány jellemzője a következők:

Bajor stílus: Frankenmuth az USA legbajorabb kisvárosai közé tartozik, ahol a látogatók bepillanthatnak a német kultúrába és az étkezési hagyományokba. A város egyik legnépszerűbb attrakciója a bajor stílusú Frankenmuth Brewery, amely kiváló helyi söröket kínál.

Zöld területek: Frankenmuth középpontjában található az egyik legszebb zöld terület Michigan államban, az idíllikus River Place Shops területe, amelyben parkok, kertek, szökőkutak és virágágyak találhatók.

Kulturális látnivalók: Frankenmuthban található a Michigan Nemzetközi Zenemúzeum, amely a zenei történelem kiemelkedő eseményeit mutatja be, valamint a díjnyertes William F. Christiansen Art Múzeum, amelyben klasszikus és kortárs művészeti alkotások láthatók.

Gasztronómia: Frankenmuth egyik legismertebb étele a sült csirke, amelyet az észak-amerikai legnagyobb sütőjében készítenek. A városban található számos étterem, amelyek bajor ételeket, helyi söröket és desszerteket kínálnak.

Ünnepi programok: Frankenmuthban több nagy ünnepi esemény is van egész évben, például a téli ünnepi időszakban rendezett, világító felvonulás és a nyári Frankenmuth Bajor Fesztivál, amelyen élőzenés előadások, kézművesek, ételek és italok vannak.

Sleeping Bear Dunes

Az utazásunk fénypontját természeti szempontból egyértelműen a Sleeping Bear Dunes jelentette.
Először is a Michigan-tó színe bátran felveszi a versenyt bármelyik tenger színével.
Az "alvó medvét" pedig az ország legmagasabb homokdűnéi közé sorolják, holott valójában nem igazi dűne. Egy kavicsos hegyfok, melyre az idők során rakódott a vastag homokréteg. 137 méter magas az aljától a tetejéig.
Egyedülálló természeti képződmény.
Elsőre nem is látszik, hogy mennyire meredek. Le lehet menni az aljára. A férjem természetesen le is ment! Azt mondja, mindkét irányban hosszabbnak tűnt a kaland, mint ahogy elsőre gondolná az ember.. 😄 De nagyon jól bírta!! ❤️
Van, aki fut (és aztán arcra esik) lefelé, de sokan csak négykézláb tudnak visszakapaszkodni!
Ha valaki nem tud feljönni, 3000 USD a mentési költség. Szóval érdemes átgondolni, mielőtt elindul az ember!
De a látvány mindenképpen pazar! (2022)

Érdekességek

1. Az USA államai közül Michigannek van a leghosszabb édesvízi partvonala: 4800 kilométer! Sőt Alaszka után Michigannek van a leghosszabb partonala (Alaszkának ugyebár tengeri). 

2. Jóllehet Michigan egyik beceneve a Rozsomák, avagy Torkosborz állam (Wolverine State), a valóságban a ma már egyáltalán nem élnek itt rozsomákok.  

3. Néhány ismert személy, aki Michiganban született vagy hosszasan élt:

Madonna, énekesnő és színésznő, Bay City-ben született

Stevie Wonder, énekes, zeneszerző és zenész, Saginaw-ban született

Eminem, rapper és színész, Detroit-ban született

Michael Moore, dokumentumfilmes rendező, Flint-ben született

Francis Ford Coppola, filmrendező, Detroit-ban született

Tom Selleck, színész és producer, Detroit-ban született

Aretha Franklin, énekesnő és zeneszerző, Memphis-ben született, de Detroitban nőtt fel és hosszasan élt ott.

4. Néhány ismert film, amelyek Michigan államban készültek:

Batman vs. Superman: Az igazság hajnala - Detroit városának ikonikus helyszínein forgatták ezt a képregény-adaptációt.

A legsötétebb óra - Az Oscar-díjas film, amelyben Gary Oldman alakítja Winston Churchillt, számos helyszínen készült Michiganban, beleértve az időjárást és a történelmi helyszíneket.

A gyűrűk ura - A két torony - A trilógia második részének bizonyos jeleneteit Michiganban forgatták, ahol a középföldi erdőt és hegyeket utánozták.

A remény rabjai - Az 1994-es filmdrámát Michiganban forgatták, amely Tom Hanks főszereplésével a második világháborúban játszódik.

8 mérföld - Az 2002-es film, amely Eminem életének egy részét mutatja be, Detroitban készült, azokon a helyszíneken, ahol az énekes és rapper felnőtt.

Fotóegyveleg

Lansing - Egy álmodozó portréja (ez a szobor neve) - g.e. fotója


Kommentek

Még nem érkezett hozzászólás.


Új hozzászólás beküldése

Név:
E-mail cím:*
Hozzászólás:


* az e-mail címed nem jelenik meg az oldalon


Olcsó USA Repülőjegyek Olcsó USA Repülőjegyek
Olcsó repülőjegyek az USA városaiba a VistánálSZÁLLÁSFOGLALÁS

hirdetes