ÚTIKRITIKA.HU / Delaware


hirdetes

útikritikák


Delaware

Delaware államról bevezető |Tetszett&nem tetszett |Vélemények| Odajutás |Szállás| Közlekedés |Étkezés |Vásárlás| Szórakozás |Közbiztonság| Egyéb hasznos információk| Wilmington| Más látnivalók| Éghajlat| Földrajz| Történelem| Manapság| A helyiekről |Turista etikett| |Érdekességek Fotóegyveleg

Tartalomfeltöltés folyamatban

Delaware államról bevezető

Amerikai angol kiejtés: delover

Lakosság (2023-ban): 1,02 millió - 67% fehér, 22% afroamerikai (fekete), 4% ázsiai

Fővárosa: Wilmington

Delaware állam az USA keleti partvidékén, az Atlanti-óceán partján található. Delaware-t északon Pennsylvania, keleten New Jersey és délen Maryland határolja.

6 446 km²-nyi területével Delaware az USA egyik legkisebb állama, de fontos szerepet játszik a tengeri és kereskedelmi tevékenységekben.

Delaware-t néha a Világ vegyi fővárosának is nevezik. Az állam gazdasági életében jelentős szerepe van a vegyi üzemeknek, pl.  gyószergyáraknak, ipari kemikáliák és műanyagtermékek gyártóinak.


Delaware nevének eredete az angol gyarmati időkből származik. A Delaware nevet az angol gyarmatosítók adták az ott élő Lenape indián törzsnek. A Lenape törzs saját nyelvén önmagukat "Lenni Lenape" néven emlegette, ami "valódi emberek" vagy "helyes beszélők" jelentésű. Az angol gyarmatosítók azonban ezt a törzset "Delaware"-nek nevezték el, valószínűleg Thomas West, Delaware 3. barónak, egy angol arisztokratának tiszteletére. Lord Delaware a Virginia gyarmat egyik korai vezetője volt, és a Delaware-folyó mellett található területeket nevezték el róla.

Így alakult ki, hogy a Delaware nevet az angol nyelvű gyarmatosítók használták a Lenape indiánokról és a velük határos területekről, amely később az Amerikai Egyesült Államok egyik tagállamának nevét adta.


Delaware állam fő turista nevezetességei:

Delaware-ben több nemzeti történelmi park található, amelyek bemutatják az amerikai történelem fontos eseményeit. Ilyen például a First State Nemzeti Történelmi Park, amely az állam kora amerikai történelmét mutatja be.

Az állam egyik jelentős turisztikai látványossága a Nemzeti Monument, a Delaware Water Gap Nemzeti Rekreációs Terület, amely a Delaware folyó mentén terül el. Gyönyörű természeti szépségekkel büszkélkedhet, ideértve hegyeket, vízeséseket és túraútvonalakat.

Delaware-nek hosszú homokos strandjai vannak az Atlanti-óceán partján. A legismertebb strandok közé tartozik a Rehoboth Beach, amely vonzza a látogatókat a finom homokkal, vidámparkkal és éttermekkel.

Delaware-ben találhatók olyan hagyományos falvak, amelyek megőrizték a régi idők hangulatát és stílusát. Ilyen például a New Castle városa, amely gyönyörű történelmi épületeivel és az idők során megőrzött eredeti környezetével büszkélkedhet.

Az állam területén sok érdekes múzeum és galéria fedezhető fel. Ilyen például a Hagley Museum and Library, amely az ipari forradalom idején kialakult munkásosztály életét mutatja be.

Tetszett&nem tetszett

Tetszett

1. Ezek a kisvárosok: Lewes, New Castle, Odessa

2. Ezek a strandok: Rehoboth Beach, Bethany Beach

Nem tetszett

1. Wilmingtonban a  Philadelphia Pike nem szép

2. Nincsenek szenzációs nevezetességei

Vélemények

Odajutás

Szállás

Közlekedés

Delaware legfestőibb útszakaszai közül néhány:

Delaware Route 9: Delaware Route 9 a Delaware-öböl mentén húzódik, és lenyűgöző vízi kilátást kínál. Az út mentén gyönyörű vízparti tájak, kikötők és nádasok találhatók. A Delaware City-től Lewes-ig tartó útszakasz különösen festői és meglehetősen népszerű a kerékpárosok körében is.

Brandywine Valley Byway: Ez a festői útvonal a Brandywine Valley-n keresztül halad, ahol lenyűgöző vidéki táj és történelmi helyszínek találhatók. Az út mentén gyönyörű farmok, rétek, erdők és a Brandywine folyó húzódik. Emellett több múzeum, kert és festői kastély is megtalálható a környéken.

