ÚTIKRITIKA.HU / Észak-Karolina


hirdetes

útikritikák


Észak-Karolina

Észak-Karolináról dióhéjban| Tetszett&Nem tetszett| Vélemények| Hasznos információk|Charlotte|Raleigh|Grate Smokie Mountains Nemzeti Park| Más látnivalók| Érdekességek| Olvasmányos linkek| Fotóegyveleg

.

Tipikus vakációs házak - S.V. fotójaÉszak-Karolináról dióhéjban

Észak-Karolina, azaz North Caroline az USA dél-keleti részén, az Atlanti-óceán partjánál. Lakossága: kicsit több, mint 10,7 millió (2023-as becslés) Fővárosa a 457 ezres (agglomerációval együtt 1,6 milliós) Raleigh (helyes kiejtés: rali).

A lakosság 70 százaléka fehér, 23 százaléka afroamerikai, a többi amerkiai indián, ázsiai, egyéb.

Vele határos álllamok: Határai: Georgia, Dél-Karolina, Tennessee és Virginia. Az állam klímája vegyesen szárazföldi mérsékelt övi és

Az államot 1789. november 21-én vették fel az Unióba, és az Egyesült Államok 12. állama lett. Észak-Karolina neve latinul "Carolus" névből származik, ami azt jelenti, "Charles", utalva I. Károly brit királyra. Az állam a Chesapeake-öböltől a déli határig terjed, és számos történelmi helyszínnel és természeti szépséggel büszkélkedhet. szubtrópusi.

Tetszett&Nem tetszett

Tetszett

1. Beaufort városka 18. századi házai

2. Corolla és az Ocracoke világítótorony közötti útszakaszon az autózás

3. A The Blue Ridge Parkway ezen állambeli szakasza

4. Edenton kis kikötővároska

5. Asheville cuki, hangulatos kisváros

6. Vétek kihagyni az őserdős turázást a Great Smoky Mountains nemzeti parkpan (Tennessee és Észak-Karolina határán)  

Nem tetszett

Vélemények

Észak-Karolinában minden évszak nagyon szép, de talán az ősz a leggyönyörűbb!
Mostanra már hagyomány, hogy minden ősszel elmegyünk a hegyekbe, ami ilyenkor zarándokhellyé válik. Még az amerikaiak számára is bakancslistás. Nem csoda, mert csodaszép!
Ezúttal a Mount Mitchell-t látogattuk meg, mely Észak-Amerika keleti részének legmagasabb hegye a Mississippi folyótól keletre (2037 méter).
De jártunk a közeli botanikus kertben is, valamit megnéztük a Christmastown-t is, amikor még nem karácsonyi meseváros! Most szép őszi és "ijesztő" Halloween dekorációkat láttunk.
Charlotte belvárosában pedig ezúttal sajnos lecsúsztunk a Pumpkin Patch-ról, mert már alig volt tök a stadionban, mire odaértünk. A Nemzeti Hispán Örökség Hónap végét jelentő Hola Charlotte Fesztiválba viszont teljesen véletlenül csöppentünk.
Imádjuk, hogy az ősz általában napos, meleg - november végéig 20 fok feletti hőmérsékletekkel. (2022)

Időjárás

Észak-Karolina időjárása változó lehet az állam különböző részein és az évszakokban. Általában azonban az állam enyhe, nedves éghajlatú, és néhány kivételtől eltekintve a négy évszak jól megkülönböztethető.

A nyár Észak-Karolinában meleg és párás, és a legtöbb helyen a hőmérséklet 27-32 Celsius-fok között ingadozik. Az átlagos napi csúcshőmérséklet júliusban és augusztusban lehet a legmagasabb. Gyakoriak a zivatarok, különösen azok az esetek, amikor trópusi viharok hatnak az államra.

Az ősz általában enyhe és száraz, a hőmérséklet általában 10-25 Celsius-fok között van. Az ősz a legtöbb helyen kellemes időjárást biztosít, amely ideális a kirándulásokra és más szabadtéri tevékenységekre.

