ÚTIKRITIKA.HU / Vermont állam


hirdetes

útikritikák


Vermont állam

Vermont államról dióhéjban|Vélemények| Időjárás| Szállásválasztás| Közlekedés| Étkezés| Közbiztonság| Egyéb hasznos információk|Burlington|Más látnivalók| Földrajz| Történelem| Manapság| Érdekességek

.

Vermont államról dióhéjban

amerikai kiejtés: vörmánt

Vermont állam az USA északkeleti részén található. Szomszédos államai New Hampshire, Massachusetts és New York, valamint keleten határos Kanadával. Vermont állam a New England régióhoz tartozik. ( New England egy földrajzi és adminisztratív régió az Egyesült Államok északkeleti részén. Az alábbi hat állam tartozik ide: Maine, Vermont, New Hampshire, Massachusetts, Rhode Island és Connecticut.).

Vermont fővárosa Montpelier, és az állam területe kb. 24 900 km².

Lakosság (2023-ban): 649,000 - 95% fehér, 1,3% afroamerikai (fekete)

A Vermont név eredete az angol "vert mont", azaz "zöld hegyek" kifejezésből származik, amely a vidék jellemző domborzatára utal. Vermont állam tele van dombokkal és hegycsúcsokkal, a Green Mountains (Zöld-hegység) is ebben az államban található, így a név tökéletesen illik az állam földrajzi jellemzőire. Van egy francia nyelvű verzió is a Vermont név eredetéről, amely szerint a név a francia "vert montagne", azaz "zöld hegy" kifejezésből származik. Az állam történelmében a francia hatás is jelen van, így elképzelhető, hogy a francia verzió állhat a valósághoz közelebb.

Vermont állam gazdag természeti kincsekben és történelmi látnivalókban egyaránt. Néhány főbb turisztikai nevezetessége:

Burlington: Vermont legnagyobb városa a Champlain-tó partján, és számos látnivalóval rendelkezik, például a Church Street Marketplace (pékség-, étterem- és boltokkal teli sétálóutcával), az ECHO Lake Aquarium and Science Center (akvárium és tudományos központ), valamint a Waterfront Park (kilátással a tóra).

Green Mountains: Vermont híres domborzati jellemzője a Green Mountains, amelyek számos szabadtéri tevékenységre adnak lehetőséget, például túrázásra, kerékpározásra, síelésre és snowboardozásra.

Shelburne Museum: Ez az érdekes múzeum Shelburne-ben található, és számos különböző kiállítással rendelkezik, köztük amerikai művészettel, kézművességgel és történelemmel.

Ben & Jerry's fagylaltmárka: Vermont-ban alapították ezt a híres fagyi márkát. Waterbury városba van látogatóközpontja és gyára.

Stowe: Ez Vermont egyik legnépszerűbb síterepe, és rengeteg szálláshellyel, étteremmel és szórakozási lehetőséggel rendelkezik.

Mount Mansfield: Vermont legmagasabb hegycsúcsa a Green Mountains-ban. Egy szép túraútvonal vezet fel a csúcsra.

Vermont Maple Sugar Farms: Vermont híres a juharszirupjairól, és sok juharszirup gazdaságot lehet felkeresni. A látogatók megtekinthetik azt, hogy miként készül a juharszirup, és megkóstolhatják a finom édességet.

Ezen kívül Vermontban sok más tevékenység várja a látogatókat, például a Mad River Valley-ben található több művészeti galéria, Vermont Cheese Trail-sajtkészítő gazdaságok, a Long Trail (hosszú túraútvonal), a Vermont Teddy Bear Company és az éves Vermont állami tisztviselők fesztiválja.

Vermont állam hivatalos szimbóluma egy tehén. A tehén Vermont egyik legfontosabb agrárterméke, az állam gazdaságában nagy szerepet játszik a tejtermelés és a tejfeldolgozás. Emiatt Vermont hosszú ideje használja a tehén szimbólumot, amely az állat fontosságára utal az állam gazdasági és kulturális életében. A tehén szimbólum emellett azt is sugallja, hogy Vermont vidéki, természeti kincsekben gazdag, és fontos szerepet játszik az állattenyésztés a helyi gazdaságban.