River Road Scenic Byway: A River Road Scenic Byway egy festői útvonal, amely a Delaware és a Maryland határ mentén halad. Az út az elbűvölő vidéki tájat követi, és lehetőséget nyújt a folyók és a természeti területek felfedezésére. A kilátások a folyóra, a nádasokra és a környező tájra csodálatosak.

Delaware Route 26: A Delaware Route 26 a part mentén halad a Bethany Beach és a Fenwick Island között. Ez az útvonal gyönyörű kilátást nyújt az Atlanti-óceánra és a tengerparti tájra. A homokos strandok és a dűnék mellett éttermek, üzletek és szabadidős lehetőségek is találhatók az út mentén.

Étkezés

Íme néhány Delaware-i helyi specialitás:

Blue Crab: Delaware a blue crab (kék folyami rák) melegvízi élőhelye, és a helyi tengeri ételek egyik kiemelkedő része. A kék folyami rákból készített étel, például a kék rák torta (blue crab cake), amely friss rákot tartalmaz, jellegzetes és népszerű fogás a térségben.

aji

Chicken and Dumplings: A Chicken and Dumplings (csirke és galuska) egy olyan étel, amelyben szaftos csirkehúst és tésztába tekert galuskákat főznek. Ez egy hagyományos és tápláló étel, amely gyakran megtalálható a Delaware vidéki éttermek menüjén.

Scrapple: A scrapple Delaware-ben és a közeli régiókban népszerű reggeli étel. Ez egy sült kolbásztészta, amelyet sertéshúsból és kukoricadarából készítenek. A scrapple szeletelve vagy pirítva tálalható, és általában tojással és péksüteménnyel együtt fogyasztják.

aji

Soft Shell Crab Sandwich: A soft shell crab (puha héjú rák) gyakran előfordul a delaware-i éttermekben és a tengerparti városokban. Ez a speciális fogás azért különleges, mert a rákot a héjával együtt sütik meg, így az egész rák ehetővé válik. Gyakran szendvicsekben vagy hamburgerekben található meg.

aji

Peach Pie: Delaware híres a barack termesztéséről, és a barack pite (peach pie) az egyik klasszikus desszert a régióban. Ez a friss barackból készült sütemény az édes és lédús barackízt a sütés tökéletesen összekapcsolja.

aji

Vásárlás

Delaware állam az Egyesült Államok egyik adómentes területének számít vásárlási szempontból. Ez az adómentesség a következő területekre vonatkozik:

Állami forgalmi adó: Delaware-ben nincs állami forgalmi adó. Ez azt jelenti, hogy az államban történő vásárlásokra nem vonatkozik az általános forgalmi adó (sales tax), amelyet más államokban általában a vásárolt termékek árához hozzáadnak.

Személyi jövedelemadó: Delaware-ben nincs személyi jövedelemadó, ami a helyiek számára előnyös lehet. Ez azt jelenti, hogy a helyi lakosok nem fizetnek személyi jövedelemadót a Delaware-ben megszerzett jövedelmük után.

Ezek az adómentességi intézkedések elősegítik a vásárlást Delaware-ben, mivel a fogyasztók mentesülnek az általános forgalmi adó és a személyi jövedelemadó terhe alól.

Fontos megjegyezni, hogy az adómentesség csak az állami adókra vonatkozik. Egyes körülmények között azonban más adók, például az alkoholadó vagy az üzemanyagadó továbbra is vonatkozhatnak a vásárlásokra Delaware-ben.

Az adómentességet tapasztalhatod, amikor Delaware-ben vásárolsz, hiszen a termékek és szolgáltatások árát nem fogják növelni az általános forgalmi adó vagy a személyi jövedelemadó. Ezt az adómentességet érdemes figyelembe venni, ha gazdaságos vásárlást vagy költekezést tervezel Delaware-ben.


Delaware államban a Christiana Mall az egyik legnagyobb bevásárlóközpont. A Christiana Mall a Newark városának közelében található, az I-95 autópálya mellett. Ez a bevásárlóközpont hatalmas területen helyezkedik el, és számos üzletet, butikot, éttermet és szórakozási lehetőséget kínál a látogatóknak.

A Christiana Mallban megtalálhatók népszerű kiskereskedelmi láncok, luxusmárkák, divatboltok és számos egyéb üzlet. A választék széles körű, így a vásárlók számos termék közül választhatnak, beleértve ruhákat, cipőket, kozmetikumokat, elektronikai cikkeket és háztartási eszközöket is.

