ÚTIKRITIKA.HU / New Jersey


hirdetes

útikritikák


New Jersey

New Jerseyről dióhéjban| Tetszett&Nem tetszett| Vélemények| Odajutás| Hasznos információkPrinceton| Cape May| Ocean City| Atlantic City| Egyéb látnivalók| Olvasmányos linkek| Fotóegyveleg

Princeton - m.n. fotója

New Jerseyről dióhéjban

amerikai kiejtés: nyu dzsörzi

Területe: 22 591 km²

New Jersey az Egyesült Államok legsűrűbben lakott állama. 2023-as becslés szerint 9,2 milliós a lakossága. 65,5% fehér, 14% afroamerkai (fekete), 9,7% ázsiai

New Jersey keleti partjait az Atlanti-óceán mossa, északon és északkeleten New York Állammal, nyugaton Pennsylvániával, délnyugaton Delaware álammal határos. New Jersey északkeleti részei valójában New York város elővárosainak számítanak, Hudson-folyó túlpartára eső részei és délnyugati részei Philadelphia elővárosai. 

New Jerseyben az amerikai átlaghoz képest jobb a közbiztonság.

A Szabadság-szobor és az Ellis Island New Jersey állam felségvizeinek területén vannak.

New Jersey legnagyobb repülőtere Newark. Nem annyira divatos, mint a JFK, de nagyon praktikus kis repülőtér.

New Jerseyben törvény tiltja, hogy a cukros italokat nagyobb méretű pohárban adják el, mint 0,5 liter.

New Jersey meglátogatásához ajánlott autót bérelni.

New Jersey fő turista nevezetességei:

Atlantic City: New Jersey egyik legismertebb üdülőhelye, ahol kaszinók, luxus szállodák és éttermek találhatók, valamint híres strandok és szórakozási lehetőségek.

Liberty State Park: A park Jersey City-ben található, és egy gyönyörű kilátást kínál az Egyesült Államok szabadság szobrára és a New York-i skyline-ra.

Cape May: A Jersey partvidékének egyik legszebb városa, híres történelmi jelentőségű épületeiről, csodálatos strandjairól és finom tengeri ételeiről.

Six Flags Great Adventure: A legnagyobb vidámpark New Jersey-ben, számos izgalmas attrakcióval, ideértve a híres Kingda Ka roller coastert is.

Princeton University: Egy világhírű egyetem, amelynek gyönyörű campusa, történelmi épületei és kulturális programjai vonzzák a látogatókat.

Ellis Island: Az USA bevándorlási múzeuma, amelynek kiállításai bemutatják az amerikai történelem egyik legfontosabb időszakát, amikor milliók érkeztek az országba.

Grounds for Sculpture: Egy hatalmas, szabadtéri szoborpark, ahol számos modern és kortárs műalkotást lehet megtekinteni.

Battleship New Jersey: Az Egyesült Államok egyik legismertebb hadihajója, amely ma múzeumként működik, és lehetőséget nyújt arra, hogy felfedezzük a haditengerészet történelmét.

Jersey Shore: Az egyik legismertebb partszakasz, ahol számos homokos strand, üdülőhely és étterem található.

High Point State Park: New Jersey legmagasabb hegyén található park, kilátást nyújtva a környező vidékre és az állam területére.


A dél-new jersey-i Collingswoodban egy kvéker papagáj volt egy ideig a polgármester. A városban hagyománya van az állatokkal való barátságos bánásmódnak és az állatvédelemnek. A polgármesteri cím általában tiszteletbeli poszt, de Tad esetében a címet a város tanácsa hivatalosan is ráruházta, és ő lett az első hivatalosan beiktatott madár polgármester az Egyesült Államokban. Tad népszerűsége hozzájárult a kisváros turisztikai vonzerejéhez is. Sajnos Ted 2016-ban, 23 éves korában eltávozott az élők sorából.