Vermont állam a legmagasabb életminőség-indexszel rendelkező államok egyike az Egyesült Államokban, amely magas színvonalú egészségügyi ellátást, oktatási lehetőségeket és gazdasági fejlődést biztosít.

Vermontban sok helyen szigorú szabályok vonatkoznak a házak színére, a homlokzati burkolatra és az építési magasságra, hogy a vidék megőrizze eredeti, festői megjelenését.

Vermontban tilos a műanyag palackok forgalmazása, kivéve az ásványvizet.

Vélemények

,, Csak 649 ezer ember él itt. Nem szemetelünk, nem köpködünk, nem piszkáljuk az orrunkat, vagy dobáljuk ki az autóablakon az elszívott cigarettát. Tudod miért? Mert a mögötted lévő autóban lehet a főnököd, anyósod, barátnőd apja, bárki. Az emberek hajlamosak udvariasak lenni, mert sosem lehet tudni, ki ismer kit.

Hiányzik-e nekem az a kényelem, hogy átszaladjak az utcán, és vegyek egy doboz tejet? Természetesen, de Vermontban személyesen találkozhatok az állattal, amelyből a tejet fejik. Megsimogattam azt a malacot, amelyből az asztalomra kerülő szalonna és kolbász ered. Saját kertem terméseit főzöm be. Fát vágtam, hogy kiegészítsem a házunkban a fűtést, és kiderült, hogy javítani tudom a kis motorokat is. Nem rossz eredmény egy korábbi Queens-i városlakó számára." (2023)

Időjárás

Vermont állam éghajlata száraz, kontinentális éghajlati övezetbe tartozik, amelyet a hegyek határoznak meg. A téli hónapok hidegek és havasak, míg a nyár melegebb és párásabb. Az állam északi részén általában több a hó és hosszabb a tél, míg délen enyhébb az időjárás. A legmelegebb hónapok július és augusztus, amikor az átlagos nappali hőmérséklet 24-25°C körül van, míg a legesősebb hónapok általában nyáron vannak. Az állam magasabb régióiban azonban a hőmérséklet gyakran alacsonyabb és a csapadék magasabb.

Szállásválasztás

Természetközeli vidéki Vermont kínál egy sor bájos és egyedi szálláshelyet a pihenni vágyóknak. Íme néhány ajánlásom:

Moose Meadow Lodge & Treehouse: Egy romantikus kabin Vermont vadonjából, amely egy kényelmes faösvényen keresztül közelíthető meg, ahol egy varázslatos faház és egy fenyőfák között álló fa ház is várja a vendégeket.

The Inn at Round Barn Farm: Egy elegáns 19. századi farmház Vermont zöldellő mezőin, amely egy több száz hektáros szántóföldön fekszik. A szálláshely kényelmes, stílusos szobákkal és egy nagy kandallóval felszerelt közösségi terasszal rendelkezik.

The Pitcher Inn: Egy egyedülálló szálloda, amelyben minden szoba és lakosztály egy-egy stílusos tematikus témájú szobával rendelkezik. A szálloda Vermont csodálatos tájai között található.

Stone Hill Inn: Egy varázslatos és intim szálloda Vermont csendes vidékén. A szálloda szobái tágasak és kényelmesek, és egy gyönyörű kilátást nyújtanak a hegyekre.

The Inn at Shelburne Farms: Egy gyönyörű historikus gazdaság Vermont vidékén, amelynek épületei 1886-ban épültek. A szálloda kényelmes szobákkal, parkosított kerttel és kilátással a Champlain-tóra rendelkezik.

Közlekedés

Vermont államban az autózás általában biztonságos, de vannak bizonyos sajátosságok, amelyekre érdemes figyelni az autóval közlekedő turistáknak:

Téli időszakban havazásra és jeges útviszonyokra kell készülni. Érdemes téli gumikkal felszerelt autóval közlekedni, valamint figyelni az útjelzésekre és a sebességkorlátozásokra.

