hirdetes

útikritikák


Utah

Utah dióhéjban | Tetszett & Nem tetszett | Vélemények | Repülés és megközelítés | Szállás | Vegyes hasznos információk és tanácsok | Salt Lake City | Zion National Park | Bryce Canyon National Park | Park City | Ogden | Moab | Olvasmányos linkek | Fotóegyveleg

.

Navajo-ikrek sziklái - Elter Karcsi fotója

Utah dióhéjban

 • Utah az USA dél-nyugati állama. Több mint kétszer akkora Magyarországnál (219,887 négyzetkilométer). Fővárosa: Salt Lake City. Utahnak 343 millió lakosa van (2023-as becslés).
 • Tavasszal és összel a legkellemesebb Utah államot meglátogatni. Nyáron akár 40 fokos hőség is lehet, télen pedig hideg van. 
 • A Utah név a Ute nevű öslakó indián törzs nevéből ered. Az ute annyit jelent: a hegyek népe.
 • Utahnak 5 nemzeti parkja van:  Zion, Bryce, Arches, Canyonlands, és a Capitol Reef.
 • Az USA-ban Utah államban a legmagasabb az irástudók aránya.
 • 2002-ben Salt Lake City-ben rendezték meg a Téli olimpiai játékokat.
 • Utah állam lakosságának 58 százaléka mormon vallású.
 • Utah államban az étkezésben világátlag feletti a zselatin desszert fogyasztása. 
 • Utahban kiváló a közbiztonság
 • Utah államban évtizedek óta a republikánusok győznek. Erősen konzervvatív lakosságú állam. A helyiek között nagy számban vannak olyanok, akik egész életükben ki sem mozdultak Utahból, legfeljebb valamilyen rokonlátogatásra az USA-n belül. Útlevelük sincs.
 • Utahban a mormon egyház csaknem mindenható. A mormonok könnyen begurulnak, ha azt tapasztalják, hogy egy nem mormon valami nekik nem tetsző módon viselkedik. 

Tetszett & Nem tetszett

Tetszett

 1. A Bryce Canyonnál szebb nemzeti parkot még az életemben nem láttam, s külön nagy élmény volt a The Queens Garden
 2. A Zion nemzeti parkban a The Narrows

Nem tetszett

 1. Jön!

Vélemények

Jön!

Repülés és megközelítés

Utah államba New Yorkból többféle módon is el lehet jutni:

Repülővel: A leggyorsabb és legkényelmesebb módja annak, hogy Utah államba eljussunk, repülővel utazni. Salt Lake City-ben található az állam legnagyobb repülőtere, ahova közvetlen járatokkal lehet eljutni New Yorkból. Az út kb. 4,5 óra és a légitársaságok között számos választási lehetőség van, többek között az American Airlines, a Delta, a JetBlue és az United Airlines.

Autóval: Utahba autóval is el lehet jutni New Yorkból. Az út távolsága kb. 3 000 km, és kb. 2-3 napot vesz igénybe. Az útvonal függ a pontos célállomástól, de a leghatékonyabb útvonalak általában az I-80-as autópályán keresztül vezetnek.

Buszokkal: Számos buszvállalat kínál utazási lehetőséget Utahba, és közvetlen járatok is indulnak New Yorkból. Az út kb. 2-3 napot vesz igénybe, és az árak változóak lehetnek.

Vonattal: Utahba vonattal is el lehet jutni, de ez általában hosszabb időt vesz igénybe, mint más közlekedési lehetőségek esetében. Az Amtrak vonatai közlekednek Salt Lake City-be, az út időtartama kb. 2-3 nap.

Szállás

A ZION MONTAIN-RANCH nél megálltunk megnézni a hatalmas legelésző buffalókat ..a buffalo hamburgerhez korán volt☺️
A ZION NEMZETI PARK ban a VISITOR CENTER-t kerestük,írtuk be a gps be,innen indulnak az ingyenes ( SHUTTLE) buszok a NARROWS SZURDOKba,amiről szintén bárhol le es fölszállhat az ember.A végállomása a TEMPLE OF SINAWAVA
Pazar túraútvonalak,vízállástól függő vizes túra is akár.
A szállást ST.GEORGE ban foglaltuk .

Vegyes hasznos információk és tanácsok

1. Utahban vasárnap zárva tartanak az alkoholo italokat árusító boltok. A bárok a hét miden napján legkésőbb hajnali egykor bezárnak.