Tetszett&Nem tetszett

Tetszett

1. Az USA-ban talán itt a legolcsóbb az üzemanyag (az alacsony adónak köszönhetően)

2. Ocean Cityben a parti sétány, a Boardwalk

3. A 24 órán át nyitva tartó klasszikus dinerek

4. Hamiltonban egy szoborpark, a Grounds for Sculpture

5. A Princeton egyetem csodás campusa

6. Cape May cuki városka (túl sok nyuggerrel), vikoriánus házaival

7. JBJ Soul Kitchen, (Jon Bonjovi jótékonységi étterme) nagyon rokonszenves, már két helyen is üzemel Jerseyben

8. Homdelben a Bell Works, csodálatos ultramodern építészeti remekmű 

Nem tetszett

1. Ebben az államban a benzinkutaknál sehol nincs önkiszolgálás, és ez nekem kényelmetlen

2. Az Atlantic City még mind halvány, lepukkant változata Las Vegasnak, bár látni némi fejlődést

Vélemények

,, Ha tehetjük látogassunk el egy amerikai foci meccsre. Mi New Jerseyben néztünk meg a Jetset a Metlife Stadionban. Hihetetlen élmény volt és elképesztő mennyire tudják, hogy kell szórakoztatni a népet. A stadionba való be és kiengedés profi, az épületen belül pedig több szinten gyorséttermek vannak. Ragadjunk hát meg egy kosár csirkeszárnyat, egy cukros kólát és nézzük a meccset. Ha nem értjük a szabályokat, az sem baj, a miliő miatt biztos élvezni fogjuk. Hidd el nem olyan mint a Fradi-Újpest. (2017)" forrás

Odajutás

Távolsági busszal vagy bérelt autóval lehetséges. Autóval azért sokkal kellemesebb.

Hasznos információk

,, Rip tide!!!!!!!! Szeretném megint felhívni rá a figyelmet. Nagyon fel kell készülni rá. Térdig érő vízből is el tudja sodorni a gyereket a víz. Vegye komolyan mindenki, hogy csak olyan helyen fürdőzzenek, ahol a „baywatch” fiúk és lányok ott vannak. Általában öt órakor vonulnak el. Egyébként ők a toronyból jól látják, hogyan szakad meg a hullám és ahol nincs fehér hab, ott van a szívóerő, az a bizonyos „rip”. Öt után jönnek a szörfösök (akiknek csak a cápáktól kell félniük).

A rip tide nem az örvény elvén működik, ahol lefelé húzza az embert a víz. Ez a bizonyos rip a parttól húz befelé a nyílt víz felé és sokan kétségbeesve úsznak az árral szemben, ezért fulladnak meg. Pedig csak a parttal párhuzamosan kellene úszni, vagy ha simán lebeg a víz felszínén, akkor is kijut a partra, csak nem ott, ahol belépett a vízbe, hanem a strand egy másik pontján. Ha van ismerősöd, aki az óceánhoz készül, oszd meg vele ezt az információt. Sokan nem tudnak róla." forrás

Princeton

Lakosság (2023-ban): 26,100

Princeton egy kisváros New Jersey államban, amely híres az egyeteméről, a Princeton University-ról.

Princeton városában a lakosság kb. 30%-a lehet egyetemista vagy dolgozhat a Princeton Egyetemen. Az egyetem az egyik legfontosabb munkáltatója a városnak, és sok professzor, kutató, oktató és diák lakik a városban. Az egyetem fontos szerepet játszik a város gazdasági életében és kulturális eseményeiben is.

A város fő nevezetsségei:

Princeton Egyetem: Az egyetem az Ivy League egyik tagja, és egyike az USA legjobb egyetemeinek. Az egyetemi épületek és kampusz gyönyörűek, érdemes időt szánni a felfedezésükre.

Princeton University Art Museum: A múzeumban az egyetem gyűjteményének részei láthatók, melyek széles körű képet adnak a világ kultúrájáról.

Albert Einstein House: Ez az a hely, ahol Albert Einstein élt és dolgozott a Princeton Egyetem professzoraként. A ház látogatható, és bemutatja a zseni életét és munkásságát.