A tél Észak-Karolinában általában enyhe, bár az állam északi részén gyakran esik hó. A hőmérséklet általában 0 és 15 Celsius-fok között van, de a hegyvidéki területeken hűvösebb lehet. Az északi részen havazás és jégeső is lehet, míg a déli részen gyakran esik csak az eső.

A tavasz enyhe és nedves, és a hőmérséklet általában 10-25 Celsius-fok között mozog. A tavasz gyakran csapadékos időszak Észak-Karolinában.

Az állam sokszínű időjárása miatt ajánlott ellenőrizni az előrejelzéseket és a helyi időjárási viszonyokat, különösen az évszakváltások idején, amikor a hőmérséklet változékony lehet.

Odautazás

New Yorkból repülővel 2 óra 10 perc, autóval kb. 9 és fél óra.

Közlekedés

Íme néhány olyan látványos út, amelyeket érdemes lehet felfedezned:

Blue Ridge Parkway: Az Egyesült Államok egyik leghíresebb látványos útvonala, a Blue Ridge Parkway lélegzetelállító hegyi kilátásokat, dombos tájakat és buja erdőket kínál. Az Appalache-hegységben halad, összekötve Észak-Karolinában a Great Smoky Mountains Nemzeti Parkot és Virginiában a Shenandoah Nemzeti Parkot.

p.b. fotója

Cherohala Skyway: Ez a látványos országút az Egyesült Államok két nemzeti erdőjén, a Cherokee Nemzeti Erdőn és a Nantahala Nemzeti Erdőn keresztül vezet, páratlan kilátást nyújtva a környező hegyekre és völgyekre. Különösen az őszi lombszínezés idején érdemes felfedezni.

Tail of the Dragon (US-129): Ez a kanyargós út híres motorosok és sportautó-rajongók között, 318 kanyarral mindössze 11 mérföldön. A Nagy-Smoky-hegységen át haladva lenyűgöző vezetési élményt nyújt.

Outer Banks Látványos Országút: Ez az országút Észak-Karolina Outer Banks nevű gáton fut végig, homokos strandokat, dűnéket és tengerparti tájat nyújtva. Lehetőséged nyílik történelmi világítótoronyokat és bájos tengerparti városokat meglátogatni.

North Carolina Highway 12: Ez az út Észak-Karolina Outer Banks partvidékén halad, és lenyűgöző kilátást kínál az Atlanti-óceánra egyik oldalon, valamint a Pamlico-székre a másik oldalon. Kitűnő módja az állam egyedi partvidéki környezetének felfedezésére.

Newfound Gap Road: Ez az út keresztülszeli a Nagy-Smoky-hegységet és gyönyörű hegyi panorámát nyújt. Áthalad az Appalache-ösvényen és különféle megállóhelyeket kínál a táj élvezetéhez.

U.S. Route 64: Az hegyektől a tengerpartig nyúló útvonal változatos tájat kínál, beleértve erdőket, mezőgazdasági területeket és festői városokat. Kiváló módja Észak-Karolina változó tájainak megtapasztalására.

Szórakozás

Bluegrass-t játszó zenekar Raleigh-ben - T.M. fotója

Hasznos információk

1. Mr. Chris Domeny, tiszteletbeli konzul - 7327 Westcott Terrace, Charlotte, NC 28270
Hivatali: (00-1)(646) 801-7023
E-mail: charlotte.hungary@foreignservice.network - Honlap: hungary.honoraryconsulate.network/charlotte

Charlotte

kiejtés: serlát

903 ezres nagyváros (2022-es adat).

Charlotte Észak-Karolina állam legnagyobb városa. Gazdasági, kulturális és turisztikai központ, és vonzza a látogatókat a történelmi helyszínei, a szórakoztató lehetőségei és az élénk városi élet miatt.

