ÚTIKRITIKA.HU / Nevada állam


hirdetes

útikritikák


Nevada állam

Nevada államról dióhéjban| Tetszett&Nem tetszett| Vélemények| Időjárás| Odajutás| Szállásválasztás| Közlekedés| Étkezés| Más hasznos információk| Las Vegas|Red Rock Canyon Nemzeti Rezervátum|Lake Tahoe|Hoover-gát|Great Basin Nemzeti Park| Más látnivalók| Földrajz| Történelem| Manapság| Érdekességek| Fotóegyveleg

A Tűz völgye (Valley of Fire) - h. s. fotója

Nevada államról dióhéjban

amerikai kiejtés: nevádá

A Nevada neve a  "hóval borított" avagy "havas" jelentésű spanyol szóból származik, utalva a Sierra Nevada hegység havas csúcsaira és a téli hótakaróra.

Nevada az USA nyugati részén található. Az állam határos Kaliforniával az nyugati oldalon, Arizonával délre, Utah-val keletre és Oregonnal és Idahoval északra.

Területe: 286 367 km² (több mint háromszor nagyobb hazánknál)

Nevada fővárosa: Carson City (az állam nyugati részén található)

Lakosság (2023-ban): 3,25 millió - A Nevada állam lakosságának kb. 74%-a él a Las Vegas metropolisz területén. 

62% fehér, 11% kevert, 9,5% afro-amerikai (fekete), 8,4% ázsiai. A részben a fehérek közé sorolt latino-k Nevada lakosságának 30 százalékát teszik ki.

Nevada államot az Egyesült Államok "Silver State" -ként ismeri, mivel az állam történelme során híres volt az ezüstbányászatáról.

Nevada állam fő turisztikai nevezetességei ezek:

Las Vegas Strip: A világhírű szórakoztató negyed, amely híres kaszinóiról, színházaikról, éttermeiről és egyéb látványosságairól.

Red Rock Canyon Nemzeti Rezervátum: A természetvédelmi terület gyönyörű kanyonokat, sziklákat és vadon élő állatokat kínál a látogatóknak.

Lake Tahoe: A kristálytiszta tó a Sierra Nevada hegyekben található és remek lehetőséget kínál horgászatra, vízi sportokra, túrázásra és síelésre is.

Hoover-gát: Az Egyesült Államok legnagyobb betoníves gátja, amely az 1930-as években épült.

Great Basin Nemzeti Park: A park a Nevada állam középső részén található és hatalmas területet foglal magában, amelyek között van hegyvidék, barlangok, folyók és egyéb természeti csodák.

Valley of Fire State Park: A park különleges sziklaképződményekkel, természeti hírességekkel és piknikezési lehetőségekkel várja a látogatókat.

Szellemvárosok (Ghost Towns): Nevada tele van elhagyott bányavárosokkal, amelyek a múlt emlékeit őrzik.

Extraterrestrial Highway: A híres út Nevada déli részén található, amely az Area 51 nevű titkos katonai létesítményhez vezet.

Virginia City: A régi vadnyugat hangulatát idéző város, amely a Comstock bánya arany- és ezüstleleteinek idején nagyon fontos volt. Ma múzeumokkal, éttermekkel és boltokkal várja a látogatókat.

Tetszett&Nem tetszett

Tetszett

1. A Tahoe-tó nagyon hangulatos, sok hűhó nélkül is.

2. Éjszaka majdnem olvasni lehetet a Tejút adta világosságban.

3. A vidéki Nevadában mentesül az ember a turista hordáktól.

Nem tetszett

1. Az USA-ban sehol nem láttam annyi kocsmatölteléket, mint Reno-ban, ami tele van kocsmákkal. Ja kérem, Nevada állam USA viszonylatban nagyon megengedő az alkoholra vonatkozó szabályok dolgában. 

