ÚTIKRITIKA.HU / Missouri


hirdetes

útikritikák


Missouri

Missouriról bevezető| Tetszett&Nem tetszett| Vélemények| Időjárás| Odajutás| Helyi közlekedés| Étkezés| Vásárlás| Közbiztonság| Más praktikus információk| Látnivalók| Földrajz| Történelem| Manapság| A helyiekről| Turista etikett| Érdekességek| Fotóegyveleg

g. e. fotója

Missouriról bevezető

amerikai angol kiejtés: mizuri

Lakosság (2023-ban): 6,2 millió

81,3% fehér, 11,4% afroamerikai, 2% ázsiai

Fővárosa: Jefferson City

Területe: 180 560 km² - tehát majdnem kétszer akkora mint Magyarország

Missouri állam az USA középnyugati régiójában helyezkedik el. Szomszédai: északról: Iowa állam és Észak-Dakota állam (részben), keletről: Illinois állam, délről: Arkansas állam (részben) és Tennessee állam (részben), nyugatról: Oklahoma állam (részben) és Kansas állam

The Show-Me State - k. m. fotója

Tetszett&Nem tetszett

Vélemények

Kansas City (Missouri!) - városi könyvtár - j. k. fotója

Időjárás

Missouri klímája a kontinentális éghajlat és az enyhe éghajlat között változik. Az állam déli része enyhébb, míg az északi része kissé szigorúbb klímával rendelkezik.

Nyáron (júniustól augusztusig) a hőmérsékletek magasak lehetnek, és a levegő páratartalma is emelkedhet, ami meleg és nedves időjárást eredményez. A nyári hónapokban gyakoriak az esőzések és viharok is.

Ősszel (szeptembertől novemberig) a klíma enyhébbé válik, az idő kellemes és száraz lehet. Az ősz az egyik legkedveltebb időszak a turisták számára a lombhullató fák színpompás megváltozása miatt.

Télen (decembertől februárig) hideg idő van Missouri-ban, különösen az északi részen. Havazás is előfordulhat, de az átlagos téli hőmérsékletek a déli részen enyhébbek lehetnek.

Tavasszal (márciustól májusig) a klíma ismét enyhébb lesz, az időjárás gyakran változékony. A tavasz az ideális időszak a városok felfedezésére és a természet élvezetére, például az állam parkjaiban.

Összességében a legjobb idő Missouri meglátogatására a tavasz és az ősz, amikor az időjárás enyhébb, és a természet, valamint a városok látnivalói is vonzóbbak. Azonban minden évszakban találhatók érdekes programok és látnivalók az államban, így látogatása egész évben szórakoztató lehet.

Odajutás

Helyi közlekedés

Missouri állam gazdag természeti szépségekben, és számos festői útszakasz található, ahol gyönyörködhetsz az állam természeti és kulturális látnivalóiban. Néhány a legfestőibb útszakaszok közül:

Ozark Highlands Scenic Byway: Ez a festői útvonal a délkeleti Missouri vidéken kanyarog, és az Ozark-hegység lenyűgöző látványát kínálja, amelyet dús erdők, völgyek és hegyi patakok jellemznek.

Route 19: Ez az út az egyik legrégebbi útvonalak közé tartozik az államban, és a Mark Twain Nemzeti Erdőt érinti. Gyönyörű erdők és folyóvölgyek mellett vezet, valamint számos természeti látnivalót kínál, mint például a Johnson's Shut-Ins State Park.

Great River Road: Ez az útvonal a Mississippi-folyó mentén húzódik, és lenyűgöző kilátást nyújt az állam nyugati részén található folyóparti tájakról. Különösen az őszi időszakban, amikor a levelek megváltoznak, festői szépségű.

Katy Trail State Park: Bár ez nem egy hagyományos autós út, hanem inkább egy kerékpáros és gyalogos útvonal, mégis érdemes megemlíteni, mivel a Missouri folyó mentén húzódik, és csodálatos kilátást nyújt a folyóparti tájakra és az állam vidékére.

Route 21: Ez a közép-Missouri régióban található útszakasz a Meramec folyó völgyében kanyarog. Gazdag erdők, sziklás partok és festői kilátások találhatók itt.

Étkezés

Kesúdiós sült csirke - j. k. fotója

Missouri államban számos helyi ételspecialitás található, amelyeket érdemes megkóstolni, hogy felfedezd az állam gasztronómiai ízeit. Íme néhány kifejezetten helyi jellegzetesség:

BBQ (grillezett hús): Missouri híres a remek BBQ kultúrájáról, és különösen a Kansas City stílusú BBQ-t érdemes megkóstolni. A BBQ éttermekben különböző füstölt húsokat kínálnak, például sertésszegyeket, marhaszegyeket és csirkét, valamint ízletes BBQ szószokkal tálalják.