Ezenkívül a bevásárlóközpontban éttermek és kávézók is találhatók, ahol pihenhet és étkezhet a vásárlás közben. A Christiana Mall területén a látogatók további kényelmi szolgáltatásokat is élvezhetnek, például parkolást, ingyenes Wi-Fi hozzáférést és ülőhelyeket.

A Christiana Mall nagy népszerűségnek örvend a helyiek és a turisták körében egyaránt, és számos vásárlási és szórakozási lehetőséget kínál Delaware-ben.

Delaware - Az adómentes vásárlás otthona - (Valamint: A törvény előírja, hogy be kell kapcsolnod a biztonsági övet!) - k. m. fotója

Szórakozás

Delaware államban a legnépszerűbb country zenés szórakozóhely a The Rusty Rudder található. The Rusty Rudder egy híres és ikonikus vízparti bár és étterem, amely Rehoboth Beach városában található. Ez a helyszín számos koncertet és élőzenés eseményt kínál, köztük country zenét is.

The Rusty Rudder széles választékát kínálja a country zenének, és gyakran fellépnek itt helyi country zenekarok és elismert előadók. Az élőzenés koncertek mellett a helyszín ideális a táncolásra, bulizásra és a country zene élvezetére.

A Rusty Rudder tengerparti elhelyezkedése és a hangulatos atmoszféra hozzájárul a népszerűségéhez. A helyszín kiváló étel- és italkínálattal rendelkezik, valamint egy kellemes terasszal, ahonnan gyönyörű kilátás nyílik a tengerre.

Közbiztonság

Delaware állam általában biztonságosnak tekinthető, de mint minden más hely, itt is vannak biztonsági kérdések és kihívások. Itt van néhány információ a Delaware állam közbiztonságával kapcsolatban:

Delaware bűnözési arányai változóak, és függenek az egyes városok és területek specifikus körülményeitől. Általában az állam bűnözési arányai az országos átlagnál magasabbak, különösen az egyes nagyobb városokban.

Mint minden más helyen, a bűnözés mértéke a városok és régiók között változhat Delaware-ben is. A nagyobb városok, mint Wilmington, bizonyos területeken magasabb bűnözési rátával rendelkezhetnek, míg a kisebb közösségek általában biztonságosabbak.

Delaware állam rendőrsége és közbiztonsági hatóságai aktívak a bűnözés megelőzésében és a közösség védelmében. Rendszeresen működnek a bűnözés elleni küzdelem és a közrend fenntartása érdekében.

Delaware népszerű turisztikai célpont, különösen a tengerparti városok és üdülőhelyek vonzzák a látogatókat. Az ilyen területeken a turistákra és az utazókra is figyelmet fordítanak a közbiztonsági intézkedések, hogy biztonságos környezetet biztosítsanak számukra.

Mint minden utazásnál, érdemes észben tartani a személyes biztonságot és az alapvető óvintézkedéseket Delaware-ben is. Ide tartozik a figyelem a személyes tárgyakra, a távoli és rosszul megvilágított helyek elkerülése, a zárt autók és szállások biztonsága, valamint a helyi hatóságokkal való együttműködés.

A helyi hatóságokkal való kapcsolattartás és a helyi útmutatók és előírások betartása segíthet a biztonság fenntartásában és a pozitív élmények megszerzésében Delaware-ben.

Egyéb hasznos információk

Wilmington

Wilmington Delaware állam legnépesebb és legfontosabb városa.

Wilmington gazdag kulturális élettel rendelkezik. A városban számos múzeum és galéria található, mint például a Delaware Művészeti Múzeum, amely jelentős műalkotásokat és kiállításokat kínál. Emellett a városban több színház, koncertterem és rendezvényhelyszín található.

Több történelmi negyede van, amelyekben megőrződött a régi építészet és hangulat. A legismertebb a Market Street történelmi negyed, ahol számos étterem, üzlet és művészeti galéria található.

Wilmington a Christina folyó partján fekszik, és az utóbbi években jelentős fejlesztéseket hajtottak végre a város folyópartján. A Riverfront területe most egy vibráló üzleti és szabadidős központ, ahol éttermek, üzletek, szórakozási lehetőségek és sétányok találhatók.

Wilmington közelében található a Hagley Museum and Library, amely az Egyesült Államok ipari forradalmához kapcsolódó múzeum és történelmi helyszín. A látogatók megismerhetik a DuPont család történetét, valamint betekintést nyerhetnek az ipari folyamatokba és az üzemben végzett kutatásba.