Morven Museum & Garden: Ez a múzeum egy gyönyörű történelmi épületben található, és bemutatja a New Jersey történelmét. A múzeum mellett egy kert is található, amelyben sétálva kellemesen eltölthető az idő.

Princeton Battlefield State Park: A park az amerikai függetlenségi háború egyik döntő csatájának helyszíne. A parkban sétautak találhatók, és több történelmi emlékhelyet is meg lehet látogatni.

Princeton Shopping Center: Ez a bevásárlóközpont az egyetemi kampusz közelében található, és számos üzletet, éttermet és kávézót kínál.

Princeton városában egyébként az egész év során szerveznek különböző eseményeket, mint például koncerteket, fesztiválokat és sporteseményeket, amelyek szintén kellemes időtöltést jelenthetnek a turisták számára.

Patinás egyetemi falak - m.n. fotói 

Cape May

Cape May egy kis tengerparti város New Jersey állam déli részén. Híres az elegáns viktoriánus stílusú épületeiről és történelmi hangulatáról. Az idelátogatók a homokos strandokon pihenhetnek, és élvezhetik a tengeri élet kínálta lehetőségeket, mint például a horgászat, a vitorlázás és a kajakozás. Emellett számos turisztikai látnivaló is van a városban, mint például a Cape May Fénytornya, a Cape May Állat- és Növénykert, a Cape May Múzeum és a Physick Estate. A városban találhatók éttermek, kávézók, cukrászdák és bárok, valamint sok lehetőség van a vásárlásra is a helyi boltokban és galériákban.

i. n. fotója

,, New Jersey igazi vonzereje az óceánpartjában rejlik. Hosszan húzódik, egészen le Cape May-ig, ami a gyönyörű viktoriánus házairól híres. Cape May strandjairól delfineket lehet látni. Én négyszer, talán ötször jártam ott és mindig azzal az érzéssel jöttem el, amit egyedül LA-ben, Beverly Hillsben éreztem még: a pórnéphez tartozom és a körülöttem levő emberekkel sehogy nem tudok azonosulni. Nem jó érzés. Ennek ellenére bármikor lemegyek Cape Mayre, újra és újra, annyira gyönyörű hely. (2018)" forrás

Ocean City

Ocean City New Jersey egy turisztikai város az Atlanti-óceán partján, ahol az éghajlat enyhe és a tengerpart homokos. Az Ocean City híres a széles homokos strandjairól, ahol a látogatók napozhatnak, úszhatnak, szörfözhetnek és vitorlázhatnak. Emellett számos étterem, bolt és szórakozási lehetőség található a városban. A Ocean City Boardwalk, a 4 kilométer hosszú, faforgácslapokkal borított sétány, ahol az emberek sétálhatnak, kerékpározhatnak, és különböző játékokkal szórakozhatnak, például vidámparkkal, minigolffal és bungee jumpinggal.

Boardwalk - g. o. fotója

Atlantic City

Atlantic City egy város New Jersey állam déli partvidékén, a Jersey Shore-n. Az Atlantic-óceán partján fekszik és híres kaszinóiról és szórakozóhelyeiről ismert. Az Atlantic City Boardwalk nevű sétány hosszú tengerparti sétálóutat jelent a városban, ahol számos bolt, étterem és szórakozóhely található. A városban rengeteg turisztikai attrakció és látnivaló van, többek között múzeumok, műemlékek, szórakozóhelyek és sportesemények.

Az Atlantic City-i Boardwalk, a leghosszabb fából készült sétány az Egyesült Államokban.