2. WiFi problémák, Las Vegast nem számítva.

3. Nyilván a sivatag monotóniája, a gyéren lakottság nem túl izgalmas.

Vélemények

Az autópályák mentén lévő kisvárosokban található szabvány motelekben aludtunk, körülvéve utazókkal. Ezekben a városkákban szinte csak a Western-filmekből ismert bárok (saloon-ok) jelentik a közösségi életet. Az utazás során látott tájak meglepően sokszínűek és változatosak voltak: igen, láttunk töménytelen sivatagot, de elképesztő tavakat, színes kőzeteket és meredek hegyeket is. Összességében Nevada nem csak egy utazás, hanem egy élmény..."  (Lali, 2019)

Időjárás

Nevada időjárása változó és sokféle lehet, attól függően, hogy melyik részén vagy az államnak. Általában a nyári hónapok melegek és szárazak, míg a téli hónapok enyhék és csapadékosak lehetnek. A magasabban fekvő területeken hűvösebb lehet, és télen hóval borított. Az északi részen a nyár melegebb, míg a déli részen nagyon forró lehet, különösen Las Vegasban és a környező területeken. Az állam délnyugati részén, a Death Valley-ben található a világ legmelegebb helye, ahol már több mint 50 Celsius fokot is mértek. Ajánlott tehát megfelelő ruházat és folyadékfogyasztás, különösen a nyári hónapokban.

Odajutás

Budapestről több légitársaság is közvetlen járatot kínál az Egyesült Államok számos nagyvárosába, így eljuthatunk többek között Los Angeles-be, San Francisco-ba, New York-ba vagy Chicagóba. Ezekről a városokról könnyen elérhető Nevada állam, leginkább Las Vegas és Reno repülőterei.

Az amerikai légi közlekedési rendszer azonban bonyolult lehet, így érdemes lehet utazási ügynökséggel vagy légitársasággal egyeztetni a részletekről. Az utazási tervekhez szükséges lehet az ESTA vagy a vízum megszerzése is, attól függően, hogy milyen állampolgársággal rendelkezik az utazó.

Szállásválasztás

Las Vegason kívüli ajánlott szállások:

Ha csendre és nyugalomra vágyik, akkor javaslom, hogy látogasson el Nevada állam északkeleti részére, és találjon szállást a városoktól távol, a hegyek és a sivatag közötti vidéken. Ezen a területen számos hangulatos és érdekes szálláshely található, amelyek ideálisak lehetnek a romantikus pihenésre vagy a természeti szépségek felfedezésére.

Például a Carson Valley-ben található mindenki által szeretett Genoa városában található a Genoa Country Inn, amely egy kis vidéki motel. Ez a hangulatos szálláshely az 1800-as években épült, és az egyik legrégebbi üzemelő motel Nevada államban. A szálloda szobái stílusosak és egyediek, és a környező területeken sok lehetőség van a túrázásra és a kerékpározásra.

Ha a természet közelsége az, amit keres, akkor ajánlom a Ruby Mountains-ban található Lake Villa Resort-t, amely egy csodálatos kis tó mellett található, és a hegyekre néz. Ez a szálláshely faházakat és luxus tóparti kunyhókat kínál, és a környező területen sok lehetőség van a kirándulásra, a horgászásra és a vadászatra.

A Great Basin Nemzeti Park közelében található Ely-ben található a Hotel Nevada and Gambling Hall, amely 1929-ben épült, és ma is a régi idők hangulatát idézi. A szálloda stílusosan felújított, és a város történelmi központjában található. A környező területeken sok lehetőség van az állatmegfigyelésre, a kirándulásra és a vadászatra.

Közlekedés

Az autós turisták számára fontos tudni, hogy az állam sebességkorlátozásai általában szigorúbbak, mint más USA-államokban, és a rendőrség szigorúan ellenőrzi ezeket a szabályokat. Az autósoknak figyelniük kell a sebességkorlátozásokra, a közlekedési jelekre és a jelzőlámpákra, és mindenkor vezetniük kell a biztonságos vezetési szokásoknak megfelelően.

Az állam számos városában könnyen lehet parkolni, és a parkolási díjak általában olcsóbbak, mint más nagyvárosokban. Las Vegasban és Reno-ban található néhány fizetős parkoló, de a parkolási lehetőségek széles skálája áll rendelkezésre, beleértve a szabadtéri parkolókat és a többemeletes parkolókat is.