Salt Lake City

(kiejtés: szolt léjk szidi)

Lakosság (2022-ben): 200 ezer

Utah szövetségi állam fővárosa kb. 1300 km magasságban fekszik. Nagyon büszkék a helyiek arra, hogy itt rendezték meg 2002-ben a téli olimpiai játékokat. A The Gateway nevű bevásárló övezetben, a város központjában az aranyérmeseknek emléket állítottak. Salt Lake City belvárosában vegyesen vannak régi és modern épületek. A szövetségi állam parlamentjének, a Capitolnak az épülete egy dombmagaslaton ékeskedik. Az épület mögött feljebb jutva szuper kilátóhelyekre lehet eljutni. Ezekről a szemeink elé tárul a hegyektől gyönyörűen övezett városkép. Salt Lake City meglátogatásának ideális időzítése: a nyár.

SALT LAKE CITY (UTAH) - TISZTELETBELI KONZULÁTUS

 • Cím: 7641 Mary Esther Circle, Cottonwood Heights, Utah 84093 USA
 • Telefon: +1-801-733-0282
 • E-mail: hungaryconsul.utah@comcast.net
 • Tiszteletbeli konzul: Simon György (George Simon)

,, Salt Lake City nem az a hely, amely a magyar turistának először eszébe jut, ha az Egyesült Államokba utazik. Nem olyan nyüzsgő, mint New York, nem olyan napfényes, mint Florida vagy Los Angeles, és a Fehér Ház helyett itt egy fallal körülvett templom a legnagyobb látnivaló. De ha valaki az igazi amerikai városra kíváncsi, ahol hatalmas terepjárók döngetnek a városszéli bevásárlóközpontba, ahol két sarok félórás séta, és ahol a lakók munka után elugranak síelni a környékbeli hegyekbe, az jó helyen jár.

Utah állam fővárosa nem a gasztronómia fellegvára, de ettől még okozhat kellemes meglepetéseket. A helyi éttermek kínálata ugyan kimerül a burrito-hamburger-cukrozott limonádé szentháromságban, de aki alaposan felkészül, tudhatja, hogy bármilyen meglepő, de Salt Lake City híres a helyi sörfőzdékről. A belvárosban több étterem is tucatnyi saját készítésű sört kínál, amellyel akár bivalyhúst is leöblíthetünk, miközben helyi bandák játszanak.

Aki sétálni akar a mindössze 190 ezres városban, az jó, ha tudja, nem lesz egyszerű dolga. Autó nélkül ugyanis – mint minden amerikai nagyvárosban – itt is nehézkes a közlekedés. A távolságok érzékeltetésére legyen elég annyi, hogy amikor felkerestünk egy két sarokra lévő mosodát, fél órát sétáltunk, mire odaértünk. Viszont akinek nincs autója, használhatja a három villamosvonal valamelyikét, a belvároson belül ráadásul ingyen.

Míg más város templomai, bazilikái nyílt tereken állnak, az 1893-ban felavatott templomnak messziről csak a tornyai látszódnak ki a köré emelt építmény mögül. A térre természetesen mindenkinek ingyenes a belépés,
csakúgy, mint a két látogatóközpont valamelyikébe. Ehhez csak az idegenvezetőkön kell túljutni, akik nemcsak segítenek a turistáknak, hanem hittérítőként is tevékenykednek. Ez nem meglepő, hiszen a vallás amúgy is minden hívének előírja a külföldi missziót.

A mormonok nemcsak a város építészetén, hanem a lelkületén is nyomot hagytak. A vallás követői ugyanis azon kívül, hogy családszerető emberek, rendkívül befogadók, és a világ dolgai iránt is érdeklődnek. Az utóbbi nem véletlen, a mormon fiatalok többsége ugyanis családalapítás előtt másfél-két évet egy idegen országban tölt misszionáriusként. Nem kis dolog ez abban az országban, ahol a lakosok mindössze 46 százalékának volt útlevele 2014-ben. A mormonok többsége nem kérdezi meg, hol van Magyarország, mert pontosan tudja.

Salt Lake City nemcsak a bevásárlóközpontok és a mormonok miatt érdekes, hanem a várost övező számtalan havas hegycsúcs miatt is, ahova a helyiek síelni járnak, ha az idő engedi. Sokan felkeresik a 2002-es téli olimpia helyszíneit is,az egykori síugrótoronyban például olimpiai kiállítás van. De aki még messzebb merészkedik, egészen az Antilop-szigeten elterülő nemzeti parkig (Antelope Island State Park), garantáltan nem fogja megbánni. (2016)" forrás

Zion National Park

(ejtsd: zájn nesönel párk)

A parkon belül a látogató központból induló buszokon lehet közlekedni, s ez kényelmes megoldás. Sokan vállalkoznak arra, hogy a Virgin folyó sekély medrében túráznak. Ehhez lehet gumicsizmát bérelni a parkban. Sokak szerint a parkban ez kirándulás az egyik legnagyobb lehetséges élmény.