Vermontban számos kanyargós hegyi út található, ezekre pedig gyakran hirtelen jönnek ki éles kanyarok, amelyekre figyelni kell.

Vermontban sok az állatok száma, különösen ősszel, amikor a vadászati szezon kezdődik. Az autóvezetőknek ügyelniük kell a vadállatokra, és lassítaniuk kell az érintett területeken.

A Vermontban alkalmazott forgalmi rendszer eltérhet azoktól, amelyekkel az autós turisták szoktak találkozni. Például Vermontban tilos a kereszteződésekben előzni, amelyre érdemes odafigyelni.

Vermontban a sebességkorlátozásokat szigorúan betartják, és azokat aktívan ellenőrzik. Így érdemes betartani a sebességhatárokat, hogy elkerüljük a büntetéseket és a baleseteket.

A Vermontban közlekedő autósok hajlamosak türelmesek és udvariasak lenni. Fontos, hogy az autós turisták is ugyanilyen türelmesek és udvariasak legyenek a közlekedés során, hogy biztonságosan és zavartalanul haladhassanak az úton.

A Vermontban található Burlington városban minden éjszaka közlekedik egy ingyenes kísérleti busz, amelyet a helyiek és a turisták is igénybe vehetnek.

A Burlington Bike Path Vermont államban található, és egy kb. 15 kilométer hosszú kerékpárút, amely a Lake Champlain partján fut végig. A kerékpárút egyik végén Burlington város központja található, a másik végén pedig a falu South Hero. A Burlington Bike Path a turisták és a helyiek körében is nagyon népszerű, mivel gyönyörű kilátást nyújt a tóra és a környező hegyekre. A kerékpárút mellett található parkok és strandok is, ahol a látogatók pihenhetnek és piknikezhetnek. A Burlington Bike Path alkalmas kerékpározásra, sétálásra, futásra és görkorcsolyázásra is.

Vermontban sok szép országúti szakasz (scenic drive) található, így nehéz egyetlen legszébbet kiemelni. Azonban az egyik legismertebb útvonal a Vermont 100-as út, amely észak-déli irányban halad a Green Mountains mentén. Az út mentén gyönyörű kilátások, kisvárosok és természeti látnivalók találhatóak, és az ősz folyamán a foliage is káprázatos látványt nyújt.

Étkezés

Vermont állam híres a számos helyi termékből készült ételeiről, különösen a sajtjairól, a szirupjairól és a fagylaltjairól. Ezek közül néhány kiemelkedő példa:

Vermont cheddar sajt: A Vermontban készült cheddar sajt híres az egész világon. A sajt krémes és gazdag ízű, és különféle érlelési fokozatokban kapható.

aji

Szirup: Vermont állam a világ vezető készítője ahogy a juharszirupnak is nevezik. A Vermontban előállított szirup édes és ízletes, és kiválóan illik a palacsintához vagy a waffle-hoz.

f.b.

Ben and Jerry's fagylalt: A Ben and Jerry's fagylaltmárka Vermontból származik, és a világon széles körben ismert. Az egyedi ízek, mint például a Chunky Monkey vagy a Cherry Garcia, számos rajongót gyűjtöttek az évek során.

j. cs. fotója

Vermont almás piték: Vermontban az almás pite nagyon népszerű és különleges receptekkel készül. Az államban termesztett almafajták kiváló minőségűek és ízletesek, így az almás pite tökéletes választás az édesszájú turisták számára.

aji

Mikro sörfőzdék: Vermont állam több mint 50 mikrosörfőzdével rendelkezik, amelyek különleges ízű söröket kínálnak az igényes sörkedvelőknek.