Az autókölcsönzési lehetőségek széles körben elérhetők az államban, különösen Las Vegasban és Reno-ban, és az autókölcsönzés ára általában olcsóbb, mint más nagyvárosokban. A benzinkútak számos városban és az autópályák mentén találhatók, és a benzin ára általában alacsonyabb, mint az Egyesült Államok más államaiban.

Étkezés

Nevada állam sok érdekes és finom helyi specialitást kínál, amelyeket érdemes megkóstolni. Néhány ezek közül:

Basque ételek: A Baszk-féle konyha a Nevada északkeleti részén található városokban, mint például Elko-ban hagyományosnak számít. A Baszk ételek között megtalálható a baskói sajtos pite (picon), a baskói csirke és a baskói babbal készült hús.

Chili: A chilit nagyon sokféle módon elkészítik Nevada államban. Las Vegasban és más városokban találhatóak olyan éttermek, amelyek kifejezetten a chili készítésére szakosodtak.

Birsalma: A birsalma az állam egyik fontos gyümölcse, és sok helyen használják sütéshez és főzéshez. A birsalma íze kissé savanykás, de nagyon finom, és az államban található sok helyen lehet kapni birsalma-ételeket és italokat.

Pion: Az állam sok különböző fajta piófát termeszt, és a pionok különleges illatúak és szépségesek. Az államban található sok helyen lehet kapni piófa-teát, piófa-lekvárt és más piófával készült ételeket.

Sonka: A Nevada államra jellemző szárazság miatt sok helyen szárított sonkákat készítenek, és ezeket az ételeket szintén érdemes megkóstolni. A szárazságnak köszönhetően a sonka nagyon intenzív ízű és illatú.

Sajt: Az államban több helyen is készítenek sajtot, és az államban található sajtok íze és textúrája is eltérő lehet. A sajtok között megtalálható a cheddar, a pezsgővel készült sajt és a hagymás sajt.

Más hasznos információk

Nevada állam nagyon szép és érdekes hely, azonban turistáskodás közben vannak olyan kihívások és veszélyek, amelyekkel a látogatóknak szembe kell nézniük. Néhány ilyen kihívás és veszély:

Extrém időjárás: Nevada állam időjárása változékony és szélsőséges lehet. A nyári hónapokban a hőség veszélyes lehet, és a túrázás vagy más kültéri tevékenységek végzése közben a túlmelegedés és a kiszáradás veszélye áll fenn. Télen a hideg időjárás és a havazás okozhat problémát a közlekedés során.

Távolságok: Nevada nagyon nagy állam, és a városok és látnivalók nagyon távol lehetnek egymástól. Ha az utazó autóval keresi fel az államot, fontos lehet gondoskodni a szükséges üzemanyagról, élelmiszerekről és vízről, valamint tervezni az utat, hogy ne kelljen túl sok időt eltölteni az úton.

Nevada államban általában jól kiépített benzinkút hálózat található, és a benzinkutak gyakran elérhetőek a városokban és az autópályák mentén is. Azonban az állam egyes területein a benzinkút elérhetősége korlátozott lehet, különösen a sivatagos területeken és a kisvárosokban.

Ezért ajánlott, hogy az autós turisták legyenek óvatosak, és tartsák a benzin szintjüket legalább félig tele a tartályban. Egyes területeken előfordulhat, hogy csak egy-két benzinkút található a közelben, és azok is korlátozott nyitvatartással rendelkeznek. Ha az autósok bizonytalanok a következő benzinkút elérhetőségével kapcsolatban, érdemes előre tervezni és gondoskodni a szükséges üzemanyagról.

A legjobb, ha az autós turisták gondoskodnak arról, hogy a tankjuk legalább félig tele legyen minden tankolás után, hogy biztonságban legyenek és ne kelljen aggódniuk az üzemanyag hiánya miatt. A turistáknak emellett érdemes figyelniük az állapotukra és a környezetükre, különösen a sivatagos területeken, és gondoskodniuk a megfelelő víz- és élelmiszerkészletekről, hogy biztonságosan és kellemesen tölthessék el az időt a Nevada államban való utazás során.