"Egy rövid időre érintettük Arizonát majd beléptünk Utah államba és St.George után lefordultunk a 9-es útra, ami bevitt minket a Zion National Parkba. Nagyon hangulatos kis falukon mentünk keresztül Utah-ban. Talán azt is ki merem jelenteni, hogy ilyen ápolt falukat még nem is láttam Amerikában. A parkba beérve a vörös minden árnyalatába tárultak elénk sziklák. Leírhatatlan látvány volt a kacskaringós úton felfelé haladni. Egy váltakozó irányú forgalmi alagút után gyalog másztunk fel egy kilátóhoz. A sziklákba vésett ösvény 1.6 kilométer hosszú volt.

Ez a környék tökéletes lenne hosszabb idő eltöltésére és bringatúrákra, mert nagyon szép faluk és Lodge-ok vannak a környéken és páratlan a természet szépsége. A Zion Park-ból kiérve észak felé fordultunk a 89-es úton, majd keletnek a 12-es úton. Pont naplemente körül haladtunk át a Red Canyon-on. Meseszerű vörös színű volt. Sötétedés előtt érkeztünk meg a Koa Campingbe Cannonville-be. Ujra nagyon szép campinget választottunk, szép kilátással a sziklás dombokra. Nagyon finom steaket meg oldalast készítettünk a tűz felett. Kicsit füstösek lettünk, de jó volt egyszer saját vacsorát csinálni. Utah-ban elvileg egy órával előrébb kellett volna állítsuk az órákat, de úgy döntöttünk hogy egy Zion Park: Az egész csapat! Estére nem állunk át és maradunk a nyugati parti időn." (Jetta, 2014)


,, A többi híres környékbeli kanyontól abban is eltér, hogy a látogatónak nem kell nyaktörő, meredek leereszkedéseken a canyon belsejébe jutni. Tágas bejárata hívogatóan invitál, a központi tengelye széles jól kiépített úton elérhető. .A Zion kanyonba nem kell lemenni, elég csupán a tágas kezdeti szakaszon bemenni. Az oldalágak és a mélyebb belső részek már bővelkednek meredek letörésekben, vízmosásokban, sziklagörgeteges, vad turistaösvényekben, a klasszikus kanyonromantika minden eleme itt is jelen van." forrás


"A Zion kanyon területe szövetségi kezelésben levő nemzeti park és ennek megfelelően az autóforgalmat szigorúan korlátozzák. A kirándulók speciális, alacsony károsanyag-kibocsátású autóbuszokon juthatnak el a kanyon különböző pontjaira, és onnan indulhatnak hosszabb-rövidebb gyalogtúrára, illetve sziklamászásra. A rövidebb, néhány órás túrák útvonala ki van jelölve, így ezek végigjárásához nincs szükség a terepen való tájékozódáshoz szükséges ismeretekre vagy felszerelésre. A Zion kanyont a Virgin folyó vágta a fennsíkba mintegy harmincmillió év alatt. Ez a kis folyó nem olyan impozáns, mint a Nagy Kanyonban kanyargó Colorado, de nem sokkal kisebb munkát végzett amannál. A kanyon fontosabb pontjai kultikus neveket viselnek, úgy, mint Pátriárkák Völgye vagy Sinawawa Temploma. A meghökkentően nyakatekert alakú sziklaképződmények pedig az Oltár, a Szószék, sőt némelyek bibliai személyiségekről, Mózesről, Izsákról, Jákobról vannak elnevezve." forrás


"A Zion Nemzeti Park-ban mint minden más parkban többféle fokozatú túrák vannak. A kocsit a park bejáratánál kell hagyni és egy busz viszi a túrázókat tovább. Van az un. Narrows túra, ami 13 mérföld hosszú. Ennek az a lényege, hogy az első kb 1 mérföld lapos kikövezett út után elérkezel a Virgin folyóhoz. A túra ezután folytatódik 12 mérföldön keresztül - a folyóban. Mi természetesen nem mentünk 13 mérföldet :-) Besétáltunk a folyóig, majd picivel később indultunk vissza. 41 C fok volt... nem épp túrázó idő. " forrás


Bryce Canyon National Park

(kiejtés: brájsz kényen)