Toasted Ravioli: A Toasted Ravioli egy kifejezetten helyi specialitás, amelyet először St. Louisban találtak fel. Ez egy rántott tészta, amelyben a ravioli töltelékét megsütik, majd parmezánnal és mártással tálalják.

Gooey Butter Cake: Ez a desszert is St. Louisból származik, és egy puha, édes sütemény, amelyben vanília krémmel és porcukorral tálalják.

St. Louis Style Pizza: Ez egy sajtos, vékony tésztás pizza, amelyet speciális vágási módszerrel szeletelnek. A pizza alatt kialakuló krémes, sajtos réteg kifejezetten jellemző erre a stílusra.

Slinger: Ez egy tradicionális reggeli étel, amelyet főként St. Louisban találsz. Tartalmaz tojást, hash browns (burgonyahasábok), sertéshúst és chili-t, és általában cheddar sajttal és hagymával tálalják.

Fried Catfish (rántott harcsa): Missouri vízterületei gazdagok a halakban, és a rántott harcsa egy népszerű étel a környéken. Több étteremben és helyi vendéglátóhelyen is megtalálható ez a különleges fogás.

Pork Steak: Ez egy másik BBQ-s étel, amelyben sertésszegyeket BBQ-sütőben készítenek el és ízesítik.

Vásárlás

Missouri állam különböző régióiban több nagy bevásárlóközpont is található. Ezek közül néhány a legnagyobb és legismertebb:

Plaza Frontenac - St. Louis: Ez egy luxus bevásárlóközpont, amely több mint 40 exkluzív üzletet kínál, beleértve a neves divatmárkákat és butikokat.

Independence Center - Independence: Ez egy nagy bevásárlóközpont, amely számos népszerű áruházzal és üzlettel rendelkezik, ideértve a Macy's-t, a Dillard's-ot és a Sears-t is.

Battlefield Mall - Springfield: Ez egy nagy bevásárlóközpont Springfield-ben, amely több mint 150 üzletet kínál, köztük népszerű áruházakat, éttermeket és szórakozási lehetőségeket.

Branson Landing - Branson: Ez a bevásárló- és szórakoztató komplexum a Branson tavak mellett található, és több mint 100 üzletet, éttermet és szórakoztató helyszínt kínál.

Columbia Mall - Columbia: Ez egy nagy bevásárlóközpont Columbiában, amely számos üzletet és éttermet kínál a látogatóknak.

Szórakozás

sz. m. fotója

Közbiztonság

Fejetlenség - g. e. fotója

Golf autós rendőrségi jármű - g. e. fotója

Más praktikus információk

Saint Louis

Főutca - g. e. fotója

Union Station - g. e. fotója

Látnivalók

Missouri állam gazdag turisztikai látnivalókban, és számos érdekes helyszín és tevékenység várja a látogatókat. Íme néhány fő turisztikai látnivaló Missouri-ban:

Gateway Arch - St. Louis: Ez az 192 méter magas acélív St. Louis városának jelképe. A látogatók felmehetnek a csúcsra, ahonnan lenyűgöző kilátás nyílik a városra és a Mississippi folyóra.

J. K. fotója

Silver Dollar City - Branson: Ez a híres vidámpark és szórakoztató központ a szórakozás szerelmeseinek kedvelt helye. Hagyományos kézműves műhelyeket, vidámparki játékokat és izgalmas attrakciókat kínál.

Mark Twain Cave és Hannibal - Hannibal: Hannibal városa Mark Twain híres regényének, a "Tom Sawyer" és a "Huckleberry Finn" színhelye. A látogatók felfedezhetik a Mark Twain barlangot és megismerhetik az író életét és munkásságát a város múzeumaiban.

Lake of the Ozarks: Ez a hatalmas mesterséges tó népszerű üdülőhely és szabadidős központ, ahol rengeteg vízi tevékenységet lehet űzni, például horgászat, csónakázás, vízisízés és jet ski.

Forest Park - St. Louis: Ez az óriási városi park számos kulturális és szabadidős lehetőséget kínál, beleértve a Saint Louis Művészeti Múzeumot, a Saint Louis Állatkertet, a Saint Louis Tudományos Központot és a Missouri Történeti Múzeumot.

Kansas City híres éttermei és BBQ-kultúrája: Kansas City híres a BBQ-ról, így érdemes megkóstolni a különféle BBQ éttermek kínálatát.