A jó étkezési lehetőségeket keresve érdemes megnézni azokat a helyeket, amelyek a helyi termékekre és receptekre specializálódtak, valamint azokat a éttermeket, amelyek helyi alapanyagokat használnak az ételeik készítéséhez. Érdemes megkérdezni az ottani lakosokat és a helyi turisztikai irodákat is a legjobb étkezési lehetőségekkel kapcsolatban. Borravalóadási szokások az USA-államokban jellemzően 15-20% között mozognak az éttermi szolgáltatások esetében.

Bennington - Dühös tojás - v. c. fotója

A Vermontban található Montpelier város az egyetlen olyan államfőváros az Egyesült Államokban, amelynek nincs McDonald’s étterme.

Vermont állam a leghíresebb juharszirup (maple szirup)-termelője az Egyesült Államokban, és minden évben a téli időszakban, az ún. Maple Festival keretében megrendezik a Vermont Maple Weekend-et, ahol a látogatók megismerkedhetnek a szirupkészítés folyamatával és a helyi ételekkel.

Közbiztonság

Vermont állam általában biztonságosnak számít az USA-ban. A 2022-es adatok alapján az állam bűnözési aránya az USA átlagánál alacsonyabb. A városok közül Burlington a legnagyobb és turisztikailag leglátogatottabb település Vermontban, és a városi bűnözési arány az amerikai átlaghoz hasonló. Azonban a Vermont-i vidéki területek nagyon biztonságosak, és a turisták általában nem tapasztalnak jelentős problémákat a bűnözéssel kapcsolatban. A turistáknak mindig érdemes betartaniuk az általános biztonsági előírásokat, például nem hagyni értékeiket látható helyen a gépkocsiban, figyelni a környezetüket, és éjszaka kerülni a lakatlan, elhagyatott helyeket.

s. t. fotója

Egyéb hasznos információk

1. Vermont államban általában az üzletek 9-10 óra körül nyitnak és este 6-7 óráig tartanak nyitva, de az egyes üzletek nyitvatartási ideje eltérő lehet. A hétvégén a nyitvatartás rövidebb lehet.

A legjelentősebb termelői piacok Vermontban a Burlington Farmers Market, a Montpelier Farmers Market és a Brattleboro Farmers Market. Ezek a piacok a friss zöldségek, gyümölcsök, méz, sajtok és egyéb helyi termékek kínálatával vonzzák a látogatókat. Általában a piacok szombatonként és/vagy vasárnaponként tartanak nyitva, de érdemes ellenőrizni a pontos nyitvatartási időket a piacok weboldalán vagy a helyi turisztikai irodában.

2. A természetben túrázóknak vigyázniuk kell a vadállatokra, például a fekete medvére, amely az erdőkben él. Ajánlott nem piknikezni a szabadban, mert az illatok vonzzák a medvéket. Folyamatosan figyelni kell az eredi környezetüket.

A fekete medve (American black bear) jelen van Vermont államban, de ritkán támad emberekre. Általában elkerülik az embereket, de ha találkoznak velük, akkor általában a távolabb állnak megfigyelni vagy menekülnek. A medve támadások nagyon ritkák, és általában akkor fordulnak elő, ha a medve provokálva érzi magát, vagy ha az élelem hiánya miatt kényszerül támadásra. A Vermont állami természetvédelmi hatóságok folyamatosan figyelik a medvepopulációt és folyamatosan felhívják a figyelmet arra, hogy hogyan kell viselkedni, ha találkoznak a medvékkel a természetben.

3. Vermontban a törvények alapján egy-egy adott területen csak a megengedett maximális decibel-szinten belül lehet zenét játszani vagy hangoskodni, különben büntetést lehet kapni.

Burlington

Burlington Vermont állam legnagyobb városa, és turisták számára számos érdekes látnivalóval szolgál. Az alábbiakban néhány nevezetesség található:

Church Street Marketplace: Ez a szabadtéri bevásárlóközpont Burlington központjában található, és tele van boltokkal, éttermekkel és kávézókkal.

ECHO Lake Aquarium and Science Center: Ez az interaktív múzeum a tó élővilágát és környezetét mutatja be, és kiváló program az egész család számára.