Annak, aki  nem szereti a " las vegas műfajt", nyugodtan kihagyható. Annak viszont, aki szeretne egy olyan kaszinóvárost is látni, ahol a dolgozók a kellemes ki tengerparti városkájukból járnak dolgozni, annak érdemes időt szakítania Atlantic Cityre. A belváros kb. egy óra alatt bejárható, a kaszinók pedig mindenkit várnak. Az egész kicsit hatvanas évek hangulatot áraszt.

beach - O.K. fotója

Boardwalk (promenád) - O.K. fotója

Egyéb látnivalók

Liberty State Park

A Liberty State Park Jersey City-ben, New Jersey-ben található, és egy hatalmas park, amely kiváló kilátást nyújt a Manhattan-re és a Szabadság-szoborra. A parkban találhatóak kerékpárutak, piknikezőhelyek, kilátópontok, hajókikötő, valamint a Liberty Science Center nevű tudományos múzeum is. A parkot 1976-ban nyitották meg az Amerikai Függetlenség 200. évfordulójára, és azóta népszerű turisztikai célpont. A parkba való belépés ingyenes, de a parkolásért fizetni kell.

g. i. fotója

,, Aki New Yorkban jár nyáron, és nem tervez autót kölcsönözni, annak ajánlom, hogy a Penn Station állomáson szálljon fel a New Yersey Coast line egyik járatára és utazzon egészen Belmarig (a Bay Head vonalat kell keresni).

Azért eddig, mert innen gyalog is ki lehet sétálni az óceánpartra, ahol eltölthet egy igazi, hamisítatlan amerikai strandolós napot (férjem súgott és ő azt javasolta, hogy Point Pleasant Beach-t is említsem meg, mert itt is ki lehet gyalogolni a strandig, és itt több látnivaló van). Az óceánnak igazi varázsa van. (2018)" forrás


,, Ha valaki New Yorkba készül, vagy ott él és vannak kicsi gyerekei nagyon ajánlom, hogy látogasson el New Jersey Hope nevű városába , ahol a Land of Make Believes nevű vidámpark található. Gyönyörű helyen van. Távol a nagyvárosok zajától, egy hegyekkel körülvett kis paradicsom. Mielőtt valaki elképzel egy amerikai óriás vidámparkot, pont az a lényeg, hogy ez nagyon kicsi, még a Budapesti Vidámpark is nagyobb volt ennél.

Van egy kis vizes élménypark része. A Lazy Riveren (Lusta folyó) egy hatalmas úszógumiban (donut) fekve a környező hegyekben sasokat láthat az ember, vagy talán sólymok voltak, nem tudom. Fantasztikus látvány! Mi a 206-os utat választottuk, amin több ideig tartott feljutni, de megérte keresztül autózni az erdei utakon, a kis települések, farmok mentén. Varázslatos út volt!" forrás

New Yersey állam éghajlata

New Jersey állam éghajlata mérsékelt kontinentális, a part menti területeken azonban enyhe tengeri éghajlat is érzékelhető. A nyarak melegek és a téli hónapok viszonylag hidegek. A csapadék-mennyiség egész évben jelentős, de a legtöbb esőt általában a tavasz és az ősz hozza. Télen havazás is előfordulhat, de nem számít extrémnek.

New Jersey állam földrajza

A területén található a Delaware folyó egy része, valamint számos más folyó és tó is. New Jersey területének nagy része lapos, de az északi részen hegyvidék található, ahol a legmagasabb csúcs a 550 méter magas High Point. A középső rész síksága jelentős ipari és kereskedelmi központokat, valamint mezőgazdasági területeket foglal magában.

New Jersey állam történelme

New Jersey az Egyesült Államok északkeleti részén található, ahol az első holland gyarmatot alapították 1620-ban. Az első angol gyarmatosítók 1664-ben érkeztek New Jerseybe, majd 1676-ban New Jersey egyesült a New York-i koronagyarmattal. A brit gyarmati időszakban New Jersey fontos szerepet játszott a forradalom előtti időszakban. 1776-ban a kontinentális kongresszus Trentonban és Princetonban hadiakadémiákon található hadi támaszpontokat hozott létre a forradalmi hadsereg számára. New Jerseyben született a forradalom egyik hőse, Thomas Paine is.