Sivatagi veszélyek: A Nevada állam területének jelentős része sivatag, és a sivatagban vannak olyan veszélyek, mint például az erős napsugárzás, a kiszáradás, a rovarok és a kígyók. Fontos lehet gondoskodni a megfelelő öltözködésről és felszerelésről, valamint a vízről és a megfelelő készletekről, ha sivatagi területeken terveznek túrázni vagy kirándulni.

Bűnözés: Néhány turistalátványosság, különösen Las Vegasban, magában hordozza a bűnözés veszélyeit, például a lopás, a zsebtolvajlás és a csalás. A turistáknak érdemes odafigyelniük a környezetükre és gondoskodniuk a személyes biztonságukról, valamint a pénzük és értékeik biztonságos tartásáról.

Las Vegas

(amerikai kiejtés: lász végesz)

Las Vegasról külön fejezetben írunk részletesen . itt: https://utikritika.hu/amerikai_egyesult_allamok/las_vegas

Red Rock Canyon Nemzeti Rezervátum

(red rák csenyön)

A Red Rock Canyon Nemzeti Rezervátum egy gyönyörű természeti terület, amely a Mojave-sivatag és a Colorado-sziklák határán található, körülbelül 24 km-re délkeletre Las Vegastól. A rezervátum hatalmas vörös homokkő szikláiról, kanyonjairól, természetes kőhídjairól és kanyonjaiban található patakokról híres. A területen különböző túraútvonalak találhatóak, amelyek lehetővé teszik a turisták számára, hogy felfedezzék a kanyonokat és a sziklák természeti szépségeit. A Red Rock Canyon Nemzeti Rezervátum egy népszerű hely a hegymászók, a természetjárók és a természet szerelmesei számára.

Lake Tahoe

amerikai kiejtés: léjk táho (elnyújtott á hang)

Lake Tahoe egy nagy tó a Sierra Nevada hegységben, amely az USA Nyugati-partján található, részben Kaliforniában, részben Nevada államban. A tó kristálytiszta vize és körülötte magas hegyek, fenyőerdők találhatók. Nagyon népszerű turisztikai célpont, kiváló hely a vitorlázásra, horgászatra, kirándulásra és téli sportokra, mint a síelés és snowboardozás. A tó az egyik legmélyebb tó Észak-Amerikában, a partjain pedig több kisváros és település található.

A Lake Tahoe nagyobb része Kalifornia államhoz tartozik, de a keleti partja és egy kis része (kb. 20%) Nevada állam területén fekszik.

Hoover-gát

(amerikai kiejtés: húvör)

A Hoover-gát az Egyesült Államok egyik legismertebb és legnagyobb hidroelektromos erőműve, amely Nevada állam és Arizona állam határán található a Colorado-folyó felett. A gát maga is impozáns műszaki csoda, a világ legmagasabb betoníves gátja, amely a Grand Canyonban álló betongátat is felülmúlja magasságában.

A Hoover-gát látogatható turistalátványosság is, ahol lehetőség van gát-túrákra, megtekinteni a gát építésével és működésével kapcsolatos kiállításokat, valamint hajózni a Colorado-folyón a gát alatt és fölött is. A Hoover-gát látványa és a környező táj csodálatos élményt nyújt a látogatóknak.

A nevadai Hoover-gát az Egyesült Államok legnagyobb vízgyűjtője. A gát segít az észak-kaliforniai, nevadai és arizonai lakosok vízellátásában, és energiát biztosít a térség számára.

A Hoover-gát kb. 48 km-re van Las Vegastól.

Egy hatalmas szurdokba épült és szinte hihetetlen, hogy mennyi betont és anyagot hordtak oda,hogy féken tartsák azt a hatalmas víztömeget, a Colorado-folyót, ami az energiát adja. Korábban már jártunk ilyen erőműben Skóciában ezért annyira nem érdeklődtünk a turbinák működése iránt, illetve hatalmas sorban állás várt volna ránk. Megelégedtünk a látvánnyal is. És az érzéssel, hogy a lábad alatt valami ordító elemi erő van féken tartva s átkonvertálva csörgedező energiává.

