ÚTIKRITIKA.HU / Virginia állam


hirdetes

útikritikák


Virginia állam

Virginia államról dióhéjban | Tetszett&Nem tetszett |Vélemények |Odajutás |Szállás |Közlekedés |Étkezés |Vásárlás |Szórakozás |Közbiztonság |Egyéb hasznos információk |Williamsburg |Jamestown |Arlington nemzeti temető |Nemzeti légi és űrrepülési múzeum |George Washington birtoka |Richmond |Borvidékek| Virginia Beach| Egyéb látnivalók |Érdekességek |Olvasmányos linkek |Fotóegyveleg

.

Williamsburg - parádé a turistáknak

Ennek az aloldalnak a szerkesztése folyamatban van. Kérünk némi türelmet.

Virginia államról dióhéjban

USA középkeleti állama óceánparttal. Lakossága: 8,7 millió (2023-as becslés).

Fővárosa: a 204 ezres Richmond.

Virginia államot úgy is nevezik, hogy ,, egy nemzet szülőhelye" (birthplace of a nation)

Virginia a nevét I. Erzsébetről (1533-1603), Anglia ,,Szűz királynőjéről" kapta. A szűz angolul - ugyebár - virgin. (Amúgy Erzsébet követelte meg, hogy így nevezzék őt, pedig hát, voltak szeretői, és feltehetően valaki átszakította a szűzhártyát, pl. ha nem más, hát Robert Dudley, Leicester grófja)

Virginia állam sezekkel az USA-tagállamokkal határos:

Északon Marylanddel határos, keleten az Atlanti-óceán határolja Virginia keleti részét.

Délen Észak-Karolinával és Tennessee állammal határos délen. Észak-Karolina délnyugati irányból érhető el, míg Tennessee délkeleti irányból.. Kentucky és Nyugat-Virginia állammal határos nyugaton. Kentucky nyugati irányból, míg Nyugat-Virginia északnyugati irányból érhető el.

Fontos megjegyezni, hogy Virginia államnak különleges földrajzi elhelyezkedése van azáltal, hogy része az Atlanti-óceán partvidékének és a hegyvidéki Appalache-hegységnek is. Ennek köszönhetően a Virginia államra jellemzőek a változatos tájak és természeti szépségek.

Tetszett&Nem tetszett

Tetszett

1. Williamsburg-öt élő múzeumként imádtuk - elképesztően profin szórakoztatnak&oktatnak az amcsik, itt is 

Nem tetszett

1.

Vélemények

Odajutás

Szállás

Közlekedés

Virgina állban az alábbiak a legszebb útszakaszok a természeti szépségek iránt fogékony autósok számára:

Blue Ridge Parkway: Ez a legendás autóút az Appalache-hegység lábánál húzódik, és lenyűgöző kilátást nyújt a környező tájra. A Blue Ridge Parkway Virginia államra tartozó részén a kanyargós utakon csodás hegyvidéki tájakban lehet gyönyörködni, pl. a a Shenandoah Nemzeti Park mentén. Szuperek a panorámák.

Skyline Drive: Ez az autóút a Shenandoah Nemzeti Parkon át halad, és lenyűgöző kilátást nyújt a Blue Ridge-hegységre és a környező tájra. A Skyline Drive 169 kilométer hosszú, és több mint hatvan kilátóhely található rajta, ahol megállhatsz, hogy élvezd a panorámát és a természet szépségét.

Colonial Parkway: Ez a történelmi autóút Williamsburg és Jamestown között húzódik, és a Colonial National Historical Park része. Az út szép kilátást nyújt az Alantik-óceánra és a James folyóra. A Colonial Parkway mentén számos történelmi látnivaló található, például a Jamestown település és a Yorktown Battlefield.

Chesapeake Bay Bridge-Tunnel: Ez az autóút lehetővé teszi, hogy átkelj a híres Chesapeake-öbölön, és élvezd az óceáni kilátást. A híd-tunnel kombináció részeként ez a lenyűgöző útvonal egyedülálló élményt nyújt, amely során áthaladsz az öblön, át a szigeteken és a hosszú tengeri hídon.

Étkezés

Íme néhány kifejezetten Virginia állam-beli ételt, amelyet érdemes megkóstolni:

Chesapeake Blue Crab: Virginia állam híres a friss tengeri herkentyűkről, különösen a Chesapeake-öbölből kifogott kék rakokról. A Chesapeake Blue Crab-et sokféleképpen tálalják, például raclette-ként a híres "crab cake" formájában, amely egy rákhúsból készült pogácsa.

Virginia Country Ham: A Virginia Country Ham hagyományosan előállított, sózott és szárazsült sonka, amelyet hosszú érlelési folyamatnak vetnek alá. A húsnak karakteres az íze, és tökéletes választás a reggelihez vagy a helyi ízekkel teli szendvicsekhez.

Virginia Peanuts: A Virginia államban termesztett mogyorók világhíresek. A helyi mogyorók nagyobbak és ízletesebbek lehetnek más fajtákhoz képest. Kóstolj meg néhány frissen pörkölt Virginia Peanut-ot, vagy próbáld ki a helyi mogyoró alapú édességeket és süteményeket.