Ozark Nemzeti Erdő: Ez a hatalmas erdős terület az Ozark-hegységben kínál túrázási és szabadidős lehetőségeket a természetkedvelőknek.

Route 66 látnivalói: Missouri az egyik állam, amelyet az eredeti Route 66 ment át. Számos ikonikus helyszín és retro stílusú látnivaló található az állam területén, amelyek felidézik az amerikai közlekedési történelmet.

g.e. fotója

Földrajz

Missouri állam földrajzilag sokszínű és változatos területtel rendelkezik. Az állam középnyugaton található az Egyesült Államokban, a Mississippi folyó keleti partján. Íme néhány jellemzője a Missouri földrajzának:

Folyók és folyamok: A Missouri államon áthalad az azonos nevű Missouri folyó, amely az egyik legnagyobb mellékfolyója a Mississippi folyónak. A Mississippi és a Missouri folyók adnak gazdag vízi erőforrást és fontos közlekedési útvonalakat az állam számára.

Ozark-hegység: Missouri déli és délkeleti részén elterül az Ozark-hegység, amely lenyűgöző sziklás tájakat, hegyvidéki területeket és dús erdőket tartalmaz. Ez az észak-amerikai kontinentális elmozdulás egyik érdekes képződménye.

Nagy síkságok: Északon és nyugaton Missouri területe egy nagy síkság, amely szántóföldeket és mezőgazdasági területeket jelent. Ezek a területek jelentős agrártermelést támogatnak.

Egyéb természeti képződmények: Az állam más részein találhatók még dombok, völgyek, tavak és patakok is.

Klíma: Missouri klímája változatos, átmenetet képezve az északi kontinentális éghajlat és a déli enyhe éghajlat között. Az északi részen hűvösebb és az évszakok jellegzetesebbek, míg a déli részen enyhébb és nedvesebb időjárás jellemző.

Nagyvárosok: Missouri fővárosa Jefferson City, de a legnagyobb városa Kansas City és St. Louis. Ezek a városok fontos kereskedelmi és kulturális központok az államban.

Nemzeti parkok és természetvédelmi területek: Missouri számos nemzeti parkkal és állami parkkal büszkélkedhet, amelyekben a látogatók élvezhetik a természet szépségét, túrázhatnak és kikapcsolódhatnak.

Történelem

egy rövid áttekintés az állam történelméről:

Az őslakos amerikai népek: A területen évszázadokon keresztül különböző őslakos amerikai törzsek élték mindennapjaikat. Ide tartoztak a Missouria, a Osage, a Illiniwek és más törzsek.

Louisiana terület és a francia és spanyol uralom: A 17. és 18. században a terület a francia és spanyol gyarmati hatóságok uralma alá tartozott. A Louisiana terület részeként, a Mississippi folyó déli partján fekvő Missouri vidék fontos gazdasági központ lett.

Missouri-kompromisszum: Missouri az első terület volt, ahol az újabb területek felvétele a szövetségi unióban a rabszolgaság kérdését vetette fel. A 1820-ban elfogadott Missouri-kompromisszummal Missouri rabszolgatartó államként lépett be az unióba, míg a Maine rabszolga nélküli államként lépett be, ezzel egyensúlyt teremtve a rabszolgatartó és rabszolgatlan államok között az újabb területek bevételekor.

Polgárháború és Missouri: A polgárháború során Missouri területén feszült viszonyok uralkodtak. Az állam megosztottsága az északi és déli államok között hozzájárult a polgárháborús harcokhoz és vérontáshoz.

Az iparosodás és a fejlődés: Az iparosodás és a vasúthálózat fejlődése a 19. század végén és a 20. század elején hozzájárult Missouri gazdasági fejlődéséhez. A kohászati ipar, a mezőgazdaság és a közlekedési kapcsolatok fejlődése fontos szerepet játszott az állam fejlődésében.

Modern kori események: Missouri fontos szerepet játszott az amerikai polgárjogi mozgalomban is, és az államban jelentős események zajlottak le, mint például a Dred Scott vs. Sandford bírósági döntés, amelynek jelentős hatása volt a rabszolgaság ügyében.

Missouri állam: Missouri 1821-ben vált az 24. tagállammá az Amerikai Egyesült Államokban.

Manapság

Jefferson City - State Capitolium - g. e. fotója

Missouri állam gazdasági élete sokszínű és diverzifikált, és különböző iparágak hozzájárulnak az állam gazdasági jólétéhez. Itt van egy áttekintés néhány fontos gazdasági tényezőről:

Agrárgazdaság: Missouri jelentős mezőgazdasági termelő, és az agráripar hozzájárul az állam gazdaságához. A fő mezőgazdasági termékek közé tartozik a szója, kukorica, búza, marhahús és sertéshús.