Autónként 25 dollár belépődíjat kell fizetni, de a látványért érdemes ezt a kiadást vállalni. Sokak szerint a Bryce Canyon nagyobb szám, mint a Grand Canyon. Rengeteg csodás kilátóhely van, ahol a sokszínű, orgonasípos jellegű sziklaformációk látványához hozzáadódik a csodás tágabb környezet élvezete is. Az a jó, hogy napközben naplementekor, napkeltekor, mindig szépek a kilátások. Minden kilátóhely más fajta szépséget, élményt nyújt. A Sunset Point a legnépszerűbb kilátóhely. Varázslatos hely!

kriszta fotója

Az autóból mindig láthatók szép madarak, szarvasok, préri kutyák. Veszélyes állatok nincsenek. Több mint 2500 méter magasságban van a park, öltözékben ehhez tanácsos alkalmazkodni. Éjszaka hűvös van. Tavasszal május elejéig még hideg van. Kb. 4 órás program, egy úton kell végigmenni és ugyanott visszafelé. Príma, hogy könnyen, kényelmesen, gyorsan bejárható nemzeti park. Sokan nem csupán átautóznak a parkon, hanem kirándulnak is. Nem teljesen veszélytelen, pl. a csörgőkígyók miatt. A park alaposabb bejárásához ott kell aludni (csak egy szálláshely van), azaz két napot szükséges rászánni. Érdemes korán délelőtt érkezni, mert akkor nincs még olyan sok látogató.

"A Bryce Canyon-t két kilátóból is megnéztük és utána egy közel 5 kilométeres kirándulást tettünk a Canyonba. A sziklák formája és színe mesébe illő. Olyan volt, mintha egy csoda országban sétálgatnánk, amit valamelyikünk éjszaka megálmodott. A sziklák oszlopokban tornyosultak körülöttünk különböző vastagságban és színekben.

Az egészet az elvétve megélő fenyőfák zöld színe és az ég kék színe tette még fantasztikusabbá. Már el is felejtek beszámolni a természetes tényről, hogy megint tökéletes időjárás volt. Pólóban illetve időnként pulcsiban mászkáltunk a feltámadó szél miatt 2000-2500 méteres magasságban, ahol májusban még akár hó is eshetne. A Bryce Canyon-ban készült fényképekből egy egész albumot lehetne csinálni!

Itt megint Nagypapámat szeretném idézni: "7000 és 9000 láb között haladunk és sorba látogatjuk a kilátó pontokat. A látvány újból csak csodálatos. Sajnos nincsen, vagy általam nem ismeretesek változatos jelzők, melyekkel valóban ki lehetne fejezni ezeket az élményszerű, mesébe illő látottakat. Mert ez valóban mesevilág. A sziklák tűszerűek. Olyannak tűnnek, mintha valaha az itt élő óriások gyermekei a tenger homokjából csúcsokat formáltak volna, melyek idővel megkövesedtek." (J. J., 2014)

Park City

Park City egy festői város Utah állam nyugati részén, amely híres a síelésről és az üdülésről. A város a Salt Lake City nem messze található, így könnyen megközelíthető a nemzetközi repülőtérről vagy az autópályáról.

Park City számos síközponttal rendelkezik, beleértve a Park City Mountain Resortot, a Deer Valley-t és a Canyons Resortot. A téli sportokon kívül a városban számos más tevékenység is található, például turizmus, hegymászás, kerékpározás és horgászat.

A város központja tele van éttermekkel, boltokkal és szórakozóhelyekkel, valamint egy csodálatos történelmi negyeddel, amely egykor a bányászok otthona volt. A Park City-i Filmfesztivál, amely minden januárban megrendezésre kerül, szintén nagyon népszerű esemény a városban.

Park City egyedülálló szépsége és sokfélesége miatt ideális célpont lehet a téli sportok és az aktív kikapcsolódás szerelmeseinek, valamint azoknak, akik szeretnének egy kellemes hétvégét eltölteni a hegyek között, és élvezni az éttermek, boltok és kulturális események kínálatát.

Ogden

Ogden városUtah állam északi részén található. A város számos kulturális, turisztikai és sporttevékenységet kínál, és könnyen megközelíthető a Salt Lake City nemzetközi repülőteréről és autópályáiról.

Az Ogdenben található turisztikai látványosságok közé tartozik a Historic 25th Street, amely tele van boltokkal, éttermekkel és szórakozóhelyekkel. A városban található a George S. Eccles Dinosaur Park, amely bemutatja az őskori életet a dinoszauruszokkal és más ősi élőlényekkel. A városban található az Ogden Union Station, amely a város vasúti múltjára emlékeztet, és jelenleg múzeumként működik.

Ogden híres a téli sportokról is, különösen az alpesi síelésről, a snowboardozásról és a sífutásról. A Snowbasin Ski Resort és a Powder Mountain is közel van a városhoz, és remek lehetőséget kínálnak a téli sportok szerelmeseinek.