El lehet sétálni a közeli autópálya híd peremére, és onnan, magasról megcsodálni ezt a műtárgyat, a gátat magát. Elképesztő!

Ami igazán izgalmas itt az emberfiának, az, hogy az erőmű két állam (Arizona és Nevada) határán épült és ezen felül még egy időzóna határán is. Így egy 5 perces sétával nyerhetünk vagy veszthetünk egy-egy órát akár többször is ezen a napon… Csak össze ne zavarjuk a telefonunkba rögzített napirendet….forrás

Great Basin Nemzeti Park

(amerikai kiejtés: grét bészin)

A Great Basin Nemzeti Park egy természeti park az Egyesült Államokban, Nevada és Utah állam határán. A parkban található a Wheeler Peak, amely az állam legmagasabb hegyvonulata, valamint a Lehman barlangok, amelyek széles körben ismertek a cseppkövekről és a barlangi úszásról. A parkban láthatóak még ősi fákkal borított völgyek, patakok és vadon élő állatok, mint például a puma, a hiúz, a bölény és a szarvas. A parkban található nagyjából 60 km hosszú kerékpárút és kempinghelyek is vannak a látogatók számára.

Más látnivalók

A Tűz völgye Nemzeti Park (Valley of Fire State Park)

A Tűz völgye Nemzeti Park, más néven a Valley of Fire State Park, Nevada egyik legnagyobb és legjobban ismert természeti látványossága. A parkot 1935-ben alapították, és az első Nevada állami parkként szerepel a Nemzeti Nyilvántartásban. A park fő vonzereje a vörös színű sziklák és azok különleges formái, amelyek a szél és az időjárás hatására alakultak ki az évmilliók során. A parkban számos túraútvonal és sziklamászó lehetőség is található, és rengeteg hely van a piknikezéshez és a kempingezéshez is. A park területén álló látványosságok közé tartoznak az Arch Rock, a Beehives, a White Domes, a Fire Wave és a Rainbow Vista.

Szellemvárosok (Ghost Towns)

A nevadai szellemvárosok olyan elhagyott települések, amelyek korábban jelentős voltak az arany- vagy ezüstbányászat miatt, de az idők folyamán elnéptelenedtek. Ezek a városok a régi Far West hangulatot idézik, és népszerűek a turisták körében, akik szeretnék megtapasztalni a nyugati filmek és történetek atmoszféráját. Néhány népszerű nevadai szellemváros közé tartozik Rhyolite, Goldfield, Tonopah és Virginia City. Ezekben a városokban megmaradtak a régi épületek, kocsmák, múzeumok és más helyszínek, amelyek bemutatják a városok egykori életét és kultúráját.

Extraterrestrial Highway (Földöntúli országút)

Az Extraterrestrial Highway Nevada államban található, és az Area 51-re vezet. Ez egy 160 km hosszú szakasz az Államúti 375-ön, amelyet 1996-ban neveztek át Földönkívüli országútnak, mert a régió híres UFO-észleléseiről és az Área 51 titokzatos katonai létesítményéről. Az út mentén nincsenek sok települések vagy szolgáltatások, de azok, akik keresik az extrém élményeket és a misztikus helyeket, gyakran látogatják.

Virginia City

Virginia City Nevada állam egyik történelmi városa, amely az ezüstbányászat aranykora idején vált híressé. A városban az 1850-es évek végén találtak gazdag ezüstlelőhelyeket, és az ezüstbányászatnak köszönhetően a város virágzó központjává vált. Ma Virginia City a múlt idők hangulatát idézi, számos múzeum, kocsmák, boltok és éttermek találhatóak itt. A városban érdemes megnézni a Piper Opera House-t, amelyben ma is színházi előadásokat tartanak, a Virginia and Truckee Railroad vasúti állomást, valamint a Comstock Cipőbolt múzeumát.

Genoa

(dzsenoá)

Ez a kisváros a Sierra Nevada-hegység lábánál található, és híres a történelmi épületeiről és a szép környezetről.
Boulder City: Ez egy kisváros, amelyet az 1930-as években alapítottak az Hoover-gát építéséhez kapcsolódóan, és számos történelmi jelentőségű épületet találhatunk itt.