A városban számos érdekes és fontos helyszín található, például az Afro-Amerikai Kulturális Központ, a Mint Múzeum, a Carolinai Múzeum és az Egyesült Államok Csatahajó Múzeuma. A látogatók élvezhetik az egész évben rendezett koncerteket, művészeti fesztiválokat és sporteseményeket, valamint a számos szórakozási lehetőséget, beleértve a bárokat, éttermeket, bevásárlóközpontokat és szórakozóhelyeket.

Charlotte egyébként a NASCAR központja, és azok számára, akik érdeklődnek az autóverseny iránt, a NASCAR Hall of Fame és a Charlotte Motor Speedway látogatása ajánlott.

A városban kiváló lehetőségek állnak rendelkezésre a kikapcsolódásra is, a zöld területek, parkok, kerékpárutak, sportpályák, és a szabadtéri programok révén.

F.S. fotója

Raleigh

kiejtés: ráli

480 ezres nagyváros (2022-es becslés)

Raleigh Észak-Karolina állam fővárosa, amely az állam középső részén található. Raleigh a tudomány és a technológia központja, és számos fontos művelődési és történelmi helyszíne van.

A városban számos érdekes és fontos helyszín található, például a North Carolina Állami Múzeum, a North Carolina Természettudományi Múzeum, az Észak-Karolina Egyetem és az állam történelmi múzeuma. A látogatók élvezhetik az egész évben rendezett koncerteket, művészeti fesztiválokat és sporteseményeket, valamint a számos szórakozási lehetőséget, beleértve a bárokat, éttermeket és bevásárlóközpontokat.

A város kiváló lehetőségeket kínál a természet szerelmeseinek is, például a William B. Umstead Állami Park és a Lake Johnson Park, ahol a látogatók túrázhatnak, kerékpározhatnak, horgászhatnak és piknikezhetnek.

Raleigh gazdaságának szíve a kutatás és fejlesztés, a technológiai innováció, az egészségügy és az oktatás. Az állam két legnagyobb egyeteme, a North Carolina State University és a Duke University is itt található.

Előtérben a Boylan Heights negyed - g. d. fotója

Durham

(dörhem)

294 ezres város (2022-es becslés)

Durham Észak-Karolina állam egyik jelentős városa, amely a Raleigh-Durham metropolitán területén található. A város híres az oktatásról, a kutatásról és az egészségügyről, és számos történelmi és kulturális helyszínnel büszkélkedhet.

Durham egyik fő látványossága a Duke Egyetem, amely egyike az ország legjobb egyetemeinek, és számos érdekes múzeumot, könyvtárat és művészeti központot találunk itt. A látogatók élvezhetik az egész évben rendezett koncerteket, művészeti fesztiválokat és sporteseményeket.

Durhamban található az Észak-Karolina Nemzeti Park székhelye is, ahol a látogatók élvezhetik a túrázást, kerékpározást, horgászatot, vadászatot és más szabadtéri tevékenységeket. Durhamban található a Sarah P. Duke Kert is, amely kiváló hely a pihenésre és a gyönyörű táj élvezetére.

Durham gazdaságának jelentős része az egészségügyi szektorra összpontosít, hiszen a Duke Egyetem egyik legfontosabb része az egészségügyi központ, amelynek orvosi iskolája, kórháza és kutatóintézete is van.

T.M. fotója

Great Smokie Mountains Nemzeti Park

A Great Smoky Mountains Nemzeti Park a keleti partvidék egyik legismertebb és leglátogatottabb nemzeti parkja, amely évente több millió látogatót vonz. Az Appalache-hegység déli részén helyezkedik el, és az észak-karolinai és a tennessee-i határ között terül el.

A nemzeti park területe kiterjedt, és gyönyörű tájakat tartalmaz, ideértve a hegységek, a vízeséseket, a folyókat és a vadon élő állatokat. A parkban számos túraútvonal található, amelyek lehetővé teszik a látogatók számára, hogy felfedezzék a park lenyűgöző természeti szépségeit, beleértve a legmagasabb hegyeket, a természetes tavakat, és a festői szépségű vízeséseket.