Az amerikai polgárháború idején New Jersey főleg a katonai erőforrások biztosításával foglalkozott, és jelentős mennyiségű élelmiszer és fegyverellátmányt szállított az Unió hadseregének. Az iparosodás és a városiasodás a 19. század második felében kezdődött New Jerseyben, különösen az északi régióban, amely az ipari forradalom központjává vált.

Az 1960-as években New Jersey gazdasági és társadalmi változásokon ment keresztül, amelyek magukban foglalták a gyáripari és az agráripari szektorok leépítését, a szuburbanizáció fellendülését és az új bevándorlók beáramlását. Az állam azóta is a gazdasági változásokra válaszul több ipari parkot, kereskedelmi központot és turisztikai létesítményt alakított ki.

New Jersey manapság

New Jersey az Egyesült Államok egyik legfejlettebb és legnépesebb állama, ahol gazdag történelem és kulturális sokszínűség találkozik a modern gazdasággal és a technológiai fejlődéssel. Az állam gazdasága sokszínű, és magában foglalja az ipart, a szolgáltatásokat, az egészségügyet, az oktatást, a kereskedelmet, az építőipart és a mezőgazdaságot.

New Jersey egyik előnye, hogy rendkívül sok és változatos természeti kincset kínál a látogatóknak, mint például a strandok, hegyvidéki területek, nemzeti parkok és erdők. Az állam infrastruktúrája is fejlett, és könnyű a közlekedés az autópályákon, vasúton és a repülőtéren keresztül.

Ugyanakkor New Jerseynek is vannak problémái, például a magas lakásárak, a forgalmas közlekedés, és néhány városban magas az életképtelenség aránya. Az állam adószintje is magasabb, mint az amerikai átlag, és az ipar is átalakulás alatt áll, ami néhány munkahely megszűnéséhez vezethet.

Érdekességek

1. New Jersey sok világhírű ember szülőhelye vagy lakhelye volt az évek során. Néhány ismert név közül:

Bruce Springsteen, a rocklegenda, Freehold-ban született és nőtt fel.
Frank Sinatra, az ikonikus énekes és színész, Hobokenben született.
Whitney Houston, a Grammy-díjas énekesnő Newarkban nőtt fel.
Thomas Edison, a feltaláló, Menlo Parkban élt és dolgozott.
Albert Einstein, a fizikus, Princetonban dolgozott és élt.
Jon Bon Jovi, a rockzenész és színész, Perth Amboyban született.
Meryl Streep, a színésznő, Summitban született és nőtt fel.
Queen Latifah, a rapper és színésznő, Newarkban született és nőtt fel.
Buzz Aldrin, az asztronauta, Montclairben született és nőtt fel.
Shaquille O'Neal, a kosárlabdázó, Newarkban született.

2. A New Jerseyben forgatott világhírű filmek között található:

Rocky (magyar címe: Rocky - A kemény legenda)
The Godfather (magyar címe: A keresztapa)
Goodfellas (magyar címe: Tiszta játszma)
Annie (magyar címe: Annie)
Garden State (magyar címe: Egy nyári nap New Jerseyben)
Jersey Boys (magyar címe: Jersey Boys - A nagy arcok)
Harold & Kumar Go to White Castle (magyar címe: Harold és Kumar menetrend szerint)
The Sopranos (magyar címe: A maffia család) - bár ez egy sorozat, nem film

Ezen filmek közül néhányik New Jerseyben játszódik, míg mások csak a városban lettek forgatva.

Olvasmányos linkek

,, Atlantic City: Egy hostess várt ránk, s kaptunk egy ajándék játék utalvány, ami azt jelentette, hogy a hotel ajánlataként 30 dolláros összegben kipróbálhattuk a nyerőgépeket. Egy névre szóló hitelkártyát állítottak ki a virtuális összeggel. Így ingyen próbálhattunk szerencsét. A nyerési esélyek igen rosszak, azt kell állítanom. A 30 dollárral összesen, ha 6 dollárt nyertünk virtuálisan. Szóval csak óvatosan a nyerőgépekkel, a kecsegtető főnyereményekkel. Személy szerint nem örültem volna, ha saját zsebből szórakoztam volna el a 30 dollárt.