Elko

Ez egy kisváros az északkeleti Nevada-ban, amely híres a cowboy-kultúráról és a Western Folklife Center-ről.

Reno

Reno városa az Egyesült Államok Nyugati-régiójában található, és Nevada második legnagyobb városa, Las Vegas után. Reno a "The Biggest Little City in the World" mottóval hirdeti magát, és a turisták által látogatott célpont, mivel az állam nyugati részén, a Sierra Nevada-hegység közelében található, és számos szórakozási lehetőséget kínál. Íme néhány érdekes tény Reno városáról:

p. p.fotója

Reno az Egyesült Államok legnagyobb kisvárosa. A város azért hívja magát így, mert a lakossága mintegy 250 000 fő, és mivel kisebb, mint a legtöbb amerikai nagyváros, a helyiek úgy érzik, hogy közelebb áll a kisvárosi életmódhoz.

Reno híres kaszinóiról és szerencsejáték-iparáról, amely hasonlóan nagy szerepet játszik, mint Las Vegasban.

A város a Truckee folyó mentén helyezkedik el, amely az Észak-Amerika nyugati részén található legnagyobb tó, a Tahoe-tó kifolyójának számít.

Reno a Burning Man fesztivál helyszíne, amely a világ egyik legnagyobb alternatív kultúra eseménye. A fesztivál a sivatagban kerül megrendezésre minden évben, és a résztvevők elképesztő, ideiglenes építményeket hoznak létre.

Reno híres a téli sportokról, mint a síelés és snowboardozás, mivel közel található a Sierra Nevada-hegység síterületeihez.

A városban található a Nevada Egyetem, amely számos diákot vonz a térségből és az ország más részeiből is.

Reno gazdag kulturális életének köszönhetően számos fesztivált rendeznek meg a városban, például a Reno Air Races-t, a Hot August Nights-t és a Reno River Festival-t.

Az állam nevezetes épülete a Reno városában található, 1949-ben épült, 16 méter magas Muffler Man szobor, amely egy hatalmas, szőke hajú fickót ábrázol, aki egy nagy szerszámkészletet tart.

Földrajz

Fekvését tekintve az Amerikai-sivatag közepén helyezkedik el.

Nevada domborzata változatos, de nagy részét kiterjedt sivatagi területek alkotják. Az állam területének kb. 80%-a a Nagy-Basin területén helyezkedik el, amelynek jellemzői közé tartozik a magas hegyek, a kiterjedt sivatagos területek és az alkáli tavak.

Az állam legmagasabb pontja a Boundary Peak, amely 4007 méter magas, azonban számos más hegy és hegység is található itt, mint például a Sierra Nevada, a Spring Mountains, a Ruby Mountains és a Schell Creek Range. Ezek a hegyvidéki területek népszerű kirándulóhelyek és turistalátványosságok, és néhányukon sípályák is találhatók.

Az állam alacsonyabb fekvésű területein elterjedt a sivatagi táj, amelyet a Nevada-sivatag alkot. A sivatagos területek közé tartozik a Mojave-sivatag, az Alkáli-sivatag, az Amargosa-sivatag és a Black Rock-sivatag. Az állam területének kb. 87%-a sivatagos vagy félsivatagos.

Az állam területén található több mint 300 barlang, köztük a Lehman barlang, amely a leghosszabb barlangrendszer a világon.

Történelem

Nevada történelme az első amerikai indiánok érkezésével kezdődik, akik az állam területén több mint 10 000 éve élnek. Az első európaiak az 1820-as években érkeztek a területre, és az 1840-es években az amerikai nyugati vándorlás részeként az állam területe is bekerült az Egyesült Államokhoz.

Az 1850-es években a Kaliforniai aranyláz vonzotta a kalandvágyókat a Nevada területére, és hamarosan az állam felfedezése és fejlesztése a fő cél volt. 1861-ben Nevada vált az Egyesült Államok 36. államává, azonban a történelem során az állam gazdasága és fejlődése sok változáson ment keresztül.