A park látogatóközpontjai bemutatják a helyi történelmet, az indián kultúrát, a környezetvédelmi projekteket és az erdőgazdálkodást. A látogatók élvezhetik a hegymászást, a horgászatot, a vadászatot, a kempingezést, a túrázást, és a kerékpározást.

Az őszi lombszínváltozás idején a park olyan gyönyörű színpompával büszkélkedik, amelyeket érdemes megnézni. A parkban található erdők és mezők számos állatot és madarat rejtenek, köztük a híres fekete medvét és a világító bogarakat.

a. l. fotója

Látnivalók

Biltmore Estate

A Biltmore Estate Észak-Karolina állam egyik legismertebb turisztikai attrakciója, és az USA egyik legnagyobb lakóháza, amely egy hatalmas, 8000 hektáros birtokon található. Az épületet George Vanderbilt építtette a 19. század végén, és azóta is csodálatos történelmi helyszínként szolgál.

Az épület maga egy igazi műalkotás, és 250 szobájával, 43 fürdőszobájával és 65 kandallójával az egyik legnagyobb magánlakás az USA-ban. Az épületnek kivételes szépsége van, és a látogatók élvezhetik a gyönyörű belső tereket, a széles erkélyeket és a lenyűgöző kilátást az alatta elterülő birtokra.

A birtokon számos lehetőség kínálkozik a szabadidős tevékenységekre, beleértve a lovaglást, a kerékpározást, a túrázást és a kertészeti sétákat. A látogatók megtekinthetik az egykori család személyes tárgyait és gyűjteményeit, beleértve a művészeti műtárgyakat, a bútorokat és a festményeket is.

A birtokon található egy nagy bevásárlóközpont, éttermek, szállodák és különböző attrakciók is. Az egyik legnépszerűbb látványosság a birtokon található Biltmore Kert, amely egy 250 hektáros tájpark, és rengeteg virágzó növény, kút, tó és szökőkút található itt.

A Biltmore Estate belépőjegyeinek ára változó, attól függően, hogy melyik időszakban szeretné meglátogatni és milyen tevékenységeket szeretne végezni a birtokon. Az alap belépőjegy ára általában 80-100 dollár között van felnőtteknek, a gyerekeknek 10 év alatt általában ingyenes, vagy jelentős kedvezményt kapnak. Az ár tartalmazza a birtokon való belépést, az épület megtekintését, a kerteket, a múzeumokat, a túrázást és más szabadidős tevékenységeket.

Az árak eltérhetnek az év különböző időszakaiban és azoktól függően, hogy milyen további szolgáltatásokat szeretne igénybe venni, például lovagolni, vagy horgászni. A parkolás általában ingyenes a látogatók számára, és az éttermek, ajándékboltok és más szolgáltatások árai külön-külön fizetendők.

Az árak a Biltmore Estate hivatalos weboldalán vagy jegyirodájában ellenőrizhetők, ahol az aktuális árakat és a jegyek különböző típusait is megtalálhatja, mint például szezonális jegyek, VIP jegyek, különböző kombinált jegyek stb.


e. o. fotója

Blue Ridge Parkway

A Blue Ridge Parkway az Egyesült Államok egyik leghíresebb szakasza, amely az Appalache-hegység déli részén fut, és a Virginia állami határtól a Smoky Mountains Nemzeti Parkig terjed. Ez a 755 kilométer hosszú panorámikus útvonal egy csodálatos kirándulás azok számára, akik szeretik az érintetlen természetet, a csodálatos kilátásokat, az élővilág és a friss levegőt.

Az út a hegyek által vezet, és számos látnivalót és tevékenységet kínál az útközben. A látogatók élvezhetik a gyönyörű kilátást a Blue Ridge-hegységre, a híres lombszínváltozásra az ősszel, és számos természeti szépséget, mint például vízeséseket, barlangokat és állatokat is láthatnak.