Moab

Moab egy város Utah állam délkeleti részén, amely híres a természeti szépségeiről és a szabadtéri tevékenységekről. A város a Colorado folyó és a Arches Nemzeti Park között helyezkedik el.

A város körül számos természeti szépség található, például az Arches Nemzeti Park, ahol a híres sziklaívek találhatók, valamint a Canyonlands Nemzeti Park, amely hatalmas kanyonokat és mesés kilátásokat kínál. A város környékén található a Moab-sivatag is, amely egyedülálló kőképződményekkel és kanyonokkal rendelkezik.

Moab a kültéri tevékenységek szerelmeseinek paradicsoma. A városban számos szabadtéri tevékenységet kínálnak, beleértve a hegymászást, a kerékpározást, a túrázást és a kajakozást a Colorado folyón. A város és környékén számos túraútvonal található, amelyek gyönyörű kilátásokat kínálnak a természetre és a sziklára.

A város központja tele van éttermekkel, boltokkal és galériákkal, ahol a látogatók élvezhetik a helyi kultúrát és ételeket. Moab-ban számos rendezvény is megrendezésre kerül, például a Moab Music Festival és a Moab Jeep Safari.

Érdekességek

1. Butch Cassidy: Az amerikai bandita, aki a vadnyugati idők egyik legismertebb és legromantikusabb alakja volt, Utahban született és nevelkedett.

2. Utah állam számos világhírű film helyszíne volt az elmúlt évtizedekben, köszönhetően a különleges és változatos tájnak, amely lehetővé teszi a különböző típusú filmek forgatását. Néhány közülük:

Butch Cassidy és a Sundance kölyök (1969): Ez az Oscar-díjas western film Utahban, Wyomingban és Colorado államban játszódik. Az egyik legismertebb film, amely Utah államban készült.

Indiana Jones és az elveszett frigyláda fosztogatói (1981): A film Utahban, különösen a Moab és az Arches Nemzeti Park területén forgott.

Thelma és Louise (1991): Ez a kultikus film szintén Utahban készült, és a Moab környékén található utak és kanyonok szolgáltak forgatási helyszínül.

A múmia (1999): Az első részét a híres filmfranchise-nek Utahban forgatták, ahol a Monument Valley szolgált helyszínül.

Mission: Impossible 2 (2000): A Tom Cruise főszereplésével készült akciófilm Utahban, különösen a Moab környéki sziklás területeken forgott.

Hatodik érzék (1999): A M. Night Shyamalan által rendezett thriller Utahban készült, különösen a Philadelphia-szakadékban található Hogle Zoo területén.

A csodálatos pókember (2002): Az első részét ebből a híres filmfranchise-ból Utahban forgatták, ahol a helyi orvosi egyetem épületei és a Salt Lake City-i folyópart szolgáltak helyszínül.

Olvasmányos linkek

,, A következő napon az Utah állambeli Arches Nemzeti Parkba (angolul Arches National Park) látogattunk el. Délben érkeztünk meg és csak este hétkor hagytuk el ezt a meseszép természetvédelmi területet. Az arches angol kőhidat jelent és a park azért viseli ezt a nevet, mert kétezernél is több ilyen természetes homokkőhidat és érdekes természeti formát rejtegetnek a hegyek. Délután elindultunk a Double Arch kettős kőhídhoz vezető úton, de a túra során olyan meredek utak is voltak, ahol csak (egy fára és sziklára) felkapaszkodva lehetett feljutni. Igaz én felmásztam és fél órát sétálgattam ott, ahol még a halál sem jár, de ennek ellenére a végcélig nem mentem el ebben a 33 Celsius-fokos kánikulában. Egyébként semmihez sem fogható, felemelő érzés volt olyan magasságban túrázni úgy, hogy a felhők alattam voltak. Amerre csak néztem ott fent mindenhol a félsivatag kopár növényeit, száradt farönköket, homokot és köveket láttam, amikor pedig lepillantottam, akkor az egész vidéket beláttam onnan. Még szerencse, hogy nincs tériszonyom." forrás

Fotóegyveleg

Néz - v.k. fotója

Vissza az elejére


Kommentek

Még nem érkezett hozzászólás.


Új hozzászólás beküldése

Név:
E-mail cím:*
Hozzászólás:


* az e-mail címed nem jelenik meg az oldalon


Olcsó USA Repülőjegyek Olcsó USA Repülőjegyek
Olcsó repülőjegyek az USA városaiba a VistánálSZÁLLÁSFOGLALÁS

hirdetes