A hotel igazán előkelő és puccos volt. Hatalmas csillárok lógtak a plafonról, s minden rendezett és tiszta volt. A mellékhelységben külön sminkelő terem is volt. A kaszinó bejáratánál egy biztonsági ember állt, aki az útlevélbe belenézett. Szigorúan vették, hogy 21 év a korhatár. A vendégek 90% öreg nyugdíjas ember volt, akik vagy nagyon jó módúak, vagy csak itt verik el a nyugdíjukat. Sőt nem egy olyan személy is volt, aki tolószékkel és járóbottal közlekedett.
Az idős emberek rutinosan nyomták a gépeket. Mi kb. csecsemőnek számítottunk az életkorunk tekintetében, ja és persze kaszinó szüzek is voltunk.

Az ebédünket az 5*-s hotel éttermében fogyasztottuk el. Hétköznapi – nyári akció keretein belül 10 dollárért (2300Ft) volt az ’edd magad degeszre’ büfé. Vicces összegért kagylót, rákot és mindenféle finomságot korlátlan mennyiségben fogyaszthattunk. Desszertnek volt fagyi, torta szelet, pite, kompót stb. Nem kíméltük a gyomrunkat.
A kiadós ebéd után sétára indultunk a part mentén. Atlantic city partvonala hosszan elterülő és szép. (jó időben és főszezonban zsúfolt). .

Egymás mellett sorra állnak a hotelok, s mindenhol volt igazából élet. Benéztünk ide-oda, s némelyik rosszabb volt, mint egy labirintus. Bementünk, majd alig találtuk meg a kijáratot. Volt olyan vendéglátó rész is, ahol gyerekeknek volt kialakítva dzsungelvilág. Animátorok szórakoztatták a piciket, gondolom, amíg a szülők a pénzt játszották el a ruletten. A legnagyobb hotel a Taj Mahal szerintem, nevéből adódóan én egy külföldi befektetőre gyanakszom. Itt a hotelok többsége igazi szórakoztató központokat is magában foglal. Van bennük színház, mozi, koncertterem, uszoda stb a hatalmas kaszinótér mellett. Például láttunk hirdetést Liza Minelli fellépéséről az egyiknél.
A tengerparton természetesen volt vidámpark is, illetve egy nagy bevásárlóközpont is megtalálható. (2013)" forrás


,, Ha az ember New Yorkba szeretne utazni, szerintem célszerű a Newark Nemzetközi Repülőteret választani, hiszen innen húsz perc alatt be lehet jutni Manhattanbe a Pennsylvania Állomásra, ami a Madison Square Garden épülete alatt van.

Az Empire State Building gyalog innen kevesebb, mint tíz perc. Viszont ha valaki kocsival közelíti meg ezt a repteret, akkor megérti, hogy miért van ilyen rossz híre New Jersey-nek.

Hihetetlen mennyiségű és méretű gyárkéményeket lát a szövevényes autópálya rendszer mellett. Szaga is van a gyáraknak. Elég rettenetes. Viszont, ha az ember ezt a repteret választja, Európából érkezik és a gép bal oldali részén ül, abban a fantasztikus látványban lesz része, amit Manhattan látképe kínál.

Egy pár éve ezen az oldalon egy hozzászóló New Jersey-ről úgy vélekedett, hogy az egyik legrosszabb állam közbiztonság szempontjából. Azóta több helyen is megnéztem a listákat, még az első tízben sincs. (2018)" forrás

Fotóegyveleg

Historic Cold Spring Village - O.K. fotója

Princeton - m.n. fotója


Kommentek

Még nem érkezett hozzászólás.


Új hozzászólás beküldése

Név:
E-mail cím:*
Hozzászólás:


* az e-mail címed nem jelenik meg az oldalon


Olcsó USA Repülőjegyek Olcsó USA Repülőjegyek
Olcsó repülőjegyek az USA városaiba a VistánálSZÁLLÁSFOGLALÁS

hirdetes