Az útvonal mentén található számos kirándulóhely, túraútvonal és piknikezőhely is, ahol a látogatók élvezhetik a hegymászást, a túrázást, a kerékpározást, a horgászatot, a vadászatot, és sok más szabadidős tevékenységet. A parkban található múzeumok és látogatóközpontok bemutatják az Appalache-hegység történetét, a helyi népek életét és a természeti környezet védelmének fontosságát.

Az útvonal mentén számos kisváros és falu található, amelyeknek saját különleges történelmük és kultúrájuk van, és ahol a látogatók élvezhetik a helyi ételeket, az ékszerboltokat és az antikváriumokat.

A Blue Ridge Parkway a világ egyik legszebb útvonala, és egy csodálatos hely, ahol a látogatók élvezhetik a természet szépségét és nyugalmát, miközben felfedezik az Appalache-hegység lenyűgöző kulturális és természeti örökségét.


Chimney Rock

Chimney Rock Észak-Karolina egyik legnépszerűbb turisztikai célpontja, amely egy hatalmas gránit kősziklát és a körülötte lévő területet tartalmazza. Az utsó évtizedekben, Chimney Rock kifejlődött egy teljes turisztikai központtá, amely számos szabadidős tevékenységet kínál a látogatók számára.

A Chimney Rock Parkban található a Chimney Rock, ami a park nevét is adja, egy 98 méter magas szikla, amely kiváló kilátást kínál a környező tájra és a kanyonra. A látogatók megmászhatják a sziklát vagy lifttel feljuthatnak a csúcsra, hogy élvezzék a panorámát.

A parkban számos kirándulóhely, túraútvonal, piknikezőhely és szálláshely is található, és a látogatók élvezhetik a hegymászást, a túrázást, a kerékpározást, a horgászatot és a vadászatot. A parkban található vízesések és források is megtekinthetőek, a látogatók pedig megtudhatják a helyi fauna és flóra érdekességeit is.

A Chimney Rock park állatvilága is érdekes. Itt élnek például a vörös rókák, a szarvasok, a vadmacskák, a farkasok, a fekete medvék és más vadállatok. Az állatok megfigyelésére számos lehetőség is van, például túrázás vagy kerékpározás közben.

A parkban található továbbá a Hickory Nut Gorge, amely egy 14 kilométer hosszú szurdok, ahol a látogatók élvezhetik a vízeséseket, a kanyonokat, és a természetes környezetet.

F.S. fotója

Outer Islands

Az Outer Islands Észak-Karolina partvidékének egy kiterjedt szigetcsoportja, amely a tengertől védett belső vizek és öblök között helyezkedik el. Az Outer Banks nevű szigetek híresek a nyaralóhelyekről, a homokos tengerpartokról, a történelmi helyszínekről és a természeti szépségekről.

Az Outer Islands tengerpartjai egyedülállóak, és népszerűek a szörfözők, a kajakosok és a vitorlázók körében. A tengerpartok híresek a homokdűnéikről, a tengeri teknősök éves költési helyeiről és a látványos naplementékről.

A szigeteken számos történelmi helyszín található, köztük a Wright Brothers Nemzeti Emlékhely, ahol a repülés történetének hősei az első motoros repülőgépet próbálták ki. Az emlékhelyet múzeumok és interaktív kiállítások is kiegészítik.

A szigetek az élővilág és a természet szempontjából is gazdagok. A Cape Hatteras Nemzeti Tengerpart a legnagyobb atlanti homokdűnék között található, ahol számos madárfaj, például a például a leopárd béka, a tengeri teknősök és más állatok is megtalálhatóak.

Az Outer Banks egy másik nagy vonzereje az északi világítótorony, amely a tengerparti homokdűnék tetején található, és kilátást nyújt a környező területekre és a tengerre.

F.S. fotója

Outer Banks

Az Outer Banks Észak-Karolina egyik legnépszerűbb turisztikai célpontja, amely egy hosszú szigetláncból áll, és a parttól az Atlanti-óceán felé húzódik. Az Outer Banks az egyik legcsodálatosabb és legnagyobb tengerparti homokdűne rendszer az Egyesült Államokban, és kiváló helyszín a szörfözés, a kenuzás, a horgászat, a vitorlázás, a túrázás és más szabadidős tevékenységek szerelmeseinek.