Wilmington fontos üzleti központ, ahol számos nemzetközi vállalat központja található. Az Egyesült Államok több nagybankjának és pénzügyi intézményének is jelentős jelenléte van itt.

bébé fotója

Más látnivalók

Lewes: Ez egy történelmi kisváros a Delaware-öböl partján. Gazdag történelemmel és régi épületekkel rendelkezik. A főutcán található üzletek, éttermek és galériák, valamint a Cape Henlopen Állami Park közelében található homokos strandok vonzzák a látogatókat.

m. j. fotója

New Castle: New Castle Delaware egyik legrégebbi települése, amely gazdag történelmi örökséggel rendelkezik. A város számos jól megőrzött, történelmi épületet kínál, beleértve a New Castle várát és a régi idők hangulatát megőrző Main Streetet. A Delaware-folyó partján található, és számos fesztivál és esemény színhelye.

Rehoboth Beach: Rehoboth Beach Delaware legnépszerűbb üdülőhelyei közé tartozik. A homokos tengerpart és a híres Rehoboth Boardwalk vonzza a látogatókat. A város különleges üzleteket, éttermeket és vidámparkokat is kínál, valamint a híres Rehoboth Beach Egyházat, amely a város egyik ikonikus épülete.

Bethany Beach: Bethany Beach egy békés és családbarát üdülőhely a Delaware-öböl partján. A homokos tengerpart, a sziklák és a nyugodt atmoszféra vonzza a látogatókat. A városban megtalálhatók éttermek, üzletek és vízi sportlehetőségek.

r. t.

Odessa: Odessa egy másik történelmi kisváros Delaware-ben, amely gazdag történelmi örökséggel rendelkezik. A városban több mint 200 történelmi épület található, köztük múzeumok, házak és kertek, amelyeket a látogatók felfedezhetnek.

Éghajlat

Delaware éghajlata átmeneti éghajlati övezetben található, amely az észak-amerikai kontinentális éghajlat és az atlanti-óceáni éghajlat között helyezkedik el. Itt van néhány jellemzője Delaware éghajlatának:

Mérsékelt hőmérséklet: Delaware-ben mérsékelt hőmérséklet jellemző. A nyarak általában melegek és párásak, az átlagos nappali hőmérséklet 25-32 Celsius-fok között van. A téli hónapok hidegek lehetnek, az átlagos nappali hőmérséklet pedig 0 és 10 Celsius-fok között változik.

Nedvesség és csapadék: Delaware-ben az év során elosztva érkezik a csapadék. Az átlagos éves csapadékmennyiség kb. 1000-1200 mm között van. A legnagyobb csapadékátfolyás nyáron és ősszel jellemző, míg a téli hónapok általában szárazabbak.

Hó és fagy: Télen Delaware-ben hó és fagy is előfordulhat. Az átlagos éves hóesés mennyisége kb. 30-60 cm között van, bár évente jelentős változások lehetnek. A fagyos időszakok általában december és február között vannak jelen.

Tropikus viharok: Delaware az Atlanti-óceán partján helyezkedik el, és időnként ki van téve az atlanti hurrikánok és trópusi viharok hatásainak. Ezek a viharok általában nyáron és ősszel jellemzőek, és jelentős csapadékot és erős szelet hozhatnak.

Fontos megjegyezni, hogy a részletes éghajlati viszonyok évente változhatnak, és a pontos időjárási adatok a konkrét időpontra vonatkoznak. Az általános leírások alapján azonban Delaware-ben mérsékelt éghajlatot tapasztalhatunk, ahol a négy évszak jól megkülönböztethető.

Földrajz

Domborzatilag Delaware-t főként egy alacsonyan fekvő síkság jellemzi, amely a tengerparttól délre kezdődik és a központi részekig terjed. A legmagasabb pontja mindössze körülbelül 137 méter.

Delaware-et több folyó is átszeli. A leghíresebb folyó a Delaware folyó, amely az állam nyugati határában húzódik. A Christina és a Nanticoke folyók is fontos víztestek Delaware-ben. A Chesapeake-öböl keleti része határolja az államot, és a partvidékén több tengeri és lagúnaterület található.

 Delaware-nek több kilométer hosszú homokos tengerpartja van az Atlanti-óceán partján. Rehoboth Beach, Bethany Beach és Fenwick Island néhány népszerű üdülőhely a turisták körében. Delaware-ben több sziget is található, köztük az angol St. George's Island és a Roosevelt Island.