Közlekedés és logisztika: Missouri földrajzi elhelyezkedése miatt fontos logisztikai központ az Egyesült Államokban. A Mississippi folyó és a Missouri folyó közlekedési útvonalat biztosít, és számos vasútvonal is keresztezi az állam területét. Fontos vasúti csomópontok találhatók Kansas City-ben és St. Louis-ban.

Ipar és gyártás: Missouri ipari szektorában különböző iparágak jelennek meg, beleértve az autóipart, az élelmiszeripart, a vegyipart és az acélgyártást.

Turizmus: A turizmus jelentős gazdasági ágazat Missouri-ban. Az állam gazdag történelmi és kulturális örökséggel rendelkezik, és számos látnivalót és szabadidős lehetőséget kínál, amelyek vonzzák a turistákat, például a Gateway Arch, a Branson szórakoztató központ és a természeti parkok.

Egészségügy és oktatás: Az egészségügyi szektor és az oktatás is fontos gazdasági ágazat Missouri-ban. Az állam több kiváló egészségügyi intézménnyel rendelkezik, és számos egyetem és főiskola található az állam területén.

Kutatás és technológia: Missouri-ban több tudományos kutatóintézet és technológiai központ is található, amelyek hozzájárulnak az innovációhoz és a fejlett technológiai megoldásokhoz.

A helyiekről

Turista etikett

Érdekességek

1. Néhány világhíres személy, aki Missouri államban született vagy tartósan ott élt:

Mark Twain (1835-1910) - Az eredeti nevén Samuel Langhorne Clemens született Floridában, Missouri államban. Ő volt az amerikai irodalom egyik legnagyobb humoristája és elbeszélője. Két leghíresebb műve, a "Tom Sawyer kalandjai" és a "Huckleberry Finn kalandjai" világszerte ismertek és szeretettek.

Harry S. Truman (1884-1972) - Harry S. Truman Missouri államban született és élt nagy részét az életének. Ő volt az Amerikai Egyesült Államok 33. elnöke (1945-1953), és ő volt az, aki döntést hozott a második világháború befejezéséről, beleértve az atombombák lehullását Japánra.

Walt Disney (1901-1966) - Walt Disney Kansas City-ben, Missouri államban született. Ő volt a Disney-médiaóriás alapítója, amely számos ikonikus rajzfilmkaraktert és animációs filmet hozott létre, mint például Mickey Mouse és a Disneyland.

Josephine Baker (1906-1975) - Josephine Baker született St. Louis-ban, Missouri államban. Ő volt az első afroamerikai színésznő és táncos, aki nemzetközi színpadokon aratott sikereket, különösen Párizsban.

2. Missouri államban több világhírű filmet is forgattak vagy a cselekményük ott játszódott. Például:

"Gone Girl" - "Az eltűnt lány" (2014) - David Fincher rendezte thriller, melynek főszereplői Ben Affleck és Rosamund Pike. Az állam néhány ikonikus helyszínén forgatták a filmet, köztük St. Louis-ban és a Mississippi folyó partján.

"Meet Me in St. Louis" - "Találkozzunk St. Louisban" (1944) - Vincente Minnelli musicalje Judy Garland főszereplésével. A film St. Louisban játszódik az 1903-as világkiállítás időszakában.

"Escape from New York" - "Menekülés New Yorkból" (1981) - John Carpenter sci-fi akciófilmje, melynek egy részét a Silver Dollar City vidámparkban forgatták, mely Branson, Missouri közelében található.

"In the Heat of the Night" - "A meleg éjszakában" (1967) - Sidney Poitier és Rod Steiger főszereplésével készült bűnügyi dráma. A filmet Sparta városában, Missouri államban forgatták.

"Winter's Bone" - "A holtak telet" (2010) - Debra Granik rendezte film, melynek főszereplője Jennifer Lawrence. A film Ozark-hegységben, Missouri állam délkeleti részén játszódik.

Fotóegyveleg

St. Louis - g. e. fotója

g. e. fotója

Joplin városka - g. e. fotója


Kommentek

Még nem érkezett hozzászólás.


Új hozzászólás beküldése

Név:
E-mail cím:*
Hozzászólás:


* az e-mail címed nem jelenik meg az oldalon


Olcsó USA Repülőjegyek Olcsó USA Repülőjegyek
Olcsó repülőjegyek az USA városaiba a VistánálSZÁLLÁSFOGLALÁS

hirdetes