Az Outer Banks több mint 300 kilométer hosszan terjed, és számos látnivalóval és tevékenységgel várja a látogatókat. A tengerparton a homokdűnék mellett rengeteg tengeri teknős, delfin és más állatok is élnek, és a látogatók élvezhetik a természet szépségét, a kiváló kilátást és a naplementét.

A kultúra és történelem iránt érdeklődők számára a Wright Brothers Nemzeti Emlékhely és Múzeum, valamint a legendás Blackbeard kalóz múzeum is érdekes lehet. A szigeteken számos egyedi bolt, étterem, szórakozóhely és ajándékbolt található, amelyekben a látogatók élvezhetik a helyi ízeket, érdekességeket és a környezet szépségét.

Az Outer Banks több mint tíz tengerparti városból és településből áll, és mindegyiknek saját különleges hangulata és története van. A látogatók élvezhetik a Corolla világítótorony látványát, a Duck kisváros nyugalmát és a Nags Head strandjainak kiváló lehetőségeit.

Strandélet szeptemberben - F.S.fotója

Dűnék - F.S. fotója

Érdekességek

1. USA-ban Észak-Karolina a legnagyobb édesburgonya termesztő. Piacvezető más területeken is: bútorgyártás, dohánytermesztés, textilfeldolgozás, téglagyártás.

2. Számos történész úgy véli, hogy Észak-Karolina volt az első amerikai állam, amely kinyilvánított Angliától való függetlenségt, nevezetesen az 1775-ös Mecklenberg-i Nyilatkozattal.

3. Észak-Karolinának több beceneve is van: a furcsa Tar Heel State (Kátrány sarok állam), Old North State, the Land of the Sky, Rip Van Winkle State.

4. A Pepsi Cola szülőhelye egy észak-karolinai kisváros (1893).

5. Észak Karolinából jön az USA-ban vásárolt karácsonyfák 15-20 százaléka. 

6. Néhány híres személyiség, aki Észak-Karolinában született vagy élt, az alábbiak:

Michael Jordan: egyike a világ leghíresebb kosárlabdázóinak, aki hat NBA bajnoki címet nyert és az NBA történetének egyik legjobb játékosaként tartják számon.

Ava Gardner: színésznő, aki számos hollywoodi film főszereplője volt a 40-es és 50-es években.

Thomas Wolfe: író, aki olyan híres könyveket írt, mint például a Nézz vissza, angyal! ("Look Homeward, Angel") és a Az ​időről és a folyóról ( "Of Time and the River")

7. A következő híres filmeket forgatták Észak-Karolinában:

A nagy fehér (1975): A film Steven Spielberg rendezése, ami egy klasszikus thriller története. A filmet a part mentén forgatták Észak-Karolinában.

Dirty Dancing (1987): Az ikonikus romantikus film egy részét Észak-Karolinában forgatták, különösen a Mountain Lake Lodge-ban, ami a film híres helyszíne volt.

Blue Velvet (1986): A David Lynch rendezte thriller részben Wilmington-ban és környékén készült.

Az Amerikai szépség (1999): A filmet több helyszínen forgatták, köztük Wilmington-ban és a környező területeken.

Hannibal (2001): A horrorfilmet több helyszínen forgatták Észak-Karolinában, beleértve a Chapel Hill-t és a környező területeket.

Olvasmányos linkek

Fotóegyveleg


Kommentek

Még nem érkezett hozzászólás.


Új hozzászólás beküldése

Név:
E-mail cím:*
Hozzászólás:


* az e-mail címed nem jelenik meg az oldalon


Olcsó USA Repülőjegyek Olcsó USA Repülőjegyek
Olcsó repülőjegyek az USA városaiba a VistánálSZÁLLÁSFOGLALÁS

hirdetes