Delaware-ben több természetvédelmi terület és rezervátum található. Ilyen például az Assawoman-öböl vadonélő terület, a Bombay Hook Nemzeti Vadrezervátum és a Cape Henlopen Állami Park, amelyek gazdag élővilággal és természeti szépségekkel rendelkeznek.

Történelem

Delaware területén az ősi időkben több indián törzs élt, beleértve a lenapékat, a lenapékat és a nanticokeokat.

Az első európaiak között, akik érkeztek Delaware területére, voltak holland és svéd telepesek. A hollandok 1631-ben alapítottak egy települést, amelyet Zwaanendael-nak neveztek el, de a település rövid életű volt. A svédek azonban tartósabb jelenléttel rendelkeztek, és 1638-ban települést hoztak létre Christina néven, a mai Wilmington közelében. Az 1664-es Új-Amszterdami szerződés alapján a területet Hollandia átadta az angoloknak, és a településeket az Új-Nyugat Jersey kolóniához csatolták.

 1682-ben Delaware-t William Penn Pennsylvaniához csatolta, és a területet Delaware-provinciaként kezelték. Delaware később önálló kolóniává vált, de a Pennsylvania kolóniához kötődött politikailag.

 Delaware az amerikai Függetlenségi Háború idején fontos szerepet játszott. Az állam a tizenharmadik az Egyesült Államok alapító államai között, és 1787-ben csatlakozott az Egyesült Államok alkotmányához.

 Delaware híres volt arról, hogy a polgárháború előtti időkben jelentős számú rabszolgát tartottak itt. Az állam azonban az Unió oldalán állt a polgárháború során, bár a rabszolgaságot csak a háború végén, 1865-ben szüntették meg.

 Delaware az ipari forradalom és az 1900-as években jelentős gazdasági fejlődésen ment keresztül. A területén található nagy vegyipari vállalatok, például a DuPont, jelentős gazdasági és ipari bázist hoztak létre.

Manapság

Adójog: Delaware állam híres az üzleti és adójogi előnyeiről. A Delaware-i cégalapítási törvények és az üzleti környezet vonzóvá teszik az államot a vállalatok számára. Sok cég választja a Delaware-i bejegyzést, mivel az állam rugalmas vállalati struktúrát és adóelőnyöket kínál.

Cégbejegyzés: Delaware a legnépszerűbb állam a vállalati bejegyzések terén az Egyesült Államokban. Sok cég választja a Delaware-i cégbejegyzést, mert az állam rugalmas jogi kereteket, stabil jogi környezetet és kiváló vállalati jogi védelmet biztosít.

Jogrendszer: Delaware híres jogrendszeréről és vállalati jogi precedenseiről. Az államban működő Delaware Chancery Court (Delaware Hitelesítő Bíróság) különleges jogi eljárásokat alkalmaz és kiváló hírnévvel rendelkezik a vállalati jogi viták kezelésében.

Hitelkártya-ipar: Delaware jelentős szerepet játszik az amerikai hitelkártya-iparban. Az államban számos hitelkártya-kibocsátó vállalat székhelye található, és a hitelkártya-iparban tevékenykedő vállalatok nagy része Delaware-ben működik.

Képviselőház: Delaware az egyik legkisebb állam az Egyesült Államokban, és mindössze egy képviselőt küld az országos Képviselőházba. Ezáltal Delaware államnak a legmagasabb képviselői aránya van az országos törvényhozásban az állam népességéhez viszonyítva.

A helyiekről

Az itt lakók eléggé távolságtartók, hűvösek azokkal szemben, akiket nem ismernek.  

Turista etikett

Érdekességek

1. Joe Biden az Egyesült Államok 46. elnöke, és Wilmington városában született 1942-ben.

2. Az 1989-es, Holt költők társasága (Dead Poets Society) film főszereplője Robin Williams volt. A film aWelton Academy nevű, kitalált intézményben játszódik, de a film nagy részét a Delaware-i St. Andrew's School területén, Middletownban vették fel.

Fotóegyveleg


Kommentek

Még nem érkezett hozzászólás.


Új hozzászólás beküldése

Név:
E-mail cím:*
Hozzászólás:


* az e-mail címed nem jelenik meg az oldalon


Olcsó USA Repülőjegyek Olcsó USA Repülőjegyek
Olcsó repülőjegyek az USA városaiba a VistánálSZÁLLÁSFOGLALÁS

hirdetes