Az 1900-as évek elején az állam bányászati és agrárgazdaságára támaszkodott, és jelentős szerepet játszott a vasútfejlesztésben. Az állam gazdasága azonban az 1930-as évek gazdasági válsága miatt visszaesett, és csak az 1950-es években indult ismét lendületbe a turizmus és a szerencsejáték-ipar fellendülésének köszönhetően.

Az állam történelmének fontos eseményei közé tartozik az 1950-es években a nukleáris kísérletek folytatása az állam területén, amelynek hatásai a mai napig érezhetők. Az 1990-es években az állam gazdasága tovább diverzifikálódott, és fontos szerepet játszik a technológiai és a gyártási ágazatok.

Manapság

Manapság Nevada az egyik legdinamikusabban fejlődő állam az Egyesült Államokban, amelynek gazdasága nagyrészt a turizmusra, a szerencsejáték-iparra és a szórakoztatóiparra épül. A Las Vegas és a Reno városokban található kaszinók és szállodák a turisták millióit vonzzák minden évben, de az állam gazdasága ma már sokkal szélesebb körű és sokrétű.

Az állam fontos szerepet játszik a technológiai iparban, a logisztikában, a gyártásban, a mezőgazdaságban és az energiaiparban is. Az állam továbbra is kiemelt szerepet játszik az energiaiparban, és a nukleáris energia mellett egyre nagyobb hangsúlyt kap a megújuló energiaforrások használata is.

Az állam társadalmi problémái közé tartozik a szegénység, az egészségügyi problémák és a munkanélküliség. A COVID-19 járvány gazdasági hatásai is éreztetik a hatásukat, és sokak számára komoly kihívást jelentenek. Az állam iskolarendszerének javítása is további feladatok közé tartozik.

Politikailag Nevada egy számottevően szoros állam, amelynek állampolgárai 2020-ban az elnökválasztáson kicsit több mint 2%-kal a demokrata jelöltet támogatták, de az államnak vannak erős republikánus bázisai is. Az államot a 2020-es választások után demokrata kormányzó irányítja.

Érdekességek

1. Andre Agassi, a tenisz legendás játékosa, Las Vegasban született és nevelkedett.
Charlene Tilton, a Dallas című televíziós sorozat színésznője, San Diego-ban született, de gyerekkorát Las Vegasban töltötte.
David Copperfield, a világhírű illuzionista Metropolisban született és Las Vegasban nőtt fel.

2. Néhány világhírű film, amelyeket Nevada államban forgattak:

Az első számú suszter (The Cobbler), 2014: Adam Sandler főszereplésével készült film, amelyben az állam sivatagi tájai jelennek meg.

Fear and Loathing in Las Vegas (Rémtörténet Las Vegasban), 1998: Terry Gilliam rendezte az adaptációt Hunter S. Thompson azonos című regényéből, amelyben Johnny Depp és Benicio Del Toro alakítják a főszerepeket.

Transformers (Transformers), 2007: Michael Bay rendezte ezt a sci-fi akciófilmet, amelynek néhány jelenete Nevada sivatagi területein játszódik.

The Misfits (A bokrosban üldögélők), 1961: John Huston rendezte a filmet, amelyben Marilyn Monroe és Clark Gable játszanak. Az állam területén található városok és tájak jelennek meg a filmben.

The Hangover (A kacagógonosz), 2009: Todd Phillips rendezte ezt a vígjátékot, amelyben Las Vegas számos nevezetessége jelenik meg.

Sister Act (Szentivánéji álom), 1992: Emile Ardolino rendezte ezt a vígjátékot, amelynek egy része Reno városában játszódik.

3. Nevada állam az Egyesült Államok első olyan állama volt, amelyben törvényesen lehetett szerencsejátékot játszani. Ez 1931-ben történt.

Fotóegyveleg


Kommentek

Még nem érkezett hozzászólás.


Új hozzászólás beküldése

Név:
E-mail cím:*
Hozzászólás:


* az e-mail címed nem jelenik meg az oldalon


Olcsó USA Repülőjegyek Olcsó USA Repülőjegyek
Olcsó repülőjegyek az USA városaiba a VistánálSZÁLLÁSFOGLALÁS

hirdetes