Vermont Farmer's Market: Ez a piac a friss, helyi termékekre specializálódott, ideális hely a gasztronómiai élményekre és a helyi kultúra megismerésére.

Vermont Ski and Snowboard Museum: Ha a téli sportok érdeklik, akkor érdemes ellátogatni erre a múzeumra, ahol a Vermont-i síelés és snowboard történelmével ismerkedhet meg a látogató.

Shelburne Museum: Ez a múzeum Shelburne városában található, és az amerikai művészet és kultúra számos területét bemutatja. Itt található többek között egy gőzmozdony, mintegy 150 18. és 19. századi épület, valamint jelentős mennyiségű művészeti alkotás.

Waterfront Park: A Burlington-i tóparti parkban kiváló lehetőség van a pihenésre, a sportolásra, a piknikezésre és a csónakázásra.

Ezen látnivalók mellett Burlington városa is tele van éttermekkel, bárokkal és üzletekkel, valamint számos rendezvényt szerveznek itt egész évben, így mindenképpen érdemes egy látogatást tervezni ide Vermont államban.

Látnivalók

1. Hildene, The Lincoln Family Home Vermont államban található, és történelmi helyszínként és történelmi múzeumként szolgál. A Hildene egy hatalmas vidéki birtok, amely egykor Abraham Lincoln unokájának, Robert Todd Lincolnnak a nyaralóhelye volt. A birtokon egy történelmi ház, egy nagy kert, állatfarm, múzeum és látogatóközpont található, amelyek mind a látogatók rendelkezésére állnak. A látogatók megismerkedhetnek a birtok történelmével és a Lincoln család életével, valamint élvezhetik a vidéki Vermont szépségeit.

2. A Sugarbush Farm egy családi gazdaság Vermontban. Juh- és kecsketej alapú sajtok specializációja terén híres. A gazdaság lehetővé teszi a látogatóknak, hogy megismerjék a juh- és kecsketej-feldolgozás folyamatát, ízleljék és vásárolják a különböző típusú sajtokat, valamint az erdei csemegeféléket, mint például a juhar szirup, amely Vermont egyik jellegzetessége. A helyszínen megtekinthetők a gazdaság épületei, múzeumok és tanösvények, ahol a látogatók megismerhetik a helyi életmódot és a sajtkészítés hagyományait.

3. Stowe: Vermont egyik legnépszerűbb téli sportközpontja és síparadicsoma, amely gyönyörű tájakkal és érdekes helyi étkezési lehetőségekkel büszkélkedhet.

4. Woodstock: Egy bájos kisváros Vermontban, amely híres történelmi épületeiről és a környék szépséges tájairól, gyönyörű vízeséseiről, parkjairól és múzeumairól.

5. Manchester: Egy turisztikai központ, amely híres luxusáruházairól, vintage boltjairól és különleges éttermeiről. A környék gyönyörű hegyvidéki tájakkal és számos kirándulóhellyel rendelkezik.

6. Middlebury: Egy kisváros Vermont déli részén, amely híres az egyeteméről és a város körüli gyönyörű tájról. A környék számos túraútvonallal és szabadidős lehetőséggel rendelkezik.

7. Bennington: Vermont délnyugati részén található kisváros, amely híres a Bennington Battle Monument-ról és a környező hegyvidéki tájról. A városban számos múzeum, antik bolt és kávézó található.

8. Montpelier: Vermont állam fővárosa, amely híres történelmi épületeiről és környező hegyvidéki tájról. A városban számos kávézó, étterem és múzeum található.

9. Vermont állam rengeteg szépséges természeti környezettel rendelkezik, így nehéz egyetlen helyet kiemelni. Azonban, az állam egyik legszebb természeti csodája a Green Mountain Nemzeti Erdő, amely hatalmas erdőkkel, hegycsúcsokkal és vízesésekkel teli. A Vermont államot átszelő Long Trail is kiemelkedően szép túraútvonalnak számít, amelyen gyönyörű kilátásokat lehet élvezni a hegyekre és a völgyekre egyaránt. Emellett a Champlain-tó és a szomszédos Adirondack-hegység csodálatos látványt nyújtanak, és népszerűek a horgászat, kajakozás és vitorlázás szerelmesei között is.