Brunswick Stew: Ez egy tradicionális dél-virginiai étel, amely főtt húsokból (általában csirkéből vagy sertésből), babokból, kukoricából és paradicsomból készül. A Brunswick Stew gazdag, ízletes és fűszeres egytálétel, amit hosszan főznek, hogy a hozzávalók ízei jól összeérjen.

k. s.

Peanut Soup: A Virginia Peanut Soup a helyi konyha egy másik jellegzetes fogása. Ez egy krémes és gazdag tartalmú leves, amit mogyoróvajjal, zöldségekkel és fűszerekkel készítenek. A mogyoró krémes textúrája és az ízletes összetevők kombinációja irévén gazi csemege.

o.cs.

Vásárlás

Tömény italt csak a Virginia ABC (Alcoholic Beverage Control) üzletei árusíthatnak.

Szórakozás

Közbiztonság

Virginia az USA hatodik legjobb közbiztonságú álllama (Vermont az első. Louisiana a legrosszabb). 

Egyéb hasznos információk

1. A csapvíz iható.

Williamsburg

Koloniális Williamsburg - élő múzeum

Jamestown

Ez volt Amerikában az első angol település, és az állam első fővárosa is. 

Arlington nemzeti temető

Arlington Nemzeti Temető az Egyesült Államok egyik legismertebb és legnagyobb katonai temetője.  Washington, D.C.-től keletre helyezkedik el, és a fővárostól haladva az Arlingtoni hídon (Arlington Memorial Bridge) át vezet az út.

Az Arlington Nemzeti Temető 1864-ben, az amerikai polgárháború idején jött létre.  Azóta több mint 400 ezer katona, veterán és családtagjai nyugszanak itt, beleértve amerikai elnököket, katonai vezetőket és hírességeket is. Az emlékpark területe kiterjedt és szépen gondozott, rengeteg szabványos sírkővel, sírhellyel és emlékművel.

Az egyik legismertebb látnivaló a Temető őrségváltása, amit mindennap az Old Guard nevű katonai egység ad elő. A temetőben található más jelentős helyszínek közé tartozik az Arlington Ház, amely az Egyesült Államok ősi birtokának része volt, és most múzeumként működik.

Nemzeti légi és űrrepülési múzem

George Washington birtoka

Mount Vernon

Richmond

Lakosság (2022-ben): 1,1 millió

A lakosság fele afro-amerikai.

Borvidékek

Virginia az Egyesült Államok egyik legnevesebb borászati régiója, ami több borvidéket foglal magában. Íme ezek közül néhány kiemelkedő:

Monticello: Ez a borvidék Charlottesville város környékén található, és az egyik legrégebbi borászati régió Virginia államban. Itt Thomas Jefferson, az Amerikai Egyesült Államok harmadik elnöke és borászati híve is próbálkozott a szőlőtermesztéssel. A Monticello borvidék híres a Chardonnay, a Viognier és a Cabernet Franc borokról.

Shenandoah-völgy: Ez a borvidék északnyugaton helyezkedik el, és a Blue Ridge-hegységben található. Az itteni klíma és talaj kiválóak a szőlőtermesztéshez. A Shenandoah-völgy borvidéke híres a Viognier, a Cabernet Franc, a Petit Verdot és a Norton fajtákról.

Northern Neck : Ez a borvidék Virginia északi részén található, az Egyesült Államok első elnökének, George Washingtonnak a szülőhelye közelében. A Northern Neck borvidéke elsősorban a Merlot, a Chardonnay és a Cabernet Sauvignon borairól ismert.

Eastern Shore: Ez a borvidék a Chesapeake-öböl keleti partján terül el. A közelben lévő óceáni hatások miatt enyhe a klímája. Az Eastern Shore borvidéke a Riesling, a Sauvignon Blanc és a Pinot Gris fajtákról híres.

Central Virginia: Ez a borvidék az állam középső részén terül el, Charlottesville környékén. Itt található a Monticello borvidék is. A Central Virginia borvidékén a Cabernet Franc, a Petit Verdot, a Viognier és a Bordeaux-stílusú borok a legelterjedtebbek.

Virginia Beach

Egyéb látnivalók

Virginia Beach Boardwalk

Shenandoah nemzeti park

Érdekességek

1. Virginia gazdasága alapvetően a dohánytermesztésre épül. Sok helyi lakosnak nyújt megélhetést a dohányipar.

2. Nyolc amerikai elnök született Virginiában: George Washington, Thomas Jefferson, James Madison, James Monroe, William Harrison, John Tyler, Zachary Taylor és Woodrow Wilson.

Olvasmányos linkek

Fotóegyveleg


Kommentek

Még nem érkezett hozzászólás.


Új hozzászólás beküldése

Név:
E-mail cím:*
Hozzászólás:


* az e-mail címed nem jelenik meg az oldalon


Olcsó USA Repülőjegyek Olcsó USA Repülőjegyek
Olcsó repülőjegyek az USA városaiba a VistánálSZÁLLÁSFOGLALÁS

hirdetes