10. A foliage jelentése magyarul "lombszínváltozás" vagy "őszi színpompában pompázó lombozat". Ez az angol szó az őszi színekkel tarkított erdőkre és lombozatra utal.

A foliage időszaka Vermont államban általában szeptember végétől október közepéig tart, és az állam teljes területén megfigyelhető. Azonban a legszebb foliage-képek általában az állam középső és déli részén, a Green Mountains környékén találhatóak. A Vermonti Turisztikai Hivatal weboldalán és a helyi turisztikai irodákban általában friss információk találhatóak a foliage állapotáról, így érdemes ezeket figyelemmel kísérni a látogatás tervezésekor.

Földrajz

Vermont nagy része dombos, hegyvidéki terület, a Green Mountains hegységvonulat átszeli, amelynek legmagasabb pontja a 1 340 méteres Mount Mansfield. Az állam területének nagy részét erdők borítják, és számos folyó, tó és patak található itt, amelyek kiváló lehetőséget nyújtanak a horgászatra és a vízi sportokra.

Vermont állam gazdag állat- és növényvilággal rendelkezik. Az állatok között megtalálhatók a fekete medvék, a farkasok, a pumák, a hódok, a vaddisznók, a őzikék és a rókák, valamint különféle madarak és hüllők. A Vermontban található erdők, tavak és folyók otthont adnak ezeknek az állatoknak.

A növényvilágban a Vermonti hegységek tűlevelű és lombhullató erdei találhatók, amelyekben rengeteg fajta növény él. Az erdőkben megtalálhatók a tölgyfák, a kőrisfák, a vörösfenyők, az égerfák és az akácfák. Az állam területén kiterjedt mezőgazdasági területek találhatók, ahol gabonaféléket, zöldségeket és gyümölcsöket termesztenek, például alma, szőlő, áfonya és tök.

Az államnak van egy híres természeti látnivalója, a Lake Champlain, amely az északkeleti részen található és természeti szépsége miatt népszerű turistacélpont. Itt lehet kajakozni, horgászni, vagy csak élvezni a vízparti tájat.

Történelem

Vermont történelme az őslakos Abenaki és Mohawk indián törzsekkel kezdődött. Az európaiak érkezése előtt az őslakosok a természeti környezetre alapozva élték mindennapi életüket. Az első európaiak a francia felfedezők voltak, akik a 17. században érkeztek a területre. Az első állandó európai települések azonban az angolok által lettek alapítva a 18. század végén.

A Vermont területére való település hosszú és viharos volt. A térség gazdag erdőivel, termőföldjeivel és vízkészletével vonzotta az embereket. A birtokviszonyok és a határok vitája miatt azonban a területi kérdések évtizedekig fennálltak. A Vermont területekben az amerikai forradalom és a francia forradalom után is folytak harcok.

Az 1791-ben Vermont az Egyesült Államok 14. államává vált. A 19. században a Vermont gazdasága az agrártermelésre és az iparra épült. Az állam északi részén a faipar volt a meghatározó, míg a déli részén az állattenyésztés, az élelmiszer-feldolgozás és a textilipar. A Vermont iparában a vasút- és az autóipar is fontos szerepet játszott.

Az 20. században az állam gazdasága az agrárgazdaság fokozatos hanyatlása miatt lassan átalakult.

Manapság

Manapság Vermont állam élete főként a turizmus, az agrárium és az élelmiszeripar, valamint az egészségügy és az oktatás által meghatározott. Az állam gazdasága elsősorban a szolgáltatásokra, a kereskedelemre és az egészségügyi szektorra épül, bár az élelmiszeripar és az agrárium is fontos szerepet játszik a gazdaságban. Vermontban a munkanélküliségi ráta általában alacsonyabb, mint az USA átlaga, és az állam magasabb jövedelmi szinttel rendelkezik, mint az ország egyes más részei.

Az állam előnyeit tekintve Vermont számos természeti szépséggel rendelkezik, beleértve a hegyeket, tavakat, erdőket és a vidéket. Az állam híres az őszi színek csodálatos látványáról és a téli sportokról is. Vermontban magas színvonalú oktatási intézmények találhatóak, ideértve a Middlebury College-t és az University of Vermont-et.

A hátrányok közé tartozik, hogy Vermont egy viszonylag kis állam, és a lehetőségek és a választék korlátozottabb lehet az egyes területeken. Emellett az állam népessége elöregedő és csökkenő, ami a munkaerőhiány és a gazdasági növekedési kihívások forrása lehet. A magas adókulcsok és az ingatlanárak is kihívásokat jelenthetnek a turisták és az újonnan érkezők számára.

Vermontnak is vannak társadalmi problémái, ideértve a drogfüggőség problémáit, az egészségügyi ellátás elérhetőségének és minőségének kérdéseit, valamint a vidéki és a városi területek közötti szakadékot. Az állam kezdeményezései a megújuló energiaforrások és a fenntarthatóság terén azonban erősek és sikeresek, és Vermontot az egyik vezető állammá teszik az alternatív energiatermelés területén.

Vermont állam a történelmében inkább republikánus volt, de az utóbbi évtizedekben erősen demokrata párti államnak számít. Az elmúlt évtizedekben mind az elnökválasztásokon, mind a kongresszusi választásokon a demokraták győztek Vermontban.

Érdekességek

1. A Ben & Jerry’s nevű híres fagylaltmárka Vermontban székel és itt található a gyáruk is. Több mint 50-féle íz kapható, amelyek között vannak klasszikusok, például a Chunky Monkey és a Cherry Garcia, valamint rendszeresen bevezetnek limitált kiadásokat is. A cég alapítói, Ben Cohen és Jerry Greenfield. 

f. e. fotója

2. A Vermont államban forgatott néhány világhírű film és azok magyar címei:

"A legszebb ajándék" (The Gift), 2000
"Szépségkirálynő" (Where the Heart Is), 2000
"Amit akarsz" (Me, Myself & Irene), 2000
"Vadászat a szerelemre" (Eternal Sunshine of the Spotless Mind), 2004

3. Néhány sztereotípia, amelyek kapcsolódnak a Vermont-i lakosokhoz:

Szuper jó főzési készségekkel rendelkeznek, és az ételeik nagyon egészségesek.

Mindannyian farmerek vagy kistermelők.

Könnyen felismerhető akcentussal beszélnek.

Kedvelik a szabadban való tevékenységeket, például a horgászatot, vadászatot és a síelést.

Nagyon barátságosak és vendégszeretők.

Az államukat mindenkinek ajánlják, aki szereti a csendes, vidéki életet.

Természetesen ezek csak általánosítások és nem minden Vermont-i emberre igazak.

4. Vermontban számos folyó, patak és tó található, amelyekben lehet állva horgászni. A legnépszerűbb helyek közé tartozik a Lake Champlain, a Connecticut folyó, a Battenkill folyó és a White River. A Vermonti Vadászati ​​és Halászati ​​Hivatal (Vermont Fish & Wildlife Department) által kijelölt horgászterületeken lehet horgászni. A Vermontban élő halak közül a leggyakoribbak a pisztrángok, sügerek, basszusok, harcsák, kopoltyúsok és többféle halfajta. A halak fajtája és mérete azonban változó lehet, ezért fontos ellenőrizni a horgászati ​​szabályokat és a halászati ​​engedélyeket az adott területen.

Fotóegyveleg


Kommentek

Még nem érkezett hozzászólás.


Új hozzászólás beküldése

Név:
E-mail cím:*
Hozzászólás:


* az e-mail címed nem jelenik meg az oldalon


Olcsó USA Repülőjegyek Olcsó USA Repülőjegyek
Olcsó repülőjegyek az USA városaiba a VistánálSZÁLLÁSFOGLALÁS

hirdetes